Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/25 червня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Крип'якевич Іван Петрович

-Знайдено: + Іва́н Петро́вич Крип'яке́вич (псевдонім — Холмський Іван) (* 25 червня 1886, Львів — † 21 квітня 1967, там само) — історик, академік АН УРСР, професор Львівського університету, директор Інституту суспільних наук АН України. Автор великої кількості наукових досліджень про українську козацьку державність та Богдана Хмельницького, ряду підручників з історії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 червня 1886 року у Львові у сім'ї священика. В 1904–1909 роках навчався на філософському факультеті Львівського університету. В студенські роки брав активну участь у боротьбі за український університет, займався культурно-освітньою діяльністю. 1908 року організував «Просвітній кружок», тісно співпрацював з «Просвітою». Наукову діяльність розпочав під керівництвом Михайла Грушевського, став одним з найвидатніших його учнів.


Зобр:1шт.


Назва:Курилас Осип Петрович

-Знайдено: + О́сип Петро́вич Курила́с (* 7 липня 1870, Щирець, Львівщина — † 25 червня 1951) — український маляр; переважно жанровий портретний живопис, реалістична, демократична традиція («Жебраки», «На Гуцульщині»).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 25 червня 1951 року. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.


Зобр:5шт.


Назва:Хиляк Володимир

-Знайдено: + Володи́мир Хиля́к (літературні псевдоніми: Єронім Анонім, В. Нелях, Лемко Семко та ін.) (* 27 липня 1843, с. Верхомля Велика, нині Новосанчівське воєводство, Польща — † 25 червня 1893, с. Літиня ) — український письменник.


Назва:Хрукалова Зінаїда Семенівна

-Знайдено: + Зінаї́да Семе́нівна Хрука́лова (* 25 червня 1907, с. Новий Єгорлик, нині Ростовської області Росії — † 10 березня 1994, Дніпропетровськ) — українська драматична акторка. Народна артистка УРСР (1951).


Назва:Національний спортивний комплекс «Олімпійський»

-Знайдено: + Під час війни стадіон спеціально не бомбили ні наші, ні німці, хоча випадкові влучення окремих снарядів таки траплялися. Тож стадіон довелося відбудовувати. За справу взялися працівники тресту «Хрещатикбуд» (потім «Київміськбуд-4»). З допомогою мешканців міста майже за півроку стадіон було впорядковано. Уже 25 червня 1944 року його урочисто відкрили. Символічно, що цього дня відбувся матч «Динамо» (Київ) - «ЦБЧА» (Москва), тобто той, який не відбувся 22 червня 1941 року. Кияни програли з рахунком 0:4.


Зобр:17шт.


Назва:Квітка Цісик

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + 3 квітня 2009 року в Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької у Львові відбувся вечір пам'яті Квітки Цісик. Це був перший українсько-американський проект такого рівня, присвячений співачці в Україні[1]. В межах вечора пам'яті пройшла церемонія перейменування однієї з вулиць міста, що з'єднує вулиці А. Лінкольна та М. Хвильового, на честь Квітки Цісик. Урочисте відкриття вулиці відбулося 25 червня 2010 року[2].


Зобр:5шт.


Назва:Чортківська офензива

-Знайдено: + І-й корпус О. Микитки розвивав наступ на Броди та Красне. 22 червня Сокальська і Равська бригади здобули Золочів, а Янівська — Підкамінь. Завдяки підтримці вогнем гарматних полків сотників А. Циганика, Р. Фріша та отамана К. Карася, вже 24 червня галицькі курені зайняли Броди й вийшли в районі Ожидова на залізницю Львів-Здолбунів. 23 червня біля Підлисся на Білій горі розгорівся нерівний бій, у якому курінь стрільців 3 бригади УГА при підтримці артилерійської батареї Володимира Ґалаґана з відбивав численні атаки польських уланів; у цей час польські легіони зайняли Кадлубиська (Лучківці) і Підгірці. 25 червня було здобуто Ожидів і Белз (що розташовані на території сучасної Львівської області). Частини ІІІ-го галицького корпусу А. Кравса вийшли в район Галича, де особливо відзначилися Самбірська і Коломийська бригади. Тут сили УГА розбили поляків на лінії Рогатин — Дунаїв і підійшли до Гнилої Липи; втративши двох стрільців, 11-а бригада УГА 24 червня зайняла Рогатин. 26 червня в рукопашному бою, втративши 8 стрільців, під селом Черче (сучасний Рогатинський район), вояки УГА відкинули поляків за річку Свірж.
-Знайдено: + Більшовицькі підрозділи в тилу УНР являли неабияку загрозу для УГА. Командир І корпусу Осип Микитка 24-25 червня вів переговори з командуванням червоної армії, заключивши з ним тимчасову угоду. Напередодні переговорів більшовики відбили Броди, залишивши згодом місто галичанам. РНК звернулася до ЗУНР про спільні дії проти зовнішніх ворогів, зокрема Польщі та встановлення демаркаційної лінії. Рада оборони Радянської України доручила В. О. Антонову-Овсієнку, В. П. Затонському та О. Я. Шумському «домовитись з галичанами про сприяння їм з нашого боку озброєння на умовах: повного розриву із Петлюрою — сприяння його ліквідації; реорганізації Галицької армії… передачі нам вантажів, евакуйованих Петлюрою в Галичину; пропуск наших військ у Румунію».


Назва:Шацьк

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Весною 1941 року в Шацьку виникло три колгоспи. Та мирну працю шачан перервав віроломний напад фашистської Німеччини. 25 червня фашисти окупували селище. За період до 21 липня 1944 року фашисти знищили близько тисячі жителів Шацька та навколишніх сіл, переважно єврейської національності, спалили десятки селянських дворів, що прилягали до селища. 183 юнаків і дівчат вивезли до Німеччини на роботи.


Зобр:19шт.


Назва:Шишко Сергій Федорович

-Знайдено: + Шишко Сергій Федорович (*25 червня 1911, м. Носівка, нині Чернігівська область — †1997) — український художник, Народний художник СРСР — 1974.


Зобр:3шт.


Назва:Щаденко Юхим Опанасович

-Знайдено: + Після відходу з України під натиском німецько-австрійських окупаційних військ, Щаденко з морозівських та донецьких червоногвардійських частин складає Другу Донську або ж Морозівсько-Донецьку стрілецьку дивізію, яка пізніше отримує назву 38-ї стрілецької дивізії. 6 червня 1918 року він очолює штаб морозівсько-донецьких частин, що тримають оборону проти військ Краснова, відступаючи на схід. 25 червня більшовицькі частини дійшли до Волги, де увійшли до складу новоствореного Царицинського фронту, комісаром штабу якого призначається Щаденко. Від осені 1918 р. він бере участь у обороні Царицина як член Реввоєнради 10-ї армії. З початку і до середини 1919 р. член РВР Українського фронту, член РВР 1-ї Української радянської армії та 3-ї Української радянської армії, уповноважений Наркомвоєн України та комісар Житомирської військової дільниці. Від 19 листопада 1919 р. і в подальшому — член РВР Першої та Другої кінної армій.


Назва:Яцимирський Костянтин Борисович

-Знайдено: + Костянти́н Бори́сович Яцими́рський (* 4 квітня 1916, Пологи (Теплицький район) — 25 червня 2005) — хімік-неорганік родом з с. Пологи (Теплицький район) (Вінницька область), дійсний член АН УРСР з 1964.


Назва:Тоцька Ніна Іванівна

-Знайдено: + Ні́на Іва́нівна То́цька (* 25 червня 1923, с. Озерна, Білоцерківський район, Київська область — † 6 жовтня 2007) — українська мовознавець-україніст зі спеціалізацією на експериментальній фонетиці. Праця «Голосні фонеми української літературної мови» (1973), підручники української мови для вищих шкіл, статті з української фонетики й синтаксису.


Назва:Українська Держава

-Знайдено: + : Уряд Української держави прагнув повернути від Румунії українську частину Бессарабії, а саме Хотинський, Акерманський та Ізмаїльський повіти, де більшість населення становили українці. До часу розв'язання територіальної проблеми Київ не встановлював дипломатичні відносини з Бухарестом на рівні послів. 11 травня гетьманський уряд розпочав «митну війну», заборонивши імпорт товарів до Румунії і Бессарабії. 25 червня була припинена діяльність румунських приватних скупників сировини та продовольства. Одночасно українська влада матеріально і культурно підтримувала українські організації в Бессарабії. Восени 1918 року, користуючись підтримкою Антанти, Румунія остаточно анексувала Бессарабію. Територіальне питання залишилося не вирішеним[3].
Підзаголовок:== Релігія ==
Знайдено: + В Центральній та Східній Україні панівною була Російська Православна Церква. Проте на території Західної України існували тертя між православними, греко-католиками, римо-католиками та юдеями. У конфліктах Міністерство ісповідань Української Держави і Рада Міністрів морально і матеріально підтримували православне духовенство. Так, 25 червня уряд виділив 3 млн карбованців на допомогу священикам, що переселялися на приєднані до Української Держави Волинь, Холмщину, Гродненщину, Поділля і Полісся. 2 липня було виділено 120 тисяч карбованців на утримання православного духовенства на землях Холмщини, Підляшшя та Полісся[4].


Зобр:13шт.


Назва:Українська повстанська армія

-Знайдено: + 22 червня 1941 р. атакою Вермахту на західний радянський кордон розпочалася німецько-радянська війна. Із початком бойових дій члени ОУН підняли збройне повстання. Німецькі війська стрімко просувались вглиб радянської території, зустрічаючи неорганізований спротив з боку Червоної Армії. 25 червня озброєні загони ОУН організовують численні напади на червоноармійців та енкаведистів у Львові, Коломиї в селах Гаїв, Дмитрович та інших. Для придушення повстання більшовики залучають гармати та танки[5]


Зобр:49шт.


Назва:Рада національної безпеки і оборони України

-Знайдено: + |10 листопада 1999 — 25 червня 2003


Зобр:2шт.


Назва:Харламов Павло Васильович

-Знайдено: + Павло́ Васи́льович Харла́мов (* 25 червня 1924, село Гахово, нині Медвєнського району Курської області Росії) — український учений у галузі механіки. Член-кореспондент АН УРСР (1965). Заслужений діяч науки УРСР (1983).


Назва:Баранівський Олександр Петрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» ІІІ ступеня (25 червня 2010).[6]


Назва:Марчук Євген Кирилович

-Знайдено: + | початок_терміну = 25 червня 2003
-Знайдено: +

Попередник: Міністри оборони України
25 червня 200323 вересня 2004
Наступник:
Шкідченко Володимир Петрович
12 листопада 200125 червня 2003
Кузьмук Олександр Іванович
24 вересня 20043 лютого 2005


-Знайдено: +

Попередник: Секретарі Ради національної безпеки та оборони України
10 листопада 1999 — 25 червня 2003
Наступник:
Горбулін Володимир Павлович
Радченко Володимир Іванович



Зобр:1шт.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

Підзаголовок:=== Еміґрація ===
Знайдено: + Найвища Рада Антанти 25 червня 1919 р. (за іншими даними 29 червня), побоюючись наступу більшовиків за р. Збруч, погодилась на тимчасову окупацію польськими військами Східної Галичини, залишивши юридичні права над цією територією за союзними державами.


Зобр:3шт.


Назва:Січинський Володимир Юхимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Володимир Січинський 25 червня 1962 року у місті Патерсон, штат Нью-Джерсі, США).


Зобр:1шт.


Назва:Сльота Петро Дорофійович

-Знайдено: + Петро́ Дорофі́йович Сльота́ (* 3 жовтня (16 жовтня за новим стилем) 1911, село Панютине, нині смт Харківської області — † 25 червня 1974, Київ) — український живописець.


Назва:Старий Чорторийськ

-Знайдено: + Символікою села Старий Чорторийськ є герб та прапор, затверджені 25 червня 2008 року сесією Старочарторийської сільської ради.


Назва:Дубно

-Знайдено: + У червні 1941 року місто Дубно стало ареною боїв Червоної армії проти механізованих частин вермахту. В результаті бездумних контрударів мехкорпусів Південно-Західного фронту Червона армія понесла катастрофічні втрати в танках і живій силі, десятки тисяч попали в полон (Битва за Дубно—Луцьк—Броди (1941). Під час відступу з Дубна, радянськими каральними органами були розстріляні в'язні в місцевій в'язниці № 2. 25 червня 1941 року Дубно зайняли частини німецької армії. Німцями біля західної стіни в'язниці були розстріляні члени ВКП(б) і НКВД, що лишились в місті і брали участь у масових стратах українців і місцевих етнічних німців (Розстріли в'язнів в Дубно).
-Знайдено: + У 25 червня 1941 року Дубно зайняли частини німецької армії. На початку війни частина 12 тисячного єврейського населення встигла евакуюватися на схід СРСР. Німці брали з євреїв великі побори грошима, виробами із золота та срібла. Восени-взимку 1941 року більш як тисячі євреїв було знищено. 27 травня 1942 року на околиці міста було знищено близько 3800 євреїв. 4 квітня 1942 року в Дубно було створено гетто в якому влітку 1942 року створена група опору, але до 24 жовтня 1942 року всі жителі гетто були знищені.


Зобр:19шт.


Назва:Сергієнко Олександр Федорович

-Знайдено: + Олекса́ндр (Оле́сь) Фе́дорович Сергіє́нко (* 25 червня 1932, с. Тьоткіно, Глушковський район, Курська область, Росія) — український громадський і політичний діяч; шістдесятник. Політв'язень. Член Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих. Кавалер ордена «За заслуги»


Назва:Битва під Берестечком

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + У 1651 році Польща після Зборівського миру відновила воєнні дії проти козацької України. Однак через позицію хана Іслам-Гірея, котрий не хотів допустити розгрому Речі Посполитої, Богдан Хмельницький змушений був відмовитися від активних наступальних дій (понад місяць 100—110-тисячна українська армія маневрувала в районі Тернополя — Озерної — Колодного), що дозволило королю Яну Казимиру провести військо (близько 90—100 тисяч жовнірів, шляхтичів і 100 тисяч озброєних слуг) до Берестечка й до 25 червня переправити його через річку Стир. Лише дочекавшись у середині червня прибуття хана з 30—40 тисяч татар, гетьман негайно вирушив у похід. Не знаючи про це, 27 червня поляки подалися до міста Дубно, і коли їхній авангард уже подолав 7—8 км, стало відомо про наближення українців. Тоді було вирішено повернутися до табору під Берестечком. Ранком наступного дня почалися сутички з татарами (українських кіннотників було небагато), які й розпочали Берестецьку битву.


Зобр:18шт.


Назва:Бровари

-Знайдено: + У 1933 році в Броварах розпочато будівництво аеропорту, який з 1935 року став функціонувати як центральний аеропорт Києва. 25 червня 1941 року німецькі літаки здійснити на нього наліт.


Зобр:18шт.


Назва:Пирятин

-Знайдено: + 25 червня 1994 року в Пирятині відбулася зустріч з Президентом України Л. М. Кравчуком.


Зобр:8шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|25 червня 2002
-Знайдено: + |align="center"|25 червня 2008


Зобр:11шт.


Назва:Казимир IV Ягеллончик

-Знайдено: + | коронація = 25 червня 1447


Зобр:11шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 25 червня 2007


Назва:Табачник Дмитро Володимирович

-Знайдено: + 25 червня 2010 на телеканалі «Інтер» Табачник заявив, що в Бабиному Яру есесівські ейнзатцкоманди нікого не розстрілювали, а все було зроблено «українською поліцією»[7]


Зобр:2шт.


Назва:Карпати (Львів)

-Знайдено: + what=42148 Пастух львівських «овець» (газета «Поступ», 25 червня 2005)]</ref>


Зобр:32шт.


Назва:Тігіпко Сергій Леонідович

-Знайдено: + * 25 червня 2000 року був обраний депутатом Верховної Ради, залишив уряд; член Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності.


Зобр:1шт.


Назва:Нагуєвичі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + " відповіли "Так". 25 червня 2009 року Верховна Рада України ухвалила рішення повернути селу назву Нагуєвичі.[8]


Зобр:3шт.


Назва:Уряд Віктора Ющенка

Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + * Тігіпко Сергій Леонідович — міністр економіки. 25 червня 2000 року був обраний депутатом Верховної Ради та 5 липня залишив уряд. 9 серпня 2000 року міністерство очолив Василь Роговий


Назва:Філарет (Патріарх Київський)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 25 червня 1992
-Знайдено: + 25 червня 1992 року відбувся Всеукраїнський Православний Собор, на якому відбулося об'єднання Української Православної Церкви і Української Автокефальної Православної Церкви в єдину Українську Православну Церкву — Київський Патріархат. Собор визнав незаконним рішення Архієрейського собору РПЦ — і Митрополита Філарета обрано Заступником Патріарха Київського і всієї Руси-України.
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + ** IV ступеня (25 червня 2002) — за визначні особисті заслуги перед Україною в сфері державно-церковних відносин, багаторічну плідну релігійну діяльність[9]
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + nreg=583/2002 Указ Президента України № 583/2002 від 25 червня 2002 року «Про нагородження орденом князя Ярослава Мудрого»]</ref>


Зобр:2шт.


Назва:Уличне

-Знайдено: + 25 червня 1934 року тут народився педагог і етнограф Мирослав Гнатович Стельмахович. Тут він і похований після своєї смерті (23 квітня 1998 року).


Назва:Угляренко Петро Володимирович

-Знайдено: + Петро́ Володи́мирович Угляре́нко (25 червня 1922, хутір Мила, нині село Києво-Стятошинського району Київської області — 6 листопада 1997, Ужгород) — український письменник.


Назва:Кам'янець-Подільська чоловіча гімназія

-Знайдено: + На проблеми Кам'янецької гімназії звернув увагу сам імператор Микола І і висловив «діяльне бажання уряду та всього світського стану бачити в цьому губернському місті споруду, достойну гідності та важливості губернської гімназії». Тож 25 червня 1837 року — у 41-й день народження царя — заклали фундамент нового приміщення гімназії. 8 вересня 1841 року збудований корпус освятив архієпископ Арсеній. На першому поверсі розмістилися загальні учнівські квартири, на другому — класи, на третьому жили вчителі. Споруджений у стилі класицизму, будинок ззовні був досить скромний, але водночас і показний.


Назва:Тарновський Василь Васильович (молодший)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 (25 червня) 1899 року. Похований в Києві на Звіринецькому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Бурксер Євген Самійлович

-Знайдено: + Євге́н Самі́йлович Бу́рксер (*23 липня (4 серпня) 1887(18870804), Одеса — †25 червня 1965, Київ) — український геохімік, професор, член-кореспондент Всеукраїнської Академії Наук, радіолог.
-Знайдено: + Помер 25 червня 1965 року в Києві. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 1).


Зобр:1шт.


Назва:Список академіків НАН України

-Знайдено: + Список дійсних членів Національної академії наук України з 1918 року. До списку входять 597 вчених.[10]
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 25 червня 1923


Зобр:38шт.


Назва:Холодне Сонце

-Знайдено: + 25 червня, 2006 — «Холодне Сонце» стає фіналістом відбіркового туру 8-го міжнародного молодіжного фестивалю «Чайка».


Зобр:10шт.


Назва:Русанівський Віталій Макарович

-Знайдено: + Віта́лій Мака́рович Русані́вський (25 червня 1931, Харків — 29 січня 2007, Київ) — український науковець, філолог, мовознавець-україніст, викладач і славіст.
Підзаголовок:=== Дитинство ===
Знайдено: + Народився 25 червня 1931 у місті Харкові у сім'ї філологів. Його батьки познайомиися в Харкові. Батько — Русанівський Макар Олексійович був філологом-шевченкознавцем, мати — Середа Єлизавета Омелянівна — українським літературознавцем і мистецтвознавцем.


Зобр:1шт.


Назва:Манорик Андрій Васильович

-Знайдено: + Андрі́й Васи́льович Мано́рик (1 вересня 1921, с. Вербівка, нині Оратівського району Вінницької області — †25 червня 1974, Київ) — український вчений в галузі фізіології рослин, член-кореспондент АН України.


Назва:Аверков Павло Петрович

-Знайдено: + Павло́ Петро́вич Аве́рков (*25 червня 1924, Тула, Росія — †8 лютого 1986, Київ) — український художник декоративно-ужиткового мистецтва. Працював у галузі художнього скла.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Кремень Василь Григорович (народився 25 червня 1947 року), доктор філос. наук, професор, обраний 20 грудня 1995 року. Відділення теорії та історії педагогіки.


Назва:Зубжицький-Сас Ян Кароль

-Знайдено: + Ян Ка́роль Зубжи́цький-Сас (25 червня 1860, Товсте — 4 серпня 1935, Львів) — архітектор, вчений.


Зобр:11шт.


Назва:Миколаївський зоопарк

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З великими втратами Акваріум пережив громадянську війну. 25 червня 1922 року, відбулося друге урочисте відкриття Миколаївського державного акваріума. Цього року його відвідало близько 40 тисяч чоловік. Відвідини були безкоштовними. До 1923 року Миколаївський державний акваріум був на утриманні місцевої народної освіти, потім був переведений на держбюджет, а з березня 1934 року — на бюджет міста.


Зобр:8шт.


Назва:Затурин

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 червня і 21 вересня 1944 поблизу Затурина відбулися бої сотні УПА з під­розділами РА.


Назва:Марченко Валерій Веніамінович

-Знайдено: + 25 червня 1973 заарештований співробітниками КДБ. За вироком Київського обласного суду від 27 грудня 1973 року (відповідно до ст. 62 ч. 1 Кримінального кодексу УРСР «Наклепницькі вигадки, які ганьблять радянський суспільний лад… за поширення документів націоналістичного змісту, в яких зводиться злісний наклеп на радянську дійсність, національну політику КПРС…»), засуджений до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму і 2-х років заслання.


Зобр:1шт.


Назва:Брюховецький В'ячеслав Степанович

-Знайдено: + * 25 червня 2007 Президент України Віктор Ющенко підписав указ про надання звання В'ячеславові Брюховецькому «Герой України» з удостоєнням ордена Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Бровка Пятрусь

-Знайдено: + Пятру́сь Бро́вка  — (біл. Пятрусь Броўка; Петро Устимович; *25 червня 1905 — †1980) — білоруський поет, народний поет БРСР (1962), академік АН БРСР1966).


Назва:Туфтіна Галина Опанасівна

-Знайдено: + Галина Опанасівна Туфтіна (14 жовтня 1933 — 25 червня 2007) — українська співачка, народна артистка СРСР (1980). Лауреат Міжнародних конкурсів вокалістів у Софії (1962). Тулузі (1962), Будапешті (1965), Москві (1960).


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Новомиргород. Пам'ятник Шевченкові в Новомиргороді відкрито 25 червня 2010 року перед будівлею міської ради. Скульптор Владислав Диймон зобразив Тараса Шевченка молодим та сповненим сил[11]


Зобр:134шт.


Назва:Олімпік (Кіровоград)

-Знайдено: + | 25 червня 1990


Назва:Гліб (Лончина)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 березня 2002 року Блаженніший Любомир іменував Преосвященного Владику Гліба Сенатором Українського католицького університету. З 25 червня 2002 року по 2 червня 2007 року Владика Гліб був Головою сенату.


Зобр:2шт.


Назва:Полтава (футбольний клуб)

-Знайдено: + | рік заснування = 25 червня 2007
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Футбольний клуб «Полтава» був створений 25 червня 2007 року рішенням сесії Полтавської міської Ради. Команда створена під патронатом мера міста Андрія Матковського, який став Почесним Президентом клубу, і Леоніда Соболєва, який став головним спонсором і Президентом клубу.


Зобр:3шт.


Назва:Перша українська радянська армія

-Знайдено: + 27 травня 1919 р. Мацилецького відкликають на іншу роботу, його посаду тимчасово виконує Дубовий, а начальником штабу стає Купрєянов В.А. Такий склад керівництва лишався незмінним до 25 червня 1919 р., коли Перша українська радянська армія припинила своє існування, влившись до лав 12-ї армії Західного фронту РККА.


Назва:Герб Вінниці

-Знайдено: + Хрущовська «відлига» повернула добре ім'я міській геральдиці. Це засвідчили статті письменників Д. Граніна «Хай у міста буде герб» в «Ізвєстіях» 17 листопада 1959 року та Є. Долматовського «Відродимо геральдику наших міст» у «Совєтській культурі» 28 травня 1963 року. Письменницьке слово ніби підштовхнуло громадську думку, проте широкий суспільний рух, за радянськими канонами, мав започаткувати робітничий клас. Отож 25 червня 1965 року в «Ленінградській правді» було опубліковано цікаву статтю Д. Валявіна, майстра Адміралтейського заводу, депутата Верховної Ради РРФСР, «Емблема доблесті, честі та слави». Вже через п'ять днів центральні «Ізвєстія» повідомили про ініціативу «Ленінградської правди». Відгукнулася й столиця: 17 вересня 1966 року в «Московській правді» з'явилась колективна стаття п'яти відомих у країні людей — Героя Соціалістичної Праці робітника В. Єрмілова, лауреата Ленінської премії скульптора С. Конєнкова, археолога й історика академіка Б. Рибакова, письменника Л. Нікуліна, директора Музею історії та реконструкції Москви Л. Ястрембського — під назвою «Герб Москви». Після цієї публікації розпочався конкурс на кращий проект герба міста. У грудні того ж року оголошено і перший відкритий конкурс на герб Києва. Згодом хвиля міського герботворення охопила периферію. На Поділлі серед перших міські герби затвердили Кам'янець-Подільський (1967), Вінниця (1969), Могилів-Подільський (1970), Тульчин (1970), Хмельницький (1971) та, за деякими відомостями, Бар.


Зобр:4шт.


Назва:Щигельський Володимир Омелянович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 червня 1944 року, Володимир Щигельський разом із особовим складом поліційної станції йде у ліси до повстанців.


Зобр:11шт.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 9158 Плате || 25 червня 1984
-Знайдено: + | 9297 Марчук || 25 червня 1984
-Знайдено: + | 9545 Петровєдомості || 25 червня 1984


Назва:Новомиргород

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + Улітку 1824 року разом з батьком, який тоді чумакував через Златопіль і Новомиргород, місто відвідав Тарас Шевченко. 25 червня 2010 року в сквері біля Новомиргородської міської ради йому було відкрито пам'ятник.


Зобр:39шт.


Назва:Біляїв Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Біля́їв (*25 червня 1925, селище Шахти №12 Грузько-Ломівської сільради, Макіївського району Донецької області, нині Моспине у складі Донецька †12 лютого 2006, м.Норт Палм, шт.Флорида,США) — український письменник і журналіст, громадсько-політичний та культурний діяч, член-кор. УВАН в США (1984). Член Національної спілки письменників України 1995. Спікер Національної Ради Державного Центру УНР (1980–1984 рр.), керівник української редакції радіостанції «Голос Америки» (до 1998 р.).
-Знайдено: + Народився на Донеччині, 25 червня 1925 року під містечком Моспине. Вчився там у школі № 152, пізніше — у середній школі № 25 м. Донецька (зараз Ленінський район).


Зобр:6шт.


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + * 1:0 (СКА «Карпати», 25 червня 1987 року, Луцьк)


Зобр:3шт.


Назва:Аркас Микола Миколайович (молодший)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 4 квітня 1905 року перебував у запасі у військах Приморської області. З 29 листопада 1905 року був приділений до військ прикордонної сторожі Заамурської округи. З 4 лютого по 25 червня 1906 року був особистим ад'ютантом командувача російських військ на Далекому Сході генерала Гродекова. 10 серпня 1906 року звільнився у запас.


Зобр:1шт.


Назва:Кузьмук Олександр Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (25 червня 2010)[12]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=726%2F2010 Указ Президента України № 726/2010 від 25 червня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»]</ref> — за вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністри оборони України
11 липня 199624 жовтня 2001
Наступник:
Шмаров Валерій Миколайович
10 жовтня 19948 липня 1996
Шкідченко Володимир Петрович
12 листопада 200125 червня 2003


Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністри оборони України
24 вересня 20043 лютого 2005
Наступник:
Марчук Євген Кирилович
25 червня 200323 вересня 2004
Гриценко Анатолій Степанович
4 лютого 200518 грудня 2007



Назва:Скомаровський Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володи́мир Володи́мирович Скомаро́вський (*25 червня 1958, Самгородок (Козятинський район)) — український політик.
-Знайдено: + Народився у с. Самгородок Козятинського району Вінницької області 25 червня 1958 року, громадянин України. Освіта вища. У 1979 р. вступив до Вінницького політехнічного інституту, який закінчив у 1985 р. за спеціальністю «Радіотехніка», присвоєно кваліфікацію «радіоінженер».


Назва:Кремень Василь Григорович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 25 червня 1947 року в селі Любитове Кролевецького району Сумської області. Українець. Батько Григорій Мусійович (1921–1990) і мати Варвара Іванівна (1928) — селяни. У 1965 році із золотою медаллю закінчив середню школу, після чого рік працював слюсарем в автопарку у місті Конотопі. Упродовж 1966–1971 років навчався у Київському державному університеті імені Шевченка на філософському факультеті, де протягом 1971–1979 роках пройшов шлях від аспіранта до заступника декана факультету.


Назва:Нижнів

Підзаголовок:=== Народились ===
Знайдено: + * Огоновський Любомир — 25 червня 1891 — військовий діяч, один із організаторів Листопадового чину 1 листопада 1918 у Львові, комендант жандармерії 3-го корпусу УГА


Зобр:1шт.


Назва:Басаличівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + | Загинув 25 червня 1941 року.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + | Загинув 25 червня 1941 року.


Назва:Онуфрій (Хаврук)

-Знайдено: + Архиєпи́скоп Чернівецький і Кіцманський Ону́фрій (в миру Яросла́в Яросла́вович Хавру́к) народився 25 червня 1966 р. в с. Дермань Здолбунівського району Рівненської області.


Назва:Куйбіда Василь Степанович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ступеня (25 червня 1997) — за активну участь у становленні місцевого самоврядування, забезпеченні соціально-економічного розвитку міст[13]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=584/97 Указ Президента України № 584/97 від 25 червня 1997 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»]</ref>


Назва:Ганна

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Червень: 23 червня, 25 червня, 26 червня


Назва:Великий Кучурів

-Знайдено: + Після загарбання Буковини Австрією село в 1782 році було передано релігійному фонду. З приходом австрійських окупантів феодальний гніт ще більше посилився. Крім панщини, розміри якої значно зросли, селяни змушені були відбувати різноманітні натуральні повинності, сплачувати грошові данини на користь феодала, а також платити державні податки. За договором, укладеним 25 червня 1808 року між орендарем маєтку І. Загорським і великокучурівцями, кожний селянин щороку зобов'язаний був відробити на полях орендаря 21 день тяглової і 18 днів пішої панщини, вивезти 8 возів дров до Чернівців і 4 вози орендареві в село, заготовити для орендаря сажень дрів, здати десятину зерна і сіна, курку і віз дрів, а також брати участь у ремонті всіх будівель орендаря. Феодалам надавалося виключне право мисливства й рибальства; ще з молдавських часів їм належало пропінаційне право і «право млина», за якими селяни повинні були купувати горілку лише в корчмі свого пана, молоти зерно тільки в його млині.


Зобр:2шт.


Назва:Офіційне друковане видання

-Знайдено: + | width="200px" | Офіційний вісник України || || width="130px" | 25 червня 1997 || Закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України
-Знайдено: + | «Відомості Верховної Ради України» || || 25 червня 1997 || Закони України, інші акти Верховної Ради України, зміни адміністративно-територіального устрою


Зобр:1шт.


Назва:Распопов Андрій Миколайович

-Знайдено: + Андрі́й Микола́йович Распо́пов (* 25 червня 1978, Миколаїв) — український футболіст, захисник.


Назва:Рудка-Козинська

-Знайдено: + 25 червня 1941 року село було окуповане німецькими військами[14].


Назва:Шумілкін Володимир Андрійович

-Знайдено: + page_id=11&element_id=40 Володимир Шумілкин]</ref>. 25 червня 2008 р. обраний головою Харківської обласної організації цієї партії[15]. На засіданні Політради «Єдиного Центру», яке відбулося 12 липня 2008 р. під час З'їзду партії, його обрано заступником голови — керівником Секретаріату партії [16] Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:2шт.


Назва:Горинь Михайло Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 листопада 1981 р. був удруге заарештуваний. Попри оголошене ним голодування та пов'язаний із цим серцевий напад, 25 червня 1982 р. був засуджений на 10 років позбавлення волі в таборах особливо суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у таборі особливо суворого режиму ВС-389/36 у селі Кучино Чусовського району Пермської області. Через велику кількість захворюваннь (запалення нирок, гіпертонія, аритмія, інфаркт міокарда) 28 листопада 1986 р. М.Гориня етаповали до Львова, де його наздогнав другий інфаркт. Через це потрапив до лікарні, після виходу з якої знову був змушений їхати на Урал. 2 липня 1987 р. був помилуваний.


Зобр:2шт.


Назва:Лук'янов Валентин Володимирович

-Знайдено: + Валенти́н Володи́мирович Лук'я́нов (* 20 червня 1947, Акмолінськ, нині Астана, Казахстан — † 25 червня 1995, Хмельницький) — український шаховий композитор. Срібний призер чемпіонату СРСР із шахової композиції (1976).


Назва:Синичено

-Знайдено: + 25 червня 2009 року рішенням XLII сесії Харківської обласної ради V скликання № 1275-V «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої області» розглянувши рішення Ізюмської районної ради в назві села Синичине букву «и» після букви «ч» замінено на букву «е», букву «е» в кінці слова заміненон на букву «о» та, відповідно, село Синичине вважається селом Синичено[17]


Назва:Висунськ

-Знайдено: + * Заморій Петро Костьович (25 червня 1906 — 25 березня 1975) — український геолог, геоморфолог, доктор геолого-мінералогічних наук, професор Київського університету.


Назва:Марк (Петровцій)

-Знайдено: + 16 квітня того ж року був призначений благочинним Троїце-Сергієвої Лаври. На цьому послуху, поєднуючи його з викладацькою роботою в семінарії, трудився до червня 1985 року, коли наказом Святійшого Патріарха Пимена від 25 червня ієромонах Марк був призначений намісником Свято-Успенської Почаївської Лаври.


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |30 листопада 200225 червня 2003
-Знайдено: + |25 червня 200323 вересня 2004


Зобр:35шт.


Назва:Шкідченко Володимир Петрович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 25 червня 2003
-Знайдено: + Міністр оборони України (12 листопада 2001 — 25 червня 2003).
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністри оборони України
12 листопада 200125 червня 2003
Наступник:
Кузьмук Олександр Іванович
11 липня 199624 жовтня 2001
Марчук Євген Кирилович
25 червня 200323 вересня 2004



Зобр:1шт.


Назва:Герб Бережан

-Знайдено: + Новий герб Бережан, який би відповідав радянській ідеології, був затверджений 25 червня 1976 р. рішенням N13 міськвиконкому.


Назва:Список міністрів економіки України

-Знайдено: + |9 серпня 2000 — 25 червня 2001
-Знайдено: + |25 червня 2001 — 10 липня 2001


Назва:Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»

-Знайдено: + Закон встановлює, що завданням законодавства про охорону навколишнього природного середовища є регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об'єктів, пов'язаних з історико-культурною спадщиною. Прийнятий 25 червня 1991 року, N 1264-XII.


Назва:Шершун Богдан Миколайович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 25 червня 2013


Зобр:2шт.


Назва:Коробов Антон Сергійович

-Знайдено: + Анто́н Сергі́йович Ко́робов (*25 червня 1985, Харків) — Майстер спорту України міжнародного класу, міжнародний гросмейстер. Закінчив Харківський університет.


Назва:Ітигілов Олександр Атайович

-Знайдено: + Жив у Києві. Помер 25 червня 1990 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33)[18].


Зобр:1шт.


Назва:День митної служби України

-Знайдено: + День ми́тної сл́ужби Украї́ни — свято України. Відзначається щорічно 25 червня у день прийняття Верховною Радою України в 1991 році Закону про митну справу в Україні.


Назва:Латинський кафедральний собор (Львів)

-Знайдено: + 25 червня 2001 року храм відвідав Папа Римський Іван Павло II. У 2003 р. з нагоди цієї події на західній стіні храму з'явилася меморіальна таблиця з написами українською, польською та латинською мовами (скульптор Ярослав Скакун)[19]. З нагоди цього візиту у 1999–2000 рр. інтер'єр кафедри було ґрунтовно реставровано українськими та польськими консерваторами пам'яток. Також було проведено відновлення презбітерія, великого вівтаря, захристя та каплиці св. Йосифа.


Зобр:19шт.


Назва:Пригоров Олексій Вікторович

-Знайдено: + Олексі́й Ві́кторович Приго́ров (25 червня 1987, Харків) — український стрибун у воду, бронзовий призер Олімпійських ігор, Заслужений майстер спорту України.


Назва:Білецький Максим Андрійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 25 червня 2010


Назва:Бутузов Олександр Глібович

-Знайдено: + Олекса́ндр Глі́бович Буту́зов (*25 червня 1941, Кірсанов) — український поет.
-Знайдено: + Народився 25 червня 1941 р. в м. Кірсанов Тамбовської області, Росія. Закінчив Кримський медичний інститут. Працює лікарем-психотерапевтом в м. Херсоні.


Назва:Печера «Млинки»

-Знайдено: + Перше повідомлення про печеру Млинки було подано в газеті «Нове життя» 25 червня 1960 року М. Білем – вчителем школи с. Угринь. Власне, він і був автором назви печери.


Зобр:8шт.


Назва:Зурабов Михайло Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 червня 2009 року Комітет Держдуми в справах СНД і зв'язкам зі співвітчизниками підтримав його кандидатуру на посаду посла Росії в Україні. Також його кандидатуру підтримав Комітет Ради Федерації в справах СНД. Володіє українською мовою.[20]


Назва:Бобирьова Марія Максимівна

-Знайдено: + Бобирьо́ва Марія Максимівна (7 квітня 1918, м. Кременчук, нині Полтавської області — 25 червня 2001, Київ) — мовознавець. Доктор філологічних наук (1968), професор (1969). Учасниця 2-ї світової війни. Державні нагороди СРСР, Чехословаччини, Польщі. Орден «За заслуги» 3-го ступеня (1997).


Назва:Васильєв-Чечель Петро Гаврилович

-Знайдено: + Петро Гаврилович Васильєв-Чечель (25 червня 1870, Одеса — †4 лютого 1920) — генерал-майор Р. І. А. Начальник 1-ї козацько-стрілецької (Сірожупанної) дивізії та, згодом, військових шкіл Дієвої армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Шлаїн Олександр Олександрович

-Знайдено: + Народився 25 червня 1931 р. у Києві. Помер 29 червня 2004 р. в Києві. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1964, майстерня Л. Кулешова). Працював на Центральному телебаченні (1957—1959, 1967—1971), «Київнаукфільмі» (1962—1964, 1978—1980), «Укртелефільмі» (1980—1981), режисер і автор сценаріїв фільмів:


Назва:Осмьоркін Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олекса́ндрович Осмьо́ркін (рос. Александр Александрович Осмёркин; *8 грудня 1892, Єлисаветград (тепер Кіровоград), Херсонська губернія, Російська імперія (тепер Україна) — †25 червня 1953, Москва, РРФСР, СРСР) — російський і український художник, учасник групи митців «Бубновий валет».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Незважаючи на тяжку хворобу, викликану трагічними подіями в його житті, художник продовжував працювати до кінця. Помер Олександр Осмьоркін 25 червня 1953 року під час роботи над пейзажем у Плесково під Москвою. Похований на Ваганьковському цвинтарі в Москві.


Зобр:3шт.


Назва:Серійний завод «Антонов»

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 червня 1941-го року, під час Німецько-радянської війни, завод був розбомблений. Після звільнення Києва від німецьких окупантів 6 листопада 1943-го року на заводі почали ремонтувати літаки По-2 і складати Як-3 і Як-9.


Зобр:1шт.


Назва:Максименко Петро Степанович

-Знайдено: + Максименко Петро Степанович  (25 червня 1924, Кіровоградська область12 лютого 2012, Ізраїль)[21] — радянський і український художник. Нагороджений орденом Червоної Зірки та медалями.
-Знайдено: + Народився 25 червня 1924 р. у с. Злинки Кіровоградської обл. в родині робітників. Закінчив Київське училище прикладного мистецтва (1955). Працював художником на Київській та Ялтинській студіях художніх фільмів. З 1963 р. — художник Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Матеващук Віктор (17 січня 1965, с. Радошівка Шумського району — 25 червня 1984);


Назва:Комар Станіслав Людвигович

-Знайдено: + Народ. 28 липня 1902 р. в Одесі в родині робітника. Помер 25 червня 1988 р. там же. Закінчив Одеський технікум кінематографії (1927). Учасник Другої Світової війни. Працював асистентом режисера на Одеській кінофабриці, на «Київнаукфільмі», режисером Одеської кіностудії.


Назва:Осипов Альберт Никанорович

-Знайдено: + Народ. 25 червня 1936 р. у с. Ново Карам (Башкирія) в родині службовців. Закінчив Латвійський державний інститут фізичної культури (1958) і Всесоюзний державний інститут кінематографії (1965). Працював у газеті «Советская молодежь» (Рига), оператором Ризької кіностудії. З 1966 р. — оператор і режисер Одеської кіностудії художніх фільмів.


Назва:Соловйов Олександр Леонідович

-Знайдено: + Соловйов Олександр Леонідович (15 березня 1898, Борисоглібськ Тамбовської губ. — 25 червня 1973, Москва)[22]


Назва:Бабенко Дмитро Олегович

-Знайдено: + Дмитро Олегович Бабенко (25 червня 1978 року, м. Луганськ) — український футболіст, воротар.


Зобр:1шт.


Назва:Роговий Василь Васильович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 25 червня 2001
-Знайдено: + Василь Васильович Роговий (*2 березня 1953, с. Мирівка (Кагарлицький район) Київської області) — український політик, міністр економіки України. Міністр економіки України з 24 квітня 1998 по 31 грудня 1999 та з 9 серпня 2000 по 25 червня 2001.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 11-й міністр економіки України
9 серпня 200025 червня 2001
Наступник:
Тігіпко Сергій Леонідович
Шлапак Олександр Віталійович



Назва:Грінер Андрій Михайлович

-Знайдено: + Андрій Михайлович Грінер (* 25 червня 1973, Львів) — український футболіст. Захисник, виступав, зокрема, за «Карпати» (Львів), «Скалу» (Стрий), ЦСКА (Київ) і «Поділля» (Хмельницький). Працює тренером у СДЮШОР «Карпати» (Львів).


Назва:Пономаренко Віктор Михайлович

-Знайдено: + Віктор Михайлович Пономаренко (* 1 серпня 1949, Підгірне — † 25 червня 2007) — український хірург, учений у галузі соціальної медицини та організації охорони здоров'я, доктор медичних наук1995 року), професор1997 року).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 25 червня 2007 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Маєвський Петро Михайлович

-Знайдено: + Має́вський Петро́ Миха́йлович (*25 червня 1893, Никонковичі, Львівщина — †3 червня 1982, Саут-Баунд-Брук, Нью-Джерсі, США) — український церковний і громадський діяч.


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: + | з 25 червня 2008 року[23]
-Знайдено: + nreg=865-2008-%F0 Розпорядження Кабінету Міністрів України №865-р від 25 червня 2008 року «Про призначення Костицького В.В. Головою Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі»] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>


Зобр:2шт.


Назва:Михно Наталія Володимирівна

-Знайдено: + Михно́ Ната́лія Володи́мирівна (*25 червня 1973, Івано-Франківськ) — українська письменниця та публіцист.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 25 червня 1973 року в місті Івано-Франківську в родині вчителів. В 19901995 роках навчалася у Тернопільському державному педагогічному університеті на філологічному факультеті. В 19942004 роках працювала викладачем у Теребовлянській класичній гімназії, де в 2001-2004 роках виступила засновником та редактором гімназійного часопису «Нове покоління».


Назва:Іларіон (Прохоров)

-Знайдено: + | періодкінець = 25 червня 1970


Назва:Церква святого Олександра (Київ)

Підзаголовок:=== Діяльність ===
Знайдено: + Протягом 1990 — 1994 років Церкву святого Олександра реставрували. Перші богослужіння проводились просто на сходах та в портику храма, ще до повернення його вірянам у 1991 році. 7 жовтня 1995 року Церква була освячена вдруге. Вона має статус прокафедерального собору Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької церкви в Україні. 25 червня 2001 року церкву відвідав папа Іван Павло ІІ під час свого візиту до Києва.


Зобр:4шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Арсеній (Смоленець) — з 25 червня 1930 архиєпископ Кримський; з 27 червня 1932 на спочинку; † 19 грудня 1937.
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + Діонісій (Прозоровський)29 листопада 1928 — 25 червня 1930 архієпископ Феодосійський, вікарій Таврійської єпархії; з 1936  в ув'язненні.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Порфирій (Гулевич) — 25 червня 1928 хіротонісаний у єпископа Криворізького, вікарія Дніпропетровської єпархії; з 5 вересня 1930 єпископ Зінов'євський, вікарій Одеської єпархії; з 11 серпня 1931 єпископ Кримський; з жовтня 1936  в ув'язненні; розстріляний 2 грудня 1937.


Назва:Державний комітет України у справах національностей та релігій

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Указом Президента України від 29 квітня 1992 створено Фонд розвитку культур національних меншин України, а 25 червня 1992 Верховна Рада України ухвалила «Закон України про національні меншини в Україні». Його основні положення ввійшли до Конституції України.


Назва:Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Шацьк)

-Знайдено: + З 25 червня 1991 року в церкві вже почали проводити богослужіння. У 1992 році храм відвідав єпископ Варфоломій. На дзвіниці церкви знаходиться 4 дзвони, з них 3 сучасних, відлитих у Нововолинську. Частину ікон, книг і іншого начиння повернуто з Світязького храму. 25 червня 1994 року відбулось соборне богослужіння, яке провів благочинний Любомльської округи митрофорний протоієрей І.А. Лисенко разом зі священиками Любомльського району. Церква була урочисто освячена 8 жовтня 1994 року, на свято преподобного Сергія Радонезького. На освяченні був єпископ Ніфонт.


Назва:Свида Іван Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 25 червня 2007 року — командувач сухопутними військами ЗСУ.


Зобр:1шт.


Назва:Океан-О

-Знайдено: + 19 травня 1999 було проведено засідання МДК, на підставі якого 25 червня 1999 було прийнято рішення № 312/135: при позитивних результатах випробувань провести запуск КА «Океан-О» в період з 21 червня по 23 червня 1999.


Назва:Сиротенко Іван Гнатович

-Знайдено: + Українець, позапартійний. Освіта вища, закінчив Глухівський вчительський інститут 1915 році, Київський комерційний інститут. З 1919 року надавав допомогу Армії УНР. У 1921-1922 рр. був капеланом Армії УНР. Служив священиком УАПЦ у с. Забороль Олександрійського району Рівнеської області. Перед арештом мешкав у с. Садів Торчинського району Волинської області. Мав дружину (Сиротенко Варвара Микитівна 1888р.н.) та двох доньок: Оспецька Раїса (1905 р.н.), Косач Тамара (1910 р.н.). Заарештований 25 червня 1940. Перебував під слідством у м. Рівному, слідство провадив слідчий Щербина. Засуджений ОН при НКВС СРСР (протокол № 59 від 5.06.1941 року) за ст54-13,80, за спробу нелегально перейти державний кордон - у ВТТ на 8 років.


Назва:Панорама «Оборона Севастополя 1854—1855 років»

-Знайдено: + 25 червня 1942 року під час бомбардування та артилерійського обстрілу в будівлі панорами потрапили фашистські бомби. Загорілося живописне полотно. Боротьба за порятунок картини тривала близько двох годин. Тільки героїчними зусиллями моряків-чорноморців і солдатів, що кинулися у вогонь, вдалося врятувати 86 окремих частин картини. Вночі 27 червня вцілілі фрагменти твору були занурені на останній корабель, який прорвався до обложеного міста — лідер есмінців «Ташкент». На його борту розмістилися також 2 000 осіб — поранені, жінки і діти. У неймовірно важких умовах, під безперервною бомбардуванням фашистських літаків екіпажу корабля на чолі з його командиром В. М. Єрошенком вдалося доставити людей і цінний вантаж до Новоросійська. Спеціальною комісією було встановлено, що врятовані дві третини картини площею 1 116 м², але стан полотна виключав можливість його реставрації.


Зобр:10шт.


Назва:Прапор Дзержинська (Донецька область)

-Знайдено: + Прапор Дзержинська — прапор міста Дзержинська Донецької області, розроблений ВАТ «Інтерхоббітехніка» (місто Донецьк) та затверджений рішенням сесії Дзержинської міської ради від 25 червня 2003 року за № 4/11-7.


Зобр:2шт.


Назва:Кондратишин Ігор Миронович

-Знайдено: + Кондратишин Ігор Миронович (25 червня 1959, с. Буцнів, нині Тернопільського району Тернопільської області) — український мовознавець, перекладач, педа­гог. Кандидат філологічних наук (1993).


Назва:Ан-71

-Знайдено: + У середині червня 1985 р. перший Ан-71, що отримав реєстраційне позначення СССР-780151, в повному обсязі укомплектували авіаційними системами і частково макетом РТК. 23 червня 1985 о 11.30 відбулася урочисте викочування його з складального цеху. 25 червня машину заправили і здійснили тарирування. 3 липня був підписаний акт про передачу літака на ЛВіДБ КМЗ для проведення льотних випробувань, і вже 5 липня виконані перші швидкісні пробіжки. Того ж дня оформили акти про готовність літака і екіпажа до першого вильоту.


Зобр:4шт.


Назва:Георгійович Родослав Опанасович

-Знайдено: + Георгійович Родослав Опанасович (25 червня 1873 — після 1918) — полковник Армії Української Держави.


Назва:Вентура+

-Знайдено: + * Найбільша поразка: 5:1 («Олімпік» (Кіровоград), товариська зустріч 25 червня 2010 року)


Зобр:1шт.


Назва:Кручкевич Богдан Володимирович

-Знайдено: + 25 червня 1941 року Кручкевич був спійманий на вулиці польовою жандармерією, і доправлений у Польщу до міста Замойсця. Звідти в'язнів переправляють до Гамбурга у табір військовополонених «Шталог Х-Д». У таборі переживає нестерпні умови з високою смертністю. На початку жовтня 1941 року 200 в'язнів (включно з Кручкевичем) перевозять в Австрію в м. Брук в табір примусової праці. Звільнений у березні 1942 року з табору, працював на будівництві залізничних доріг до квітня 1943 року.


Зобр:3шт.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |25 червня 1924


Назва:Пам'ятники Новомиргорода

-Знайдено: + | Тарасові Шевченку, пам'ятник || 2010 || У сквері біля Новомиргородської міської ради, по вул. Леніна, 227/7 || || Пам'ятник було урочисто відкрито та освячено 25 червня 2010 року. Автор — скульптор В. Димйон. Встановлення пам'ятника відбулось за рахунок зібраних коштів громадян, міського і районного бюджетів та кількох політичних сил.[24]


Зобр:31шт.


Назва:Нордманн Олександр Давидович

-Знайдено: + Нордманн Олександр Давидович (фін. Alexander von Nordmann, 24 травня 1803, Котка25 червня 1866, Турку) — фінський натураліст, зоолог, палеонтолог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Пішов з життя 25 червня 1866 року від інфаркту.


Назва:Караванський Олег Едуардович

-Знайдено: + Олег Едуардович Караванський (* 25 червня 1974, Шаргород, Вінницька область) — український підприємець, політик і футбольний функціонер. Президент корпорації «O.L.KAR. Фарм-сервіс». Депутат Вінницької обласної ради V скликання (з 2006). Президент футбольного клубу «Нива» (Вінниця).


Назва:24-а механізована бригада (Україна)

-Знайдено: + На 22 червня 1941 року дислокувалася в Молодечно (Білорусія). З початком Німецько-радянської війни отримала наказ висуватися в район Ліди, де 25 червня 1941 року вступила в бій з однією із трьох колон 3-ї танкової групи генерал-полковника Гота, яка націлилася на Мінськ. Перші бої дивізії були доволі успішними, вона зупинила ворога і відкинула його танки за річку Клева. Рубіж утримувала до 29 червня 1941 року, але через те, що на сусідніх ділянках фронту німецькі війська прорвалися далеко на схід, дивізія опинилася в глибокому оточенні. З тяжкими боями, подолавши 500 км, 14 липня прорвала вороже кільце і в районі Мозиря вийшла з оточення з порівняно невеликими втратами.


Зобр:28шт.


Назва:Герб Нової Каховки

-Знайдено: + |дата_затвердження = 25 червня 1968 року
-Знайдено: + Герб Ново́ї Кахо́вки — геральдичний символ міста Нова Каховка Херсонської області, затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради № 206 від 25 червня 1968 року.


Назва:Державна митна служба України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Закони України «Про митну справу в Україні» (прийнятий 25 червня 1991) «Про Єдиний митний тариф» і Митний кодекс (введені в дію протягом 1991–1992 років) стали законодавчою основою організації митної справи в державі, освіти митної системи України.


Зобр:2шт.


Назва:Клоков Всеволод Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 (25 червня) 1917 року в місті Усть-Катаві Челябінської області в родині робітника. Росіянин. Член ВКП(б) з 1947 року. Навчався в неповній середній школі, а потім на робітфаку.


Зобр:1шт.


Назва:Веселов Олександр Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Незважаючи на отримане важке поранення, він на початку радянсько-німецької війни знову добровільно пішов на фронт. 25 червня 1941 року, на радянсько-румунському кордоні, діючи в складі розвідки, він був контужений. Після одужання, в 1942 році, знову вирушив на фронт. 7 грудня 1943 року важко поранений в голову. Демобілізований як інвалід 2-ї групи.


Зобр:1шт.


Назва:Ткаченко Володимир Матвійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений трьома орденами Леніна (в тому числі 25 червня 1944, 6 квітня 1945), п'ятьма орденами Червоного Прапора (у тому числі 2 листопада 1943), орденом Суворова 2-го ступеня (3 червня 1944), медалями.


Зобр:1шт.


Назва:Чернігівська телевежа

Підзаголовок:===Свторення===
Знайдено: + 25 червня 1956 року виконкомом Чернігівської міської ради депутатів трудящих було прийняте рішення про будівництво в місті Чернігові телевізійної ретрансляційної станції на виконання постанови Ради Міністрів СРСР від 26 вересня 1955 року. Були залучені до дольової участі в будівництві підприємства міста Чернігова. Камвольно-суконний комбінат, наприклад, виділив на будівництво три з половиною мільйони карбованців, фабрика музичних інструментів – 500 тисяч карбованців, меблева фабрика та ремзавод "Жовтневий молот" – по 200 тисяч карбованців.


Зобр:1шт.


Назва:Їндржих Їндржишек

-Знайдено: + Ї́ндржих (Ге́нрих-Ігна́тій Ігна́тійович) Ї́ндржишек (нар.25 червня 1857, Понікла, Чехія — 28 серпня 1924, Прага) — купець другої гільдії, власник музичного магазину та майстерень з ремонту й виробництва музичних інструментів у Києві, засновник київської фірми грамзапису «Екстрафон». Член Київської міської думи. Брав активну участь у громадському та політичному житті чеських іммігрантів у Росії. Ініціатор створення та голова товариства ім. Я. А. Коменського, Київського чеського комітету, один з організаторів антигабсбурзького руху серед російських чехів.


Зобр:2шт.


Назва:Філарет (Кучеров)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 червня 1996 року зачислений до братії Успенської Києво-Печерської лаври. 28 серпня 1996 року намісником лаври архімандритом Павлом пострижений у чернецтво з ім'ям «Філарет» на честь святителя Філарета (Амфітеатрова). Того ж дня митрополитом Київським і всієї України Володимиром висвячений у диякона, 4 грудня того ж року — в ієромонаха.


Назва:Телетріумф

Підзаголовок:== Статистика ==
Знайдено: + | 2005 || 20 || 251 || 106 || 25 червня || Запоріжжя ||


Назва:Осадчий Михайло Григорович

Підзаголовок:=== Зростання ===
Знайдено: + Без аспірантури й наукового керівника Михайло Осадчий написав й успішно захистив 25 червня 1965 року кандидатську дисертацію на тему «Журналістська діяльність Остапа Вишні (19191933)».


Зобр:1шт.


Назва:Стельмахович Мирослав Гнатович

-Знайдено: + Мирослав Гнатович Стельмахович (25 червня 1934, с. Уличне Дрогобицького району, Львівської обл — †23 квітня 1998) — доктор педагогічних наук, професор, дійсний член АНП України.
-Знайдено: + 1934 р. 25 червня — народився в с. Уличне, Дрогобицького району, Львівської області.


Назва:Герб Старого Чорторийська

-Знайдено: + |дата_затвердження = 25 червня 2008
-Знайдено: + Герб Старого Чорторийська затверджений 25 червня 2008 року сесією Старочарторийської сільської ради.


Назва:Прапор Старого Чорторийська

-Знайдено: + |затверджений = 25 червня 2008
-Знайдено: + Пра́пор Старо́го Чортори́йська затверджений 25 червня 2008 року сесією Старочарторийської сільської ради.


Назва:Семерньов Віктор Михайлович

Підзаголовок:== Творчість ==
Знайдено: + Завдяки копіткій роботі в бібліотеках та архівах, картини Віктора Семерньова відзначаються історичною правдивістю, реалістичністю. Серед них «Гангутський бій» (1978 р.), «Штурм Очакова» (1978 р.), «Засідання штабу Чорноморського флоту» (1980 р.), «Бій брига „Меркурій“ з турецькими кораблями» (1978 р.), «Св. Миколай» на добудові" (1988 р.), «Чесменська битва 25 червня 1770 р.» (2000 р.) та багато інших.


Назва:Іваненко Дмитро Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В засланні Д. Д. Іваненко викладав на кафедрі теоретичної фізики Томського університету, був професором, завідуючим кафедрою. Потім, в 19391940 роках — завкафедрою теоретичної фізики Свердловського університету. 25 червня 1940 року в фізичному інституті Академії наук СРСР Дмитро Дмитрович захистив докторську дисертацію за темою «Основи теорії ядерних сил». Після захисту дисертації, в тому ж 1940 році, вченому дозволили повернутися в Київ, де він також очолив кафедру теоретичної фізики в Київському державному університеті імені Тараса Григоровича Шевченка.


Назва:Історія Пирятина

-Знайдено: + 25 червня 1994 року в Пирятині, на майдані поблизу районного будинку культури, відбулася зустріч з Президентом України Л. М. Кравчуком.


Зобр:6шт.


Назва:Хіміч Іван Васильович

-Знайдено: + Іван Васильович Хіміч (*25 червня 1935) — український учений-фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1995 р.


Зобр:1шт.


Назва:Ященко Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергій Володимирович Ященко (нар. 25 червня 1959, Костянтинівка, УРСР) — радянський і український футболіст, колишній півзахисник донецького «Шахтаря».


Назва:Левків Тарас Богданович

-Знайдено: + Ле́вків Тара́с Богда́нович (25 червня 1940 Мала Березовиця) — художник-кераміст, графік. Заслужений діяч мистецтв, завідуючий відділу художньої кераміки Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Труша.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 червня 1940 року в селі Мала Березовиця Збаразького району Тернопільської області. Закінчив відділ кераміки Львівського училища прикладного мистецтва імені Івана Труша (19591964 викладач з фаху — Тарас Драган), Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (1971). 1970 року відбулась перша персональна виставка художньої кераміки Тараса Левківа у Львові. 1972 року — перший представник від України на ІІІ міжнародному бієнале у Валлорісі (Франція). Учасник міжнародних конкурсів художньої кераміки у Фаенці (1974, 1978, 1979, 1980). Брав участь у виставках у Прибалтиці, Польщі (Жешув 1976), (Сопот 1979); Угорщині (Будапешт 1980), НДР (Дюссельдорф 1982), ФНР (Вестервальд 1984).[25]


Назва:Малоросійські козачі полки 1831-1832 років

-Знайдено: + Формування полків було завершено до 25 червня.


Назва:Саша Стевич

-Знайдено: + 25 червня 2010 року футболіст підписав контракт з луцькою «Волинню»Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: теги без назви повинні мати якийсь вміст


Зобр:2шт.


Назва:Леонардо Алейшо да Коста

-Знайдено: + | пк-поновлення =25 червня 2011


Зобр:1шт.


Назва:Прикордонні битви (1941)

-Знайдено: + Спроба командування Північно-Західного фронту 23 червня провести контрудар силами двох механізованих корпусів (майже 1000 танків) в районі міста Расейняй закінчилася поразкою і 25 червня було прийняте рішення відійти за Західну Двіну. 26 червня німецьким військам вдалось форсувати ріку в районі Даугавпілса, а 2 липня — в районі Єкабпілса. 1 липня 18-а німецька армія зайняла Ригу та увійшла на територію південної Естонії.
-Знайдено: + Флангові армії Західного фронту (3-я армія в районі Гродно та 4-а — в районі Берестя) зазнали значних втрат вже в перший день війни. До 25 червня 4-а радянська армія змушена була відійти в глиб території на відстань до 200 км. На гродненському напрямку 23 червня силами 6-го і 11-го механізованих та 6-го кавалерійського корпусів, а також частини 3-ї армії була здійснена спроба провести контрнаступ, однак виділені для удару сили не встигли сконцентруватись у визначених районах і одночасного наступу не вийшло. Після дводенних боїв 25 червня Ставка ВГК дозволила відступ військ до Мінського та Слуцького укріпрайонів.


Зобр:1шт.


Назва:Краснокутський професійний аграрний ліцей

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 2003 році, на підставі наказів Міністерства освіти і науки України від 13 червня 2003 року №340 та Головного управління освіти і науки Харківської ОДА від 25 червня 2003 року №277, ПТУ №62 було реарганізовано в Краснокутский професійний аграрний ліцей.


Зобр:3шт.


Назва:Парк санаторію «Ясна Поляна»

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після смерті О. Голіцина в 1844 році садиба і прилеглий до неї парк занепали[26]. Маєток перейшов у руки Кочубеніної (18701956), потім став власністю графині С. Паніної, громадського і політичного діяча Російської імперії. З 8 вересня 1901 року по 25 червня 1902 року в маєтку на території парку мешкав Л. Толстой, якого Паніна запросила погостювати в своєму маєтку в Гаспрі, дізнавшись про те, що лікарі рекомендували письменнику лікування в Криму. Тут Л. Толстой зустрічався з А. Чеховим, В. Короленко, О. Купріним, Ф. ШаляпінимПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:21шт.


Назва:Іщук Руслан Васильович

-Знайдено: + Іщу́к Русла́н Васи́льович (25 червня 1949, м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області) — український музикант, диригент-хормейстер. Член Національної Ліги українських композиторів (1997), Асоціації діячів естрадного мистецтва України (1998).


Назва:Стефанко Олеся Михайлівна

-Знайдено: + Оле́ся Миха́йлівна Стефа́нко (нар. 25 червня 1988, с. Ковалівка, Коломийський район, Івано-Франківська область) — українська учасниця конкурсу краси «Міс Всесвіт».


Назва:900 років Новгород-Сіверському князівству (монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 25 червня 1999 року. Відноситься монета до серії «Стародавні міста України».


Назва:Кануков Джамбулат Батгириєвич

-Знайдено: + 15 травня 1915 отримав контузію та був евакуйований з фронту. Після одужання, з 25 червня 1915, за власним бажанням переведений до 17-го корпусного авіаційного загону, де служив льотчиком-дозорцем. 17 жовтня 1915 відряджений на навчання до Військової авіаційної школи. 10 травня 1916 отримав звання поручика. 7 серпня 1916 закінчив школу та дістав звання військового льотчика.


Зобр:3шт.


Назва:Олянчин Домет Герасимович

-Знайдено: + Олянчин Домет Герасимович(19 серпня 1891 — †25 червня 1970) — український історик, архівіст, освітянин.


Назва:Еліс Бакай

-Знайдено: + Еліс Бакай (алб. Elis Bakaj, нар. 25 червня 1987, Тирана, Албанія) — албанський футболіст, півзахисник клубу «Чорноморець». Відомий також виступами за клуби «Партизані», «Динамо» (Тирана), «Динамо» (Бухарест) та національну збірну Албанії. Чемпіон та віце-чемпіон Албанії, володар кубка та суперкубка Албанії, а також фіналіст кубка та суперкубка України.


Зобр:7шт.


Назва:Стасенко Іван Михайлович

-Знайдено: + Іван Михайлович Стасенко (* 26 вересня 1891, м. Миргород, Полтавська область - † 25 червня 1963, м. Буффало, США) — підполковник Армії УНР.


Зобр:3шт.


Назва:Битва під Дубном

-Знайдено: + == Дії сторін у контрударах 24 і 25 червня ==
-Знайдено: + Вранці 25 червня удар по лівому флангу 1-ї танкової групи в напрямку Луцьк — Дубно завдали 9-й мехкорпус Рокоссовського і 19-й мехкорпус Фекленка змусивши частини 3-го моторизованого корпусу німців відійти на південний захід від Рівного. 43-я танкова дивізія 19-го корпусу силами 79 танків 86-го танкового полку прорвала оборонні позиції німецької 11-ї танкової дивізії і до шостої години вечора увірвалися на околицю Дубна, вийшовши до річки Ікви. Однак внаслідок контрударів німців по позиціям 36-го стрілецького корпусу на лівому фланзі дивізії і 40-ї танкової дивізії на правому, обидва фланги 43-ї дивізії виявилися незахищеними і її частини змушені були відійти від Дубна на захід від Рівного. Німецька 11-та танкова дивізія, підтримана лівим флангом 16-ї танкової дивізії в цей час вийшла до Острогу, просунувшись в глибокий тил радянських військ.
-Знайдено: + З півдня, з району Броди, на Радехів і Берестечко наступав 15-й мехкорпус генерала Карпезо з завданням розгромити противника і з'єднатися з частинами 124-ї і 87-ї стрілецьких дивізій, оточених в районі Війниці та Милятина. 37-а танкова дивізія мехкорпусу в другій половині доби 25 червня форсувала річку Радоставка і просунулася вперед. 10-а танкова дивізія зіткнулася з добре організованою протитанковою обороною німців і змушена була відійти. Позиції корпусу почали охоплювати з флангів німецькі піхотні частини.
-Знайдено: + 8-й механізований корпус генерала Рябишева зробивши з початку війни 500 кілометровий марш і залишивши на дорозі в наслідок поломок і ударів авіації до половини танків і частину артилерії, до вечора 25 червня почав зосереджуватися в районі Буська на південний захід від Бродів.


Зобр:9шт.


Назва:Ставицький Едуард Анатолійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 червня 2011 року присвоєний третій ранг державного службовця[27].


Назва:Билім-Колосовський Семен Петрович

-Знайдено: + Народився на Полтавщині. Закінчив Одеське піхотне юнкерське училище (1876), вийшов прапорщиком до 14-го стрілецького полку (Одеса), у складі якого брав участь у Російсько-турецькій війні 1877–1878 рр. У 19001901 рр. брав участь у Китайському поході. З 5 жовтня 1904 р. — полковник. У 1905 р. у складі 57-го піхотного Модлинського полку брав участь у поході на Далекий Схід. З 21 березня 1907 р. — командир Гродненського фортечного піхотного батальйону. З 1909 р. — командир 76-го піхотного Кубанського полку (Тульчин). Кавалер орденів Святого Станіслава, Святого Володимира, Святої Ганни. З 1913 р. — генерал-майор. Під час Першої світової війни — командир 1-ї бригади 10-ї Сибірської стрілецької дивізії, 1-ї бригади 14-ї Сибірської стрілецької дивізії. З 25 червня 1916 р. — начальник 118-ї піхотної дивізії. Нагороджений Георгіївською зброєю (16 серпня 1916, за бій 24 червня25 червня 1915).


Назва:Степан

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 9 січня, 17 січня, 26 лютого, 10 квітня, 9 травня, 20 травня, 25 червня, 6 липня, 15 серпня, 2 вересня, 28 вересня, 17 жовтня,
10 листопада, 11 грудня, 22 грудня, 28 грудня


Зобр:2шт.


Назва:Арсен (ім'я)

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 15 січня, 1 лютого, 21 березня, 25 червня, 25 липня, 6 вересня, 10 вересня, 10 листопада, 13 грудня, 26 грудня[28]


Зобр:1шт.


Назва:Вероніка

-Знайдено: + * Іменини: 25 червня, 9 липня, 12 липня, 30 липня, 17 жовтня[29]


Зобр:1шт.


Назва:Марія (ім'я)

-Знайдено: + * Марія Терезіяерцгерцоґиня Австрії, королева Угорщини з 25 червня 1741 , королева Богемії з 20 жовтня 1740, Королева Галичини та Володимерії та імператриця Священної Римської імперії (як жінка, а пізніше вдова Франца I Стефана Лотарингського, обраного імператором 1745 року). Засновниця Лотарингської гілки династії Габсбурґів


Зобр:5шт.


Назва:Олександр (Скальський)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 25 червня 1894 року служив в Олександро-Невському храмі в місті Маргілане і законовчителем в церковно-парафіяльному училищі.


Назва:Дзера Олександр Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1976 році захистив кандидатську дисертацію, у 1996 році — докторську, на тему «Розвиток права власності громадян в Україні». Вчене звання доцента присвоєно 25 червня 1986 року, звання професора кафедри цивільного права — 26 червня 2001 року.


Назва:Воробйов Геннадій Петрович

-Знайдено: + Генадій Петрович Воробйов (25 червня 1961) — український військовий. Генерал-полковник. Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 червня 1961 року в місті Ахалкалакі у Грузії. У 1982 році закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. М.Фрунзе.


Назва:Немошкаленко Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володимир Володимирович Немошкаленко (26 березня 1933, Сталінград — 25 червня 2002) — український вчений у галузі спектроскопії твердого тіла та електронної структури речовини, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту металофізики НАН України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві на вулиці Челюскінців (нині Костьольна), 15, квартира 1[30]. Помер 25 червня 2002 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52а).


Зобр:2шт.


Назва:Визвольна війна середини XVII століття (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 25 червня 1998 року. Вона належить до серії «Герої козацької доби».


Зобр:1шт.


Назва:Огоновський Любомир

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 25 червня 1891 в Нижневі (тепер Тлумацького району, Івано-Франківської області. Закінчив ґімназію у Львові, згодом університет.


Назва:Охендовський Михайло Володимирович

-Знайдено: + * Заслужений юрист України (25 червня 2010) — за вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм.[31]


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 25 червня 1918


Зобр:87шт.


Назва:Жабінська Євгенія

-Знайдено: + Народ. 25 червня 1965 р. у Більську Підляському (Польща). Закінчила біологічний факультет Університету Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін).


Назва:1941. Заборонена правда

-Знайдено: + Тим часом, доки німці майже без перешкод заглиблювалися в тил СРСР, Сталін віддав наказ про повну окупацію Фінляндії, яке розпочалося 25 червня. Червона армія була цілковито розгромлена фінськими мобільними частинами. Фінляндія повернула собі землі, які належали їй до 1940-го року. У подальшому це стало однією з причин блокади Ленінграду


Зобр:4шт.


Назва:Поліщук Роман Володимирович

-Знайдено: + Роман Володимирович Поліщук (25 червня 1978, Черкаси) — колишній український футболіст, захисник.


Назва:Крижанівська Інна Іларіонівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 12 (25 червня) 1913 року в місті Черкасах в родині вчителів. Після закінчення школи вступила до Дніпропетровського медичного технікуму, який закінчила з відзнакою. За направленням працювала фельдшером на заводі імені Петровського. Як відмінниця, без екзаменів, була прийнята на лікувальний факультет Дніпропетровського медичного інституту і в 1938 році отримала диплом також з відзнакою.


Назва:Вулиця Пушкінська (Одеса)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 червня 1880 року вулицю перейменовують на «Пушкінську», і ця назва збереглася і до на наших днів. Незважаючи на те, що Пушкіну доводилося зупинятися в різних будинках Одеси, музей, присвячений поетові, вирішили відкрити саме в будинку № 13 на цій вулиці. Там же знаходиться і пам'ятник Пушкіну з тростиною (іноді без), який одесити встановили на честь 200-річчя поета.


Зобр:1шт.


Назва:Бугайко Тетяна Федорівна

-Знайдено: + Бугайко Тетяна Федорівна (* 25 червня 1898, Єреван — † 25 жовтня 1972, Київ) — український літературознавець, педагог, 1940 — заслужений учитель УРСР, 1957 — доктор педагогічних наук, 1958 — професор.


Зобр:1шт.


Назва:Логвиненко Іван Михайлович

-Знайдено: + Логвиненко Іван Михайлович (* 25 червня 1922, Ольшаниця Рокитнянського району, Київської області) — український письменник, кандидат юридичних наук, полковник міліції, член Спілки письменників України. Нагороджений медаллю ім. Макаренка. Кавалер двох орденів Червоної Зірки, Вітчизняної війни І ступеню, медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За оборону Ленінграда», «За перемогу над Німеччиною», українським орденом Богдана Хмельницького 3 ступеню, медаллю «Захисник Вітчизни», почесний працівник МВС.


Назва:Нещерет Тетяна Іванівна

-Знайдено: + Нещерет Тетяна Іванівна (* 25 червня 1931 Халеп'я Обухівського району — † 6 січня 2007), — українська актриса, заслужена артистка України, 1958 — член Національної спілки театральних діячів та Національної Спілки письменників України — 1994, тоді ж — заслужена артистка України. Нагороджена орденом «Знак Пошани» та Почесною грамотою Міністерства культури СРСР.


Назва:Циганенко Анатолій Якович

-Знайдено: + Циганенко Анатолій Якович (* 25 червня 1929, Кочубеївка — сучасний Чутівський район — 29 листопада 2012) — почесний ректор Харківського національного медичного університету, 1979 — заслужений працівник вищої школи СРСР, доктор медичних наук, професор, академік. 1993 — дійсний член Української академії наук, Української екологічної академії наук, Міжнародної Академії комп'ютерних наук і систем, 1995 — Академії наук вищої освіти України, 1996 — Нью-Йоркської академії наук. 1995 — почесний академік Української медичної стоматологічної академії, 1998 — Польської академії медицини, 1999 — академік Всесвітньої академії медичних наук ім. Альберта Швайцера. Нагороджений орденом «Знак Пошани», 1996 — «За заслуги» ІІІ ступеня, 1999 — ІІ ступеня, 2004 — І ступеня. Відмінник освіти України, нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, орденами «За розвиток науки і освіти» та «За трудові досягнення IV ступеня», медаллю «10 років незалежності України» та іншими. Визнаний Харків'янином 2002 року та Харків'янином ХХ століття. Серед нагород — Велика золота командорська медаль ім. Альберта Швайцера.


Зобр:1шт.


Назва:Деркач Марія Дем'янівна

-Знайдено: + Деркач Марія Дем'янівна (* 25 червня 1896, Струсів — сучасний Теребовлянський район — 14 квітня 1972, Львів) — український літературознавець радянських часів.


Назва:Акмаєв Анатолій Ісайович

-Знайдено: + Анатолій Ісайович Акмаєв (нар.26 березня 1953, м. Кадіївка — пом.25 червня 2011, м. Алчевськ)  — український економіст. Ректор (20052011) Донбаського державного технічного університету. Ініціатор і безпосередній керівник перетворення Донбаського гірничо-металур­гійного інституту в Донбаський державний технічний університет. Виходець з родини шахтаря, який все своє життя спрямував на дослідження проблем економіки сучасної України.


Назва:Кравченко Ганна Сергіївна

-Знайдено: + Кравченко Ганна Сергіївна[32] (нар. 25 червня 1986) — українська спортсменка, академічна веслувальниця, бронзова призерка літньої Універсіади у Казані.


Назва:Українсько-канадські відносини

-Знайдено: + * 25 червня у Києві проведено зустріч між Заступником Міністра закордонних справ України і парламентським секретарем Міністра закордонних справ Канади Бобом Декертом.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Пам'яті Квітки Цісик» // «Свобода», ч. 15, 10 квітня 2009, с. 2
  2. [http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?
    Підзаголовок:=== Україна ===
    Знайдено: + u_lvovi_bude_muzey_kvitki_tsisik&objectId=1105466 «У Львові урочисто відкрили вулицю Квітки Цісик» // zaxid.net, 25 червня 2010]
    «Вулиці дали ім'я Квітки Цісик» // «Свобода», ч. 28, 9 липня 2010, с. 1, 5
  3. Бойко, Олена. Територія, кордони і адміністративно-територіальній поділ Української Держави гетьмана П. Скоропадського (1918) // Регіональна історія України. Збірник наукових статей. — 2009. — Випуск 3.— С.219 — 220.
  4. Бойко, Олена. Територія, кордони і адміністративно-територіальній поділ Української Держави гетьмана П. Скоропадського (1918) // Регіональна історія України. Збірник наукових статей. — 2009. — Випуск 3.— С.223.
  5. [http://upa.in.ua/book/?
  6. Указ Президента України № 726/2010 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  7. [http://www.day.kiev.ua/301579 Ігор Лосєв. В защиту «старых добрых» мифов. О чем дискутируют «телевизионные историки»?
  8. http://www.pravda.com.ua/news/2009/6/25/97252.htm
  9. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  10. Станом на 25 червня 2010. За виключенням іноземних членів.
  11. [http://novomirgorod.com/index.php?
  12. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  13. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  14. ДАВО, ф.66,оп.4, спр.14, арк.141
  15. В.Шумилкин избран председателем Харьковской областной организации партии "Единый центр"
  16. Владимир Шумилкин стал главой Секретариата
  17. [http://www.oblrada.kharkov.ua/ukr/decision/?
  18. Фото могили Олександра Ітигілова (kiev-necropol.narod.ru) (рос.)
  19. Цісарик В. Львівська школа монументальної скульптури другої половини XX ст. // Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв — 2006. — N 9. — С. 98.
  20. http://pravda.com.ua/news/2010/03/2/4824500/
  21. Максименко Петро Степанович (kino-teatr.ru) (рос.)
  22. [http://www.megabook.ru/Article.asp?
  23. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  24. [http://novomirgorod.com/index.php?
  25. Придатко Т. Тарас Левків. Кераміка. Графіка. Інтарсія. // Мистецтвознавство України. — Львів: «Афіша», 2011. — С. 319.
  26. Парк санатория "Ясная Поляна" - поселок Гаспра
  27. Указ Президента України № 709/2011 від 25 червня 2011 року «Про присвоєння рангу державного службовця»
  28. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  29. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  30. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою КДПУНТ не вказано текст
  31. Указ Президента України № 726/2010 від 25 червня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  32. В деяких джерелах — Анна Сергіївна