Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/10 жовтня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Матвієнко Ніна Митрофанівна

-Знайдено: + Матвіє́нко Ні́на Митрофа́нівна (*10 жовтня 1947, с. Неділище, Ємільчинський район, Житомирська область) — українська співачка, народна артистка України з 1985, Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, 1988, Герой України. Член Спілки кінематографістів України (1989).


Назва:Івано-Франківськ

Підзаголовок:=== Музеї ===
Знайдено: + * Музей жертв комуністичного терору (в урочищі Дем'янів лаз) — розміщений у цокольному приміщенні меморіальної каплиці в Дем'яновому Лазу, де захоронені останки масових катувань, здійснюваних НКВСівцями 1939 року. В експозиції музею — численні архівні матеріали: фото- та ксерокопії багатьох невідомих документів, які підтвердили факти звірств, учинених енкаведистами на території Івано-Франківщини, а також речові докази, знайдені при розкопках (розпочаті 1989 року), оформлені відповідним чином свідчення очевидців трагічних подій. Музей було відкрито 11 жовтня 2009 року за участю Президента України Віктора Ющенка[1][2]


Зобр:29шт.


Назва:Нафтопровід Одеса — Броди

Підзаголовок:== Перспективи ==
Знайдено: + За угодою щодо співробітництва в енергетичному секторі, підписаному у Вільнюсі 10 жовтня 2007 року на енергетичному саміті ГУАМ в присутності президентів країн-учасниць, проект добудови нафтогона може бути завершено. Був підписаний корпоративний договір між державними нафтовими і нафтотранспортними компаніями Азербайджана (Socar), Грузії (Georgian Oil and Gas Corporation), Литви (Klaipedos Nafta), Польщі (PERN Przyjazn) і України (АТ «Укртранснафта») про приєднання до спільного польсько-українського підприємства «Сарматія».


Зобр:1шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 10 жовтня 1991
-Знайдено: + | 10 жовтня 2011


Назва:Тимошенко Юлія Володимирівна

-Знайдено: + PrintVersion Указ № 911/2008]</ref> указ був підписаний 9 жовтня і набрав чинності з 10 жовтня,[3] в указі встановлено дату виборів — 7 грудня 2008 року.


Зобр:16шт.


Назва:Вітик Семен

-Знайдено: + Семе́н Ві́тик (*21 лютого 1876 — †10 жовтня 1937) — громадсько-політичний і профспілковий діяч на Дрогобиччині. Редагував часопис РУП «Селянин». Засновник УСДП, посол до Австрійського парламенту.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1933 році заарештований за приналежність до «націоналістичної організації» (метою якої нібито було «відокремлення України від Росії») і ув'язнений у таборі, де й загинув 10 жовтня 1937 року.


Зобр:1шт.


Назва:Мазепа Ісаак Прохорович

-Знайдено: + Прем'єрство Мазепи, як свідчив Панас Феденко, припало на складний час, коли «тільки непохитна, хто-небудь скаже — романтична — віра держала тоді людей при уряді і в армії УНР, хоч бували дні, коли більшовицька кіннота знаходилася за 25 кілометрів від тимчасової столиці УНР». Тривав і наступ денікінців. Але уряд діяв. 30 вересня уряд ухвалив законопроект про скасування станів в Україні, 10 жовтня— розглянув проект присяги Директорії, урядові та війську. 17 жовтня 1919 р. Рада Народних Міністрів навіть ухвалила рішення підготувати на наступне засідання законопроект в справі заснування державних архівів. На початку листопада в полі її зору опинилися питання про статути лікарняних кас, про умови відведення земель власникам підприємств тощо.


Зобр:1шт.


Назва:Махно Нестор Іванович

-Знайдено: + Анархісти вважали, що гроші, захоплені під час експропріацій, потрібні на революцію, що вони експропріаціями атакують приватний капітал, щоб привчати робітників і селян не поважати приватну власність. Виручені гроші анархісти використовували на придбання зброї, яку купували навіть у Відні, на створення нових груп, на пропаганду і особисті потреби. Уночі 14 жовтня 1906[4] відбулося перше бойове хрещення Нестора: троє озброєних анархістів у паперових чорних масках увірвалися до будинку місцевого торговця Ісаака Брука (на якого колись працював Нестор) і стали вимагати видати на користь «бідних хліборобів» 500 рублів. Торговець, пославшись на свою бідність, видав революціонерам лише 151 рубль. З кінцем 1906 року Махна уперше заарештовано за звинуваченням у тероризмі: він потрапив під нагляд поліції, але за браком доказів незабаром його звільнено. Слідував випадок, якого можна вважати скоріше побутовим: Махно вирішив допомогти своєму товаришу та службовцеві лікарні Михеєву позбутися суперника, відкривши на вулиці стрілянину, але промахнувся.


Зобр:7шт.


Назва:Петрушевич Євген Омелянович

-Знайдено: + Усвідомлюючи, що монархія Габсбургів стоїть на межі розвалу, 10 жовтня галицько-український політичний провід на чолі з Є.Петрушевичем ухвалив рішення скликати 18 жовтня у Львові Українську конституанту, щоби визначити долю краю. Представницьке зібрання українських послів парламенту, Галицького та Буковинського сеймів, єпископату, представників політичних партій, організацій і товариств (близько 500 осіб) 19 жовтня проголосило утворення на етнічних українських землях незалежної держави й обрало УНРаду на чолі з президентом Є.Петрушевичем для реалізації історичних постанов. 21 жовтня на зборах відпоручників з усього краю в Народному домі він оголосив у присутності митрополита А.Шептицького опрацьований ним статут УНРади та виклав план легального й мирного переходу влади в руки українців. З цим виїхав до Відня.


Зобр:4шт.


Назва:Кінах Анатолій Кирилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 10 жовтня 2008 року вступив до Партії регіонів[5][6]


Назва:Рада національної безпеки і оборони України

-Знайдено: + |24 травня 2006 — 10 жовтня 2006
-Знайдено: + |10 жовтня 2006 — 12 травня 2007


Зобр:2шт.


Назва:Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка

-Знайдено: + |established = 10 жовтня 1940
-Знайдено: + Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка — музей у Львові, на вулиці Івана Франка 150/152. Розташований у колишньому будинку Івана Франка, де він мешкав із 1902 по 1915 рік. Заснований 10 жовтня 1940 року. Філії відкриті у селі Нагуєвичі 1945 року та селі Криворівні, у якому Франко перебував щороку влітку в проміжок між 1901 та 1914 роками.
-Знайдено: + 26 січня 1940 року за ініціативою Спілки радянських письменників Народний комісаріат освіти прийняв рішення про відкриття Літературно-меморіального музею Івана Франка. Директором призначено Петра Франка, який на той час був депутатом Верховної Ради УРСР. Урочисте відкриття відбулось 10 жовтня 1940 року о восьмій годині вечора. 29 червня 1941 року Петра Франка заарештовано. Від цього моменту його доля невідома.


Зобр:4шт.


Назва:Соболь Наум Федорович

-Знайдено: + Нау́м Фе́дорович Со́боль (* 16 березня 1898, станція Кодима, нині Одеської області — 10 жовтня 1967, Харків) — український театральний декоратор.


Назва:Стефанчук Юрій

-Знайдено: + Ю́рій Семе́нович Стефанчу́к (* 17 січня 1908, с. Роток, зараз мікрорайон Білої Церкви — † 10 жовтня 1995, Львів) — український художник, театральний декоратор.


Назва:Стиранка Мирослав

-Знайдено: + Сти́ранка Миросла́в (псевдонім О. Зеленецький, 1910, Малий Говилів, Галичина — 10 жовтня 1996, Мюнхен) — український журналіст і політичний діяч.


Назва:Суми

-Знайдено: + 10 жовтня 2010 на території Сумського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді був створений Ботанічний сад «Юннатівський», який був оголошений об'єктом природно-заповідного фонду — ботанічним садом місцевого значення.[7]


Зобр:35шт.


Назва:Сабалдир Григорій Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 вересня (10 жовтня) 1883 року в селі Покровській Багачці (нині Хорольського району Полтавської області). 1913 року закінчив Глухівський учительський інститут. 1922 року закінчив Київський інститут народної освіти.


Назва:Савка-Качмар Марія Федорівна

-Знайдено: + Марія Федорівна Савка-Качмар (Круглова) (* 10 жовтня 1939, Кам'янка-Липник Львівської області[8]


Назва:Українське селянсько-робітниче соціалістичне об'єднання

-Знайдено: + Сель-Роб (Українське Селянсько-Робітниче Соціалістичне Об'єднання) — українська політична партія совєтофільського напряму в Польщі, заснована 10 жовтня 1926 на з'їзді у Львові з об'єднання двох партій: волинсько-холмського національно-соціалістичного Сель-Союзу і галицької ліво-москвофільської «Нар. Волі». Доліт. і соціальна плятформа С.-Р. була подібна до плятформи КП ЗУ, і вій був фактично її легальною прибудівкою. Восени 1927 °C.-Р., як і КП ЗУ (див. стор. 1097), розколовся: кол. «народновольці» — К. Вальчицький, М. Заяць, К. Пелехатий та ін.. вийшли з ЦК С.-Р. (він у той час стояв на плятформі «шумськізму») і заснували Сель-Роб-Лівицю (відтоді С.-Р. інколи називали Сель-Роб-Правицею). До виборів до поль. сейму на початку 1928 обидві партії пішли окремо; С.-Р. здобув 4 посольські мандати (С. Волинець, А. Сенюк, І. Федорук, М. Чучмай), С.-Р.-Лівиця — два (К. Вальницький, М. Заяць). У травні 1928 на з'їзді у Львові С.-Р.-Лівиця і більшість чл. С.-Р. (поміркованіша його частина увійшла до укр. нац. партій) створили С.-Р.-Єдність, яка стояла повністю на позиціях реорганізованої вже КПЗУ і КП(б)У; лідер — К. Вальницький (ін. діячі, крім уже згаданих: М. Дурделло, Д. Крайківський, С. Маківка та ін.). С. Р. мав триступеневу організацію: Центр. Комітет, пов. і сіль. (міські) сель-роби. Пресові органи: «Сель-Роб», «Наше Життя», «Наше Слово», «Нове Життя». Найбільші впливи С.-Р. мав на Волині і на Холмщині, де він спричинився до поширення укр. нац. свідомости. На поч. 1930-их pp., у зв'язку з антиукр. курсом сов. політики в СССР, впливи С.-Р. значно зменшилися. 15. 9. 1932 поль. влада ліквідувала С.-Р. і закрила його вид.


Назва:Хотинська битва 1621

-Знайдено: + На честь Хотинської битви Папа Григорій XV та Папа Урбан VIII за мужність війська присвятили день пам'яті — 10 жовтня і католицька церква до кінця 19 ст. відправляла в цей день спеціальну службу.


Зобр:25шт.


Назва:Дзюба Іван Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 10 жовтня 2001
-Знайдено: + | кінець_терміну2= 10 жовтня 2001


Назва:Піскун Святослав Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Восени 2007 обраний народним депутатом України за списками партії Регіонів, номер 31 в списку. Член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Член фракції Партії регіонів, член партії регіонів від 10 жовтня 2008 р.[9]


Назва:Кузнецовськ

Підзаголовок:=== Сьогодення ===
Знайдено: + * 10 жовтня 2004 — в об'єднану енергосистему України було включено 4-ий енергоблок РАЕС


Зобр:9шт.


Назва:Козятин

-Знайдено: + Культурне життя міста, переважно, є справою аматорів. Однак і за підтримки офіційної влади проводиться низка заходів, що мають значний суспільний резонанс. Так, 10-11 жовтня 2008 року вже вшосте відбувся відкритий чемпіонат з туристського багатоборства серед юних туристів-краєзнавців (під егідою відділу освіти Козятинської РДА)[10].


Зобр:10шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + Вже наступного дня після звільнення маріупольці приступили до відбудови зруйнованого господарства. Вони ремонтували танки, виготовляли автодеталі, плавили сталь, випускали прокат. На зібрані маріупольцями кошти були створені дві танкові колони: «Маріуполь мстить» і «Відповідь іллічівців». Вже через 20 днів після звільнення Маріуполя була відновлена електростанція на заводі імені Ілліча, а 10 жовтня 1943 року відновлена й дала першу плавку мартенівська піч № 5 заводу імені Ілліча. 24 жовтня 1944 року почала діяти електростанція заводу «Азовсталь». У листопаді 1943 року в Маріуполь прибула з Уралу перша група монтажників тресту «Стальконструкція», які разом з маріупольцями відновлювали завод «Азовсталь»: ними разом із групою молодих маріупольських інженерів була підготовлена й проведена унікальна операція з ремонту доменної печі № 4, що ввійшла в усі підручники історії. Горновий заводу імені Ілліча М. Кучерін став переможцем у всесоюзному соцзмаганні серед металургів і був титулований званням кращого металурга СРСР 1946 року. За 1945-49 роки було побудовано 227 тис. м² житла. 12 лютого 1946 року був відкритий після відновлення кінотеатр «Перемога». Трест «Азовстальбуд», що відбудовував завод «Азовсталь», ремонтував і будував житло, був нагороджений орденом Леніна. За випуск броньової сталі для танків в 1945 році завод імені Ілліча нагороджений орденом Леніна.


Зобр:18шт.


Назва:Алушта

Підзаголовок:=== Літопис ===
Знайдено: + 10 жовтня. В Алушті, на дачі «Голубка» відбулася зустріч спадкоємця престолу, майбутнього імператора Миколи II Олександровича з його нареченою — Олісиєю Гессенською-Дармштадтською.


Зобр:11шт.


Назва:Никифор Дровняк

-Знайдено: + Ники́фор (Єпіфа́ній) Дровня́к (*21 травня 1895, Криниця —†10 жовтня 1968) — український художник-примітивіст з с. Криниця, що на Лемківщині (Польща). Мав принаймні 10 імен, під якими фігурував у мистецтвознавчих книжках цілого світу. Наприклад: «Никифор з Криниці» , «Никифор Криницький», «Ян Криницький», «Матейко з Криниці», «Мастер з Криниці», «Лемко Никифор».
-Знайдено: + Хвороба прогресує. 10 жовтня 1968 року Никифор-Єпіфаній Дровняк помирає. Одну із останніх картин художник підписав «Найсвятіший Никифор». Гроші та майно перейшли до держави, картини стали власністю музею у м. Новий Санч.


Зобр:2шт.


Назва:Каганович Лазар Мойсейович

-Знайдено: + | кінець_терміну4 = 10 жовтня 1952


Зобр:19шт.


Назва:Горбулін Володимир Павлович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 10 жовтня 2006
-Знайдено: + З 24 травня[11] по 10 жовтня 2006 року[12] — тимчасово виконуючий обов'язки Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.


Назва:ГУАМ

-Знайдено: + Заснування політико-консультативного форуму ГУАМ у складі 4 країн (України, Азербайджану, Грузії й Молдови) відбулося 10 жовтня 1997 року в Страсбурзі під час Саміту Ради Європи, під час якого було схвалено Спільне Комюніке глав України, Грузії, Азербайджану й Молдови. У цьому документі було зафіксовано рівень політичного зближення й практичного співробітництва між країнами цієї групи, спільність позицій з ключових міжнародних проблем й процесів у пострадянському просторі.


Зобр:3шт.


Назва:Балога Віктор Іванович

-Знайдено: + | кінець_терміну3 = 10 жовтня 2006


Зобр:7шт.


Назва:Павличенко Людмила Михайлівна

-Знайдено: + Людми́ла Миха́йлівна Павличе́нко (12 липня 1916, Біла Церква — 10 жовтня 1974, Москва) — радянський снайпер під час Другої світової війни, Герой Радянського Союзу, Орден Леніна. Загалом на її бойовому рахунку значиться 310 убитих.


Зобр:1шт.


Назва:Падун Леонід Миколайович

-Знайдено: + Народився 10 жовтня 1960 року в місті Донецьк в родині шахтаря. У 1979 році розпочав трудову діяльність. З січня 1991 року — пастор християнської церкви «Слово життя» (Донецьк). У 1992 році закінчив навчання у Біблійному центрі «Слово життя» в Упсалі, Швеція. У 1993 році був висвячений в єпископи, з того ж часу очолює Українську християнську євангельську церкву. У 20012002 роках навчався та закінчив пасторські курси при університеті Орала Робертса (Оклахома, США).


Назва:Історія євреїв в Україні

Файл:Rohatyn Jewish Cemetery (36).jpg

-Знайдено: + 10 жовтня 1917 була сформована консультативна рада, що представляла головні єврейські партії, і Тимчасова Національна Рада Євреїв України зібралася в листопаді 1918 р. Їдиш був однією з мов Центральної Ради на її офіційній валюті і в оголошеннях; закон про автономію надавав неукраїнським національностям право самостійно управляти своїм національним життям. Проте, з приходом до влади гетьмана Павла Скоропадського цей закон був анульований (9 липня 1918 р.) і Міністерство Єврейських Справ скасовано.


Зобр:13шт.


Назва:Лоєва

Підзаголовок:==Постаті==
Знайдено: + * Мельник-«Хмара» Петро (10 жовтня 1910 с. Камінне, Надвірнянський район — † 27 квітня 1953, с. Лоєва,) — командир загону (територіального відтинку) ТВ-21 «Гуцульщина», що входив до Військової Округи ВО-4 «Говерля», УПА-Захід.


Назва:Кулик Іван Юліанович

-Знайдено: + Іва́н Юліа́нович Кули́к (за паспортом — Ізраїль Юделевич; 14 (26) січня 1897(18970126), м. Шпола, тепер Черкаської області — розстріляно 10 жовтня 1937) — український письменник (поет, прозаїк, перекладач), партійний і громадський діяч єврейського походження. Літературні псевдоніми — Р. Ролінато, Василь Роленко.
-Знайдено: + В обвинувальному висновку відзначалося й таке: „…із 1925 р. був агентом англійської розвідки, якого завербували для роботи на користь Великобританії представники «Інтелідженс сервіс» в Канаді під час його перебування там в ранзі консула СРСР“. Самого вироку закритого судового засідання в судово-слідчій справі немає. Але є довідка про те, що Іван Кулик 7 жовтня 1937 року «…осуджений за першою категорією… Вирок виконано 10 жовтня 1937 р».


Назва:Петров Віктор Платонович

-Знайдено: + Віктор Платонович Петров (*10 жовтня 1894, Катеринослав—† 8 червня 1969 Київ) - український письменник, філософ, соціальний антрополог, літературний критик, археолог, історик і культуролог. Писав також під псевдонімами В. Домонтович та Віктор Бер. Разом з Валеріаном Підмогильним, Петров започаткував жанр українського інтелектуального роману, а також жанр романізованої біографії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Петров народився 10 жовтня 1894 р. В Катеринославі в родині священика. Дитинство Петрова пройшло в Одесі. В 1913 р. він закінчив Холмську чоловічу гімназію, а в 1918 р. історико-філологічний факультет Київського університету. Одним з його викладачів, який справив вплив на Петрова був Володимир Перетц. Петров отримав срібну медаль за свою дипломну роботу «Н. М. Языков, поэт пушкинской плеяды. Жизнь и творчество» і залишився в університеті як професорський стипендіат (1917-1920). Пізніше Петров працював в Етнографічній комісії Української Академії наук. Разом з Андрієм Лободою був редактором Етнографічного вісника (1925-1929) та головою Етнографічної комісії (1927-1933). В 1920-ті роки Петров належав до кола неокласиків. В ці роки він познайомився з дружиною Миколи Зерова - Софією Зеровою - з якою у нього починається роман. В 1930 р. Петров отримав докторат за дослідження «Пантелеймон Куліш у пятдесяті роки. Життя. Ідеологія. Творчість». В цьому ж році фігурував у справі фіктивної Спілки визволення України, в результаті чого був знятий з посади керівника Етнографічної комісії і понижений до посади наукового співробітника. В 1941 році короткий час був директором Інституту українського фольклору. В 1941 р. науковець знаходився в окупованому німцями Харкові. Видавав часопис «Український Засів» в 1942-1943 роках. В кінці війни Петров опинився в Німеччині і був пов'язаний з Українським науковим інститутом в Берліні. Був одним із засновників Мистецького українського руху. Знаходячись в еміграції, Петров в 1947—1949 рр. викладав етнографію на філософському факультеті Українського вільного університету в Мюнхені[13] та у Теологічній академії Української автокефальної православної церкви. 18 квітня 1949 р. Петров зник з Мюнхена. Це призвело до виникнення різноманітних версій його вбивства [14]. Згодом виявилось, що він перебував у СРСР і працював в Інституті матеріальної історії в Москві. Від 1956 р. він працював в Києві в Інституті археології. В 1957 році Петров одружився з Софією Зеровою, яка побажала залишити прізвище Зерова. Загубивши документи під час війни Петров був вимушений заново захищати дисертацію в 1966 р. Віктор Петров помер в 1969 р. і був похований в Києві на Лук’янівському військовому цвинтарі (8 ділянка, 7 ряд, 4 місце).


Зобр:1шт.


Назва:Пальмов Віктор Никандрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 вересня (10 жовтня) 1888 року в місті Самарі. В 1914 році закінчив Московське училище живопису, скульптури, архітектури. В 19201921 роках разом з Давидом Бурлюком подорожував по Японії. В 19251929 роках  — професор Київського художнього інституту.


Зобр:1шт.


Назва:Жнибороди

-Знайдено: + * 10 жовтня 1992 — Парохом сіл Берем'яни і Жнибороди стає о. Іван Іванців (УГКЦ).


Зобр:1шт.


Назва:Авдикович-Глинська Климентина Миколаївна

-Знайдено: + Авдико́вич-Гли́нська Клименти́на Микола́ївна (27 липня 1884, м. Копичинці, нині Гусятинського району Тернопільської області — 10 жовтня 1965, Відень) — український промисловець, меценат.


Назва:Кравчук Зіновій

-Знайдено: + Зіно́вій Кравчу́к (*1942, Шили — †10 жовтня 2002, Заліщики) — диригент, композитор, поет, Заслужений працівник культури України.
-Знайдено: + Зіновій Кравчук помер 10 жовтня 2002 року у місті Заліщики, де й похований.


Назва:Дніпро-Арена

-Знайдено: + 19 листопада 2008 року на стадіоні відбувся перший офіційний матч за участю збірної України — товариська зустріч проти збірної Норвегії. Контрольна гра з вікінгами стала для «синьо-жовтих» ювілейною, 150-ою в їхній історії[15]. Гра закінчилась перемогою українців з рахунком 1:0. Єдиний гол з пенальті на 26-й хвилині зустрічі забив Євген Селезньов[16]. 10 жовтня 2009 року національна збірна України вперше за свою історію здобула перемогу над національною збірною Англії. Гра закінчилась з рахунком 1:0, на 30 хвилині відзначився Сергій Назаренко
-Знайдено: + | 10 жовтня 2009


Зобр:2шт.


Назва:Гайдук Віталій Анатолійович

-Знайдено: + Віта́лій Анато́лійович Гайду́к (*19 липня 1957, Хлібодарівка) — український політичний діяч, один із засновників корпорації Індустріальний союз Донбасу, кандидат економічних наук, з 10 жовтня 2006 по 12 травня 2007 року Секретар Ради національної безпеки та оборони. Один з найбагатших українців, капітали оцінюються в 2,3 мільярди доларів [http://focus.in.ua/Default.aspx?
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Секретар Ради національної безпеки та оборони України
10 жовтня 200612 травня 2007
Наступник:
Горбулін Володимир Павлович (в.о.) Плющ Іван Степанович



Назва:Криницина Маргарита Василівна

-Знайдено: + Маргарита Василівна Криницина (7 жовтня 1932, Новая Ляля — 10 жовтня 2005, Київ) — українська і радянська акторка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 10 жовтня 2005 року. Похована на Байковому кладовищі (ділянка № 49а).


Зобр:1шт.


Назва:Геліос (футбольний клуб)

-Знайдено: + * Найбільша перемога: 6:0 («Гірник-спорт», 10 жовтня 2004 року, Харків).


Назва:Подвойський Микола Ілліч

-Знайдено: + Всю свою енергію, як голова Виконкому Спортінтерну, Подвойський спрямовує в русло зведення найграндіознішої спортивної споруди тих часів — Міжнародного червоного стадіону у Москві на Воробйових горах, будівництво якого було започатковане ще 10 жовтня 1920 року з благословення делегатів III Конгрессу Комінтерну.


Зобр:2шт.


Назва:Православ'я на Луганщині

-Знайдено: + На рубежі століть у краї спостерігається різке зростання кількості церков. Напередодні 1917 р. на Луганщині нараховувалося понад 300 парафій. У першій половині ХХ ст. приходи Луганського краю перебували у складі Харківської та Катеринославської єпархій. У 1916 р. у Харківській єпархії було засновано Старобільську кафедру вікарного єпископа. Єпископом був поставлений Феодор Лебедєв, колишній єпископ Сумський. З 10 жовтня 1917 р. до дня своєї смерті 29 вересня 1918 р. на кафедрі перебував Неофіт Слєдніков. 6 грудня 1918 р. собор єпископів на своєму засіданні знову благословив бути вікарієм Харківської єпархії Феодора. У 1919 р. владика втік разом з білогвардійцями за кордон. 1922 р. було звершене наречення в єпископа Старобільського Павла Кратирова, якого через рік обновленці змістили з кафедри. У 1924-1925 рр. вікаріатом керував єпископ Димитрій Галицький.
-Знайдено: + *Неофіт Слєдніков (10 жовтня 1917 р. - 29 вересня 1918 р.)


Зобр:10шт.


Назва:Історія Апостолового

-Знайдено: + На початку серпня 1920 року тут розміщувалась радянська правобережна група військ і 2 Кінна армія. 10 жовтня з укріпленого Каховського плацдарму перейшла в контрнаступ проти врангелівців 6 радянська армія. Відповідальні завдання покладались головним командуванням Південного фронту на 2 Кінну армію, яка перебувала в районі Апостолове—НікопольЗапоріжжя, їй доручалось забезпечити прикриття лівого флангу наступаючої 6-ї армії.


Назва:Маленченко Юрій Іванович

Підзаголовок:==Польоти==
Знайдено: + Від 10 жовтня 2007 року — командир корабля Союз ТМА-11, борт-інженер 16-ї експедиції МКС. 19 квітня 2008 року корабель "Союз" з екіпажем у складі Юрія Маленченко, американки Пеґґі Вітсон і громадянки Південної Кореї Лі Со Ен приземлився в штатному режимі, але за резервним варіантом: апарат опускався балістичною траєкторією, внаслідок чого приземлився в Казахстані, за 420 кілометрів від передбаченої точки посадки.


Зобр:1шт.


Назва:Кузьмук Олександр Іванович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністри оборони України
11 липня 199624 жовтня 2001
Наступник:
Шмаров Валерій Миколайович
10 жовтня 19948 липня 1996
Шкідченко Володимир Петрович
12 листопада 200125 червня 2003



Назва:Фурдичко Орест Іванович

-Знайдено: + Фурдичко Орест Іванович (* 10 жовтня 1952 р., с. Стрільбичі, Старосамбірський район, Львівська область) — український фахівець лісового господарства, політик.


Назва:Шмаров Валерій Миколайович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 10 жовтня 1994
-Знайдено: + | кінець_терміну2= 8 липня 1996
(в. о. 25 серпня 1994 — 10 жовтня 1994)
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 06.1993-07.95 — Віце-прем'єр-міністр України з питань діяльності ВПК. З 08.1994 — в.о. Міністра оборони України. 10.1994-07.95 — Віце-прем'єр-міністр — Міністр оборони України. 10 жовтня 19948 липня 1996 — Міністр оборони України.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністр оборони України
10 жовтня 19948 липня 1996
Наступник:
Радецький Віталій Григорович
8 жовтня 199325 серпня 1994
Кузьмук Олександр Іванович
11 липня 199624 жовтня 2001



Назва:Неділище

Підзаголовок:== Уродженці ==
Знайдено: + * Матвієнко Ніна Митрофанівна (* 10 жовтня 1947) — українська співачка, народна артистка України, Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, Герой України.


Назва:Михаїл (Зінкевич)

-Знайдено: + 10 жовтня 1997 р. пострижений у чернецтво.


Назва:Малі Канівці

Файл:Столітній дуб Іванова

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Михайло Драй-Хмара (*28 вересня (10 жовтня) 1889 — †19 січня 1939) — український поет, літературознавець, перекладач.


Зобр:2шт.


Назва:Брагинівка (смт)

-Знайдено: + Браги́нівка  — селище міського типу Петропавлівського району Дніпропетровської області. Зосноване 1920 р. переселенцями з селища Петропавлівки. Назване на честь більшовика І. П. Брагіна, який загинув 10 жовтня 1919 р. в бою з білогвардійцями.


Назва:Київський швидкісний трамвай

-Знайдено: + 10 жовтня 2008 року була закрита ділянка «Політехнічна» — «Івана Лепсе», а рух трамвайних маршрутів №№ 1 і 3 був відновлений до Старовокзальної вулиці в об'їзд через Лук'янівку, для чого була побудована тимчасова з'єднувальна гілка біля станції «Івана Лепсе».


Зобр:6шт.


Назва:Теодорович Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Теодоро́вич (1856 — 10 жовтня 1917) — педагог, церковний та громадський діяч, історик-краєзнавець Волині кінця XIX століття (зокрема церковної Волині); з священичого роду Волині. Належав до волинських краєзнавців II пол. XIX ст., які гуртувалися в м. Кременці навколо Волинської духовної семінарії, Волинського історико-статистичного комітету, газети «Волинські єпархіальні відомості».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З початком Першої світової війни, як свідчать окремі сучасники, М. Теодорович разом з Інститутом був евакуйований у м. Саратов, куди були вивезені ряд державних установ та навчальних закладів. Ймовірно це сталося 1915 року, коли через німецький наступ, з Варшави були остаточно евакуйовані всі російські установи. Подальший його життєвий шлях невідомий. Як стверджує одна з версій, він помер у Саратові 10 жовтня 1917 року.


Зобр:1шт.


Назва:Розумакове

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Зняте з обліку рішенням Сумської обласної ради від 10 жовтня 2008 року.


Назва:Касянове

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Зняте з обліку рішенням Сумської обласної ради від 10 жовтня 2008 року.


Назва:Облазниця

-Знайдено: + | Загинув 10 жовтня 1944 року, похований у Словаччині.


Зобр:9шт.


Назва:Удовиченки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Бойко Алла Микитівна (10 жовтня 1939) — член-кореспондент Академії педагогічних наук України (1995), доктор педагогічних наук (1991), професор (1992), заслужений діяч науки і техніки України (2000).


Назва:Шаповал Володимир Миколайович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (10 жовтня 2006) — за вагомий особистий внесок в утвердження конституційної юрисдикції в Україні, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 10-річчя Конституційного Суду України[17]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=866/2006 Указ Президента України № 866/2006 від 10 жовтня 2006 року «Про відзначення державними нагородами України суддів Конституційного Суду України»]</ref>


Назва:Плужне

Підзаголовок:== Релігія ==
Знайдено: + За офіційною інформацією з релігійних організацій у Плужному діє лише парафія Української православної церкви (Московського патріархату), ліком 800 осіб. 10 жовтня 2010 року дерев'яна церква святого Архангела Михаїла, в якій громада здійснювала богослужіння, згоріла. Станом на липень 2013 року ведуться активні роботи з побудови нового мурованого храму за робочим проектом, в основу якого покладений графічний проект Віталія Вербицького, студента Націо­нального університету водного господарства та природокорис­тування, уродженця села[18][19]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Втім, як вбачається з його автобіографічної розповіді [20], Віктор Поліщук під час переселення в 1946 році у Польщу перед радянською та польською владою документально представив себе поляком. Відповідно домовленостей між радянським та польским урядами право на репатріацію у Польщу в 1946 році мали поляки.


Назва:Заслужений архітектор України

-Знайдено: + Заслу́жений архіте́ктор Украї́ни  — державна нагорода України — почесне звання України. Встановлено 10 жовтня 1969 року під назвою «Заслужений архітектор Української РСР». Нині має назву «Заслужений архітектор України» і надається Президентом України відповідно до Закону України «Про державні нагороди України». Згідно з Положенням про почесні звання України від 29 червня 2001 року, це звання надається:


Назва:Заслужений діяч науки і техніки України

-Знайдено: + Назва нагороди не раз змінювалася. Згідно з положенням «Про почесні звання Української РСР», затвердженим Президією ВР УРСР 26 вересня 1944, здійснювалося присвоєння звань «Заслужений діяч науки УРСР», «Заслужений діяч науки і техніки УРСР». У постанові Президії ВР УРСР від 10 жовтня 1969 вже значилося лише звання «Заслужений діяч науки УРСР».


Зобр:1шт.


Назва:Рівненська АЕС

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Будівництво відновилося в 1993 році після скасування мораторію. Було проведене обстеження 4-го енергоблоку, підготовлена програма його модернізації й досьє проекту завершення будівництва. Проведені також громадські слухання з цього питання. 10 жовтня 2004 року 4-й енергоблок Рівненської АЕС був уведений в експлуатацію. Реакторна установка нового блоку Рівненської АЕС належить до сучасної серії (ВВЕР-1000).


Зобр:9шт.


Назва:Козаченко Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Козаче́нко (*10 жовтня 1961, Калуш Івано-Франківської області — †10 червня 1999, Київ) — український поет-лірик із покоління «вісімдесятників», письменник, журналіст, бард. Лауреат літературного конкурсу «Гранослов» та мистецького фестивалю «Лір».


Зобр:1шт.


Назва:День працівників стандартизації та метрології

-Знайдено: + День працівників стандартизації та метрології — професійне свято України. Відзначається щорічно 10 жовтня.


Назва:Політична криза в Україні 2008

-Знайдено: + За позовом депутатів від БЮТ 10 жовтня 2008 р. Окружний адміністративний суд м. Києва призупинив дію указу Президента про розпуск Верховної ради і заборонив Центрвиборчкому проводити засідання пов'язані з організацією виборів. Таке рішення судді було назване неправомірним і піддане критиці у Адміністрації президента, Генеральній прокуратурі. У той самий день Секретаріат президента оскаржив у апеляційному адміністративному суді рішення окружного суду. Разом з тим, Ющенко застеріг політичні сили проти втручання у діяльність судів і перешкоджання проведенню виборів. 12 жовтня 2008 р. у прокуратурі м. Києва були порушені кримінальні справи проти судді Володимира Келеберди, який призупинив дію указу президента та проти депутатів від БЮТ, яких звинуватили у хуліганстві та втручанні у діяльність судових органів.[21]


Зобр:1шт.


Назва:Дзядик Владислав Кирилович

-Знайдено: + Дружина (з 1943 по 1965) — Дзядик (Гримайло) Софія Іванівна (30 жовтня 1925, Межиріч, Лебединський район, Сумська область — 10 жовтня 2005, Київ)


Назва:Оболонь-Арена

-Знайдено: + || 10 жовтня 2008


Зобр:4шт.


Назва:Акулов Володимир Петрович

-Знайдено: + Акулов Володимир Петрович — (10 жовтня 1944, смт Гусятин) — український вчений-фізик, пе­дагог. Доктор фізико-математичних наук (1987). Професор (1989).


Назва:Свобода на Інтері

-Знайдено: + | перша_трансляція = З 10 жовтня 2008
-Знайдено: + «Свобо́да на І́нтері» — телепрограма на каналі «Інтер». Вперше вийшла в ефір 10 жовтня 2008 року.
-Знайдено: + # 10 жовтня 2008 року — Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради України 6 скликання


Назва:Власовський Іван Федорович

-Знайдено: + Іван Федорович Власовський (8 серпня 1883, с. Вільшанка, Харківська губернія — †10 жовтня 1969, м. Торонто, Канада) — церковний та громадський діяч, член Товариства імені Петра Могили в Луцьку, член комісії з перекладу богослужбових книг, учасник українізації православного церковного життя на Волині 20–30-х рр.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 10 жовтня 1969 року Іван Власовський помер. Похований на кладовищі «Проспект» в м. Торонто. В 1974 році вийшло друком видання Українського православного братства Св. Володимира «І.Власовський. Пропам’ятна книга».


Назва:Єфремов Георгій Іванович

-Знайдено: + Народився 10 жовтня 1903 р. в Києві в родині службовця. Помер 2 серпня 1982 р. там же. Закінчив Київський кіноінститут (1935). Працював помічником оператора й асистентом оператора у ВУФКУ (19281934), оператором Київської студії художніх фільмів (1934—1939) й на студії «Київтехфільм», оператором Київської кіностудії науково-популярних фільмів (1940—1971).


Назва:Завидний (міноносець)

-Знайдено: + В 1902 році закладений на стапелі заводу «Наваль». 22 березня 1902 року зарахований до переліку військових кораблів Чорноморського флоту, спущений на воду навесні 1903 року, прийнятий у кінці того ж року. До 10 жовтня 1907 року рахувався міноносцем. Пройшов капітальний ремонт корпусу і механізмів в 19111913 рр. на Франко-Руському заводі в Миколаєві, з повною заміною трубок в котлах та артилерійського озброєння. На початок Першої Світової війни морально застарів.


Зобр:3шт.


Назва:Українська автокефальна православна церква канонічна

-Знайдено: + 10 жовтня 2002 року в Кафедральному Соборі Святих мучеників Бориса і Гліба в м. Клівленді, США відбулося висвячування єпископа Мойсея (Кулика) і зведення його в чин Митрополита Київського і всієї Руси-України.[22] Митрополит Мойсей направлений в Україну «для відновлення Київської Митрополії і відродження УАПЦ-Соборноправної в Україні з правом повного адміністративного керування і духовної опіки».[23]


Назва:Гетьман Іван Мазепа (крейсер)

-Знайдено: + Сам крейсер 10 жовтня 1942 року було посаджено на мілину в усті річки Хобі, на північ від Поті. На палубі підтопленого крейсеру була встановлена артилерійська батарея та обладнано спостережний пункт. Через півроку «Комінтерн» офіційно було виключено із реєстру Радянського ВМФ.


Зобр:3шт.


Назва:Мойсей (Кулик)

Підзаголовок:=uage=
Знайдено: + 10 жовтня 2002 року у Кафедральному Соборі Святих мучеників Бориса і Гліба в м. Клівленді, США відбулася хіротонія єпископа Мойсея (Кулика) і зведення його в чин Митрополита Київського і всієї Русі-України.


Зобр:1шт.


Назва:НТК ім. Баннікова

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 10 жовтня 2006 || Україна Україна  х  Литва Литва || 3:0 || Товариський матч || 100


Назва:Іван Златоуст (лінкор)

-Знайдено: + 10 жовтня 1907 року панцерник було перекласифіковано у лінійний корабель. Став до ладу 1 квітня 1911 року.


Зобр:3шт.


Назва:Стахорський Олексій Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Вересневою ніччю 1943 року передова група успішно переправилася на правий берег Дніпра, збила противника і забезпечила висадку десанту. Це була перша переправа О. П. Стахорського через річку. Незабаром стрілецький полк перекинули в район на північ від Києва. Знов була створена десантна група. У групу був включений і О. П. Стахорський. В районі села Нових Петрівців, десант на човнах зробив кидок на правий берег. 10 жовтня 1943 року в боях по відвоюванню села Гута-Межигірська рядовий О. П. Стахорський знищив бійців ворожого кулемета, що заважав просуванню відділення, і першим увірвався в село. Брав участь у відбитті декількох контратак противника.


Зобр:1шт.


Назва:Бошков Віталій Михайлович

-Знайдено: + Віта́лій Миха́йлович Бо́шков (*10 жовтня 1968, Червоноармійське) — поет.
-Знайдено: + Народився 10 жовтня 1968 р. в с. Червоноармійське Болградського району Одеської області.


Назва:Когут Богдан Ігорович

-Знайдено: + Богдан Ігорович Когут (* 10 жовтня 1987, Львів) — український професіональний футболіст, воротар футбольного клубу «Буковина» (Чернівці).


Зобр:1шт.


Назва:Грунський Микола Кузьмович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 вересня (10 жовтня) 1872 рокув місті Сумах. У 1896 році закінчив слов'яно-російськие відділенняня Харківського університету. З 1904 працював у Юр'євському університеті (нині Тартуський університет), починаючи з 1915 року і до кінця життя у Київському на кафедрі російської мови та слов'янознавства. У 19191920 роках був ректором Київського університету.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятник Володимиру Великому (Київ)

-Знайдено: + | закінчення будівництва = 10 жовтня 1853[24] (відкриття)
-Знайдено: + Перспектива будівництва пам'ятника викликала різкий спротив київського митрополита Філарета (встановлювати «ідол» найвідомішому борцеві з ідолошануванням було з точки зору Церкви блюзнірством[25]). Зрештою компроміс знайшовся — у формі затвердження в липні 1853 року лобійованого митрополитом проекту будівництва Володимирського собору. Тож 28 вересня (10 жовтня) 1853 року[26] пам'ятник було урочисто відкрито. У церкві не було заведено освячувати пам'ятники, тому презентацію монумента поєднали з відкриттям Ланцюгового мосту через Дніпро 15 жовтня 1853.


Зобр:18шт.


Назва:Назаркевич Юрій Михайлович

-Знайдено: + Ю́рій Миха́йлович Назарке́вич (* 10 жовтня 1963, Львів) — український спортивний журналіст. Керівник прес-служби ФК «Карпати» (Львів). Історик і статистик футболу.


Назва:Революція на граніті

Підзаголовок:== Вшанування ==
Знайдено: + * 10 жовтня 2000 року ТК «Золоті Ворота» створила документальний фільм, присвячений 10-річчю голодування [27].


Назва:Ісая Печерський

-Знайдено: + Пам'ять 10 жовтня і 28 травня.


Назва:Пасько Володимир Васильович

-Знайдено: + Пасько́ Володи́мир Васи́льович (*10 жовтня 1946, Великі Бірки, на Тернопільщині —
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=867/2006 Указ Президента України № 867/2006 від 10 жовтня 2006 року «Про нагородження В. Паська відзнакою „Іменна вогнепальна зброя“»]</ref>


Назва:Наливайко Олег Ігорович

-Знайдено: + Олег Ігорович Наливайко (* 10 жовтня 1961, Львів) — генеральний директор інформаційного аґентства УНІАН (з 09.2002).
-Знайдено: + Народився 10 жовтня 1961 у Львові; українець; батько Ігор Іванович (1940–1998) і мати Світлана Володимирівна (1939–2000) — інженери; дружина Ірина Анатоліївна (1973) — економіст, директор рекламної фірми; дочка Анастасія (1985) — студентка Київського національного економічного університету; син Максим (1991) — гімназист; син Андрій (2003).


Назва:Засоби масової інформації у Тернополі

-Знайдено: + * газета «Jednodnówka» («Єдноньовка», «Одноднівка») — польський часопис. Вийшла 10 жовтня 1934 при що­місячнику «Gawedy Podchorunrzych»[28].


Назва:Константінос Макрідіс

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 10 жовтня 2012


Назва:Хачеріді Євген Григорович

-Знайдено: + За національну збірну України дебютував 10 жовтня 2009 року у відбірковому матчі до чемпіонату світу проти Англії, в якому Україна перемогла із рахунком 1:0, а Хачеріді вийшов у стартовому складі.


Зобр:5шт.


Назва:Пам'ятники Харкова

-Знайдено: + |Вченим фізикам, в пам'ять про розщеплення атомного ядра, пам'ятний знак || 2002 || у сквері перед головним корпусом Харківського фізико-технічного інституту (вул. Академічна, 1). || || Пам'ятний знак установлений 10 жовтня 2002 року в пам'ять про вдалий експеримент розщеплення атомного ядра, здійснений 10 жовтня 1932 року вченими фізико-технічного інституту Антоном Вальтером, Георгієм Латишевим, Олександром Лейпунським, Кирилом Синельниковим[29].


Зобр:103шт.


Назва:Медвинське повстання

-Знайдено: +

Яків Денисенко — учасник антибільшовицького повстання в Медвині з дружиною Гафією Михайлівною.

Після розвідки в село заскочив кінний загін. Нападники спалили Успенську церкву, пограбували кілька обійсть і вбили двох господарів. Після перестрілки відступили. [30] Майже щодня кількасот більшовиків з кулеметами наступали на село. Повстанська розвідка вчасно повідомляла про це, у церквах били в дзвони, селяни кидали роботу й бігли боронитися, переважно з косами й вилами. Селяни героїчно захищали своє село від місцевих більшовицьких груп, лише кадрова дивізія зламала опір селян і оволоділа селом. 10 жовтня — 13 жовтня 1920 р. закінчилась операція оточення Медвинської республіки. Медвин був підпалений, згоріло біля 600 хат, захоплений повстанський прапор. Вцілілі загони повстанців відступили до лісу.



Зобр:5шт.


Назва:Житник Олексій Миколайович

-Знайдено: + Олексій Миколайович Житник (англ. Alexei Zhitnik, 10 жовтня 1972) — український хокеїст.


Назва:Ракицький Ярослав Володимирович

-Знайдено: + З 2008 року викликається до молодіжної збірної України (дебют 10 жовтня у матчі проти однолітків з Нідерландів, нічия 1:1). У складі української «молодіжки» був учасником фінального етапу молодіжного чемпіонату Європи 2011 року, в рамках якого взяв участь в усіх трьох іграх команди на турнірі.
-Знайдено: + Після отримання постійного місця в основі «Шахтаря» був викликаний до національної збірної України, у формі головної команди країни дебютував 10 жовтня 2009 року у матчі проти збірної Англії (перемога 1:0). Відлік забитим голам за національну збірну розпочав у другому своєму зіграному матчі, відзначившись у воротах збірної Андорри 14 жовтня 2009 року.


Зобр:8шт.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Дудик Богдан (10 жовтня 1967, м. Копичинці Гусятинського району — 24 серпня 1987);


Назва:Логійко Людмила Миколаївна

-Знайдено: + Народився 13 травня 1946 р. в родині службовця. Померла 10 жовтня 2002 р. в Києві. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1968).


Назва:Скибенко Анатолій Никифорович

-Знайдено: + Народ. 10 жовтня 1924 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого, де викладав у 19561981 рр. Професор (1978). В 19541981 рр. був актором Українського драматичного театру ім. І.Франка.


Назва:Патріарший собор Воскресіння Христового

-Знайдено: + 10 жовтня 2004 р. було освячено та встановлено п'ять хрестів Собору. В освяченні взяли участь усі єпископи УГКЦ чотирьох континентів світу. В той день був піднятий і встановлений найбільший хрест на центральному куполі.


Зобр:1шт.


Назва:Кураш Орест Іванович

-Знайдено: + Орест Іванович Кураш (*10 жовтня 1935, с. Оріхівці поблизу м. Перемишля, Польща — †5 листопада 2006, Львів, Україна) — український хормейстер, громадський діяч, заслужений діяч мистецтв України (з 1989).


Зобр:2шт.


Назва:Ажнюк Богдан Миколайович

-Знайдено: + Богда́н Микола́йович Ажню́к (*10 жовтня 1956, с. Білашів Здолбунівського району Рівненської області) — український мовознавець, завідувач відділу мов України Інституту мовознавства імені Олександра Потебні НАН України (2009). Директор Українського бюро лінгвістичних експертиз НАН України (2004). Доктор філологічних наук (2000).


Назва:Заграва (газета)

-Знайдено: + Реєстраційне свідоцтво ЛВ № 190 від 10 жовтня 1994 року.


Назва:Пак Володимир Миколайович

-Знайдено: + Володи́мир Микола́йович Пак (* 10 жовтня 1946, Петрозаводськ, Карелія — † 17 серпня 2008, Донецьк) — радянський та український журналіст. Головний редактор газети «Вечірній Донецьк» у 1999—2008 роках. Шаховий історик, автор багатьох статей і книг з історії шахів Донбасу, України і світу.


Назва:Банацький Кирило Павлович

-Знайдено: + Це був перший ешелон засуджених «об'єднанців». У другому, основному ешелоні, найпершим був заарештований В. Леонюк. Підставою для арешту послужили зізнання А. Булавського та Кирила Банацького 10 жовтня 1960 року той же Верховний Суд УРСР засудив на тривалі терміни лідерів «Об'єднання», членів Керівного Осередку В. Леонюка, Я. Гасюка, Б. Христинича, Ярослава Кобилецького та Володимира Затварського. З півтора десятка осіб пройшли у справі як свідки: у часи «хрущовської відлиги» владі не хотілося судити таку велику організацію (а членство її сягало понад сотню осіб).


Назва:Анцибор Марина Миколаївна

-Знайдено: + Анцибор Марина Миколаївна (*10 жовтня 1987 року, м.Конотоп, Сумська область) — українська лижниця, майстер спорту.


Зобр:1шт.


Назва:Єфрем (Кицай)

-Знайдено: + 25 вересня 1992 року був пострижений у чернецтво. 27 вересня 1992 року прийняв сан ієродиякона, а 10 жовтня — сан ієромонаха. Деякий час обіймав посаду благочинного Лаври.


Назва:Міщенко Олег Володимирович

-Знайдено: + Олег Володимирович Міщенко (* 10 жовтня 1989, Київ) — український футболіст, нападник полтавської «Ворскли», колишній гравець юнацьких збірних України.


Назва:Колосюк Василь Олександрович

-Знайдено: + Васи́ль Олекса́ндрович Колосю́к (*10 жовтня 1942, Ярешки_(Андрушівський_район) — †16 грудня 2003) — заслужений будівельник, раціоналізатор, наставник. Народився в с. Ярешки, проживав у м.Київ.
Підзаголовок:==Джерела==
Знайдено: + * 10 жовтня - цей день в історії


Назва:Сергій (Ларін)

-Знайдено: + 10 жовтня 1962 призначений архієпископом Берлінським і Середньоєвропейським, екзархом у Середній Європі. 13 жовтня 1962 отримав звання магістра богослов'я за роботу на ту ж тему (про обновленський розкол). 11 травня 1963 нагороджений правом носіння хреста на клобуку.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Варлаам (Козуля) — у 1926  таємно хіротонісаний у єпископа Бершадського; у 1928  керуючий Вінницькою єпархією; розстріляний 10 жовтня 1937.


Назва:Список міністрів з надзвичайних ситуацій України

-Знайдено: + |27 вересня 2005 — 10 жовтня 2006


Зобр:11шт.


Назва:Ювілейна медаль «65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 10 жовтня 2008
-Знайдено: + Ювілейна медаль «65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» заснована відповідно до Рішення Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав від 10 жовтня 2008 року «Про єдину ювілейну медаль „65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941–1945 гг.“».
Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + nreg=190/2009 Указ Президента України В. А. Ющенко від 26 березня 2009 року № 190/2009 «Про нагородження ювілейною медаллю „65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941–1945 гг.“» (зі змінами)]</ref> на відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років, вшанування подвигу, мужності та самовідданості, виявлених у боротьбі за свободу і незалежність Вітчизни, відповідно до Рішень Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав від 10 жовтня 2008 року «Про План заходів з підготовки та святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років» і «Про єдину ювілейну медаль „65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.“» було постановлено нагородити ювілейною медаллю «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941–1945 гг.»:


Зобр:5шт.


Назва:Сачко Василь Вікторович

-Знайдено: + Через півроку, а саме в жовтні 1998 року, Василь Сачко повернувся в свою колишню команду «Шахта Україна», де його добре прийняв відомий вже колектив[31]. 10 жовтня 1998 року в матчі 8 туру аматорського чемпіонату 1997—1998 Василь зіграв за свою команду проти клубу «Харчовик» (Попівка), який завершився з рахунком 1-1[32]. Сачко зіграв ще 3 матчі, а в 11 турі в матчі проти клубу «Металург» (Комсомольське) відзначився голом[33]. Але в цей час фінансування шахтою команди погіршилось і вже на 12 тур команда не вийшла й знялася з чемпіонатуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Красневич Ярослав Миколаєвич

-Знайдено: + Яросла́в Микола́євич Красне́вич (*17 вересня 1911 — †10 жовтня 1998) — художник, педагог.


Назва:Хімік (волейбольний клуб, Южне)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 10 || Україна Україна||Дар'я Степановська К || 10 жовтня 1986||align=center| 177 || II темп


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + 8 квітня 1994 р. Верховна Рада Молдови ратифікувала документи про вступ республіки до СНД. Одним з важливих зовнішньополітичних кроків Молдови та України стала їхня участь у створенні ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова). «Страсбурзькою декларацією» від 10 жовтня 1997 р. було зафіксовано рівень політичного зближення й практичного співробітництва між країнами пострадянського простору, збіг їхніх позицій з ключових міжнародних проблем.
-Знайдено: + Заснування політико-консультативного форуму ГУАМ у складі 4 країн (України, Азербайджану, Грузії й Молдови) відбулося 10 жовтня 1997 року в Страсбурзі під час Самміту Ради Європи, під час якого було схвалено «Спільне комюніке» глав України, Грузії, Азербайджану й Молдови. У цьому документі було зафіксовано рівень політичного зближення й практичного співробітництва між країнами цієї групи, спільність позицій з ключових міжнародних проблем й процесів у пострадянському просторі.


Зобр:25шт.


Назва:Кіх Марія Семенівна

-Знайдено: + Марія Семенівна Кіх (10 жовтня 1914 — 9 вересня 1979, Львів) — українська громадська діячка. Депутат Верховної Ради УРСР 2—7 скликань, обиралася заступником голови Верховної Ради УРСР. Почесний громадянин міста Львова.


Назва:Алєлюхін Федір Васильович

-Знайдено: + У грудні 1917 року 9-й винищувальний авіаційний загін був українізований. 13 березня 1918 року рештки його демобілізовано. Потому виїхав до Одеси, де 5 квітня 1918 року вступив до складу Армії УНР. Спочатку служив в Одеському авіаційному дивізіоні Армії УНР (потім — Армії Української Держави), згодом — у 2-му Подільському авіаційному дивізіоні (у Вінниці). За сукупністю загальної кількості нальотів на фронті під час Першої світової війни наказом Військової офіції Української Держави був затверджений у ранзі сотника зі старшинством з 12 липня 1918. Під час Протигетьманського повстання у складі дивізіону перейшов на бік Директорії. 27 листопада 1918 за розпорядженням Директорії у складі ексадрильї, виокремленій з Подільського авіаційного дивізіону, відбув до Західно-Української Народної Республіки. З 1 грудня 1918 року служив льотчиком у 1-й польовій летунській сотні Галицької армії, згодом перейшов до 2-ї летунської сотні. Під час польоту 10 жовтня 1919 року під містом Монастирище був збитий з кулемета денікінцями та потрапив у полон. У грудні 1919 року утік з полону та приєднався до своєї сотні, яка на той час перебувала в Одесі. Після захоплення 1-го Галицького авіаційного загону у Козятині 26 —— 27 квітня 1920 року перейшов на службу до Армії УНР. Брав участь у роботі авіаційної закупівельної комісії УНР в Італії. Потому служив у 1-й Запорізькій авіаційній ескадрильї Повітряного флоту УНР. У 1922 чи 1923 році повернувся до Радянського Союзу. Мешкав у м. Мала Вішера Ленінградської області. 18 серпня 1937 року заарештований і невдовзі засуджений до страти. Розстріляний у Ленінграді.


Зобр:2шт.


Назва:Михайлівська церква (Плужне)

-Знайдено: + |дата_зруйнування = 10 жовтня 2010 (пожежа)
-Знайдено: + Свято-Михайлівська церква у Плужному — дерев'яний діючий православний (УПЦ МП) храм у селі Плужному Ізяславського району Хмельницької області. Згорів проти ночі 10 жовтня 2010 року.
-Знайдено: + Проти ночі 10 жовтня 2010 року Свято-Михайлівська церква у Плужному вщент вигоріла під час пожежі. Жертв і потерпілих не було. Пожежа була ліквідована майже за 2 години 6-м відділенням Державної пожежної охорони Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Отець Леонід оцінює збитки у 3 млн грн.[34]
-Знайдено: + id=4&listid=130270 У селі Плужному Ізяславського району Хмельницької області згоріла дерев'яна Святомихайлівська церква] // повідомл. за 10 жовтня 2010 року від Національна радіокомпанія України</ref>[35] Причина займання не вияснена досі.


Назва:Русіян Михайло Тимофійович

-Знайдено: + З 8 січня 1918 р. — інспектор артилерії українізованого 5-го Кавказького корпусу. З 23 травня 1918 р. — начальник 123-ї артилерійської бригади Армії Української Держави. З 10 жовтня 1918 р. — командир 44-го легкого гарматного полку Армії Української Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Нагулко Юрій Олександрович

-Знайдено: + Ю́рій Олекса́ндрович Нагу́лко (*10 жовтня 1954, Здолбунів Рівненської області) — український художник. Заслужений художник України (2008)[36].


Назва:Кабин Василь Іванович

-Знайдено: + Кабин Василь Іванович (10 жовтня 1908, м. Косів, тепер Івано-Франківської області) — майстер різьблення на дереві.


Назва:Дубінін Юрій Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 10 жовтня 1930 року в місті Нальчик Кабардіно-Балкарська АРСР. Закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин (МГИМО) (1954), Кандидат історичних наук. Професор.


Зобр:1шт.


Назва:Малафіїк Іван Васильович

-Знайдено: + Малафіїк Іван Васильович (рос. Малафиик Иван Васильевич), народився *10 жовтня 1940, с. Невір Любешівського району Волинської області — професор, доктор педагогічних наук, завідувач загальної і соціальної педагогіки та акмеології Рівненського державного гуманітарного університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Іван Васильович Малафіїк 10 жовтня 1940 року у селі Невір Любешівського району Волинської області в сім'ї хліборобів.


Назва:Денисюк Іван Овксентійович

-Знайдено: + Іва́н Овксе́нтійович Денисю́к (*12 грудня 1924(19241212), с. Заліси Ратнівського району Волинської області — †10 жовтня 2009, Львів, Україна) — український літературознавець, франкознавець, фольклорист, педагог. Доктор філологічних наук, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка.


Назва:Сапай Вадим Вікторович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 10 жовтня 2012


Зобр:2шт.


Назва:Лозінський Євгеній Петрович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 10 жовтня 2012


Зобр:2шт.


Назва:Міфи щодо української мови

-Знайдено: + 29 січня 1849 р. цісарю Австро-Угорщини було вручено лист з проханням про «Злуку руських коронних країв (Угорську Русь та Галичину і Лодомерію) в одну політичну та адміністраційну цілість», 20 квітня 1849 р. Головна Руська Рада вручила губернаторові Галичини Агенору Голуховському меморіал про об'єднання Галичини та Угорської Русі з метою довести його зміст до відома імператора, 10 жовтня 1849 р. Франц Йосиф I приймає делегацію закарпатських русинів у справі їхнього листа від 29 січня 1849 р., однак за результатами аудієнції стало зрозуміло, що «правительство не желае такого соединенія».


Зобр:7шт.


Назва:Салига Тарас Юрійович

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (10 жовтня 2011) — за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка[37]
Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + nreg=971/2011 Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Зобр:1шт.


Назва:Повстання Болотнікова

-Знайдено: + У жовтні 1606 військо Болотнікова обложило Москву, але 2 грудня зазнало поразку і відійшло до Калуги. У травні 1607 повсталим вдалося розбити царські війська під Калугою. Протягом червня—жовтня 1607 року Болотніков керував обороною Тули, обложеної військами Василя Шуйського, але 10 жовтня 1607 Тульський кремль був узятий Шуйськім. При облозі царські війська перегородили дамбою річку Упу, що протікала через місто, і тим викликали в місті повінь. Ідею такого способу облоги підказав Шуйському боярин Кравков, у якого Болотніков реквізував великі запаси продовольства. Повсталі намагалися висадити дамбу, але той же Кравков попередив Шуйського, і спроба не вдалася. Болотніков був засланий в Каргополь, осліплений і втоплений. За легендою, Василь Шуйський пообіцяв «не пролити крові» тих повстанців, що погодяться здатися. Щоб формально дотримати свою обіцянку, він при влаштованих потім розправах використовував «безкровний» спосіб страти - через втоплення.


Зобр:2шт.


Назва:Пашко Атена-Святомира Василівна

-Знайдено: + Атена-Святомира Василівна Пашко (*10 жовтня 1931, с. Бистриця, Дрогобицький район, Львівська область — †20 березня 2012, Київ[38]) — українська поетеса, громадська діячка, вдова В'ячеслава Чорновола. В грудні 1991 року у Києві відбувся установчий з'їзд Союзу українок, головою Союзу обрано Атену Пашко. Почесний голова Союзу Українок.


Назва:Бойко Алла Микитівна

-Знайдено: + А́лла Мики́тівна Бо́йко (* 10 жовтня 1939, село Удовиченки Зіньківського району Полтавської області) — український педагог. Член-кореспондент Академії педагогічних наук України (1995), доктор педагогічних наук (1991), професор (1992). Заслужений діяч науки і техніки України (2000)[39].


Назва:Топаз (завод)

-Знайдено: + | заснована = 10 жовтня 1974
-Знайдено: + До складу холдингу входять ВАТ «Топаз», заснований 10 жовтня 1974 року, і ВАТ «Спеціальне конструкторське бюро радіотехнічних пристроїв», засноване 1987 року.


Зобр:1шт.


Назва:Грицюк Олександр Йосипович

-Знайдено: + Олекса́ндр Йо́сипович Грицю́к (*10 жовтня 1923 — †14 березня 1990) — український клініцист, лікар-терапевт-кардіолог, вчений, педагог, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки УРСР, член-кореспондент Академії медичних наук СРСР, лауреат Державної премії УРСР по науці і техніці(1980).


Зобр:2шт.


Назва:Міжнародні відносини України

-Знайдено: + *10 жовтня 1997: створення ГУАМ.


Зобр:1шт.


Назва:Мельник Володимир Петрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (10 жовтня 2011) — за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка[40]
-Знайдено: + nreg=971/2011 Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Назва:Цегелик Григорій Григорович

-Знайдено: + * Заслужений діяч науки і техніки України (10 жовтня 2011) — за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка[41]
-Знайдено: + nreg=971/2011 Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Назва:Оржицька ЗОШ І—ІІІ ступенів імені І. Я. Франка

-Знайдено: + Із початком ВВв група оржицьких вчителів вирушила на фронт. Під час війни приміщення школи розібрали на зерносховище. Після звільнення Оржиці від німецько-фашистської окупації населення почало підготовку до навчального року, і 10 жовтня 1943 року відбулося перше заняття. Бракувало паперу, майже не лишилося книг, та педагоги Половина Г. М., Семперович О. П., Деркач О. О., Нестеренко Г. М. виготовляли наочні матеріали, відбудовували школу.


Зобр:1шт.


Назва:Битва на Куруковому озері

-Знайдено: + Городові козаки на чолі з Оліфером Голубом планували об’єднатись із запорожцями під Переяславом та, утримуючи переправи через Дніпро, зробити Лівобережну Україну основною базою руху. Зустрівшись 10 жовтня 1625 р. з коронним військом, змушені були відступати з боями від Канева в напрямку Черкаси - Крилів. Після коротких перемовин з поляками під Криловим городові козаки перейшли Дніпро, стали в Пивах, реалізувавши (у гіршій версії) свій план щодо збору козацтва на Лівобережжі. Спробу Станіслава Конецпольського зібрати в Києві плавзасоби для продовження погоні заблокував прибулий сюди загін з 400 козаків.


Назва:Савула Ярема Григорович

-Знайдено: + * Заслужений працівник освіти України (10 жовтня 2011) — за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка[42]
-Знайдено: + nreg=971/2011 Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Зобр:1шт.


Назва:Терек Ольга Іштванівна

-Знайдено: + * Заслужений працівник освіти України (10 жовтня 2011) — за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка[43]
-Знайдено: + nreg=971/2011 Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Зобр:1шт.


Назва:Лизанчук Василь Васильович

-Знайдено: + * 10 жовтня 2011 — орден «За заслуги» III ст. — за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка[44]
-Знайдено: + nreg=971/2011 Указ Президента України № 971/2011 від 10 жовтня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>.


Назва:Полюдов Олександр Миколайович

-Знайдено: + Полюдов Олександр Миколайович (*10 жовтня 1931, м. Фергана) — доктор технічних наук, професор кафедри поліграфічних машин Української академії друкарства, академік Міжнародної академії інженерних наук.


Зобр:1шт.


Назва:Народна зірка [[Файл:|200px|thumb |150px|right]] -Знайдено: + |на екранах з = 10 жовтня 2009 року


Зобр:1шт.


Назва:Малоросійські козачі полки 1831-1832 років

-Знайдено: + Забезпечення полків продовольством було в незадовільному стані. Це підтверджує рапорт майора Краснокутського від 10 жовтня 1831 року, що його полк з 16 вересня не отримував продовольства. Дисципліна серед козаків Малоросійских козацьких полків була на незадовільному рівні. Так, козаки 1-го Малоросійського козацького полку вимагали у господарів квартир, де вони перебували, свічок, дров, круп, картоплі, фуражу і возів. Були зафіксовані випадки самовільного залишення військових постів, бойового чергування та пияцтво.


Назва:Морозова Вероніка Януарівна

-Знайдено: + Вероніка Януарівна Морозова (Вероніка Гладка; *1890, с. Андрушівка — 10 жовтня 1966, Житомир, УРСР) — українська поетеса (відома під псевдонімом Вероніка Морозівна) і перекладачка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Близько двадцяти років працювала інспектором районного фінансового відділу і всіма забута померла 10 жовтня 1966 року в Житомирському будинку для пристарілих.


Зобр:1шт.


Назва:Маланчук Валентин Юхимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Одразу після усунення Петра Шелеста з керівництва Компартією України і заміну його більш лояльним до Москви Володимиром Щербицьким, Маланчук 10 жовтня 1972 року на Пленумі ЦК КПУ був підвищений до посади секретаря ЦК КПУ з ідеології. Вже 11 жовтня на засіданні політбюро ЦК КПУ В.Маланчуку і В.Федорчуку доручено розробити і внести на розгляд політбюро ЦК КПУ практичні заходи з питань посилення боротьби проти націоналістичної діяльності та пропаганди на теренах УРСР.


Назва:XXVII з'їзд КПУ

-Знайдено: + * 10 жовтня 1988 р. на Пленумі ЦК КПУ переведені з кандидатів у члени ЦК КПУ Вінник Анатолій Якович та Цибух Валерій Іванович.


Назва:Дорошенко Петро Омелянович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 10 жовтня 1963


Назва:Браун Ідеє

-Знайдено: + Бра́ун Аї́де Іде́є (також Ідейє, англ. Brown Aide Ideye; нар. 10 жовтня 1988, Лагос, Нігерія) — нігерійський футболіст, нападник збірної Нігерії та київського «Динамо». Переможець Кубка Африканських націй (2013).


Зобр:1шт.


Назва:Динамо Харків

-Знайдено: + |align=center|10 жовтня 1989


Зобр:1шт.


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

Підзаголовок:==== Жовтень ====
Знайдено: + |дата = 10 жовтня 2011


Зобр:2шт.


Назва:Волошин Іван Іванович

-Знайдено: + Іван Іванович Волошин (10 жовтня 1905, Київ15 серпня 1973, Київ) — український радянський письменник.


Назва:Урсу Дмитро Павлович

-Знайдено: + Дмитро Павлович Урсу (*10 жовтня 1936, Корнова) — український африканіст, історик, вчений-енциклопедіст. Доктор історичних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дмитро Павлович Урсу народився 10 жовтня 1936 року в с. Корнова Унгенського району, Королівство Румунія (нині — Республіка Молдова) в сім'ї вчителів. Під час війни втратив батьків, виховувався в дитячих будинках і трудовій колонії в м. Майкопі.


Назва:Київський курінь

-Знайдено: + Після прибуття 10 жовтня 1941 до Києва Буковинського куреня Київський курінь був з ним об'єднаний [45] [46].
-Знайдено: + 10 жовтня 2008 року за поданням колективів міської дитячої лікарні, краєзнавчого музею та Кременчуцького міського відділу охорони здоров'я комісія з питань найменування об'єктів міського підпорядкування, увічнення пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків у Кременчуці, ухвалила рішення про встановлення меморіальної дошки Валентині Федько на будинку № 20 на бульварі Пушкіна, в якому вона проживала з 1963 по 2006 роки[47]. Відкриття пам'ятної дошки відбулось 17 червня 2009 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Далибор Стеванович

-Знайдено: + 10 жовтня 2011 року гравець на правах вільного агента підписав контракт з луцькою «Волинню», проте вже в кінці року, провівши лише 7 матчів у чемпіонаті і один у кубку, словенський півзахисник розірвав контракт з українською командою.


Назва:Ботанічний сад «Юннатівський»

-Знайдено: + | заснований = 10 жовтня 2010 р.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Через рік, 10 жовтня 2010 року Сумська міська рада оголосила територію Сумського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді управління освіти і науки об'єктом природно-заповідного фонду — ботанічним садом місцевого значення «Юннатівський».[48]


Назва:Леван Цкітішвілі

-Знайдено: + Леван Цкітішвілі (груз. ლევან ცქიტიშვილი, нар. 10 жовтня 1976, Тбілісі) — грузинський футболіст, півзахисник.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 10 жовтня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Кривець Олександр Єлісейович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В 1972 році в Києві вийшла книга спогадів Олександра Кривця «Багряними стежками», в якій він значно перебільшив досягнення свого партизанського загону, спотворив деякі факти. В кінці 1970-х Комітетом партійного контролю при ЦК КПРС розпочалася перевірка діяльності Олександра Кривця під час війни. За попередніми підсумками перевірки журналіст Аркадій Сахнін опублікував 10 жовтня 1979 року в «Літературній газеті» статтю під назвою «Правда про героїзм і підлості», в якій діяльність Кривця виглядала далеко не такою героїчною, як він підносив до тих пір.


Зобр:1шт.


Назва:Шипович Євген Йосипович

-Знайдено: + Шипович Євген Йосипович (*23 грудня 1922 року, Київ — †10 жовтня 2003 року) — кандидат географічних наук, доцент, економіко-географ.


Назва:Січковський Георгій Євгенович

-Знайдено: + Січковський Георгій Євгенович — (* 10 жовтня 1924, с. Товтри, тепер Заставнівського району Чернівецької області — 30 березня 1998, м. Чернівці) — український співак. Самотужки оволодів музичною грамотою. З 1945 р. — соліст Чернівецької обласної філармонії.


Назва:Ротмістров Михайло Миколайович

-Знайдено: + Михайло Миколайович Ротмістров (17 (30) вересня 1907(19070930), Лохвиця — 10 жовтня 1989) — український радянський мікробіолог, доктор біологічних наук1951 року), професор1952 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 10 жовтня 1989 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Вінавер Максим Мойсейович

-Знайдено: + Вінавер Максим Мойсейович (1863 (за іншими даними — в 1862), Варшава, Російська імперія — 10 жовтня, 1926, Мантон-Сен-Бернар, Франція) — адвокат, громадський діяч, активний учасник єврейського національного руху, член першої Державної Думи від міста Санкт-Петербург, один з лідерів конституційно-демократичної партії, один із найближчих соратників Павла Мілюкова.


Назва:Кіссе Антон Іванович

-Знайдено: + Антон Іванович Кіссе (*10 жовтня 1958, Євгенівка) - український політик болгарського походження. Народний депутат України 7-го скликання від Партії регіонів. Президент Асоціації болгар України.


Назва:Абчук Аврам Пінхусович

-Знайдено: + Аврам Пінхусович Абчук (*1897, Луцьк, Волинська область — 10 жовтня 1937) — єврейський письменник і критик. Жертва Сталінських репресій.
-Знайдено: + 27 вересня 1937р. агенти НКВС схопили Абчука і висунули йому стандартне для багатьох інтелігентів звинувачення: "підривна діяльність, проведення на території СРСР шпигунства на користь однієї іноземної держави". Абчука кинули за грати, а 10 жовтня 1937р. розстріляли.


Назва:Ричка Володимир Михайлович

-Знайдено: + Ри́чка Володи́мир Миха́йлович (*10 жовтня 1955, с. Чорнобай Черкаської області) — український історик, доктор історичних наук, професор, провідний науковий працівник Інституту історії України НАН України.


Назва:Паламарчук Георгій Михайлович

-Знайдено: + Паламарчу́к Гео́ргій Миха́йлович (нар. 15 січня 1919 — пом. 10 жовтня 2007) — командир торпедного катера «ТКА-12» 1-го окремого дивізіону торпедних катерів Охорони водного району Головної бази Північного флоту, старший лейтенант, Герой Радянського Союзу (1944).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 10 жовтня 2007 року. Похований у Москві на Троєкурівському цвинтарі.


Назва:Уманський Юліан Олександрович

-Знайдено: + Юліан Олександрович Уманський (4 липня 1926, Херсон — 10 жовтня 1981, Київ) — український радянський онколог-імунолог, доктор медичних наук1966 року), професор1967 року), лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1981; посмертно[49]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 10 жовтня 1981 року. Похований на Байковому кладовищі.


Назва:Онищенко Григорій Харлампійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Навідник гармати 886-го артилерійського полку (322-а стрілецька дивізія, 13-а армія, Центральний фронт) молодший сержант Григорій Онищенко відзначився в боях у період з 26 вересня по 10 жовтня 1943 року в районі села Красного Чернігівського району Чернігівської області. Замінивши пораненого командира гармати вів вогонь по противнику до останнього снаряду. Коли скінчилися боєприпаси повів розрахунок в рукопашну сутичку і відстояв позицію. При форсуванні річок Десни, Дніпра і Прип'яті, і в боях на плацдармах брав участь у відбитті численних контратак противника.


Зобр:1шт.


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1915 — 01947-10-2929 жовтня 1947 || Стрілець || Месники-2 || В лавах УПА з весни 1944 р. 10 жовтня 1947 р. заарештований і засуджений до смертної кари. Страчений у Замостю.


Назва:Петрушевич Михайло

-Знайдено: + Петрушевич (Новицький) Михайло (*10 жовтня 1869, с. Космач, — 8 вересня 1895, м. Болехів) — маловідомий український письменник, священик, громадський діяч.
-Знайдено: + 10 жовтня 1869 року у сім'ї вчителя народної школи села Космач народився син Михайлик. Восени того ж року батьки Михайла переїхали до Новиці, села неподалік Калуша. Початкову освіту йому вдав батько, а згодом, він подався до гімназії в Станіславів і 1889 року, успішно закінчив Станіславівську гімназію. Пізніше Петрушевич продовжив навчання уже у Відні (столиці Австро-Угорської імперії), і закінчив там духовну семінарію.


Назва:Фаєрмарк Сергій Олександрович

-Знайдено: + З 10 жовтня 1998 року — заступник директора підприємства «Рудоуправління ім. Кірова» з комерційно-фінансової частини;


Назва:Гусаков Володимир Миколайович

-Знайдено: + Володимир Миколайович Гусаков (нар. 10 жовтня 1949, село Миколаївка) — архітектор, кандидат архітектури (з 2000 р.), заслужений архітектор України (1996), президент НСАУ (2011), лауреат Державної премії України в галузі архітектури (1995)[50], дійсний член УАА. Радник Прем'єр-міністра України (20012002), голова Комітету із Державної премії України в галузі архітектури (1996–2002), член Міжвідомчої комісії з питань місцевого самоврядування при КМ України (з 1998).


Назва:Киризюк Іван Петрович

-Знайдено: + Киризюк Іван Петрович (10 жовтня 1949) — український поет, публіцист. Член Національної Спілки письменників України (з 2003 р.).
-Знайдено: + Народився 10 жовтня 1949 р. у с. Крив'ятичі поблизу Більська-Підляського (Польща).


Назва:Кішко-Луцишина Оксана Петрівна

-Знайдено: + Народ. 10 жовтня 1974 р. у м. Ужгороді. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського університету. Аспірантка університету Південної Флориди (США).


Назва:Колісник Роман

-Знайдено: + Роман Колісник (псевдоніми: Ро-Ко, Денис Депутат, Іван Кооперативний, Walter Cap, Семен Діяспорний; нар. 10 жовтня 1923, Товстеньке тепер Чортківського р-ну Тернопільської області) — український письменник-прозаїк, гуморист, сатирик, журналіст, перекладач, історик. Член Об'єднання українських письменників «Слово», Національної Спілки письменників України.


Назва:Крат Павло

-Знайдено: + Крат Павло (псевдоніми: Павло РозвійПоле, О.Проколупій, отець Проколупін, П.Терненко; * 10 жовтня або 2 грудня 1882, Красна Лука, Гадяцький повіт або Лубни, Полтавська область — † 25 грудня 1952, Торонто, Канада) — український політичний і громадський діяч, поет, прозаїк, перекладач, журналіст.


Назва:Список серій мультсеріалу «Дружба — це диво»/Огляд

-Знайдено: + | align="center" | 10 жовтня 2010 — 6 травня 2011


Назва:Мухаровський Михайло Якович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Почесна грамота Кабінету Міністрів України (10 жовтня 2003) — за вагомий особистий внесок у забезпечення реалізації державної політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм[51]


Назва:Пашко Яків Юхимович

-Знайдено: + Яків Юхимович Пашко (10 жовтня 1907, Кременчук — 1984, Київ) — український радянський історик, дослідник історії німецько-радянської війни.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 10 жовтня 1907 року у місті Кременчуці Полтавської губернії. У 1927 році закінчив школу фабрично-заводського учнівства в Кременчуці і до 1931 року був на комсомольській роботі. У 19311932 прослухав два курси Комуністичного університету імені Артема в Харкові, у 19331937 роках навчався на історичному факультеті Інституту червоної професури при ВУЦВК. У 19371939 роках — старший науковий співробітник музею В. І. Леніна в Києві. У 19391941 і 19451957 роках — на партійній роботі. Учасник німецько-радянської війни, брав участь в обороні Києва. У 19571968 роках — головний редактор журналу «Комуніст України». В 1951 році в Академії суспільних наук при ЦК КПРС захистив кандидатську дисертацію. У 19681981 роках — старший науковий співробітник відділу історії соціалістичного будівництва, у 19811984 — старший науковий співробітник відділу історії Великої Вітчизняної війни Інституту історії АН УРСР.


Назва:Собор Святого Климента (Одеса)

-Знайдено: + За перші 100 років існування міста в Одесі оселилася велика польська спільнота, що компактно проживала в районі перехрестя вулиць Балківської та Заньковецької, який складався з невеликих дерев'яних будинків. Наприкінці ХІХ століття було вирішено побудувати для колоністів католицький собор тому що у Одесі до того існував тільки костел на Катерининській вулиці. 10 жовтня 1892 рроку у міську управу поступило прохання каноніка Р. Рейхерта на виділення ділянки для будівництва костелу, будинку причту, училища і притулку. 16 листопада міський голова Григорій Маразлі дав на це згоду, передав католицької громаді ділянку 1659 кв. саж., але будівництво костелу почалося значно пізніше тому що не були зібрані необхідні кошти на складання проекту та будівництво. Ділянка, яка була надана костелу була розташована у Польській колонії біля перехрестя Балківської та Заньковецької вулиць. Польська колонія уявляла собою селище, що складалося з невеликих приватних будинків. Це поселення, було повністю знищено у 1930-х роках, а на її місці лише у 1950-х роках були побудовані багатоквартирні житлові будинки.


Зобр:4шт.


Назва:Донбаська операція (1941)

-Знайдено: + 5 жовтня 1941 німецькі танки досягли моря біля Осипенко (нині м. Бердянськ). В оточення потрапила переважна частина 9-ої та 18-ої армій. 10 жовтня «битва при Азовському морі» закінчилася. Німці захопили понад 100 тис. радянських військовополонених, 212 танків, 672 гармати.


Зобр:1шт.


Назва:Матишевський Павло Семенович

-Знайдено: + Матишевський Павло Семенович (10 жовтня 1919 р., с. Клешев Слуцького повіту, Мінської губернії, тепер Слуцького району Мінської області Республіки Білорусь — 11 листопада 2001 р., Київ) — український правознавець, фахівець в галузі кримінального права, доктор юридичних наук (з 1970 р.), професор (з 1971 р.), заслужений працівник вищої школи УРСР (з 4 червня 1980 р.), академік Національної академії правових наук України (з грудня 2000 р.).


Назва:Кондак Михайло Адріанович

-Знайдено: + Кондак Михайло Адріанович (нар.26 травня (7 червня) 1894, с. Яблунівка. тепер Прилуцького р-ну Черніг. обл.— 10 жовтня 1971, Київ) — укр. рад. вчений у галузі теплотехніки, доктор тех. наук, засл. Діяч науки і техніки УРСР.


Назва:Список православних храмів Луганська

-Знайдено: + Парафію відродили у період німецької окупації, але 10 жовтня 1949 р. влада знову закрила собор.[52][53][54][55]


Зобр:39шт.


Назва:Українсько-азербайджанські відносини

-Знайдено: + 10 жовтня 2012 — Міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Мамедьяров з робочим візитом відвідав Україну. 28 жовтня 2012 року до України приїхав Перший віце-спікер Міллі Меджлісу Азербайджану З. Аскеров. Метою його візиту було спостереження за перебігом Парламентських виборів в Україні. 12 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович з коротким робочим візитом відвідав Азербайджан[56] після закінчення офіційного візиту до Індії. У ході візиту зустрівся з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим<ref name="ukrinform_azerb">[http://svit.ukrinform.ua/Azerb/azerb.php?


Назва:Залокоцький Роман Федорович

-Знайдено: + Гросмейстер України з шахів з 10 жовтня 1997 року.


Назва:Буковинський сейм Х скликання

-Знайдено: + Буковинський сейм (нім. Bukowiner Landtag) Х скликання розпочав роботу 10 жовтня 1904 року. Закінчив 31 жовтня 1908 року.
Підзаголовок:== Сесії ==
Знайдено: + I. Сесія: з 10 жовтня 1904 р. до 7 листопада 1904 р. (13 засідань)


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Крайній Іван Енкаведистів виставлять напоказ. Завтра в Івано-Франківську за участю Президента України відкриється музей, за експонатами якого можна ініціювати Нюрнберзький процес-2 // «Україна Молода» № 188 за 10 жовтня 2009 року
  2. Ющенко на Прикарпатті відкриє музей жертв комуністичного терору на www.zaxid.net
  3. Відрахунок часу передвиборчої кампанії вже пішов
  4. За іншими даними, 10 жовтня 1906 року, перший же екс Гуляйпільської групи відбувся 5 вересня 1906 року і дав 163 рублі.
  5. Портал «Велика політика»
  6. «Пискун и Кинах решили заткнуть собой брешь в рядах ПР, пробитую Чорновилом и Богатыревой» «ОБКОМ» 10 Жовтня 2008 (рос.)
  7. Рішення Сумської обласної ради п'ятого скликання від 15.10.2010
  8. [http://nshu.org.ua/index.php?
  9. «Пискун и Кинах решили заткнуть собой брешь в рядах ПР, пробитую Чорновилом и Богатыревой» «ОБКОМ» 10 Жовтня 2008 (рос.)
  10. Рік туризму по-козятинськи. Матеріал Ольги Цвігун про захід на веб-ресурсі 20minut.ua
  11. Указ Президента України № 431/2006 від 24 травня 2006 року «Про покладення виконання обов'язків»
  12. Указ Президента України № 864/2006 від 10 жовтня 2006 року «Про звільнення В. Горбуліна від тимчасового виконання обов'язків Секретаря Ради національної безпеки і оборони України»
  13. M. Szafowal and R. Yaremko, eds. «Universitas Libera Ucrainensis: 1921—2006». ISBN 3-928687-61-1 (нім.)(укр.)
  14. С. Білокінь, Довкола таємниці, у кн..: В. Петров, Діячі української культури – жертви більшовицького терору (Київ, 1992)
  15. Дніпропетровський ювілей. ФФУ. 17 листопада 2008. Процитовано 19.11.2008. 
  16. Перемога в ювілейному матчі. ФФУ. 19 листопада 2008. Процитовано 19.11.2008. 
  17. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  18. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою pasp не вказано текст
  19. Сергій Охремчук. Буде у Плужному нова церква
  20. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ukrstor.com не вказано текст
  21. Прокуратура Києва узялася за нардепів і суддю, який зупинив указ Ющенка
  22. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою kel-Mojsey-doc_01 не вказано текст
  23. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою kel-Mojsey-doc_04 не вказано текст
  24. 28 вересня за «старим стилем».
  25. Саме цим пояснюється відсутність давніших скульптурних пам'ятників у місті. Хоча правила передбачають винятки (фонтан «Феліціан» 17481749 років зі скульптурами Самсона та Андрія Первозванного)
  26. Дошка, встановлена під час реконструкції у 1953 року, помилково подає 30 вересня (12 жовтня) 1853 року.
  27. ТК «Золоті Ворота» - Архів новин (рос.)
  28. В. Ханас. Jednodnówka // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6.
  29. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vp5 не вказано текст
  30. ДАКО. Ф.р.1, оп. 1, од. зб. 70, ст. 101.
  31. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою їар не вказано текст
  32. Шахта Україна (Українськ) - Харчовик (Попівка). Офіційний сайт Федерації футболу України (UA). Процитовано 18 грудня 2011. 
  33. Гірник-Іллічівець (Комсомольське) - Шахта Україна (Українськ). Офіційний сайт Федерації футболу України (UA). Процитовано 18 грудня 2011. 
  34. [http://www.nrcu.gov.ua/index.php?
  35. Згоріла 98-річна церква (Процитовано: 14 жовтня 2010)
  36. Указ Президента України «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій з нагоди Дня незалежності України» від 19 серпня 2008 року
  37. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  38. Померла Атена Пашко — дружина В'ячеслава Чорновола | Третє око
  39. Кафедра загальної педагогіки та андрагогіки
  40. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  41. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  42. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  43. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  44. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  45. Буковинський КУРІНЬ. - [2 Буковинський КУРІНЬ: 1941 Рік
  46. [http://www.buknews.cv.ua/index.php?

    Назва:Сухенко Василь Іванович

    Підзаголовок:== Еміграція ==
    Знайдено: + З 10 жовтня 1920 р. обіймав посаду коменданта групи 1-ї летунської франко-польської школи у Бидгощі. 1 червня 1922 р. був демобілізований з Армії УНР. По тому працював інженером-електриком на різних польських підприємствах, згодом здобув освіту у Вищій Політехніці у Відні, обіймав керівні посади на різних промислових підприємствах Франції. Зокрема тривалий час керував промисловим відділом фабрики «Siemens Kolike» та фабрикою «Philips-Metalix». Протягом 1930-1950-их років мешкав у Парижі. Помер після 1962 р.


    Зобр:1шт.


    Назва:Чайка Валентин Семенович

    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + Народився 10 жовтня 1944 в селі Акмечетські Ставки Доманівського району Миколаївської області. Українець.


    Назва:Кануков Джамбулат Батгириєвич

    -Знайдено: + Після початку Першої світової війни добровільно повернувся до армії. З 19 липня 1914 у розпорядженні штабу 2-ї армії, а з 18 вересня 1914 за власним бажанням переведений до 22-го піхотного Нижньогородського полку, з 10 жовтня 1914 виконував обов'язки ад'ютанта цього полку.


    Зобр:3шт.


    Назва:Брусія

    -Знайдено: + Церква згадувалась у зв'язку з передачею її (10 жовтня 1776) з відомства Київської до відомства Слов'янської і Херсонської єпархій. На той час вона мала двох священників та одного церковнослужителя.


    Зобр:6шт.


    Назва:Федько Валентина Тимофіївна

    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + go=News&in=view&id=9863 У Кременчуці встановлять меморіальну дошку лікарю Валентині Федько]. Новини Полтавщини. 10 жовтня 2008.

  47. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Рішення про дошку не вказано текст
  48. Рішення Сумської обласної ради п'ятого скликання від 15.10.2010
  49. за дослідження механізмів, установлення деяких закономірностей перетворення нормальних тканин у пухлинні та формування протипухлинної резистентності організму
  50. Архітектура України у державних преміях: 1941–2007 / Н. М. Дёмин, Н. М. Кондель-Перминова, А. О. Пучков. — Киев, 2008. — С. 148.
  51. Постанова КМУ від 10 жовтня 2003 р. № 1590 «Про нагородження Мухаровського М. Я. і Шевченка А. О. Почесною грамотою Кабінету Міністрів України»
  52. Александрова О. Церкви нашего города. — Луганск: Жизнь Луганска, 1994.
  53. С храмом Божьим в душе и сердце. Свято-Николаевский собор. Жизнь Луганска — 2012. — 15.03.(рос.)
  54. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою святыни не вказано текст
  55. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Луганщина не вказано текст
  56. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою az.mfa_diplomacy не вказано текст