Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/16 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Історія України

-Знайдено: + 16 квітня 2000 року відбувся Всеукраїнський референдум за народною ініціативою. Понад 80% виборців, що взяли участь у голосуванні, висловились за створення двопалатного парламенту, скорочення числа депутатів з 450 до 300, ліквідацію права депутатської недоторканності, право Президента достроково припиняти повноваження ВРУ, якщо остання протягом одного місяця не зможе сформувати парламентської більшості або протягом трьох місяців не зможе затвердити підготовленого і поданого в установленому порядку Кабінетом Міністрів проекту Державного бюджету України. Проте рішення референдуму так і не було втілено у життя.


Зобр:27шт.


Назва:Коростень

Підзаголовок:=== Музеї ===
Знайдено: + * Кімната-музей Анатолія Білошицького — 16 квітня 2008 року в міській школі мистецтв ім. А.Білошицького відкрито шкільний музей, в якому розміщені матеріали та експонати, які відображають історію та творчу діяльність школи, життєвий та творчий шлях видатного композитора, баяніста, диригента, коростенця Анатолія Васильовича Білошицького[1]


Зобр:12шт.


Назва:Порш Микола Володимирович

-Знайдено: + Мико́ла Володимирович Порш (19 жовтня 1879 Лубни16 квітня 1944, Берлін) — політичний і громадський діяч УНР, член Установчих зборів, економіст.


Назва:Скоропадський Павло Петрович

Підзаголовок:=== Еміграція ===
Знайдено: + Протягом 1938—1941 років Скоропадський намагався згуртувати усі українські сили у діаспорі. Він не поділяв надій деяких угруповань емігрантів, що німці відновлять українську державність. На жаль, Павло Скоропадський не встиг у мирний час завершити організаційне та ідеологічне формування «Союзу гетьманців-державників». Наприкінці війни, 16 квітня 1945 року, під час бомбардування англо-американською авіацією станції Платлінг, що поблизу Мюнхена у Баварії, був смертельно поранений. Помер Павло Скоропадський 26 квітня 1945 року у лікарні монастиря Меттен. Похований у місті Оберстдорфі в родинному склепі Скоропадських.


Зобр:14шт.


Назва:Великдень

-Знайдено: + | 16 квітня || 23 квітня
-Знайдено: + |colspan=2 align=center| 16 квітня


Зобр:7шт.


Назва:Хом'як Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Хом'я́к (*12 серпня 1905, Стронятин, Галичина, Австро-Угорщина, нині: Жовківський район, Львівська область — †16 квітня 1984, Едмонтон, Канада) — український журналіст, юрист, громадський діяч.


Назва:Черкаси

Підзаголовок:== Релігія ==
Знайдено: + * Свято-Преображенський храм[2].


Зобр:38шт.


Назва:Чернова Мар'яна Володимирівна

-Знайдено: + Мар'я́на Володи́мирівна Черно́ва (* 16 квітня 1923, Охтирка, нині Сумської області — † 27 січня 1982, Харків) — український мистецтвознавець.


Назва:Третяк Василь Якович

-Знайдено: + Третяк Василь Якович (6 грудня 1926, Комарівка — 16 квітня 1989, Київ) — український радянський співак (драматичний тенор), Народний артист СРСР1980 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 16 квітня 1989 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52).


Зобр:1шт.


Назва:Устинівка (смт)

-Знайдено: + В березні 1918 року волосний революційний комітет почав боротися проти військ Української держави та її австро-німецьких союзників. Командиром його загону був М. П. Будак. 1617 квітня тисячний загін вирушив на станцію Долинська, де одержав зброю й обмундирування. Перейменований на Перший Херсонський Червоної гвардії загін, він направився до станції Знам'янка. В бою, що розгорівся тут, загін зазнав невдачі і відступив до Куцівки. Невдовзі українське військо за підтримки німців відбило у червоних Устинівку. Незважаючи на арешти та страти комуністів, ті створюють влітку 1918 року партизанський загін, що діяв у районі Знам'янки. У волость для підпільної роботи повернувся М. Будак, але його згодом відправили до єлисаветградської в'язниці.


Зобр:6шт.


Назва:Херсон

-Знайдено: + 16 квітня 1920 р. Херсон було остаточно захоплено Червоною Армією. В місті встановилася радянська влада.


Зобр:35шт.


Назва:Зінченко Олександр Олексійович

-Знайдено: + Олександр Олексійович Зінченко (* 16 квітня 1957, місто Славута Хмельницька область — † 9 червня 2010[3]) — український політик і медіа-менеджер.


Зобр:1шт.


Назва:Писанка

-Знайдено: + * Музиченко Ярослава Тисячоліття на писанці. Писанкарка Віра Манько вивчає, яким бачили світ наші предки, і мріє всі українські писанки вмістити в комп'ютер // «Україна Молода» № 070 за 16 квітня 2009 року


Зобр:20шт.


Назва:Руська Країна

-Знайдено: + Розуміючи стратегічне значення карпатських перевалів як можливого маршруту надання допомоги Радянською Росією і Україною ВСР, особливо у світлі директиви командувача Українським фронтом Володимира Антонова-Овсієнка від 13 квітня 1919 року про підготовку наступу з метою з'єднання з угорськими силами, Антанта посилила тиск на Румунію і Чехословаччину, щоб прискорити їх виступ проти УСР з боку Закарпаття. В результаті, 16 квітня 1919 румунські війська почали вторгнення на територію Угорщини та Закарпаття, перейшовши демаркаційну лінію у напрямі міст Мараморош - Сігет - Тячів - Хуст - Берегово. Румунська армія, маючи чисельну і матеріальну перевагу над окремим русинським батальйоном і Русинською Червоною дивізією (комплектація якої так і не була завершена, а значна частина була скута в містах внаслідок антикомуністичних виступів), після капітуляції Сейкейской Червоної дивізії, дислокованої в Північній Угорщині, відкрила собі шлях на Хуст, Дебрецен і Ньіредьгазу. Запеклі бої за Королево за участю робітничих загонів 21 квітня змусили румунів відступити до Хусту, проте після підходу підкріплення (включаючи кулеметні частини і артилерію) інтервенти, відновивши наступ, оволоділи 27 - 28 квітня містами Берегове та Мукачево.


Назва:Саблін Микола Павлович

-Знайдено: + Мико́ла Па́влович Са́блін (* 16 квітня 1880, Миколаїв — † 21 серпня 1937, Париж) — російський військовий діяч, капітан 1-го рангу, контр-адмірал.


Назва:Українська платформа «Собор»

-Знайдено: + 11 квітня 2007 після розпуску президентом Ющенком Верховної ради й оголошення дострокових виборів УРП «Собор» разом з Народним Рухом України фактично вийшли з «Нашої України», створивши разом з Українською народною партією виборчий блок «Рух — українські праві» («Рух — Українська правиця»). 16 квітня межпартійний з'їзд блоку «Рух — Українські праві» затвердив список кандидатів у народні депутати. У першу п'ятірку блоку ввійшли Борис Тарасюк, Юрій Костенко й Анатолій Матвієнко.


Зобр:1шт.


Назва:Тарас Бульба-Боровець

-Знайдено: + 16 квітня 1942 року Головна команда УПА видала наказ новоорганізованим «Літаючим бригадам» партизанів, у якому говорилося: «Негайно розпочати першу фазу збройної боротьби проти Гітлера…»[4]


Зобр:4шт.


Назва:Губернський адміністративний устрій на території України

-Знайдено: + # Донецька губернія (Луганське, згодом Бахмут) — з 16 квітня 1920 року з частин Катеринославської, Харківської губерній та Область Війська Донського.
-Знайдено: + # Олександрівська губернія (з 23 березня 1921 року — Запорізька губернія) — з 16 квітня 1920
-Знайдено: + # Миколаївська губернія (Миколаїв) — з 16 квітня 1920 року від Херсонської губернії
-Знайдено: + # Одеська губернія (Одеса) — з 16 квітня 1920 року від Херсонської губернії


Зобр:4шт.


Назва:Мілевський Артем Володимирович

-Знайдено: + Загалом у розіграші кубка країни сезону 2002/03 молодий форвард провів 4 поєдинки, одного разу відзначившись у воротах «Волині». Це сталося 16 квітня 2003 року.


Зобр:23шт.


Назва:Циклон-2

-Знайдено: + Постанова уряду про створення ракети Р-36-О вийшло 16 квітня 1962 року, а в грудні 1965 року почалися її льотно-конструкторські випробування. У листопаді 1969 року ця ракета була прийнята на озброєння. Глобальної вона називалася тому, що була здатна виводити головні частини (ГЧ) на орбіту ШСЗ і забезпечувати їх доставку до мети шляхом гальмування ГЧ в заданий момент часу польоту по круговій орбіті ШСЗ. Ракета Р-36-О використовувала самозаймисті компоненти палива (АТ + НДМГ) і при своєму створенні потіснила останню бойову ракету С. П. Корольова — глобальну ГР-1.


Зобр:1шт.


Назва:Романківці

-Знайдено: + У 1768 році спалахнула чергова російсько-турецька війна, яка тривала до 1774 року. Територію від турків у 1769-му році звільняла російська армія під командуванням генерал-фельдмаршала князя А.А.Прозоровського. Безпосередньо в селі та поряд з ним боїв не було. Бойові зіткнення відбувалися на території сучасного Кельменецького району. Але, достеменно відомо, що 16 квітня 1769 року значна частина армії разом з князем зупинялася на постій в селі Романківці. 17 квітня армія перейшла в табір під селом Новоселиця, а ввечері перейшла під село Нелипівці.


Назва:Гаврилюк

-Знайдено: + * Гаврилюк Віктор Степанович (16 квітня 19111994) — український фізико-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Жнибороди

-Знайдено: + * 16 квітня 1887 — Церква отримує новий антимінс, освячений Преосвященним Юліяном Пелешом.


Зобр:1шт.


Назва:Антонюк Андрій Данилович

-Знайдено: + Андрі́й Дани́лович Антоню́к (нар. 15 жовтня 1943; м. Первомайськ Миколаївської області — пом. 16 квітня 2013) — український живописець. Народний художник України. Член Національної спілки художників України (від 1970).


Назва:Нива (Вінниця)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Вінницька команда майстрів під назвою «Локомотив» була створена у 1958 році за ініціативою начальника Південно-західної залізниці Петра Кривоноса. 16 квітня 1958 року «Локомотив» провів перший матч у рамках чемпіонату СРСР проти станіславського «Спартака» і переміг його з рахунком 2:1. Перший гол на рахунку М.Чергинця.


Зобр:4шт.


Назва:Карманський Петро Сильвестрович

-Знайдено: + Петро́ Сильве́стрович Карма́нський (* 29 травня 1878, місто Чесанів, нині Цешанув, Польща — † 16 квітня 1956, Львів) — український поет, перекладач. Представник «Молодої музи». Псевдоніми — Петро Гіркий, Лесь Могильницький.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 16 квітня 1956 року у Львові. Могила — на Личаківському цвинтарі.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + Загалом в Берлінській операції, що тривала з 16 квітня до 8 травня, були задіяні понад 2,5 мільйони солдат і офіцерів, 6250 танків і самохідних установок, 7500 літаків.


Зобр:3шт.


Назва:Олійник Володимир Миколайович

-Знайдено: + Олі́йник Володи́мир Микола́йович (нар. 16 квітня 1957, Бузівка, Жашківський район, Черкаська область) — Юрист. Кандидат історичних наук.


Назва:Національний музей народної архітектури та побуту України

Підзаголовок:=== Свята ===
Знайдено: + * 16 квітня  — Обливаний понеділок. Великодні веснянки ;


Зобр:51шт.


Назва:Обмінський Тадеуш

-Знайдено: + Обмі́нський Таде́уш Анто́ні (16 квітня 1874, Львів — 18 липня 1932, там же) — український і польський архітектор, педагог.


Зобр:3шт.


Назва:Олімпік (Кіровоград)

-Знайдено: + | 16 квітня 1988


Назва:Кістяковський Богдан Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Тяжко захворів, і під час операції у Єкатиренодарі помер 16 квітня 1920 року. Там він і похований.


Назва:Мельников Леонід Георгійович

-Знайдено: + Леоні́д Гео́ргійович Ме́льников (*18 травня 1906, Дегтярівка Мглинського повіту Чернігівської губернії — †16 квітня 1981) — український радянський партійний діяч.


Зобр:3шт.


Назва:Конституція Пилипа Орлика

-Знайдено: + Таким чином, конституцію було прийнято 5(16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (турецька назва — Бендери, нині це територія Молдови). Тому її інколи називають ще Бендерською конституцією.


Зобр:4шт.


Назва:Матусів

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Кравченко Володимир Іванович(*16 квітня 1941 — †7 Квітня 2001)


Зобр:1шт.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 5155 Денисюк || 16 квітня 1972


Назва:Базель Ярослав Рудольфович

-Знайдено: + Яросла́в Рудо́льфович Ба́зель (* 16 квітня 1956, смт Великий Березний Закарпатської області) — український хімік. Доктор хімічних наук (2000). Професор (2002).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Я. Р. Базель народився 16 квітня 1956 року в смт Великий Березний Закарпатської області. У 1973 році з золотою медаллю закінчив Великоберезнянську середню школу. В 1973–1978 роках навчався на хімічному факультеті Ужгородського державного університету, де здобув кваліфікацію «Хімік. Викладач хімії».


Назва:Бонковський Денис Федорович

-Знайдено: + Діоні́сій (Дени́с) Фе́дорович Бонко́вський (нар. 16 квітня 1816, Вороновиця, нині селище міського типу Вінницького району Вінницької області України — пом. 30 серпня 1881, Богуслав, нині один із районних центрів Київської області) — український поет, композитор, перекладач (в літературі зустрічаються також транскрипції його прізвища Боньковський та Баньковський).
-Знайдено: + Народився 16 квітня 1816 року в містечку Вороновиця Брацлавського повіту Подільської губернії (нині смт Вінницького району Вінницької області). За походженням поляк. Жив на Поділлі.


Назва:Савицький Валентин Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 квітня 1949 року у с. Федорівка Новоград-Волинського району Житомирської області.


Назва:Попеску Іван Васильович

-Знайдено: + Народився 16 квітня 1964 (с. Нижні Петрівці, Сторожинецький район, Чернівецька область); румун; батько Василь Миколайович (1942–2007) — гол. Нижньопетрівецької сільради; мати Ауріка Тодорівна (1938–2007) — вчит.; дружина Олександра Вікторівна (1963) — вчит. анґл. мови; дочка Інна (1988).


Назва:Великі Мошківці

Підзаголовок:== Особистості ==
Знайдено: + * Гаврилюк Віктор Степанович (16 квітня 19111994) — український фізико-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Список керівників Адміністрації та Секретаріату Президента України

-Знайдено: + | 16 квітня 19579 червня 2010


Назва:Миклашевські

-Знайдено: + * Йосип Михайлович Миклашевський [* 4(16 квітня) 1882 — †2 вересня 1959] — український музикознавець, піаніст і педагог. Народився у Петербурзі. Навчався в Петербузькому університеті (1900-09), згодом закінчив Київське музичне училище і Петербурзьку консерваторію. В 1913-18 роках — директор Петербурзького музичного інституту. З 1919 року працював педагогом у Харкові. Виступав як піаніст.


Назва:Лозінський Віктор Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 16 квітня 2006 отримав щиру подяку від Віктора Януковича за самовіддану працю під час виборчої кампанії 2004 року та активну життєву позицію і відданість ідеалам Партії регіонів[5].


Назва:Шукання козацтва

-Знайдено: + Шукання козацтва — одна з форм соціальної боротьби поневолених мас Гетьманщини, які домагалися через державно-адміністративні й судові установи козацьких прав, для чого мусили згідно з царським указом від 16 квітня 1723 року відшукати свій козацький родовід.


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + * 16 квітня — СРСР розпочав битву за Берлін.
-Знайдено: + Корсунь-Шевченківська операція (24 січня — 17 лютого 1944 р.)
Проскурівсько-Чернівецька операція (4 березня — 17 квітня 1944 р.)
Львівсько-Сандомирська операція (13 липня — 29 серпня 1944 р.)
Східно-Карпатська операція (8 вересня — 28 жовтня 1944 р.), складова —
Карпатсько-Дуклінська операція (8 вересня — 28 жовтня 1944 р.)
Сандомирсько-Сілезька операція (12 січня — 3 лютого 1945 року)
Вісло-Одерська операція (12 січня — 3 лютого 1945 р.)
Нижньосілезька операція (8 лютого −24 лютого 1945 р.)
Верхньосілезька операція (15 березня — 31 березня 1945 р.)
Берлінська операція (16 квітня — 8 травня 1945 р.)
Празька операція (6 травня — 11 травня 1945 р.)
-Знайдено: + * Берлінська операція (16 квітня — 8 травня 1945)


Зобр:25шт.


Назва:Петренко Володимир Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (16 квітня 1999) — за значний особистий внесок у будівництво Київського метрополітену, впровадження нових технологічних і конструктивних рішень[6]


Назва:Кримський академічний театр ляльок

-Знайдено: + У період Великої Вітчизняної війни театр ляльок працював в окупованому Сімферополі. 16 квітня 1944 року пересувний театр перейшов у відання Управління у справах мистецтв. Він одержав нову назву — Кримський державний театр ляльок.


Назва:Гарань Василь Олександрович

-Знайдено: + Василь Олександрович Гарань (* 16 квітня 1922 — † 2002), село Чернявка Вінницької області  — український педагог, тромбоніст, доцент Націонаьної музичної академії імені Петра Чайковського, соліст групи тромбонів Академічного заслуженого симфонічного оркестру України.
-Знайдено: + Василь Гарань народився 16 квітня 1922 року в селі Чернявка (нині Вінницької області).


Назва:Князєва Світлана Олександрівна

-Знайдено: + Світла́на Олекса́ндрівна Кня́зєва (* 16 квітня 1961, м. Чкаловськ Ленінабадської області Таджицької РСР) — українська актриса.


Назва:Лопушанка-Хомина

-Знайдено: + | засновано =16 квітня 1532 року Петром Хомичем
-Знайдено: + Розташоване за 19 км від Старого Самбора і за 111 км від Львова. Перша письмова згадка про село — 16 квітня 1532 р.


Назва:Ядренко Михайло Йосипович

-Знайдено: + Миха́йло Йо́сипович Ядре́нко (*16 квітня 1932 с. Дрімайлівка, Куликівського району, Чернігівської області — †28 вересня 2004 м. Київ) — український математик, професор, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України. З 1966 по 1998 завідував кафедрою Теорії ймовірностей та математичної статистики Київського університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Жардецький Венчеслав Сигизмундович

-Знайдено: + Венчеслав Сигизмундович Жардецький (16 квітня 1896, Одеса — 21 жовтня 1962, Елкінс (Західна Вірджинія, США) — вчений в галузі астрономії, небесної механіки та геофізики (США).


Назва:Феськи

-Знайдено: + 16 квітня 1957 року відбулося об'єднання колгоспу ім. Ільїча і радгоспу "Пролетар Харківщини" в єдине господарство Радгосп "Пролетар Харківщини". Директором Радгоспу став Гребенюк Артем Кузьмович. В радгоспі стало 5 079 га земельних угідь, з них орних земель 3 594 га, сінокосів 2 600 га, пасовищ 437 га, 12 ставків.


Зобр:6шт.


Назва:Гарань

-Знайдено: + * Гарань Василь Олександрович (* 16 квітня 1922, Чернявка — † 2002) — український педагог, тромбоніст, доцент Націонаьної музичної академії імені Петра Чайковського


Назва:Марк (Петровцій)

-Знайдено: + 16 квітня того ж року був призначений благочинним Троїце-Сергієвої Лаври. На цьому послуху, поєднуючи його з викладацькою роботою в семінарії, трудився до червня 1985 року, коли наказом Святійшого Патріарха Пимена від 25 червня ієромонах Марк був призначений намісником Свято-Успенської Почаївської Лаври.


Назва:Іонафан (Єлецьких)

-Знайдено: + 5 квітня 1977 року пострижений у чернецтво митрополитом Ленінградським і Новгородський Никодимом (Ротовим). 16 квітня того ж року висвячений у сан ієродиякона, 24 грудня 1978 року єпископом Виборзьким Кирилом (Гундяєвим), ректором Ленінградської духовної академії, рукоположений у сан ієромонаха.


Назва:Кінаш Ярослав Ростиславович

-Знайдено: + Ярослав Ростиславович Кінаш (16 квітня 1988, Львів) — український футболіст, півзахисник.


Зобр:1шт.


Назва:Пересічне

-Знайдено: + 16 квітня 2013 року рішенням Верховної Ради України селищу повернено історичну назву Пересічне.[7]


Назва:Батюшко Стефан Васильович

-Знайдено: + Стефа́н Васи́льович Батю́шко (16 квітня 1949) — народний депутат України 1-го скликання.
-Знайдено: + Народився 16 квітня 1949 року в селі Риловичі, Іванівський район, Брестська область, БРСР, в селянській сім'ї. Білорус, освіта вища, закінчив Військово-політичну академію імені В. І. Леніна.


Назва:Крепкіна Віра Самуїлівна

-Знайдено: + Ві́ра Самуї́лівна Кре́пкіна, пізніше Калашникова (*16 квітня 1933, Котельнич, Кіровська область, Росія) — радянська легкоатлетка, олімпійська чемпіонка.


Назва:Колос (стадіон, Бориспіль)

Підзаголовок:=== Футбол ===
Знайдено: + | 16 квітня 2002 || Україна Україна  х  Грузія Грузія || 0:0 || Товариський матч || 3 000


Зобр:4шт.


Назва:Бушко-Жук Михайло Осипович

-Знайдено: + В умовах постійного протистояння з білогвардійцями з 1 по 16 квітня 1918 року в Катеринодарі відбувся II-й з'їзд Рад Кубані, на якому було проголошено Кубанську Радянську республіку. 6 квітня на з'їзді з доповіддю виступив командувач армії Бушко-Жук. Його турбувала організація самоврядування, коли замість місцевих та козачих органів управління владу перебирали Ради. Хоча до Рад крім більшовиків обиралися також есери та меньшовики, йому вже була очевидною тенденція до створення однопартійної диктатури саме більшовицької партії. Михайло Осипович Бушко-Жук попередив депутатів з'їзду про небезпеку:


Назва:Дитячий санаторій імені Боброва

-Знайдено: + Є першим в Європі дитячим санаторієм. Заснований 16 квітня 1902 професором Олександром Бобровим, учнем і послідовником Пирогова, піонером багатьох методів хірургії.


Назва:Слобідський край (газета)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 квітня 2010 року на черговій сесії Харківської обласної ради було заявлено[8], що трудовий колектив газети звернувся до голови облради з проханням залишити в посаді головного редактора газети Володимира Ревенка, але щоб не загострювати ситуацію в колективі, він подав заяву про звільнення за власним бажанням, тому що йде на пенсію. За звільнення В. Ревенка та призначення новим головним редактором Вікторії Леонідівни Лукашової проголосувало 99 депутатів[8]. Наступного дня новий головний редактор заявила, про намір створити при газеті прес-центр[9] та довести наклад видання до початку 2011 р. до 25 тис. прим., а до 2015 р. — мінімум до 50 тис.[10] Цікаво, що 16 квітня було заявленоПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Головко Микола Максимович

-Знайдено: + Мико́ла Макси́мович Головко́ (*16 квітня 1937, Макіївка — †26 серпня 2004, Донецьк) — український радянський футболіст, захисник, майстер спорту. Заслужений тренер України (1996).


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Драбчук Григорій (16 квітня 1963, с. Оришківці Лановецького району — 4 червня 1983);


Назва:Сорокалет Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Сорокале́т (нар.16 квітня 1957, Луганськ — пом.6 листопада 2009, Ростов-на-Дону) — український футболіст і тренер.


Назва:3-й Херсонський корпус

-Знайдено: + * Загородній Михайло Андрійович — начальник відділу з формування 3-го Херсонського корпусу Армії УНР (з 16 квітня 1918 року).


Назва:Шевченко Йосип Варфоломійович

-Знайдено: + Шевченко Йосип Варфоломійович (16 квітня 1854 — близько 1890) — український поет і перекладач, син Варфоломія Григоровича Шевченка, племінник Тараса Григоровича Шевченка.


Назва:Покора Роман Михайлович

-Знайдено: + p=news_full&id=1762 Роман Покора – новый главный тренер «Гелиоса»] (рос.)</ref>. Звільнений з цієї посади 16 квітня 2011 року через невдоволення результатами команди з боку керівництва. На той час «Геліос» займав 12 місце з 18 команд.


Назва:Греки Приазов'я

-Знайдено: + 16 квітня 2008 року у Маріуполь як центр еллінізму в Україні із дводенним візитом прибув Президент Грецької Республіки Каролос Папульяс.[11]


Зобр:3шт.


Назва:Косенко Борис Григорович

-Знайдено: + Косенко Борис Григорович (16 квітня 1936, с. Дейманівка, нині Срібнянського району Чернігівської області — 28 грудня 2003, м. Тернопіль) — український господарник, державний діяч. Заслужений працівник сільського господарства України (2002). 3 ордени Трудового червоного прапора, медалі СРСР й України. Депутат Тернопільської обласної і районної рад.


Назва:Євсєєв Євген Васильович

-Знайдено: + Євген Васильович Євсєєв (нар. 16 квітня 1987, Київ — пом. 19 серпня 2011) — колишній український футболіст, захисник, насамперед відомий за виступами у складі київського «Арсенала». Син відомого у минулому радянського та українського футболіста, українського футбольного тренера Василя Євсєєва.


Зобр:2шт.


Назва:Всеукраїнський референдум 2000

-Знайдено: + Всеукраїнський референдум 16 квітня 2000 року — опитування думки громадян України з приводу реформації системи державного управління.


Назва:Почесні громадяни Черкас

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" | 16 квітня 1947 року


Назва:Севастіан (Пилипчук)

-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 16 квітня 1938
-Знайдено: + 16 квітня 1938 пострижений у чернецтво. 28 вересня 1941 єпископом Веніаміном (Новицьким) у Почаївській лаврі висвячений у ієродиякона. 31 жовтня того ж року переведений в Свято-Георгіївський скит в Рівненській області (Волинської єпархії). 19 грудня 1942 єпископом Никодимом (Гонтаренком) рукоположений у сан ієромонаха.


Зобр:1шт.


Назва:Іннокентій (Леоферов)

-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 16 квітня 1949
-Знайдено: + 16 квітня 1949 пострижений у чернецтво з ім'ям Іннокентій (Інокентій) на честь преподобного Інокентія Вологодського, подвизався у Почаївській лаврі. У тому ж році був призначений проповідником і завідувачем Лаврської бібліотекою. Радянська влада наклала на Лавру багато заборон і обмежень, обклала величезними податками. У 1950 раптово помер намісник Лаври архімандрит Іосиф й Іннокентій був призначений намісником Лаври. Був виконуючим обов'язки до 1951 року після чого його затвердили на цій посаді. Братія, на чолі з архімандритом Іннокентієм вела післявоєнне відновлення семи діючих храмів Лаври; продовжувала повернення уніатів до Православ'я.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + Борис (Вік) — 2 квітня 1944 хіротонісаний у єпископа Ніжинського, вікарія Чернігівської єпархії; квітень 1945 — 13 січня 1947 єпископ Чернігівський і Ніжинський; з 25 лютого 1956 архиєпископ Херсонський і Одеський; з 25 лютого 1959 у сані митрополита (екзарх Північної і Південної Америки до 16 червня 1962); † 16 квітня 1965.
Підзаголовок:=== Н ===
Знайдено: + Никон (Петін) — 21 травня 1944 хіротонісаний у єпископа Ворошиловградського; з 1945  єпископ Донецький і Ворошиловградський; з 19 серпня 1951 у сані архієпископа; † 16 квітня 1956.


Назва:Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія

-Знайдено: + Днем заснування кіровоградської студії телебачення вважається 16 квітня 1960 року, коли в ефір вийшли перші місцеві телепередачі. Готувала їх редакція телебачення, створена на базі аматорської телестудії заводу сільськогосподарських машин «Червона зірка», обладнана умільцями на чолі з Володимиром Чоломбітьком[12].


Зобр:1шт.


Назва:Аржанов Володимир Олександрович

-Знайдено: +

Володимир Аржанов під час виступів за «Арсенал». 16 квітня 2011 року



Зобр:1шт.


Назва:Макарій (Свистун)

-Знайдено: +

Митрополит Макарій під час богослужіння у Вінницькому Спасо-Преображенському кафедральному соборі16 квітня 2005 р.



Зобр:1шт.


Назва:Березовчук Андрій Володимирович

-Знайдено: + Андрій Володимирович Березовчук (*16 квітня 1981, Миколаїв) - український футболіст. Захисник, грає за «Металіст» (Харків).


Зобр:1шт.


Назва:Чернявський Петро Миколайович

-Знайдено: + Петро Миколайович Чернявський (нар. 16 квітня 1986, Київ) — український гітарист, найбільше відомий як колишній учасник гурту «Океан Ельзи»2005 до 2013 року). Колишній учасник київських гуртів «Абздольц» та «День Zащиты Детей».


Назва:Київський медіа-холдинг

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 16 квітня 2007 року — Газета «Українська столиця» змінила дизайн, час виходу, а також збільшила заявлений наклад з 3 тис. до 7 тис. примірників [13]


Назва:Стаднюк Олександра Олександрівна

-Знайдено: + Стаднюк Олександра Олександрівна (*16 квітня 1980, Черкаси) — українська спортсменка, змагається в стрибках в довжину та потрійному стрибку.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександра Олександрівна Стаднюк народилася 16 квітня 1980 року в м.Черкаси. До сьомого класу навчалась в м. Сміла. В 11 років почала займатися в ДЮСІП у тренера Гулі Анатолія Яковича.


Назва:Оссовський Готфрид Йосипович

-Знайдено: + Готфрид Йосипович Оссовський (* 8 листопада 1835 Козарівка — * 16 квітня 1897, Томськ) — польський геолог, археолог і краєзнавець Волині.


Зобр:1шт.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + На території Молдови, а саме у місті Бендери, 5(16) квітня 1710 р. було прийнято першу українську конституцію «Пакти і Конституцію прав і вольностей Війська Запорозького» (лат. Pacta et Constitutiones legum libertatumque exercitus zaporoviensis).
-Знайдено: + 16 квітня 1995 р. відбулися вибори до парламенту Молдови. Народний фронт та комуністи фактично поділили депутатські мандати.


Зобр:25шт.


Назва:Хомченовський Дмитро Геннадійович

-Знайдено: + Дмитро́ Генна́дійович Хомчено́вський (нар. 16 квітня 1990, Вугледар, Донецька обл., СРСР) — український футболіст, лівий фланговий півзахисник збірної України та луганської «Зорі».


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |16 квітня 1975
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |16 квітня 1975
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |16 квітня 1975
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |16 квітня 1975


Назва:Балковський Борис Євгенович

-Знайдено: + Бори́с Євге́нович Балко́вський (3(15) січня 1899, м. Шпола, нині Черкаської області — 16 квітня 1985, м. Біла Церква Київської області) — український флорист, бріолог. Кандидат біологічних наук (1954).


Назва:Загородній Михайло Андрійович

-Знайдено: + З 1 січня 1918 року — начальник оперативного відділу штабу Одеської військової округи (українізованої). З 16 квітня 1918 року — начальник відділу з формування 3-го Херсонського корпусу Армії УНР, згодом — старший осавул штабу 1-го Подільського корпусу Армії Української Держави.


Назва:Мамай Микола Васильович

-Знайдено: + Микола Васильович Мамай (1914, Городище — 16 квітня 1945) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни штурман 82-го гвардійського бомбардувального авіаційного полку (1-а гвардійська бомбардувальна авіаційна дивізія, 2-а повітряна армія, 1-й Український фронт), гвардії капітан.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У квітні 1945 року війська 1-го Українського фронту приступили до форсування річки Нейсе (Німеччина). Бомбардувальники перешкоджали ворогові зайняти оборону на ділянці КотбусШпремберг. На землі і в небі йшли запеклі бої. В одному з них 16 квітня ворожа зенітка підбила літак Мамая. Гвардії капітан Мамай спрямував палаючу машину на автоколону ворога.


Назва:Плитка-Горицвіт Параска

-Знайдено: + Параска Плитка-Горицвіт (1 березня 1927 — 16 квітня 1998) — гуцульська художниця, письменниця.
-Знайдено: + Померла 16 квітня 1998 року. Похована в Криворівні.


Назва:Біганенко Ничипір Ілліч

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Відзначився у Берлінській операції. За період боїв з 16 квітня по 2 травня 1945 року на підступах до Берліна й у самому місті полк знищив 6 танків, 11 штурмових гармат, 20 гарматг і мінометів, 5 реактивних установок, 14 дзотів і бліндажів, сотні солдатів і офіцерів противника, 425 було взято в полон. Був поранений, але продовжував керувати боєм.


Зобр:1шт.


Назва:Кочиш Микола Михайлович

-Знайдено: + Кочиш Микола Михайлович (1 грудня 1928, с. Джюрджево, тепер Жабельського району, Воєводина, Сербія — 16 квітня 1973, м. Новий Сад, Сербія) — український (руський) лінгвіст, письменник.


Назва:Михайлівська церква (Олександрівська лікарня)

-Знайдено: + Поновилося богослужіння 17 грудня 1995 року, у день пам'яті Великомучениці Варвари в уцілілому приміщенні колишньої трапезної. В 1998 році був наданий дозвіл на розкопки зруйнованого храму. Під час розкопок знайшли багато церковних святинь: лампади, металевий хрест, віконні грати та інше. В лівій прибудові відкопали сходи, які через три дні праці привели до усипальниці М. Дегтярьова. Усипальниця збереглася в первозданному вигляді. Одразу ж відслужили панахиду. Згодом навпроти колишньої дзвіниці знайшли три фрагменти дзвону: частина вушка, та дві частини від дзвону загальною вагою понад 11 кг. Першу літургію відслужили у світлу п'ятницю, 16 квітня 1999 року на свято Живоносне Джерело.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Алупки

-Знайдено: + На початку XX століття в селі споруджена каналізаційна мережа, частково прокладені мостові. 16 квітня 1902року на кошти благодійного товариства в Алупці відкрито дитячий кістковотуберкульозний санаторій на 24 місця. Ініціатором його створення був відомий діяч російської медицини викладач Московського університету О. О. Бобров, який віддав на будівництво санаторію всі свої заощадження. Значні кошти передали також О. М. Горький, Л. М. Толстой, Ф. І. Шаляпін, лікарі С. Я. Єлпатьєвський, П. В. Ізергін та інші діячі російської культури. У 1904 році в санаторії налічувалося 60 місць, з них 12 безкоштовних [14]. У 1910 році почали функціонувати два великі готелі — «Росія» і «Франція», приватний санаторний пансіон, потім санаторій духовного відомства і пермського земства. Алупка була дорогим курортом — старі путівники згадують про її «неймовірну дорожнечу». До 1913 року в Алупці було вже 8 санаторіїв на 200 місць, санаторний пансіон, близько 60 приватних пансіонів і до 120 дач.
-Знайдено: + 16 квітня 1944 року частини Приморської армії відвоювали місто. Гітлерівці завдали великої шкоди місту. Були спалені і зруйновані багато будинків, виведена з ладу низьковольтна електромережа, пошкоджені каналізація та водопровід, зруйновано п'ять резервуарів для зберігання води, підірвана пасажирська пристань, перетворилися на руїни санаторії. Після закінчення війни зруйноване курорт за 19451955 роки відновлює свої здравниці, а потім реконструює та модернізує їх.


Зобр:3шт.


Назва:Кельбас Гліб Дем'янович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 16 квітня 1945 року підполковник Г. Д. Кельбас з плацдарму південніше німецького міста Франкфурта організував прорив полком глибоко ешелонованої оборони противника і наступ на Берлін.


Зобр:1шт.


Назва:Борис (Вік)

-Знайдено: + Борис (Вік) (*28 серпня 1906, м. Саратов, Російська Федерація  - †16 квітня 1965, м. Сочі, Адигея, похований в м. Одеса, Україна) — архієрей Українського екзархату Російської православної церкви. Хіротонісаний у єпископа 2 квітня 1944. Очолював низку єпископських кафедр в Україні, зокрема Чернігівську (1945-1947) та Одеську. Активний діяч РПЦ у США. Жертва сталінського терору. Духовний наставник предстоятеля УПЦ МП Володимира, митрополита Київського та всієї України.
-Знайдено: + 1 листопада 1942 архієпископ РПЦ МП Григорій (Чуков) призначив Бориса Віка настоятелем саратовського кафедрального собору, 1943 - архімандрит. 2 квітня 1944 у Богоявленському кафедральному соборі Москви відбулася його хіротония у єпископа Ніжинського, вікарія Чернігівської єпархії. Але негайно виїхати на кафедру він не зміг. 16 квітня 1945 призначений правлячим єпископом Чернігівським та Ніжинським, першим посівши вакантне місце у ліквідованій структурі Української Православної Автономної Церкви Московського Патріархату (УПАЦ МП). Тоді це була одна з найбільших православних єпархій в Україні, де тоді служив, між іншим, св. Лаврентій Чернігівський (Лука Проскура).


Назва:Мишаків Михайло Васильович

-Знайдено: + З 16 квітня 1920 – командир 4-ї Запасної бригади Армії УНР у Кам’янці-Подільському. 18 травня 1920 р. був призначений командиром 3-ї Запасної бригади, що мала бути сформована на Київщині. З 14 жовтня 1920 року – командир 1-ї Запасної бригади Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Гізіс Микола Лазарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 16 квітня, в ході Берлінської операції при прориві ворожої оборони в районі міста Лебус і Франкфурта-на-Одері старший сержант Гізіс, під вогнем противника вів безперервну розвідку, фіксуючи вогневі точки супротивника і передаючи дані своєму командуванню, це дало змогу знищити шість кулеметних точок і одну протитанкову гармату. Микола Лазарович був поранений, але продовжував коригувати мінометний вогонь. Тільки коли піхота почала просуватися вперед, він відправився на медичний пункт.


Назва:Огій Петро Омелянович

-Знайдено: + Огій Петро Омелянович (*16 липня 1917 — †16 квітня 1991) — український радянський лікар, доктор медичних нак, професор, перший ректор Тернопільського медичного університету.


Назва:Трейко Іван Демидович

-Знайдено: + Іван Демидович Трейко (*16 квітня 1898, Старостинці, Погребищенський район, Вінницька область — †24 квітня 1945, Городниця, Житомирська область) — український військовий діяч, повстанський отаман (1919–1924), командир Київської повстанської групи (1923), консультант отамана Поліської Січі Тараса Бульби-Боровця (1941), командир розвідки ВО-3 «Тютюнник» (1943–1945), генерал-хорунжий УПА (1945) (посмертно).


Зобр:4шт.


Назва:Микита

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 13 лютого, 16 квітня, 13 травня, 27 травня, 5 червня, 28 вересня[15]


Зобр:2шт.


Назва:Національна спілка письменників України

-Знайдено: + VII (1416 квітня 1976) — 922 члени
-Знайдено: + Х з'їзд (1619 квітня 1991) був перейменований на I з'їзд СПУ, що повинно було свідчити про відокремлення від СП СРСР і початок самостійного існування.


Зобр:2шт.


Назва:Манько Леонід Якович

-Знайдено: + Леонід Якович Манько (нар.17 (29) березня 1863, Полтава — пом.16 квітня 1922, Єлисаветград, нині Кіровоград) — український актор і драматург.


Назва:Ісаєнко Володимир Миколайович

-Знайдено: + Володимир Миколайович Ісаєнко (*16 квітня 1954) — український учений-еколог. Доктор біологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2007 р.


Зобр:1шт.


Назва:Романовська Ольга Сергіївна

-Знайдено: + Дівчина знялася у двох кліпах групи («Л. М. Л.», «Цветок и Нож»), взяла участь у запису чергового альбому. У березні 2007 року Оля оголосила про свою вагітність і відхід з гурту. Її останній виступ у складі «ВІА Гри» відбулося 16 квітня. А вже наприкінці квітня відбулося весілля Ольги та українського бізнесмена Андрія Романовського, і на початку вересня вона народила хлопчика, якого назвали Максим.


Назва:Грицай Роман Степанович

-Знайдено: + Грица́й Рома́н Степа́нович (26 листопада 1887 Львів — 16 квітня 1968 Рогатин) — український архітектор, живописець, графік.


Зобр:1шт.


Назва:Фреліх Віктор

-Знайдено: + В.Фреліх помер 24 травня 1995 р. у віці 46-ти років в реанімації лікарні в м. Чернівці. За кілька місяців до загибелі йому телефонували невідомі й погрожували фізичною розправою, якщо він не припинить розслідувати причини епідемії алопеції. На переконання родичів і колег Фреліха, він помер від отруєння, яке сталося під час поїздки в Київ напередодні 16 квітня. Після повернення в Чернівці В.Фреліх потрапив до лікарні, де провів понад місяць. Лікарі не змогли врятувати йому життя: отруєння вразило нирки і печінку.


Назва:Гаврилюк Віктор Степанович

-Знайдено: + Гаврилюк Віктор Степанович (*16 квітня 19111994) — український фізико-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 квітня 1911 року в селі Великі Мошківці Волинської губернії, тепер Андрушівського району Житомирської області. Закінчив у 1932 році Житомирський інститут соціального виховання. Служив у Червоній армії. Випускник першого випуску в 1938 році геолого-географічного факультету Київського університету. Під час Другої світової війни захищав Київ, Ленінград, звільняв Прибалтику. З 1947 року працював доцент на кафедрі фізичної географії. Кандидатська дисертація «Фізико-географічна характеристика Рівненської області» захищена у 1947 році.


Назва:Революція 1848 року в Галичині

-Знайдено: + Революційні події надали широкого розмаху національно-визвольному руху в Східній Галичині. Враховуючи настрої народних мас, уряд монархії Габсбургів змушений був остаточно ліквідувати панщину. З цією метою 16 квітня 1848 р. цісар підписав спеціальний патент, за яким скасування панщини на галицьких землях сталося майже на п'ять місяців раніше, ніж в інших частинах імперії. Основною реформи був викуп селянських земель державою, який селяни мали відшкодувати протягом 40 років, починаючи з 1858 р. Поміщиків звільняли від усяких обов'язків щодо своїх колишніх підданих - захищати їх у судах, допомогати у важких випадках тощо.


Назва:Максимович Микола Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 29 квітня 1914 року в селі Добратичі, тепер Люблінського воєводства, Польща. У 1939 був ув’язнений за комуністичну діяльність, відбував покарання у концтаборі Береза Картузька. Під час нападу гітлерівської Німеччини на Польщу звільнений з ув’язнення, продовжив навчання на електротехнічному факультеті ЛПІ. У 1941 році закінчив Львівський політехнічний інститут. На початку війни працював інженером конструкторського бюро Харківського електромеханічного заводу, з 1942 р. — у партизанському загоні. У 1945 р. вступив в аспірантуру без відриву від виробництва на кафедрі загальної і теоретичної електротехніки. У 1948 р., після закінчення аспірантури та захисту кандидатської дисертації, здобув учений ступінь кандидата технічних наук, а згодом затверджений у вченому званні доцента.


Назва:Голик Олександр Захарович

-Знайдено: + Олександр Захарович Голик (16 квітня1904, с. Мерефа Харківська область — 5 березня 1991, Київ) — український науковець. Доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений діяч науки УРСР. Ректор Київського університету (1951–1955).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 квітня 1904 р. у селі Мерефа Харківської губернії, тепер Харківської області. У 1931 р. закінчив Інститут народної освіти у м. Дніпропетровську. У 1937 р. захистив кандидатську, у 1950 — докторську дисертацію.


Назва:Горшков Олександр Кас’янович

-Знайдено: + Олександр Кас'янович Горшков (*16 квітня 1952, м. Грозний Чечено-Інгуської АРСР, РРФСР) — український журналіст, український і російський письменник, живе у м. Сміла Черкаської області.


Назва:Проскура Георгій Федорович

-Знайдено: + Георгій Федорович Проскура (16 квітня 1876 — 30 жовтня 1958) — український радянський вчений, академік НАН України (1929), лауреат Державної премії (1943), заслужений діяч науки і техніки УРСР (1944), доктор технічних наук, професор, видатний вчений в галузі аерогідродинаміці і гідромашинобудування.


Назва:Тролейбус Донецьк - Макіївка

-Знайдено: + * 5 макіївський "Дитячий Мир - Кафе "Дубок"" (вул. Горностаївська) (з 16 квітня 1972 року)


Назва:Герб Радивилова

-Знайдено: + |дата_затвердження = 16 квітня 1999
-Знайдено: + Герб Радиви́лова — офіційний символ міста Радивилів, районного центру Рівненської області, затверджений міською радою 16 квітня 1999 р.


Назва:Прапор Радивилова

-Знайдено: + |затверджений = 16 квітня 1999
-Знайдено: + Пра́пор Радиви́лова затверджений міською радою 16 квітня 1999 р.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 14 квітня підбурені комуністами поліціянти збунтувались, відмовились відправлятись на фронт і захопили банк, пошту, телеграф й державні установи в центрі міста. Та вже в ніч з 15 на 16 квітня сотня Гуцульського куреня на чолі з Г.Голинським відновила в Дрогобичі порядок, арештувала винних в бунті й передала керівництво до суду.


Зобр:21шт.


Назва:Позмогов Анатолій Іванович

-Знайдено: + Анатолій Іванович Позмогов (16 квітня 1921 — 29 травня 2004, Київ) — український радіолог, рентгенолог і онколог, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 квітня 1921 року в Ташкенті. У 1943 році закінчив лікувальний факультет Ташкентського медичного інституту. В якості старшого лікаря полку брав участь у німецько-радянській війні.


Зобр:1шт.


Назва:Юність (стадіон, Калініне)

-Знайдено: + Рекорд відвідуваності — 2000 глядачів на матчі другої ліги «Фенікс-Іллічовець» (Калініне) — «Газовик-ХГВ» (Харків), 16 квітня 2007[16].


Назва:Дітковський Сергій Станіславович

-Знайдено: + Сергій Станіславович Дітковський (* 16 квітня 1979, Магадан, Росія) — український футболіст, півзахисник/нападник. Майстер спорту Республіки Казахстан з 2005 року[17].


Назва:Скрипка Семен Іванович

-Знайдено: + Семе́н Іва́нович Скри́пка (нар.16 квітня 1896 с. Бережівка, Ічнянський район, Чернігівська область — пом.1945, Німеччина) — підполковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Тає Тайво

-Знайдено: + Тайє Тойво (англ. Taye Taiwo; нар. 16 квітня 1985, Лагос) — нігерійський футболіст, лівий захисник клубу «Мілан», що на умовах оренди виступає за київське «Динамо».


Зобр:4шт.


Назва:Приазовский рабочий

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Видається в Маріуполі з 9 березня 1918 року. Виходила під різними назвами. З квітня 1919 р. — «Известия Мариупольского военно-революционного комитета»; 20-ті роки XX ст. — «Известия Мариупольского ревкома и парткома», «Приазовская правда», «Наша правда», «Приазовский пролетарий». Сучасна назва — з 16 квітня 1937 року.


Назва:Литвинов Володимир Дмитрович

-Знайдено: + Литви́нов Володимир Дмитрович (*16 квітня 1936, селище Черкаське Слов'янського району Донецької області) — український історик культури, філософ, педагог, перекладач античної літератури, фахівець з історії гуманізму в Україні. Провідний науковий співробітник Інституту філософії НАН України, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія». Член НСПУ.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 квітня 1936 р. в селищі Черкаське Слов'янського району на Донеччині. Закінчив факультет іноземних мов Львівського університету (відділ класичної філології). Протягом 1963-1980 рр. працював викладачем Ніжинського державного інституту імені Миколи Гоголя. Удостоєний звання «Відмінник народної освіти». Нині — провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України, де працює від 1980 року. Протягом 1991-2010 рр. вів курс лекцій з латинської мови в НаУКМА. Доктор філософський наук, професор. Член Спілки письменників України від 1987. Був номінантом на Шевченківську премію 2011 року за монографію «Україна в пошуках ідентичності. Історико-філософський нарис». Автор книжок: «Ренесансний гуманізм в Україні» (Ідеї гуманізму епохи Відродження в українській філософії XV — поч. XVII ст.), «Католицька Русь» (історико-філософський нарис). У перекладах Литвинова з'явилися твори Марка Тулія Цицерона, Еразма Ротердамського, Баруха Спінози, Станіслава Оріховського, Івана Домбровського. Переклав з латини оригінальні тексти до видання «Українські гуманісти епохи Відродження» у 2-х томах, «Тисячу років суспільно-політичної думки України» в 9-ти томах, уклав латинсько-український словник. Також перекладає з німецької та польської мов.


Назва:Артинов Михайло Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 16 квітня 1913 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Соборський Микола Олексійович

-Знайдено: + Соборський (Саборський) Микола Олексійович (* 2 (14) листопада 1883(18831114) -† 16 квітня 1964). Народився в Санкт-Петербурзі. Закінчив 1-й кадетський корпус (1902), Михайловське артилерійське училище (1904).


Назва:Жагала Віктор Макарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Потім на чолі бригади брав участь у Київській наступальній і в Київській оборонній, в Рівненсько-Луцькій, Корсунь-Шевченківській, Львівсько-Сандомирській, Вісло-Одерській, Нижньо-Сілезькій, Берлінській і Празькій наступальних операціях. З 16 квітня по 20 травня 1944 року тимчасово виконував обов'язки командира 1-ї гвардійської артилерійської дивізії прориву РГК по причині поранення її командира.


Назва:Кирило (Куницький)

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У 1834 році переніс інсульт. У 1835 році звільнений від усіх посад і відпущений на спочинок до Києво-Печерської лаври, де невдовзі 16 квітня 1836 року помер. Похований у Іоанно-Предтеченському приділі Успенського собору Києво-Печерської лаври.


Назва:Кубок України з футзалу

-Знайдено: + |16 квітня 2005 14:00
Суми, ЛМСАБС
Глядачів: 1200


Назва:Онопрієнко Анатолій Юрійович

-Знайдено: + | дата_арешту = 16 квітня 1996


Назва:Федченко Феодосій Михайлович

-Знайдено: + Феодосій Михайлович Федченко (16 квітня 1911, с. Боровиця Черкаської області — 2002, Москва[18]) — український та російський метролог, фізик-експериментатор і винахідник. Створив найточніший маятниковий годинник — астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР[19].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 квітня 1911 року в селі Боровиці Чигиринського району. Після школи зі своїми односельцями вирушив на заробітки до Кривого Рогу. В 1930 році, після робітфаку, вступив на фізико-математичний факультет Криворізького педагогічного інституту, який закінчив у 1934 році. Під час навчання працював у майстернях інституту, де виготовлялись частини для шахт, залізниці, тому окрім педагогічних знань добре оволодів професією токаря, електро- і газозварника, шліфувальника, складача надточних приладів[20].


Назва:Медведєв Сергій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 16 квітня 1979 р.[21].


Назва:Історія Миколаївської області

-Знайдено: + | 16 квітня 1920 — 21 жовтня 1922


Зобр:3шт.


Назва:Мох Рудольф

-Знайдено: + Рудольф Мох (псевдоніми — Рудольф Мхъ,[22] Мех, Рудольф, Р. М.; народився 16 квітня 1816, м. Бережани, тепер Тернопільської обл. — †12 лютого 1892, с. Острів, тепер Галицького р-ну Івано-Франківської обл.) — священик української греко-католицької церкви, письменник, громадський діяч. Один із продовжувачів справи «Руської Трійці», секретар «Руської ради народної».
-Знайдено: + Рудольф Мох народився 16 квітня 1816 року у м. Бережани на Тернопільщині. Походив із міщанського роду: батько - українець, мати — полька. Навчався в Бережанській гімназії (1828-1834 рр.), Тернопільському єзуїтському ліцеї, Львівській духовній семінарії, яку закінчив у 1841 р.


Назва:Залеський Осип Степанович

-Знайдено: + Залеський Осип Степанович (* 16 квітня 1892, Тростянець Малий, Бережанський район, Тернопільська область — † 13 березня 1984, Баффало, США) - український композитор, диригент, літературознавець.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Оболонь»)

-Знайдено: + |16 квітня 2004


Зобр:4шт.


Назва:Галецький Олександр Дем'янович

-Знайдено: + Галецький Олександр Дем'янович (нар. 8 березня (21 березня) 1914(19140321) — пом. 16 квітня 1945) — капітан радянської армії, учасник німецько-радянської війни, командир дивізіону 233-го гвардійського артилерійського полку 95-ї гвардійської стрілецької дивізії 5-ї гвардійської армії 1-го Українського фронту, герой радянського союзу (10 квітня 1945).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув у бою на підступах до Берлін у 16 квітня 1945 року.


Назва:Білинський Андрій Клавдійович

-Знайдено: + Білинський Андрій Клавдійович (* 16 квітня 1916, Чернівці — † 12 листопада 1995, Мюнхен) — український правознавець і публіцист, доктор права.


Назва:Милан Перич

-Знайдено: + Милан Перич (серб. Milan Perić / Милан Перић, нар. 16 квітня 1986, Чачак) — сербський футболіст, нападник клубу «Відеотон».
-Знайдено: + Народився 16 квітня 1986 року в місті Чачак. Вихованець футбольної школи клубу «Младост» (Лучани). Дорослу футбольну кар'єру розпочав 2003 року в основній команді того ж клубу, в якій провів один сезон, взявши участь у 61 матчі чемпіонату.


Назва:Чужой Іван Платонович

-Знайдено: + Чужой Іван Платонович (Кожич) (* 18 липня 1889, Остер — † 16 квітня 1945, Остер), 1939 — актор та режисер, заслужений діяч мистецтв РСФСР.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://korosten.in.ua/index.php?
  2. Де освятити паску // повідомл. за 16 квітня 2009 року на www.vechirka.ck.ua (електронна версія газети «Вечірні Черкаси»)
  3. Помер Олександр Зінченко
  4. Гурій Бухало. Син землі Поліської
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою nayem не вказано текст
  6. Указ Президента України № 391/99 від 16 квітня 1999 року «Про відзначення нагородами України працівників акціонерного товариства „Київметробуд“»
  7. Постанова Верховної Ради України від 16 квітня 2013 року № 187-VII «Про перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області»
  8. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою newhead не вказано текст
  9. При харківській газеті «Слобідський край» планується створити прес-центр (рос.)
  10. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою luca1 не вказано текст
  11. [http://zadonbass.org/allnews/message.html?
  12. Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія // Місто і люди. Єлисаветград — Кіровоград, 1754—2004. Ілюстрована енциклопедія., Кіровоград: , «Імекс-ЛТД», 2004, стор. 262
  13. http://www.mediabusiness.com.ua/content/view/7466/lang, ru/
  14. Громадські санаторії та пансіонати Південного берега Криму М., 1909, стор 52.
  15. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  16. Фенікс-Іллічовець (Калініне) — Газовик-ХГВ (Харків) Офіційний сайт Федерації футболу України
  17. Дитковский: «Проблем у "Динамо" быть не должно» (рос.)
  18. За деякими джерелами помер 14 жовтня 1989 в с. Менделєєве Солнечногірського району Московської області, РФ.
  19. Українці в світі
  20. Ольга Мазуренко, Тетяна Калиновська. Той, хто завершив справу Галілея // Прес-Центр. — 2010. — 24 берез. — С. 26.
  21. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою gramma не вказано текст
  22. П.Гуцал, І.Дуда, Б.Пиндус, Б.Тихий. Мох Рудольф Іванович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2005. — Т. 2 : К — О. — 706 с. — ISBN 966-528-199-2. с.568