Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/20 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Шевченко Тарас Григорович

Файл:Satellite image of Taras Shevchenko place.JPG

-Знайдено: + 8 (20 травня) 1861 року на пароплаві «Кременчук» з Києва прах Шевченка потрапив до Канева. Дві доби домовина знаходилась в Успенському соборі, а 10 (22 травня) було відслужено в церкві панахиду, і прах віднесли на Чернечу гору.

«Винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому»
 — згадував Григорій Честахівський. Туди ж перенесли дерев'яний хрест, який був встановлений на могилі[1].



Зобр:18шт.


Назва:Андрусенко Микола Іванович

-Знайдено: + Андрусенко Микола Іванович (13 травня 1922, с. Мирошниківка Коломацького, колишнього Валківського району, Харківська область, Україна — 20 травня 2010[2], м. Сімферополь, АРК, Україна) — український актор, працював в Кримському українському музичному театрі (м. Сімферополь) та Львівському обласному українському драматичному театрі (м. Дрогобич). Народний артист УРСР (1979).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 травня 2010 року на 89-му році життя перестало битися серце видатного митця української сцени, народного артиста України Андрусенка Миколи Івановича.


Назва:Ареф'єв Володимир Анатолійович

-Знайдено: + Володи́мир Анато́лійович Аре́ф'єв (20 травня 1949, м. Фрунзе, тепер Бішкек, Киргизія) — український художник театру.


Назва:Національна премія України імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 20 травня 1961
-Знайдено: + Республіканську премію імені Т. Г. Шевченка засновано 20 травня 1961 року Постановою Ради Міністрів УРСР. Нею нагороджували видатних митців за високоідейні й високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії.


Зобр:1шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 20 травня 1999


Назва:Дорошенко Дмитро Іванович

-Знайдено: + 20 травня 1918 очолив Міністерство закордонних справ Української Держави. В період керівництва зовнішньополітичним відомством було відкрито дипломатичні представництва України в Румунії, Польщі, Швейцарії, Фінляндії та ряд українських консульств за кордоном і зарубіжних держав у Києві. В липні-серпні 1918 при активній участі Дмитра Дорошенка відбулася ратифікація Берестейського миру 1918 країнами Четверного союзу (крім Австро-Угорщини).


Зобр:2шт.


Назва:Зеров Микола Костянтинович

Підзаголовок:== Арешт ==
Знайдено: + У ніч із 27 на 28 квітня 1935 року Зерова було заарештовано під Москвою на станції Пушкіне. 20 травня його доправлено до Києва для слідства. Зерова звинуватили в керівництві контрреволюційною терористичною націоналістичною організацією.


Зобр:5шт.


Назва:Борис і Гліб

-Знайдено: + До часів Ярослава відноситься виникнення місцевого культу Бориса і Гліба у Вишгороді, де вони були поховані. Перенесення мощів Бориса і Гліба до нового храму синами Ярослава 20 травня 1072 року вважається моментом їхньої остаточної канонізації. Дати їхньої пам'яті, 24 липня, а пізніше і 2 травня (день другого перенесення мощів у 1115 р.), стають руськими святами. Спочатку їх шанували як цілителів, але дуже незабаром Борис і Гліб стають заступниками всіх руських князів як їхні святі родичі. Вони — помічники в битвах, їхнім ім'ям закликають до єдності Русі, до припинення міжусобних воєн.


Зобр:2шт.


Назва:Мазепа Ісаак Прохорович

-Знайдено: + Є різні свідчення щодо ставлення самого Мазепи до Декларації 2 грудня 1919 року та до українсько-польських переговорів, які передували підписанню договору та військової конвенції між УНР та Річчю Посполитою у квітні 1920 року. А. Лівицький 18 березня 1920 у листі, розісланому усім дипломатичним місіям УНР за кордоном, повідомляв про свою поїздку до Кам'янця-Подільського для зустрічі з Мазепою і для порозуміння з РНМ. Він заявляв, що «всі злочинні байки про якісь розходження, навіть ворожнечу» між ним і Мазепою не відповідають дійсності", що "Мазепа і Рада Міністрів цілком опробують нашу «Варшавську політику». Панас Феденко, з свого боку, наполягав на тому, що квітневий договір був підписаний Лівицьким за згоди Петлюри, а Мазепа ознайомився з ним лише в середині травня 1920 у Вінниці, після повернення з фронту, — і був «дуже занепокоєний його змістом». Про це він заявив тоді ж на зібранні політичних партій, громадських організацій та представників військових кіл. У праці «Україна в огні й бурі революції» сам I. Мазепа різко засуджував ступінь поступок, на які погодився А. Лівицький. На знак протесту у доповіді на засіданні РНМ 20 травня 1920 року він ще в ранзі прем'єра заявив про відставку свою та усього кабінету. Але його зобов'язали продовжити виконання обов'язків до узгодження питання з Петлюрою.


Зобр:1шт.


Назва:Сіяк Іван Михайлович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Залишився в УРСР, вступив у 1919 році до КП(б)У. Будучи головою комісії Революційної Військової Ради фронту по роботі серед галицьких частин, рятував, використовуючи статус, січових стрільців[3]. На IV-му Всеукраїнському з'їзді Рад (16 - 20 травня 1920, Харків) підтримав протест вояків ЧУГА проти несправедливих звинувачень з боку Християна Раковського[4]. Член Галревкому (Тернопіль, секретар ради комісарів). Працював на різних посадах в адміністрації, деякий час працював секретарем радянського посольства у Варшаві, член ЦК КП(б)У, викладач у вузах Харкова і Києва1930 директор Українського інституту лінгвістичної освіти).


Зобр:1шт.


Назва:Бучач

Підзаголовок:=== Середньовіччя ===
Знайдено: +
1699 р. єврейська громада отримує від короля підтвердження своїх прав. 20 травня 1699 р. власник міста стражник великий коронний Стефан Потоцький (молодший) видав грамоту-привілей для жидівської громади Бучача, в якій визначались права та обов'язки представників цієї етнічної громади міста.[5]


Зобр:20шт.


Назва:Борислав

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Постановою Ради Міністрів Польщі від 20 травня 1930 року до Борислава були приєднані навколишні поселення, що утворили сучасний Борислав, а 26 липня 1933 року— формально затверджені нові міські права.


Зобр:15шт.


Назва:Чалий Богдан Йосипович

-Знайдено: + Богда́н Йо́сипович Ча́лий (24 червня 1924, Київ — 20 травня 2008) — український письменник.


Назва:Шевченко Михайло Іванович

-Знайдено: + Шевченко Михайло Іванович (* 26 березня 1923, Олексіївка — 20 травня 1993, Київ) — співак, ліричний баритон, Народний артист УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив в Києві. Помер 20 травня 1993 року. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Ріхард Ярий

-Знайдено: + Ріхард (Ріко) Ярий (нім. Richard Jary, нар. 14 квітня 1898, м. Ряшів, Польща — пом. 20 травня 1969, Австрія) — австрійський та український військовий і політичний діяч, один із провідних діячів ОУН.


Зобр:2шт.


Назва:Тимченко Йосип Андрійович

-Знайдено: + ) 1852 року — 20 травня 1924) — український механік-винахідник, фактично — першовідкривач кіно.


Зобр:1шт.


Назва:Третя Залізна Стрілецька дивізія Армії УНР

-Знайдено: + 20 травня 1919 року полковник Шаповал вирішив здобути Кам'янець-Подільський. Ранком того ж дня Загін розпочав наступ на місто. Початок був успішний. Лави Загони з боєм дійшли до села Кадиївці, біля Кам'янця-Подільського, але замість того, щоб продовжувати наступ, не давши ворогові опам'ятатися полковник Шаповал затримав лави Загону вже перед самим містом. Більшовики відступили ближче до Кам'янця-Подільського і відкрили гарматний вогонь по частинах Загону. Підлеглі Шаповала понесли втрати. Невдалий випад закінчився відступом загонів за річку Збруч, під час якого найбільші втрати мав 1-й полк Синьої дивізії, що прикривав відступ. Серед смертельно поранених був помічник командира полку підпоручик Сидоренко. За невміле керування боєм, полковника Миколу Шаповала було усунено зі становища командира 16-го пішого Загону Армії УНР. На його місце було призначено Генерального Штабу полковника Олександра Удовиченка.
-Знайдено: + * Петлюра Олександр Васильович — з 20 травня 1919 р. — старшина для зв'язку штабу Дієвої армії УНР; з 14 травня 1920 р. — командир Етапного куреня


Зобр:2шт.


Назва:Скунць Петро Миколайович

-Знайдено: + Петро́ Микола́йович Скунць (нар.20 травня 1942, Міжгір'я — пом.30 травня 2007, Ужгород) — український поет, член Національної спілки письменників України з 1962 року.
-Знайдено: + Народився 20 травня 1942 року в селиці Воловому (нині смт Міжгір'я, нині Закарпатської області). У 1963 році закінчив Ужгородський університет. Працював в обласній молодіжній газеті. Був редактором Закарпатського обласного видавництва. Був членом КПРС.


Назва:Дрогобич

Підзаголовок:=== Фестивалі ===
Знайдено: + 20 травня 2012 року у Дрогобичі відбувся фестиваль Вишиванка-фест 2012[6]. Ініціатором проведення фестивалю стала молодіжна громадська організація «Український молодіжний прорив»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:31шт.


Назва:Чендей Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Миха́йлович Ченде́й (*20 травня 1922, Дубове (смт) — †29 листопада 2005) — український письменник, кіносценарист. Автор сценарію «Тіней забутих предків» (1967).


Назва:Опішня

-Знайдено: + Між тим, генерал-майор Карл Рос встиг підняти по тривозі свій загін і поспішив на виручку Лоде. Однак, зрозумівши, що росіяни значно переважають чисельно, Рос не наважився вступити в бій і відступив в Опішнянський замок, де вирішив триматися до прибуття підкріплень. Олександр Меншиков, який перебував тут же зрозумівши, що взяти замок з нальоту не вдасться, і не маючи ніяких звісток від Белінга, не зважився наступати. Відіславши «контр-ордер» Шаумбургу, Олександр Меншиков почав відходити до мостів. У цей час до Карла Роса на допомогу поспішав Карл XII, доручивши спостереження за ходом облоги фельдмаршалу Карлу Реншільду. Підійшовши до Опішні, король кинув сили на російські війська. Давши кілька залпів з гармат, російські війська змусили шведів відступити до Опішні. Бій в селищі не дав бажаних результатів: блокада Полтави шведами не була перервана. Втрати у кожної зі сторін доходили до 600 осіб.[7] Загони Белінга і Шаумбурга не взяли участі в бою, затримані далекими обходами і важкими переправами. Війська Карла XII простояли у Опішні всю ніч на 8 (20) травня, в очікуванні нового нападу, а вранці перейшли в Будище, куди з Опішні був відтягнутий і загін Карла Роса.[7] Відступаючи, шведи спалили селище дощенту.


Зобр:31шт.


Назва:Океан Ельзи

-Знайдено: + 12 квітня було анонсовано точну дату релізу нового альбому та його назву - Земля.[8]. 15 травня 2013 року в мережу інтернет було викладено новий альбом, тоді як реліз CD в Україні відбудеться 20 травня, в інших країнах — 22 травняПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. З 20 грудня 1919 року місто захопили більшовики.


Зобр:105шт.


Назва:Рокитне (смт, Рівненська область)

Підзаголовок:== Символіка ==
Знайдено: + 20 травня 1997 року Рокитнівська селищна рада своїм рішенням затвердила сучасний герб і прапор Рокитного (автори проектів — Ю. Терлецький і А. Гречило).


Назва:Скрябін (гурт)

Файл:Train Skryabin.jpg

-Знайдено: + 20 травня 2007 року відкрився новий, значно перероблений офіційний сайт гурту.


Зобр:1шт.


Назва:Прем'єр-міністри Криму

-Знайдено: + * Віталій Володимирович Курашик (22 березня 1991 — 20 травня 1993)
-Знайдено: + * Борис Іванович Самсонов (20 травня 1993 — 4 лютого 1994)


Назва:Державні нагороди України

-Знайдено: + |20 травня 1961


Зобр:27шт.


Назва:Мартос Борис Миколайович

-Знайдено: + Бори́с Микола́йович Ма́ртос (20 травня 1879, Градизьк Лубенського повіту — 19 жовтня 1977, США) — громадсько-політичний діяч, учений-економіст, кооператор і педагог, голова Ради Міністрів УНР (1919 р.).


Зобр:2шт.


Назва:Вишиванка

-Знайдено: +

Вишиванка-фест 20 травня 2012 року в Дрогобичі.


Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:VyshyvankafestP5200050.JPG|Молоді дрогобичани в вишиванках на вишиванка-фест 20 травня 2012 року


Зобр:90шт.


Назва:Наталка Сняданко

-Знайдено: + Ната́лка Сняда́нко (*20 травня 1973, Львів) — українська письменниця.


Зобр:1шт.


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + 20 травня 2009 року «Шахтар» у двобої з німецьким клубом «Вердер» (Бремен) виграв останній в історії турніру Кубок УЄФА (з наступного сезону турнір отримав назву Ліга Європи). Основний час гри команди завершили з рахунком 1:1. У додатковий час, на 97 хвилині гри, Жадсон забив вирішальний м'яч.


Зобр:6шт.


Назва:Мурашко Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Мура́шко (*20 травня 1844, Глухів — †22 вересня 1909, Буча) — український художник і педагог. Дядько Олександра Мурашка (1875—1919) — українського живописця, педагога і громадського діяча[9].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1844 року в Глухові. У Києві — з 1858 року.


Зобр:2шт.


Назва:Мороз (значення)

Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + * Мороз Михайло Якимович (нар. 20 травня 1905 — † 13 липня 1937) — український радянський поет, прозаїк, драматург;


Назва:Мещанінов Олександр Іванович

-Знайдено: + Ім'ям професора названо провулок у Харкові, де розташована лікарня № 9, а лікарні швидкої невідкладної допомоги в день її відкриття 20 травня 1977 року присвоєно ім'я О. Мещанінова.


Назва:Мишуга Олександр Пилипович

-Знайдено: + Мишу́га (Мишу́ґа) Олекса́ндр Пили́пович (псевдонімФіліппі-Мишуґа; англ. Mishuga Oleksandr, пол. Myszuga Aleksander, рос. Мишуга Александр; *20 травня 1853, c. Новий Витків, Радехівський район, Львівська область — †9 березня 1922, Фрайбург, Німеччина) — український оперний артист (лірико-драматичний тенор) і вокальний педагог.


Зобр:2шт.


Назва:Микулинці

-Знайдено: + |align=center |20 травня 1945


Зобр:15шт.


Назва:Антонов Анатолій Петрович

-Знайдено: + Анато́лій Петро́вич Анто́нов (20 травня 1940, с. Кігострово Кігостровського району Архангельської області Росії — 21 травня 1990, Верхньодніпровськ Дніпропетровської області) — інженер-будівельник.


Назва:Бажанський Іван Миколайович

-Знайдено: + Іва́н Микола́йович Бажа́нський (*26 лютого 1863 Дорошівці —†20 травня 1933) — український письменник і педагог на Буковині. У кінці 19 — на початку 20 століття виступив з художніми творами (поезії, оповідання, нариси) на педагогічні та морально-етичні теми; друкувався в чернівецьких часописах і календарях — «Буковина», «Руська рада», в дитячому виданні «Ластівка» та ін. Автор поеми «Пропасть» (1903).


Назва:Аржевітін Станіслав Михайлович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (20 травня 1999) — за вагомі досягнення в професійній діяльності, багаторічну сумлінну працю[10]
-Знайдено: + nreg=542/99 Указ Президента України № 542/99 від 20 травня 1999 року «Про відзначення нагородами України працівників підприємств, установ і організацій»]</ref>


Назва:Чорноморець (стадіон)

-Знайдено: + | 20 травня 1974


Зобр:3шт.


Назва:Алексєєв Анатолій Дмитрович (інженер)

-Знайдено: + Анато́лій Дми́трович Алексє́єв (*20 травня 1940, Сталіно — †10 серпня 2012, Донецьк) — український гірничий інженер.


Назва:Малєєв Юрій Миколайович

-Знайдено: + Ю́рій Микола́йович Малє́в (нар. 1941, Чернігівпом. 20 травня 2006) — історик, археолог, музеєзнавець, кандидат історичних наук, доцент Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Князевич Руслан Петрович

-Знайдено: + З квітня 2007 до 20 травня 2009 був членом партії Народний союз «Наша Україна».


Зобр:1шт.


Назва:Колективізація у СРСР

-Знайдено: + * 20 травня 1932: Закон, який дозволив селянам торгувати


Зобр:1шт.


Назва:Черкаський державний технологічний університет

Підзаголовок:== Хронологія ==
Знайдено: + * 20 травня 1961 року факультет перепідпорядковано Київському інженерно-будівельному інституту.


Зобр:5шт.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Скоп'є. У травні 2009 року у центральному парку столиці Македонії місті Скоп'є, розташованому просто напроти національного парламенту республіки, урочисто (за участю представників македонських влади та інтелігенції, членів української громади, українських миротворців тощо) встановили бронзового Кобзаря. Автор бюста — відомий македонський скульптор, академік Томе Серафімовський[11].


Зобр:134шт.


Назва:Сорока Олександр Назарович

-Знайдено: + 20 травня 1970 року в Києві, на будинку по вулиці Льва Толстого, 5, де в 19481963 роках жив Олесандр Сорока, встановлено бронзову меморіальну дошку (архітектор І. Л. Шмульсон)[12].


Зобр:2шт.


Назва:Південна залізниця

-Знайдено: + * 1959 рік — Харків — Дергачі (відкриття 20 травня) (9 км).


Зобр:2шт.


Назва:Спасо-Преображенський собор (Одеса)

-Знайдено: + |завершення будівництва = 20 травня 1808
-Знайдено: + 20 травня 1808 завершили будівництво нового кам'яного храму — головний масив собору. Проте внутрішнє облаштування йшло дуже повільно, не вистачало засобів на створення нового іконостасу. 25 травня 1808 архієпископ Катеринославський Платон (Любарський) освятив головний вівтар собору в ім'я Преображення Господнє, правий  — в ім'я Св. чудотворця Миколи Мирликійського, а лівий — в ім'я Св. Спиридона і з тих пір собор почав іменуватися не Миколаївським, а Спасо-Преображенським. Відвідавши приморське місто в 1810 князь Іван Долгоруков так описав своє враження від храму:


Зобр:1шт.


Назва:Ватуля Олексій Михайлович

-Знайдено: + Ватуля Олексій Михайлович — (*2 (14) серпня 1891(18910814), Трубайці — †20 травня 1955, Київ) — український актор, народний артист УРСР1940 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Києві мешкав у будинку письменників Роліті. Помер 20 травня 1955 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Сталь (Дніпродзержинськ)

-Знайдено: + У Кубку СРСР команда провела 5 ігор. Перший матч у турнірі команда заводу імені Дзержинського зіграла вдома 18 липня 1936 року проти московської «Правди». Матч закінчився нульовою нічиєю. Наступного дня відбувся матч-перегравання, в якому москвичі перемогли 1:0. Наступного разу в Кубку команда брала участь у 1938 році. 10 травня «Сталь» удома переграла дніпропетровський «Технікум фізкультури» 7:0, а 15 травня — запорізький «Сільмаш» 4:1. А 20 травня у Дніпропетровську сталевари поступилися місцевому «Спартаку» 2:4. Це була остання гра команди в Кубках СРСР.
-Знайдено: + Найбільша поразка: 2:4 («Спартак» Д, 20 травня 1938 року, Дніпропетровськ)


Зобр:1шт.


Назва:Кізімов Юрій Іванович

-Знайдено: + Ю́рій Іва́нович Кізі́мов (*20 травня 1946, Посьєт, Приморський край, СРСР) — художник декоративно-прикладного мистецтва, графік.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1946 року, селище Посьєт Хасанського району Приморського краю.


Назва:Мед (напій)

-Знайдено: +

Вишиванка-фест 20 травня 2012. Дегустування продуктів бджолярства (медовуха).



Зобр:2шт.


Назва:Вінніпезька митрополія УГКЦ

-Знайдено: + З резигнацією єпископа Будки у 1927 році, Ватиканом 20 травня 1929 року призначено на вакансію Василія Ладику (хіротонія 14 липня 1929 року), а з 1948 із утворенням Манітобського екзархату — підвищено на апостольського екзарха Канади.


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + * Найбільша перемога: 6:1 («Чорноморець-Д», 20 травня 2005 року, Овідіополь).


Зобр:3шт.


Назва:Бевзенко Валерій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1946 (місто Івано-Франківськ); українець; дружина Світлана Іванівна (1948) — домогосподарка; син Ігор (1968) — підприємець.


Назва:Черноморов Олександр Миколайович

-Знайдено: + Народився 20 травня 1953 (м.Ленінград, Росія); одружений; має дочку.


Назва:Лісова Лисіївка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + До 1803 року село Лісова Лисіївка належало панам Чеснику Пршемільському та Ігнатію Чайковському. А 20 травня 1803 року село купив поміщик Йосип Іванович Васкевич.


Назва:Каракай Юрій Васильович

-Знайдено: + Ю́рій Васи́льович Карака́й (20 травня 1967, смт Немішаєве, Бородянський район, Київська область) — український політик, член Партії регіонів. Радник Президента України — керівник Головного управління з питань реформування соціальної сфери[13].
-Знайдено: + Народився 20 травня 1967 (смт Немішаєве, Бородянський район, Київська область); дружина Ірина Володимирівна (1968); син Олександр (1995).


Назва:Герб Кривого Рогу

-Знайдено: + |дата_затвердження = 20 травня 1998
-Знайдено: + Затверджений рішенням № 30 ІІІ сесії XXIII скликання від 20 травня 1998 р.


Назва:Прапор Кривого Рогу

-Знайдено: + |затверджений = 20 травня 1998
-Знайдено: + Прапор Кривого Рогу — один із символів міста Кривий Ріг, затверджений рішенням № 30 ІІІ сесії XXIII скликання від 20 травня 1998 року.


Назва:Цар Ігор Орестович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 травня 1997 року вперше сповідав ув'язнених.[14] Від 1997 року душпастир Львівської виправної колонії № 48.


Назва:Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

-Знайдено: +

Вишиванка-фест 20 травня 2012. Вишиванкова хода повз приміщення інституту фізики, математики та інформатики ДДПУ.



Зобр:3шт.


Назва:Гвоздавка Друга

-Знайдено: + * Золовський Андрій Петрович (22 серпня 1915 — 20 травня 2000) — український географ, економіко-географ, картограф, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Українські ремесла

-Знайдено: +

Вишиванка-фест 20 травня 2012 року у Дрогобичі. Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки з полотна



Зобр:5шт.


Назва:Кам'янець-Подільська міська дитяча художня школа

-Знайдено: + 20 травня 2006 року відбулася презентація літопису «Художня школа від учора до сьогодні».


Назва:Слобідка-Малиновецька

-Знайдено: + 7 березня 1923 року постановою Всеукраїнського центрального виконавчого комітету в Україні було ліквідовано повіти та волості, а натомість створено округи та райони. Слобідка-Малиновецька увійшла до складу Жванецького району Кам'янецького округу. Невдовзі, 20 травня 1923 року, розпорядженням Кам'янецького окружного виконавчого комітету в Жванецькому районі було утворено 14 сільських рад, серед них і Малиновецьку, але до її складу Слобідка-Малиновецька не увійшла. Її разом із селами Сокіл, Каветчина, Межигір включили до складу Сокільської (у тодішньому написанні — Соколецької [15]) сільської ради [16].


Зобр:1шт.


Назва:Капітанівка (смт)

-Знайдено: + В ніч на 11 травня 1919 року Капітанівку зайняли григор'євці. Основна частина їх військ вирушила до станції Бобринської. 20 травня 1919 року рештки загону були вибиті з Капітанівки. Село зайняли білогвардійці, але невдовзі вони були розбиті більшовиками, які остаточно встановили тут свою владу.


Зобр:13шт.


Назва:Вінницька єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Архієреї ==
Знайдено: + * сщмч. архієп. Олександр (Петровський); 25 вересня 1933 р. — 20 травня 1937 р.),


Назва:Бандурівка

-Знайдено: + * Пастух Володимир Васильович (20 травня 1937 року) — український геодезист, топограф, кандидат технічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор Національного авіаційного університету.


Назва:День банківських працівників

-Знайдено: + День банківських працівників — професійне свято України. Відзначається щорічно 20 травня.


Назва:Олександр (Драбинко)

-Знайдено: + 20 травня 2004 року на свято Вознесіння Господнього в храмі на честь святої Марії Магдалини в Тверії (Свята Земля) митрополитом Київським Володимиром висвячений на диякона.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |30 квітня - 20 травня 1918
-Знайдено: + |20 травня - 14 листопада 1918


Зобр:84шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |20 травня - 14 червня 1937


Зобр:30шт.


Назва:Маловський Мар'ян Мартинович

-Знайдено: + Мар'я́н Марти́нович Мало́вський (* 20 травня 1926, Тиврів, нині Вінницької області — † 28 грудня 1993, Київ) — український графік. Батько Романа Маловського.


Назва:Гапон Володимир Аркадійович

-Знайдено: + Виступав за команди «Волинь», «Чорноморець», «Сигнал», «Уралан», «Нива» Вн, «Нафтовик-Укрнафта», «Десна». У вищій лізі чемпіонату України дебютував 20 травня 1995 року, вийшовши на заміну на 84-ій хвилині матчу «Динамо» — «Волинь» у віці 15 років 9 місяців, ставши другим наймолодшим футболістом в історії вищої ліги чемпіонату України (після Юрія Феніна)[17].


Назва:Лубко Микола Пилипович

-Знайдено: + Мико́ла Пили́пович Лубко́ (20 травня 1946) — український журналіст, краєзнавець. Член Національної спілки журналістів України.


Назва:Байрак Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Байра́к (*20 травня 1900, с. Гадинківці, нині Гусятинського району Тернопільської області) — український громадський діяч, меценат.


Назва:Пам'ятник Тарасові Шевченку (Київ)

-Знайдено: + 20 травня 1913 року було оголошено четвертий тур конкурсу. Комітет постановив замовити проект скульпторам Леоніду Шервуду, Сергію Волнухіну, Миколі Андреєву, Михайлові Гаврилкові, Антоніо Шіортіно за платню 1000 рублів кожному з умовою, щоб проекти було прислано до міської управи 1 лютого 1914 року. Розглянувши проекти названих скульпторів, журі під головуванням Андрія Лизогуба постановило після деяких змін ухвалити проект російського скульптора Леоніда Шервуда.


Зобр:7шт.


Назва:Кабалюк Микола Тимофійович

-Знайдено: + Мико́ла Тимофі́йович Кабалю́к (* 20 травня 1937, село Сьомаки Жмеринського району Вінницької області) — український поет, перекладач. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Гришков Віталій Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1956 р. в м. Каховка Херсонська область.


Назва:Орден Свободи

-Знайдено: + * 20 травня 2008 року Указом Президента України В. А. Ющенко № 460/2008 затверджений Статут ордена, що включає опис знаку ордена.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Указ Президента Украіни № 460/2008 від 20 травня 2008 року «Про орден Свободи»


Зобр:2шт.


Назва:Данилов Олександр Юхимович

-Знайдено: + Народився 20 травня 1925 р. у Сланці Миколаївської обл. Закінчив Ленінградську консерваторію (1947). Був диригентом оркестрів Тихоокеанського і Чорноморського флотів, групи військ у Німеччині тощо.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + Нарешті, в кінці травня, із торгівельним флотом в Севастополі, що дотепер перебував під цілковитим німецьким контролем, почали відбуватися перші позитивні зміни. 20 травня Адмірал Покровський домігся повернення під український прапор трьох великих кораблів, що за війни були мобілізовані до складу військового флоту. Пароплави „Микола І“, „Петро Великий“ та „Олександр І“, що до війни належали РОПіТ, згідно із чинним законодавством були роззброєні та повернені в український торгівельний флот[18]. Взагалі ж, на час самостійності Української Держави в українському торгівельному флоті було 6 великих пароплавів місткістю 9155 тонн[19].


Зобр:51шт.


Назва:Гетьман Іван Мазепа (крейсер)

Підзаголовок:== Будівництво ==
Знайдено: + Бронепалубний крейсер «Кагул» було закладено 23 серпня 1901 року в Миколаєві, в рамках суднобудівельної програми на 18821902 рр. Відповідно до цієї програмі передбачалось, що однотипні крейсери «Богатир» та «Олег» будуть побудовані для Балтійського, а «Кагул» й «Очаків» — для Чорноморського флоту. Ці крейсери, окрім самостійного крейсерування, мали змогу, в разі необхідності, супроводжувати ескадру, бути розвідниками та витримувати короткотермінові сутички з ворожими панцерниками. Це був новий тип універсальних лінійних легкоброньованих крейсерів. Вони вважались кращими представниками класу середніх бронепалубних крейсерів початку ХХ століття. Корабель мав водотоннажність — 6746 т, довжину — 134 м, ширину — 16,6 м, осадку при нормальній водотоннажності — 6,3 м. При цьому дальність плавання економним 10-вузловим ходом становила близько 5000 миль (9260 км). Команда корабля складалась з 570 осіб (19 офіцерів, 12 кондукторів (помічників офіцерів) та 539 нижчих чинів). Крейсер першого рангу «Кагул» було спущено на воду 20 травня 1902 року, вступив до ладу в 1905–1908 роках.


Зобр:3шт.


Назва:Хоменко Борис Васильович

-Знайдено: + Бори́с Васи́льович Хоме́нко (* 20 травня 1928 – †31 липня 2011). Уродженець села Гути, нині Конотопського району Сумської області — український літературознавець, перекладач, педагог. Член Спілки журналістів України (1963 – 2011), Національної спілки письменників України (2000 – 2011). Перебував на обліку Вінницької обласної організації НСПУ.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Борис Васильович Хоменко народився 20 травня 1928 року в селі Гути, нині Конотопського району Сумської області.


Назва:Севастопольський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Повністю рух Севастопольського трамваю припинили 20 травня 1942 року. Рішення не відновлювати мережу прийняте 25 вересня 1945 року. Всі залишки мережі були передані у Євпаторію та Сімферополь.


Зобр:4шт.


Назва:Історія Канева

-Знайдено: + 20 травня 1861 року на пароплаві «Кременчук» з Києва до Канева було перевезено прах Шевченка. Дві доби домовина знаходилась в Успенському соборі, а 22 травня було відслужено в церкві панахиду, і прах віднесли на Чернечу гору.

Винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому

 — згадував Григорій Честахівський. Туди ж перенесли дерев'яний хрест, який був встановлений на могилі[20]. Відтоді могила Шевченка стала священним місцем для українців у всьому світі.



Зобр:8шт.


Назва:Забашта Ілля Федосійович

-Знайдено: + Ілля́ Федосі́йович Заба́шта (* 15 вересня 1908, Омськ — † 20 травня 1954, Харків) — український художник.


Назва:Історія Євпаторії

-Знайдено: + У зв'язку з відкриттям цілющих властивостей Мойнакських грязей з середини XIX століття Євпаторія розвивається як курорт. 20 травня 1887 року на березі Мойнакського озера була відкрито приватну «Рапо- і грязелікувальну установу» (архітектор Олександр Бернардацці). У 1905 році було споруджено перший у Росії кліматологічний санаторій «Приморський». До 1914 року в місті було вже три санаторії для дорослих і п'ять сезонних санаторіїв для дітей (всього 635 місць). Всі вони були приватними.


Зобр:6шт.


Назва:Сапеляк Степан Євстахійович

-Знайдено: + 1989 р. (з 30 січня — по 20 травня 1989 р.) — здійснив тримісячний робочий візит до Канади, США, Великобританії та Західної Німеччини. 19 квітня Степан Сапеляк мав робочу зустріч з Премєр-мінистром Канади Мартіном Брайяном Малруні та відвідав Палату громад в столиці Канади Оттаві[21]


Зобр:5шт.


Назва:Дрогобицька ратуша

Підзаголовок:== Фотографії ==
Знайдено: + File:Drogobych P5200018.JPG|Вишиванка-фест 20 травня 2012. Вишиванкова хода через площу Ринок біля міської Ратуші.


Зобр:8шт.


Назва:Ульянченко Віра Іванівна

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 20 травня 2009


Назва:Гальчук Любомир Богданович

-Знайдено: + У футбол почав грати в Надвірній, у місцевому клубі «Бескид». Перший тренер — Богдан Гелевич. За «Бескид» Гальчук грав у обласній та аматорській лігах. За пропозицією свого тодішнього тренера Гальчук у 2002 році перейшов до луцької «Волині». Там він нечасто проходив до основного складу, перші два сезони грав переважно у фарм-клубі «Ковель-Волинь-2». За СК «Волинь-1» Любомир дебютував 20 травня 2002 року, вийшовши на заміну у домашньому матчі проти івано-франківського «Прикарпаття»[22]. Свій перший гол у професіональній кар'єрі він також забив, граючи за «Волинь» — 12 вересня 2004 року у матчі кубку України проти «Іллічівця»[23]. Навесні 2004 гравець виступав на правах оренди у «Поліссі» (Житомир).


Назва:Олександрійський краєзнавчий музей імені Худякової Антоніни Федорівни

-Знайдено: + За підсумками обласного огляду-конкурсу базових музеїв районного, міського рівнів, громадських музеїв, проведеного всередині 2009 року, Олександрійський краєзнавчий музей визнано найкращим музеєм Кіровоградщини. 18 травня, у Міжнародний день музеїв, у приміщенні Кіровоградського обласного художнього музею колективам кращих музеїв області вручені дипломи управління культури і туризму ОДА, а Олександрійському краєзнавчому музею, крім диплому, вручено також подяку управління культури і туризму ОДА за внесок у розвиток духовності та зміцнення моральних засад суспільства[24].


Назва:Верховна Рада України IV скликання

-Знайдено: + |з 20 травня 2003
-Знайдено: + | по 20 травня 2004


Зобр:2шт.


Назва:Історія Підгайців (хронологія)

-Знайдено: + * 20 травня 1990 — відкрито пам'ятник Тарасові Шевченку;


Назва:Ан-2М

-Знайдено: + | перший політ = 20 травня 1964
-Знайдено: + Перший політ Ан-2М зробив 20 травня 1964 року, за його штурвалом знаходився льотчик-випробувач І.Є.Давидов. За підсумками державних випробувань, що завершилися в жовтні 1964 року, був зроблений висновок, що збільшення площі горизонтального оперення не дає істотних переваг. Тому в серію було вирішено запустити літак із стандартним горизонтальним оперенням, але із збільшеним кілем. У січні 1965 року був виділений завод № 464, в Долгопрудному, для серійного виробництва літака. У квітні 1966 року були зібрані перші 5 серійних Ан-2М. Виробництво продовжувалося до 1971 року. Всього виготовлено 506 літаків Ан-2М. Вони експлуатувалися до грудня 1985 року.


Назва:Косач Юрій Андрійович

-Знайдено: + Народився 20 травня 1934 р. в м. Луганську в родині службовця. Помер 18 жовтня 1989 р. в Києві. Закінчив сценарний факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії (1961).


Назва:Сулімов Володимир Михайлович

-Знайдено: + Помер 20 травня 2002 р. в Києві.


Назва:Ковальчук Максим Михайлович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 20 травня 2013


Зобр:1шт.


Назва:Медаль «За врятоване життя»

-Знайдено: + * 20 травня 2008 року Указом Президента України В. А. Ющенко № 461/2008 затверджене Положення про медаль, що включає її опис.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Указ Президента України № 461/2008 від 20 травня 2008 року «Про медаль „За врятоване життя“»


Назва:Орден преподобного Нестора Літописця

-Знайдено: + * Грінченко Олена Миколаївна (20 травня 2008)


Назва:Пам'ятники Луганська

-Знайдено: + nmode=all 90 років служіння науки Далівського університету] // новина за 29 березня 2010 року на Офіційна веб-сторінка Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля</ref>, і 20 травня 2010 року в ході відвідання Луганська Президентом України Віктором Януковичем пам'ятник Далю було урочисто відкрито[25].
Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |Далю Володимиру || 2010 || перед головним корпусом Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля || || Пам'ятник був відкритий 20 травня 2010 року в ході відвідання Луганська Президентом України Віктором Януковичем.


Зобр:30шт.


Назва:Дуюн Владислав Миколайович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 20 травня 2010
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 20 травня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Бойко Роман Петрович

-Знайдено: + Бойко Роман Петрович (20 травня 1942, с. Скоморохи Тернопільського району Тернопільської області) — український співак (бас-баритон), педагог, громадський діяч. Заслужений артист УРСР (1989). Лауреат міжнародних конкурсів вока­лістів у Каунасі (1967) і «Золоті трембіти» в Трускавці (1991), всеукраїнського конкурсу вико­навців пісень на вірші І. Франка у Львові (1981). Всеукраїнської премії ім. С. Крушельницької (1986, 1991) та ім. Братів Лепких (1998). Голова товариства митців Тернопільщини «Боян» (від 1993).


Назва:Військово-морський прапор України

-Знайдено: + Єдиної думки щодо того, яким повинен бути прапор Українського Державного Флоту не існувало. Наприклад, 20 травня 1918 року начальник портів Чорного моря адмірал Покровський та старший лейтенант Деменко звернулися до товариша морського міністра контр-адмірала М.Максимова з проханням затвердити воєнно-морський «андріївський» стяг Росії як кормовий прапор України. Максимов згодився[26].


Зобр:15шт.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Стельмах Володимир Семенович (20 травня 2005)


Назва:Національна комісія України у справах ЮНЕСКО

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * Орел Анатолій Костянтинович (із 21 грудня 1998 року[27] по 20 травня 2004 року[28]);
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * Єльченко Володимир Юрійович (із 20 травня 2004 року[28] по 3 квітня 2005 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
-Знайдено: + page=1&nreg=2278-17 Закон України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» від 20 травня 2010 року № 2278-VI]</ref>
-Знайдено: + 20 травня 2010 року Президент України підписав Закон України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок»[29].


Зобр:2шт.


Назва:Боголеп (Анцух)

-Знайдено: + 20 травня 1936 висвячений у ієродиякона. 14 жовтня 1939 висвячений у сан ієромонаха.


Назва:Сергій (Ларін)

-Знайдено: + З 20 травня 1964 архієпископ Ярославський і Ростовський. З 25 травня до 15 червня 1965 йому доручено тимчасове управління Вологодською єпархією.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== О ===
Знайдено: + Олександр (Петровський) — 30 жовтня 1932 хіротонісаний у єпископа Уманського, вікарія Київської єпархії; з 25 серпня 1933 єпископ Вінницький; з 20 травня 1937 архієпископ Харківський; з 1938  єпархією не керував; † 24 травня 1940 у в'язниці.


Назва:Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія

-Знайдено: + 20 травня 1967 року нова телестудія чернівецького обласного телебачення була впроваджена в експлуатацію.


Зобр:1шт.


Назва:Оніпко Олена

-Знайдено: + Оле́на Оні́пко (20 травня 1977, Полтава, УРСР) — українська волейболістка, гравець 2-го темпу. Майстер спорту міжнародного класу.


Назва:Сіллах Ісмаїл Махмед

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 лютого 1985 р. в Запоріжжі, де тоді вчилися його батьки. Мати була студенткою медичного інституту, батько — виходець із Сьєра-Леоне, приїхав до СРСР отримати освіту. Ісмаїл — середній з трьох їхніх синів. У 1993 р., після того як батько покинув родину, мати з дітьми переїхала до Маріуполя до своїх батьків. Там же 20 травня того ж року у спорткомплексі «Спартак» Ісмаїл почав займатися боксом. Перший тренер — Володимир Миколайович Смирнов.


Назва:Будівельник (хокейний клуб, Київ)

Підзаголовок:=== Заснування ===
Знайдено: + 20 травня 2010 року головним тренером клубу став чеський спеціаліст Йозеф Яндач. Яндач підписав однорічний контракт з клубом з можливістю продовження ще на один сезон[30]. Також 20 травня ХК «Будівельник» оформив угоди з шістьма хокеїстами, якими стали: українець Костянтин Симчук, чехи Петр Грегорек, Томаш Кудєлка, Петр Вампола, Леош Чермак і словак Томаш Булік[31].


Зобр:1шт.


Назва:Список військово-морських прапорів України

-Знайдено: + | 20 травня 1918 року пропонувався адміралом Покровським в якості воєнного прапора Української Держави, але затверджений так і не був[32]. Однак тривалий час зберігався в українському флоті як традиційний прапор. Так, на день свята Морського Корпусу був піднесений 6 листопада 1918 моряками канонерського човна «Запорожець»


Зобр:49шт.


Назва:Факундо Бертольйо

-Знайдено: + 20 травня 2010 року Динамо (Київ) підписало контракт з футболістом. Термін угоди був розрахований на п'ять років.[33]


Зобр:1шт.


Назва:Вакараш Віктор Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 20 травня 2009
-Знайдено: + Вакараш Віктор Михайлович (*8 вересня 1957, м. Синжерея Молдова) — український політик. Голова Київської обласної державної адміністрації 20 травня 2009 — 18 березня 2010.
-Знайдено: + В.о. голови Київської обласної державної адміністрації 20 травня 2009 — 17 вересня 2009.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Голови Київської обласної державної адміністрації
20 травня 2009 - 18 березня 2010
Наступник:
Ульянченко Віра Іванівна
Присяжнюк Анатолій Йосипович



Назва:Сатанівський цукровий завод

-Знайдено: + 2002 року ВАТ «Сатанівський цукровий завод» припинило роботу [34]. 20 травня 2003 року народний депутат України Юлія Тимошенко подала депутатський запит Генеральній прокуратурі України щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам ВАТ «Сатанівський цукровий завод» та запобігання ліквідації підприємства.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + kodzap=4780 Депутатський запит № 11/10-901 від 20 травня 2003 року стосовно погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам ВАТ «Сатанівський цукровий завод» та запобігання ліквідації зазначеного підприємства]


Зобр:3шт.


Назва:Луганський обласний художній музей

-Знайдено: + * Кобельнюк Анатолій («Ракурс+») Луганський обласний художній музей був створений у січні 1920 року // стаття за 20 травня 2006 року на www.citynews.net.ua (Інфопортал CityNews: Новини Луганська і Луганської області) (рос.)


Назва:Премія імені Ревуцького

-Знайдено: + Заснована постановами Ради Міністрів УРСР №290 (20 травня 1982 р.)і №356 (30 жовтня 1987 р.).


Назва:Кручкевич Богдан Володимирович

-Знайдено: + 17 квітня 1943 року повернувся в с. Боб'ятин і відразу зголошується до ОУН. Організація направляє молодого хлопця на пропагандисько-організаційний вишкіл. По закінченню вишколу Кручкевича розподіляють в СБ ОУН, він отримує завдання та працює в районній сітці. 7 жовтня 1945 року був заарештований НКВС. Два тижні перебував в районному відділку НКВС. Згодом переправляють до Львова в Замарстинівську тюрму, садять в одиночну камеру. Справу веде капітан Приймак, що родом був з Полтавщини. Слідство провадили лише в нічний час. В одиночній камері утримують до 23 травня 1946 року. 20 травня 1946 року слідство закінчено.


Зобр:3шт.


Назва:Карташов Анатолій Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з 18 травня 1961 року по 20 травня 1962 року служив льотчиком-випробувачем військового представництва № 71 МО СРСР;


Зобр:1шт.


Назва:Петлюра Олександр Васильович

-Знайдено: + 17 лютого 1919 р. знову був мобілізований, перебував у резерві старшин штабу Дієвої армії УНР. З 20 березня 1919 р. — полковник (за посадою) для доручень штабу Правобережного фронту. З 1 квітня 1919 р. — полковник (за посадою) для доручень штабу Гуцульського Коша. З 20 травня 1919 р. — старшина для зв'язку штабу Дієвої армії УНР у 16-му пішому загоні (згодом — 3-й дивізії, незабаром перейменованій у Залізну). 15 листопада 1919 р. був відряджений Головним Отаманом УНР за кордон. З січня 1920 р. — булавний старшина для доручень Головного Отамана УНР. З 14 травня 1920 р. — командир Етапного куреня 3-ї Залізної стрілецької дивізії Армії УНР.[35]


Назва:Васильківська майоліка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Ухвалою господарського суду Київської області від 20 травня 2004 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ВАТ «Васильківський майоліковий завод». ВАТ було ліквідовано як юридичну особу.[36]


Зобр:2шт.


Назва:Перша угорсько-галицька залізниця

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 травня 1869 р. з'явився перший проектний документ на побудову залізничної колії від Перемишля до Лупкова. 11 червня 1869 р. з'явився другий документ на відтинок від Лупкова до Угорщини. Власником другого документа виступало Акціонерне товариство Першої угорсько-галицької залізниці.


Зобр:3шт.


Назва:Кобзар (літературне об'єднання)

Підзаголовок:== Діяльність ==
Знайдено: + Весною цього ж року було впроваджено культурно-просвітницьку програму «Майстри сучасної класики». Її суть полягає у знайомстві школярів та студентів з відомими сучасними письменниками та поетами. Від 15 березня до 20 травня було проведено більше десяти зустрічей з авторами, серед яких були Іван Андрусяк, Сергій Батурин, Наталка Поклад, Богдан Жолдак, Валерій та Наталія Лапікури. Зустрічі відбувалися у Києві, Вінниці, Бердичеві та інших містах України.


Зобр:1шт.


Назва:Футбол у Черкаській області

-Знайдено: + Протягом довгого періоду, найкращим і найвідомішим клубом регіону був клуб «Дніпро» (Черкаси), який двічі ставав переможцем у другій лізі (1993 та 2006) та бронзовим призером першої ліги (2000). Проте у клубу виникли проблеми з фінансами, і 9 травня 2009 року, в день заснування, клуб зіграв останній матч. 15 і 20 травня 2009 року команда не з'явилася на календарні матчі чемпіонату. А 21 травня 2009 року рішенням Дисциплінарного комітету ПФЛ за повторну неявку на гру команда була виключена з ПФЛ і знята зі змагань Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> стартував проект для молодих незалежних українських музикантів «Свіжа кров від DJUICE на «М1»». Завершив конкурс грандіозний гала-концерт у Києві у вересні 2010 року, на якому в режимі реального часу було обрано переможця проекту «Свіжа кров від DJUICE на «М1»». Переможцем конкурсу став реп-гурт з Києва FUNK-U (51%), а фіналістом рок-гурт зі Львова Zоряна (49%). Приз глядацьких симпатій отримав гурт ФиТ, який зібрав майже 16 000 голосів у народному голосуванні на порталі DMD[37].


Зобр:4шт.


Назва:Ластовський Максим Онопрійович

-Знайдено: + Максим Онопрійович Ластовський (20 травня 1905, Михайлівка — 1 червня 1988) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни помічник командира саперного взводу 54-го гвардійського саперного батальйону 1-го гвардійського ордена Леніна механізованого корпусу 4-ї гвардійської армії 3-го Українського фронту, гвардії старший сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1905 року в селі Михайлівці (нині Драбівського району Черкаської області) в селянській родині. Українець. Освіта початкова. Працював у колгоспі.


Назва:Данильченко Олександр Петрович

-Знайдено: + Олександр Петрович Данильченко (20 травня 1951) — український історик, дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1951 року у м. Бериславі на Херсонщині. У 1978 закінчив Київський державний університет ім. Т.Шевченка (1978), історичний факультет; аспірантуру Інституту історії АН України (1982), Дипломатичну академію України при МЗС України (1999). Кандидат історичних наук. Володіє іноземними мовами: російською та англійською.


Назва:Всеукраїнська профспілка винахідників та інноваторів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 травня 2010 року профспілка стала партнером Національної мережі трансферу технологій


Назва:Прудкий Микола Петрович

-Знайдено: + Микола Петрович Прудкий (20 травня 1922, Дударків — 16 липня 1943) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир розвідувального взводу 203-го танкового батальйону 89-ї танкової бригади 1-го танкового корпусу 11-ї гвардійської армії Західного фронту, лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1922 року в селі Дударків (нині Бориспільського району Київської області). Українець. Член КПРС з 1943 року. У 1938 році закінчив неповну середню школу і вступив до Ніжинського технікум механізації сільського господарства.


Зобр:3шт.


Назва:Грищенко Тимофій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 травня 1944 року гвардії старшина Грищенко в районі населеного пункту Камишли (8 кілометрів на північний схід від міста Севастополя) після поранення командира очолив взвод, виконав бойове завдання. Наказом командира 33-ї гвардійської стрілецької дивізії від 20 травня 1944 року за мужність, виявлену в боях з ворогом, гвардії старшина Грищенко нагороджений орденом Слави 3-го ступеня (№ 108094).


Зобр:1шт.


Назва:Васютинський Анатолій Георгійович

-Знайдено: + Анатолій Георгійович Васютинський (10 (23) березня 1875(18750323), Лохвиця — 20 травня 1946) — лікар-офтальмолог, заслужений діяч науки УРСР, професор Київського інституту удосконалення лікарів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 20 травня 1946 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №9, ряд 10, місце 31(1)).


Зобр:2шт.


Назва:Луганський тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 квітня 1966 року було відкрито маршрут № 53 сполученням «Будинок оборони» (Автовокзал) — квартал Молодіжний. 20 травня лінію маршрутів № 52 та № 53 було подовжено на 5,2 км від кварталу Молодіжний через Врошиловградський машинобудівний інститут до кварталу Гагаріна[38].


Зобр:1шт.


Назва:Дейнека Анатолій Іванович

-Знайдено: + Анатолій Іванович Дейнека (*20 травня 1930, с. Рясне Краснопільського району Сумської обл.) — український радянський архітектор, колишній головний архітектор Сумської області, лауреат премії Ради Міністрів СРСР, заслужений архітектор України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Анатолій Дейнека народився 20 травня 1930 року в селі Рясне Краснопільського району Сумської області. 1947 року вступає до Сумського хімтехнікуму (нині Сумський технікум харчової промисловості). У 1957 році закінчує Київський державний інженерно-будівельний інститут. Все подальше життя пропрацював у Сумах. Від простого архітектора Анатолій Іванович Дейнека дослужився до голови Управління будівництва та архітектури облвиконкому. З 1961 року — головний архітектор міста. У 1967 році Анатолія Дейнеку призначають заступником, а з 1969 по 2000 рік  — головним архітектором Сумської області. З 2000 року виходить на пенсію, однак не припиняє працювати. З 2006 по 2009 рр. — займав посаду головного архітектора проектів ТВМ АП «БББ».


Назва:Пак Вітольд Вітольдович

-Знайдено: + Пак Вітольд Вітольдович (20 травня 1935, Сталіно — 25 грудня 2002, Донецьк) — український математик, гірничий інженер, автор понад 120 винаходів. Син академіка АН України Вітольда Степановича Пака.


Назва:Макіївський художньо-краєзнавчий музей

-Знайдено: + Краєзнавчий музей у Макіївці був заснований 20 травня 1958 року на підставі наказу Міністра культури України як філія Донецького обласного краєзнавчого музею.


Назва:Лещенко В'ячеслав Сергійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + До 20 травня 1943 року заступник командира ескадрильї 4-го вап 287-ї вад лейтенант В'ячеслав Лещенко здійснив двісті вісімдесят п'ять бойових вильотів, в сорока п'яти повітряних боях збив особисто дев'ятнадцять і в групі — дев'ять ворожих літаків.


Зобр:1шт.


Назва:Ганіна Калерія Павлівна

-Знайдено: + Калéрія Пáвлівна Гáніна (* 20 травня 1926, Нижній Новгород, Російська Федерація — † 5 квітня 2001, Київ) — український патолог і генетик, засновник наукової школи, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 травня 1926 року в місті Нижній Новгород, РСФРР, СРСР. Росіянка.


Зобр:1шт.


Назва:Мороз Михайло Якимович

-Знайдено: + Миха́йло Яки́мович Моро́з (* 20 травня 1905, с. Бубнівка Гайсинського району на Вінниччині —† 13 липня 1937, Київ) — український радянський поет, прозаїк, драматург.
-Знайдено: + Михайло Якимович Мороз народився 20 травня 1905 р. в селі Бубнівка Гайсинського району на Вінниччині в хліборобській сім'ї.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + нар. 20 травня 1945


Зобр:3шт.


Назва:Шептицька Софія

-Знайдено: + Софі́я Шепти́цька (* 20 травня 1837, Львів — † 14 квітня 1904, Прилбичі) — письменниця, художниця, мати Митрополита Андрея Шептицького та Блаженного Климентія Шептицького.


Назва:Лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки (2010)

-Знайдено: + На підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки Президент України В. Ф. Янукович видав Указ № 594/2011 від 20 травня 2011 року «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2010 року».
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Указ Президента України № 594/2011 від 20 травня 2011 року «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2010 року»


Назва:Дентінью

-Знайдено: + }}</ref>. 20 травня 2011 року офіційний сайт «Шахтаря» підтвердив перехід Дентінью до команди, його контракт розрахований на п'ять років, клуб за нього заплатив 7,5 мільйона євроПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[39]
-Знайдено: + 20 травня 2012 року під час ювілейної ХХ молодіжної пішої прощі Стрийської єпархії до Гошівської чудотворної ікони Богородиці, яка перебуває на Ясній горі у монастирі отців Василіян с. Гошів на Івано-Франківщині, встановлено рекорд України — у пішому ході взяли участь 15027 осіб у вишиванках. Досягнення занесено до Книги рекордів України[40][41]. Загальна кількість прочан за різними підрахунками склала від 20 до 25 тис. Загальна відстань маршруту — 28 км.


Зобр:8шт.


Назва:Тотлебен Едуард Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 (20 травня) 1818 року у місті Митаві (нині Єлгава, Латвія), був п'ятим з семи дітей Йоганна Генріха від шлюбу з Анною Цандер. Належав до старовинного дворянського роду Тюрінгії, але його дід, виселився в прибалтійські губернії Росії, відмовився від феодальних прав і зайнявся торгівлею. Батько Едуарда Івановича також займався комерційними справами, був приписаний до купецтва (2-я гільдія).


Зобр:6шт.


Назва:Гоч Петро Володимирович

-Знайдено: + З 20 травня 2010 — заступник голови ОДА Тернопільської області.


Назва:Фортинський Федір Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 (27 лютого) 1848 року в селі Шостьє (тепер Шиловського району Рязанської області) в родині сільського священика. У 1869 році закінчив історико-філологічний факультет Петербурзький університет. 20 травня 1872 року захистив дисертацію «Титмар Мерзебургский и его хроника». 31 травня 1872 року був обраний доцентом кафедри загальної історії Університету Святого Володимира.


Зобр:1шт.


Назва:Асканія-Нова (монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 20 травня 1998 року. Відноситься монета до серії «Флора і фауна».


Назва:Пастух Володимир Васильович

-Знайдено: + Пастух Володимир Васильович (20 травня 1937 року) — український геодезист, топограф, кандидат технічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор Національного авіаційного університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1937 року в селі Бандурівка Олександрійського району Кіровоградської області. Закінчив 1956 року Київський топографічний технікум, працював топографом в Українському аерогеодезичному підприємстві № 13 при Міністерстві внутрішніх справ СРСР. Закінчив 1964 року Київський інженерно-будівельний інститут зі спеціальністю «інженер-геодезист». Працював у тресті «Південзахідтрансбуд» майстром, виконробом, старшим виконробом. З 1973 року — заступник керуючого з виробництва тресту «Київміськбуд — 5». У Київському університеті працював у 1977—1983 роках проректором з навчальної роботи, з 1976 року доцент кафедри геодезії і картографії географічного факультету. У 1983—1990 роках завідувач науково-дослідної лабораторії картографії, геодезії, та фотограмметрії. Кандидатська дисертація під науковим керівництвом професора М. Г. Відуєва на тему «Автоматизація геодезичного виробництва та геометрична відповідність будівництва інженерних споруд» захищена у 1974 році). З 2005 року професор завідувач кафедри геодезії, картографії та фотограмметрії в Інституті землевпорядкування та інформаційних технологій при Київському національному авіаційному університеті.


Назва:Онуфрій (Легкий)

-Знайдено: + | титул_2 = Архієпископ Ізюмський, вікарій Харківської єпархії (до 20 травня 2007 року - єпископ )
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 травня 2007 року возведений в сан архієпископа ​митрополитом Київським і всієї України Володимиром.


Назва:Олександр (Петровський)

-Знайдено: + | періодпочаток = 20 травня 1937
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 20 травня 1937
-Знайдено: + Архієпископ Олександр (в миру: Олександр Феофілович Петровський, *23 серпня 1851, Луцьк —†12 травня 1940, Харків) — єпископ Російської Православної Церкви; з 20 травня 1937 року архієпископ Харківський.
Підзаголовок:== Архієрей ==
Знайдено: + * З 20 травня 1937 — архієпископ Харківський. У цей час у місті Харкові залишався чинним лише один православний храм — Казанський, який відвідувало стільки людей, що причащання продовжувалося годинами.


Зобр:1шт.


Назва:Могилянський Микола Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1918 року переїхав до Києва. За часів Української Держави з 20 травня 1918 року виконував обов'язки товариша державного секретаря. Обіймав посаду голови юридично-редакційної Комісії української делегації на мирних переговорах між Українською Дер­жавою та РРФСР. У вересні 1918 року призначений Гетьманом Павлом Скоропадським послом Української Держави у Франції, проте прибув до Парижу вже після встановлення в Україні влади Директорії УНР. З 1919 року в еміграції жив у Швейцарії, Франції, Чехії. Намагався створити Український національний комітет.


Назва:Ярешко Сергій Павлович

-Знайдено: + Яре́шко Сергíй Па́влович (20 травня 1960 р., Конотоп) — український художник. Доцент кафедри Української академії перукарської майстерності та декоративної косметики (дисципліни «Кольорознавство», «Спецмалюнок», «Живопис»), член Спілки художників України, учасник республіканських, всеукраїнських та міжнародних митецьких виставок.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Ярешко народився 20 травня 1960 року в місті Конотопі Сумської області. Перші навички образотворчого мистецтва отримав при Будинку піонерів у Конотопі. У 19771978 роках працював художником-оформлювачем в Будинку культури заводу КЕМЗ. Тоді ж, під керівництвом Ю.Резніченко, брав участь в створенні декорацій до спектаклів К. Симонова «Так і буде» (режисер Н.Піскун) та А. Штока «Божественная комедія» (режисер Г. Костель).


Назва:Білик Микола Ілліч

-Знайдено: + Бі́лик Мико́ла Іллі́ч (20 травня 1953, с. Топорівці) — український скульптор. Заслужений художник України. Доцент Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Білик народився 20 травня 1953 року в селі Топорівці Новоселицького району Чернівецької області. У 19681972 роках навчався у Вижницькому училищі прикладного мистецтва. У 1980 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Творчу працю розпочав у виробничому об'єднанні «Художник». З 1994 року викладає скульптуру, композицію та роботу в матеріалі у Київському державному інституті декоратив­но-вжиткового мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука.


Зобр:6шт.


Назва:Городецький Марко Михайлович

-Знайдено: + Народився 20 травня 1923 року в в м. Києві, в сім'ї лікаря-педіатра Михайла Марковича Городецького.


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 20 травня 1998 по 4 червня 1999
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 20 травня 1998


Зобр:7шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 20 травня 2012 року у Дрогобичі відбувся фестиваль Вишиванка-фест 2012[42]. Ініціатором проведення фестивалю стала молодіжна громадська організація «Український молодіжний прорив»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 травня 1966 року в місті Київ в сім’ї доктора хімічних наук Мирослави Михайлівни Тананайко.


Назва:Тризуб (футбольна команда)

-Знайдено: + ::20 травня: Юкрейніан Нешнлз — Збірна Північної Німеччини 0:5 (0:1)[43]


Зобр:8шт.


Назва:Канізьке повстання

Підзаголовок:=== Підготовка ===
Знайдено: + За спогадами очевидця повстання Петра Спринчана, з 20 травня на площі біля церкви відбувались наради та заняття зі стройової підготовки для селян, а виступили вони лише після заклику 27 травня.[44]
-Знайдено: + 20 травня загін у кількості 700 осіб став табором у Канежі біля кладовища. На шляхах встановили варту, плануючи рушити на Павлівку. Однак кінна розвідка виявила, що австрійців там немає, натомість гарнізон стоїть у селі Веселівці. По обіді повстанці швидко знищили австрійський загін у дворі Товстолита на краю Веселівки, більшість солдат якого на той час спали. Вцілілі австрійці втекли до Новомиргорода.


Зобр:3шт.


Назва:Єрмаков Анатолій Ізотович

-Знайдено: + Єрмаков Анатолій Ізотович (* 20 травня 1939, Ворошиловград, УРСР — † 5 грудня 2011, Луганськ) — український вчений у галузі математики, досліджував проблеми апроксімації у хаусдорфовому просторі.


Назва:Круглицький Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Круглицький (18 серпня 193520 квітня 1985) — український радянський хімік, доктор хімічних наук14 серпня 1967 року), професор20 травня 1969 року), заступник директора Інституту колоїдної хімії та хімії води Академії наук УРСР. Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (за 1969 рік[45]).


Зобр:1шт.


Назва:Іоасаф (Лелюхін)

-Знайдено: + | періодкінець_4 = 20 травня 1959


Назва:Трещинський Анатолій Іванович

-Знайдено: + Анатолій Іванович Трещинський (20 травня 1923, Русанівка — 31 березня 2009) — український медик, головний анестезіолог МОЗ України, президент Асоціації анестезіологів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1923 року в селі Русанівці (тепер Липоводолинського району Сумської області). У 1950 році з відзнакою закінчив Вінницький медичний інститут. В 1955 році захистив кандидатську дисертацію. З 1957 року працював в Київському інституті удосконалення лікарів асистентом, доцентом, з 1965 року — професором кафедри анестезіології. З 1967 по 1996 рік завідував кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії цього інституту.


Зобр:1шт.


Назва:Фролькіс Рахіль Аронівна

-Знайдено: + Рахіль Аронівна Фролькіс (20 січня 1930 — 20 травня 1996) — український лікар, доктор медичних наук, професор. Дружина вченого Володимира Фролькіса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 20 травня 1996 року. Похована в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 10).


Зобр:1шт.


Назва:Абдуалієв Алішер Хабібуллаєвич

-Знайдено: + Абдуалієв Алішер Хабібуллаєвич (20 травня 1965, Ташкент) — узбецький дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Узбекистан в Україні
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 травня 1965 року в місті Ташкент. У 1989 році закінчив Ташкентський державний університет та у 2005 році Національний університет ім. М.Улугбека, юридичний факультет.


Назва:Вишиванка-фест

-Знайдено: + | дати_проведення = 20 травня 2012 р.
-Знайдено: + Вишиванка-фест — фестиваль української культури, який відбувся вперше 20 травня 2012 року у містечку Дрогобич (Львівська область).
-Знайдено: + 20 травня 2012 року у містечку Дрогобич (Львівська область) вперше відбувся етнофестиваль Вишиванка-фест. Ініціатором проведення фестивалю стала молодіжна громадська організація «Український молодіжний прорив». Зі слів організатора, Парад вишиванок зібрав півтисячі учасників, а всього у «Вишиванці-фест» взяло участь більше тисячі дрогобичан і гостей міста.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Стаття «20 травня в Дрогобичі пройде парад вишиванок» на сайті щоденної інтернет-газети «Вголос»
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Стаття «20 травня, у Дрогобичі відбувся фестиваль рідної культури „Вишиванка-фест“» на сайті «Самбір. Княже місто»
Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Молоді дрогобичани в вишиванках на Вишиванка-фест 20 травня 2012 року.


Зобр:18шт.


Назва:Жагала Віктор Макарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Потім на чолі бригади брав участь у Київській наступальній і в Київській оборонній, в Рівненсько-Луцькій, Корсунь-Шевченківській, Львівсько-Сандомирській, Вісло-Одерській, Нижньо-Сілезькій, Берлінській і Празькій наступальних операціях. З 16 квітня по 20 травня 1944 року тимчасово виконував обов'язки командира 1-ї гвардійської артилерійської дивізії прориву РГК по причині поранення її командира.


Назва:Троян Михайло Васильович

-Знайдено: + Троян Михайло Васильович (19 червня 1923, с. Вишні Ремети, Підкарпатська Русь, Чехословаччина — 20 травня 1987, Мукачеве, Закарпатська область, УРСР) — український радянський історик; дослідник історії Угорщини та Закарпаття.[46]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 травня (за іншими даними — 19 травня[47]) 1987 року Михайло Троян несподівано помер[48] у Мукачевому.[46]


Назва:Окрадена земля

-Знайдено: + В Австралії показ відбувся у Сіднейському Університеті 16 листопада 2012 (де невідомі особи позривали афіші про висвітлення), у Домі Української Молоді (Сідней) 18 листопада 2012 року[49], в Українському Народному Домі у штаті Квінсленд 20 травня 2012 року[50].


Назва:Чупрун Пафнутій Григорович

-Знайдено: + Чупрун Пафнутій Григорович (1884, Папужинці Уманського повіту — 20 травня 1969, Філадельфія, США) — воїн Армії УНР[51], учитель, інспектор народних шкіл, громадський діяч.


Назва:Бобрицька волость (Роменський повіт)

-Знайдено: + * Бобрик — колишнє державне та власницьке село при річці Сула за 9 верст від повітового міста, 2000 осіб, 349 дворів, православна церква, школа, 5 постоялих будинків, 3 лавки, 26 вітряних млинів, 3 маслобійних заводи, 3 ярмарки на рік: 1 березня, 20 травня та 5 жовтня. За 5 верст — винокурний завод. За 9 верст — пивоварний завод.


Назва:Грушевська Ольга Олександрівна

-Знайдено: + Грушевська Ольга Олександрівна (псевдонім О. Олександренко) (дівоче прізвище Парфененко; *16 (4 січня) 1878, Шуя. — †20 травня 1961) — український історик, літературознавець, шевченкознавець, бібліотекар, букініст. Дослідниця творчості Пантелеймона Куліша та Леоніда Глібова.
-Знайдено: + Померла 20 травня 1961 року, похована в Києві.


Назва:Герб Рокитного

-Знайдено: + |дата_затвердження = 20 травня 1997
-Знайдено: + Герб Роки́тного — офіційний символ смт Рокитне. Затверджений рішенням сесії Рокитнівської селищної ради від 20 травня 1997 року.


Назва:Прапор Рокитного

-Знайдено: + |затверджений = 20 травня 1997 року
-Знайдено: + Прапор Роки́тного — офіційний символ смт Рокитне. Затверджений рішенням сесії Рокитнівської селищної ради від 20 травня 1997 року.


Назва:Малик Сергій Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 травня 2007 року КМАМК провів перше в світі «Ралі Дипломатів» - аматорське ралі для представників іноземних дипломатичних представництв та міжнародних організацій.


Назва:Кондратевський Сергій Михайлович

-Знайдено: + Фінансував відновлення храмів в Севастополі, будівництво житла для військовослужбовців і забезпечення водопостачання міста Севастополя. 15 травня 2002 оголошений в міжнародний розшук. 20 травня 2002 - затриманий в Москві.


Назва:Румунський Народний Дім у Чернівцях

-Знайдено: + Її лідери, серед яких особливо виділявся Євдоксій Гурмузакі, провели у Чернівцях 20 травня 1848 р. великі національні збори за участю представників усіх соціальних верств населення, на яких було прийнято меморандум до австрійського імператора і Віденського парламенту з низкою вимог щодо забезпечення їхнього національно-культурного розвитку.


Зобр:1шт.


Назва:Літературний музей Івана Бажанського

-Знайдено: + Бажанський Іван Миколайович - український письменник і педагог. - (*26 лютого 1863 року, с. Дорошівці, тепер Заставнівського району Чернівецької області - 20 травня 1933 року, м. Вашківці, тепер Вижницького району Чернівецької області.


Назва:Шолохов Володимир Анатолійович

-Знайдено: + 20 травня 1986 року в м.Черкаси.


Назва:Турбівський парк

-Знайдено: + Займаючись паспортизацією дерев фахівці Подільського центру прав людини встановили, що на території площею 4,7 га, відведеній рішенням Турбівської селищної ради під створення пам'ятки природи місцевого значення станом на 20 травня 2007 року росте 183 дерева породи «дуб звичайний» віком 100 і більше років. Складено схему насаджень з позначенням розміщення кожного дерева.


Зобр:21шт.


Назва:Подовалова Ніна Іванівна

-Знайдено: + Подовалова Ніна Іванівна (* 20 травня 1923, Орша, Вітебська область Білорусі) — російська актриса радянських часів, 1954 — заслужена артистка РРФСР, 1970 — народна артистка УРСР.


Назва:Павлишин Стефанія Стефанівна

-Знайдено: + Павлишин Стефанія Стефанівна (* 20 травня 1930, Коломия) — український музикознавець, 1957 — член Спілки композиторів, 1960 — доцент, 1981 — доктор наук, 1983 — професор, член правління Національної Спілки композиторів України, дійсний член Наукового Товариства Шевченка.


Назва:Мазепа Наталія Ростиславівна

-Знайдено: + Мазепа Наталія Ростиславівна (*20 травня 1930) — доктор філологічних наук, спеціалізується по російській літературі, науковий співробітник-консультант Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка.


Назва:Апухтін Микола Олександрович

-Знайдено: + Апухтін Микола Олександрович (* 20 травня 1924, Ташкент) — український артист балету, балетмейстер, 1960 — народний артист УРСР.


Назва:Гайдаржи Леонід Васильович

-Знайдено: + Гайдаржи́ Леоні́д Васи́льович (нар. 20 травня 1959, Дмитрівка, Татарбунарський район, Одеська область) — український та радянський футболіст, захисник, тренер болгарського походження.


Назва:Левицький Григорій Андрійович

-Знайдено: + Григорій Андрійович Левицький (Левитський) (7 (19) листопада 1878(18781119), село Білки, Сквирський повіт, Київська губернія, Російська Імперія20 травня 1942, Златоуст, Челябінська область, СРСР) — видатний радянський генетик, цитолог, родом з України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 червня 1941 року заарештований. Помер у тюрмі 20 травня 1942.


Назва:Кованько Олександр Сергійович

-Знайдено: + Кованько Олександр Сергійович (* 18 липня 1893, Костянтиноград — нині Полтавська область — † 20 травня 1975, Львів) — український та російський математик, 1926 — професор, 1938 — доктор фізико-математичних наук.


Назва:Асканія-Нова (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 20 травня 1998 року. Вона належить до серії «Флора і фауна».


Назва:Проценко Андрій Олексійович

-Знайдено: + Андрій Олексійович Проценко (нар.20 травня 1988) — український легкоатлет, що спеціалізується у стрибки у висоту, срібний призер Універсіади. Вихованець Херсонського училища фізичної культури


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. 22 травня — день перепоховання Тараса Шевченка в Україні на Чернечій горі
  2. Пішов із життя Микола Андрусенко на ukrainasn.narod.ru
  3. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... с.299
  4. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... c.308
  5. S.Barącz. Pamiątki buczackie… s.14-16
  6. Олег Дукас (24 травня 2012). У Дрогобичі відбувся фестиваль рідної культури «Вишиванка-фест». ДрогобичІнфо. Архів оригіналу за 23 червня 2013. Процитовано 26 жовтня 2012.
  7. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою військова не вказано текст
  8. Кореспондент: Океан Ельзи оголосили назву і дату релізу нового альбому
  9. http://blog.i.ua/community/1952/539150/
  10. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  11. В Македонії відкрили пам'ятник Тарасові Шевченку // інф. за 20 травня 2009 року на он-лайн версія газети «Комсомольская правда. Украина» (рос.)
  12. Київ: Енциклопедичний довідник / за редакцією А. В. Кудрицького. — К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1981. — 736 с., іл.
  13. http://prezident.gov.ua/documents/15105.html
  14. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vys не вказано текст
  15. Населені місця Поділля. — Вінниця, 1925. — С. 148.
  16. Кам'янець-Подільський район (1923—1998 рр.): Інформаційний довідник. — Кам'янець-Подільський, 1998. — С. 17, 42.
  17. Команда. Специальный выпуск № 10. Справочник болельщика № 3. Рекорды чемпионатов Украины по футболу 1992-2010. — Киев, 2010. — С. 32
  18. Гражданская война. Боевые действия на морях, реках и озерных системах.- Т.III. — с.16. Цит. за: Севастополь: хроника революций и гражданской войны 1917–1920 годов / Валерий Васильевич Крестьянников (сост.,науч.ред.и коммент.). — Севастополь : Крымский Архив, 2007. — 639с. — ISBN 966-572-928-4
  19. Інж. В. Трембіцький. Українська Пасажирська Фльота.//Свобода, Джерсі Сіті, ч.99 за 1953 рік.
  20. virchi.pp.net.ua
  21. [http://74.125.77.132/search?
  22. Протоколи матчів першої ліги 2001/02 (рос.)
  23. Протоколи матчів Кубку України 2004/05 (рос.)
  24. Олександрійський районний краєзнавчий музей став найкращим музеєм Кіровоградщини // повідомл. за 20 травня 2009 року на Новини на www.kirovograd.proua.com
  25. Віктор Янукович відкрив пам'ятник Володимиру Далю в Луганську // новина за 20 травня 2010 року на www.cxid.info
  26. Флаги Военно-Морских сил Украины — Офіційний сайт Російського центру прапороведення і геральдики
  27. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою pres2 не вказано текст
  28. а б [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + nreg=565%2F2004 Указ Президента України № 565/2004 від 20 травня 2004 року «Про голову Національної комісії України у справах ЮНЕСКО»] на офіційному сайті Верховної Ради України
  29. Сайт Президента України: Закон України № 2274–VI "Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок"
  30. Яндач стал главным тренером «Будивельника». Gazeta.ua. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 20 травня 2010. (англ.)
  31. [http://www.budivelnik.org/news.php?
    Підзаголовок:=== Заснування ===
    Знайдено: + id=112 У "Будивельника" - великолепная пятерка и вратарь]. Прес-служба ХК «Будівельник». 20 травня 2010. Процитовано 20 травня 2010.
    {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка) (рос.)
  32. Украинская держава П.Скоропадского, 1918
  33. [http://fcdynamo.kiev.ua/ua/dynamo/news/30301.html Факундо Бертольо — игрок «Динамо»!
  34. В Сатанові на колишньому цукровому заводі знову стався обвал конструкцій
  35. Каліберда Ю.Ю. Історія 3-ї залізної дивізії армії Української народної республіки за мемуарами та життєписами сучасників
  36. Судове рішення про оголошення банкрутом ВАТ «Васильківський майоліковий завод»
  37. Результати конкурсу
  38. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Розвиток не вказано текст
  39. Марш вишиванок у Києві в травні 2012 року.(відео)
  40. Молодіжна проща до Гошівської чудотворної Ікони Богородиці увійшла у Книгу рекордів України
  41. Під час прощі до Гошева встановлено рекорд — найбільше людей у вишиванках
  42. Олег Дукас (24 травня 2012). У Дрогобичі відбувся фестиваль рідної культури «Вишиванка-фест». ДрогобичІнфо. Архів оригіналу за 23 червня 2013. Процитовано 26 жовтня 2012.
  43. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Svob_19620529 не вказано текст
  44. Спогади свідка повстання Петра Спринчана. Лист від 01.11.1965 // Архів М. П. Сухова.
  45. За розробку проблеми фізико-хімічної механіки термосолестійких дисперсійуточніть глинистих мінералів.
  46. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою iiu не вказано текст
  47. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою kat не вказано текст
  48. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою rem не вказано текст
  49. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ozeukes не вказано текст
  50. Українська громада Квінсленду. — Процитовано 15 грудня 2012
  51. В діаспорі іменувався старшиною Армії УНР, у книгах Я. Тинченка не згадується.