Користувач:Людмила Дроботюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Озерна школа[ред. | ред. код]

ОЗЕРНА ШКОЛА — так називали перших англійських поетів-романтиків кінця XVIII— початку XX століття, котрі мешкали і творили у відомому Озерному краї, розташованому на півночі Англії. Назву "Озерна школа" вперше було надруковано критиком журналу «Едінбурзький огляд» у 1802 році.

Представники[ред. | ред. код]

До групи поетів-романтиків належали талановиті майстри слова: Вільям Вордсворт, Робєрт Сауті та Самюель Колрідж. Дружба Вільяма Вордсворта і Семюела Кольріджа, що зустрілися у 1795 році, - одна з найвідоміших в історії англійської поезії. У 1798 році вони разом задумали і опублікували збірку всесвітньо відомих балад.

Ліричні балади[ред. | ред. код]

Збірка "Ліричні балади" є унікальним прикладом співпраці двох значних поетичних талантів: Вільяма Вордсворта і Самюеля Колріджа. Перу Вордсворта належать 27 поетичних творів, Колріджу — 4. Поетреформатор Вордсворт велику увагу приділяв мові своїх поезій, яку прагнув наблизити до народної. Теми для своїх творів поет знаходив у повсякденному житті. У 1801 році з'явилося друге видання збірки з передмовою, в якій Вільям Вордсворт виклав свою поетичну концепцію. Передмова, в якій поет-реформатор називає збірку "експериментальною", стала своєрідним маніфестом британських поетів-романтиків.

Сучасники[ред. | ред. код]

Вільям Хезлітт (1778-1830) і Томас Де Куїнси (1785-1859) були сучасниками поетів "озерної школи" і багато писали про попередників англійського романтизму. Хезлітт в есе "Моє знайомство з поетами" і Де Куїнси в "Спогадах про поетів озерної школи" згадують, яку насолоду отримували від бесід з Кольріджем.

Посилання[ред. | ред. код]