Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/24 серпня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + |established_date1 = 24 серпня 1991
-Знайдено: + 24 серпня 1939 року СРСР та Німеччина уклали пакт про ненапад та розподіл сфер впливу у Східній Європі. 1 вересня року німці напали на Польщу з заходу, а 17 вересня Радянський Союз — зі сходу. В результаті цієї операції до УРСР були приєднані Західна Волинь і Галичина, заселені переважно українцями[1]. Після окупації Німеччиною Франції, 28 червня 1940 року СРСР здійснив напад на Румунію. Завдяки цьому до складу УРСР відійшли Північна Буковина і Північна Добруджа, але була відторгнута частина Придністров'я, що стала частиною Молдавської РСР. 14 липня 1940 року радянські війська окупували країни Прибалтики, а 1 червня 1941 року німці захопили Балкани. Німеччина і СРСР отримали спільні кордони, а також привід для наступу на сусіда та «звільнення» завойованих ним територій.
Підзаголовок:==== Незалежність ====

Знайдено: +

Мітинг на площі біля Верховної Ради України. Київ, 24 серпня 1991


Підзаголовок:==== Незалежність ====
Знайдено: + 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет[2], що поклало початок конфронтації між урядами СРСР і УРСР. 19 серпня 1991 року в Москві комуністи-консерватори здійснили невдалу спробу державного перевороту, щоби відновити владу партії. Після провалу путчистів, 24 серпня 1991 року, Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України[3]. Цей акт підтримало 90,32 % українців на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Це ознаменувало появу незалежної держави Україна. Того ж дня відбулися перші президентські вибори, на яких переміг голова Верховної Ради України, у 1988–1990 рр. — завідувач ідеологічного відділу, секретар ЦК КПУ, Леонід Кравчук. 8 грудня в Біловезькій пущі і 21 грудня в Алма-Аті лідери України, Білорусі та Росії підтвердили розвал СРСР і утворили Співдружність незалежних держав (СНД)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. закінчилася проголошенням незалежності України 24 серпня 1991 року. Тепер Львів залишається великим регіональним центром. Хоча місто поступово втрачає значення промислового центра, тут залишився великий освітній потенціал, розвивається сфера послуг, зокрема, туризм.


Зобр:29шт.


Назва:Федерація футболу України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після проголошення Акту Незалежності України (24 серпня 1991 року) виконком Федерації футболу УРСР прийняв рішення про проведення на початку грудня Пленуму, на якому було б визначено майбутню долю розвитку національного футболу.


Назва:Лесь Подерв'янський

-Знайдено: + | Підпис = Лесь Подерв’янський на фестивалі «День Незалежності з Махном» у Гуляйполі. 24 серпня 2006


Назва:Бубка Сергій Назарович

Файл:Serhij Bubka.jpg

Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + За заслуги у спорті Сергія Бубку було нагороджено орденами СРСР: Трудового Червоного Прапора, Леніна, нагородами України: Почесною відзнакою Президента України (лютий 1994 р.)[4], орденом «За заслуги» ІІ ст. (серпень 1997 р.)[5], I ст. (лютий 1999 р.)[6], орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (2008)[7], IV ст. (2011)[8] та III ст. (24 серпня 2012)[9]. За визначні спортивні досягнення, особисті заслуги у піднесенні міжнародного авторитету України 4 лютого 2001 року Сергію Бубці присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави[10].


Зобр:4шт.


Назва:Глушков Віктор Михайлович

-Знайдено: + Ві́ктор Миха́йлович Глушко́в (нар. 24 серпня 1923, Ростов-на-Дону — † 30 січня 1982, Москва[11]) — піонер комп'ютерної техніки, автор фундаментальних праць у галузі кібернетики, математики і обчислювальної техніки, ініціатор і організатор реалізації науково-дослідних програм створення проблемно-орієнтованих програмно-технічних комплексів для інформатизації, комп'ютеризації і автоматизації господарської і оборонної діяльності країни. Глава наукової школи кібернетики. Лауреат численних премій і нагород. Дійсний член АН СРСР, АН УРСР. Почесний член багатьох іноземних академій. Засновник Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, який і очолював до 1982 р. Помер в Москві куди був перевезений для лікування. Похований в Києві на Байковому кладовищі[12]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Михайлович Глушков народився 24 серпня 1923 року в Ростові-на-Дону у родині службовців. Батько Михайло Іванович Глушков родом із станиці Луганської, України[12]. Мати із станиці Каменської (зараз Каменськ-Шахтинський), Ростовської області Росії. В 1941 році з золотою медаллю закінчив середню школу №1 в місті Шахти. Вищу математичну освіту отримав в Новочеркаському політехнічному інституті (1943–1948 рр.) та Ростовському держуніверситеті (1947–1948 рр.).


Зобр:3шт.


Назва:Денисенко Володимир Терентійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення II курсу (1949) був заарештований і засуджений на 5 років виправно-трудових робіт (стаття 54 — за «український буржуазний націоналізм»). Заслання відбував у м. Кіров (Росія). Звільнений за амністією навесні 1953 року. Поновлений в інституті (на курсі Мар'яна Крушельницького). Реабілітований 24 серпня 1956.


Зобр:1шт.


Назва:Конституція України

Підзаголовок:=== Преамбула ===
Знайдено: +

Верховна Рада України від імені Українського народу — громадян України всіх національностей, виражаючи суверенну волю народу, спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням, приймає цю Конституцію — Основний Закон України.


-Знайдено: + Після урочистого прийняття 24 серпня 1991 р. Верховною Радою України Акта проголошення незалежності України та його затвердження на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 р. Україна була визнана суверенною державою та повноцінним суб'єктом міжнародних відносин більшістю країн світу. Нагально постала потреба в конституційному закріпленні основ суспільного і державного ладу, прав і свобод людини і громадянина, порядку організації та функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування молодої незалежної держави.


Зобр:2шт.


Назва:Гель Іван Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 серпня 1965 року, будучи студентом 6-го курсу, був заарештований. У березні 1966 засуджений за ст. 62 ч. 1 і ст. 64 КК УРСР («антирадянська агітація і пропаґанда», «організаційна діяльність») до 3 років таборів суворого режиму.


Назва:Лук'яненко Левко Григорович

-Знайдено: + Левко́ Григо́рович Лук'я́ненко (*24 серпня 1928, с. Хрипівка, Городнянського району, Чернігівської області) — український політик та громадський діяч, народний депутат України. Письменник.
-Знайдено: + У квітні 1990 на установчому з'їзді УГС обраний головою створеної на її базі Української республіканської партії. У березні обраний депутатом ВР України ХІІ(І) скликання від Залізничного в/о № 196, Івано-Франківська область. Був членом комісії з питань законодавства і законності, заступником голови Народної Ради. Лук'яненко — автор Акта про незалежність України від 24 серпня 1991 р., балотувався на посаду Президента України.


Назва:Махно Нестор Іванович

Файл:Makhno grave.jpg

-Знайдено: + * 24 серпня 2009 в Гуляйполі було урочисто відкрито пам'ятник Нестору Івановичу Махно.


Зобр:6шт.


Назва:Міхновський Микола Іванович

-Знайдено: + У Харкові — місті з яким пов'язані найяскравіші сторінки життя і діяльності Міхновського — 24 серпня 2003 року, на честь 12-ї річниці незалежності України та 130-річчя від дня народження відомого українського діяча, було відкрито меморіальну дошку Миколі Міхновському.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>: 19231924 роки зводиться будинок УМБ[13](за «Чорним» мостом), засновано бібліотеку товариства «Просвіта», 1924 року — повітову учительську бібліотеку. 24 серпня 1924 р. відбулись установчі збори «Повітового Союзу кооператив» (ПСК)[14] (головою Надзірної (тепер спостережної) Ради було обрано пароха Бучача о. Дениса Нестайка, після нього був о. Іван Галібей; директорами були доктор Роман Слюзар, Сильвестр Вінницький[15]. 19241925 рр. — зводиться будинок дитячої захоронки (садка) під опікою монахинь


Зобр:20шт.


Назва:Новояворівськ

-Знайдено: + Пам'ятник Т. Г. Шевченку урочисто відкрили 12 липня 1997 р., пам'ятник І.Мазепі — в День Незалежності України, 24 серпня 1997 року. Обидві події відбулися за участю великої кількості членів греко-католицької та православної громад на чолі з парохами, представників громадсько-політичних організацій, міської та районної влади.


Зобр:1шт.


Назва:Тернопіль

Підзаголовок:== Спорт ==
Знайдено: + 27 та 28 серпня 2011 року в Тернополі відбувся Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту, а 25 та 26 серпня 2012-го — Чемпіонат світу у класах JT-250 та F-500. Крім того, днем раніше — 24 серпня — відбувся перший в історії Чемпіонат України з аквабайку.


Зобр:32шт.


Назва:Коновал Пилип

-Знайдено: + Коновалу було 28 років, коли в ранзі капрала він отримав призначення в спеціально сформований в Британській Колумбії для участі в бойових діях Першої Світової війни 47-й Батальйон Канадських Експедиційних Сил. За виявлений героїзм під час Битви за висоту 70 в Ленсі (Франція) в період від 22-го Серпня до 24 серпня 1917, Пилип Коновал отримав Хрест Вікторії:


Зобр:5шт.


Назва:Григорій (Хомишин)

-Знайдено: + На конференції ієрархів Греко-Католицької Церкви 24 серпня 1919 року в Перемишлі було прийнято рішення провести у вересні спеціальне засідання з метою запровадження обов'язкової безшлюбності для священиків митрополії. Воно відбулося у Львові 20 вересня 1919 р. Під час засідання митрополит Андрей Шептицький, єпископи Григорій Хомишин і Й. Коциловський прийняли постанову «всіх кандидатів стану духівного… висвячувати на будуче лишень у безженному стані». Особи, які виступали проти целібату, мали залишати навчання в семінаріях. Однак, як виявилося згодом, тільки Г. Хомишин 1920 р. почав виконувати цю постанову, а А. Шептицький і Й. Коциловський вирішили поки не запроваджувати примусовий целібат на території своїх єпархій.


Зобр:1шт.


Назва:Хомінський Йосип

-Знайдено: + Йо́сип Хомі́нський (* 24 серпня 1906, Острів — † 20 лютого 1997, Варшава) — український і польський музикознавець.


Назва:Чайковський Андрій Якович

-Знайдено: + 24 серпня 1994 року в м. Самборі відкрито пам'ятник Андрію Чайковському.


Зобр:4шт.


Назва:Шевченко Іван Іванович (історик)

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Шевче́нко (* 18 березня 1903, Боровиця — 24 серпня 1974) — український партійний діяч й історик Комуністичної партії. Доктор історичних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 24 серпня 1974 року. Похований в Києві на Байковому цвинтарі.


Назва:Язловець

-Знайдено: + Весна 1684 р.[16] військо Речі Посполитої на чолі з тріумфатором Відня королем Яном ІІІ Собеським (його супроводжувала дружина Марія-Казимира) рушило на Поділля; 24 серпня язловецьку фортецю взято в облогу; після переговорів керівник гарнізону здався (оскільки за це в тодішній Порті йому загрожувала смертна кара, королева запропонувала йому переїхати до Польщі,[17] де йому запропонували жити в одному з королівських замків; також він був радником королеви[18]); здались також 90 з 560 турецьких військових.[19] Після здобуття язловецької фортеці військо рушило в напрямку Кам'янця,[20] корольз королевою вирушили до Жовкви.[21] 1685 р. військо під проводом короля Яна ІІІ Собеського стояло якийсь час в околицях міста під час походу на Буковину.[22] В обозі перебував придворний француз Далейрак, який описав місто.[23] 1692 р. через татарські наїзди біля міста був розташований генеральний обоз.[24]


Зобр:10шт.


Назва:Яновичева Ванда Адольфівна

-Знайдено: + Ва́нда Адо́льфівна Яновиче́ва (уроджена Те́йхман; по чоловікові — Ку́рбас; * 11 листопада 1867, Чернівці — † 24 серпня 1950, Харків) — українська акторка. Дружина актора Степана Яновича, мати режисера Леся Курбаса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ванда Адольфівна померла 24 серпня 1950 року в Харкові. Згодом її прах перенесли на Харківське міське кладовище № 13 (вулиця Пушкінська, 108) та перепоховали поруч із могилою Валентини Чистякової, яка померла 19 травня 1984 року. Об'єднавши могили двох найближчих Курбасові жінок й урну із землею із Соловків, де обірвалось життя його самого, на 13-му кладовищі було створено пантеон сім'ї Курбасів. Меморіальний комплекс родини Курбасів (автор — скульптор Семен Якубович) відкрито 31 березня 1993 року.


Назва:Тлумач

-Знайдено: + | день міста = 24 серпня
-Знайдено: + 23-24 серпня 1939 року пакт Молотова-Ріббентропа фактично поділив другу польську республіку між Радянським Союзом і Третім Рейхом. Відповідно, територія сучасного Тлумацького району була анексована Радянським Союзом.


Назва:Трускавець

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Окремо слід виділити діяльність Організації Українських Націоналістів у Трускавці (ОУН) та Української Повстанської Армії (УПА) до і після 1939 року. До 1939 року ОУН воювала з поляками, після 1939 року — з радянськими окупаційними військами. Два уродженці Трускавця — Василь Білас і Дмитро Данилишин — здійснили замах на депутата Польського Сейму Тадеуша Голувку. Сталося це у Городку 24 серпня 1931 року. Це був винятково політичний акт проти відомого польського шовініста. Акція не вдалася, але мала великий резонанс у всій Польщі. Обох бойовиків було схоплено і засуджено до смерті. Їх героїчна поведінка під час процесу і при виконанні вироку мала великий вплив на українців по всіх окупованих Польщею територіях. Пам'ять про героїв зафіксована в назвах вулиць та пам'ятних знаках у Трускавці.


Зобр:14шт.


Назва:Уряд Української Народної Республіки в екзилі

-Знайдено: + 22 серпня 1992 Президент УНР в екзилі Микола Плав'юк передав грамоту Державного центру УНР Президентові України Леоніду Кравчуку. Це означало, що українська незалежна держава, проголошена 24 серпня 1991 року, є правонаступницею Української Народної Республіки.
-Знайдено: + Офіційна заява ДЦ УНР звучала так[25]:{{Text|Складаючи свої повноваження, ми заявляємо, що проголошена 24 серпня і утверджена 1 грудня 1991 року народом України Українська Держава продовжує державно-національні традиції УНР і є правонаступницею Української Народньої Республіки.


Назва:Філіпенко Аркадій Дмитрович

-Знайдено: + Помер в Києві 24 серпня 1983 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 1).


Зобр:2шт.


Назва:Фастів

-Знайдено: + 24 серпня 1919 року — бої військ Української Галицької армії з більшовиками.


Зобр:23шт.


Назва:Іван (Снігурський)

-Знайдено: + Іва́н Снігу́рський (*18 травня 1784 — †24 серпня1847) — український церковний діяч, з 1818 перемиський греко-католицький єпископ; філантроп і меценат.


Назва:Романицький Борис Васильович

-Знайдено: + Романицький Борис Васильович (18 (30) березня 1891(18910330), с. Чорнобай, Черкащина — 24 серпня 1988, Львів) — визначний український режисер і актор школи П. Саксаганського. Народний артист СРСР (1944).


Зобр:1шт.


Назва:Ніжинський полк

-Знайдено: + Білоруський похід українсько-російського війська був досить успішним. Протягом 1654—1655 рр. козаки І. Золотаренка здобули ряд перемог над польсько-литовськими військами та зайняли низку білоруських міст, зокрема, Новий Бихів, Гомель, Печерськ, Чауси та інші. В цей же час козаки В. Золотаренка спільно з військами московського царя здобули Смоленськ. У червні 1655 р. загони І. Золотаренка переправилися через р. Березину, розгромили литовське військо під Мінськом та зайняли м. Свіслоч. Велике князівство Литовське опинилося на межі нищівного розгрому, особливо після поразки Я. Радзивілла 24 серпня 1654 р. в районі р. Друти, на захід від м. Шклова. Поразка було настільки разючою, що як писав Самійло Величко:

… розбили з усім військом ущент. Врятувалися лише ті, хто тікав, як пилявські утікачі, навіть сам гетьман Радивил ледве не загинув, позбувся-бо двох коней і з малою часткою недобитого війська ускробав до Литви, (на яку тоді) впала … від наступу московських та козацьких військ велика біда і розор.

Таким чином, союзник Польщі Литва на 1655 р. була остаточно розгромлена, а територія Білорусі відокремлена від Речі Посполитої.



Назва:Сатанів

-Знайдено: + 24 серпня 1711 року в Сатанові проїздом побував данський посланник при Петрі I Юст Юль. Він занотував у щоденнику: «24-го. Проїхавши до полудня дві милі, досяг Сатанова. Це добре облаштоване місто. Воно укріплене старовинними мурами та баштами. Попопудні зробив ще дві милі й прибув у село Вікно» [26].
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Максимов Л. Сатанову — 600 років // Прапор Жовтня, 1985. — 24 серпня.


Зобр:8шт.


Назва:Хотинська війна

-Знайдено: + 24 серпня (3 вересня на н.с.) 1620 р. військо Жолкевського переправилося на правий берег Дністра i захопило молдавські фортеці. Тут до нього приєднався господар Молдавії Граціан з 600-ма своїми однодумцями. Військо союзників зробило стрімкий марш i 2 вересня зайняло позиції поблизу с. Цецори, розташованого на березі Прута за 18 верст від Ясс. 8 — 11 вересня відбулись вирішальні бої під Цецорою в ході яких польське військо зазнало поразки. Багато жовнірів і козаків загинуло, серед них і Михайло Хмельницький, чимало потрапило в полон, у тому числі й Богдан Хмельницький. Відступаючих до Кам'янця-Подільського поляків турки і татари остаточно розгромили 26 вересня біля с. Савки. Сам коронний гетьман Жолкевський загинув, польний гетьман Станіслав Конецпольський, магнати Микола Потоцький, Ян Тишкевич та інші були взяті у полон. Головну причину поразки польські урядовці вбачали у тому, що Жолкевський не залучив до війни необхідну кількість козаків.


Зобр:5шт.


Назва:Маріямпіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Найтрагічнішими для Маріямполя були 19391950 роки. Після першого приходу Радянської влади в 1940 р. було депортовано в Сибір сім'ї церковних активістів та близько 20 польських родин. 19 грудня 1941 р. вже німецьке гестапо розстріляло 12 патріотично налаштованих маріямполян та членів ОУН. В ніч з 23 серпня на 24 серпня 1941 р. за активну пропольську політичну позицію був убитий членами ОУН римо-католицький парох о. Марцін Босак. А в 1947 р., на саму страсну п'ятницю був заарештований співробітниками НКВД і вивезений зв'язаним на фірі о. Гончар — ісповідник-мученик за Христову віру, який відмовився зректися Греко-Католицької Церкви.


Зобр:1шт.


Назва:Історичні землі України

-Знайдено: + Після проголошення 24 серпня 1991 року «Акта про державну незалежність України» законодавчі та виконавчі органи влади країни здійснили ряд важливих заходів, спрямованих на удосконалення адміністративно-територіального устрою України та приведення його у відповідність з новим статутом України як незалежної держави.


Зобр:2шт.


Назва:Грабович Іларіон

-Знайдено: + Іларіо́н Грабо́вич (*6 (18 червня) 1856, Шманьківці — †11 (24 серпня) 1903, Львів[27]) — український поет, літературний діяч, публіцист, педагог.


Назва:Ірпінь

-Знайдено: + У роки Німецько-радянської війни 194145 років Ірпінь був окупований гітлерівцями від 24 серпня 1941 року по 6 листопада 1943 року. Під час окупації в районі Ірпеня діяв партизанський загін «Перемога або смерть». Ірпінь звільнений військами 74-ї стрілецької дивізії 38-ї армії Першого Українського фронту[28]


Зобр:33шт.


Назва:Ладижин

-Знайдено: + | день міста = 24 серпня


Зобр:2шт.


Назва:Пакт Молотова — Ріббентропа

-Знайдено: + c=dokument_de&dokument=0025_pak&object=facsimile&pimage=1&v=100&nav=&l=de facsimile] at 100(0) Schlüsseldokumente (www.1000dokumente.de), accessed 17 September 2009</ref>) — розрахована на 10 років міждержавна угода, підписана в перші години 24 серпня 1939 року (у документі зазначена дата 23 серпня)[29] у Москві міністром закордонних справ Німеччини Йоахимом фон Ріббентропом та Головою Ради народних комісарів, народним комісаром закордонних справ СРСР В'ячеславом Молотовим у присутності посла Німеччини Вернера фон дер Шуленбурга та члена Політбюро ЦК ВКП(б), секретаря ЦК ВКП(б), члена Виконавчого комітету Комінтерну Йосипа Сталіна.
-Знайдено: + 22 серпня, через день після того, як переговори з Францією та Англією зайшли в глухий кут, Москва поширила повідомлення про заплановану на наступний день зустріч Ріббентропа зі Сталіним. В той же час тривали переговори, на яких представники західних держав не погоджувались на вимоги Радянської сторони, і Сталін вирішив укласти таємний союз з Німеччиною.[30] 24 серпня був підписаний договір про ненапад (датований 23 серпня), яким сторони брали на себе зобов'язання: погоджувати спільні дії; нейтральність у випадку війни однієї зі сторін проти сторонніх держав; не приєднуватись до союзів, які прямо чи непрямо скеровані проти однієї зі сторін.
-Знайдено: + 24 серпня «Правда» та «Ізвєстія» розмістили новини про несекретні частини договору, разом з відомою фотографією, на якій Молотов підписує договір, за яким стоїть усміхнений Сталін.<!
-Знайдено: + Пакт був опублікований негайно після підписання, але інформація про додатковий протокол трималась суворій таємниці. Та все ж вона потрапила до дипломатичних кіл майже одразу. Зранку 24 серпня німецький дипломат Ганс фон Херварт повідомив своєму американському колезі Чарльзу Болену повний зміст секретного протоколу[31]. Умови радянсько-німецьких угод містить і так звана «Промова Сталіна до Політбюро 19 серпня 1939 року», текст якої був опублікований французьким інформаційним агентством «Гавас» у листопаді того ж року. Деякі дослідники вважають промову достовірною[32], інші заперечують її справжність[33]. Проте аж до закінчення Другої світової війни ці відомості залишалися на рівні чуток, хоча й отримали підтвердження подальшим розвитком подій.


Зобр:10шт.


Назва:Акт проголошення незалежності України

-Знайдено: + Акт проголошення незалежності України — документ, прийнятий позачерговою сесією Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року, яким проголошено незалежність України та створення самостійної української держави — України. Тим самим було покладено край юридичному існуванню Української Радянської Соціалістичної Республіки.
-Знайдено: + Разом з цим Актом, 24 серпня 1991 року також були прийняті Постанова Верховної ради УРСР «Про проголошення незалежності України»[34] та Постанова Верховної Ради України «Про військові формування на Україні»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[35], однак тенденцією є активізація її вживання у публіцистичному стилі та спорадично навіть в офіційно-діловому (пр., «Акт проголошення незалежності України» від 24 серпня 1991 р.).


Назва:Мухавка

-Знайдено: + * насипано сим­волічну могилу зі скульптурою Матері Божої Бор­цям за волю України — на могилі поставлено залізний хрест з надписом «Слава борцям, які полягли за волю України», відкривали і посвячували могилу 24 серпня 1992 року на честь першої річниці Дня Незалежності України.


Назва:Всесвітні форуми українців

-Знайдено: + І Всесвітній форум українців відбувся у Києві 2124 серпня 1992 року (на першу річницю проголошення незалежності України).


Зобр:1шт.


Назва:Скрябін (гурт)

Файл:Train Skryabin.jpg

-Знайдено: + На День Незалежності України 24 серпня Скрябін вдень дав концерт у Львові, після чого прилетів літаком до Києва, де також дав концерт з нагоди свята.


Зобр:1шт.


Назва:Збройні сили України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності та пізнішого розпаду Радянського Союзу, Україна як незалежна держава успадкувала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українських теренах військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення одного з ключових відомств — Міністерства оборони України.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 24 серпня 1991 р. під юрисдикцію України перейшли: 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад (9293 танки і 11346 бойових машин)[36]


Зобр:13шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|24 серпня 2012
-Знайдено: + |align="center"|24 серпня 2012


Зобр:11шт.


Назва:Буджак

-Знайдено: + * 24 серпня 1991 — Україна \ Одеська область (9 районів області із 26)\ Буджак (історична область)


Зобр:4шт.


Назва:Добромиль

-Знайдено: + | день міста = 24 серпня


Зобр:2шт.


Назва:Болград

-Знайдено: + 26 липня 1941 року Болград був окупований німецькими й румунськими військами. Вже 28 липня всіх чоловіків євреїв загнали в синагогу, після катувань вивели за місто і розстріляли. Почались масові реквізиції майна, пограбування. Три роки район перебував під владою ворогів. Почала діяти підпільна організація. Близько 600 жителів Болградщини боролися в лавах Червоної Армії. Майже усі нагороджені медалями й орденами. 24 серпня 1944 року до Болграду вступили радянські війська 31-го гвардійського стрілецького корпусу 46 армії 3-го Українського фронту.


Зобр:1шт.


Назва:Сулятицький Степан

-Знайдено: + Суляти́цький Степа́н Петрович (* 24 серпня 1895, с. Середній Березів, (нині Косівський район, Івано-Франківська область) — † березень 1978, Мюнхен, Німеччина) — Сотник УГА, комендант коша Карпатської Січі, діяч ОУН.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Степан Сулятицикий у багатодітній родині 24 серпня 1895 року в Середньому Березові Коломийського повіту, його родичі належали до роду березівської шляхти Сулятицьких, що засвідчують нобілітаційні документи, датовані 25 травня 1846 року. Батько був заможним господарем, а також 13 років був війтом у селі.


Зобр:1шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012
-Знайдено: + | 24 серпня 2012


Назва:Буськ

-Знайдено: + Буськ — місто у Львівській області, адміністративний центр Буського району. Одне із найдавніших міст України, ймовірна столиця літописного племені бужан (VII - VIII ст.), адміністративний центр Буського князівства (ХІ-ХІІ ст.). Розташоване на річці Західний Буг, а також на п'яти її притоках — Полтві, Слотвині, Рокитній, Рудні та Молдові. За 51 км від Львова та за 5 км від залізничної станції Красне. Місто славиться і тим, що тут встановлений перший в Україні монумент незалежності на честь Акту про державну незалежність України 24 серпня 1991 р.


Зобр:6шт.


Назва:Івашко Володимир Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Протягом 5 днів від моменту, коли Горбачов зійшов з посади Генерального секретаря (24 серпня 1991), до розпуску КПРС (29 серпня) формально був «виконувачем обов'язків» Генерального секретаря партії, але фактично був позбавленим можливості проявити себе діями.


Зобр:4шт.


Назва:Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + Наприкінці 80-х років, коли агонізувала комуністична система в Україні, досвід «Просвіти» прислужився справі самоусвідомлення, самоідентифікації українців, реалізації національної ідеї, квінтесенцією якої стало проголошення Акта Незалежності 24 серпня 1991 року. Становлення організації відбувалося в умовах шаленого тиску комуністичної номенклатури. 17 грудня 1988 року в Києві був створений організаційний комітет для скликання установчої конференції Товариства української мови, який очолив Дмитро Павличко. Через 2 місяці був підготовлений статут. А 11-12 лютого 1989 року в Республіканському будинку кіно відбулась установча конференція Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка — перший легальний форум незалежної громадської організації у Києві. Було прийнято статут і обрано керівні органи Товариства української мови імені Тараса Шевченка. Головою став Дмитро Павличко.


Зобр:8шт.


Назва:Філарет (Патріарх Київський)

-Знайдено: + Після прийняття рішення Верховною Радою України 24 серпня 1991 року про проголошення України незалежною державою, митрополит Філарет 1-3 листопада 1991 року скликав Помісний Собор УПЦ, який одноголосно прийняв рішення про повну канонічну незалежність, тобто автокефалію Української Православної Церкви. Собор звернувся до патріарха Алексія II і єпископату РПЦ з цим рішенням, але Архієрейський Собор РПЦ 1-2 квітня 1992 року фактично відмовив надати Українській Православній Церкві автокефалію.


Зобр:2шт.


Назва:Проголошення незалежності України 1991

-Знайдено: +

Мітинг на площі біля Верховної Ради України. Київ, 24 серпня 1991. (Центральний державний кінофотофоноархів України)


-Знайдено: + 24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла Іс­торичний документ виняткового значення для долі укра­їнського народу — Акт проголошення незалежності України. У ньому зазначалося: {{цитата|Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України.
-Знайдено: + 24 серпня 1991 р. вона офіційно отримала свою традиційно вживану назву — Україна (таким чином, Україна є однією з тих небагатьох держав, у яких повна назва збігається зі скороченою; це стало компромісом між варіантами «Республіка Україна» та «Українська Республіка»). Розпочався процес утвердження атрибутів державності, без яких не існує суверенних держав. 4 вересня 1991 р. над куполом будинку Верховної Ради замайорів національний синьо-жовтий український прапор, а 28 січня 1992 р. він отри­мав статус державного. 15 січня 1992 р. державним гімном України стала музика композитора М. Вербицького на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна…». 19 лютого 1992 р. Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб України. Національна символіка перетворилася на державну.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + nreg=1427-12 Про проголошення незалежності України // Верховна Рада. 24 серпня 1991 року]


Зобр:5шт.


Назва:День Незалежності України

-Знайдено: + День Незале́жності Украї́ни — головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності України. Тож 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про День незалежності України». У ній зазначено:
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: +

Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності,
підтверджуючи історичну вагомість прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року,

Верховна Рада України постановляє:

1. Вважати день 24 серпня Днем незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.

2. Постанову Верховної Ради Української РСР «Про День проголошення незалежності України» від 16 липня 1990 року вважати такою, що втратила чинність.


Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Відповідно до цього 5 червня 1992 року Верховна Рада України постановила: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова «16 липня — День незалежності України» замінити словами «24 серпня — День незалежності України». Тому від 1992 року День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.
-Знайдено: + Безпосередньо 24 серпня вони пропонували вдягнути святковий одяг чи вишиванки, оздобивши їх цифрою 20, й зібратися разом о 15.00 біля головної пошти чи іншого визначного місця свого міста, містечка чи села, щоб разом заспівати гімн України, обмінятися побажаннями й разом відсвяткувати наш День Незалежності.
-Знайдено: + Опозиційні партії України, що увійшли в Комітет опору диктатурі, подали спільну заявку на акції протесту 24 серпня 2011 року.[37]
-Знайдено: + 24 серпня 2011 року комітет опору диктатурі вирішив організувати Народний марш на честь Дня незалежності України[38] й запросив усіх громадян прийти об 11.00 до пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві, щоб звідти разом вирушити на Хрещатик. Проте судовою постановою опозиції заборонили рух Хрещатиком і вихід на цю вулицю також. Тому рух організованої колони розпочався вулицею Володимирською, чого не забороняв жоден суд[39]. Біля будинку вчителя колона зустрілася з посиленими загонами міліції, яка блокувала рух колони. Відбулися сутички з міліцією, в результаті яких були постраждалі серед цивільного населення.[40]
-Знайдено: + art_id=243601621&cat_id=243564193 24 серпня святкування Дня Незалежності у 9-ти містах України завершиться святковим феєрверком]</ref> Також, святкування Дня Незалежності 2010 р. запам'яталося українцям ще тим, що вперше за багато років не було єдиного Богослужіння у Софії Київській за присутності президента та представників різних конфесій, представлених в Україні. Молилися за Україну в різних храмах.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> На 24 серпня 2010 р. в Івано-Франківську також заплановано проведення святкового феєрверку.
-Знайдено: + 24 серпня 2010 р. у Дніпропетровську провели святковий марш військових підрозділів, дислокованих у місті та області, та військового духового оркестру.[41]
-Знайдено: + 24 серпня 2011 року столиця Європейського Союзу традиційно відзначає День незалежності України. Всесвітньо відомий символ Брюсселю — «Хлопчик, що пісяє» (нід. Manneken Pis) з нагоди 20-річчя незалежності України був вдягнутий у костюм князя Київської Русі Ярослава Мудрого, а Брюссель на один день перетворився на епіцентр українського свята. За ініціативою Європейської Асоціації Українців у серці Європи відбулися заходи з метою популяризації України.[42]
-Знайдено: + Вже стало традицією, що 24 серпня щороку в Чикаго відбуваєтьчя урочистий концерт та народні гуляння з нагоди святкування річниці незалежності України.[43]


Зобр:4шт.


Назва:Червоний ренесанс

-Знайдено: + Прем'єра відбулася на каналі «1+1» 24 серпня — у День Незалежності України.


Назва:Шустер Савік Михайлович

-Знайдено: + 24 серпня 2007 року о 20:30 за Києвом відбувся перший ефір програми «Свобода Савіка Шустера» на телеканалі Інтер. Того ж дня відбувся і старт проекту «Великі українці», ведучим якого став Шустер.


Назва:Альперн Данило Овсійович

-Знайдено: + Дани́ло Овсі́йович А́льперн (15 грудня 1894, Харків24 серпня 1968, Харків) — український радянський патофізіолог, член-кореспондент АН УРСР22 лютого 1939 року), заслужений діяч науки УРСР1948 року).
-Знайдено: + Помер 24 серпня 1968 року у Харкові, похований на міському кладовищі.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + Після урочистого прийняття 24 серпня 1991 р. Верховною Радою України Акта проголошення незалежності України та його затвердження на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 р. Україна була визнана суверенною державою та повноцінним суб'єктом міжнародних відносин більшістю країн світу. Нагально постала потреба в конституційному закріпленні основ суспільного і державного ладу, прав і свобод людини і громадянина, порядку організації та функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування молодої незалежної держави.


Назва:Ааронський Федір Іванович

-Знайдено: + Фе́дір Іва́нович Ааронський (* близько 1742, Хитці Синецькі, тепер Хитці Лубенського району Полтавської області — † 24 серпня 1825, Київ) — український живописець, фініфтяр, іконописець. У чернецтві (від 1802 року) — Феодосій.


Назва:Перебудова

-Знайдено: + * Україна - 24 серпня 1991


Зобр:11шт.


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + Після проголошення 24 серпня 1991 державної незалежності України в області вдосконалено адміністративно-територіальний поділ, зважаючи на су­часні потреби, традиції минулого й інтереси жите­лів Тернопільщини. 6 грудня 1991 ВР України постановила створити Підгаєцький район. Відновлена ді­яльність багатьох сільрад, на карті області знову є чимало сіл, які раніше були вилучені з обліку, низці населених пунктів повернено історичні назви.


Зобр:2шт.


Назва:Почаїв

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 1915 Новий Почаїв, який після початку 1-ї світової війни опинився в прифронтовій смузі, зайняли австро-угорські війська, влітку 1916 — російська армія. В лютому 1918 Новий Почаїв зайняли німецькі війська, у червні 1919 — більшовики, у серпні — 1919 — поляки, яких 26 липня 1920 знову витіснили більшовики, 8 вересня 1920 — польські війська.


Зобр:2шт.


Назва:Васадзе Таріел Шакрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[44]


Назва:Пам'ятники Маріуполя

Підзаголовок:== Сучасні ==
Знайдено: + | Тарасу Шевченко|| ||на перетинанні бульвару Шевченко й проспекту Металургів ||2001 ||Відкритий 24 серпня 2001 року до Дня незалежності України


Зобр:38шт.


Назва:Тернопільський став

-Знайдено: + 27 та 28 серпня 2011 року на Тернопільському ставі відбувся Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту. У змаганнях брали участь 63 спортсмени з 8 країн Європи. 25 та 26 серпня 2012 року проходив Чемпіонат світу у класах JT-250 та F-500. Участь узяли 64 спортсмени з 13 країн світу. Днем раніше — 24 серпня — вперше в історії відбувся Чемпіонат України з аквабайку.


Зобр:11шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 24 серпня 1923
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 24 серпня 1939


Зобр:38шт.


Назва:Заклунна-Мироненко Валерія Гавриїлівна

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність та високу професійну майстерність[45]


Назва:Баранов Віктор Федорович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[46]


Назва:Кагарлик

-Знайдено: + У першу річницю незалежності України 24 серпня 1992 року центральну вулицю Кагарлика було перейменовано на вулицю Незалежності (раніше Леніна).


Зобр:15шт.


Назва:Борщів

-Знайдено: + | день міста = 24 серпня


Зобр:5шт.


Назва:Жолобов Віталій Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 6 липня по 24 серпня 1976 року разом з Борисом Волиновим здійснив політ у космос як бортінженер корабля «Союз-21» та орбітальної станції «Салют-5».
-Знайдено: + Віталій Жолобов з 6 липня по 24 серпня 1976 року здійснив політ у космос разом з Борисом Волиновим на космічному кораблі «Союз-21» до орбітальної станції «Салют-5» як бортінженер. Політ, запланований на 60 діб, тривав 49. Причиною його завершення став неприємний запах, який космонавти відчули на борту, він нагадував запах токсичного ракетного пального, про що Віталій Жолобов повідомив до Центру управління польотом. Керівництво вважало за потрібне перервати політ, щоб не наражати на небезпеку екіпаж, тим більше що на той момент серйозна програма науково-технічних і медико-біологічних досліджень була успішно завершена.


Зобр:1шт.


Назва:Битва за Дніпро

-Знайдено: + |date=24 серпня 194323 грудня 1943


Зобр:1шт.


Назва:Полтава Леонід

-Знайдено: + Леонід Полтава, (справжнє прізвище: Пархомович, прізвище-оберег: Єнсен, *24 серпня 1921, Вовківці Роменського району на Сумщині — †19 квітня 1990 Нью-Йорк США) — український поет, прозаїк, драматург, радіожурналіст, редактор, публіцист, громадський діяч, автор збірок віршів для дітей, член ОУП «Слово» та АДУКу — Асоціації Діячів Української Культури.


Назва:Євтухов Василь Іванович

-Знайдено: + Народний депутат України 12 (1) склик. з березня 1990 року (2-й тур) до квітня 1994 року, Центр.-міськ. виборчий округ № 94, Дніпропетровська обл. На час виборів: Криворіз. завод гірн. устатковання «Комуніст», директор, член КПРС до 24 серпня 1991 року; 1-й тур: з'яв. 82.0 %, за 44.1 %. 2 тур: з'яв. 76.2 %, за 66.8 %. 4 суперн. (осн. — Козак В. В., нар. 1949, член КПРС, Криворіз. газета «Червоний гірник», заступник ред., 1-й тур — 13.7 %, 2-й тур — 24.9 %).


Назва:Корж Віктор Петрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[47]


Назва:Удовенко Геннадій Йосипович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 24 серпня 1991
-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 17 березня 1992
(Заступник Міністра ЗС УРСР 22 лютого 1991 — 24 серпня 1991)


Зобр:3шт.


Назва:Червонописький Сергій Васильович

Підзаголовок:=== Нагороди ===
Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначні особисті заслуги перед Україною у реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів, багаторічну плідну громадську діяльність[48]


Назва:Литвин Юрій Тимонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 серпня 1984 року Юрія Литвина знайшли в камері із розрізаним животом. 5 вересня 1984 року він помер у лікарні в міста Чусового Пермської області.


Зобр:1шт.


Назва:Гладкий Олександр Миколайович

-Знайдено: + Гла́дки́й Олекса́ндр Микола́йович (нар. 24 серпня 1987 року, Лозова) — український футболіст. Нападник збірної України та львівських «Карпат», де перебуває в оренді з дніпропетровського «Дніпра». Найкращий бомбардир Чемпіонату України з футболу (2006/07 — 13 голів). Володар Кубка УЄФА 2008/2009.


Зобр:1шт.


Назва:Луцький національний технічний університет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 16 липня 1990 року Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України, а 24 серпня 1991 року проголосила Україну незалежною демократичною державою. Це призвело до радикальних перетворень у галузі освіти, внесло значні зміни в процес підготовки фахівців.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + ** Другий пам'ятник відкритий 24 серпня 1992 року навпроти Українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Скульптор — Володимир Небоженко, архітектор — Володимир Положий.
-Знайдено: + * Бориспіль. Пам'ятний знак на честь перебування Т. Г. Шевченка в Борисполі, розташований біля Свято-Покровського собору на трасі «Київ-Харків», було відкрито 24 серпня) 1994 року (День Незалежності України). Автори — О. Скобліков, Є. Скоблікова, Ю. Новохацько, І. В. Моліт, В. Мохнієнко[49]
-Знайдено: + # Пам'ятник «Будителям», де в одному монументі об'єднали постаті найславетніших українських класиків-літераторів — Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки. Відкритий 24 серпня 1995 року, автори — Василь та Володимир Одрехівські.
-Знайдено: + * Яворів. Пам'ятник відкритий на 5-й День незалежності 24 серпня 1996 року (разом з пам'ятником Андреєві Шептицькому). Автори цього пам'ятника — скульптори Петро Штаєр та Петро Чепель.
-Знайдено: + option=com_content&view=article&id=728:2011-08-19-09-45-51&catid=36:2010-03-22-13-42-26&Itemid=166 В Острі з'явиться пам'ятник Тарасу Шевченку] // інф. за 19 серпня 2011 року на kozeletslife.com («Козелецьлайф», соціально-інформаційний портал)</ref>, а урочисте відкриття якого відбулося на День незалежності України 24 серпня 2011 року[50].


Зобр:134шт.


Назва:Олімпік (Кіровоград)

-Знайдено: + | 24 серпня 1990


Назва:Яланський Андрій Вікторович

-Знайдено: + Андрі́й Ві́кторович Яла́нський (жовтень 1959) — український живописець. Член Національної спілки художників України (1989). Заслужений художник України (1998). Народний художник України (24 серпня 2012)[51].


Назва:День Незалежності з Махном

-Знайдено: + Музи́чно-літерату́рний андеґра́ундовий фестива́ль «День Незале́жності з Махно́м» — щорічний фестиваль, що проводиться на батьківщині Нестора Махна у місті Гуляйполі Запорізької області 2425 серпня і приурочений до святкувань Дня Незалежності.


Назва:Руденко Леонід Григорович

-Знайдено: + Леоні́д Григо́рович Руде́нко (*24 серпня 1941, с. Засулля Полтавської області) — український географ, дійсний член НАН України (2009).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1941 року в с.Засулля Лубенського району Полтавської області.


Назва:ZOOM (телеканал)

-Знайдено: + | початок_мовлення = 24 серпня 2007 року
-Знайдено: + ZOOM (до 1 червня 2013 «MTV Ukraine»)[52][53] («укр. ЗУМ») — український музично-розважальний телеканал, що входить в мережу MTV Networks Europe. Канал вперше вийшов в ефір 24 серпня 2007 та першим своїм кліпом показав «Танці» групи «Воплі Відоплясова»[54]. 3 вересня 2007 року стартував перший сезон на MTV Україна. Трансляція здійснюється виключно українською мовою.{{джерело?


Назва:Василевський

-Знайдено: + * Василевський Леон (24 серпня 1870 — †10 грудня 1936) — польський публіцист, етнограф і перекладач. Батько відомої польської письменниці В. Василевської.


Назва:Русол Андрій Анатолійович

-Знайдено: + 24 серпня 2011 року заявив про завершення кар'єри гравця через проблеми зі спиною.


Зобр:1шт.


Назва:Перервинці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 1906 року тут відбувся страйк робітників поміщицької економії. Навесні й улітку 1917 року селяни чотири рази захоплювали й ділили землю по­міщика.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 1906 р. селяни Перервинець, які працювали в маєтку поміщиці М. О. Приц, почали страйк і вимагали 8-годинного робочого дня, підвищення заробітної платні. Страйк поліція придушила, а організаторів страйку Федора Овксентійовича Пилипенка та Івана Макаровича Рябуху було заарештовано і ув'язнено в Лубенську


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 6074 Бехтерєва || 24 серпня 1968


Назва:Історія Луганська

-Знайдено: + | 24 серпня 1998
-Знайдено: + | У сквері Героїв Великої Вітчизняної війни на знак протесту проти дій влади і знущань з боку адміністрації шахти ім.Баракова, яка заборгувала зарплату з 1996 року, доведений до відчаю гірняк Олександр Михалевич здійснив акт самоспалення. 17 грудня вся заборгованість була погашена. Щорічно, 24 серпня і 14 грудня, відзначається день пам'яті подій 1998 року.[55]


Назва:Довгань Михайло Васильович

-Знайдено: + Миха́йло Васи́льович Довгань  — (*24 серпня 1953, Клебань Тульчинського району Вінницької області) — український живописець. Член Національної спілки художників України з 2000 р. Працює переважно у жанрі пейзажу.


Назва:Абаза Володимир Миколайович

-Знайдено: + Першу світову війну почав капітаном, командиром 5-ї роти Сімферопольського полку. Був нагороджений усіма орденами до Святого Володимира IV ступеня з мечами та биндою, а також Георгіївською зброєю (14 лютого 1915 року). 2 квітня 1915 року прийняв командування 1-им батальйоном полку. 24 серпня 1915 року потрапив до австро-угорського полону. Перебуваючи у полоні був підвищений до звання підполковника.


Зобр:2шт.


Назва:Всеукраїнський референдум 1991

-Знайдено: + ». Текст Акту проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь &&&&&&&031891742.&&&&0031 891 742 особи — 84,18% населення України. З них &&&&&&&028804071.&&&&0028 804 071 особа (90,32%) проголосувала «За».


Зобр:4шт.


Назва:Отинія

-Знайдено: + Отинія знаменита своїми весільними музиками. Щорічно в Отинії проводяться такі заходи, як традиційний фестин 12 липня Петра і Павла, відзначення Дня Незалежності (24 серпня), Шевченківські дні, святкування Дня Перемоги, Дня Конституції, Дня Матері, День Молоді.


Зобр:5шт.


Назва:Борт Віталій Петрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[56]


Назва:Базиликут Богдан Омелянович

-Знайдено: + Богда́н Омеля́нович Базилику́т (*24 серпня 1938, Гадинківці, тепер Тернопільської області) — український оперний співак (ліричний тенор), народний артист України, професор, педагог.


Назва:Богуслаєв В'ячеслав Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[57]


Назва:Бондик Валерій Анатолійович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[58]


Назва:Зубанов Володимир Олександрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[59]


Назва:Федун Олексій Леонідович

-Знайдено: + Олексі́й Леоні́дович Феду́н (* 24 серпня 1962, Київ) — український політик. Народний депутат України 5-го скликання від Блоку «Наша Україна». Народний депутат України 6-го скликання від Партії регіонів.


Назва:Кузьмук Олександр Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Богдана Хмельницького II ст. (24 серпня 1999)[60]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=1070%2F99 Указ Президента України № 1070/99 від 24 серпня 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України "Орден Богдана Хмельницького"»]</ref> — за визначні особисті заслуги в захисті державного суверенітету, зміцненні обороноздатності України та з нагоди 8-ї річниці незалежності України


Назва:Писаренко Анатолій Григорович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[61]


Назва:Писарчук Петро Іванович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[62]


Назва:Соболєв Сергій Владиславович

-Знайдено: + Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (24 серпня 2005)[63].


Зобр:1шт.


Назва:Бажанів Віктор Петрович

-Знайдено: + Ві́ктор Петро́вич Бажа́нів (24 серпня 1881 — ?
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Віктор Бажанів народився 24 серпня 1881 року. Закінчив Псковський кадетський корпус, у 1901 році — Миколаївське інженерне училище. Після училища служив у 12-му саперному батальйоні (Одеса). У 1913 році закінчив Миколаївську інженерну академію. По закінченні працював в управлінні будівництва Владивостоцької фортеці. Останнє звання у російській армії — підполковник.


Назва:Мангул Анатолій Ілліч

-Знайдено: + Мангул Анатолій Ілліч (*24 серпня 1952) — український політик.


Назва:Чародєєв Олександр Васильович

-Знайдено: + Чародєєв Олександр Васильович(народ. 24 серпня 1955, Чулковка, Пролетарського району Донецька) — український політик.


Назва:Українська православна церква Канади

Підзаголовок:=== Центральна ===
Знайдено: + З 24 серпня 2008 обраний вікарний єпископ — Андрій (Пешко).
-Знайдено: + * Іларіон (Рудник) (24 серпня 2008 -


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 24 серпня
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * 24 серпня та 28 червня є державними святковими днями (вихідними).


Назва:Калашников Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Кала́шников (*24 серпня 1939) — професор, кандидат технічних наук, член-кореспондент Української Технологічної Академії, заслужений працівник народної освіти України.


Назва:Кисельов Василь Олексійович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[64]


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + * 24 серпня 1939 року — СРСР та Німеччина уклали пакт про ненапад та розподіл сфер впливу у Східній Європі.
Підзаголовок:=== 1943 ===
Знайдено: + * 24 серпня — СРСР розпочав битву за Дніпро.


Зобр:25шт.


Назва:Зленко Анатолій Максимович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 24 серпня 1991
-Знайдено: + | кінець_терміну3= 25 серпня 1994
(Міністр ЗС УРСР 27 липня 1990 — 24 серпня 1991)
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: + | width="20%" | 1-й Міністр закордонних справ України
(Міністр ЗС УРСР
27 липня 1990 — 24 серпня 1991)

24 серпня 1991 - 25 серпня 1994


Зобр:4шт.


Назва:Демократична Україна (газета)

-Знайдено: + Після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 газета «Радянська Україна» була перейменована на «Демократична Україна».


Назва:Козаренко Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олександр Володимирович Козаренко (нар. 24 серпня 1963, Коломия) — український композитор, піаніст, музикознавець.


Назва:Лиман (Дивізійська сільська рада)

-Знайдено: + * 24 серпня 1991 — Україна \ Одеська область \ Татарбунарський район \ Дивізійська сільська рада \ село Лиман[65]


Назва:Котельва (смт)

-Знайдено: + Зі здобуттям незалежності Україною 24 серпня 1991 року на подальшому референдумі 1 грудня 1991 року котелевці однозначно виступили за незалежність своєї держави.


Зобр:1шт.


Назва:Вислобоки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Василь Григорович Щурат (* 24 серпня 1871 — † 27 квітня 1948) — український педагог, літературознавець, поет і перекладач.


Назва:Алжнєв Юрій Борисович

-Знайдено: + Алжнєв Юрій Борисович (нар. 24 серпня 1949) — український композитор, заслужений діяч мистецтв України (1995), член Національної Спілки композиторів України з 1990, член Всеукраїнської музичної спілки з 1995. Лауреат муніципальної премії ім. Іллі Слатіна (1997), всеукраїнської премії ім. Івана Огієнка (1999).


Назва:Острозький Федір Данилович

Підзаголовок:== Канонізація ==
Знайдено: + Наприкінці XVI — на початку XVII ст. його було канонізовано. 1638 року Афанасій Кальнофійський свідчив, що «преподобный Феодор открыто почивает в Феодосиевой пещере в целом теле». Днями пам'яті преподобного Феодосія Острозького збігається з Днем Незалежності України — 24 серпня (за ст. ст. 11 серпня) і 10 вересня (за ст. ст. 28 серпня). Прийнятий до лику святих.


Зобр:1шт.


Назва:Пузикове

-Знайдено: + Пузико́ве — село в Україні, Глобинському районі Полтавської області. Населення становить 696 осіб. Орган місцевого самоврядування — Пузиківська сільська рада. Окрім Пузикового раді підпорядковане село Махнівка. День села — 24 серпня.[66]


Назва:Романюк Микола Ярославович

-Знайдено: + Мико́ла Яросла́вович Романю́к (*24 серпня 1958, Золочівка Рівненської області) — міський голова Луцька з 4 листопада 2010 року.
-Знайдено: + Народився 24 серпня 1958 року у с. Золочівка Млинівського району Рівненської області. Має дві вищі освіти за спеціальностями «інженер-технолог» (Львівський лісотехнічний інститут, 1982 р.) та «економіст» (Луцький індустріальний інститут, 1995 р.)


Назва:Манасевич Юлій Йосипович

-Знайдено: + 24 серпня 1946 року в Кам'янці-Подільському урочисто відзначили 50-річчя трудової діяльності лікаря-педіатра Юлія Манасевича. На честь ювілею обласний відділ охорони здоров'я преміював 78-річного лікаря путівкою на курорт і грішми (2000 карбованців).


Назва:Фальц-Фейн Едуард

-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (24 серпня 2012) — за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, популяризацію її історичної спадщини і сучасних досягнень та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[67]


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |7 липня 1991 — 24 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 17 листопада 1992


Зобр:7шт.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |27 липня 199024 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 199125 серпня 1994


Зобр:84шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |26 липня 199024 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 199121 липня 1994


Зобр:30шт.


Назва:Список міністрів фінансів України

-Знайдено: + |2 серпня 199024 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 199129 жовтня 1991


Зобр:10шт.


Назва:Список міністрів економіки України

-Знайдено: + |21 травня 1991 — 24 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 5 березня 1992


Назва:Список міністрів юстиції України

-Знайдено: + |8 травня — 24 серпня 1918
-Знайдено: + |2 серпня 1990 — 24 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 20 березня 1992


Зобр:8шт.


Назва:Ананьєв Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олекса́ндр Микола́йович Ана́ньєв (* 11 серпня (24 серпня за новим стилем) 1912, село Велика Орловка, нині Мартиновського району Ростовської області, Росія) — український актор, драматург. Народний артист УРСР (1978).
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + *ГУСАР Ю. "Вовчиха" була візиткою театру: [24 серпня - 100 років від дня народження актора, драматурга Олександра Миколайовича Ананьєва] / Юхим Гусар // Буковинське віче.- 2012. - 17 серпня (№ 34).- С. 4.


Назва:Україна на літніх Олімпійських іграх 2008

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |24-е


Зобр:61шт.


Назва:Військово-Морські Сили Збройних Сил України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Кардинально новий етап у історії вітчизняного флоту розпочався після проголошення Акту про Державний суверенітет України (16 липня 1990 року) та Декларації про незалежність (24 серпня 1991 року) — тепер, коли Україна відновила свою державність, вона повинна була отримати і власний флот, оскільки зробила свій внесок у розбудову Військово-морських сил СРСР. На початок 1990-х проблема розподілу Чорноморського флоту СРСР, який опинився на території незалежної України постала досить гостро. Росія бажала отримати більшу частину кораблів та ресурсів флоту, а окрім того активно використовувала його у своїй шовіністичній політиці в Криму.


Зобр:18шт.


Назва:Василь і Феодор Печерські

-Знайдено: + Василь і Феодор Печерські († 1098, Київ) — двоє києво-печерських святих, преподобномученики. День їх пам'яті випав на День Незалежності України (24 серпня).
-Знайдено: + Дні пам'яті: 24 серпня (11 серпня за старим стилем), 11 жовтня (28 вересня за с.ст.).


Зобр:1шт.


Назва:Бандура Анатолій Іванович

-Знайдено: + Анато́лій Іва́нович Банду́ра (24 серпня 1946) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1946 року, в селі ?


Назва:Свято

-Знайдено: + * 24 серпня — День незалежності України;


Назва:Сало Іван Андрійович

-Знайдено: + Іва́н Андрі́йович Са́ло (нар. 24 серпня 1940, с. Старе Село, Львівська область) — український письменник і публіцист. Заслужений журналіст України.


Назва:Алексієвець Микола Миронович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[68]


Назва:Пам'ятники Львова

-Знайдено: + |Відкритий 24 серпня 1992 року, стела «Хвиля національного відродження» відкрита у 1995 році


Зобр:64шт.


Назва:Міністерство оборони України

-Знайдено: + Тому 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українському терені військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення одного з ключових відомств — Міністерства оборони України.


Зобр:6шт.


Назва:Гунішев Андрій Вікторович

-Знайдено: + Народився 24 серпня 1975 р. в Києві. Закінчив Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» — КПІ (1997). Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (2003). Актор Театру-студії «ЭТА» (1995—2000).


Назва:Іван Барвінок

-Знайдено: + 24 серпня 1992 (у першу річницю незалежності України), за ініціативою Харківської молодіжно-патріотичної організації «Сокіл», було відновлено пам'ятник Іванові Барвінку. Пам'ятник розташований у центрі міста Барвінкове.


Зобр:1шт.


Назва:Данилевич Віра Мусіївна

-Знайдено: + Данилевич Віра Мусіївна (* 24 серпня, 1906, Київ — † ?
-Знайдено: + Народилася 24 серпня 1906 р. у Києві в родині службовця. Сестра актриси П. Нятко.


Назва:Битва під Львовом 1675

-Знайдено: + |date= 24 серпня 1675 року
-Знайдено: + Битва під Львовом (також відома як Битва під Лисиничами, або Битва на глинянському шляху) — відбулася 24 серпня 1675 року під час польсько-турецької війни 1672 – 1676 років між військами Речі Посполитої під командуванням короля Яна ІІІ Собеського і татарами.
Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + 24 серпня татари з'явилися на глинянському шляху, йдучи вздовж річки Полтви по долині між горбами і болотами, що звужувалася. Два виходи з цієї долини зайняли драгуни і легка кіннота. Крім того, Собеський за горбами вишикував слуг із списами, що мали вдавати, що там стоїть потужна кіннота. Татари, бажаючи вийти з долини, атакували охороняючі вихід з неї групи Бідзинського і Любомирського (400 вояків). Коли татар було відбито, на них ударив сам Собеський з двома тисячами кінноти (гусари, а також 300 литовських кіннотників, яких привів польний гетьман литовський Міхал Казимир Радзивіл).


Зобр:5шт.


Назва:Народна Рада

-Знайдено: + Виступаючи за здобуття Україною економічної і політичної самостійності, НР значною мірою, сприяла ухваленню Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.) та Акту проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.).


Назва:Рівненська чоловіча гімназія

Підзаголовок:== Директори ==
Знайдено: + 12 (24) серпня 1848 року, за розпорядженням міністра освіти, директором Рівненської гімназії призначили Гуго Ернестовича Траутфеттера. Крім директорських обов'язків, він вів уроки російської словесності. За якість викладання предмету в листопаді 1850 року отримав нагороду. На цій посаді був до вересня 1853 року.


Назва:Разорьонов Ігор Анатолійович

-Знайдено: + 24 серпня 2004 року Ігор посів третє місце у ваговій категорії до 105 кг на Олімпіаді в Афінах. Однак 29 серпня рішенням виконавчого комітету МОК був дискваліфікований за вживання допінгу Ференц Дюркович з Угорщини, який посів друге місце. Таким чином Ігорю Разорьонову дісталася срібна медаль.


Назва:Москаленко Віталій Федорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого III ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[69]


Назва:Бічуя Ніна Леонідівна

-Знайдено: + Ні́на Леоні́дівна Бічуя́ (*24 серпня 1937, Київ) — український прозаїк.
-Знайдено: + Народилася 24 серпня 1937 р. у місті Києві.


Назва:Бодикін Гарольд Михайлович

-Знайдено: + Га́рольд Миха́йлович Боди́кін (*24 серпня 1938, Лубни) — український драматург.
-Знайдено: + Народився 24 серпня 1938 р. в м. Лубни Полтавської області. Закінчив Харківський театральний інститут. Пише російською та українською мовами.


Назва:Список українських правителів

-Знайдено: + 5 липня 1991 Верховна Рада Української РСР прийняла закон, що встановлював посаду Президент Української РСР. Назву було змінено на Президент України після проголошення незалежності 24 серпня 1991. Перші вибори Президента України вдбулись 1 грудня 1991 року.


Зобр:82шт.


Назва:Посли США в Україні

-Знайдено: + Історія американсько-українських дипломатичних відносин починається 1992 року. 24 серпня 1991 року Верховна Рада проголосила незалежність України, і це рішення було підтверджено 1 грудня на загальноукраїнському референдумі.


Назва:Віссаріон (Стретович)

-Знайдено: + |Свячення=24 серпня 1992
-Знайдено: + 24 серпня 1992 року була звершена хіротонія архімандрита Віссаріона в єпископа Коростенського.


Назва:Колесник Василь Артемович

-Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 серпня 1943 року за мужність і героїзм, проявлені в боях з німецько-фашистськими загарбниками капітанові Василю Артемовичу Колеснику присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1150).


Зобр:1шт.


Назва:Пироговський Олександр Сидорович

-Знайдено: + Олександр Сидорович Пироговський (* 24 серпня 1897, Гайсин — † 6 листопада 1943, Київ) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни один з організаторів партійного підпілля в місті Києві, секретар Залізничного підпільного райкому партії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в 24 серпня 1897 року у місті Гайсині. Українець. Закінчив військово-музичну школу. Працював музикантом у Гайсинському кінотеатрі.


Зобр:1шт.


Назва:Зінов'єв Григорій Овсійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1934 році Зінов'єв був заарештований та засуджений до 10 років ув'язнення у справі «Московського центру». 24 серпня 1936 року засуджений до розстрілу у сфабрикованій справі так званого Антирадянського об'єднаного троцькістсько-зінов'євського центру. Реабілітований у 1988 році.


Назва:Фонтани Тернополя

-Знайдено: + * Комплекс із 3-х фонтанів на озері «Чайка» у парку ім. Т. Г. Шевченка (1989). Із 1993 не діяли. У 2000 під час ремонту залишили тільки один водограй. Єдиний день, коли повноцінно працював уцілілий фонтан — 24 серпня 2000 (День незалежності України). Тепер на цьому місці плавучий фонтан «Спогад».


Зобр:16шт.


Назва:Орден «За доблесну шахтарську працю»

Підзаголовок:=== Нагородження ===
Знайдено: + * 24 серпня 2012 року орденом «За доблесну шахтарську працю» III ступеня були нагороджені ще 47 осіб.[70]


Назва:Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 1930 р. ІНО перетворено на Інститут соціального виховання, а 1933 року — на педагогічний інститут з фізико-математичним, природничо-географічним, історичним, філологічним факультетами та дошкільним відділенням. У 1936 р. при інституті створено Полтавський учительський інститут з мовно-літературним та фізико-математичним факультетами. Напередодні війни в інституті діяло 15 кафедр, де працювало близько сотні викладачів і навчалося 1500 студентів стаціонарно та 1400 заочно.


Назва:Історія Львова

Файл:Відкриття пам'ятника Леніну.jpg

-Знайдено: + З початком горбачовської Перебудови набирає сили національно-визвольний рух. У серпні 1987 року В.Чорновіл відновлює випуск «Український вісника» і разом з Михайлом Горинем у підпільних умовах перетворюють Українську гельсинську групу в Українську Гельсинську Спілку. Виникають численні офіційні культурні і меморіальні товариства, першим з яких було Товариство Лева засноване в жовтні 1987 року. 20 вересня 1987 року під час святкування Дня міста Львова відбулася перша в Україні політична демонстрація (Алік Олісевич), її учасники створили у жовтні 1987 року правозахисну групу «Довіра». У травні 1988 року у Львові виник ініціативний комітет Народного Фронту. Перший етап національно-визвольного руху супроводжувався переслідуваннями влади і репресіями. Боротьба продовжилася навесні 1989 році з виникненням Народного Руху України за перебудову і увінчалася перемогою на виборах до Львівської обласної і міської ради у березні 1990 року. Головою Львівської обласної ради став В.Чорновіл. Національно-визвольну боротьбу було перенесено до Києва, де проголошено незалежність України 24 серпня 1991 року.


Зобр:17шт.


Назва:Нафтовик (стадіон, Охтирка)

-Знайдено: + | 24 серпня 2002
-Знайдено: + | 24 серпня 2003


Зобр:1шт.


Назва:Худзік Павло Олександрович

-Знайдено: + З 2007 року грає за ФК «Львів», з перервою на осінь 2007 року, коли він виступав на правах оренди за друголігову «Княжу» з Щасливого. У Прем'єр-лізі дебютував 20 липня 2008 року, вийшовши на заміну на 70-й хвилині матчу проти «Шахтаря» замість Дмитра Гордієнка. Перший гол у Прем'єр-лізі забив 24 серпня 2008 року у ворота запорізького «Металурга». Загалом у Прем'єр-лізі ла «Львів» провів 28 матчів, забив 4 голи.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Вінниці

-Знайдено: + |Українській пісні / «Пісня», пам'ятник ||поряд з будівлею Вінницької міської ради на Майдані незалежності|| || Встановлено на 14-у річницю Дня незалежності України (24 серпня 2005 року). Автор пам'ятника — місцевий скульптор Володимир Смаровоз. Споруджено коштом спонсорів[71]. Є одним з найбільш контроверсійних з числа сучасних монументів міста, адже спершу задумувався на відзнаку подій «Помаранчевої революції» кін. 2004 — поч. 2005 років, потому відтерміновувалось встановлення, в процесі чого не раз змінювалась концепція пам'ятника, скульптура, напис на стелі тощо.


Зобр:41шт.


Назва:Юнгер Бела Германович

-Знайдено: + Юнгер Бейло Германович (нар. 24 серпня 1922 р., Сігет Мармацей (Мараморошсігет) Румунія – † 27 жовтня 1992 р., Київ) - угорець, український письменник, казкар, сценарист.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1922 року в угорському містечку Мараморошсігет (рум. Сігет Мармацей) який на той час згідно з положеннями Тріанонського мирного договору від 1920 р. зі складу Угорського королівства був переданий до Румунії. Його батько Герман Юнгер був одним з перших автомобільних механіків у місті. Батьки матері, Маргарити Юнгер, уродженої Кормош, були селяни. З самого дитинства в душі хлопчика жили казки угорського села і сувора правда провінційного містечка. Творчі здібності проявилася дуже рано: він співав у хорі румунської православної церкви, був режисером і актором театру, який сам організував разом з друзями. Після смерті батька залишив родину, щоб самостійно заробляти на життя копачем криниць, мандрував по Північній Трансільванії. Романтична вдача і прагнення справедливості привели його до нелегальної молодіжної організації. У кінці 30-х років емігрував до СРСР. Під час переправи через р. Прут його документи були втрачені. Щоб скоріше почати доросле життя, він, вже перебуваючи в СРСР, змінив рік свого народження на 1920. Працював в шахтах Донбасу. У 1943 р. у складі інтернаціонального загону брав участь в обороні Сталінграду. У 1945 році потрапив до Києва, де працював перекладачем в таборі для угорських та румунських військовополонених. Після завершення Другої світової війни залишився в Києві, прийняв радянське громадянство, одружився. У 1946 р. народився син Віктор, у 1956 р. – син Михайло.


Назва:Засоби масової інформації у Тернополі

-Знайдено: + * газета «Більшовик» — виходила в Тернополі 21 липня — 11 вересня 1920, коли частина території Східної Галичини зайняли більшовицькі війська. Спочатку — фронтове видання політвідділу 14-ї армії, від 24 серпня — орган ЦК КПСГ. Редактор — І. Кулик, один із працівників — Мирослав Ірчан. Опубліковано офіційні документи Галревкому, агітаційні матеріали, памфлети тощо[72].


Назва:Пам'ятники Чернігова

-Знайдено: + |Мазепі Івану || 2009 || на Валу біля будівлі Чернігівського колегіума || || Пам'ятник видатному українському гетьману Івану Степановичу Мазепі було урочисто, але не публічно, відкрито ввечері 21 серпня 2009 року, за 3 дні до раніше проголошеної офіційно дати церемонії відкриття пам'ятника на День Незалежності України (24 серпня), що, однак, не убезпечило пам'ятник від провокацій та спроб вандалізму. Автори пам'ятника — місцевий скульптор Геннадій Єршов та відомий чернігівський архітектор Володимир Павленко[73].


Зобр:23шт.


Назва:Пам'ятники Дніпропетровська

-Знайдено: + | Шевченку Тарасу || 24 серпня 1992 року || біля Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка на західній стороні вулиці Леніна |||| Другий пам'ятник Т.Г. Шевченку був відкритий 24 серпня 1992 року (на 2-й День Незалежності України) навпроти Українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка. Нині - традиційне місце зборів представників національно-демократичних сил. Автори — скульптор Володимир Небоженко та архітектор Володимир Положий.


Зобр:26шт.


Назва:Логінов Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергі́й Микола́йович Ло́гінов (* 24 серпня 1990, Дніпропетровськ) — український футболіст, захисник ФК «Судува» та, в минулому, юнацької збірної України U-19.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятник Івану Мазепі (Чернігів)

-Знайдено: + Коли влітку 2009 року така можливість з'явилась, встановлення пам'ятника було вирішено приурочити до Дня Незалежності України (24 серпня), однак у подальшому урочисту (за участі місцевої влади) церемонію відкриття погруддя І.С. Мазепи було перенесено на 3 дні раніше від запланованого, тобто у знаменну в новітній історії України події. Це викликало неоднозначну реакцію в стані низки політичних сил регіону, зокрема, негативно щодо «кулуарного» відкриття пам'ятника висловились представники партії правого спрямування Всеукраїнського об'єднання «Свобода»[74]. За деякими даними, поясненням перенесення дати церемонії, було бажання організаторів заходу уникнути вчинення провокацій, обіцяних з боку низки лівих, прорадянськи і проросійськи налаштованих угрупувань і політичних сил.
-Знайдено: + Три доби після встановлення погруддя його цілодобово охороняли співробітники міліції та СБУ. Однак не до, ні на самих урочистостях з нагоди Дня незалежності 24 серпня 2009 року не вдалося уникнути ні святкової штовханини навколо пам'ятника, ні «гучних» і «звинувачувальних» заяв деяких політиків лівого спрямування[75], і навіть спроб вандалізмуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + | Шевченку Тарасу, пам'ятний знак || 1994 || біля Свято-Покровського собору на трасі «Київ-Харків» на розвилці з дорогою на Переяслав-Хмельницький || || Пам'ятний знак встановлено на честь перебування славетного поета Т. Г. Шевченка в Борисполі. Тут, на «Петрусевій леваді», він зупинявся, проїжджаючи через Бориспіль у 184347 роках. Пам'ятний знак відкрито на День Незалежності (24 серпня) 1994 року. Автори — О. Скобліков, Є. Скоблікова, Ю. Новохацько, І. В. Моліт, В. Мохнієнко[76]


Зобр:16шт.


Назва:Пам'ятники Харкова

-Знайдено: + |Футбольному м'ячу || 2001 || у Саді імені Тараса Шевченка навпроти Сумської, 50 || || Унікальний пам'ятник футбольному м'ячу (за деякими даними єдиний подібний у світі) відкрито 24 серпня 2001 року (День Незалежності, 10-та річниця) на алеї Саду Шевченка у Харкові. Бронзового м'яча діаметром у півтора метра встановлено на постамент із чорного граніту на місці, де зазвичай не один рік у недалекому минулому збиралися харківські футбольні фанати. За задумом творців цього оригінального пам'ятника, він покликаний стати своєрідною візитівкою спортивного Харкова, візуальним символом харківського футболу[77]. Скульптор Олег Шевчук.
-Знайдено: + |Незалежності, монумент || 2001 || 2012 || пл. Рози Люксембург || Монумент на честь Незалежності України || Монумент на честь Незалежності України було урочисто відкрито в 10-у річницю Незалежності держави (24 серпня 2001 року). Монумент являє собою 16-метрову бронзову колонну з фігурою сокола на вершечку, крила якого складені у формі тризуба. Образом для фігури дівчинки, що розміщена біля підніжжя колонни послужила 10-річна Дарина Стрілець — перша дитина, що народилась у Харкові після проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Пам'ятник доповнений 10-ма флагштоками з державними прапорами довкола[77]. Монумент знаходився на площі Рози Люксембург, але був демонтований 3 липня 2012 року в зв'язку з реконструкцією площі[78].


Зобр:103шт.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Дудик Богдан (10 жовтня 1967, м. Копичинці Гусятинського району — 24 серпня 1987);


Назва:Ключарьов Ігор Володимирович

-Знайдено: + Народ. 24 серпня 1911 р. в Києві в родині службовця. Помер 18 січня 1996 р. там же. Закінчив Київське музичне училище (1940). Учасник Другої Світової війни. Працював на «Укркіно-хроніці» та на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Амет-Хан Султан

-Знайдено: + Після переучування на «Аерокобру» брав участь у Донбаській операції. 18 квітня 1943 року Амет-Хан Султан отримав другий орден Леніна. А після звільнення Таганрога і Мелітополя указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 серпня 1943 року гвардії капітану Амет-Хану Султану було присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі Золота Зірка. На цей час Амет-Хан Султан здійснив 359 бойових вильотів, провів 79 повітряних боїв, особисто збив 11 літаків противника і 19 — в групових боях.


Зобр:8шт.


Назва:Пам'ятники Одеси

-Знайдено: + |Хмельницькому Богдану || 2002 || на розі Богдана Хмельницького та Мечникова ||Пам'ятник Богданові Хмельницькому || Пам'ятник-погруддя українському полководцеві гетьману Богданові Хмельницькому відкритий 24 серпня 2002 року на початку вулиці, яка носить його ім'я. Автори пам'ятника — одеський скульптор Олександр Князик та архітектор Володимир Глазирін[79].


Зобр:78шт.


Назва:Доріан Бюлюкбаші

-Знайдено: + Протягом 20072010 років провів у складі криворізької команди 79 матчів у чемпіонатах України, відзначився 11 забитими голами. 2010 року припинив потрапляти до складу команди та 24 серпня 2010 року перейшов в албанський «Ельбасані» [80].


Назва:Список міністрів вугільної промисловості України

Файл:Ященко Юрій Петрович.jpg

-Знайдено: + |вересень 1987 — 24 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 10 листопада 1994


Зобр:5шт.


Назва:Ваврик Євген Петрович

-Знайдено: + Ваврик Євген Петрович (24 серпня 1949, с. Костянтинівка, Великоборківського нині Тернопільського району, Тернопільської області.) — український режисер, заслужений діяч мистецтв України (2004), орден «За заслуги» ІІІ ст (2009). Дипломант 1-го міжнародного фестивалю телефільмів «Мій рідний край» (1999, м. Ужгород). Член Творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистепцтва України». Лауреат та дипломант Всеукраїнських конкурсів мистецтв.


Назва:Військово-морський прапор України

-Знайдено: + Повернення до національної морської символіки почалося після розвалу Радянського Союзу і проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Питання національної військової символіки для армії і флоту України виникло одним із перших ще до створення Міністерства оборони і Військово-Морських Сил України — в серпні 1991 року.


Зобр:15шт.


Назва:Гальчевський Яків Васильович

-Знайдено: + Командир сотні польського 67-го пішого полку 4-ї стрілецької дивізії (з вересня 1930 р., м. Бродниця, Польща), 3-го (рекрутського) батальйону 67-го піхотного полку (1939), начальник 108-ї поборової комісії (з 24 серпня 1939 р.), командир 4-го батальйону 67-го полку (з 27 серпня 1939 р.), 4-го батальйону 14-го полку (з 29 серпня 1939 р.), батальйону «Бродниця» полку Національної Оборони 4-ї польської дивізії (з 11 вересня 1939 р.), командир батальйону «Бродниця» 14-го полку 4-ї дивізії Війська Польського (вересень 1939 р.).


Зобр:3шт.


Назва:Слюсар Борис Іванович

-Знайдено: + Бори́с Іва́нович Слю́сар (* 24 серпня 1930, Градизьк, нині селище міського типу Глобинського району Полтавської області) — український письменник-гуморист, композитор, аранжувальник-баяніст, музичний педагог. Член Кіровоградського обласного літературного об'єднання «Степ».


Назва:Список міністрів охорони здоров'я України

-Знайдено: + |листопад 1989 — 24 серпня 1991


Зобр:5шт.


Назва:Луцький тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 23 серпня 1997 року відкрито 11 маршрут, у цьому ж році закуплено 2 нові тролейбуси: ЮМЗ-Т2 (№198) і ЛАЗ-52522 виробництва Львівського автобусного заводу, РКСУ. Рік потому був придбаний ще 1 тролейбус ЮМЗ Т2 - №200.24 серпня 2000 року прокладено новий маршрут до села Вересневе, довжина його становить приблизно 4 кілометри, лінія будувалася ще з 1998 року. З 1 вересня 2002 року оплата стала безкондукторною, у тролейбусів з'явилися компостувальні апарати на боковинах салону, вартість проїзду зменшено з 35 до 30 копійок, щоправда вже у січні 2003 року ціна склала знову 35 копійок, а від 1 січня 2004 року підвищилася до 40, 15 вересня 2005 року ціна підвищилася до 50 копійок. У жовтні 2006 року був відреставрований найстаріший тролейбус Skoda 9Tr №34, а також придбано новий тролейбус - ЮМЗ Т2, що отримав парковий номер 201. Це було перше за останні вісім років оновлення рухомого складу, a у січні 2007 року прибув тролейбус ЗіУ-682Г0М (ЗіУ-682Г-016(012)П), він отримав номер 202.


Зобр:2шт.


Назва:Костел Святої Трійці (Любомль)

-Знайдено: + Постановою Ради Міністрів УРСР від 29 березня 1956 року № 320 і повторною постановою Ради Міністрів від 24 серпня 1961 року № 970 костел і дзвіниця взяті під охорону держави.
-Знайдено: + * Промотор Войцех Воргульський, з 24 серпня 1789 р.


Зобр:9шт.


Назва:Феодор (Гаюн)

-Знайдено: + Архієпи́скоп Феодо́р (Олексій Олексійович Гаюн; 17 лютого 1958, с. Немовичі) — архієрей Української Православної Церкви (Московського Патріархату)[81]. архієпи́скоп Кам'янець-Подільський і Городоцький Хіротонісаний у єпископа 1992 року, з 1997 року очолює Кам'янець-Подільську єпархію УПЦ. Тезоіменитство — 24 серпня.


Назва:Список міністрів аграрної політики України

Файл:17 2.industriesapk.jpg

-Знайдено: + |21 травня 1991 — 24 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 29 лютого 1992


Зобр:24шт.


Назва:АнтиТабачна кампанія

-Знайдено: + * 24 серпня 2010 року, на День Незалежності України, поблизу Майдану Незалежності у Києві під час провладних концертних заходів, на схилі пагорбу біля Жовтневого палацу активісти ГР «Відсіч» розгорнули переданий львів'янами банер «Геть Табаку». Акція закінчилася затриманням міліцією учасника. Банер незаконно вилучили і в результаті не повернули, попри те, що про вилучення не склали жодного акту, а суд щодо «незаконного проведення акції» активісти виграли.[82]


Зобр:8шт.


Назва:Пам'ятники Любомля

-Знайдено: + Відкриття пам’ятника сприяло впорядкуванню прилеглої території. Площа навколо погруддя, біля кінотеатру була викладена тротуарною плиткою, також відремонтували фасад кінотеатру. Урочисте відкриття пам’ятника відбулося на 10-ту річницю проголошення Незалежності України24 серпня 2001 року. На відкритті виступив з промовою голова райдержадміністрації В.М.Склянчук, щиро подякував всім причетним до спорудження пам’ятника міський голова П.У.Мохнюк. Також виступив гість з Польщі — заступник голови гміни Дорогуськ Анатолій Обух. Настоятелі любомльських храмів о. Василій (церква Різдва Пресвятої Богородиці) і о. Володимир (церква святого Георгія)провели обряд посвячення пам’ятника.


Зобр:15шт.


Назва:Бенкендорф Єгор Андрійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 24 серпня 2012Орден «За заслуги» III ступеня — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[83]


Назва:Демиденко Андрій Петрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[84]


Назва:Коваль Сузанна Василівна

-Знайдено: + Коваль Сузанна (Сусанна) Василівна (24 серпня 1909, с. Козацьке, нині Звенигородського району Черкаської області — 1 березня 1978, м. Тернопіль) — українська дра­матична актриса. Мати М. Семчишин. Заслужена артистка УРСР (1955).


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + 8 (19) серпня 1711 року після Прутського походу Сатанів проїздом (на шляху з Кам'янця-Подільського до Золочева) ймовірно відвідав російський цар Петро I разом із дружиною Катериною. Щоправда, похідний журнал 1711 року цей факт не підтверджує [85]. 24 серпня того ж 1711 року в Сатанові побував данський посланник при Петрі I Юст Юль. Він занотував у щоденнику: «Це добре облаштоване місто. Воно укріплене старовинними мурами та баштами» [86]. 1711 року через Сатанів двічі пролягав шлях французького дворянина Жана Ніколя Моро де Бразьє, автора тритомних «Записок політичних, потішних і сатиричних пана Жана Ніколя де Бразьє, графа Ліонського, полковника Казанського драгунського полку та бригадира військ його царської величності», уривок з яких, що стосується Прутського походу, в перекладі російською мовою було опубліковано 1837 року в журналі «Современник» з передмовою та примітками Олександра Пушкіна. Перший раз де Бразьє з двадцятьма драгунами, виїхавши з Риги, через Тернопіль, Сатанів (в російському перекладі — «Сатаноп») добрався в Шаргород, де наздогнав армію. Повертаючись із Прутського походу в Європу, де Бразьє вдруге, цього разу з двома генералами — бароном Денсбергом і бароном Остеном, проїхав через Сатанів (в російському тексті назву залишено без перекладу — «Satanope») і через Тернопіль, Львів добрався до Варшави [87].
-Знайдено: + 24 серпня 1963 року постановою Ради Міністрів Української РСР до списку пам'яток архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, було внесено міську браму, замок і синагогу в Сатанові.


Зобр:51шт.


Назва:Сатанівський замок

Підзаголовок:== Літопис ==
Знайдено: + 24 серпня 1711 року в Сатанові проїздом побував данський посланник при Петрі I Юст Юль. Він занотував у щоденнику: «Це добре облаштоване місто. Воно укріплене старовинними мурами та баштами» [88].
Підзаголовок:== Літопис ==
Знайдено: + 24 серпня 1963 року постановою Ради Міністрів Української РСР до списку пам'яток архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, внесено Сатанівський замок, а також ще дві оборонні споруди містечка — міську браму та синагогу.


Зобр:5шт.


Назва:Заслужений гірник України

-Знайдено: + |ПершеНагородження = 24 серпня 2012
-Знайдено: + 24 серпня 2012 року почесне звання «Заслужений гірник України» було вперше присвоєно Андрію Павловичу Дяченку — заступникові генерального директора державного підприємства «Львіввугілля» та Миколі Володимировичу Пономарьову — директорові державного підприємства «Антрацит» (Луганська область).[89]


Назва:Будинок Верховної Ради

-Знайдено: + Ліворуч — художнє полотно «Державотворення» (художник О. Г. Кулаков), на якому відображено момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 ркоу з нагоди 10-ї річниці Незалежності України. Того ж дня у кулуарах сесійного будинку було відкрито Галерею портретів голів Верховної Ради України Івашка Володимира Антоновича, Кравчука Леоніда Макаровича, Плюща Івана Степановича, Мороза Олександра Олександровича, Ткаченка Олександра Миколайовича (художник О. Г. Кулаков) та меморіальної дошки на фасаді сесійного будинку Верховної Ради України, на якій відтворено текст Акту проголошення незалежності України, схваленого парламентом 24 серпня 1991 року.


Зобр:12шт.


Назва:Почесна відзнака Президента України

-Знайдено: + Почесною відзнакою Президента України може бути нагороджений будь-який громадянин України. Обмеження щодо кількості нагороджених не встановлюються. Нагородження Почесною відзнакою проводиться, як правило, щорічно напередодні 24 серпня — Дня незалежності України. Нагородження може бути проведено і в інший час за рішенням Президента України. Нагородження Почесною відзнакою може бути проведено посмертно.


Назва:Меморіальні місця тоталітарних репресій в Україні

-Знайдено: + |За період з 22 червня по 29 червня 1941 року розстріляно в'язнів внутрішньої тюрми НКВС. 1 липня 1941 року з приходом німців виявлено 74 трупи.[90] З 24 серпня до 30 вересня 1990 року на території учбового корпусу педуніверситету викопано кісткові останки 486 осіб.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[91]


Зобр:7шт.


Назва:Бродин Михайло Семенович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[92]


Назва:Пам'ятники Яворова

-Знайдено: + | Вербицькому Михайлові || 1997 || || || Пам'ятник композиторові, автору Державного Гімну Михайлу Вербицькому був відкритий на 6-й День незалежності 24 серпня 1997 року. Автори пам'ятника — скульптори Петро Штаєр та Петро Чепель.
-Знайдено: + | Шевченкові Тарасу || 1996 || || || Пам'ятник національному генієві, поету і мислителю Тарасові Шевченку був відкритий на 5-й День незалежності 24 серпня 1996 року (разом з пам'ятником Андреєві Шептицькому). Автори цього пам'ятника — скульптори Петро Штаєр та Петро Чепель.
-Знайдено: + | Шептицькому Андрею || 1996 || || || Пам'ятник релігійному та громадському діячеві, митрополиту Української греко-католицької церкви Андреєві Шептицькому був відкритий на 5-й День незалежності 24 серпня 1996 року (разом із пам'ятником Шевченкові). Автори цього пам'ятника — скульптори Володимир Федорченко, Ярослав Процько, Теодор Штокало.


Зобр:5шт.


Назва:Садиба-музей Осипа Маковея

-Знайдено: + У 2010 році на реставрацію садиби-музею Осипа Маковея яворівські депутати виділили 70 тисяч гривень, з тим щоб відновлювальні роботи були завершені до чергового Дня Незалежності (24 серпня 2010 року).


Назва:Панас Вадим Володимирович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 24 серпня 2012


Назва:Т-64БМ «Булат»

-Знайдено: + На протязі 90-х рр. було розроблено декілька варіантів модернізації Т-64, які відрізнялися рівнем застосування нових компонентів, а відтак і вартістю. Найбільш досконалим з-поміж них був Об'єкт 447АМ-1, вперше публічно продемонстрований під час параду на честь Дня Незалежності 24 серпня 1999 року і пізніше прийнятий на озброєння ЗСУ під назвою Т-64БМ «Булат».


Зобр:2шт.


Назва:Костел святого Варфоломія (Дрогобич)

-Знайдено: + Храмове свято — 24 серпня.


Зобр:5шт.


Назва:Rock-H / Рокаш

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 2011 року «Rock-H» виступає наживо в прямому ефірі Першого національного з Софійської площі у Києві в телемарафоні до 20-річчя Незалежності України.


Назва:Славутич (корабель управління)

-Знайдено: + | Експлуатація з = 24 серпня 1992 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 28 липня 1992 року на гафелі корабля був піднятий державний прапор України. Переданий ВМС представниками промисловості 12 серпня 1992 року і включений в бойовий склад флоту 24 серпня 1992 року. Першим командиром «Славутича» став капітан 3 рангу Валерій Мандич


Зобр:2шт.


Назва:Хронологія історії України - 5 (з 1990 року)

-Знайдено: + 24 серпня: Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України
-Знайдено: + 22 серпня: президент УНР в екзилі Микола Плав'юк передав грамоту Державного Центра УНР Президентові України Леоніду Кравчуку, що Українська Незалежна Держава, проголошена 24 серпня 1991 року є правонаступницею Української Народної Республіки (УНР).
-Знайдено: + 8 – 24 серпня: ХХІХ Літні Олімпійські Ігри у Пекіні: Українська команда завоювала на Іграх 27 медалей (найбільша кількість за весь час участі незалежної України в Олімпійських іграх): 7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових.


Назва:Логвиненко Микола Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 серпня 1943 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм, капітану Миколі Павловичу Логвиненку присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1144).


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Росії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Росія визнала державну незалежність України 5 грудня 1991 року[93]. Дипломатичні відносини між Україною та Росією були встановлені 14 лютого 1992 року шляхом підписання Протоколу про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Російською Федерацією[94].


Зобр:3шт.


Назва:Посольство Росії в Україні -Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Росія визнала державну незалежність України 5 грудня 1991 року[95]. Дипломатичні відносини між Україною та Росією були встановлені 14 лютого 1992 року шляхом підписання Протоколу про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Російською Федерацією[96]. 6 серпня 1992 року Російська Федерація відкрила посольство в Києві.[97]


Зобр:5шт.


Назва:Мінаєв Олександр Анатолійович

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у зміцненні науково-технічного потенціалу, вагомий внесок у розвиток національної освіти, багаторічну сумлінну працю[98]


Назва:Лещенко В'ячеслав Сергійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 серпня 1943 року лейтенанту Лещенко В'ячеславу Сергійовичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі Золота Зірка.


Зобр:1шт.


Назва:Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 серпня 1941 року бібліотека під час бомбардування міста фашистською авіацією була зруйнована — її 216-тисячний фонд і майно повністю загинули. У період тимчасової окупації 194143 років бібліотека працювала як міська, зосередивши у своїх фондах 148 тисяч томів з різних книгосховищ міста. Під час визвольних боїв за Чернігів і цей фонд був знищений. Радянська влада відновила роботу закладу вже 1 грудня 1943 року.


Зобр:1шт.


Назва:Ульгурський Ярослав Олексійович

-Знайдено: + Ульгурський Ярослав Олексійович (* 24 серпня 1936, с. Щеп'ятин, Томашівський повіт, Холмщина, тепер Польща) - український дизайнер інтер'єрів, живописець.


Назва:Львівська єпархія Українського екзархату

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У червні 1975 року єпархію відвідав патріарх Румунський Юстиніан, у вересні 1986 року — патріарх Сербський Герман, 24-26 серпня 1987 року — патріарх Константинопольський Димитрій I. У 1988 році в єпархії відбулися масштабні святкування 1000-ліття Хрещення Русі.


Назва:Клименко Олександр Вікторович

Підзаголовок:=== Робота ===
Знайдено: + 24 серпня 2012 року присвоєно спеціальне звання головного державного радника податкової служби.[99]


Назва:Валага Андрій

-Знайдено: + Андрій Валага (*24 серпня 1962 року, Дрогобич — †2 листопада 2009 року, Калуш) — український співак і музикант, перший скрипаль і вокаліст гурту «Брати Блюзу».
-Знайдено: + Народився 24 серпня 1962 року у Дрогобичі, Львівської області. Закінчив Калуське училище культури та Рівненський державний інститут культури. Був конферансьє, діджеєм, відзначався чудовим почуттям гумору. У 1992 році Мирослав Левицький запросив Андрія Валагу до участі у фолк-роковому гурті «Брати блюзу». Саме участь А.Валаги додала гурту природності та неповторності. Разом із гуртом Андрій Валага став лауреатом фестивалів «Вивих», «Вітер зі сходу». На третьому фестивалі Червона рута, що проходив у Донецьку у 1993 році гурт став лауреатом гран-прі фестивалю. На другий день по закінченню фестивалю у Андрія Валаги стався інсульт, повністю оправитись після якого він не зміг. Після хвороби музикант не був у змозі продовжувати участь у гурті. Він займався власною творчістю, писав і виконував пісні на християнську тематику. 30 жовтня 2009 року стався повторний інсульт.[100]


Назва:Страйки шахтарів Донбасу (1989-1990-і роки)

-Знайдено: + 24 серпня на День незалежності України відбувся розгін протестувальників. Уперше в незалежній Україні проти учасників мирної акції були застосовані спецзасоби: кийки і сльозогінний газ. Унаслідок сутички постраждало 22 шахтаря, 12 працівників «Беркута» і 3 співробітники міліції.[101][102][103]
-Знайдено: + Щорічно, 24 серпня і 14 грудня, у Луганську неофіційно гірняками і журналістами відзначається день пам'яті подій 1998 року.


Зобр:5шт.


Назва:Філіппов Володимир Вітольдович

-Знайдено: + Володи́мир Вітольдо́вич Філі́ппов (*24 серпня 1968) — президент компанії «Інтеко». Дійсний член Української інженерної академії, член-кореспондент Міжнародної інженерної академії.
-Знайдено: + Народився 24 серпня 1968.


Назва:Євген (Бачинський)

-Знайдено: + Євген Бачинський (світське ім’я: — Євген Васильович Бачинський, рос. Евгений Бачинский, біл. Яўген Бачінскі, фр. Eugène de Batchinsky, англ. Bachinsky Eugene; *24 серпня 1885—†30 жовтня 1978 р.) — політичний і церковний діяч, журналіст, дипломат.


Зобр:1шт.


Назва:Величко Олександр Григорович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (24 серпня 2012) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[104]


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 24 серпня 1971


Зобр:3шт.


Назва:Історія Котельви

-Знайдено: + У зв’язку із спробою здійснення державного перевороту, було припинено діяльність: районного комітету комуністичної партії, комітету народного контролю і райкому комсомолу. Зі здобуттям незалежності Україною 24 серпня 1991 року на подальшому референдумі 1 грудня 1991 року котелевці однозначно виступили за незалежність своєї держави.


Назва:Середа Борис Петрович

-Знайдено: + Борис Петрович Середа (*24 серпня 1961) — український учений у галузі обробки металів. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2005 р.


Зобр:1шт.


Назва:Коваленко Віктор Васильович

-Знайдено: + Ковале́нко Віктор Васи́льович (нар. 24 серпня 1971 р., м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область) — український журналіст, телеведучий, фахівець з маркетингу, зв'язків з громадськістю, перекладач з англійської.


Назва:Заневська Марина Володимирівна

-Знайдено: + |дата_народження = 24 серпня 1993
-Знайдено: + Марина Володимирівна Заневська (24 серпня 1993) — українська тенісистка.


Назва:Сценарії геополітичного розвитку України

-Знайдено: + |established_date1 = 24 серпня 1991


Зобр:10шт.


Назва:Сумсько-Прилуцька операція

-Знайдено: + Фронт входив в битву без перепочинку і перегрупування, здійснюючи ліквідацію бєлгородсько-харківського угруповання противника (завершальна частина Курської битви 12 липня — 23 серпня): тільки 23 серпня відбивши потужний контрнаступ німецьких військ на Охтирському виступі, радянські війська оволоділи Харковом. Після визволення Харкова значення Охтирки як опорного пункту у загальній системі оборони харківського напряму було втрачено. Загроза оточення охтирського гарнізону, змусила фашистське командування прийняти рішення 23 — 24 серпня залишити Охтирку і відвести війська на новий оборонний рубіж[105].


Зобр:1шт.


Назва:10 років незалежності України (золота монета)

-Знайдено: + 10 ро́ків незале́жності Украї́ни — золота ювілейна монета Національного банку України номіналом 10 гривень, присвячена 10-й річниці прийняття Верховною Радою України 24 серпня 1991 року Акта про незалежність України.


Зобр:1шт.


Назва:Катастрофа рейсу Пулково 612

-Знайдено: + Вже через кілька днів після трагедії у пресі стали з'являтися повідомлення про інші можливі причини катастрофи, окрім погодних умов. Став частіше згадуватися людський фактор. Були висунуті наступні звинувачення: 24 серпня заслужений льотчик Росії Володимир Герасимов звинуватив українських диспетчерів в тому, що ті не дозволили літаку відхилитися від курсу на відстань, достатню для того, щоб облетіти грозовий фронт[106]
-Знайдено: + * Президент Росії В. В. Путін оголосив 24 серпня 2006 днем трауру.


Назва:20 років незалежності України (золота монета)

-Знайдено: + 20 ро́ків незале́жності Украї́ни — золота ювілейна монета Національного банку України номіналом 100 гривень, присвячена 20-річчю незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України схвалила Акт проголошення незалежності України, який започаткував новий етап у розвитку України як суверенної держави.
-Знайдено: + На реверсі монети розміщено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: «20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/УКРАЇНИ», по колу — стилізовані орнаментальні ромби, між якими зображено літак, комбайн, судно та шахту, що символізують відповідні галузі народного господарства, унизу під колом напис: «24 серпня/ 1991 р.».


Зобр:1шт.


Назва:20 років незалежності України (монета)

-Знайдено: + 20 років незалежності України — ювілейна монета Національного банку України, присвячена 20-річчю незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України схвалила Акт проголошення незалежності України, який започаткував новий етап у розвитку України як суверенної держави.
-Знайдено: + На реверсі монети зображено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: «20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/ УКРАЇНИ/ 24 серпня/ 1991 р.».


Назва:Голови Верховного Суду України

-Знайдено: + |жовтень 1970 - 24 серпня 1991
-Знайдено: + |24 серпня 1991 — листопад 1993


Зобр:1шт.


Назва:Волощак Андрій Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + a=v&q=cache:hxHrRS17880J:www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Uks/2009_18/PDF/02-06Goldak.pdf+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9+%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%BA&hl=uk&gl=ua&pid=bl&srcid=ADGEESjMN08W-9PYVHli2bctSQhlUQawWv7zg8RcSeb-iVeQ_ZmnPxWtsel1u5P5eOf4ssf0v1gy_HHOjd8yVdcR_OP16JspsmIVFeFIbA4VJxLLE5yMbXdXgTvSeUzaqRBlNHhiYmzV&sig=AHIEtbTSvbJl2b-AjFgO_viucd02tNP59A Тетяна Голдак. "Західний форпост державності: національно-культурне життя українців Перемишля напередодні Першої світової війни].</ref> 1912-го Андрій Волощак закінчив студії і в тому ж місті працював помічником адвоката. Під час Першої світової війни був призваний до австрійського війська. Воював в українському підрозділі на східному фронті, в Галичині, де наприкінці літа 1914 року російські війська завдали поразки австро-угорським. 24 серпня 1914 Волощак був поранений кулею в обличчя і втратив зір. Вже після поранення йому дали військове звання хорунжого(за уточненими даними - капрала). Відтоді два роки перебував у Відні на стаціонарному лікуванні у шпиталі для поранених військовиків. Цей період життя задокументував 27 червня 1915 року журналіст, побувавши у цьому лікарняному закладі:


Зобр:4шт.


Назва:Вишиванкова хода

-Знайдено: + 24 серпня 2005 року рідновірські громади вперше провели акцію "Хода за Рідну Віру", яка традиційно проводилася на День Незалежності й в наступні роки. Вдягнуті у вишиванки, тримаючи у руках рідновірську та державну символіку, учасники акції проходили центральними вулицями столиці, популяризуючи народне вбрання та ідеї Рідної Віри.
Підзаголовок:=== Львів ===
Знайдено: + 24 серпня 2011 року близько трьох тисяч львів'ян взяли участь у святковій ході з нагоди 20-ї річниці Незалежності України. Учасники ходи, одягнені у вишиванки та футболки з написами «Степан Бандера — Роман Шухевич — Герої України!
Підзаголовок:===Одеса===
Знайдено: + «Вишиванковий фестиваль» 2010 - етнофестиваль, що проходив 23 серпня (День Державного Прапора України) та 24 серпня (День Незалежності України) 2010 року на Приморському бульварі в Одесі. Фестиваль присвячений 19-тій річниці Незалежності України.
-Знайдено: + Масштабна святкова хода в народному одязі з елементами шоу. Вона відбувається в Україні щороку 24 серпня на День незалежності. Участь в цій акції беруть усі регіони України, які на святі влаштовують свій показ. Організатори дійства — ГО «Столичні ініціативи», «Країна Мрій» та ін.
-Знайдено: + * Терміни закінчення експозиції визначаються оргкомітетом, але не раніше свята Вознесіння Христового. 24 серпня 2012 року експонат з кожної області буде доставлений до столиці, де візьме участь у святковій ході.
-Знайдено: + * 24 серпня 2012р. з 11.00 до 12.00 буде проходити збір та реєстрація учасників на Європейській площі. О 12.15 почнеться святкова хода делегацій з міст-учасників у Всеукраїнському «Параді вишиванок», що пройде за маршрутом Європейська площа - м. Арсенальна - Співоче поле.


Зобр:6шт.


Назва:20 років незалежності України (срібна монета)

-Знайдено: + 20 років незалежності України — срібна ювілейна монета Національного банку України, присвячена 20-річчю незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України схвалила Акт проголошення незалежності України, який започаткував новий етап у розвитку України як суверенної держави.
-Знайдено: + На реверсі монети розміщено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: «20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/УКРАЇНИ», по колу — стилізовані орнаментальні ромби, між якими зображено літак, комбайн, судно та шахту, що символізують відповідні галузі народного господарства, унизу під колом напис: «24 серпня/ 1991 р.».


Назва:Еріхс Микола Федорович

-Знайдено: + Учасник російсько-турецької війни 1877—1878 років. У 1887 році проведений в генерал-майори і звільнений у відставку. Помер 12 (24 серпня) 1890 року. Похований у Севастополі на Братському кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:20-а річниця незалежності України

-Знайдено: + 20-річчя незалежності України виповнилося 24 серпня 2011 року, коли українці всього світу святкували 20 років з дня проголошення Акту незалежності України. Святкування Дня незалежності України відбувалося як в Україні так і далеко за її межами.
-Знайдено: + В той час як до заходів громадських організацій влада віднеслася де з підтримкою, а де порівняно стримано, то заходи, організовані опозиційними партіями влада намагалася любим чином заборонити чи обмежити. Через судові позови, організовані функціонерами провладної партії Регіонів, у багатьох великих містах України було прийнято судові постанови про заборону організованого руху прихильників опозиційних сил в день святкування незалежності України. У Києві міська влада перегородила вулицю Володимирську посиленими загонами міліції та «Беркуту» й застосовуючи Алгоген (бойова отруйна речовина комплексної сльозогінної та подразливої дії) проти святково налаштованих людей намагалася спровокувати силовий перебіг подій[107], хоча жоден суд не заборонив руху опозиції по цій вулиці.[39] Після цього «святкування» влада заходилася організовувати судові справи проти лідерів опозиції[108][109], щоб розправитися з опозиційними силами ще до наступних виборів до Верховної Ради України.
-Знайдено: + Безпосередньо 24 серпня вони пропонували вдягнути святковий одяг чи вишиванки, оздобивши їх цифрою 20, й зібратися разом о 15.00 біля головної пошти чи іншого визначного місця свого міста, містечка чи села, щоб разом заспівати гімн України, обмінятися побажаннями й разом відсвяткувати наш День Незалежності.
-Знайдено: + Опозиційні партії України, що увійшли в Комітет опору диктатурі, подали спільну заявку на акції протесту 24 серпня 2011 року.[110]
-Знайдено: + 24 серпня 2011 року комітет опору диктатурі вирішив організувати Народний марш на честь Дня незалежності України[111] й запросив усіх громадян прийти о 11.00 до пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві, щоб звідти разом вирушити на Хрещатик. Проте судовою постановою опозиції заборонили рух Хрещатиком і вихід на цю вулицю також.
-Знайдено: + 24 серпня 2011 року прихильники опозиційних партій зібралися на мітингу біля пам'ятника Тарасу Шевченку, що навпроти червоного корпусу Київського університету ім. Тараса Шевченка, у кількості кількох тисяч і вирішили піти до адміністрації президента щоб вручити йому резолюцію мітингу, хоча підходити до адміністрації президента того дня опозиції заборонив суд.[112] Рух організованої колони розпочався вулицею Володимирською, чого не забороняв жоден суд[39], й біля будинку вчителя святкова колона зустрілася з посиленими загонами міліції, позаду якої за стаціонарними залізними щитами стояли загони «Беркуту» в шоломах та з гумовими кийками. Прорвавши кордон міліції голова колони опинилася безпосередньо перед залізними щитами «Беркуту», в той час як хвіст та центр колони продовжував напирати не відаючи що діється попереду.
-Знайдено: + 23 серпня 2011 року Донецька міська рада подала позов до Донецького окружного адміністративного суду до громадських організацій "Союз шахтарів-інвалідів і потерпілих на підприємствах Донецької області", "Просвіта" "Ветерани Афганиста" і політичним партіям "Громадянська позиція" і "НРУ", які 23 серпня повідомили міську пораду про проведення своїх заходів в центрі Донецька. Суд задовольнив вимоги міськради. Попри це рішення, 24 серпня в Донецьку пройшов Народний Марш і мітинг, організований політичними партіями і громадськими організаціями, що входять в Комітет опору диктатурі в Донецькій області.
-Знайдено: + Засідання Ворошиловского райсуду Донецька у справі про незаконне проведення в Донецьку Народного Маршу і мітингу, організованого політичними партіями і громадськими організаціями, що входять в Комітет опору диктатурі в Донецькій області 24 серпня завершилося винесенням ухвали про стягнення штрафу у розмірі 340 гривень з одного з організаторів цього заходу, заступника голови Донецької обласної громадської організації "Просвіта" Марії Олійник[113].
-Знайдено: +
-Знайдено: + p=7252 Свято вишиванок уперше в Харкові]</ref> Післяобідньої пори 24 серпня 2011 р. на площі Рози Люксембург під пам'ятником Незалежності України почали скупчуватися харків'яни і гості міста. Все як сотні років тому, кругом збиралися дівчата з коралями, вінками і стрічками у волоссі та хлопці у розмаїтих вишитих сорочках зі стародавніми візерунками і символами-оберегами. Потім учасники вишиванкового свята вирушили до пам'ятника Тарасу Шевченку співаючи і «Одну калину», і «Їхали козаки».
-Знайдено: + На Луганщині населення міста Старобільська 24 серпня 2011 року разом з 20-ою річницею незалежності України святкували також 325-річчя свого міста.[114] У самому Луганську основні святкові події відбувалися на площі біля обласного драмтеатру по вул. Коцюбинського, де мали місце святковий концерт «Моя вітчизна — Україна», феєрверк та інші молодіжно-розважальні заходи.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Йосиф (Мартинець)

-Знайдено: + Роман Мартинець народився у Львові, в сім'ї Йосифа Мартинця і Аделії з роду Доскоч. У 1912 році малий Роман разом з батьками приїхав до Бразилії. Сім'я Мартинців поселилась у Прудентополісі. Роман закінчив свої гімназійні, гуманістичні й філософські студії в латинській дієцезіальній семінарії в Куритибі. 3 січня 1922 року, разом зі своїм товаришем Йосафатом Роґою, від'їхав у Закарпатську Україну, де 13 січня 1923 року вступив до василіянського новіціату в Мукачеві. Отримав чернече ім'я Йосиф. Перші чернечі обіти склав 24 серпня 1924 року.


Назва:Первухін Герман Олексійович

-Знайдено: + Первухін Герман Олексійович (24 серпня 1925 року — 21 червня 1994 року) — український картограф, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1925 року в місті Бежецьк, у сучасній Тверській області, Росія. У 1943 році навчався у Калініському військово-піхотному училищі (село Перебори Рибінського району Ярославської області, Росія). Учасник Великої Вітчизняної війни, до 1946 року служив у Радянській армії. Закінчив 1952 року кафедру геодезії та картографії Московського державного університету імені М. В. Ломоносова. Під час польових сезонів працював техніком Прибалтійської аерогеодезичної експедиції Всесоюзного аерогеодезичного підприємства з 1950 року, техніком-топографом у Прикаспійській експедиції інституту Держрадгоспводгосп (Москва) 1951–1952 років. У 1952–1968 роках працював на різних посадах у підприємстві № 13 Головного управління геодезії та картографії СРСР (згодом Українське аерогеодезичне підприємство). У 1968–1977 роках — директор фабрики № 1 ГУГК СРСР (нині ДНВП «Картографія»). У 1977–1989 викладає в Київському державному університеті: старшим викладачем, з 1988 року доцент кафедри геодезії та картографії. Кандидатська дисертація на тему (рос.) «Редакционные работы при создании карт масштабов 1:10 000 и 1:25 000 на полупустынные и пустынные районы СССР» захищена у 1970 році.


Назва:Огородніков Володимир Іванович

-Знайдено: + Огородніков Володимир Іванович (24 серпня 1947 року — 5 вересня 2006 року) — український геолог, доктор геологічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1947 року в Мурманську, Росія. Закінчив 1970 географічний факультет Київського університету. Університетський працівник з 1987 року: старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник науково-дослідної частини географічного факультету. У 1994–2002 роках доцент, у 2002–2005 професор кафедри землезнавства та геоморфології, у 2005–2006 роках старший науковий співробітник науково-дослідної частини. Кандидатська дисертація «Сучасне осадконакопичення на шельфі Чукотського моря» захищена у 1977 році, докторська на тему «Сучасний седиментогенез у внутрішньоконтинентальних басейнах гумідної зони» захищена у 2001. Читав курси: «Морська геоморфологія», «Мінералогія та петрографія», «Геологія та корисні копалини світу», «Літологія та раціональний аналіз». Розвивав новий напрямок — гідрогенну геоморфологію. Брав участь у багатьох океанографічних експедиціях в північних, далекосхідних і південних морях та в спеціальних дослідженнях з вивчення берегової зони морів та седиментації у водосховищах, озерах та лиманах України. Проводив експедиційні роботи в Україні, Європейському Заполяр'ї, Прибалтиці, Чукотці та Далекому Сході, на шельфі Румунії та Болгарії, включаючи наукові дослідження на науково-дослідницьких суднах.


Назва:Іоанн Святогірський

-Знайдено: + Преподобний Іоанн Затворник, Святогірський чудотворець (у миру Іван Крюков, 20 вересня 1795 Курськ, Росія — 24 серпня (11 серпня) 1867, лікарняний монастирський хутір Охтирської Божої Матері, околиці Святогірська, Україна) — православний святий, преподобний, суворий аскет та чернець що подвизався на українських землях — у Глинській Пустині та Святогірській Лаврі, де служив економом. Залучений до лику святих УПЦ (МП), пам'ять вшановується 11 (24) серпня.
Підзаголовок:== Канонізація ==
Знайдено: + 24 серпня 1995 року преподобний Іоанн Затвірник Святогірський був залучений Українською Православною Церквою до лику святих. Глава його зберігається в Свято-Успенському соборі обителі, де щотижня по четвергам перед літургією служиться молебень біля раки святого. Щорічно в день пам'яті преподобного — 24 серпня здійснюється хресний хід навколо обителі з його мощами, на який збирається до десяти тисяч паломників.


Зобр:2шт.


Назва:Нове життя (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 2011 року команда вийшла на загальноукраїнський рівень, провівши свій найкращий в історії сезон — 24 серпня в Комсомольську команда вдруге поспіль завоювала кубок області, розгромивши ФК «Рокита» — 4:1 (Мелащенко, О.Ротань-3), 5 жовтня стало переможцем аматорської першості України, обігравши у фіналі «Путрівку», а 26 листопада здобули перший суперкубок України серед аматорів, обігравши в фіналі з рахунком 1-0 «Бучу».


Назва:Список найдорожчих трансферів в історії українського футболу

-Знайдено: + | || 24 серпня 2007 || Вілліан || Бразилія Бразилія || Бразилія «Корінтіанс» || «Шахтар» || 14 млн [115]


Зобр:71шт.


Назва:Вибори Президента України

-Знайдено: + * Вибори Президента України 1991 — перші вибори президента України після здобуття незалежності 24 серпня 1991.


Назва:Голубенко Олександр Леонідович

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначний особистий внесок у зміцнення освітнього потенціалу України, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність[116]


Назва:Сквер імені Героїв Великої Вітчизняної війни (Луганськ)

-Знайдено: + 24 серпня 1998 року на День незалежності України шахтарі збирались влаштувати акцію — підпалити «Паразита», який уособлював тодішнього президента Леоніда Кучму. Однак міліція розігнала страйкарів. Уперше в незалежній Україні проти учасників мирної акції були застосовані спецзасоби: кийки і сльозогінний газ. Унаслідок сутички постраждало 22 шахтаря, 12 працівників «Беркута» і 3 співробітники міліції.[117][118][119]
-Знайдено: + Щорічно, 24 серпня і 14 грудня, у сквері відзначається день пам'яті подій 1998 року.[120]


Зобр:7шт.


Назва:10 років незалежності України (монета)

-Знайдено: + 10 років незалежності України — ювілейна монета номіналом 5 гривень, випущена Національним банком України, присвячена 10-й річниці прийняття Верховною Радою України 24 серпня 1991 року Акта про незалежність України.


Назва:Терещенко Семен Артемійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 26 жовтня 1866 року він був затверджений на посаді директора Глухівського міського банку на якій пропрацював до жовтня 1870 року. З 26 вересня 1870 року обіймав посаду чиновника особливих доручень VII класу при Головному Піклувальнику Імператорського Людинолюбного товариства (рос. Главный Попечитель Императорского Человеколюбивого общества). 24 серпня та 18 жовтня 1871 року разом з дружиною та синами був внесений до І частини родовідної книги Курської губернії.


Назва:Чемпіонат Європи з баскетболу 2015

Файл:Kharkiv arena.jpg

-Знайдено: + 24 серпня 2012 року в Києві в рамках святкування 21-ї річниці Незалежності України відбувся фінал Всеукраїнського чемпіонату з баскетболу 3х3 «Українська стрітбольна ліга»​​.[121] Чемпіонат є частиною Державної програми розвитку баскетболу в Україні на 20122015 роки, спрямованої на популяризацію баскетболу в країні до Чемпіонату Європи 2015-го року.[122]


Зобр:3шт.


Назва:Крижанівський Богдан Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1894 року у Львові в родині адвоката. У Львові минули дитячі роки. Тут вчився в гімназії, змалку виявив неабияке захоплення музичними інструментами (скрипка, віолончель, фортепіано).


Назва:Українські Козаки (пілотажна група)

-Знайдено: + |anniversaries=Виступ над аеродромом "Чайка" 24 серпня 1997 року (перший і останній)
-Знайдено: + В цілому підготовка групи проходила успішно і її перший виступ був запланований на День Незалежності України 24 серпня 1997 року. Група мала виступити над аеродромом Чайка, що знаходиться біля Києва.


Зобр:4шт.


Назва:Завалишин Анатолій Павлович

-Знайдено: + Анатолій Павлович Завалишин (24 серпня 1933 — 2 травня 2011) — український громадський діяч, організатор випробувань і запусків ракетно-космічної техніки, заступник начальника космодрому Байконур (1986–1988), генерал-майор, лауреат Державної премії СРСР (1981), Президент Федерації космонавтики України (1991–2001), ініціатор підготовки та співавтор Першої Національної космічної програми України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1933 року в місті Лохвиці Полтавської області. У 1957 році закінчив Харківське вище авіаційне інженерне училище ВПС.


Назва:Посольство України в Польщі

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Польща визнала Україну 2 грудня 1991 року. 4 січня 1992 року між Україною та Польщею було встановлено дипломатичні відносини.[123]


Зобр:1шт.


Назва:Замана Володимир Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 серпня 2012 року присвоєно військове звання генерал-полковника[124].


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Греції в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Греція визнала Україну 31 серпня 1991 року. 15 січня 1992 року між Україною та Грецією було встановлено дипломатичні відносини.[125]. Посольство Греції в Україні було утворено на основі закону 2080, який був опублікований у Грецькій урядовій газеті 163Α/9.9.1992, та було відкрите в травні 1993 року, з паралельною акредитацією в Республіці Молдова.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Афганістану в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Афганістан визнав Україну 24 грудня 1991 року. 17 березня 1992 року між Україною та Афганістаном було встановлено дипломатичні відносини.[126]


Зобр:2шт.


Назва:Посольство Аргентини в Україні

-Знайдено: + Після відновлення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Аргентина визнала Україну 5 грудня 1991 року. 6 січня 1992 року між Україною та Аргентиною було встановлено дипломатичні відносини.[127]. Аргентинське посольство в Україні відкрилося у травні 1993 року.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Польщі в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Польща визнала Україну 2 грудня 1991 року. 4 січня 1992 року між Україною та Польщею було встановлено дипломатичні відносини.[128][129]


Зобр:2шт.


Назва:Посольство КНР в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року КНР визнала Україну 27 грудня 1991 року. 4 січня 1992 року між Україною та КНР було встановлено дипломатичні відносини.[130]


Зобр:2шт.


Назва:БМ «Оплот»

-Знайдено: + lang=ua&part=news&sub=read&id=15444 Після успішно проведених державних випробувань дослідного зразка наказом Міністра оборони України Юрія Єханурова № 285 від 28 травня 2009 року на озброєння Збройних Сил України прийнято новий український танк БМ «Оплот»]</ref> (до прийняття на озброєння Оплот-М) — сучасний український основний бойовий танк, розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування. БМ «Оплот» є докорінною модернізацією танка Т-84У «Оплот» та найновішим представником серії танків Т-84. Дебют нового українського танка відбувся 24 серпня 2009 року під час Параду з нагоди Дня Незалежності України[131].


Зобр:9шт.


Назва:Зборовська Ніла Вікторівна

-Знайдено: + Зборовська Ніла Вікторівна (27 вересня 1962, с. Рубаний міст Черкаська область Україна — 24 серпня 2011, похована на батьківщині) — український літературознавець, письменниця і психоаналітик.


Назва:Посольство Алжиру в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Алжир визнав Україну 27 грудня 1991 року. 20 серпня 1992 року між Україною та Алжиром було встановлено дипломатичні відносини.[132]


Зобр:3шт.


Назва:Посольство Азербайджану в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Азербайджан визнав Україну 6 лютого 1992 року. 06 лютого 1992 року між Україною та Азербайджаном було встановлено дипломатичні відносини.[133]


Зобр:2шт.


Назва:Посольство Бельгії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Бельгія визнала Україну 31 грудня 1991 року. 10 березня 1992 року між Україною та Бельгією було встановлено дипломатичні відносини.[134]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Болгарії в Україні

-Знайдено: + У 1918 році Болгарія визнала незалежність Української Народної Республіки. Після відновлення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Болгарія визнала Україну 5 грудня 1991 року. 13 грудня 1991 року між Україною та Болгарією було встановлено дипломатичні відносини.[135]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Бразилії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Бразилія визнала Україну 26 грудня 1991 року. 11 лютого 1992 року між Україною та Бразилією було встановлено дипломатичні відносини.[136]


Зобр:2шт.


Назва:Посольство Вірменії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Вірменія визнала Україну 25 грудня 1991 року. 25 грудня 1991 року між Україною та Вірменією було встановлено дипломатичні відносини.[137]


Зобр:2шт.


Назва:Посольство В'єтнаму в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року В'єтнам визнав Україну 27 грудня 1991 року. 23 січня 1992 року між Україною та В'єтнамом було встановлено дипломатичні відносини.[138]. Посольство розміщувалося по вулиці Лєскова, 5, згодом переїхало в будівлю по вулиці Товарна, 51А.


Зобр:2шт.


Назва:Посольство Канади в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Канада перша країна яка визнала Україну 2 грудня 1991 року. 27 січня 1992 року між Україною та Канадою було встановлено дипломатичні відносини.[139]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Данії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Данія визнала Україну 31 грудня 1991 року. 12 лютого 1992 року між Україною та Данією було встановлено дипломатичні відносини.[140]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Німеччині

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року ФРН визнала Україну 26 грудня 1991 року. 17 січня 1992 року між Україною та ФРН було встановлено дипломатичні відносини.[141]. Посольство України в Німеччині було відкрито у квітні 1992 року.


Зобр:4шт.


Назва:Посольство Франції в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Франція визнала Україну 27 грудня 1991 року. 24 січня 1992 року між Україною та Францією було встановлено дипломатичні відносини.[142]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Німеччини в Україні

-Знайдено: + Федеративна Республіка Німеччина офіційно була представлена в Україні з 1989 року Генеральним консульством у Києві. Після відновлення незалежності Україною 24 серпня 1991 року ФРН визнала Україну 26 грудня 1991 року. 17 січня 1992 року між Україною та ФРН було встановлено дипломатичні відносини.[143]


Зобр:2шт.


Назва:Посольство Іспанії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Іспанія визнала Україну 31 грудня 1991 року. Дипломатичні відносини між Україною і Королівством Іспанія були встановлені 30 січня 1992 року шляхом підписання у Празі спільного комюніке. У серпні 1992 р. в Києві почало функціонувати постійне дипломатичне представництво Королівства Іспанія в Україні.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Південної Кореї в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Південна Корея визнала Україну 30 грудня 1991 року. 10 лютого 1992 року між Україною та Південною Кореєю було встановлено дипломатичні відносини.[144]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Чехії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Чехословаччина визнала Україну 8 грудня 1991 року. 30 січня 1992 року між Україною та Чехословаччиною було встановлено дипломатичні відносини.[145] Україна однією з перших держав світу встановила з Чеською Республікою дипломатичні відносини — 1 січня 1993 року, у перший день існування Чехії як самостійної держави.


Зобр:2шт.


Назва:Посольство України в Данії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Данія визнала Україну 31 грудня 1991 року. 12 лютого 1992 року між Україною та Данією було встановлено дипломатичні відносини.[146]


Назва:Посольство України в Норвегії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Норвегія визнала Україну 24 грудня 1991 року. 5 лютого 1992 року між Україною та Норвегією було встановлено дипломатичні відносини.[147]


Назва:Посольство України в Естонії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Естонія визнала Україну 6 грудня 1991 року. 3 січня 1992 року між Україною та Естонією було встановлено дипломатичні відносини.[148]


Назва:Посольство Чехії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Чехословаччина визнала Україну 8 грудня 1991 року. 30 січня 1992 року між Україною та Чехословаччиною було встановлено дипломатичні відносини.[149] У 1993 року після розпаду Чехословаччини на Чехію та Словаччину, в Україні було відкрите посольство Чехії.


Зобр:1шт.


Назва:Мойсеєнко Варфоломій Явтухович

-Знайдено: + Варфоломій Явтухович Мойсеєнко (24 серпня 1894 - † 12 січня 1962) - підполковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Андрій (Сухенко)

Підзаголовок:== Священнослужитель ==
Знайдено: + З 24 серпня 1946 року — настоятель сільського храму в Харківській області. У 1947 року — настоятель Благовіщенського кафедрального собору міста Харкова.


Назва:Засоби масової інформації та видавництва Дрогобича

-Знайдено: + З розпадом СРСР та прийняттям 24 серпня 1991 року Верховною Радою УРСР Акту про державну незалежність України кількість преси, що видавалась в Дрогобичі, лише збільшилась.


Зобр:9шт.


Назва:Бурега Володимир Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1971 року в місті Суми. В 1996 році закінчив з відзнакою Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка, у 2000році закінчив Московську духовну семінарію, в 2004 році закінчив Московську духовну академію, захистив кандидатську дисертацію за темою: «Православна церква у Чеських землях 1918–1938».


Назва:Посольство України в ОАЕ

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року ОАЕ визнали Україну 2 січня 1992 року. 3 15 жовтня 1992 року між Україною та ОАЕ було встановлено дипломатичні відносини. Посольство України в Об'єднаних Арабських Еміратах було відкрито у березні 1993 року.[150]. На жаль домовленість про відкриття у першій половині 2010 року у Києві Посольства Об'єднаних Арабських Еміратів не була реалізована.


Назва:Посольство України в Азербайджані

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Азербайджан визнав Україну 6 лютого 1992 року. 06 лютого 1992 року між Україною та Азербайджаном було встановлено дипломатичні відносини.[151]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в КНР

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року КНР визнала Україну 27 грудня 1991 року. 04 січня 1992 року між Україною та Китайською Народною Республікою було встановлено дипломатичні відносини. У березні 1993 року в Пекіні почало роботу Посольство України в КНР.[152] Інтереси України в Монголії забезпечуються Посольством України в КНР.


Назва:Посольство України у Фінляндії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Фінляндія визнала Україну 30 грудня 1991 року. 26 лютого 1992 року між Україною та Фінляндською Республікою було відновлено дипломатичні відносини. З квітня 1992 року функціонує Посольство Фінляндії в Україні, а з грудня 1992 року — Посольство України у Фінляндській Республіці.[153] Інтереси України в Ісландії забезпечуються Посольством України у Фінляндії.


Назва:Посольство України в Алжирі

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Алжир визнав Україну 27 грудня 1991 року. 20 серпня 1992 року між Україною та Алжиром було встановлено дипломатичні відносини.[154]. Посольство України в Алжирській Народній Демократичній Республіці розпочало роботу у листопаді 1999 року.


Назва:Посольство України в Мексиці

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Мексиканські Сполучені Штати визнали незалежність України 25 грудня 1991 року. 14 січня 1992 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Мексикою[155]. У березні 1999 року було започатковано діяльність Посольства України в Мексиці, офіційне відкриття якого відбулося у листопаді 2000 року.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Аргентині

-Знайдено: + Після відновлення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Аргентина визнала Україну 5 грудня 1991 року. 6 січня 1992 року між Україною та Аргентиною було встановлено дипломатичні відносини.[156].


Назва:Посольство України в Іспанії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Іспанія визнала Україну 31 грудня 1991 року. Дипломатичні відносини між Україною і Королівством Іспанія були встановлені 30 січня 1992 року шляхом підписання у Празі спільного комюніке.[157]. У червні 1995 року було відкрито Посольство України в Мадриді.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Італії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Італія визнала незалежність України 28 грудня 1991 року. Дипломатичні відносини з Італійською Республікою встановлено 29 січня 1992 року.[158]. Посольство України в Італійській Республіці засноване у 1993 році. Першим Послом незалежної України в Італії став Анатолій Костянтинович Орел.


Назва:Посольство України в Греції

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Греція визнала незалежність України 31 грудня 1991 року. Дипломатичні відносини з Грецькою Республікою встановлено 15 січня 1992 року.[159]. У травні 1992 року Україна відкрила у Греції Почесне Консульство. В червні 1993 року було відкрито Посольство України в Грецькій Республіці. У 2004 році Україна відкрила Генеральне консульство України у місті Салоніки. Згодом були започатковано три Почесні консульства України в місті Пірей та на острові Крит та в місті Патра.


Назва:Посольство України в ПАР

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Південно-Африканська Республіка визнала незалежність України 14 лютого 1992 року. 16 березня 1993 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та ПАР[160]. Посольство України в ПАР працює з серпня 1994 року


Назва:Федір

-Знайдено: + * Іменини: 9 січня, 2 лютого, 2 березня, 23 квітня, 3 травня, 29 травня, 18 червня, 22 липня, 24 серпня, 2 жовтня, 24 листопада, 11 грудня


Зобр:1шт.


Назва:Середа (прізвище)

-Знайдено: + * Середа Борис Петрович (*24 серпня 1961) — український учений у галузі обробки металів. Доктор технічних наук, професор, академік АН ВШ України з 2005 р.;


Назва:Посольство України в Угорщині

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Угорщина визнала Україну 6 грудня 1991 року. Дипломатичні відносини між Україною і Угорщиною були встановлені 6 грудня 1991 року шляхом підписання у Києві договору про основи добросусідства та співробітництва.[161]. У січні 1992 року був призначений тимчасово повірений у справах України в Угорщині. 24 березня 1992 року урочисто було відкрито перше дипломатичне представництво України за кордоном, посольство України в Угорщині.


Назва:Посольство України в Болгарії

-Знайдено: + Після відновлення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Болгарія визнала Україну 5 грудня 1991 року. 13 грудня 1991 року між Україною та Болгарією було встановлено дипломатичні відносини.[162] 5 жовтня 1992 року було підписано Договір про дружбу і співробітництво між Україною та Республікою Болгарія. 18 травня 1993 року Надзвичайний і Повноважний Посол України Олександр Воробйов вручив вірчі грамоти Президенту Болгарії Желю Желеву.


Назва:Посольство України в Португалії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Португалія визнала Україну 7 січня 1992 року. Дипломатичні відносини між Україною і Португалією були встановлені 27 січня 1992 року шляхом підписання в Києві протоколу[163] міністрами Анатолієм Зленко та Жоао де Деуш Пінейро.[164]. У березні 2000 року у Лісабоні почало роботу Дипломатичне представництво України, яке з жовтня 2001 року функціонує як Посольство України в Португалії. З грудня 2001 року Посольство України розміщується в орендованій будівлі за адресою по вулиці Авеніда даш Дешкоберташ, 18.


Зобр:1шт.


Назва:Лаша Тотадзе

-Знайдено: + Лаша Тотадзе (груз. ლაშა თოთაძე, нар. 24 серпня 1988, Гагра) — грузинський футболіст, захисник грузинського клубу «Діла».


Назва:Посольство України в Бельгії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Бельгія визнала Україну 31 грудня 1991 року. 10 березня 1992 року між Україною та Бельгією було встановлено дипломатичні відносини.[165]


Назва:Посольство України в Бразилії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Бразилія визнала Україну 26 грудня 1991 року. 11 лютого 1992 року між Україною та Бразилією було встановлено дипломатичні відносини.[166]


Назва:Посольство України у В'єтнамі

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року В'єтнам визнала Україну 27 грудня 1991 року. 23 січня 1992 року між Україною та В'єтнамом було встановлено дипломатичні відносини.[167]


Назва:Посольство України у Вірменії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Вірменія визнала Україну 25 грудня 1991 року. 25 грудня 1991 року між Україною та Вірменією було встановлено дипломатичні відносини.[168]


Назва:Посольство України в Туреччині

-Знайдено: + Після відновлення державної незалежності України 24 серпня 1991 року, Туреччина визнала Україну 16 грудня 1991 року. 20 листопада 1991 року між Україною та Туреччиною були встановлені консульські відносини. 3 лютого 1992 року був підписаний Протокол про встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.[169] 3 квітня 1992 року в Києві було відкрите Посольство Туреччини. 3 січня 1993 року в Анкарі розпочало роботу Посольство України. В Стамбулі функціонує Генеральне консульство України, в Ізмірі та Анталії — почесні консульства.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Південній Кореї

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Південна Корея визнала Україну 30 грудня 1991 року. 10 лютого 1992 року між Україною та Південною Кореєю було встановлено дипломатичні відносини.[170]. З листопада 1992 року в Києві діє Посольство Республіки Корея. З жовтня 1997 року в Сеулі розпочало роботу Посольство України в Південній Кореї.


Назва:Українсько-білоруський кордон

-Знайдено: + Українсько-білоруський кордон — кордон між Україною та Білоруссю, що існує формально з моменту набуття незалежності України від Радянського Союзу, тобто від 24 серпня 1991 року і успадкував своє розташування від кордону між УРСР та БРСР. Довжина кордону становить 1084 км. Відділяє білоруські Берестейську та Гомельську області на півночі від українських Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської та Чернігівської областей на півдні.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятний знак на честь 300-річчя заснування Воєводівки

-Знайдено: + | встановлений = 24 серпня 2007 року


Зобр:1шт.


Назва:Новий Погляд (телепередача)

-Знайдено: + |перша поява = 24 серпня 2010


Назва:Закон України «Про засади державної мовної політики»

-Знайдено: + * Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич заявив, що готує позов до Конституційного суду про визнання неконституційним Закону України «Про засади державної мовної політики». Голова обласної ради також повідомив, що 10 серпня відбудеться засідання Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини», на якому він закличе голів місцевих рад подавати позови до Конституційного суду щодо визнання мовного закону антиконституційним, а також закликав усю громаду приєднатися до Маршу захисту українців, який відбудеться 24 серпня у Львові і пройде від обласної ради до пам'ятника Степанові Бандері.[171]


Зобр:3шт.


Назва:Воробйов Геннадій Петрович

-Знайдено: + * Орден Богдана Хмельницького ІІ ст. (24 серпня 2012) — за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету, забезпечення конституційних прав і свобод громадян, зміцнення економічної безпеки держави, зразкове виконання службового обов'язку та з нагоди 21-ї річниці незалежності України[172]


Назва:Межигір'я (резиденція)

-Знайдено: + 24 серпня 2012 року на територію президентської резиденції таємно проникла журналістка Тетяна Чорновіл. Перелізши через паркан, вона впродовж кількох годин фотографувала об'єкти, розташовані в Межигір'ї, після чого її було затримано охороною та передано міліції. За словами самої журналістки, її акція носила політичний характер[173].


Зобр:3шт.


Назва:Олійник Анатоль Андрійович

-Знайдено: + Олійник Анатоль Андрійович(*9 листопада 1902 р. — †24 серпня 1936 р.) — український поет.
-Знайдено: + В кінці весни 1936 р. Анатоль Олійник під час відпустки їде в Україну, але по дорозі захворює на запалення легенів. Хвороба ускладнилася гнійним плевритом, і поет 24 серпня 1936 р. помер у Жовтневій лікарні Києва. Похований у рідній Борзні.


Зобр:1шт.


Назва:Покришев Петро Опанасович

-Знайдено: + По́кришев Петро́ Опана́сович (рос. Покрышев Пётр Афанасьевич; нар. 24 серпня 1914 — пом. 22 серпня 1967) — радянський військовий льотчик, генерал-майор авіації, двічі Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 серпня 1914 року в місті Гола Пристань Херсонської області в селянській сім'ї. Навчався у школі ФЗУ. З 1934 р. — у Червоній армії. У 1935 р. закінчив Одеську військову школу пілотів. Учасник радянсько-фінської війни 1939–1940 рр.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Другою медаллю «Золота Зірка» нагороджений 24 серпня 1943 р. за успішне командування полком (275-а винищувальна авіаційна дивізія, 13-та повітряна армія, Ленінградський фронт), бойову звитягу, героїзм і мужність, виявлені у повітряних боях. Здійснив іще близько 350 бойових вильотів, брав участь у 60 повітряних боях, збив особисто 31 ворожий літак і 7 у групі.


Зобр:1шт.


Назва:Слюсарь Сергій Павлович

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за самовіддану шахтарську працю, досягнення високих виробничих показників у видобутку вугілля[174]
-Знайдено: + -- * Заслужений шахтар України (24 серпня 2012) — за вагомий особистий внесок у зміцнення енергетичного потенціалу держави, забезпечення сталої роботи вугільної промисловості, високий професіоналізм та з нагоди Дня шахтаря[175] -->


Назва:Короленко Михайло Костянтинович

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначний особистий внесок у розвиток вітчизняного гірничо-металургійного комплексу, впровадження сучасних технологій у виробництво, багаторічну самовіддану працю[176]


Назва:Гадз Петро Іванович

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку сільськогосподарського виробництва, впровадження прогресивних технологій та сучасних форм господарювання, багаторічну самовіддану працю[177]


Назва:Баталін Олександр Сергійович

-Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначний особистий внесок у зміцнення промислового потенціалу України, виробництво конкурентоспроможної продукції, впровадження високоефективних форм господарювання, багаторічну сумлінну працю[178]


Назва:Ерік Бікфалві

-Знайдено: + | пк-поновлення = 24 серпня 2012


Назва:Романенко Дмитро Васильович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначний особистий внесок у розвиток вітчизняної вугільної промисловості, зміцнення енергетичного потенціалу держави, багаторічну самовіддану працю та високу професійну майстерність[179]


Назва:Шикула Юрій Юрійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (24 серпня 2012) — за визначний особистий внесок у розвиток вітчизняної вугільної промисловості, вагомі здобутки у професійній діяльності, багаторічну самовіддану шахтарську працю.[180]


Назва:Кудрявцев Іван Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Кандидат технічних наук (з 24 серпня 1967 року). Старший науковий співробітник (з 25 березня 1970 року). Був членом КПРС.


Зобр:1шт.


Назва:Дядиченко Вадим Архипович

-Знайдено: + Вадим Архипович Дядиченко (17 (30) травня 1909(19090530), Чернігів — 24 серпня 1973, Київ) — український радянський історик, доктор історичних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 24 серпня 1973 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Стрия

-Знайдено: + |Єдиний в Україні пам’ятник-триптих Тарасу Шевченку, Івану Франку, Лесі Українці відкритий у Стрию 24 серпня 1995 року. Над пам'ятником працювали скульптори Василь та Володимир Одрехівські. Пам'ятник складається з бронзових скульптур трьох поетів на повен зріст, у нішах кожної з арок, під загальною високою ажурною тригранною аркою з білого мармуру над цими трьома арками і декоративним вічовим дзвоном під нею.


Зобр:11шт.


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 24 серпня 1991 року, Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України.


Назва:Мичка Золтан Федорович

-Знайдено: + Мичка Золтан Федорович (також Мічка;[181] 24 серпня 1949, Мукачеве, Закарпатська область) — український живописець. Народний художник України (2006).


Назва:Березовський Ігор Олегович

-Знайдено: + Ігор Олегович Березовський (24 серпня 1990, Кіровоград, СРСР) — український футболіст. Воротар футбольного клубу «Оболонь» (Київ).


Зобр:1шт.


Назва:Сіяк Остап Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Організатор відновлення діяльності товариства «Праця» в 1921 році, перших повоєнних кооперативних курсів в Бучачі (березень 1922 року)[182]. Надавав допомогу повітовій організації «Пласту» до заборони її діяльності в 1924 р. Керівник повітової філії товариства «Сокіл» в післявоєнні роки. 24 серпня 1924 року на установчих зборах повітової спілки кооперативів (ПСК) обраний її директором[183].


Назва:Нестайко Денис Порфирович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Восени 1918 р. в будинку, де мешкав о.Д.Нестайко, відбувались наради керівників української громади Бучача, на яких вирішувались питання переходу влади в місті та повіті від австрійців до представників ЗУНР[184]. Після анексії ЗУНР бере участь у відновленні діяльності українських громадських організацій Бучача. 24 серпня 1924 р. на установчих зборах «Повітового союзу кооператив» (ПСК) обраний головою Надзірної (спостережної) ради ПСК[185]. Після заборони польським окупаційним урядом в 1924 р. діяльности філії організації «Пласт» надавав свій будинок для таємних занять членам організації.


Зобр:1шт.


Назва:Глінка Дмитро Борисович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 серпня 1943 року помічник командира з повітряно-стрілецької служби 100-го гвардійського винищувального авіаційного полку гвардії капітан Глінка Дмитро Борисович за 29 особисто збитих ворожих літаків у 62 повітряних боях нагороджений другою медаллю «Золота Зірка» (№ 9/II).


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 24 серпня 1991
-Знайдено: + | 24 серпня 1991


Зобр:87шт.


Назва:Фаєрмарк Сергій Олександрович

-Знайдено: + З 24 серпня 1987 року — майстер з ремонту технологічного устаткування агломераційного цеху, Криворізький ордена Трудового Червоного Прапора Південний гірничо-збагачувальний комбінат;


Назва:Парад на честь дня Незалежності

-Знайдено: + Парад на честь дня Незалежності — військовий парад приурочений до дня проголошення Незалежності України 24 серпня. Перший парад до цієї дати було проведено на Хрещатику у 1994 році. Парад приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький.
Підзаголовок:== 2004 ==
Знайдено: + Парад 24 серпня 2004 року теж пройшов без військової техніки, у складі 19 зведених батальйонів, з близько 5 тис. військовослужбовців. Всі військовослужбовці та працівники правоохоронних органів, які брали участь у параді військ 24 серпня 2004 року отримали пам'ятний нагрудний знак котрий розробили фахівці воєнно-геральдичної служби, надалі його вручали учасникам всіх подальших військових парадів — змінювалася лише пластинка з написом року параду на колодці.
Підзаголовок:== Відео ==
Знайдено: + v=dsSqLsK-9T0 Парад на честь Дня незалежності України. 24 серпня 2009]


Зобр:2шт.


Назва:Мазур Юлій Маркович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 серпня 1991 року проголосував за проголошення незалежності України. По закінченні депутатського мандату працював головним редактором газети «Юг».


Назва:Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 16 липня 1990 р. Верховною Радою України була прийнята Декларація про державний суверенітет України. У розвиток цієї Декларації 24 серпня 1991 року був підписаний Акт проголошення незалежності України. В умовах будівництва в країні незалежної, суверенної, демократичної, соціальної, правової держави відбулися зміни й у судовій системі.


Назва:Попов Вячеслав Васильович

-Знайдено: + Попов Вячеслав Васильович(24 серпня 1937 р.н., Херсон)— український скульптор, медальєр.
-Знайдено: + Народився у місті Херсоні 24 серпня 1937 року. Первісну освіту отримав в школі міста Запоріжжя. Художню освіту опановував в Дніпропетровському художньому училищі, скульптурний факультет.


Назва:Вставай, Україно!

-Знайдено: + Розпочалася акція 14 березня 2013 року маршем у Вінниці, в якому за різними оцінками взяли участь від 2 до 10 тисяч осіб. Завершитись мала 18 травня 2013 року, на День Європи, у Києві масштабним маршем, але була продовжена до 24 серпня, Дня Незалежності України[186].


Зобр:12шт.


Назва:Парк "Підгір'я" (Трускавець)

-Знайдено: + Надають парку особливого вигляду скульптурні композиції, виконані у бронзі та дереві.Відкриває парк скульптурна композиція «Трембітарі», а далі територія оздоблена творами на теми міфології Карпат. Унікальною є багатофігурна скульптурна композиція «Вертеп». Південну частину прикрашає Стежка "Зів'яле листя" за мотивами однойменної ліричної драми Івана Франка. Стежку відкрито 24 серпня 2006 року до 150-чя від дня народження Каменяра.


Назва:Вовк Мирослав Михайлович

-Знайдено: + У День Незалежності України, 24 серпня 2012, у селі Ступках Тернопільського району урочисто відкрито і освячено пам’ятник українським героям – братам Богданові, Мирославу та Юрію Вовкам (архітектор Д. Чепіль)[187]


Зобр:7шт.


Назва:Стоян Денис Анатолійович

-Знайдено: + Денис Анатолійович Стоян (24 серпня, 1981, Гребінки) — український футболіст, захисник. Молодший брат футболіста Максима Стояна.


Зобр:1шт.


Назва:Список голів Верховної Ради України

-Знайдено: + |

24 серпня 1991

5 грудня 1991Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:12шт.


Назва:Список заступників голів Верховної Ради України

-Знайдено: + |
24 серпня 1991

5 грудня 1991


-Знайдено: + |
24 серпня 1991

29 червня 1993



Зобр:15шт.


Назва:Жолт Нодь

-Знайдено: + 6137 Жолт Нодь стал игроком «Прикарпатья»] (рос.)</ref>. У клубі дебютував 24 серпня 2007 року в матчі проти бурштинського «Енергетика» (2:2). У 2008 році покинув «Прикарпаття», після грав за кіпрські «Атромітос» та «АСІЛ».


Назва:Бойко Петро Тодосьович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Тріумфом стало освячення національного прапора вранці 24 серпня 1991 року біля Святої Софії. Того дня прапор був урочисто внесений у Верховну Раду, яка прийняла Акт про державну незалежність. 4 вересня прапор о 17:40 був піднесений над куполом будинку Верховної ради України. Тепер цей прапор зберігається у спеціальній раці в музеї ВР України.


Назва:Білоцерківська міська лікарня № 2

-Знайдено: + | Заснована = 24 серпня1990


Назва:Українсько-австрійські відносини

-Знайдено: + Австрія почала налагоджувати контакти з Україною одразу після проголошення незалежності 24 серпня 1991 року, дипломатичні відносини між двома країнами було встановлено 24 січня 1992 року, того ж дня Консульство Австрії було перетворене на Посольство Австрії в Україні. 3 квітня 1992 року у Відні Україна відкрила Посольство України в Австрії[188].


Назва:Історія Буковини

Файл:Народний депутат Лук`ян Кобилиця.jpg

-Знайдено: + 24 серпня 1806 року Селім ІІІ порушуючи умови Ясського мирного договору видає укази про зміщення господарів Валахії та Молдавії (без погодження з Російською імперією), закриває Босфор та Дарданелли. Протести Росії та її союзниці Англії були відкинуті. Все це стало приводом для чергової Російсько-турецької війни. Вже 23 листопада того ж року російсі війська під командуванням генерала Міхельсона увійшли в Молдавію, а 27 листопада зайняли Хотин та Хотинську землю. З того часу східна Буковина практично управлялася Російською військовою адміністрацією. Російсько-турецька війна завершилась укладанням Бухарестського мирного договору (1812), за яким Російській імперії відійшла східна частина Молдавського князівства, що в подальшому отримала назву - Бессарабія.


Зобр:24шт.


Назва:Малиновський Борис Миколайович

-Знайдено: + Малиновський Борис Миколайович (* 24 серпня 1921, Лух, нині Лухський район, Івановська область)— український вчений-комп'ютерник, 1969 — член-кореспондент НАН УРСР, заслужений діяч науки і техніки України, лавреат Державної премії України, 1995 — академік Міжнародної академії інформатики. Кавалер орденів Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, Вітчизняної війни І та ІІ ступенів, Червоної Зірки, нагороджений медалями «За бойові заслуги», «За оборону Москви», «За перемогу над Німеччиною» , Почесною грамотою Верховної Ради УРСР.


Назва:Поляков Олексій Іванович

-Знайдено: + Олексій Іванович Поляков (н. 24 серпня 1943, смт Калинове) — український художник-пейзажист, заслужений художник України (1996)[189], народний художник України.
-Знайдено: + Олексій Поляков народився 24 серпня 1943 року у смт Калинове Попаснянського району Луганської області. 1976 року митець закінчив Донецьку народну студію образотворчого мистецтва палацу культури імені І. Франка. Його педагогами з фаху були В. Толочко, О. Ляхов.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Приєднання Західної Волині та Східної Галичини до складу УРСР
  2. Декларація про державний суверенітет України
  3. Акт проголошення незалежності України
  4. Указ Президента України № 53/94 від 18 лютого 1994 року «Про нагородження Почесною відзнакою Президента України»
  5. Указ Президента України № 872/97 від 21 серпня 1997 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»
  6. Указ Президента України № 211/99 від 24 лютого 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»
  7. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  8. Указ Президента України № 1094/2011 від 1 грудня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди 20-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року»
  9. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  10. Указ Президента України № 72/2001 від 4 лютого 2001 року «Про присвоєння звання Герой України»
  11. Глушков Віктор Михайлович // Сайт НБУ ім. В. І. Вернадського
  12. а б Академик В. М. Глушков — пионер кибернетики (Щоденник дочки) — С. 265–286
  13. Калейдоскоп минулого… с. 448–449.
  14. С.Шипилявий. Національно-економічне відродження Бучаччини // Бучач і Бучаччина… с. 292
  15. О.Бажан, Є.Гасай, П.Гуцал (упорядники). Реабілітовані історією. Тернопільська область.- Тернопіль: Збруч, 2008. 728 с.ISBN 978-966-528-297-6 c.584
  16. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.124
  17. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.125
  18. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.125,прим.
  19. Андрусяк Н. Минуле Бучаччини // Бучач і Бучаччина.Історично-мемуарний збірник.-Ню-Йорк-Лондон-Париж-Сидней-Торонто:НТШ,1972.Т.XXVII.-944с.,іл. с.40
  20. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.125
  21. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.126
  22. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.126-127
  23. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.127
  24. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.130
  25. http://www.istpravda.com.ua/videos/2012/01/22/69657/
  26. Записки данського посланника в Росії при Петрі Великому(рос.)
  27. Б.Пиндус, С.Ткачов. Грабович Іларіон Михайлович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6. с.409
  28. Денисенко Г. Г. [http://www.history.org.ua/?
  29. Blank Pages by G.C.Malcher ISBN 1-897984-00-6 Page 7
  30. Watt, p. 367
  31. (англ.) Charles E. Bohlen, Witness to History: 1929—1969 Norton, 1973, ISBN 0-393-07476-5
  32. Вопросы истории, 2005, #8. В. Л. Дорошенко, И. В. Павлова, Р. Ч. Раак. Не миф: речь Сталина 19 августа 1939 года
  33. см. Случ, С. З. Речь Сталина, которой не было // Отечественная история. — 2004. — № 1 и С.Лозунько. Историческая фальшивка: «речь Сталина 19 августа 1939 года» — Еженедельник «2000», 18 августа 2006 года
  34. ВР України. Сайт: «Парламентаризм в Україні»
  35. Про двоїну, давноминулий час та кличну форму імені Олег. (укр.)
  36. http://www.razumkov.org.ua/ukr/article.php?
  37. [http://www.pravda.com.ua/news/2011/08/12/6485837/ Опозиційні партії зіпсують Януковичу День незалежності?
  38. Опозиція кличе на «народний марш» у день незалежності
  39. а б в Міліція в суді схвалила наш маршрут 24 серпня — Гриценко
  40. «Дезодорант» для опозиції
  41. На День Незалежності України в Дніпропетровську пройдуть різноманітні цікаві події.
  42. Європейська Асоціація Українців запрошує а свято
  43. [http://www.youtube.com/watch?
  44. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  45. Указ Президента України № 489/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння В.Заклунній-Мироненко звання Герой України»
  46. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  47. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  48. Указ Президента України № 494/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння С.Червонопиському звання Герой України»
  49. [http://www.ko-tourism.gov.ua/index.php?
  50. На Чернігівщині вперше з'явився пам'ятник Шевченку // повідомлення за 25 серпня 2011 року на теле-каналі ICTV
  51. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  52. http://www.telekritika.ua/rinok/2013-05-30/82081 Telekrytyka: «MTV Україна» переформатовується на канал Zoom
  53. http://molbuk.ua/ukraine/59666-mtv-ukraine-pripinyaye-movlennya.html Молодий Буковельник: MTV Ukraine припиняє мовлення
  54. http://ua.korrespondent.net/main/81913/ Розпочав трансляцію MTV Ukraine
  55. Луганські гірняки вшановують пам'ять Олександра Михалевича
  56. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  57. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  58. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  59. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  60. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  61. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  62. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  63. Указ Президента України № 1193/2005 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди 14-ї річниці незалежності України»
  64. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  65. [http://gska2.rada.gov.ua/pls/z7502/A005?
  66. Пузиківська сільська рада  — офіційний сайт Глобинської районної ради
  67. Указ Президента України № 502/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України громадян іноземних держав»
  68. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  69. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  70. Указ Президента України № 520/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  71. Горбатюк Микола, Вінниця У Вінниці встановлять «Пісню» // газ. «День» № 111 за 23 червня 2005 року
  72. П. Бабій. «Більшовик» // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6.
  73. У Чернігові відкрили перший в Україні пам'ятник Мазепі // повідомл. за 22 серпня 2009 року на www.newsru.ua («Новини України і світу»)
  74. ВО "Свобода" обурена, що пам'ятник Мазепі відкрили "по-тихому" // повідомл. УНІАН за 24 серпня 2009 року
  75. Пам'ятник Івану Мазепі відкрили у Чернігові з боєм. Навколо бронзового погруддя Івана Мазепи в Чернігові в День незалежності відбулися справжні бої між шанувальниками гетьмана та правоохоронцями. // повідомл. + відеосюжет на Електронна версія новинневого блоку телеканалу 1+1
  76. [http://www.ko-tourism.gov.ua/index.php?
  77. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vp4 не вказано текст
  78. У Харкові знесли пам'ятник Незалежності України // «Gazeta.ua», 03.07.2012
  79. Migdal - В Одессе открыт памятник Богдану Хмельницкому (рос.)
  80. Бюлюкбаши — игрок Эльбасани
  81. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви — Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  82. [http://www.youtube.com/watch?
  83. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  84. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  85. Степенко О. Д. Сатанів // Історія міст і сіл Української РСР. Хмельницька область. — К., 1971. — С. 201. Див. також: Походный журнал 1711 года. — Санкт-Петербург, 1854. — С. 22.
  86. Записки данського посланника в Росії при Петрі Великому(рос.)
  87. Пушкин А. С. Записки бригадира Моро-де-Бразе: (Касающиеся до Турецкого похода 1711 года) // Пушкин А. С. Полное собрание сочинений: В 16 т. — Москва; Ленинград: Издательство АН СССР, 1937—1959. — Т. 10. История Петра. Записки Моро-де-Бразе. Заметки о Камчатке. — 1938. — С. 293—339.
  88. Записки данського посланника в Росії при Петрі Великому(рос.)
  89. Указ Президента України № 520/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  90. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) Дрогобич,Коло, 2009 рік;— ISBN 978-966-7996-46-8.
  91. П. Содоль. Українська Повстанча Армія 1943-49. Довідник ІІ. Нью-Йорк, 1995.
  92. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  93. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  94. Протокол про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Росією
  95. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  96. Протокол про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Росією
  97. Постановление Правительства РФ от 6 августа 1992 г. N 557 «Об учреждении посольств Российской Федерации в государствах — участниках СНГ, Республике Грузия, Латвийской Республике, Литовской Республике, Эстонской Республике» (с изм. и доп. от 7 июля 1993 г., 19 июня 1994 г., 27 января 1996 г.)
  98. Указ Президента України № 491/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння О.Мінаєву звання Герой України»
  99. Указ Президента України № 513/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння спеціальних звань»
  100. http://www.mlevytsky.com/comment.php?
  101. Річниця луганського побоїща
  102. День независимости по-лугански. Фото
  103. Пікетування Луганської облдержадміністрації, 1998. Фото
  104. Указ Президента України № 500/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  105. Эрих фон Манштейн. Утеряннутерянные победы.(рос.)
  106. [http://www.izvestia.ru/investigation/article3095969/ Йти на грозу Ту-154 змусили українські диспетчери?
  107. Опозиція спробувала прорвати "Беркут" на День незалежності
  108. За "незалежні" побоїща завели справу
  109. Генпрокуратура розбереться з Турчиновим, Яценюком і Кириленком
  110. [http://www.pravda.com.ua/news/2011/08/12/6485837/ Опозиційні партії зіпсують Януковичу День незалежності?
  111. Опозиція кличе на "народний марш" у день незалежності
  112. День незалежності: Параноя влади та безпорадність опозиції
  113. За празднование Дня Независимости в Донецке оштрафовали на 340 гривен.
  114. 20-та річниця Дня незалежності України та 325-річчя Дня міста Старобільськ
  115. Willian
  116. Указ Президента України № 488/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння О.Голубенку звання Герой України»
  117. Річниця луганського побоїща
  118. День независимости по-лугански. Фото
  119. Пікетування Луганської облдержадміністрації, 1998. Фото
  120. Луганські гірняки вшановують пам'ять Олександра Михалевича
  121. Сезон УСЛ закінчився феєричними фіналами на Хрещатику. Федерація баскетболу України. Офіційний сайт. 26 серпня 2012. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  122. Наймасштабніший чемпіонат зі стрітболу в історії України стартував у столиці. УНН - Українські Національні Новини. 24 серпня 2012. Архів оригіналу за 17 липня 2013.
  123. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  124. Указ Президента України № 507/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння військових звань»
  125. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  126. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  127. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  128. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  129. Обмін нотами між Урядом України та Урядом Республіки Польща
  130. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  131. http://mil.in.ua/novyny/na-paradi-24-serpnya-chreschatykom-proyde-bm-oplot#comment-897
  132. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  133. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  134. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  135. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  136. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  137. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  138. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  139. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  140. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  141. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  142. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  143. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  144. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  145. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  146. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  147. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  148. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  149. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  150. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  151. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  152. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  153. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  154. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  155. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  156. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  157. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  158. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  159. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  160. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  161. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  162. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  163. Протокол про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Португалією
  164. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  165. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  166. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  167. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  168. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  169. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  170. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  171. Панькевич звернеться до Конституційного суду щодо мовного закону — Коментарі
  172. Указ Президента України № 501/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  173. Журналіст пробралася в Межигір'я Януковича. Українська правда (укр.). 24 серпня 2012. Процитовано 25 серпня 2012.
  174. Указ Президента України № 493/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння С.Слюсарю звання Герой України»
  175. Указ Президента України № 520/2012 від 24 серпня 2012 року «Про відзначення державними нагородами України»
  176. Указ Президента України № 490/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння М.Короленку звання Герой України»
  177. Указ Президента України № 487/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння П.Гадзу звання Герой України»
  178. Указ Президента України № 486/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння О.Баталіну звання Герой України»
  179. Указ Президента України № 492/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння Д.Романенку звання Герой України»
  180. Указ Президента України № 495/2012 від 24 серпня 2012 року «Про присвоєння Ю.Шикулі звання Герой України»
  181. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою bib не вказано текст
  182. С.Шипилявий. Національно-економічне відродження Бучаччини... с.292
  183. С.Шипилявий. Національно-економічне відродження Бучаччини... с.292
  184. С.Шипилявий. Бучаччина в боротьбі за самостійну Українську державу // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник...  с.73
  185. С.Шипилявий. Національно-економічне відродження Бучаччини // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник...  с.292
  186. П'єцух Мар'яна. Фінальні підсумки проміжного «повстання» // Українська Правда. — 21 травня 2013.
  187. Тарас БОГДАНЮК. І постали герої в граніті...
  188. Україна та Австрія. Політичні відносини на сайті Посольства України у Республіці Австрія. — Процитовано 1 серпня 2013
  189. Поляков Олексій Іванович. Члени Спілки‎. www.nshu.org.ua. Процитовано 16 серпня 2013.