Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/25 жовтня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Хмельницька область

-Знайдено: + 25 жовтня — 2 листопада 1921 р. під час Листопадового рейду через Чемеровецький, Городоцький, Ярмолинецький, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський та Старосинявський райони теперішньої Хмельницької області проліг шлях Подільської групи (командувач Михайло Палій-Сидорянський) Армії Української Народної Республіки.


Зобр:29шт.


Назва:Бажан Микола Платонович

-Знайдено: + Також меморіальну дошку (скульптор Я. Скакун) встановлено ​​25 жовтня 1988 року в місті Кам'янці-Подільському на будинку (вулиця Лесі Українки, 28), де народився і провів дитячі роки поет.


Зобр:4шт.


Назва:Драч Іван Федорович

Підзаголовок:== Творчість ==
Знайдено: + Учасник урочистостей в Кам'янці-Подільському (25 жовтня 1988) з нагоди відкриття меморіальної дошки на будинку, де народився Микола Бажан.


Зобр:2шт.


Назва:Гривня

Підзаголовок:== Монети ==
Знайдено: + | 25 жовтня 2004[1]
Підзаголовок:== Монети ==
Знайдено: + | 25 жовтня 2004[2]


Зобр:67шт.


Назва:Київський метрополітен

-Знайдено: + 25 жовтня 2012 року відкрита станція за «Виставковим центром» — «Іподром». ЇЇ планували відкрити разом зі станцією «Теремки», тому не передбачили розворот поїздів після неї. Тому поїзди як і раніше їздять і розвертаються на станції «Виставковий центр», а звідти до станції «Іподром» ходить потяг-човник. Такий поспіх у відкритті станції був спричинений політичними мотивами - 28 жовтня 2012 року були призначені парламентські вибори. Термін відкриття завершальної у останньому трьохстанційному комплексі станції — «Теремки»[3] перенесено на 2013 рік, після чого планується розпочати будівництво четвертої гілки метро — Подільсько-ВигурівськоїПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[4]. 6 грудня 1919 року за рішенням РВР Південного фронту Рухимович на визволених від денікінських військ теренах входить до складу заново створенного Харківського ревкому[5].


Назва:Сеник Ірина Михайлівна

-Знайдено: + Іри́на Миха́йлівна Се́ник (* 8 червня 1926, Львів — † 25 жовтня 2009, Борислав) — українська поетеса, дисидент, член Української Гельсінської групи з 1979.
-Знайдено: + Останні роки життя була прикута до ліжка. Померла Ірина Сеник 25 жовтня 2009 року. Спочила 27 жовтня у відділі Дисидентів на Личаківському цвинтарі у Львові.


Назва:Янукович Віктор Федорович

-Знайдено: + * 25 жовтня 2010 під час спільної прес-конференції Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер почав говорити по-французьки і пролунав синхронний переклад на українську. Потім Харпер, враховуючи двомовність Канади, повторив ту ж саму промову, але англійською мовою. Втім, Янукович, не зрозумівши, що прем'єр повторює вже сказане і попри те, що переклад уже пролунав, з подивом наказав перекласти: «Translate, please»{{джерело?


Зобр:9шт.


Назва:Вибори Президента України 2004

-Знайдено: + Під час передвиборчої кампанії один з основних претендентів на посаду президента, опозиційний кандидат Віктор Ющенко, неодноразово заявляв про факти стеження за ним та замаху на його життя. 10 вересня 2004 року, після кількаденного перебування під спостереженням українських лікарів, Віктор Ющенко у важкому стані був госпіталізований Віденською клінікою «Рудольфінерхауз». Після його повернення в Україну, виходячи зі стану його здоров'я та ушкоджень організму, було висунуто версію про отруєння. 21 вересня Генеральна прокуратура України, за заявою керівника виборчого штабу Віктора Ющенко Олександра Зінченка, порушила кримінальну справу за статтею 112 Кримінального кодексу (замах на життя державного або громадського діяча) для «повного й об'єктивного розслідування» обставин отруєння кандидата у Президенти. Потім кримінальна справа була передана для розслідування в СБУ, після чого знов була повернута в Генпрокуратуру. 25 жовтня 2004 року, перед першим туром голосування, прокуратура обнародувала висновки комісії українських експертів, які констатували, що погіршення стану здоров'я Ющенка було обумовлене «активізацією латентної вірусної герпетичної інфекції», і кримінальна справа була припинена.


Зобр:12шт.


Назва:Помаранчева революція

-Знайдено: + Вперше словосполучення «Помаранчева революція» в інтернет-просторі ймовірно було вжито 25 жовтня 2004 року на форумі сайту «Майдан», звідки швидко розповсюдилось по інтернет-простору (докладніше див. «Розшукується автор помаранчевої революції»).


Зобр:12шт.


Назва:Історія української гривні

Підзаголовок:== Монети ==
Знайдено: + | 25 жовтня 2004[6]
Підзаголовок:== Монети ==
Знайдено: + | 25 жовтня 2004[7]


Зобр:69шт.


Назва:Яцків Ярослав Степанович

-Знайдено: + Яросла́в Степа́нович Яцкі́в (* 25 жовтня 1940, с. Данильче, Рогатинський район, Івано-Франківська область) — радянський та український астроном і геодезист, доктор фізико-математичних наук (1976), академік НАН України (1985), президент Української астрономічної асоціації. Видатний учений у галузі астрономії, космічної геодинаміки та космічних досліджень, активний громадський діяч, лауреат Державної премії України (1983, 2003) та Державної премії СРСР (1986) у галузі науки та техніки, заслужений діяч науки і техніки України (1988).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ярослав Степанович Яцків народився 25 жовтня 1940 року в селі Данильчому Рогатинського району, Івано-Франківської області


Назва:Тимчасовий уряд Росії

-Знайдено: + Тимчасо́вий у́ряд Росі́ї (рос. Временное Правительство) — російський уряд від лютневої (березневої) революції 2 (15) 1917 до більшовицького перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917, складений з членів конституційно-демократичної, соціалістів-революціонерів і соціал-демократичної партій.


Зобр:1шт.


Назва:Трохименко Карпо Дем'янович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 (25 жовтня) 1885 року в селі Сущанах (тепер Кагарлицького району Київської області).


Зобр:1шт.


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Уряди ===
Знайдено: + 25.X — 14.XI


Зобр:13шт.


Назва:Радянсько-українська війна

-Знайдено: + Останній збройний виступ добровольців з-поміж інтернованих у Польщі вояків УНР проти більшовиків, під командуванням генерала Ю. Тютюнника, відбувся в листопаді 1921. Завданням цього так званого Другого Зимового походу було рейдом підпілля проти більшовиків з метою скоординувати партизанські загони, дії яких мали викликати повалення радянського режиму в Україні. Організовані дві групи: подільська (400 бійців) і волинська (800 бійців), перейшли радянський кордон і оперували на Правобережжі. Подільська група 25 жовтня перейшла через Збруч у районі Гусятина, пройшла з успішними боями Поділля і дійшла до с. Вахнівки на Київщині, звідки повернула через Волинь до польського кордону і перетнула його 29 листопада. Волинська група перетнула радянський кордон 4 листопада, 7 листопада захопила Коростень і дійшла до с. Леонівки на Київщині, але, не з'єднавшись з подільською групою, також подалася на Захід. Оточена кіннотою Г. Котовського, волинська група була розбита у бою під Малими Міньками (17 листопада), а 359 бійців, що потрапили до полону, були 21 листопада 1921 розстріляні під Базаром. 150 вояків з Волинської групи прорвались до польського кордону.


Зобр:17шт.


Назва:Філарет (Гумілевський)

-Знайдено: + 14 квітня 2009 року Священний Синод Української Православної Церкви прийняв рішення про причислення архієпископа Філарета до лику місцевошанованих святих Чернігівської єпархії [8]. 25 жовтня того ж року в Троїцькому соборі Чернігова відбувся чин канонізації, очолений митрополитом Київським Володимиром [9]. По здобутті мощі святителя були перенесені з крипти собору і розміщені в новій раці в самому соборі.


Зобр:2шт.


Назва:Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка

-Знайдено: + 1 серпня 1944 року музеєві передано дві сусідні садиби під номерами 150 і 154. 25 жовтня 1946 року, після критики роботи музею за «ідеологічні зриви» у газеті «Львовская правда» експозицію було знову закрито для перебудови. Влітку 1949 року на подвір'ї музею встановлено погруддя Івана Франка роботи Григорія Пивоварова. Погруддя початково створене в гіпсі у 19371939 роках і перебувало в Києві. Відлите в бронзі у Львові і подароване музею вже після смерті скульптора. 9 квітня 1956 року Всесвітньою Радою Миру прийнято рішення про відзначення на міжнародному рівні 100-річчя від дня народження Івана Франка. До цієї нагоди в музеї було відкрито нову експозицію.


Зобр:4шт.


Назва:Хінкулов Леонід Федорович

-Знайдено: + Леоні́д Фе́дорович Хінку́лов (нар. 1 січня 1912, Київ — пом.25 жовтня 1986) — український літературознавець, критик, перекладач. Доктор філологічних наук. Професор. Член Спілки письменників України (від 1944 року).


Назва:Фокін Вітольд Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 жовтня 1932 р. в с. Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області в родині учителів. 1954 р. закінчив гірничий факультет Дніпропетровського гірничого інституту за спеціальністю «розробка родовищ корисних копалин» й дістав призначення на шахти Луганщини. Від серпня 1954 р. до серпня 1963 р. працював помічником начальника і начальником дільниці на шахті «Центральна-Боківська»(1954-1957 рр.), заступником головного інженера та головним інженером шахти, начальником шахтоуправління №32 (1957-1963 рр.) в м. Боково-Антрацит, Луганської області.
-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (25 жовтня 2012) — за визначний особистий внесок у державне будівництво, багаторічну громадську діяльність та з нагоди 80-річчя від дня народження[10]


Назва:Скоропадський Данило Павлович

-Знайдено: + Після смерті батька (1945) і закінчення Другої світової війни Данило фактично перебрав на себе функції провідника гетьманського руху. Офіційно він був проголошений ним 5 листопада 1948 року, після складеня обов'язків реґента гетьманського руху його матір'ю Олександрою Скоропадською, яка незадовго до того відзначила свій 70-літній ювілей. З цієї нагоди Гетьманич 25 жовтня 1948 року прибув до Німеччини. В Оберстдорфі він зустрівся з матір'ю та сестрами, яких не бачив майже 10 років, і відвідав могилу батька у Вісбадені.


Зобр:3шт.


Назва:Старосольський Володимир

-Знайдено: + Після радянської окупації Львова у вересні 1939 р. призначений професором державного права Львівського державного університету ім. І.Франка. Через декілька тижнів заарештований НКВС, засуджений 25 жовтня 1940 р. у Києві терміном 8 років ув'язнення за ст. 58а. 4 (Кримінального кодексу СРСР). До січня 1941 р. перебував в ув'язнені в Лук'янівській в'язниці, а згодом переправлений «етапом» до концтабору в Сибір.


Зобр:5шт.


Назва:Севастополь

-Знайдено: + Початок бурхливого зростання Севастополя нерозривно пов'язаний з ім'ям Михайла Лазарєва. Призначений начальником штабу Чорноморського флоту 1832 року, а пізніше — головнокомандувачем флотом, портами і військовим губернатором міста, він будує адміралтейство з підприємствами судноремонту і суднобудування на берегах Корабельної і Південної бухт[11]. Створивши таким чином виробничу базу флоту, М. П. Лазарєв приступає до реконструкції і забудови міста, для чого 25 жовтня 1840 року розроблений і прийнятий перший генеральний план Севастополя[12]. Зокрема знесена одноповерхова забудова Центрального пагорба, що носив назву «Хребет беззаконня», звільнивши місце для будинків у стилі класицизму[12]. Одночасно швидше, ніж в інших містах Криму, зростало населення Севастополя. Станом на 1850 рік воно становило 45 046 осіб, з них 32 692 — нижні військові чини[13]. Подальший розвиток міста передбачено генеральним планом 1851 року, але його виконанню завадила Кримська війна[11].


Зобр:16шт.


Назва:Олесь Досвітній

Підзаголовок:== Реабілітація ==
Знайдено: + 3 березня 1934 року Колегія ОДПУ залишила вирок без змін. Розстріляний у Харкові. На клопотання дружини письменника і за протестом прокурора військовий трибунал Київського військового округу 25 жовтня 1955 року скасував постанову Колегії ОДПУ від 3 березня 1934 року і справу припинив через відсутність складу злочину.


Назва:Самокиш Микола Семенович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Самокиш народився 25 жовтня 1860 року у Ніжині на Чернігівщині.


Зобр:1шт.


Назва:Світличний Іван Олексійович

-Знайдено: + Іва́н Олексі́йович Світли́чний (* 20 вересня 1929, с. Половинкине, Старобільський район, Луганська область — † 25 жовтня 1992, Київ) — літературознавець, мовознавець, літературний критик, поет, перекладач, діяч українського руху опору 1960—1970-их років, репресований. Лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка. Брат Світличної Надії Олексіївни.
-Знайдено: + Місцем заслання для Івана Світличного було призначено селище Усть-Кан Горно-Алтайської області. Працював нічним сторожем ПМК, палітурником у бібліотеці. Від червня 1979 р. і до кінця заслання разом із Світличним була його дружина Леоніда. 1980 р. з огляду на погіршення стану здоров'я їм дозволили перебратися в селище Майма (околиця Горно-Алтайська). 20 серпня 1981 у Світличного стався інсульт, унаслідок чого він став інвалідом 1 групи. Пережив клінічну смерть, складну нейрохірургічну операцію в непристосованих умовах, післяопераційні ускладнення, підозру на рак хребта, гіпсове ліжко, частковий параліч. Вижив тільки завдяки самовідданому доглядові дружини. Комісувати за станом здоров'я відмовилися: досягнуту мовби домовленість Центрального секретаріату Міжнародної Амністії із Москвою про комісування було анульовано рішенням голови КҐБ СРСР Федорчука. Термін відбув повністю. Звільнений тяжко хворим (23.01.83), продовжувати колишню творчу і громадську діяльність він уже не зміг. Помер 25 жовтня 1992 року, похований у Києві на Байковому цвинтарі неподалік від могил В. Стуса, О. Тихого і Ю. Литвина. На могилі І. Світличного встановлено хрест роботи художника М. Малишка.


Зобр:1шт.


Назва:Кримська війна

-Знайдено: +

Атака бригади легкої кавалерії під Балаклавою 25 жовтня 1854 року у Кримській війні, Вільям Сімпсон, 1 березня 1855 року.



Зобр:8шт.


Назва:Буковина

-Знайдено: + 18 жовтня 1918-го року у Львові було скликано Конституанту (Конституційні Збори) українського народу, який проживав на своїх етнографічних землях, що належали Австро-Угорській імперії, а також створено Українську Національну Раду. 19 жовтня 1918-го року УНРада прийняла постанову про утворення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), та закликала національні меншини направити своїх представників пропорційно кількості населення до УНРади, як вищого законодавчого органу новоствореної держави. Президентом обрали Євгена Петрушевича. 25 жовтня 1918-го року у Чернівцях було створено Український Крайовий Комітет Буковини на чолі з Омеляном Поповичем, як складову частину УНРади ЗУНР.


Зобр:38шт.


Назва:Почаївська лавра

-Знайдено: + 25 жовтня 1831 року монастир був повернений у відання православного духовенства (на цей раз Російській Патріархії, розмістилася кафедра Волинської єпархії РПЦ). У 1833 році обитель отримала статус лаври з присвоєнням четвертого місця в числі існуючих в Російській імперії. В синодальний період священноархимандритами Почаївської Лаври були Волинські (18401860-х роках — Варшавські) архиєреї. На початку 1840-х років Лавра була місцеперебуванням Острозького вікарія.


Зобр:8шт.


Назва:Челебіджіхан Номан

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Челебіджіхан засудив більшовицький переворот у Петрограді 25 жовтня 1917, виступав за утворення революційної влади з участю всіх соціалістичних партій (без кадетів).


Зобр:1шт.


Назва:Жовтневий переворот 1917

-Знайдено: + |дата =25 жовтня (7 листопада) 1917
-Знайдено: + Жовтне́вий переворо́т (у радянській історіографії Велика Жовтнева соціалістична революція) — державний переворот у Росії, що відбувся 7 листопада (25 жовтня) 1917 року. У ході перевороту Тимчасовий уряд, що перебував у столиці держави Петрограді — було заарештовано, а центральну владу перебрали на себе лідери більшовиківПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Керенський утік до Гатчини за допомогою своїх прибічників.


Зобр:8шт.


Назва:Українська православна церква (Московський патріархат)

-Знайдено: + Ухваленням Архієрейського Собору Російської православної церкви 2527 жовтня 1990 року, у відповідь на звернення українського єпископату до Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II і всього єпископату Російської православної церкви, за Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Філарета (саме такий титул було надано Митрополитові Київському у 1990 році), Українській православній церкві було надано незалежність і самостійність в управлінні та права широкої автономії (що не є тотожним канонічному статусу автономії, яким володіє, наприклад, Церква Фінляндії чи Японії).


Зобр:5шт.


Назва:Янгель Михайло Кузьмич

-Знайдено: + Я́нгель Миха́йло Кузьмови́ч (* 25 жовтня 1911, с. Зирянова Іркутської губернії, тепер Нижньоілімський район, Іркутська область — † 25 жовтня 1971, Москва) — радянський вчений-механік, конструктор у галузі ракетно-космічної техніки.


Зобр:2шт.


Назва:Балаклава [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + 25 жовтня 1854 року поблизу Балаклави в долині села Кадикой відбулася відома битва — атака британської кавалерії на позиції російської артилерії. Із 673 британців, що взяли участь в атаці, 272 загинули.


Зобр:11шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + I ст. — 25 жовтня 1995[14]


-Знайдено: + III ст. — 25 жовтня 1995[15]


-Знайдено: + Найвищим, першим ступенем ордена нагороджені президенти Федеральної Республіки Бразилія — Фернанду Енріке Кардозу (25 жовтня 1995), Аргентинської Республіки — Карлос Сауль Менем (27 жовтня 1995), Республіки Чилі — Едуардо Руїс Тагле Фрей (30 жовтня 1995), Голова Китайської Народної Республіки — Цзян Цземінь (2 грудня 1995), президенти Фінляндської Республіки — Марті Ахтісаарі (10 січня 1996), Індонезії — Сухарто (1 квітня 1996), Італійської Республіки — Оскар Луїджі Ськальфаро, Мексиканських Сполучених Штатів — Ернесто Седільо Понсе де Леон, Республіки Польща — Александр Квасневський[16] (1997), Голова Державної ради Куби — Фідель Кастро (1999)[17], президент Вірменії — Серж Саргсян (2011)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Гриценко Анатолій Степанович

-Знайдено: + Анато́лій Степа́нович Грице́нко (нар. 25 жовтня 1957, місто Багачівка, Звенигородський район, Черкаська область) — український політик і військовий діяч, міністр оборони України (20052007), голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони (від 2007), голова «Громадянської позиції». Полковник запасу. Кандидат технічних наук1984). Автор понад 100 наукових робіт.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=1019/2007 Указ Президента України № 1019/2007 від 25 жовтня 2007 року «Про нагородження А. Гриценка відзнакою "Іменна вогнепальна зброя"»]</ref>


Назва:Збітнєв Юрій Іванович

-Знайдено: + Збітнєв Юрій Іванович (25 жовтня 1963, Сміла) — український політик, державний і громадський діяч. конституціоналіст.
-Знайдено: + Народився 25 жовтня 1963 року у Смілі (Черкаська область).


Назва:Дерегус Михайло Гордійович

-Знайдено: + 25 жовтня 2004 року Національним банком України введено в обіг ювілейну монету номіналом 2 гривні, присвячену 100-річчю від дня народження Михайла Дерегуса[18].


Зобр:7шт.


Назва:Українська православна церква Київського патріархату

-Знайдено: + Ухвалою Архієрейського Собору РПЦ 2527 жовтня 1990 року, у відповідь на звернення українського єпископату до Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II і всього єпископату РПЦ, за Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Філарета (саме такий титул було надано Митрополитові України 1990 року), Українській Православній Церкві було надано незалежність і самостійність в урядуванні та права широкої автономії.


Зобр:6шт.


Назва:Товариство Червоного Хреста України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Товариство Червоного Хреста УРСР, що входило до Союзу товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР, зі здобуттям незалежності України було перетворене на самостійне Товариство Червоного Хреста України, яке стало членом міжнародного руху Червоного Хреста та Півмісяця. Товариство було визнане Міжнародним Комітетом Червоного Хреста 29 вересня 1993 року і рішенням ІХ сесії Генеральної Асамблеї Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, яка відбулася з 25 по 28 жовтня 1993 року у місті Бірмінгемі, Велика Британія.


Зобр:2шт.


Назва:Отруєння Віктора Ющенка

Підзаголовок:== Розслідування ==
Знайдено: + * 25 жовтня прокуратура обнародувала висновки комісії українських експертів, які констатували, що погіршення стану здоров'я Ющенка було обумовлене «активізацією латентної вірусної герпетичної інфекції»[19], і кримінальна справа була припинена.


Зобр:6шт.


Назва:Саленко Олег Анатолійович

-Знайдено: + Саленко Олег Анатолійович (25 жовтня 1969, Ленінград) — український та російський футболіст, нападник збірної Росії, кращий бомбардир Чемпіонату світу з футболу 1994 року (приз «Золота бутса»), рекордсмен чемпіонатів світу за кількістю м'ячів, забитих в одному матчі — 5 (проти національної збірної Камеруну).


Зобр:1шт.


Назва:Видибор

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 жовтня (7 листопада) року в Росії, куди входила і Україна відбулася революція. В Україні спочатку була створена Центральна Рада на чолі з Грушевським М. С., далі Гетьманат на чолі із Скоропадським П. П., далі Директорія на чолі з Винниченком В. К. В роки військової інтервенції і громадської війни 19181920 року влада в с. Видиборі декілька разів змінювалась. І тільки в середині червня 1920 року після вигнання білополяків у Видиборі остаточно була встановлена Радянська влада.


Назва:Верхнячка (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 жовтня 1929 року в селі створено сільськогосподарську артіль.


Назва:Борткевич Сергій Едуардович

-Знайдено: + Сергі́й Едуа́рдович Бортке́вич (28 лютого 1887, Артемівка — †25 жовтня 1952, Відень) — український композитор, піаніст та педагог у вигнанні.


Зобр:1шт.


Назва:Стецюк

-Знайдено: + * Стецюк Володимир Васильович (25 жовтня 1947) — український геоморфолог, геоеколог, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, віце-президент Академії наук вищої освіти України.


Назва:Глушко Юрій Косьмич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 березня 1918 — обраний головою ради владивостоцької «Просвіти» (працював як член її шкільної, видавничої, лекційної та музичної комісій). Незабаром очолив Владивостоцьку Українську Окружну Раду, а трохи пізніше його було обрано головою 3-го Українського Далекосхідного з'їзду (Хабаровськ, 7-12 квітня 1918). Цей з'їзд звернувся до українського уряду з проханням вимагати від уряду РРФСР визнання Зеленого Клину частиною України на підставі принципу самовизначення народу, який складав там переважну більшість населення. Згодом ініціював 4-й (Надзвичайний) Український Далекосхідний з'їзд (Владивосток, 25 жовтня — 1 листопада 1918), на якому був обраний головою Українського Далекосхідного Секретаріату.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 25 жовтня 1871


Зобр:39шт.


Назва:Битва за Дніпро

Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + 25 жовтня війська 4-го Українського (колишнього Південного) фронту (командуючий — генерал армії Ф. І. Толбухін) прорвали оборону ворога на річці Молочній і до початку листопада вийшли до Дніпра в його нижній течії, ізолювавши кримське угруповання ворога. В жовтні війська 1-го Українського (колишнього Воронезького) фронту (командуючий — генерал армії М. Ф. Ватутін) вели бої за розширення букринського плацдарму і створили плацдарм в районі Лютежа на півночі від Києва; війська 2-го Українського (колишнього Степового) фронту (командуючий — генерал армії І. С. Конєв) захопили великий плацдарм на Криворізькому напрямі.


Зобр:1шт.


Назва:Василь (Липківський)

-Знайдено: + Зрештою, зусилля ДПУ не минули марно. Після деякої підготовчої роботи 25-30 жовтня 1926 року пройшли Великі Покровські збори ВПЦР УАПЦ, що прийняли резолюцію, якої від них давно чекало чимало чиновників у партійно-державному апараті. Резолюцією були засуджені «нелояльні», «нетактовні», «антирадянського змісту» вчинки Президії ВПЦР, Голови Президії ВПЦР Василя Потієнка, заступника Голови архієпископа Харківського Олександра (Ярещенка), митрополита Василя (Липківського). Збори, на вимогу радянської влади, прийняли рішення про чистоту персонального складу священнослужителів УАПЦ, а також обрали новий склад Президії ВПЦР, що дало змогу зняти напруження у стосунках з органами влади та нарешті зареєструвати Статут. У січні 1927 року уряд дозволив видавати щомісячник «Церква і життя». [20]


Зобр:12шт.


Назва:Веретенченко Олекса Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Веретенченко Олекса народився 25 жовтня 1918 р. в с. Білий Колодязь Вовчанського


Зобр:1шт.


Назва:Зубець Михайло Васильович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст.(25 жовтня 2004) — за визначні особисті заслуги перед Україною в галузі державного будівництва. плідну законотворчу та активну громадсько-політичну діяльність


Назва:Ігумнов Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергі́й Микола́йович Ігу́мнов (*8 жовтня (20 жовтня) 1864, містечко Лебедянь Тамбовської губернії, нині Липецької області Росії — †25 жовтня 1942, Харків) — російський і український санітарний лікар, поет.


Назва:Пилипенко

-Знайдено: + * Пилипенко Володимир Степанович (25 жовтня 1918 — 13 березня 2005) — віце-адмірал, Герой Радянського Союзу (1944), учасник оборони Севастополя.


Назва:Герб Херсонської області

-Знайдено: + Герб Херсонської області — символ, офіційна емблема області, в якому відображаються історія, особливості та традиції області. Затверджений рішенням Херсонської обласної ради 25 жовтня 2001 року.


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Херсонської області

-Знайдено: + Прапор Херсонської області є символом, що відображає історію й традиції області. Затверджений рішенням Херсонської обласної ради 25 жовтня 2001 року.


Назва:Тарас Трясило (фільм)

-Знайдено: + Фільм вийшов на екрани Києва 15 березня 1927, Москви — 25 жовтня 1927 р.


Назва:Металург (Запоріжжя)

-Знайдено: +

Гра «Карпати» — «Металург». 25 жовтня 2008



Зобр:5шт.


Назва:Колесніков Борис Вікторович

-Знайдено: + Бори́с Ві́кторович Коле́сніков (*25 жовтня 1962, м. Маріуполь, Донецька область) — народний депутат України, колишній Віце-прем'єр-міністр України та колишній Міністр інфраструктури України в уряді Миколи Азарова (з 2010 року по 2012 рік), український політик, державний діяч, відповідав за підготовку та проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році (Євро-2012), бізнесмен, меценат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 жовтня 1962 у місті Маріуполь Донецької області.


Зобр:8шт.


Назва:Кащук Наталя Омелянівна

-Знайдено: + Ната́ля Омеля́нівна Кащу́к (* 25 жовтня 1937, Слов'янськ, нині Донецької області — † 2 липня 1991, Київ) — українська письменниця (поетеса, прозаїк, нарисовець, перекладач), журналістка. Член Спілки письменників України від 1968 року.


Назва:Серебрянська Катерина Олегівна

-Знайдено: + Серебря́нська Катери́на Оле́гівна (нар. 25 жовтня 1977 р., Сімферополь) — заслужений майстер спорту з художньої гімнастики, олімпійська чемпіонка. Дочка Любові Серебрянської.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Катерина Серебрянська народилася 25 жовтня 1977 р. у Сімферополі, Крим у сім'ї спортсменів. Батько — Серебрянський Олег Васильович — майстер спорту з футболу, мати Серебрянська Любов Овсіївна — майстер спорту з гімнастики. Художньою гімнастикою почала займатися в 4 роки. Спочатку займалася у Палаці піонерів та школярів м. Сімферополь, потім у спортивному товаристві «Колос», потім у спортивному товаристві Профсоюзів. З 1989 р. член товариства «Динамо».


Зобр:1шт.


Назва:Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 жовтня 2010 року міністр освіти і науки України Дмитро Табачник підписав указ, яким фактично ліквідував міжнародний конкурс імені Петра Яцика. Це рішення не підтримала українська інтелігенція та письменники (Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький, Іван Дзюба, Павло Мовчан, Марія Матіос, Василь Шкляр інші), котрі написали відкритого листа до президента Віктора Януковича, з вимогою скасувати рішення міністра освіти.


Назва:Корсунський договір (1657)

-Знайдено: + Ко́рсуньський до́говірдоговір, укладений між Україною і Швецією 25 жовтня 1657 року на Генеральній Військовій Раді в Корсуні.


Назва:Кеменяш Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Кеменя́ш (нар. 25 жовтня 1965, місто Свалява, Закарпатська область) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина», голова Закарпатської обласної організації з вересня 2006 року.


Зобр:1шт.


Назва:Сокирко Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Соки́рко (нар. 25 жовтня 1956, село Довжок, Ямпільський район, Вінницька область) — український політик. Народний депутат України 4-го та 5-го скликань.


Назва:Бажан Платон Артемович

-Знайдено: + </ref>. Будинок зберігся до нашого часу. 25 жовтня 1988 року на цьому будинку (№ 26-А) відкрито меморіальну дошку Миколі Бажану.


Зобр:1шт.


Назва:Мишурин Ріг

-Знайдено: + Під час Другої світової війни20 серпня 1941 року село захопили німецькі війська. В районі Мишуриного Рогу на березі Дніпра німецькими військами було споруджено укріплення, за які у 1943 році тривали запеклі бої протягом трьох тижнів. 25 жовтня 1943 року село було звільнене частинами Червоної Армії.


Назва:Кальнишівка

-Знайдено: + В Кальнишивці народився учасник оборони Севастополя, Герой Радянського Союзу, віце-адмірал Пилипенко Володимир Степанович (* 25 жовтня 1918 — † 13 березня 2005).


Назва:Саморідня

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Бровченко Іван Никонович (25 жовтня 1925) — Герой Радянського Союзу[21]


Назва:Посухівка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Левченко Дорофій Тимофійович (* 25 жовтня 1911 — † 15 серпня 1941) — Герой Радянського Союзу.[22]


Назва:Роп'яник Ігор Остапович

-Знайдено: + І́гор Оста́пович Роп'я́ник (*25 жовтня 1957, Станіслав, нині Івано-Франківськ) — український живописець, журналіст.


Назва:Авіакатастрофа в Жулянах 9 грудня 2007

-Знайдено: + Літак упав з висоти 2,5 км. Власник і користувач — фірма MINIB LTD, Чехія. Країна реєстрації повітряного судна — Німеччина. Тип судна — ВЕ С В, вага — 4,7 т. Судно сертифіковано на строк з 25 жовтня 2007 року до 24 жовтня 2008 року і було застраховано на суму 9,5 млн євро. Літак направлявся з міста Градец-Кралове (Чехія) до Києва.


Назва:Герб міста Тростянця

-Знайдено: + |дата_затвердження = 25 жовтня 2005 року
-Знайдено: + Герб міста Тростяне́ць затверджений 25 жовтня 2005 р. рішенням Тростянецької міської ради. Автори герба — О.І. Лісниченко.


Назва:Київський швидкісний трамвай

-Знайдено: + У 2012 році лінію було подовжено на одну станцію — Троєщину-2, яка розташувалась поряд з новозбудованою однойменною станцією міської електрички. 24 жовтня відбулося урочисте відкриття, а 25 жовтня лінія була відкрита для пасажирського руху[23]. Були запущені два маршрути — № 4, який став суто швидкісним і пролягає лише по вул. Оноре де Бальзака до станції «вул. Милославська», та № 5, що курсує по вулицях Оноре де Бальзака, Милославській та Закревського до зупинки «Вулиця Сабурова», яка розташована на перетині вулиць Сабурова і Закревського. З трамваїв маршруту № 5 можливо пересісти на трамваї № 28, 33 і 35. До 31 січня 2013 року проїзд був безкоштовним.


Зобр:6шт.


Назва:Вікул Сергій Павлович

-Знайдено: + Сергі́й Па́влович Ві́кул (* 25 жовтня 1890, Вінниця — † 3 листопада 1937, Сандармох) — український громадський і політичний діяч, журналіст. Член Української Центральної Ради. Син священика і краєзнавця Павла Вікула. Брат хіміка Миколи Вікула. Дядько балерини Оксани Вікул.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Вікул народився 25 жовтня 1890 року у Вінниці в сім'ї священика. Навчався у реальній школі у Вінниці, на юридичному факультеті Петербурзького університету.


Назва:Пилипчук Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Пилипчук Михайло Дмитрович (рос. Михаил Дмитриевич Пилипчук, *25 жовтня 1946, м. Козятин Вінницької області) — мер м. Харкова протягом 1998—2002 рр. Член виконавчого комітету Харківської міської ради.


Назва:Скуратівський Василь Тимофійович

-Знайдено: + Скураті́вський Василь Тимофійович (* 25 жовтня 1939 — † 16 грудня 2005) — український народознавець, письменник, видавець. Один із перших у новітній Україні видав народознавчу книгу «Берегиня».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився у глухому поліському хуторі Забуда, пізніше переселеному до села Шевченкове (пізніше Великий Ліс) на Житомирщині. Ця подія відбулася восени 1939 року між святом Покрови (14 жовтня) та Змитра (Дмитра) (8 грудня), коли точно — батьки призабули, а в посвідченні про народження паспортистка записала 25 жовтня 1939.


Зобр:1шт.


Назва:Дзюбинський Володимир Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 жовтня 1907 року Дзюбинський став депутатом 3-ої Державної думи від Тобольської губернії. В Думі він увійшов до фракції трудовиків і до сибірської парламентської групи. Працював у комісіях: бюджетній, переселенській, з питань місцевого самоврядування та бібліотечній. Декілька разів його обирали до узгоджувальної комісії, яку створювали для улагодження розбіжностей між Державною думою та Державною радою з приводу тих чи інших законопроектів.


Назва:Баґінсберґ

-Знайдено: + Свій молитовний дім баґінсберці звели 1871, перший душпастор — Кароль Крцал з Моравії, у Баґінсберґу служив протягом 5 років, за нього баґінсберці звели славний цегляно-кам'япий, покритий цинковою бляхою молитовний будинок (18731875). На цей лютеранський храм німці з Прусії надіслали 10 000 талерів або 16 000 золотих австрійських ринських. Частково пожертвувала кошти й громада і 25 жовтня 1875 молитовний будинок на Баґінсберґу був посвячений і відкритий.


Назва:Осадца Михайло

-Знайдено: + Отець Миха́йло Оса́дца (*1889 с. Вікно на Станіславщині—†25 жовтня 1941) — український релігійний та культурний діяч, священик-катехит, композитор, професор Бродівської гімназії, засновник і диригент хору «Боян» у Бродах.


Назва:Леві Ешкол

-Знайдено: + Леві Ешкол (*25 жовтня 1895, Оратів, Київщина— †26 лютого 1969, Єрусалим, Ізраїль) — прем'єр-міністр Ізраїлю (1963—1969).


Зобр:1шт.


Назва:Білл Титла

-Знайдено: + Білл Титла, Володимир Петрович Титла (англ. Vladimir Peter Tytla) (25 жовтня 1904, Нью-Йорк — 30 грудня 1968, США) — аніматор (США), який працював над такими відомими повнометражними анімаційними фільмами Уолта Діснея як «Білосніжка та сім гномів», «Піноккіо», «Фантазія» та «Дамбо».


Назва:Бондаренко Василь Маркович

-Знайдено: + Васи́ль Ма́ркович Бондаре́нко (25 жовтня 1938) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 жовтня 1938, село Кованчик, Полтавський район, Полтавська область, УРСР, в селянській родині. Українець, освіта вища, Полтавський інженерно-будівельний інститут, Київський технологічний інститут харчової промисловості, інженер-6удівельник, інженер-механік.


Назва:Жовтневе повстання 1917 (Київ)

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + 25 жовтня (7 листопада) 1917 року до Києва надійшло повідомлення про події у Петрограді і слідом за цим постало питання про владу у місті та загалом в Україні. За владу змагалися Українська Центральна Рада, штаб Київського військового округу та комітет РСДРП (більшовиків). Найбільше шансів мала Центральна Рада, до складу якої входили представники 19 політичних партій, в тому числі і більшовики. Останні не мали широкого впливу в Україні, їх підтримували лише 10 % населення. Напередодні жовтневих подій Центральна Рада перебувала у конфлікті з Тимчасовим урядом, від якого вона вимагала повної автономії України у складі Російської держави. Саме це і збиралась тепер здійснити Центральна Рада, скориставшись обставинами, що склалися.


Назва:Другий зимовий похід

-Знайдено: + Вирушила в похід 25 жовтня 1921 з м. Гусятина на Тернопільщині. Першим польсько-радянський кордон перейшов о 23-й годині розвідувальний відділ П. Сумароківа; головна частина Подільської групи перейшла кордон поблизу села Бондарівка близько 2-ї години ночі 26 жовтня; полонено 6 прикордонників, за кілька годин повстанці обеззброїли ще 40 червоноармійців. Під селом Гусятин в ніч з 27 на 28 жовтня 4-ий кінний корпус 4-ої київської петлюрівської дивізії під командуванням полковника М. Палія-Сидорянського в кількості 600 вояків, подолавши опір радянських прикордонників, перетнув українсько-польський кордон. Українське населення не отримало достатньо інформації про поча­ток походу, тому не змогло надати суттєвої допомо­ги. Так, один з найбільших на Поділлі повстанських отаманів Гальчевський-Орел, який мав запаси зброї, коней та повстанців, не знав про маршрут руху групи, тому не приєднався до неї; він здійснював диверсійні акти проти червоноармійських частин, які переслідували групу Палія-Сидорянського. В перших боях група розбила кілька червоноармійських загонів і сама стала кінною групою. 28 жовтня 4-й кінний корпус зайняв станцію Ярмолинці, захопив містечка Купіль і Городок. У селі Згарках Подільська група напала на більшовицький штаб і вій­ськову частину Котовського. Де­які червоноармійці (у спогадах учасники походу пишуть, що й сам Г. Котовський), врятувалися втечею. Поблизу села Авратин 1 листопада поранено командира групи Палія-Сидорянського. Під охороною кіннотників його відправили до радянсько-польського кордону; керівництво гру­пою перейшло до С. Чорного. 2-4 листопада на північних околицях містечка Хмільник відбувалися бої 4-го кінного корпусу 4-ої київської петлюрівської дивізії, українські сили відступили на північ. 6 листопада Подільська група перемістилася у ви­значений наказом Тютюнника район, для з'єднання з головними повстанськими силами. Група пройшла маршем через Потіївку, Нянівку та ру­шила в напрямку Радомишля. Проводилася розвідка для встановлення місцезна­ходження Волинської повстанської групи.


Зобр:12шт.


Назва:Максимов Микола Лаврентійович

-Знайдено: + Макси́мов (Макси́мів) Мико́ла Лавре́нтійович (*25 жовтня 1880 Санкт-Петербург — † 15 листопада 1961 Ніцца) — український військовий діяч часів національно-визвольних змагань 1917–1919 років, контр-адмірал, міністр морських справ Української Держави.


Назва:Богуш Станіслав Олександрович

-Знайдено: + Станісла́в Олекса́ндрович Бо́гуш (* 25 жовтня 1983, Запоріжжя) — український футболіст, воротар клубу «Динамо» Київ та національної збірної України. Перед початком українського чемпіонату сезону 2008/2009, перейшов з запорізького «Металурга» до Динамо (Київ). Восени 2008 року отримав перший виклик і зіграв першу гру за національну збірну України.


Зобр:1шт.


Назва:Ощипко Ігор Дмитрович

-Знайдено: + Ігор Дмитрович Ощипко (нар. 25 жовтня 1985, с. Серафинці, Городенківський район, Івано-Франківська область) — український футболіст, захисник львівських «Карпат». Гравець національної збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Сопронюк Олександр Петрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Петро́вич Сопроню́к (*25 жовтня 1961) — український поет, есеїст, публіцист, головний редактор газети «Слово».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 жовтня 1961 року, м. Житомир. Мама — Сопронюк (Кришевич-Забродська) Таліна Михайлівна. Викладала естетику-етику, англійську мову, історію української літератури в Лубенському лісовому технікумі. Тато — Сопронюк Петро Якович. У Лубнах працював заступником головного ветеринарного лікаря району, директором ветеринарної бактеріологічної лабораторії, головним ветеринарним лікарем міста.


Назва:Ураган (Івано-Франківськ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Офіційна дата створення НФК "Ураган" - 25 жовтня 2002 року. Однак презентація "Урагану" і професійного футзалу в обласному центрі відбулася 30 листопада перед початком першої календарної домашньої ліги проти київського "Метрополітену". Ініціатором та співзасновником клубу є ВАТ "Прикарпаттяобленерго", а також міська влада та УМВС України в Івано-Франківській області. Поштовхом до створення команди став один з турнірів, постійним учасником в яких віддавна була міні-футбольна команда ВАТ "Прикарпаттяобленерго".


Зобр:1шт.


Назва:Вибори Президента України 2010

-Знайдено: + Вибори Президента України 2010 — чергові вибори Президента України. Спочатку були призначені Верховною Радою України на 25 жовтня 2009 року[24], але ця дата була оскаржена чинним Президентом України Віктором Ющенком у Конституційному Суді[25]. Після того, як Конституційний Суд визнав таке рішення протиправним, Верховна Рада призначила вибори на 17 січня 2010 року[26].


Зобр:14шт.


Назва:Севастополь (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 25 жовтня 2006


Зобр:2шт.


Назва:Калинник

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Село було засновано у 1955 році як відділеня Провальського радгоспу, про що свідчать дані господарських книг[27]. У 2002 році, коли створювався Єдиний державний реєстр населених пунктів, село Калинник з невідомих причин не було включене до нього[28].


Назва:Тлумак Андрій Богданович

-Знайдено: + Улітку 2007 року відгукнувся на запрошення Мирона Маркевича (який колись тренував «Карпати») і перейшов до харківського «Металіста». Проте там футболіст не зумів скласти конкуренцію Олександрові Горяїнову. Щоби мати ігрову практику Тлумак сезон 2008/09 провів у луганській «Зорі», але вже на початку першості, 25 жовтня 2008 року, на 7-й хв. матчу з ФК «Львів» воротар зіткнувся з гравцем львів'ян Григорієм Баранцем і, попри біль, дограв перший тайм до кінця. У перерві довелося зробити заміну, а Тлумака каретою «швидкої допомоги» доставлено до лікарні[29]


Зобр:2шт.


Назва:Біґус Петро

-Знайдено: + Бі́ґус Петро (*9 лютого1882[30], Великі Бірки, на Тернопільщині — † 25 жовтня 1966, м.Торонто Канада)  — сотник УГА, просвітянин, громадсько-політичний діяч.
-Знайдено: + У 1949 році відбуває на еміграцію до Канади в Торонто. Включається до праці в Об'єднанні українських педагогів Канади (ОУПК), згодом стає секретарем видавництва «Українського Канадійського Легіону», а в кінці секретарем «Кредитної спілки» при церкві МБНП Торонто. Помер 25 жовтня 1966 р. Похований на цвинтарі «Проспект» у м. Торонто.


Зобр:2шт.


Назва:Політична партія «Праведність»

-Знайдено: + | foundation = 25 жовтня 2008 року
Підзаголовок:==Заснування==
Знайдено: + Установчий з'їзд «Праведності» відбувся 25 жовтня 2008 року.
Підзаголовок:==Заснування==
Знайдено: + Реєстрацію було здійснено на підставі рішення про створення партії, ухваленого установчими зборами, які відбулися 18 січня 2008 року. А також рішення установчого З'їзду Партії від 25 жовтня 2008 року про затвердження статуту партії та рішення Центральної Політради від 28 листопада 2009 року про зміни до статуту та програми партії.


Назва:Галась Михайло Іванович

-Знайдено: + Га́лась Михайло Іванович (*25 жовтня 1929, с. Нижня Пайва Алтайського краю, РФ — †4 травня 2006) — фахівець у галузі проектування та конструювання зразків ракетно-космічної техніки. Доктор технічних наук (1987), професор (1990), член-кореспондент НАН України (2000). Герой Соціалістичної Праці (1976). Державна премія СРСР (1967), Ленінська премія (1990). Орден князя Ярослава Мудрого 5-го ступеня (1999).


Назва:Костел святого Михайла та монастир бернардинів (Ізяслав)

-Знайдено: +

На території в'язниці спалахнула пожежа (25 жовтня 2007 р.)



Зобр:19шт.


Назва:Франько Дмитро Васильович

-Знайдено: + Народився 25 жовтня 1913 р. у с. Натягайлівка (тепер у складі міста Вознесенська) Миколаївської обл. Помер 4 листопада 1982 р. в Києві. Закінчив Київський театральний інститут (1938), де викладав з 1947 р. Працював у Київському театрі російської драми ім. Лесі Українки.


Назва:Гопкало Вадим Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з липня 1978 року — 25 жовтня 1995 року — начальником Управління об'ємного планування № 2 АТ «Київпроект».


Зобр:4шт.


Назва:Ан-8

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Спочатку передбачалося встановити на літаках двигуни ТВ-2Ф, пізніше ТВ-2Т. Роботи по проекту транспортного літака просувалися швидше, ніж пасажирського, а незабаром розробка проекту останнього була взагалі припинена. Ескізний проект транспортного літака був готовий в липні 1954 року. При роботі над проектом конструкторам довелося вирішити ряд складних проблем, пов'язаних з десантуванням вантажів. 25 жовтня 1954 макетній комісії замовника був пред'явлений макет з двома варіантами силової установки: з турбогвинтовим двигуном ТВ-2Т і турбореактивним двигуном АЛ-7. Потім на Київському авіаційному заводі «АВІАНТ» почалося виготовлення першого прототипу, яке завершилося в грудні 1955 року. Перший політ Ан-8 здійснив 11 лютого 1956 року, за штурвалом якого знаходилися льотчики-випробувачі: командир, Герой Радянського Союзу Я. І. Верников і другий пілот В. П. Васин, з аеродрому Святошино. Перша публічна демонстрація літака відбулася 18 серпня 1956 року, дослідний Ан-8 взяв участь у повітряному параді над Тушино спільно з іншою новинкою радянської авіатехніки Ту-104. З 2 жовтня по 27 листопада пройшли державні випробування літака. На випробуваннях була виявлена недостатня статична стійкість і керованість літака на посадці при бічному вітрі, мимовільні автоколивання при прямолініному польоті, погана робота двигунів на висотах понад 6000 м.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Гриньків Богдан (20 березня 1966, с. Медведівці Бучацького району — 25 жовтня 1985; його ім'ям названо поле ПАП «Медведівці» й встановлено пам'ятний знак);
-Знайдено: + * Чорний Віталій (1 листопада 1968, с. Заліське Тальнівського району Черкаської області — 25 жовтня 1988, похований у Бережанах).


Назва:Мельничук Михайло Васильович

-Знайдено: + Михайло Васильович Мельничук (4 серпня 1948 - 25 жовтня 2009) — народний депутат України 4-го та 5-го скликань, секретар політради Соціалістичної партії.
-Знайдено: + Помер під час роботи другого етапу XV з'їзду Соціалістичної партії України 25 жовтня 2009.[31]


Назва:Амет-Хан Султан

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Амет-Хан Султан народився 25 жовтня 1920 року в селищі Алупці Ялтинського повіту Таврійської губернії (нині місто Алупка Ялтинської міськради) в робітничій сім'ї. Батько Амет-Хана — Султан — лакець за національністю, мати Насіба — кримська татарка. Амет-Хан вважав себе кримським татарином[32].
Підзаголовок:=== Цитати ===

Знайдено: +

Коли старий орел передчуває наближення смерті, він з останніх сил рветься вгору, піднімається якнайвище. А потім складає крила і летить каменем на землю. Тому гірські орли вмирають в небі — на землю вони падають вже мертві…

— Амет-Хан Султан, 25 жовтня 1970 року (за три місяці до загибелі)



Зобр:8шт.


Назва:Ліфенко Дмитро Йосипович

-Знайдено: + Ліфенко Дмитро Йосипович (25 жовтня 1908) — український кінооператор.


Назва:Пархоменко Юрій Васильович

-Знайдено: + Народився 25 жовтня 1927 р. у селі Щаснівка Чернігівської області. Помер 25 листопада 1973 р. Закінчив Київський державний університет (1965).


Назва:Рєзник Яків Аврамович

-Знайдено: + Народ. 25 жовтня 1911 р. Закінчив Київський кіноінститут (1936).


Назва:Кирієнко Сергій Георгійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Навесні 1996 Кирієнко втретє повертається до «Металурга», і у 39-річному віці він залишається основним воротарем команди. За місяць з 24 березня по 13 квітня 1997 року він забив чотири голи з пенальті — єдині у його кар'єрі. Два з цих чотирьох голів були забиті у домашній грі з чортківським «Кристалом», більше в тому матчі ніхто не забивав[33]. Ще у сезоні 2000/01 Кирієнко був основним воротарем «Металурга» — у віці 43 років. Свій останній матч Сергій Кирієнко зіграв проти вінницької «Ниви» 25 жовтня 2001 року, ставши у віці 44 років, 4 місяців та 16 днів найстарішим гравцем, який виступав у чемпіонатах УкраїниПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:2шт.


Назва:Банк 3/4

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 жовтня 2010 року проведено державну реєстрацію зміни найменування Банку з "Відкритого акціонерного товариства "БАНК 3/4" на "Публічне акціонерне товариство "БАНК 3/4".


Назва:Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

-Знайдено: + |дата заснування = 25 жовтня
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Глухівський державний педагогічний університет заснований 25 жовтня 1874 року як учительський інститут. Як патріарх педагогічної освіти, університет імені Олександра Довженка може пишатися своїми відомими випускниками, які винесли з цих стін любов до України, патріотизм, честь, гідність, духовність. За свою історію навчальний заклад підготував понад 25 тисяч учителів.
-Знайдено: + У закладі також діє історико-педагогічний музей, створений 25 жовтня 2001 року на базі музею історії Глухівського педагогічного інституту. У музеї представлена історія університету, педагогічна, наукова та літературно-мистецька спадщина педагогів та вихованців закладу. Розташований музей в історичному першому корпусі, який є пам'ятником архітектури та історії. У його фондах знаходяться 1 127 одиниць зберігання. Музей прилучається до наукових досліджень, надає допомогу в написанні студентами курсових робіт та наукових статей, проведенні наукових конференцій тощо.[34][35]


Зобр:3шт.


Назва:Янукізми

-Знайдено: + * 25 жовтня 2012 року під час зустрічи з колективом заводу «Турбоатом» у Харкові Янукович тричі назвав підприємство Енергоатомом[36].


Зобр:1шт.


Назва:Православ'я на Кіровоградщині

-Знайдено: + З 25 жовтня 1977 року по 1 жовтня 1989 року Кіровоградсько-Миколаївську єпархію очолював єпископ Севастіан (Пилипчук). У скрутний час, будучи намісником, архімандрит Севастіан захистив Почаївську Лавру: не допустив, щоб монастир перейшов у неканонічну юрисдикцію. Під керівництвом Преосвященного Севастіана був відреставрований Кіровоградський кафедральний собор на честь Різдва Пресвятої Богородиці та багато інших храмів єпархії. Владика також мав дар зцілювати хворих. 3 лютого 1992 року, будучи на спокої в Умані Черкаської області, після нетривалої хвороби, на 78-му році життя єпископ Севастіан мирно відійшов до Господа.
Підзаголовок:==== Ієрархія ====
Знайдено: + # Севастіан (Пилипчук), єпископ Кіровоградський і Миколаївський (25 жовтня 1977 — 1 жовтня 1989)


Зобр:3шт.


Назва:Кіровоградська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + # Севастіан (Пилипчук), єпископ Кіровоградський і Миколаївський (25 жовтня 1977 — 1 жовтня 1989)


Зобр:1шт.


Назва:Севастіан (Пилипчук)

-Знайдено: + З 25 жовтня 1977 року по 14 вересня 1989 року очолював Кіровоградську єпархію. Під керівництвом Преосвященного Севастіана був відреставрований Кіровоградський кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці та багато інших храмів єпархії. Владика також мав дар зцілювати хворих. 5 березня 1987 нагороджений орденом преподобного Сергія Радонезького 2-го ступеня. Указом Патріарха Московського від 2 травня 1989 року в зв'язку з 75-річчям нагороджений орденом святого рівноапостольного князя Володимира 2-го ступеня.


Зобр:1шт.


Назва:Сергій (Ларін)

-Знайдено: + У цьому ж році 25 жовтня в суботу у місті Астрахані відбулося святкування, присвячене 400-річчю з дня заснування цього міста, яке супроводжувалося не тільки світськими урочистостями, а й урочистостями церковними. Це було велике святкування, і воно стало останнім напередодні нових хрущовських гонінь на Церкву.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Миколай (Могилевський) — 26 жовтня 1919 хіротонісаний у єпископа Стародубського, вікарія Чернігівської єпархії; 1920 — 6 серпня 1923 єпископ Сосницький, вікарій Чернігівської єпархії; † 25 жовтня 1955.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Серафим (Сіліч) — 25 жовтня 1921 хіротонісаний у єпископа Олександрівського і Павлоградського, вікарій Катеринославської єпархії; з 1922  в обновленстві; 12 червня 1924 приніс покаяння; розстріляний 15 вересня 1937.


Назва:Статут Української православної церкви (Московського патріархату)

Файл:Митрополит Владимир (Сабодан).jpg

-Знайдено: + Українська православна церква з'єднана з помісними православними церквами через Російську Православну Церкву. Вона здійснює свою спасительну діяльність на основі Святого Письма та Святого Передання, неухильно дотримується догматів православної віри та священних канонів і у своєму управлінні керується постановами Архієрейського собору Російської православної церкви від 25-27 жовтня 1990 року та цим Статутом при повазі до державних законів і дотриманні їх.


Зобр:1шт.


Назва:Кіровоградська єпархія Українського екзархату

-Знайдено: + З 25 жовтня 1977 року до 1 жовтня 1989 року Кіровоградсько-Миколаївську єпархію очолював преосвященніший єпископ Севастіан (Пилипчук). Єпископ Севастіан народився у Тернопільській області. Він подвизався у Почаївській лаврі, де згодом, будучи вже її намісником, захистив її від атеїстичної влади. Велика його заслуга – реставрація і ремонт Почаївської лаври, про що свідчить пам’ятна дошка, яка розташована у храмі на честь Похвали Пресвятої Богородиці на території Лаври. Постановою Святішого Патріарха Пимена (Ізвєкова) і Священного синоду Російської православної церкви від 6 жовтня 1977 року архімандриту Севастіану ухвалено бути єпископом Кіровоградським і Миколаївським [37]. Хіротонія якого відбулася у Володимирському кафедральному соборі міста Києва 16 жовтня 1977 року.
-Знайдено: + # Севастіан (Пилипчук), єпископ Кіровоградський і Миколаївський (25 жовтня 1977 — 1 жовтня 1989)


Зобр:3шт.


Назва:Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія

-Знайдено: + У будівлі телецентру містився тимчасовий апаратно-студійний комплекс з телевізійною студією 28 м² i малопотужний телевізійний передавач ТРСА. Перша телевізійна передача відбулася 25 жовтня 1961 року.


Зобр:1шт.


Назва:Релігія у Кіровограді

-Знайдено: + # Севастіан (Пилипчук), єпископ Кіровоградський і Миколаївський (25 жовтня 1977 — 1 жовтня 1989)


Зобр:3шт.


Назва:Пряшівська православна єпархія

Підзаголовок:== Ієрархія ==
Знайдено: + *Дорофей (Филип) (19 серпня 1955 - 25 жовтня 1964)


Назва:Дячан Пилип Микитович

-Знайдено: + Дячан Пилип Микитович (псевдонім — М. Розношинський; *25 жовтня 1831, с. Розношинці, тепер Збаразького району Тернопільської області — р. і м. см. невід.) — український мовознавець, педагог.


Назва:Голубятніков Михайло Данилович

-Знайдено: + Голубятніков Михайло Данилович (1897, Старобільськ — 25 жовтня 1937, Київ) -


Назва:Скитиба Борис Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 жовтня 1943 року за зразкове виконання бойових завдань командування і проявлені при цьому мужність і героїзм гвардії лейтенанту Борису Яковичу Скитибі присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1684).


Зобр:1шт.


Назва:Поліщук Валентин Михайлович

-Знайдено: + Поліщук Валентин Михайлович (*25 жовтня 1940, с. Харалуг Соснівського (тепер – Корецького району Рівненської області) – народний умілець, краєзнавець, почесний донор.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився Валентин Михайлович Поліщук 25 жовтня 1940 року у с. Харалуг Соснівського (тепер – Корецького) району Рівненської області в українській православній родині.


Назва:Смерека-Малик Оксана Степанівна

-Знайдено: + Оксана Степанівна Смерека-Малик (* 25 жовтня 1958, Бережани, Тернопільська область) — українська народна майстриня (лялькарка, писанкарка), поетеса, педагог. За фахом — французький філолог, перекладач.


Зобр:3шт.


Назва:Лаха Іван Павлович

-Знайдено: + Іван Павлович Лаха (25 жовтня 1926 — ?


Назва:Черановський Маркіян Григорович

-Знайдено: + Маркіян Григорович Черановський (25 жовтня 1857, Володимир-Волинський, нині Волинська область — ?


Назва:Станіславське воєводство

-Знайдено: + * Олександр Дес-Лоґес —— (18 серпня 1925 — 25 жовтня 1926) рр.


Зобр:19шт.


Назва:Головатий Юрій Максимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1680) гвардії старшому лейтенанту Головатому Юрію Максимовичу присвоєно Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 жовтня 1943 року.


Зобр:1шт.


Назва:Добрянський Лев

-Знайдено: + 25 жовтня 1982 був представлений президентом США Рональдом Рейганом, як посол США на Багамських островах[38]


Назва:Коб Тетяна Володимирівна

-Знайдено: + Коб Тетяна Володимирівна (25 жовтня 1987, Ковель) — українська спорстменка (бокс). Чемпіонка Європи (2009), бронзова призерка чемпіонату світу (2010). Заслужений майстер спорту України. Перший і теперішній тренер — Віктор Рогатін.


Назва:Патяк Анатолій Федорович

-Знайдено: + Анатолій Федорович Патяк (* 19 лютого 1898, с. Юліївка Запорізького району Запорізької області —† 25 жовтня 1937, Київ) — український радянський прозаїк, драматург.
-Знайдено: + Як засвідчує тюремна довідка, що зберігається в судово-слідчій справі письменника, вирок цей виконано 25 жовтня 1937 року.


Назва:Чепурний Дмитро Іванович

-Знайдено: + Дмитро Іванович Чепурний (* 25 жовтня 1908, с. Бровари, Київщина —† 2 червня 1944, Московська область) — український радянський поет і драматург.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дмитро Іванович Чепурний народився 25 жовтня 1908 р. в с. Бровари на Київщині в родині кустаря. У 1926 р. закінчив семирічну школу, в школі входив до складу літературного гуртка, яким керував учитель Г.Равчук.


Назва:Музей «Ніжинська поштова станція»

Підзаголовок:== Експозиція ==
Знайдено: + У цій же будівлі комплексу Ніжинської поштової станції 25 жовтня 1860 року в сім'ї поштаря народився і провів дитячі роки видатний український художник-баталіст, академік Микола Семенович Самокиш. В експозиції представлені різноманітні матеріали про життя і творчість художника та його учнів.


Зобр:5шт.


Назва:Стрільців Василь Степанович

-Знайдено: + 14 вересня 1977 Стрільців Василь Степанович відмовився від радянського громадянства і відіслав свій паспорт до Президії Верховної Ради СРСР. 25 жовтня 1977 р. увійшов до Української Гельсінкської Групи, а вже 18 грудня цього ж року підписав звернення членів Групи до Бєлградської наради у зв'язку з арештом Левка Лук'яненка. У 1979 році Василь Стрільців засуджений на 3 місяці примусових робіт за «образу гідності» директора школи (ст. 126 КК УРСР) — за подією 1977 року.


Назва:Благий Роман Сергійович

-Знайдено: + Роман Сергійович Благий (народився 25 жовтня 1987 у м. Київ, СРСР) — український хокеїст, нападник. Виступає за «Донбас» (Донецьк) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Горобець Павло Матвійович

-Знайдено: + Павло Матвійович Горобець (*15 (28) січня 1905(19050128), Полтава, Російська імперія — †25 жовтня 1974, Полтава) — український живописець-пейзажист, член Асоціації художників Червоної України, член Спілки художників СРСР.


Назва:Битва на Куруковому озері

-Знайдено: + |date= 25 жовтня - 3 листопада 1625 р.
-Знайдено: + Наявні суперечки між старшинами не призвели до розколу в їх рядах. Обравши собі за гетьмана Марка Жмайла, козацьке військо зустріло урядову армію 25 жовтня 1625 року поблизу містечка Крилів (на Цибульнику в урочищі Табурище на залишках старого городища). Кожна із сторін ознайомила суперника з власними вимогами.


Назва:Отроковський Володимир Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 (25 жовтня) 1892 року в селі Кудринцях (тепер Кам'янець-Подільського району Хмельницької області). Батько був то священиком, то сільським учителем. Після домашнього виховання Володимира віддали до Немирівської гімназії. Там він у десятилітньому віці почав віршувати.


Назва:Лисичанський содовий завод

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 жовтня 2011 року Господарський суд Луганської області визнав банкрутом і відкрив ліквідаційну процедуру ВАТ «Лисичанська сода» [39]. У 2012 році губернатор Луганської області, Володимир Пристюк, сказав про можливе перетворення потужностей заводу на виробництво цементу (Цементний завод)[40][41]. Та 15 жовтня того ж року Верховна Рада Криму прийняла закон «Про обчислення часу», згідно з яким на території автономії 26 жовтня 1997 впроваджувався час третього поясу. Дія даного закону була зупинена Президентом України 25 жовтня, а сам документ був направлений ним до Конституційного Суду України, який 25 березня 1998 року виніс вердикт про невідповідність даного закону Конституції України, оскільки зміни порядку обчислення часу не входять до повноважень Верховної Ради АР КримПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:1 гривня (монета)

-Знайдено: + Дата введення цієї монети в обіг — 25 жовтня 2004 року.

-Знайдено: + Дата введення цієї монети в обіг — 25 жовтня 2004 року.


Зобр:7шт.


Назва:Тотлебен Едуард Іванович

-Знайдено: + 13 квітня 1859 року Тотлебен нагороджений орденом Святої Анни 1-го ступеня, а 25 жовтня призначений директором інженерного департаменту у Військовому міністерстві. 27 серпня 1861 року нагороджений орденом Святого Володимира 2-го ступеня з мечами. 30 серпня 1863 року за працю «Опис оборони Севастополя» Тотлебену подаровано було 4 683 десятини 1 800 саженів землі з казенних ділянок Самарської губернії. У 18631877 роках був товаришем генерал-інспектора військових інженерів, керівником інженерних військ. Розробив систему укріплень державних кордонів. 4 квітня 1865 року нагороджений орденом Білого Орла; 31 березня 1868 року — орденом Святого Олександра Невського; 30 серпня 1869 року Тотлебен проведений в інженер-генерали; 23 листопада 1869 року, в день 50-річного ювілею Головного Інженерного училища, зарахований в лейб-гвардійський Саперний батальйон; 28 березня 1871 року йому подаровані алмази до ордена Олександра Невського. У 1872 році завершив роботу над двотомною працею «Опис оборони Севастополя». Після введення закону про загальну військову повинність 1 січня 1874 року керував реорганізацією інженерних військ. 30 серпня 1874 року нагороджений орденом Святого Володимира 1-го ступеня.


Зобр:6шт.


Назва:Військово-історичний комплекс «Михайлівська батарея»

-Знайдено: + В експозиції представлені значимі раритети та унікальні експонати, які не мають аналогів: власноручні креслення інженер-генерала Тотлебена, особиста печатка адмірала Лазарєва, дипломатичний паспорт генерал-лейтенанта Денікіна, радіограма Фрунзе до Врангеля з вимогою скласти зброю, унікальні документи другої оборони Севастополя. Велика колекція різних видів військової форми, починаючи з середини XIX століття, холодної і вогнепальної зброї (у тому числі важкі кулемети «Віккерс», «Шварцлозе», «Максим»). Особливе місце в музеї займає діорама «Балаклавська битва — атака легкої кавалерії» Данила Бержицького. На діорамі відтворена картина драматичного бою, що відбувся 13 (25) жовтня 1854 року — атака Донської козачої батареї англійською легкою кавалерією.


Зобр:3шт.


Назва:Порайко Василь Іванович

-Знайдено: + Василь Іванович Порайко (*12 жовтня 1888, с. Устя над Прутом нині Снятинського району Івано-Франківської області — †25 жовтня 1937) — український радянський державний діяч, юрист.


Зобр:1шт.


Назва:Стецюк Володимир Васильович

-Знайдено: + Стецюк Володимир Васильович (25 жовтня 1947 року) — український геоморфолог, геоеколог, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Віце-президент Академії наук вищої освіти України, академік.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 жовтня 1947 року в Ізяславі Хмельницької області. Закінчив 1971 року географічний факультет Київського універу. Працює в університеті з 1976 року старшим інженером, молодшим науковим співробітником, старшим науковим співробітником науково-дослідної частини географічного університету. У 1987–2001 роках доцент, з 2001 року професор кафедри геоморфології та палеогеографії. Кандидатська дисертація «Сучасні геоморфологічні процеси Північно-західного Причорномор'я та їх інженерно-геоморфологічна оцінка» захищена у 1983 році, докторська дисертація «Сучасний рельєф і морфогенез морфокліматичної зони як екологічний фактор» захищена у 1999 році. Читає курси: «Геоморфологія та палеогеографія», «Геоморфологія міст», «Еколого-геоморфологічні проблеми України», «Екологічна геоморфологія». Розробляє концепцію спадковості становлення еколого-геоморфологічних досліджень на базі інженерно-геоморфологічних даних, залучає теорію морфокліматичної зональності для інтерпретації глобальних закономірностей організації екзогенного морфогенезу. Фундатор становлення та розвитку вітчизняної екологічної геоморфології. Член Міжнародної асоціації геоморфологів (IAG), Координаційної ради з вивчення ерозійних та руслових процесів при Московському державному університеті імені М. В. Ломоносова.


Назва:Гуреїв Олексій Іванович

-Знайдено: + Олексій Іванович Гуреїв (також Олекса Гуреїв; 25 жовтня 1913, селище рудника Інгулецький, згодом місто Інгулець, тепер частина Кривого Рогу, Дніпропетровська область) — український радянський письменник.


Назва:Безпалий Гнат Іванович

-Знайдено: + Останнє місце роботи — столяр вагонного депо. Заарештований 21 серпня 1937 року. Трійкою при управлінні НКВС по Чернігівській області засуджений 25 жовтня 1937 року за статтями 54-10, 54-11 Кримінального кодексу УСРР до ув'язнення у виправно-трудових таборах на 10 років[42]. Подальша доля невідома.


Назва:Перфецький Леонід

-Знайдено: + Леонід Перфецький (нар. 23 лютого 1901, с. Ладижинка, Черкаська область (на той час Київська губернія) — пом. 25 жовтня 1977, Монреаль, Канада) — сотник Армії УНР, художник-баталіст, графік.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Леонід Перфецький 25 жовтня 1977 року, похований на кладовищі Монт-Роял у Монреалі.


Зобр:1шт.


Назва:Черняк Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергі́й Володи́мирович Черня́к (нар. 25 жовтня 1978, м. Чернівці, УРСР) — колишній український футболіст. Виступав на позиції захисника. Гравець молодіжної збірної України. Майстер спорту.


Назва:Непокупний Анатолій Павлович

-Знайдено: + Анатолій Павлович Непокупний (18 березня 1932, Полтава — 25 жовтня 2006, Київ) — український мовознавець, літературознавець, поет, перекладач. Доктор філологічних наук (1975). Професор (1991). Член-кореспондент НАН України (1988). Іноземний член Академії наук Латвійської Республіки (2004). Голова Української ономастичної комісії.


Назва:Ардамацька Тетяна Борисівна

-Знайдено: + Ардамацька Тетяна Борисівна (25 жовтня 1927, м. Ленінград — 24 жовтня 2011, м. Гола Пристань) — український орнітолог, природоохоронний діяч.
-Знайдено: + Народилася Тетяна Борисівна 25 жовтня 1927 р. у Ленінграді, де пройшло її дитинство. Її батько був юристом, мати — лікарем. У середині 1930-х років батька, потомственного дворянина, ссилають в приволзькі степи, а мати з трьома дочками була вимушена переселитись у селище Александрове Ленінградської області. Після завершення школи, у зв'язку з проблемами зі здоров'ям та необхідністю зміни клімату Тетяна Борисівна вступає на біологічний факультет Одеського університету. У ці роки на факультеті викладав І. І. Пузанов, який відіграв значну роль у формуванні Тетяни Борисівни як майбутнього орнітолога. З другого курсу вона переводиться до Ленінградського університету. Її вчителями тут були О. С. Мальчевський, В. П. Петров, П. В. Терентьєв та інші. Після завершення в 1952 році Ленінградського університету, у зв'язку з загостренням хвороби, Тетяна Борисівна знову виїжджає на південь та починає працювати в Азово-Сиваському заповіднику на посаді старшого наукового співробітника, орнітолога. Тут вона поєднала своє життя з відомим орнітологом Б. В. Сабінєвським, який у той час працював в Азово-Чорноморському заповіднику. У травні 1953 р. Тетяна Борисівна переводиться до Азово-Чорноморського заповідника, з яким вона була безперервно пов'язана наступні 35 років. У 1963 р. вона захищає кандидатську дисертацію. З 1992 р. Т. Б. Ардамацька — старший науковий співробітник Азово-Чорноморської орнітологічної станції. Згодом вийшла на пенсію. У 1994 р. обрана Президентом Українського товариства охорони птахів.


Назва:Історія Гребінки

-Знайдено: + В 1935 році було збудовано вагоноремонтний пункт, в 1938 — локомотивне депо. Для оперативного керівництва рухом поїздів створено залізничний відділок. Поряд з розвитком транспорту в містечку будуються промислові підприємства — промартіль «Харчпродукт», цегельний завод, артіль побутового обслуговування. З 25 лютого 1935 року Гребінка стає центром району, а з 25 жовтня 1938 року — їй надано статус селища міського типу. В 1941 році в містечку нараховувалось 745 будинків та мешкало 3,2 тисячі осіб.


Зобр:1шт.


Назва:Курінний Петро Петрович

-Знайдено: + Петро́ Петро́вич Курінни́й (1 травня 1894, Умань — 25 жовтня 1972, Мюнхен) — історик, археолог, етнограф, музеєзнавець, організатор пам'яткоохоронної справи. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1947) та Міжнародної вільної академії наук у Парижі (1951).


Назва:Гордон Володимир Михайлович

-Знайдено: + Гордон Володимир Михайлович (нар.25 жовтня 1871, місто Лохвиця, Полтавська губернія, Російська імперія — пом.3 січня 1926, Харків, УСРР) — український вчений-правознавець, доктор цивільного права, професор, доктор юридичних наук, академік Всеукраїнської Академії Наук (1925).


Назва:Чайка Дніпрова (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 25 жовтня 2011 року. Вона належить до серії «Видатні особистості України».


Зобр:1шт.


Назва:Джон Годяк

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Батьки Івана Годяка Василь (англ. Walter Hodiak 25 жовтня 1888 — 21 серпня 1962) та Ганна (Анна) (дівоче прізвище — Погорілець) (англ. Anna Pogorzelec, 28 лютого 1888 — 17 жовтня 1971) походили з українського села Грушатичі Перемишльського повіту Львівського воєводства (тепер Старосамбірського району Львівської області). За деяими данними, мати Івана Годяка мала польське походження. Вони переселилися до Америки 1912 року.


Назва:Шейко-Медведєва Неля Семенівна

-Знайдено: + Не́ля Семе́нівна Шейко́-Медве́дєва (25 жовтня 1947, Борислав) — українська поетеса, драматург, театральний критик. Кандидат філологічних наук, член Національної спілки письменників України[43].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 25 жовтня 1947 року на Львівщині. Після закінчення школи навчалася на філологічному факультеті Львівського університету імені І. Франка, де згодом працювала викладачем літератури. Кандидат філологічних наук.


Назва:ВСК «Юридична академія»

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + Станом на 25 жовтня 2011


Назва:Бровченко Іван Никонович

-Знайдено: + Іван Никонович Бровченко (25 жовтня 1925, Саморідня17 травня 1996) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 жовтня 1925 року в селі Саморідні (нині Корсунь-Шевченківського району Черкаської області) в сім'ї селянина. Українець.


Назва:Штриголь Віктор Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Великі надії німецьке командування покладало на «східний вал» — добре укріплений правий берег Дніпра. Серед героїв, що штурмували «східний вал», були і бійці 112-го гвардійського стрілецького полку В. М. Штриголя. Як відзначали в поданні командувач 8-ою гвардійською армією генерал-полковник І. І. Масленніков і командувач військами 3-го Українського фронту генерал армії Р. Я. Малиновський, командир 112-го полку гвардії підполковник Штріголь проявив бойову майстерність і особисту мужність 25 жовтня 1943 року при форсуванні полком Дніпра на рубежі Лоц-Кам'янка — Кайдаки, на південь від Дніпропетровська. В ніч на 25 жовтня полк під безперервним кулеметно-артилерійським вогнем противника стрімким кидком подолав водний рубіж і увірвався в села Кайдаки і Сурсько-Покровське. Вибивши противника з населених пунктів, полк убезпечив дивізію від ударів противника з флангу та сприяв переходу в наступ основних сил дивізії. Командир полку постійно знаходився в лавах атакуючих[44].


Назва:Жмаченко Пилип Феодосійович

-Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 жовтня 1943 року за форсування Дніпра і утримання плацдарму на південь від Києва, командувачу 47-ю армією Воронезького фронту генерал-лейтенанту Жмаченку Пилипу Феодосійовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1853).


Назва:Сезон ФК «Дніпро» (Дніпропетровськ) 2012—2013

-Знайдено: + |рахунок=3 — 0[45]
(0 — 0)


Зобр:8шт.


Назва:Брун Клара Ісаківна

-Знайдено: + Клара Ісаківна Брун (Брун-Каміонська; 19 листопада (1 грудня) 1876(18761201), Сміла — 25 жовтня 1959, Київ) — оперна співачка (сопрано), солістка київського Міського театру; заслужений діяч мистецтв УРСР (1938). Дружина оперного співака О. І. Каміонського.[46]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 25 жовтня 1959 року. Похована в Києві на Байковому кладовищі поруч з чоловіком (ділянка № 8а).


Зобр:2шт.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 25 — 26 жовтня 2012 року
-Знайдено: + | 25 жовтня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Феодосій (Дикун)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 25 жовтня 1977 відправив Л. І. Брежнєву двухсотсторінковий лист, в якому виклав біди Церкви. Лист потрапив за межі СРСР, його було перекладено багатьма мовами, передано по радіо «Свобода» та іншим радіостанціям. У зв'язку з цим тиск на Церкву було послаблено, але сам єпископ піддався покаранню - був переведений на Вологодську кафедру, куди не зміг поїхати через хворобу.


Назва:Мілях Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Мілях (рос. Аленсандр Николаевич Милях; 16 (29) серпня 1906(19060829), Сімферополь — 25 жовтня 1985) — український радянський вчений у галузі електродинаміки, доктор технічних наук1954 року), професор1962 року), член-кореспондент АН УРСР10 червня 1964 року[47]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві в будинку на вулиці Челюскінців, 15, квартира 31. Помер 25 жовтня 1985 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 79). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Зобр:1шт.


Назва:День маркетолога

-Знайдено: + День маркето́лога — неофіційне українське свято спеціалістів з маркетингу, що відзначається щороку 25 жовтня.
-Знайдено: + Дата святкування обрана тому, що 25 жовтня 1975 р. у колишньому Радянському Союзі, у Міністерстві зовнішньої торгівлі СРСР було створено «Управління з маркетингу та реклами», яке займалося просуванням радянської продукції на зарубіжних ринках.


Назва:Іванченко Роман Григорович

-Знайдено: + Рома́н Григо́рович Іва́нченко (*25 жовтня 1929, Київ —†2004) — доктор філологічних наук (1989), професор (1991). Завідувач кафедри видавничої справи та редагування видавничо-поліграфічного факультету НТУУ «КПІ» (з 1991). Заст. головного редактора, часопис «Друкарство».
-Знайдено: + Народився 25 жовтня 1929 (м. Київ). Освіта: Київський університет ім. Т.Шевченка, філологічний факультет (1948–1953), філолог; докторська дисертація «Лінґвістика тексту та принципи оптимізації мовлення» (1989).


Назва:Новаківський Андрій Ярославович

-Знайдено: + Новаківський Андрій Ярославович (12 лютого 1947 Львів — 25 жовтня 2001) — український архітектор, реставратор, музейник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 лютого 1947 року в сім'ї Ярослава Новаківського, архітектора-урбаніста та Дарії Славецької, спортсменки. Внук живописця Олекси Новаківського. Навчався у Львові у школах № 1 і № 55. Протягом 19641969 років — на архітектурному факультеті Львівського політехнічного інституту. Серед викладачів з фаху Андрій Рудницький, Роман Липка, Тетяна Максимюк. Працював в Українському спеціальному науково-реставраційному виробничому управлінні Держбуду України. Від 1970 року — начальник науково-дослідних реставраційних відділів Львівської міжобласної спеціальної науково-реставраційної майстерні (установа після реорганізацій стала відома як інститут «Укрзахідпроектреставрація»). Співавтор низки реставраційних проектів. За свою діяльність відзначений численними нагородами та преміями. У 19831994 роках — директор Національного музею у Львові. Член архітектурно-реставраційної ради Державного історико-архітектурного заповідника у Львові (19751983), УТОПІК (19811983), правління Спілки архітекторів (19791984). Під керівництвом Новаківського створено низку нових філіалів музею. Зокрема у Львові — художньо-меморіальні музеї Леопольда Левицького, Івана Труша, Антона Манастирського. Організовано експозицію українського мистецтва у приміщенні на проспекті Свободи, 20. У Самборі — музей Леся Курбаса, в Трускавці — Михайла Біласа, садиба Устияновичів у Вовкові. Створив благодійний фонд «Олекса Новаківський та його школа», який організовував виставки Олекси Новаківського та митців його школи. Помер 25 жовтня 2001 року на 55 році життя. Похований на Личаківському цвинтарі, поле № 49[48].


Назва:Козак Семен Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 жовтня 1943 року полковнику С. А. Козаку присвоєно військове звання «генерал-майор», а Указомом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року за успішне форсування дивізією Дніпра, міцне закріплення і розширення плацдарму на західному березі і проявлені при цьому відвагу і мужність, присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1 341).


Зобр:2шт.


Назва:UkrDub

-Знайдено: + Сайт створений 25 жовтня 2011 року Віктором Новожиловим, також відомим під псевдонімом PhilosophUA та Андрієм Нуцковським більш відомим за псевдонімом SINIGAMI. Пізніше до них приєдналися інші студії, проект поступово росте вже спільними надбаннями.
Підзаголовок:=== Передумови ===
Знайдено: + Передумовами створення ресурсу були спільні проекти PhilosophUA studio, яка вже рік до того озвучувала аніме та членів львівського аніме-клубу «Mitsuruki», які улітку 2011 розпочали озвучувати аніме своїми силами. Серед цих проектів найуспішнішим був Хеллсінґ ОВА VIII і Діти, що женуться за зорями. Ідея об'єднатися у щось більше була запропонована в середині серпня. Відтоді й аж до дати народження йшла технічна частина оформлення: придбання домену та хостингу під сайт, розроблення дизайну та інтерфейсу. І ось 25 жовтня проект таки стартував.


Назва:Джовані Діонісій Олександрович

-Знайдено: + Діонісій Олександрович Джовані (25 жовтня 1886 року, м. Одеса - 23 жовтня 1971 року, м. Лондон) - український вчений, професор, один із організаторів агромеліоративної дослідної справи в Україні у 20—30-х роках 19 ст.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Діонісій Олександрович Джовані (Джованні, Джіованні,Дольчі ді Джіованні) народився 25 жовтня 1886 р. в м. Одесі Херсонської губернії в купецькій сім’ї італійського походження.


Назва:Привілеї шляхетські

-Знайдено: + |25 жовтня 1501


Назва:Атака легкої кавалерії

-Знайдено: + Атака легкої бригади (англ. The Charge of the Light Brigade) — катастрофічна за наслідками атака британської бригади легкої кавалерії під командуванням лорда Кардігана на позиції російської армії у ході балаклавського битви 25 жовтня 1854 року, під час Кримської війни. Вона увійшла в історію також завдяки віршу Альфреда Теннісона «Атака легкої кавалерії».
Підзаголовок:== Передісторія ==
Знайдено: + 25 жовтня головнокомандувач російськими військами в Криму О. С. Меншиков вирішив завдати удару по комунікаціях супротивника. На Чорній Ріці був зібраний загін під командуванням генерала Павла Ліпранді, близько 16 000 чоловік. В 05:00 загін перейшов у наступ, і в 07:30 Азовський піхотний полк штурмом взяв турецький редут № 1 на Кадикейських висотах. Турки втекли, кинувши ще 3 редути. При цьому вони покинули близько 9 англійських гармат. Вже о 8:00 на місце бою прибули командувачі — англійський генерал лорд Раглан і французький генерал Канробер.


Зобр:2шт.


Назва:Дмитрук Людмила Миколаївна

-Знайдено: + Людми́ла Микола́ївна Дмитру́к' (нар. 25 жовтня 1963, місто Острог, Рівненська область) — український політик. Міський голова Корця (з 31 жовтня 2010). Член партії ВО «Батьківщина».


Зобр:2шт.


Назва:Новицький Степан Михайлович

-Знайдено: + Степан Михайлович Новицький (псевдо: «Вій», «Вадим», «В'юн», «Спец», «Степ») (* 12 грудня 1905, м. Тернопіль — † 25 жовтня 1944, Равщина) — військовий референт Крайової Екзекутиви ОУН ЗУЗ, шеф військового штабу крайового проводу ОУН ЗУЗ, військовий інспектор крайового штабу УПА-Захід.


Зобр:6шт.


Назва:Тимченко Жанна Павлівна

-Знайдено: + Жанна Павлівна Тимченко (25 жовтня 1935, Семенівка — 31 липня 1986, Адмірал Нахімов) — український історик, дослідниця історії України періоду 19171920 років.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 25 жовтня 1935 року в селі Семенівці (нині селище міського типу Полтавської області). У 1958 році закінчила історико-філософський факультет Київського державного університетету. У 19581961 роках — старший лаборант відділу історії радянського суспільства, у 19611969 роках — молодший науковий співробітник, у 19691986 роках — старший науковий співробітник відділу історії Великої Жовтневої соціалістичної революції та громадянської війни Інституту історії АН УРСР. В 1965 році, під керівництвом члена-кореспондента АН УРСР М. І. Супруненка, захистила кандидатську дисертацію на тему: «Участь трудящих жінок у боротьбі за встановлення і зміцнення радянської влади на Україні (1917–1920 рр.)».


Назва:Конрад Стефан

-Знайдено: + Народ. 25 жовтня 1900 р. у Золочеві (Галичина). Закінчив


Назва:Кушнір Володимир (публіцист)

-Знайдено: + Кушнір Володимир (1881, Янчин (тепер с. Іванівка Перемишлянського р-ну Львівської обл.) - 25 жовтня 1933, Прага, Чехія) — публіцист, видавець. Псевдоніми і криптоніми: К-р В.,


Назва:Голокост в Одесі

-Знайдено: + За даними перепису населення 1926 року в Одесі проживало близько 133 000 тисяч євреїв. Залежно від контексту термін «вбивства євреїв Одеси» (англ. Odessa massacre) може відноситься до подій 1725 жовтня 1941 року, коли було розстріляно або спалено живцем 25—34 тисяч одеського населення, або до винищення під час румунської та німецької окупації понад 100 000 українських євреїв, що проживали між Дністром і Південним Бугом.
-Знайдено: + | Текст = 25 жовтня 1941.


Зобр:8шт.


Назва:Бугайко Тетяна Федорівна

-Знайдено: + Бугайко Тетяна Федорівна (* 25 червня 1898, Єреван — † 25 жовтня 1972, Київ) — український літературознавець, педагог, 1940 — заслужений учитель УРСР, 1957 — доктор педагогічних наук, 1958 — професор.


Зобр:1шт.


Назва:Список голів Національного банку України

-Знайдено: + |

6

||

Тігіпко Сергій Леонідович

|| || align="center"| 17 грудня 2002

16 грудня 2004 ||

нар. 1960

|| За головування Сергія Тігіпка Головний банк країни кардинально змінив зовнішній вигляд гривні: запроваджено в обіг з 1 грудня 2003 року — банкноти номіналом 20 гривень зразка 2003, з 29 березня 2004 року — банкноти номіналом 50 гривень зразка 2004, з 14 червня 2004 — банкноти номіналом 5 гривень зразка 2004, з 28 вересня 2004 — банкноти номіналом 2 гривні зразка 2004[49]. Так само змінили вигляд й монети: з 25 жовтня 2004 — увійшла в обіг монета номіналом 1 гривню зразка 2004. Щодо фінансового курсу, Сергій Тігіпко продовжував політику попередників, зокрема за основу брався курс Володимира Стельмаха. Через політичну діяльність у 2004 році Сергій Леонідович Тігіпко вирішив піти з посади голови НБУ.



Зобр:9шт.


Назва:Кобзов Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Кобзов (нар. 25 жовтня 1973, с. Пилипи-Борівські, Вінницька область, Україна, СРСР) — український цирковий діяч, президент Всеукраїнської громадської організації «Циркова спілка Кобзова», Заслужений працівник культури України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 1973 25 жовтня — Народився в селі Пилипи-Борівські, Томашпільського району Вінницької області


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. {{cite web|url=http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  2. Обігова монета номіналом 1 гривня «60 років визволення України від фашистських загарбників»
  3. Станція «Іподром» прийняла перший поїзд
  4. РДВА/ЦГАСА ф. 100, оп. 9, сп. 34, арк. 26-27. Копія.
  5. РДВА/ЦГАСА ф. 100, оп. 1, сп. 6, арк. 169. Оригінал.
  6. {{cite web|url=http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  7. Обігова монета номіналом 1 гривня «60 років визволення України від фашистських загарбників»
  8. Журнали Засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 квітня 2009 року
  9. Архієпископ Філарет (Гумілевський) канонізований як місцевошанований святий Чернігівської єпархії
  10. Указ Президента України № 612/2012 від 25 жовтня 2012 року «Про нагородження В.Фокіна орденом князя Ярослава Мудрого»
  11. а б http://www.moscow-crimea.ru/history/18_19vv/bsfxix_2.html#11
  12. а б Е. В. Веникеев. Севастополь и его окрестности. Москва, «Искусство», 1986.
  13. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Nas не вказано текст
  14. 25 жовтня 1995 року за визначну державну і політичну діяльність орденом князя Ярослава Мудрого I ст. нагороджений Президент Федеративної Республіки Бразилія Фернандо Енріке Кардозу
  15. 25 жовтня 1995 року за особистий внесок у розвиток співробітництва між Україною і Федеративною Республікою Бразилія орденом князя Ярослава Мудрого III ст. нагороджений міністр закордонних справ Бразилії Луіш Феліпе Палмейра Лампрейя
  16. III Rzeczpospolita. Aleksander Kwaśniewski // Oficjalna strona Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej(пол.)
  17. Фіделя Кастро нагороджено українським орденом // День, № 66, 10 квітня 1999 р.
  18. Лист НБУ № 11-311/3690-10829 від 21 жовтня 2004 року
  19. http://www.korespondent.net/main/31068
  20. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою source3 не вказано текст
  21. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  22. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  23. Азаров открыл линию скоростного трамвая на Троещине
  24. Верховна Рада призначила вибори Президента на 25 жовтня — УНІАН
  25. Ющенко впевнений, що виборів у жовтні не буде — УНІАН
  26. ВР призначила чергові вибори Президента України на 17 січня 2010 р.
  27. Калиновий привид. Україна Молода. 25.10.2008. Процитовано 27.06.2009.
  28. Село Калинник Луганской области уничтожено вместе с жителями (рос.). Новый Регион. 9.10.2008. Процитовано 27.06.2009.
  29. [http://zarya-lugansk.com/news/show/?
  30. [1] familysearch.org
  31. На з’їзді СПУ помер секретар політради партії
  32. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Butaev не вказано текст
  33. Результаты игр первой лиги 1996/97 (рос.)
  34. Глухівський національний университет на сайті Інформаційної системи «„Конкурс“»
  35. Науково-практична конференція на офіційному сайті Глинської пустині
  36. У Харкові Янукович тричі неправильно назвав «Турбоатом»
  37. Журнал Московской Патриархии. — 1978. — №1. — С. 29-33.
  38. The American Presidency Project, Ronald Reagan: [http://www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?
  39. Суд визнав банкрутом найбільшого виробника харчової соди в Україні. «Новости мира»
  40. Россияне помогут построить цементный завод в Лисичанске. Лисичанск On-Line(рос.)
  41. [http://sv-master.lg.ua/lisichanskijj-cementnyjj-zavod-detishhe-protivostoyaniya-dvukh-rossijjskikh-finansovykh-grupp/ Лисичанський цементний завод - дитя протистояння двох російських фінансових груп?

    Зобр:12шт.

    Назва:Час в Україні

    -Знайдено: + n=365&syear=1990 Зміни часу в Сімферополі у 1990-их (англ.)]

  42. Державний архів Сумської області, ф. Р-7641, оп. 5, спр. 354.
  43. НСПУ
  44. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою poltavahistory не вказано текст
  45. Рішення КДК ФФУ від 25 жовтня 2012: зарахувати команді «Дніпро» Дніпропетровськ технічну поразку (0:3).
  46. Звід пам'яток історії та культури України: Київ: Енциклопедичне видання. Кн. 1, ч. 2.: М-С — К.: Голов. ред. Зводу пам'яток історії та культури при вид-ві «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 2004. — С. 585–1216: іл.
  47. Національна академія наук України
  48. Криса Л., Фіголь Р. Личаківський некрополь. — Львів, 2006. — С. 283. — ISBN 966-8955-00-5..
  49. МетаНовини. Архів. НБУ вивчить, чи подобаються українцям банкноти зразка 2003-2004 років