Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/8 грудня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 18 грудня 1940 року Німеччина затвердила план Барбаросса й 22 червня 1941 року напала на СРСР. Війна між цими державами тривала чотири роки й велася переважно на території України. У конфлікті на боці Німеччини виступили Італія, Угорщина, Румунія, Хорватія, Болгарія, Словаччина і Фінляндія. 19 вересня 1941 року нападники захопили Київ і Правобережжя, 24 жовтня — Харків і Лівобережжя, а червні-липні 1942 року — Крим і Кубань. В лютому 1943 року СРСР зміг спинити натиск противника під Сталінградом, а в серпні того ж року перехопив наступальну ініціативу після перемоги на Курській дузі. 6 листопада 1943 року радянські війська захопили Київ, а в квітні-травні 1944 року встановили радянський контроль над Правобережжям і Кримом. Наприкінці серпня 1944 року СРСР зайняв Західну Україну й почав наступ на окуповані Німеччиною країни Центральної Європи. 2 травня радянські війська здобули німецьку столицю Берлін. 8 травня війна скінчилася капітуляцією Німеччини. В результаті перемоги СРСР зросла його роль на міжнародній арені. У країнах Центральної Європи була створена низка прорадянських режимів.
Підзаголовок:==== Незалежність ====
Знайдено: + 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет[1], що поклало початок конфронтації між урядами СРСР і УРСР. 19 серпня 1991 року в Москві комуністи-консерватори здійснили невдалу спробу державного перевороту, щоби відновити владу партії. Після провалу путчистів, 24 серпня 1991 року, Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України[2]. Цей акт підтримало 90,32 % українців на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Це ознаменувало появу незалежної держави Україна. Того ж дня відбулися перші президентські вибори, на яких переміг голова Верховної Ради України, у 1988–1990 рр. — завідувач ідеологічного відділу, секретар ЦК КПУ, Леонід Кравчук. 8 грудня в Біловезькій пущі і 21 грудня в Алма-Аті лідери України, Білорусі та Росії підтвердили розвал СРСР і утворили Співдружність незалежних держав (СНД)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, що призвело до дострокових парламентських виборів у вересні 2007 року[3]. Янукович був обраний президентом в 2010 році[4]. 11 березня було сформовано новий уряд на чолі з Миколою Азаровим. 21 квітня Віктор Янукович підписав угоду із президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі до 2042 року. 27 квітня цю угоду синхронно ратифікували Верховна Рада України і Державна дума Російської Федерації. 16 листопада 2010 року почалася Акція протесту проти Податкового кодексу.
-Знайдено: + Після проголошення Україною своєї незалежності 24 серпня 1991 року і прийняття нею своєї Конституції 28 червня 1996-го вона стала президентсько-парламентською республікою. Проте 8 грудня 2004 року, на прохання «політичної сили прем'єр-міністра Януковича» (яка побоювалася приходу Ющенко до влади), депутати ввели радикальні зміни до Конституції: за них проголосували 402 депутати, в тому числі Партія регіонів, Комуністична партія і Соціалістична партія. Україна стала парламентсько-президентською республікою.


Зобр:76шт.


Назва:Київ

Підзаголовок:=== Метро ===
Знайдено: + На сьогодні метрополітен є найшвидшим громадським транспортом. Враховуючи великі розміри мегаполісу та завантаженість вулиць Києва метрополітен користується популярністю як у киян, так і в гостей міста. Київський метрополітен активно розвивається. У 20102011 роках відкрилися чотири нові станції — «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська» і «Виставковий центр». Будівництво Куренівсько-Червоноармійської лінії продовжується, у 2012 році планується відкриття ще двох станцій — «Іподром» та «Теремки»[5]. Проводиться спорудження четвертої (Подільсько-Вигурівської) лінії, ведуться проектні роботи п'ятої (Лівобережної) лінії метрополітену.
-Знайдено: + | Брюссель || Бельгія Бельгія || 8 грудня 1997


Зобр:30шт.


Назва:Історія України

-Знайдено: + Голосування другого туру відбулося зі значними порушеннями і фальсифікаціями. Оприлюднені ЦВК результати про перемогу В. Януковича разюче відрізнялися від даних екзит-полів, які засвідчували перемогу В. Ющенка. Обурені таким станом речей виборці відгукнулися на заклик опозиційного кандидата захистити свій вибір і вже ввечері 21 листопада зібралися на мітинг на центральній площі Києва — майдані Незалежності. З наступного дня мітинг переріс у масову мирну акцію протесту, яка тривала до 8 грудня 2004 р. і отримала назву «Помаранчева революція».


Зобр:27шт.


Назва:Іваничук Роман Іванович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (8 грудня 1998) — за вагомий особистий внесок у збагачення національної культурної спадщини України, вагомі творчі здобутки і активну громадську діяльність[6]
-Знайдено: + nreg=1337/98 Указ Президента України № 1337/98 від 8 грудня 1998 року «Про відзначення нагородами України активістів Всеукраїнського товариства „Просвіта“ імені Тараса Шевченка»]</ref>


Зобр:1шт.


Назва:Костомаров Микола Іванович

-Знайдено: + У січні 1837 року Костомаров склав іспити з усіх предметів, і 8 грудня 1837 року його затвердили в статусі кандидата.


Зобр:3шт.


Назва:Волкович Микола Маркіянович

-Знайдено: + Народився 8 грудня 1858 року в місті Городні Чернігівської губернії (тепер районний центр Чернігівськї області). В 1882 році закінчив медичний факультет Київського університету і був залишений при госпітальній хірургічній клініці.


Зобр:1шт.


Назва:Жолтовський Павло Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1904 року на Східній Волині в селі Мислятин Ізяславського району Хмельницької області в родині священика. У рідному селі закінчив трьохкласну церковнопарафіяльну школу. Продовжив навчання спочатку в гімназії в Острозі, а пізніше — в Ізяславі. Саме в Острозі, як згадував учений, він уперше побував у музеї, побачив пам'ятки, і це стало справою його життя.


Назва:Михайло (Куземський)

-Знайдено: + | сан = 8 грудня 1833


Зобр:1шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Для подолання гострої кризи 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила Закон України № 2222-IV «Про внесення змін до Конституції України»[7]
-Знайдено: + nreg=2222-15 Закон України № 2222-IV від 8 грудня 2004 року «Про внесення змін до Конституції України»]</ref> та (в пакеті до нього) про внесення змін до закону про вибори Президента (останні дозволили провести переголосування 2-го туру виборів Президента). Того ж дня Президент України Леонід Кучма підписав ці документи.
-Знайдено: + Після приходу до влади Віктора Януковича і Партії Регіонів 1 жовтня 2010 року Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України, Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV у зв'язку з порушенням процедури його розгляду та прийняття. Згідно з рішенням КС, відповідний закон № 2222 втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення. Конституційний Суд України поновив чинність Конституції 1996 року та звернувся до органів державної влади з вимогою невідкладно привести українське законодавство у відповідність до Основного Закону в редакції від 28 червня 1996 року.
-Знайдено: + nreg=v020p710-10 Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України)]</ref> дію конституційних реформ, що були прийняті в 2004 році. З цієї дати знову діє Конституція 1996 року.


Зобр:2шт.


Назва:Васильєв Геннадій Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 8 грудня 2004 — подав заяву про відставку з посади Генерального прокурора України


Назва:Лук'яненко Левко Григорович

Підзаголовок:=== Засудження ===
Знайдено: + 13 грудня 1986 Лук'яненко з Кучино перевозять у Пермську пересильну тюрму, а звідти в Чернігівську, де з ним понад місяць «працював» слідчий КДБ. Повернули в Кучино. 8 грудня 1987 етапували на заслання в село Березівка Парабельського району Томської області.


Назва:Лінія Керзона

-Знайдено: + Вперше «Керзонову лінію» як східний кордон Польщі визначила Найвища Рада Антанти 8 грудня 1919[8] року


Зобр:1шт.


Назва:Помаранчева революція

-Знайдено: + * 8 грудня Верховна Рада перемінила склад Центральної виборчої комісії й прийняла виправлення до закону про вибори президента з метою перекрити основні канали фальсифікації виборів. Прийняття цих виправлень було результатом компромісу між владою й опозицією. У пакеті з ними була затверджена конституційна реформа, що обмежує владу президента України й передає частину його повноважень кабінету міністрів і парламенту. Після прийняття цих рішень революційна напруга в суспільстві значно зменшилась.


Зобр:12шт.


Назва:Кличко Віталій Володимирович

-Знайдено: + 8 грудня 2001 року Віталій провів бій проти переможця свого брата американця Роса П'юріті. У 11 раунді бій було зупинено, оскільки П'юріті отримав безліч потужних ударів і вже не міг захищатися. Кличко переміг технічним нокаутом.


Назва:Шерстюк Григорій Пилипович

-Знайдено: + Григо́рій Пили́пович Шерстю́к (* 26 листопада (8 грудня за новим стилем) 1882, село Новий Тагамлик, нині Машівського району Полтавської області — † 6 листопада (19 листопада за новим стилем) 1911) — український мовознавець, педагог, журналіст, видавець, громадський діяч.


Назва:Шкурупій Гео Данилович

-Знайдено: + Ґе́о Шкурупі́й (справжнє ім'я Гео́ргій (Ю́рій) Дани́лович, 20 квітня 1903, Бендери, Бессарабська губернія — † 8 грудня 1937, Сандармох) — український письменник, представник напрямку панфутуризму.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 листопада 1937 року «особлива трійка» переглянула справу Шкурупія й засудила його до смертної кари. Розстріляно 8 грудня 1937 року в урочищі Сандармох.


Зобр:3шт.


Назва:Ющенко Катерина Логвинівна

-Знайдено: + Катери́на Ло́гвинівна Ю́щенко (нар. 8 грудня 1919, Чигирин  — пом.15 серпня 2001) — автор першої у світі мови програмування високого рівня («Адресної мови програмування»), вчений кібернетик, член-кореспондент АН УРСР (1976)[9], заслужений діяч науки, лауреат премій Ради Міністрів СРСР, дійсний член Міжнародної академії комп'ютерних наук[10], двічі — Державної премії України, премії імені В. М. Глушкова. Нагороджена орденом княгині Ольги.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Катерина Логвинівна Ющенко (у дівоцтві Рвачова) народилася 8 грудня 1919 року. Закінчила Середньоазіатський Університет (1942). Працювала в Львівському відділі теорії імовірностей Інституту математики АН УРСР (1946 — 50), старший науковий співробітник Інституту математики АН УРСР (1950 — 57), завідувач відділу Інституту кібернетики АН УРСР (з 1957).


Назва:Яворовський Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Яворо́вський (1842 с.Голубече Вінницької області - 8 грудня 1919)  — історик, дослідник Поділля, редактор (з 1887), пізніше співредактор журналу «Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета» (Кам'янець-Подільський), згодом під назвою «Труды комитета для историкостатистического описания Подольской епархии».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1917 - на пенсії, проживав на околиці Кам’янця-Подільського. Помер 8 грудня 1919 після того як захворів на запалення легенів.


Назва:Фіцнерівна-Морозова Марія Іванівна

-Знайдено: + Марі́я Іва́нівна Фіцнері́вна-Моро́зова (* 8 грудня 1873, Львів — † 1920, Кам'янка-Струмилівська, нині Кам'янка-Бузька Львівської області) — українська драматична акторка і співачка (сопрано).


Назва:Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»

Файл:Poltava inst build.jpg

Підзаголовок:== Етимологія ==
Знайдено: + * від 8 грудня 2010 р. — Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»[11]
Підзаголовок:== Етимологія ==
Знайдено: + nreg=2213-2010-%F0 КМУ. Розпорядження від 8 грудня 2010 р. N 2213-р «Про реорганізацію Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого»]</ref>.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2010 р. N 2213-р Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого реорганізована шляхом перетворення її в Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»[12]
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + nreg=2213-2010-%F0 КМУ. Розпорядження від 8 грудня 2010 р. N 2213-р «Про реорганізацію Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого»]</ref>.


Зобр:11шт.


Назва:Хижняк Антон Федорович

-Знайдено: + Анто́н Фе́дорович Хижня́к (* 8 грудня 19071993) — український письменник.
-Знайдено: + Народився 8 грудня 1907 року в с. Зачепилівка, Костянтиноградського повіту (тепер Зачепилівський район Харківської області). Закінчив Харківський педагогічний інститут; працював журналістом.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

Підзаголовок:=== Еміґрація ===
Знайдено: + 8 грудня 1919 р. Найвища Рада Антанти, визнавши східним кордоном лінію Керзона, юридично затвердила польську окупацію українських земель: Холмщини, Лемківщини, Підляшшя і Надсяння.


Зобр:3шт.


Назва:Сологуб Андрій Павлович

-Знайдено: + Андрі́й Па́влович Сологу́б (8 грудня 1922, Конотоп, нині Сумської області) — український і французький живописець і скульптор.


Назва:Стадник Йосип Дмитрович

-Знайдено: + Йо́сип Дми́трович Ста́дник (*18 березня 1876, с. Валява Перемиського повіту, Галичина — †8 грудня 1954, Львів) — український актор, режисер і театральний діяч; чоловік Софії і батько Стефанії Стадник.


Назва:Тарновська Марія Миколаївна

-Знайдено: + Марі́я Микола́ївна Тарно́вська (* 8 грудня 1892, село Коцюбинці, нині Гусятинського району Тернопільської області — † 17 травня 1975, Детройт) — українська робітнича поетеса і прозаїк. Літературний псевдонім М. Вірляна.


Назва:Підмогильний Валер'ян Петрович

-Знайдено: + 8 грудня 1934 року Валер'яна Підмогильного було заарештовано зі звинуваченням в «участі у роботі терористичної організації, що ставила собі за мету організацію терору проти керівників партії».


Зобр:1шт.


Назва:Великі Бірки

-Знайдено: + * З 8 грудня 1966 р. — до Тернопільського району.


Зобр:9шт.


Назва:Лівицький Микола Андрійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 8 грудня 1989
-Знайдено: + Ліви́цький Мико́ла Андрі́йович (*9 (22) січня 1907(19070122), Жмеринка — †8 грудня 1989, Філадельфія США) — Президент УНР в екзилі (19671989), політичний діяч і журналіст.


Зобр:4шт.


Назва:Плав'юк Микола Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = 8 грудня 1989


Зобр:7шт.


Назва:Мліїв

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Гараня Олексія Федоровича (1914 — 8 грудня 1969);


Зобр:1шт.


Назва:Українська платформа «Собор»

-Знайдено: + 8 грудня 2011 року політична партія Українська платформа «СОБОР» прийняла рішення про вступ до Комітету опору диктатурі[13].


Зобр:1шт.


Назва:Вражливий Василь Якович

-Знайдено: + Вражли́вий Васи́ль (справжнє ім'я Васи́ль Я́кович Штанько́) (*1903, Опішня Зіньківського повіту Полтавської губернії — †8 грудня 1937, Соловки) — український письменник.


Назва:Вахнянин Анатоль Климович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Співорганізатор і перший голова товариства «Просвіта» (8 грудня 18681869).


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|8 грудня 1998


Зобр:11шт.


Назва:Левченко Олександр Миколайович

-Знайдено: + Ле́вченко Олекса́ндр Микола́йович (*8 грудня 1960, Антонівка, Володимирецький район, Рівненська область) — український письменник-фантаст, науковець, кандидат технічних наук, працює у галузі геоінформаційних технологій.


Зобр:1шт.


Назва:Кушнарьов Євген Петрович

Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Харківської обласної ради
8 грудня 200427 січня 2005
Наступник:
Колєснік Олексій Миколайович
(6 квітня 20028 грудня 2004)
Шаповалов Олег Володимирович
(15 лютого 200528 квітня 2006)



Назва:Кубанська Народна Республіка

-Знайдено: + Від 30 листопада по 8 грудня у Сімферополі відбувся монархічний з'їзд представників земських та міських самоуправлінь півдня Росії. В резолюції з'їзду вказується:


Зобр:1шт.


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + Проте з 1974 року Базилевич прийняв запрошення Валерія Лобановського тренувати «Динамо» (Київ) і покинув Донецьк. Його замінив Володимир Сальков. В сезоні 1974 «гірники» опустились на 12-е місце, але донеччани підсилились талановитим півзахисником Михайлом Соколовським. Наступного року донецький клуб піднявся на найвище місе у своїй історії, завоювавши «срібло» чемпіонату СРСР. Цей успіх дозволив «Шахтарю» вперше стартувати у єврокубках: 15 вересня 1976 року радянський клуб приймав у рамках Кубка УЄФА команду «Динамо» (Берлін) і переміг з рахунком 3:0. Нічия 1:1 у НДР дозволила «гірникам» пройти до 1/16 фіналу, де донецька команда вибила угорський «Гонвед» — 3:0 вдома та 3:2 на виїзді. У 1/8 фіналу суперником донеччан став славнозвісний туринський «Ювентус», який був основою збірної Італії (Діно Дзофф, Ґаетано Ширеа, Клаудіо Джентіле, Франко Каузіо, Марко Тарделлі, Роберто Бонісенья, Роберто Беттеґа та інші). У Турині «Стара синьйора» впевненно перемогла — 3:0. На матч-відповідь у Донецьку 8 грудня 1976 року, попри холодну погоду, зібралося понад 40 000 уболівальників. Висвітлювати гру прибуло близько 30 італійських журналістів. «Гірники» виграли 1:0 (м'яч забив Валерій Шевлюк) і ця перемога над однією з найсильніших команд світу увійшла до історії українського клубу.


Зобр:6шт.


Назва:Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Загальний збір був скликаний 8 грудня 1868 в залі польської «Стрільниці», що знаходився на вулиці Курковій (тепер вул. Лисенка). На збір прибуло 65 представників, лише один із них, отець Йосип Заячківський, не був мешканцем Львова.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Кілька місяців тривали ювілейні Шевченківські урочистості. Цікаво, що читальні та філії, засновані 1914 року, мали ім'я Тараса Шевченка. У масову маніфестацію перетворився «Краєвий Шевченківський здвиг» українських руханкових, пожежних і стрілецьких організацій, що відбувся 28 грудня 1914 року. Свою майстерність показали згуртовані в «Соколах», «Січах» та «Стрілецьких куренях» галицькі юнаки.


Зобр:8шт.


Назва:Боднарук Іван Лазарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1903 року в селі Білявинці, біля Бучача в Західній Україні, в родині священика отця Лазаря та Іванни (з Кміцикевичів) Боднаруків. Гімназію закінчив в Бучачі, а диплом магістра філософії одержав у Львівському університеті 1928 року зі слов'янської філології (українська і польська мови). Після дворічної практики в державній і приватній гімназіях в Стрию здав професорський іспит у Варшавському університеті 1931 року. Далі продовжував вчителювати в Стрию в учительській дівочій гімназії та в гімназії для хлопців. Крім того, працював у музеї «Верховина» та був активним членом багатьох громадських організацій.


Назва:Драган Ганна Костянтинівна

-Знайдено: + Анна Драган (Ганна Костянтинівна Драган, дівоче прізвище Бодак, нар.3 березня 1903, м. Піттсбург, США — пом.8 грудня 1986, м. Борислав Львівської області) — народна українська лемківська співачка.
-Знайдено: + Померла 8 грудня 1986 року у Бориславі. Похована на цвинтарі у Тустановичах (м. Борислав), неподалік автотраси Борислав-Трускавець.


Зобр:1шт.


Назва:Дублянський Анатолій Захарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 грудня 1951 архієпископ Никанор (Абрамович) висвятив на диякона, а наступного дня 9 грудня на священика. Першу Літургію відслужив 13 грудня 1951.


Назва:Карпа Ірена Ігорівна

-Знайдено: + Іре́на Ка́рпа (* 8 грудня 1980, Черкаси) — українська письменниця, співачка, журналістка, телеведуча.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + Правові здобутки Помаранчевої революції були втілені, передусім, у Законі України «Про внесення змін до Конституції України»[14]. 8 грудня 2004 р. на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України було вирішене питання про внесення змін до Конституції України. 402 голосами підтримали пакет документів — Закон про внесення змін до Конституції України, Закон про особливості застосування Закону про вибори Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 р.[15], та про внесення змін до Конституції України щодо вдосконалення системи органів місцевого самоврядування[16].
-Знайдено: + Більшість положень Закону про внесення змін до Конституції України набули чинності з 1 січня 2006 р., а вже з 25 травня 2006 p., коли після складення присяги народними депутатами України набула своєї каденції Верховна Рада України V скликання, обрана за оновленою пропорційною системою, всі без винятку положення Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 р. стали чинними.
-Знайдено: + Так, Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права 27 грудня 2005 р. оприлюднила «Висновок щодо дотримання конституційної процедури під час внесення змін до Конституції України шляхом ухвалення Закону України „Про внесення змін до Конституції України“ від 8 грудня 2004 p. № 2222-IV та щодо відповідності його положень загальним засадам Конституції України 1996 року і європейським стандартам»[17], у яких акцентувалася увага на проблемних аспектах унормування конституційної реформи в Україні, а саме: порушенні процедурних питань при ухваленні змін до Конституції України, відсутності висновку Конституційного Суду України на відповідний законопроект, до якого в процесі розгляду та голосування 8 грудня 2004 р. вносилися зміни; «пакетному» голосуванні; порушенні Регламенту Верховної Ради України, який мав силу закону.
-Знайдено: + 30 вересня 2010 року: Відновлено дію Конституції України в редакції 1996 року шляхом прийняття рішення Конституційного суду України у справі про дотримання процедури внесення змін до Конституції від 8 грудня 2004 року[18].


Назва:Букшований Осип Іванович

-Знайдено: + Букшова́ний О́сип Іва́нович (нар. 1 червня 1890, смт. Верховина, Івано-Франківська область — † 8 грудня 1937, м. Ленінград, СРСР) — сотник Українських Січових Стрільців, пізніше командир Легіону УСС.


Зобр:2шт.


Назва:Гірник Микола Андрійович

-Знайдено: + Мико́ла Андрі́йович Гірни́к (нар. 7 червня 1923 — пом. 8 грудня 1981) — український поет, перекладач. Батько поета Павла Гірника.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 грудня 1981 року в Києві.


Назва:Перебудова

-Знайдено: + Розпад СРСР завершили Біловезькі угоди. 8 грудня 1991 керівники трьох республік - Росії, України та Білорусії, що були державами - засновниками СРСР, оголосили, що Союз РСР як «суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування». Згодом було погоджено спільну заяву про утворення Співдружності Незалежних Держав (СНД), щоб дати змогу приєднатися до неї іншим республікам. 21 грудня 1991 на зустрічі в Алма-Аті глави 11 колишніх республік СРСР підписали Декларацію у підтримку Біловезьких угод і заявили про створення Співдружності Незалежних Держав з координуючими функціями і без будь-яких спільних законодавчих, виконавчих чи судових органів. Від участі в СНД ухилилися республіки Прибалтики, а також Грузія (яка увійшла туди пізніше, але згодом знову вийшла). У зв'язку з припиненням існування СРСР, 25 грудня 1991 о 19 годині Президент СРСР М. С. Горбачов виступив на телебаченні, заявивши про складання своїх повноважень "з принципових міркувань". Радянський союз остаточно припинив своє існування 26 грудня 1991, коли саморозпустилася Рада Республік Верховної Ради СРСР - останній союзний орган.


Зобр:11шт.


Назва:Дембицький Микола Петрович

-Знайдено: + Мико́ла Петро́вич Демби́цький (* 8 грудня 1958, Кам'янець-Подільський) — військовий історик, краєзнавець. Кандидат історичних наук (1996). Полковник. Пише праці російською мовою.


Назва:Манойло Микола Федорович

-Знайдено: + Мико́ла Фе́дорович Мано́йло (*8 грудня 1927, с. Манили, тепер Валківського району Харківської області — 22 вересня 1998, Харків) — український оперний співак (баритон) та вокальний педагог, громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Микола Манойло 8 грудня 1927 року у селі Манили Валківського району Харківської області.


Зобр:1шт.


Назва:Гриценко

-Знайдено: + * Гриценко Микола Олімпійович (*24 липня 1912, Ясинувата — †8 грудня 1979, Москва) — російський актор.


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + Невеликі адміністративно-територіальні зміни в районах відбулися 1965—1966. Указом Президії ВР УРСР від 8 грудня 1966 було відновлено Монастириський район. Від середини 1940-х до кінця 1980-х в області зменшелась кількість насел. пунктів. Якщо в 1946 їх було 1704, 1958 — 1056, то в 1987 — 974. Скорочення тривало переважно шляхом об'єднання малих сіл і хуторів з іншими селами або включення їх у межі міст чи смт. 1946-67 на Тернопільщині припини­ли існування 202 населені пункти внаслідок переселення жи­телів. Об'єднання населених пунктів та переселення жителів не завжди були виправданими і доцільними, інко­ли їх проводили внаслідок політики ліквідації так званих «безперспективних сіл». Понад 100 сіл пе­рейменували, й робили це з ідеологічних мотивів, з порушенням історичних традицій.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 8 грудня 1858


Зобр:39шт.


Назва:Адміністративний поділ Черкаської області

-Знайдено: + * 8 грудня 1966 відновлені Городищенський, Кам'янський, Катеринопільський, Монастирищенський райони та надано статус міст обласного підпорядкування надано містам Ватутіне, Золотоноша і Канів.


Назва:Охматівська битва (1655)

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 27 жовтня 1654 року 50-тисячне військо Речі Посполитої на чолі з коронним гетьманом Станіславом Потоцьким вирушило на Поділля та Брацлавщину. Тоді ж молодий кримський хан Мегмет-Ґірей запропонував Богданові Хмельницькому відновити військовий союз, розірваний після Переяславської угоди: «Відкиньте від себе Москву, а з нами будьте у приязні». Проте Хмельницький відмовився, і Мегмет-Ґірей уклав угоду з польським королем. 8 грудня шляхетське військо Речі Посполитої з'єдналося біля Брацлава з 30-тисячною татарською кіннотою, а 10 (20 січня) вони оточили Умань, яку обороняв полк Івана Богуна разом з місцевими жителями. Щоб укріпити місто і зробити фортечні вали неприступними ворогові, Богун звелів облити їх водою і перетворити на крижані гори.


Зобр:7шт.


Назва:Агумаа Кіазим Караманович

-Знайдено: + Кіази́м Карама́нович Агума́а (* 18 квітня 1915, село Гвада — † 8 грудня 1950, Сухумі) — абхазький письменник.


Назва:Климент I

-Знайдено: + Пам'ятна дата у католиків і лютеранів — 23 листопада. У православних — 8 грудня.


Зобр:3шт.


Назва:Юліан Опільський

-Знайдено: + Енциклопедії подають як дату його народження 8 грудня, але насправді він народився 8 жовтня [19].


Назва:Петро

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 3 січня, 12 лютого, 6 квітня, 16 травня, 31 травня, 21 червня, 12 липня, 6 вересня, 5 жовтня, 8 грудня


Зобр:1шт.


Назва:Ватченко Олексій Федосійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 грудня 1973 року Олексію Федосійовичу Ватченку присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».


Зобр:1шт.


Назва:Бойдуник Осип

-Знайдено: + О́сип Бойду́ник (*8 грудня 1895, м. Долина, Івано-Франківська область — † 7 квітня 1966, м. Мюнхен, Німеччина) — український публіцист, політичний діяч, Старшина УГА й Армії УНР.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1895 року в місті Долині в Галичині.


Назва:Князевич Руслан Петрович

-Знайдено: + * 17 лютого — 8 грудня 2004 — член Центральної виборчої комісії.
-Знайдено: + * 8 грудня 2004 — 20 липня 2006 — член Центральної виборчої комісії.


Зобр:1шт.


Назва:Бернатович Володимир Олександрович

-Знайдено: + Володи́мир Олекса́ндрович Бернато́вич (псевдонім — Кузьма Бассарабець) (* близько 1840 — † 26 листопада (8 грудня) 1865, Одеса) — український письменник, автор спогадів про похорони Тараса Шевченка.


Назва:Лебідь Ананій Дмитрович

-Знайдено: + Ананій Дмитрович Лебідь (11 січня 1898, м. Веркіївка, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія — 8 грудня 1937, Соловки) — літературознавець, співробітник ВУАН, дослідник біографії і творчості Михайла Коцюбинського.
-Знайдено: + 20 квітня 1935 р. Ананій Лебідь був заарештований вдруге і проходив по «справі неокласиків». За тією ж справою проходили Микола Зеров, Марко Вороний, Павло Филипович, Леонід Мітькевич, Борис Пилипенко. Слідство тривало більше 9 місяців. А.Лебідь єдиний не визнав жодних звинувачень. Проте це не допомогло, трибуналом 1-4 лютого 1936 р. їм всім, як «активним учасникам контрреволюційної терористичної організації», було визначено міру покарання — 10 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах з конфіскацією майна. В червні 1936 р. етап прибув на Соловки. Але в жовтні 1937 р. справа була переглянута Ленінградською трійкою НКВС. Вирок було замінено на розстріл, який був виконаний стосовно А.Лебедя 8 грудня 1937 р.


Назва:Мужчиль Віктор Степанович

-Знайдено: + Мужчиль Віктор Степанович (*8 грудня 1947, Коркіно, Челябінської області, Росія) — український композитор, педагог.


Зобр:2шт.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Ялта. Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Ялті у сквері імені Тараса Шевченка було урочисто відкрито 8 грудня 2007 року. У церемонії взяли участь близько 300 осіб — міська влада на чолі з мером С. Брайком, представники української громади міста та Криму, Українського реєстрового козацтва, широка громадськість. За даними президента Фундації ім. Т. Г. Шевченка Богдана Вуйка, ялтинський пам'ятник великому Кобзарю став на той час уже третьою скульптурою, спорудженою за останні роки у Севастополі і Криму на вшанування пам'яті поета. Пам'ятник заввишки 3,3 м було відлито в Аргентині і понад 2 роки до встановлення теплоходом доправлено до Криму[20].


Зобр:134шт.


Назва:Олімпік (Кіровоград)

-Знайдено: + | 28 грудня 1984
-Знайдено: + | 8 грудня 1989


Назва:Бобикевич Олекса Христофорович

-Знайдено: + Оле́кса Христофо́рович Бобике́вич (*20 серпня 1865, Малі Дідушичі — †8 грудня 1902, Стрий) — український політик, письменник, гімназійний педагог, видавець, організатор кооперативного руху, релігійний діяч. Священик УГКЦ. Активіст партії народовців. Голова товариства «Просвіта» у місті Стрий та один із визнаних лідерів стрийської громади на межі ХІХ-ХХ століть. Друкувався у виданнях «Діло», «Свобода», «Батьківщина», «Рускій амвон», «Душпастир», «Червоная Русь», «Страхопуд», «Посланник», «Зеркало», «Зоря», «Нове Зеркало».


Назва:Великий Глибочок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 вересня 1939 у село увійшла Червона армія. В січні 1940 створено Великоглибочецький район (існував до кінця 1962, коли Великий Глибочок перейшов до Зборівського району, від 8 грудня 1966 — до Тернопільського району). Від 30 червня 1941 до 23 березня 1944 Великий Глибочок перебував під німецькою окупацією, від 3 серпня 1941 в селі діяв концтабір. З 1944 року село знову під владою СРСР.


Зобр:4шт.


Назва:Діонісій (Ляхович)

-Знайдено: + | сан = 8 грудня 1972
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 30 березня 1970 року склав вічні обіти у Василіянському Чині. 8 грудня 1972 року прийняв священиче рукоположення з рук єпископа Куритибського УГКЦ Єфрема Кривого, ЧСВВ.


Зобр:1шт.


Назва:Американська асоціація українознавства

-Знайдено: + Асоціація заснована на установчій конференції, скликаній Українським науковим інститутом Гарвардського університету 89 грудня 1989 року у місті Кембрідж (штат Массачусетс). Проводить загальні збори під час щорічних конференцій Американської асоціації розвитку славістичних досліджень. Асоціація брала участь у всіх міжнародних конгресах україністів. Вона преміює кращі україністичні монографії, статті й переклади американських авторів, видає в журнальній формі та в Інтернеті інформаційний бюлетень (AAUS Newsletter).


Назва:Богатиков Юрій Йосипович

-Знайдено: + Ю́рій Йо́сипович Бога́тиков (*29 лютого 1932, Єнакієве — †8 грудня 2002, Сімферополь) — український і російський співак, баритон.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 грудня 2002 року у Сімферополі. Похований в Сімферополі на кладовищі «Абдал».


Зобр:2шт.


Назва:Качур Павло Степанович

-Знайдено: + Павло́ Степа́нович Ка́чур (*8 грудня 1953, Сосулівка) — український політик.


Назва:Ткаченко Ігор Анатолійович

-Знайдено: + І́гор Анато́лійович Ткаче́нко («Череп»; 4 квітня 19648 грудня 2001) — колишній тренер жіночої збірної України з баскетболу «ТІМ-СКУФ», він же — кримінальний авторитет «Череп».
Підзаголовок:==Вбивство==
Знайдено: + Вбивство трапилося в суботу 8 грудня 2001 року незадовго до полудня в районі вулиці Срібнокільської (Дарницький район Києва), коли авторитет йшов на стоянку, де знаходилася його машина. Череп тільки показався з проходу між двома будинками, як підкотила червона «п'ятірка» — «Жигулі» з херсонськими номерами. Всередині знаходилася одна людина, він вів машину і стріляв. Зброю не скинув, але, судячи з усього, палив з улюбленого пістолета кілерів — ТТ. Авторитет впав, машина рвонула з місця. Черепа відвезли в лікарню, де він приблизно за годину помер від трьох кульових поранень.


Назва:Русалівка

Підзаголовок:==Персоналії==
Знайдено: + * Дробаха Анатолій Іванович (* 19 жовтня 1924 — † 8 грудня 1984)[21]


Назва:Голда Меїр

-Знайдено: + Го́лда Ме́їр (івр. גּוֹלְדָּה מֵאִיר‎ , сп. пр. Меєрсон, нар. Голді Мабович) (3 травня 1898, Київ — 8 грудня 1978, Єрусалим, Ізраїль) — одна з засновників держави Ізраїль, 4-й прем'єр-міністр Ізраїлю з 17 березня 1969 року до 1974 року.


Зобр:3шт.


Назва:Резнік Борис Якович

-Знайдено: + Академік Бори́с Я́кович Ре́знік (Рєзнік) (нар. 5 січня 1929, Одеса — 8 грудня 1997, Одеса) — вчений-педіатр, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАН, Дійсний член АМН України1992 року), завідувач кафедри дитячих хвороб Одеського державного медичного університету (19721997), Народний депутат України 1-го скликання, лауреат двох Державних премій України в галузі науки і техніки (1979 та 1997 років), автор понад 300 наукових робіт, у тому числі 14 монографій та 2 підручників для студентів медичних вузів.


Назва:Коцебу Петро Оттович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 8 грудня (20 грудня за новим стилем) 1911 року в селі Пальмирівка Верхньодніпровського повіту, Катеринославської губернії.


Назва:Кримська Народна Республіка

-Знайдено: + Напередодні скликання Курултаю Мусвиконком виступив із відозвою «Про владу в Криму», в якій заявив, що перебирає ініціативу створення автономії без гегемонії якоїсь народності над іншою і під гаслом «Крим для кримчан». Засідання Курултаю розпочалися 8 грудня о 14-й годині у Залі суду Ханського палацу в Бахчисараї. Головою Курултаю був обраний один із лідерів «Milliy Firqa» («Національна партія»), письменник Асан Сабрі Айвазов. А 13 грудня Курултай проголосив Кримську Народну Республіку. Це була перша у світі мусульманська республіка. Для прикладу, Турецька Республіка була проголошена шістьма роками пізніше.
-Знайдено: + 14 грудня Курултай затвердив символіку Кримської Народної Республіки та ухвалив «Кримськотатарські основні закони», першу Конституцію Криму. Вона передбачала реалізацію кримськотатарським народом права кожного народу на національне самовизначення і самоврядування шляхом створення парламенту, обраного на вільних, прямих, рівних виборах таємним голосуванням. Конституція також скасувала звання та стани і проголосила рівність усіх громадян незалежно від їхньої національності або віри та рівноправність жінок і чоловіків. 18 грудня Курултай сформував національний уряд – Директорію – у складі п’яти директорів (міністрів): голова Ради та директор юстиції Ч. Челебієв, директор з зовнішніх та військових справ Д. Сейдамет, директор фінансів та вакуфів С. Хаттатов, директор у справах релігії А. Шукрі, директор народної просвіти І. Озенбашли. Директорію одразу визнала Центральна Рада, а Директорія засудила агресію радянської Росії проти УНР.


Зобр:5шт.


Назва:Членство України в міжнародних організаціях

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |8 грудня 1991


Назва:Синьки

-Знайдено: + В селі, в маєтку свого діда Закревського 8 грудня 1821 року народився великий російський поет Микола Олексійович Некрасов, хрестили його в полковій церкві в містечку Немирів, де служив його батько, капітан Олексій Некрасов, оскільки в самих Синьках того часу була лише уніатська церква, а не православна, тому помилково місцем народження М. О. Некрасова вважався (і вважається дотепер) Немирів[джерело?].


Зобр:5шт.


Назва:Гарань

-Знайдено: + * Гарань Олексій Федорович (* 1914, Мліїв — † 8 грудня 1969) — Герой Радянського Союзу


Назва:День працівників суду

-Знайдено: + Свято встановлено в Україні «…ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників суду» від 8 грудня 2000 року № 1318/2000.


Назва:Політична криза в Україні 2008

-Знайдено: + Політична криза завершилася з обранням Володимира Литвина на посаду Голови Верховної Ради 8 грудня 2008 року. Наступного дня Володимир Литвин повідомив про відновлення демократичної коаліції, до якої також приєднався і Блок Литвина. Юлія Тимошенко у якості прем'єр-міністра України виступила по телебаченню і заявила про закінчення політичної кризи 2008 року.[22]


Зобр:1шт.


Назва:Лєсков Олексій Семенович

-Знайдено: + Олексі́й Семе́нович Лєско́в (рос. Алексей Семёнович Лесков; * 9 червня 1837 — † 8 грудня 1909, Київ) — український лікар. Доктор медицини. Брат російського письменника Миколи Лєскова.


Зобр:1шт.


Назва:Степан (Чміль)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Патріарх Йосиф, дуже цінуючи діяльність та ревність о. Степана, нагородив його титулом Патріаршого Архімандрита з правом носити митру та жезл. Поставлення в чин Архімандрита відбулось урочисто 8 грудня 1976 р. у величавій базиліці Святої Софії в Римі в присутності численних вірних. Усі відчули велику радість, тому що о. Степан дійсно заслуговув такого достоїнства.


Назва:Гресько Микола Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1959 р. у с. Ятранівка Черкаської обл. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1982).


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |21 листопада 20058 грудня 2006
-Знайдено: + |30 листопада 200518 грудня 2006
-Знайдено: + |8 грудня 20067 листопада 2008
-Знайдено: + |8 грудня 200625 грудня 2006
-Знайдено: + |28 грудня 20067 листопада 2008


Назва:Нагорний Сергій Вікторович

-Знайдено: + Сергій Вікторович Нагорний (*8 грудня 1956, Хмельницька область) — український веслувальник, байдарочник, олімпійський чемпіон.


Назва:Петренко Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергі́й Володи́мирович Петре́нко (8 грудня 1956, Хмельницький) — український веслувальник, каноїст, дворазовий олімпійський чемпіон.


Назва:Домінчен Климентій Якович

-Знайдено: + Домінчен Климентій Якович — (* 8 грудня 1907, с. Студена, Вінницька область — † 6 березня 1993, Київ) — український композитор, диригент. Народний артист України (1973). Лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1986). Член Спілки композиторів України.


Назва:Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету

-Знайдено: + |дата = 8 грудня


Назва:Наулко Всеволод Іванович

-Знайдено: + Все́волод Іва́нович Нау́лко (*8 грудня 1933, м. Тараща, Київської області


Назва:Артеменко Володимир Микитович

-Знайдено: + Володи́мир Мики́тович Арте́менко (нар. 9 березня 1936, Мельникипом. 8 грудня 2008) — професійний актор і режисер театру, кіно і телебачення, заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії Я. Галана, лауреат премії Фонду Тараса Шевченка, член спілки кінематографістів України, багаторазовий переможець різних кінофестивалів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Не закінчивши роботу над фільмом «Польові випробування української вдачі» про українську художницю, яка прожила довгий час в США, але повернулася жити в Україну, 8 грудня 2008 року Володимир Артеменко помер.


Назва:Список українських правителів

-Знайдено: + | || Микола Лівицький || 1907-1989 || 22 березня 1967 || 8 грудня 1989 || Український Національний Державний Союз
-Знайдено: + ||| Микола Плав'юк || 1925-2012 || 8 грудня 1989 || 22 серпня 1992 || Організація українських націоналістів


Зобр:82шт.


Назва:Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка

Підзаголовок:=== 2008 ===
Знайдено: + nreg=1150/2008 Указ Президента України № 1150/2008 від 8 грудня 2008 року «Питання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка»]</ref> Президента України В. А. Ющенко від 8 грудня 2008 року:


Назва:Гербель Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Ге́рбель (*8 грудня 1827, Твер — †20 березня 1883, Петербург) — російський поет, перекладач, редактор та видавець.


Зобр:1шт.


Назва:Історія міста Городища (Україна)

-Знайдено: + Після кількох територіальних реформ Указом Президії Верховної Ради УРСР від 8 грудня 1966 року за містом закріплено статус адміністративного центру Городищенського району Черкаської області.


Зобр:2шт.


Назва:Яремчук Лідія Григорівна

-Знайдено: + Народилася 8 грудня 1945 р. в Києві. Закінчила Київський державний інституг театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1968). Актриса Київського російського драматичного театру ім. Лесі Українки (грала у виставах: «Камінний господар», «Кафедра», «Гравець», «Вишневий сад», «Жиди міста Пітера, або Невеселі бесіди при свічках» та ін.).


Назва:Союз лівих сил

-Знайдено: + | дата = 8 грудня
-Знайдено: + «Союз Лівих Сил»українська політична партія. Заснована 8 грудня 2007 року. Офіційно зареєстрована 28 січня 2008 року, реєстраційне свідоцтво № 146.
-Знайдено: + На установчому з’їзді партії, який відбувся 8 грудня 2007 року, Головою партії був обраний Волга Василь Олександрович.


Назва:Осмьоркін Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олекса́ндрович Осмьо́ркін (рос. Александр Александрович Осмёркин; *8 грудня 1892, Єлисаветград (тепер Кіровоград), Херсонська губернія, Російська імперія (тепер Україна) — †25 червня 1953, Москва, РРФСР, СРСР) — російський і український художник, учасник групи митців «Бубновий валет».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Олександрович Осмьоркін народився у Єлисаветграді (нині Кіровоград) 8 грудня 1892 року в родині працівника поштово-телеграфної контори. За спогадом сучасників батько Олександра Осмьоркіна, Олександр Павлович, вільно розмовляв українською мовою, часто використовував українські примовки та приказки, до того ж він, власне, і збирав рідкісні зразки народної творчості (твори з його колекції вказані в каталозі Першої Єлисаветградської художньої виставки 1913 року)[23].


Зобр:3шт.


Назва:Пам'ятники Ніжина

-Знайдено: + |Мохового Сергія, могила-обеліск || 1951 || біля Ніжинського агротехнічного інституту (вул. Шевченка, 10) || || С.П. Моховий (19151943) — ст. лейтенант, командир 2-ї кулеметної роти 931-го стрілецького полку 240-ї стрілецької дивізії, учасник боїв ВВВ, помер від ран у ніжинському госпіталі 8 грудня 1943 року (29 жовтня 1943 року удостоєний звання Героя Радянського Союзу за мужність і героїзм, виявлені під час форсування Дніпра). На могилі Мохового 1951 року встановлено обеліск з чорного граніту[24].


Зобр:26шт.


Назва:Епіфаній (Думенко)

-Знайдено: + 8 грудня 2005 р. — прийнятий в Національну спілку журналістів України.


Назва:Левченко Анатолій Семенович

-Знайдено: + З 1 березня 1987 року Левченко проходив підготовку до космічного короткострокового польоту у складі групи. З 11 травня по 8 грудня 1987 він безпосередньо готувався до польоту на орбітальну станцію «Мир» як космонавт-дослідник основного екіпажу, разом із Володимиром Тітовим і Мусою Манаровим.


Зобр:6шт.


Назва:Максимов Юрій Вільйович

-Знайдено: + Ю́рій Ві́льйович Макси́мов (нар. 8 грудня 1968, Херсон) — український футбольний тренер. У минулому — радянський та український футболіст, півзахисник, виступав за національну збірну України.


Зобр:1шт.


Назва:Макаренко Микола Костянтинович

-Знайдено: + Мико́ла Костянти́нович Макаре́нко (*19 грудня 1912, Запоріжжя - 8 грудня 1982[25]) — український радянський актор, кінорежисер.


Назва:Крахмальний Анатолій Іванович

-Знайдено: + Народився 8 грудня 1937 р. в Москві в родині службовця. Помер 17 жовтня 1997 р. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1960). Був редактором Головного управління по виробництву фільмів Міністерства культури України (1960—1962), редактором Київського обласного видавництва, редактором Української студії хронікально-документальних фільмів.


Назва:Алма-Атинська декларація

-Знайдено: + Алма-Атинська декларація від 21 грудня 1991 року — документ, що підтвердив припинення існування СРСР й разом з Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав (Мінськ, 8 грудня 1991) визначив принципи взаємовідносин і співробітництва країн-членів СНД.


Назва:Мілютін Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Мілютін (нар. 8 грудня 1946,Одеса — пом. 14 березня 1993, Київ) — радянський і український актор.
-Знайдено: + Народився 8 грудня 1946 р. в Одесі в родині робітника. Помер 14 березня 1993 р. в Києві. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1969). З 1969 р. був актором Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Татков Ігор Андрійович

-Знайдено: + Народився 12 травня 1928 р. в Києві. Помер 8 грудня 1995 р. там же. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1958). Працював редактором Держкомітету по радіомовленню і телебаченню при Раді міністрів України, оглядачем, заввідділом науки і культури РАТАУ, старшим редактором «Київнаукфільму», редактором багатотиражної газети Київської кіностудії ім. О. П. Довженка «Екран і життя».


Назва:Онопрієнко Андрій Михайлович

-Знайдено: + Народ. 8 грудня 1955 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1984).


Назва:Островська-Кордюм Лідія Миколаївна

-Знайдено: + Померла 8 грудня 1986 р. в Києві.


Назва:Серебреников Альмар Олександрович

-Знайдено: + Народ. 8 грудня 1932 р. у м. Вороніж (Росія). Помер 5 лютого 1998 р. в Києві. Закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка (1955) та операторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії(1964). Працював на кіностудії навчальних фільмів. З 1962 р. — оператор і режисер «Київнаукфільму».


Назва:Слісаренко Леонід Олексійович

-Знайдено: + Народ. 18 червня 1926 р. у с. Городище Поліської обл. Помер 8 грудня 2000 р.


Назва:Івахненко Олександр Андрійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Андрі́йович Івахне́нко (*8 вересня 1931 року, Старопетрівка Бердянський округ УРСР — †8 грудня 2003, Київ, Україна[26]) — радянський український художник, заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри живопису Українській академії мистецтв, член худради Міністерства зв'язку України. Був головним художнім консультантом по випуску ювілейних монет при Національному банку України, автором перших марок незалежної України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Олександр Івахненко 8 грудня 2003 року.


Зобр:4шт.


Назва:Рутковський Олександр Григорович

-Знайдено: + Народ. 8 грудня 1947 р. у м. Магнітогорську в родині інженера-металурга. Закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1971) та аспірантуру Всесоюзного державного інституту кінематографії(1985). Захистив кандидатську дисертацію на тему «Принципи та методика жанрового аналізу фільма» (1985). Працював в Інституті археології, а з 1977 р. — у відділі кінознавства Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України. Старший науковий співробітник. Друкується з 1978 р. Автор ряду сценаріїв для телебачення, статей у наукових збірниках та періодичній пресі.


Назва:Дем'янюк Іван Миколайович

-Знайдено: + 8 грудня 2010 р. Іван Дем'янюк зробив заяву «з приводу рішення продовжити судовий процес в нинішній Німеччині, спадкоємиці Третього райху, винесений без жодних на те юридичних підстав аморальними суддями — з порушенням засад справедливого судового розгляду, супроти правди, законнності, а навіть самих основ правосуддя».[27]
-Знайдено: + id=19246 Заява Івана Дем'янюка від 8 грудня 2010 р. // Народний оглядач, 8.12.2010]</ref>
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + id=19246 Заява Івана Дем'янюка від 8 грудня 2010 р. // Народний оглядач, 8.12.2010]


Назва:Шаповалов Олег Володимирович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Харківської обласної ради
15 лютого 200528 квітня 2006
Наступник:
Кушнарьов Євген Петрович
(8 грудня 200427 січня 2005)
Салигін Васілій Вікторовіч
(28 квітня 20067 жовтня 2008)



Назва:Тягло Володимир Миколайович

-Знайдено: + nreg=1489-98-%EF Про призначення Тягла В.М. радником Прем'єр-міністра України]</ref> по 28 грудня 1999 р.)[28].
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Харківської обласної ради
липень 1996 — лютий 2002
Наступник:
Масельський Олександр Степанович
(26 червня 199412 квітня 1996)
Колєснік Олексій Миколайович
(6 квітня 20028 грудня 2004)



Назва:Колєснік Олексій Миколайович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 8 грудня 2004
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + type=3&id=662&base=77 Про обрання голови обласної ради]</ref>, але згодом став заступник голови ради. 8 грудня 2004 року замість нього головою ради було обрано Є. П. Кушнарьова.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На підставі ухвали судді Київського районного суду м. Харкова Донець О. В. від 9 грудня 2004 року (що призупиняла виконання рішення обласної ради від 8 грудня 2004 року про обрання головою обласної ради Є. П. Кушнарьова) виконував обов'язки голови Харківської обласної ради. 13 січня 2005 року скликав чергову XXIII сесію обласної ради на 27 січня 2005 року, на якій й головував. Під час проведення пленарного засідання залишив приміщення, в якому відбувалось засідання, до того, як були розглянуті всі питання порядку денного зазначеної сесії, та відмовився продовжити роботу пленарного засідання сесії. Того ж дня обласна рада достроково звільнила його з посади заступника голови своїм рішенням за підписом майбутнього голови О. В. Шаповалова[29]
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Харківської обласної ради
6 квітня 20028 грудня 2004
Наступник:
Тягло Володимир Миколайович
(липень 1996 — лютий 2002)
Кушнарьов Євген Петрович
(8 грудня 200427 січня 2005)



Назва:Військово-морський прапор України

-Знайдено: +

Прапор ВМС України від 8 грудня 1994 року. З 1 серпня 1997 року прапор ВМС України, який піднімається при стоянці та в морі[30].


-Знайдено: + Наказ командувача Військово-морських сил України «Про введення в дію тимчасового Положення про Військово-морський прапор України» від 8 грудня 1994 року № 424 підписав контр-адмірал Олексій Риженко. Пунктом першим наказу вводилося в дію тимчасове Положення про Військово-морський прапор України, а другий пункт визначав, що «кораблям 1-го і 2-го рангів піднімати Державний прапор України на гюйсштоках і вважати його гюйсом (фортечним прапором)».


Зобр:15шт.


Назва:Феодор (Гаюн)

-Знайдено: + 8 грудня того ж року владику призначено ректором Почаївської духовної семінарії.


Назва:Список міністрів аграрної політики України

Файл:17 2.industriesapk.jpg

-Знайдено: + |29 лютого 1992 — 8 грудня 1992


Зобр:24шт.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Філарет (Філаретов) (28 липня 187431 жовтня 1877) за іншими даними до 8 грудня


Зобр:8шт.


Назва:Григорчук Роман Йосипович

-Знайдено: + У жовтні 2009 року повернувся до України, прийнявши пропозицію очолити команду української Прем'єр-ліги — запорізький «Металург». 11 листопада він залишив команду, але 8 грудня знову повернувся до керма «Металурга», де і пробув до кінця сезону 2009—2010 років, за підсумками якого команда посіла 9 місце.


Зобр:15шт.


Назва:Адміністративний поділ Хмельницької області

-Знайдено: + 8 грудня 1966 року відновлені Віньковецький, Полонський, Старосинявський, Теофіпольський райони.


Назва:Список військово-морських прапорів України

-Знайдено: + 8 грудня 1994 р.
-Знайдено: + | Відомі варіанти з державним прапором в кантоні, а також з воєнно-морським прапором зразка 8 грудня 1994 року.
-Знайдено: + | Відомі варіанти з державним прапором в кантоні, а також з воєнно-морським прапором зразка 8 грудня 1994 року.


Зобр:49шт.


Назва:Ворсінов Григорій Трохимович

-Знайдено: + Ворсінов Григорій Трохимович (*23 жовтня 1935, Липчанка — †8 грудня 2005) — український юрист, дійсний державний радник юстиції (1995), Заслужений юрист України (1994).
-Знайдено: + Помер 8 грудня 2005 р.


Назва:Печеров Олексій Іванович

-Знайдено: + Олексій Іванович Печеров (*8 грудня 1985) — український професійний баскетболіст. У 2007—2010 роках виступав у НБА.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + * 8 грудня 2009 року у рамках засідання міністрів закордонних справ країн-учасниць зовнішньополітичної ініціативи ЄС «Східне партнерство» (м. Брюссель, Бельгія).


Зобр:25шт.


Назва:Продивус Володимир Степанович

-Знайдено: + Володимир Степанович Продивус (* 8 грудня 1962, Шахан, Карагандинська область, Казахстан) — радянський боксер; український підприємець, меценат і спортивний функціонер. Голова Ради директорів корпорації «Прем'єр-Фінанс», голова Наглядової ради ВАТ «Мостобуд». Президент Федерації боксу України, почесний президент футбольного клубу «Нива» (Вінниця). Заслужений будівельник України.


Назва:Добош Степан Васильович

-Знайдено: + Добош Степан Васильович (8 грудня 1912, с. Обава, Мукачівський район, Закарпатська область  — 23 лютого 1978, Пряшів, Словаччина) — один із засновників і перший ректор Ужгородського університету.


Назва:Крушельницька Володимира Антонівна

-Знайдено: + Володимира Антонівна Крушельницька (*1903 — †8 грудня 1937) — лікар-дерматолог, публіцист, редактор, громадська і культурна діячка. Жертва сталінського терору.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народилася в м. Коломиї в сім'ї Антона Крушельницького та Марії Крушельницької. Мала чотирьох братів: Івана К., Богдана К., Тараса К., Остапа К. Її племінницями є Лариса Іванівна Крушельницька і Марія Тарасівна Крушельницька. Закінчила у Відні гімназію (1919) і медичний інститут (1925). У 1926–1927 рр. — лікар у Рогатині, у 1928–1931 рр. мала у Львові приватну практику. Від 1928 р. разом з Софією Парфанович редагувала журнал Українського антиалкогольного товариства «Відродження» у Львові. Позитивно оцінивши події в СРСР кінця 1920-х рр., переїхала до СРСР. Від 2 листопада 1931 р. навчалась в аспірантурі Інституту венерології та дерматології в Харкові, за рік написала і захистила докторську дисертацію; працювала в тому ж інституті асистентом. 1932 р. до неї в Харків із Західної України переїхав її брат Іван, а в травні та липні 1934 р. інші члени її великої родини (окрім дружини її брата Івана — Галини Левицької). У ніч з 5 на 6 листопада 1934 р. були заарештовані її брати Тарас та Іван, а потім батько й двоє інших її братів. Сама Володимира Крушельницька була заарештована 12 грудня 1934 р. за звинуваченням у належності до контрреволюційної терористичної організації. 27 лютого 1935 р. Володимира була засуджена до 3-х років таборів. Відбувала покарання на Соловках (працювала лікарем). Володимиру в групі в'язнів (509 осіб), згідно з протоколом від 25 листопада, розстріляли (імовірно, в Ленінградській області РФ); документ про виконання вироку підписаний 8 грудня 1937 р.


Назва:Пам'ятники Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + |Жертвам репресій, пам'ятний знак || 1989 || на території Руськофільварецького кладовища || || Пам'ятний знак жертвам репресій було за великого зібрання народу відкрито 8 грудня 1989 року.


Зобр:8шт.


Назва:Гарань Олексій Федорович

-Знайдено: + Олексій Федорович Гарань (1914, Мліїв — 8 грудня 1969, Мліїв) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни стрілець 936-го стрілецького полку (254-я стрілецька дивізія, 52-а армія, 2-й Український фронт), червоноармієць.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В одному з наступних боїв О. Ф. Гарань був важко поранений і після лікування в госпіталі демобілізований. Жив і працював у рідному селі. Помер 8 грудня 1969 року.


Назва:Стівен Карл Пайфер

-Знайдено: + Стівен Карл Пайфер (англ. Steven Karl Pifer) (8 грудня 1953) — американський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1953 року в Себастополь, штат Каліфорнія, США. У 1976 закінчив Стенфордський університет.


Зобр:1шт.


Назва:Власенко Сергій Володимирович

-Знайдено: + У жовтні 2010 року Сергій Власенко відмовився від звання заслуженого юриста України, яке отримав у 2006 році, на знак протесту проти скасування Конституційним судом Закону про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року (так званої політреформи).


Зобр:1шт.


Назва:Любченко Микола Петрович

-Знайдено: + Микола Петрович Любченко (літ. псевдонім — Кость Котко) (* 29 лютого 1896, м. Київ — страчений 8 грудня 1937, Ленінградська область) — український прозаїк, журналіст.
Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + «Особлива трійка» УНКВС Ленінградської області 25 листопада 1937 р. засудила Миколу Любченка до розстрілу. Вирок виконано 8 грудня 1937 року в Ленінградській області.


Назва:Міжнародні відносини України

-Знайдено: + *18 грудня 1991: визнання незалежності України.
-Знайдено: + *28 грудня 1991: визнання незалежності України[31].
-Знайдено: + *18 грудня 1991: визнання незалежності України.
-Знайдено: + *8 грудня 20052 січня 2006: перший газовий конфлікт.
-Знайдено: + *8 грудня 1991: визнання незалежності України (на той час частина Чехословаччини)
-Знайдено: + *18 грудня 1991: визнання незалежності України.
-Знайдено: + *28 грудня 1991: визнання незалежності України[32].


Зобр:1шт.


Назва:Суми (аеропорт)

-Знайдено: + Сумський аеропорт — державний аеропорт, що знаходиться в Сумах, Україна. Він здатний приймати міжнародні рейси з 8 грудня 2006 року.


Назва:Флоріян (Гребницький)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 8 грудня 1715


Назва:Микола Свистун-«Ясен»

-Знайдено: + Микола Свистун (псевда «Ясен», «Ворон», «Ярбей» нар. 1912 с. Ордів, Радехівський район, Львівська область — † 8 грудня 1944, біля с. Обгів (тепер Соснівка), Дубенський район, Рівненська область) — майор УПА, начальник штабу УПА-Південь.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Командир бою під Гурбами. Був поранений в бою зі спецгрупою НКВС 8 грудня 1944 року у лісі біля села Обгів (тепер Соснівка) Дубенського району Рівненської області. Щоб не потрапити у полон підірвав себе гранатою.


Зобр:9шт.


Назва:Скришевський Валерій Антонович

-Знайдено: + Вале́рій Анто́нович Скрише́вський (*8 грудня 1955, Київ) — український фізик і педагог. Доктор фізико-математичних наук (2001). Професор (2006). Завідувач кафедри нанофізики конденсованих середовищ Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка (з 2009 року).
-Знайдено: + Народився 8 грудня 1955 (Київ).


Назва:Павлунь Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Павлунь (*8 грудня 1952) — український учений-геолог. Доктор геологічних наук, професор, академік АН ВШ України з 2008 р.


Зобр:1шт.


Назва:Кримський державний медичний університет імені С. І. Георгієвського

-Знайдено: + 8 грудня 1995 року Постановою Кабінету Міністрів України інституту було присвоєно ім'я С. І. Георгієвського, який зробив великий особистий внесок у відновлення та розвиток вузу, у зростання його авторитету в країні та за кордоном.


Зобр:2шт.


Назва:Яблонський Валентин Андрійович

-Знайдено: + Валентин Андрійович Яблонський (*8 грудня 1930) — український учений у галузі ветеринарної медицини. Доктор біологічних наук, професор. Член-кореспондент НААНУ. Академік-засновник АН ВШ України (1992).


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + », яка була написана фонетичним правописом і народною мовою. Визначною подією в культурному житті Галичини була поява на початку 60-х р.р. XIX ст. граматики української мови Михайла Осадци. У таборі народовців, які обстоювали народну мову, найактивнішими були син М. Шашкевича Володимир, К. Климкович, Ф. Заревич, Д. Танячкевич, Михайло Осадца, Ю. Лаврівський, Іван Жуківський, С. Качала, А. Вахнянин, Михайло Глинський та інші. Рух і вплив народовців посилився з відкриттям 8 грудня 1868 р. товариства «Просвіта».


Зобр:33шт.


Назва:Історія Полтавської області

Підзаголовок:== Адмінподіл ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 р. в області проведено чимало змін адміністративно-територіального поділу. До категорії міст обласного підпорядкування було віднесено: Полтаву, Кременчук (із селищами міського типу Білики, Власівка, Комсомольське), Гребінку, Карлівку, Лубни, Миргород та укрупнено сільські райони. Їх стало 14: Гадяцький, Глобинський, Диканський, Зіньківський, Карлівський, Кобеляцький, Кременчуцький, Лохвицький, Лубенський, Миргородський, Пирятинський, Полтавський, Решетилівській, Хорольський. Але таке надмірне укрупнення районів не виправдало себе, як і штучне «притягнення» до Кременчука віддалених селищ. 10 січня 1963 року смт Білики Кременчуцької міськради передано до складу Кобеляцького району, а смт Власівку 1 квітня того ж року — до Кіровоградської області. 4 січня 1965 р. в області затверджено 19 районів, відновлено такі райони: Котелевський, Новосанжарський, Оржицький, Семенівський, Чутівський. Містами обласного підпорядкування залишено було Полтаву і Кременчук із Комсомольськом. Наступного року Указом від 8 грудня 1966 р. у Полтавській області відновлено ще 6 районів: Великобагачанський, Гребінківський, Козельщинський, Машівський, Чорнухинський та Шишацький[33][34][35].


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + 8 грудня 1966 р. у Полтавській області відновлено ще 6 районів[36][37][38]:


Зобр:3шт.


Назва:Бутенін Артем Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 грудня 2007 року дебютував в основі «Динамо» в переможному матчі Кубка України проти сімферопольської «Таврії» (3:0)[39], Бутенін вийшов на 90-й хвилині замість Мар'яна Марковича. Разом з дублем «Динамо» Артем ставав переможцем молодіжної першості України в сезонах 2006/07 та 2007/08.


Зобр:1шт.


Назва:Штанько

-Знайдено: + * Штанько Василь Якович (*1903 — †8 грудня 1937) — український письменник;


Назва:Авіалінії Антонова

-Знайдено: + Досвід успішної роботи авіакомпанії приніс їй заслужене визнання. Рішенням Кабінету міністрів Україні від 8 грудня 1997 року № 1365 авіакомпанії АНТК присвоєно звання «Національного повітряного перевізника вантажних перевезень». Вона першою в Україні отримала сертифікат на право перевезення небезпечних вантажів. Крім того авіакомпанія є призначеним перевізником Уряду України з перевезення вантажів військового та спеціального призначення.


Зобр:4шт.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |17 жовтня 1926 — 8 грудня 2005


Зобр:19шт.


Назва:Саламандра (золота монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 8 грудня 2003 року. Вона належить до серії «Найменша золота монета».


Зобр:1шт.


Назва:Моторний Андрій Данилович

Підзаголовок:=== Освіта ===
Знайдено: + З 16 серпня 1916 р. до листопада 1920 р. в навчанні була перерва, викликана Першою світовою війною, революційними подіями, німецькою окупацією України і громадянською війною в країні. Спочатку перебував в Золотоноші, а з 8 грудня 1918 р. по 20 липня 1920 p. викладав математику в українській гімназії с. Мойсинці Полтавської губернії (тепер с. Придніпровське Черкаської області).


Назва:Базалія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + За новим адміністративним поділом 8 грудня 1966 року Базалія ввійшла до відновленого Теофіпольського району.


Зобр:9шт.


Назва:Андрієвська Ольга Трохимівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Заарештована по академічній лінії під час процесу СВУ. 4 лютого 1930 була засуджена на 7 років концтабору, 15 лютого 1935 р. внаслідок перегляду справи заслана до Саратова. Там знову ув'язнена, проходила в одній справі з Й. Гермайзе та Н.Коцюбинською. За рішенням судової трійки при Управлінні УНКВД по Саратовській області від 8 грудня 1937 р. їх усіх було розстріляно 11 грудня 1937 р.


Назва:Горбачевський Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Горбаче́вський (нар. 20 вересня 1918, Лукашівка — пом. 8 грудня 1989, Петрозаводськ)  — радянський військовий льотчик-винищувач, Герой Радянського Союзу (1944), полковник авіації.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 грудня 1989 року. Похований в Петрозаводську, на Сулажгорському цвинтарі. Постановою Голови Уряду Республіки Карелія від 8.8.1995 року № 654 пам'ятник на могилі Горбачевського О. І. поставлено на державний облік.


Зобр:1шт.


Назва:Мойсенці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Справ: 16; 1917–1921 рр. // Державний архів Черкаської області: Анотований реєстр описів. — Т. 1: Фонди дорадянського періоду. — Київ, 2006. — c. 167.</ref>. З 8 грудня 1918 року по 20 липня 1920 року в ній викладав математику Андрій Моторний, один з майбутніх засновників української геодезичної школи[40].


Назва:Соханський Георгій Дмитрович

-Знайдено: + Гео́ргій Дми́трович Соха́нський (рос. Георгий Дмитриевич Соханский; нар. 26 листопада (8 грудня) 1826 — пом. 1(13) травня 1892, Санкт-Петербург) — генерал від артилерії (1892).


Назва:Крушельницька Марія Степанівна

-Знайдено: + Марі́я Степа́нівна Крушельни́цька (дівоче прізвище — Слобода; псевдоніми і криптоніми — Слободівна, Марія Слободівна, Марія Степанівна, Слобода-Крушельницька Марія, М.С., М.; * 8 грудня 1876 с. Ульгівка, Рава-Руський повіт, нині Польща— † 28 серпня 1935, Харків) — українська акторка, письменниця, громадська діячка.


Зобр:1шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + Після чого, рішенням Конституційного Суду про скасування поправок до Конституції від 8 грудня 2004 року, відомих як «політреформа» Україна знову була перетворена на президентсько-парламентську республіку,[41][42] через що Верховна Рада втратила велику частку повноважень. На думку експертів, президент отримав майже необмежену владу.[43][44]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:2шт.


Назва:Кальченко Іван Іванович

-Знайдено: + Іван Іванович Кальченко (21 вересня (2 жовтня) 1904(19041002), Єйськ — 8 грудня 1975, Київ) — український радянський хірург, доктор медичних наук (з 1943 року), професор1944 року), заслужений діяч науки УРСР (з 1951 року), заслужений лікар Удмуртської АРСР (з 1942 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 грудня 1975 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Студія Магарич

-Знайдено: + 8 грудня 2006 року — перший виступ в нічному клубі «Мі100» у Львові — вважається офіційним днем народженням колективу.


Назва:Посольство України в Чехії

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Чехословаччина визнала Україну 8 грудня 1991 року. 30 січня 1992 року між Україною та Чехословаччиною було встановлено дипломатичні відносини.[45] Україна однією з перших держав світу встановила з Чеською Республікою дипломатичні відносини — 1 січня 1993 року, у перший день існування Чехії як самостійної держави.


Зобр:2шт.


Назва:EWTN

-Знайдено: + EWTN став доступний у високоякісному форматі HDTV з 8 грудня 2009 р.
-Знайдено: + Починаючи з 8 грудня 2011 р. укр. версія EWTN розпочала мовлення в Києві в мережі «Воля-кабель» в пакетах «Україна і світ» і «Всесвіт» (частота 402 МГц).[46]


Зобр:1шт.


Назва:Кузьмін Ренат Равелійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (8 грудня 2008) — за вагомий особистий внесок у боротьбу зі злочинністю, зразкове виконання службових обов'язків при розслідуванні резонансних кримінальних справ[47]


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Чехії в Україні

-Знайдено: + Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року Чехословаччина визнала Україну 8 грудня 1991 року. 30 січня 1992 року між Україною та Чехословаччиною було встановлено дипломатичні відносини.[48] У 1993 року після розпаду Чехословаччини на Чехію та Словаччину, в Україні було відкрите посольство Чехії.


Зобр:1шт.


Назва:Каченовський Дмитро Іванович

-Знайдено: + Каченовський Дмитро Іванович (нар. 8 грудня 1827, Карачев — пом. 27 грудня 1872) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, ординарний професор, спеціаліст з міжнародного, зокрема морського права.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1827 року у місті Карачеві Брянської губернії.


Назва:Дробаха Анатолій Іванович

-Знайдено: + Анатолій Іванович Дробаха (19 жовтня 1924, Русалівка — 8 грудня 1984) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1945 році звільнений у запас. У 1948 році він закінчив партшколу при ЦК Компартії України. З 1951 року — знову в рядах Радянської Армії. Закінчив курси перепідготовки політскладу Військ ППО. З 1956 року підполковник Дробаха А. І. в запасі. У 1962 році він закінчив Вищу партійну школу при ЦК КПРС, в 1965 році — Полтавський державний університет. Жив і працював в Черкасах. Помер 8 грудня 1984 року. Похований у Черкасах.


Назва:Едель Едуард Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 20 травня 1915 р — командир 5-ї батареї 45-ї артилерійської бригади. З 1 червня 1915 р. — командир 3-ї батареї 86-ї артилерійської бригади (згодом перейменована у 102-гу артилерійську бригаду). З 14 травня 1916 р. — підполковник; з 8 грудня 1916 р. — полковник.


Зобр:2шт.


Назва:Гордієнко Дмитро Прокопович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 грудня 1901 року в селі Плужники Київської губернії в селянській родині. Під час революційних подій боровся в партизанському загоні проти німецьких військ і гетьманщини, був бійцем Богунського полку. У 1921 році працював секретарем Яготинського райкому комсомолу.


Назва:Бережний Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миколайович Бережни́й (нар. 8 грудня 1957, м. Суходільськ, Луганська область, УРСР) — колишній радянський футболіст, універсал, міг зіграти у будь-якій ланці від захисту до нападу. Гравець збірної СРСР. Майстер спорту (1976).


Назва:Кравченко Валерій Олександрович

-Знайдено: + Валерій Олександрович Кравченко (29 серпня 1941 — 8 грудня 2001) — віце-президент спільного україно-австро-німімецького підприємство «Імас»; член спостережної ради ТПО «Цукор Фінанс»; член наглядової ради Всеукрукраїнської доброчинної організації «Місія „Україна — Відома“» (з червня 2001 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 грудня 2001 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52а).


Зобр:1шт.


Назва:Клоччі Андрій Васильович

-Знайдено: + Клоччі (Клоччя) Андрій Васильович (справжнє прізвище — Левицький) (нар. 10 (23) жовтня 1905, м. Сураж, тепер Брянської області — пом. 8 грудня 1972, Донецьк) — український письменник, літературний критик, член Національної спілки письменників України.


Назва:Катарина Оффель

-Знайдено: + Катари́на О́ффель (нім. Katharina Offel, нар. 8 грудня 1976, м. Розенгайм, Німеччина) — німецька та українська вершниця, що спеціалізується на змаганнях з конкуру. Кольори України захищає з 2005 року[49]. Учасниця двох Олімпійських ігор (2008, 2012).


Назва:Айдаров Олексій Петрович

-Знайдено: + * Дебют в кубку світу — 8 грудня 1994 року в індивідуальній гонці в Бад-Гаштайні12 місце.
-Знайдено: + * Перше попадання в залікову зону — 8 грудня 1994 року в індивідуальній гонці в Бад-Гаштайні12 місце.
-Знайдено: + * Перший подіум — 8 грудня 1996 року в естафеті в Естерсунді3 місце.


Назва:Охендовський Михайло Володимирович

-Знайдено: + 8 грудня 2004 року — у зв'язку з висловленням Верховною Радою України 27 листопада 2004 року недовіри Центральній виборчій комісії повноваження членів ЦВК достроково припинені.[50] Того ж дня М. В. Охендовський знову призначений членом ЦВК.[51]


Назва:Василенко Василь Якович

-Знайдено: + Василенко Василь Якович (нар. 8 грудня 1955 року) - народний артист України. Заслужений діяч мистецтв України (1998 р.), президент Благодійного фонду ім. С. Прокоф’єва, директор та художній керівник Міжнародного фестивалю оперного мистецтва «Золота корона», член Національної спілки театральних діячів України.


Зобр:1шт.


Назва:Народний дім (Стрий)

Підзаголовок:== Музей ==
Знайдено: + У Народному домі є спеціально виділена кімната під музей «Просвіти» Стрийщини та Народного дому, що був відкритий до 8 грудня 1998 року (день відзначення 130-річчя «Просвіти»).


Зобр:3шт.


Назва:Свято-Успенська Святогірська лавра (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 8 грудня 2005 року. Вона належить до серії «Пам'ятники архітектури України».


Зобр:1шт.


Назва:Цигак Василь Станіславович

-Знайдено: + Цигак Василь Станіславович (8 грудня 1938, Сухий, Великоберезнянський район, Закарпатська область) — працівник культури Мукачевого. Заступник міського голови Мукачевого з питань культури (1982–1994), директор мукачівського історичного музею «Замок Паланок» (з 1994 року).


Назва:Луганський Микола Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 листопада (8 грудня) 1906 року в Харківській губернії. В 1931 році закінчив Харківський медичний інститут. З 1939 року — директор Українського науково-дослідного санітарно-хімічного інституту в Харкові. Член ВКП(б) з 1940 року.


Зобр:1шт.


Назва:Брайко Сергій Борисович

-Знайдено: + Сергій Борисович Брайко (нар. 8 грудня 1957 р. м. Новосибірськ (Росія);) — український політик, Народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Одеська обласна рада

-Знайдено: + # Голуб Федір Якович — 23 вересня 1933 — 8 грудня 1935
-Знайдено: + # Бойко Петро Дмитрович — 8 грудня 1935 — травень 1937


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1925 || Стрілець, жандарм || Месники-2 || Син Івана. Член ОУН з 1942 р. З осені 1944 р. в лавах УПА. 5 вересня 1947 р. схоплений у криївці біля села Монастир, заповненій паралітичним газом. 20 листопада 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари, 8 грудня 1947 р. — помилуваний (вирок замінено на довічне ув'язнення). Вирок відбував у Штумі. Звільнений у липні 1954 р. Живе у Польщі.


Назва:Габовда Михайло

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 18 липня 1945 його заарештували агенти НКВС. 8 грудня 1945 розстріляний в Ужгородській в'язниці. Похований у братській могилі в районі проспекту Свободи в Ужгороді[52]


Зобр:6шт.


Назва:Чупахін Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Чупа́хін (1 березня 1955, село Погоже, Тимський район, Курська область, Росія) — український політичний діяч. Колишній народний депутат України. Член Центральної виборчої комісії8 грудня 2004)
-Знайдено: + * 19 лютого — 8 грудня 2004 — член Центральної виборчої комісії.


Назва:Клепарчук Степан

-Знайдено: + Народ. 8 грудня 1890 р. у с. Лешнів (Галичина). Закінчив гімназію у Бродах, студіював теологію у Львівському університеті. Служив в УГА. У 1944 р. з


Назва:Українські отамани

-Знайдено: + | 8 грудня 2012 || Мілан, Італія || Італійський Грім (ITA) || 1:4 || [53] ||


Зобр:1шт.


Назва:Григоревський Микола Костянтинович

-Знайдено: + Григоре́вський Мико́ла Костянти́нович (нар. 25 січня 1925, Одеса — пом. 8 грудня 1944, Ерчі, Феєр, Угорщина) — сержант радянської армії, учасник Німецько-радянської війни, герой радянського союзу (24 березня 1945).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + На початку грудня 1944 року батальйон, в якому служив Григоревський, вийшов до Дунаю на південь від Будапешта. У ніч з 3 на 4 грудня батальйон приступив до форсування річки. Григоревський одним з перших переправився на протилежний берег і відкрив вогонь по противнику з кулемета. У тому бою противник втратив близько 100 солдатів і офіцерів. 7 грудня Григоревський з батальоном з ходу захопив пануючу висоту, відтіснивши противника в населений пункт Барачки. 8 грудня, коли загинув командир кулеметної роти і був поранений командир сусіднього взводу, Григоревський замінивши їх собою, підняв бійців в контратаку. Під натиском противник був змушений відступити. Григоревський зі своїми бійцями захопив німецьку траншею, а потім відбив чотири контратаки. Під час останньої з них Григоревський загинув.


Назва:Лисенко Руслан Юрійович

-Знайдено: + * Дебют в кубку світу — 8 грудня 1994 року в індивідуальній гонці в Бад-Гаштейні — 44 місце.


Назва:Кондратьєв Георгій Петрович

-Знайдено: + 8 грудня 2011 року Кондратьєв очолив національну збірну Білорусії, змінивши на цій посаді німецького фахівця Бернда Штанге[54].


Зобр:1шт.


Назва:Панін Костянтин Юрійович

-Знайдено: + Костянтин Юрійович Панін (нар. 8 грудня Нікополь, Дніпропетровська область, Українська РСР) — український футболіст, півзахисник херсонського «Кристала».


Назва:Кревсун Юлія Юріївна

-Знайдено: + Юлія Юріївна Кревсун (Гуртовенко) (нар. 8 грудня 1980, м. Вінниця, Україна) — українська легкоатлетка, бігунка на середні дистанції, яка спеціалізується на бігу на 800 м, майстер спорту міжнародного класу. Учасниця Олімпійських ігор в Пекіні та Лондоні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юлія Кревсун народилася 8 грудня 1980 р. в м. Вінниця у спортивній сім'ї. Її матір, Мілітіна Москвіна, також колишня бігунка на 800 метрів, перший тренер Юлії[55], а зараз тренер-викладач в Донецькому вищому училищі олімпійського резерву ім. С. Бубки.[56] Батько Юлії займався стрільбою. Юлія пробувала свої сили в різних видах легкої атлетики: спортивній ходьбі, бігу на 10 км, і лише у 1997 році зупинилась на бігу на 800 метрів. У 1998 році Юлія разом з сім'єю переїжджає в Донецьк, де вступає до Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С. Бубки. Там вона знайомиться з майбутнім чоловіком Сергієм Кревсуном, боксером-аматором. 21 квітня 2005 р. Юлія народила сина Данила.[57] Закінчила Донецький державний університет управління за спеціальністю менеджер зовнішньоекономічної діяльності.[58]


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Декларація про державний суверенітет України
  2. Акт проголошення незалежності України
  3. Tymoshenko picked for Ukraine PM, BBC News (18 грудня 2007)
  4. Ukraine election: Yanukovych urges Tymoshenko to quit, BBC News (10 лютого 2010)
  5. Гуніна Олександра. «Виставковий центр» відкрито для пасажирів. // Хрещатик. — № 193 (4018). — 2011. — 28 грудня.
  6. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  7. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  8. International law: theory and practice : essays in honour of Eric Suy By Eric Suy, Karel Wellens page 110
  9. Національна академія наук України
  10. Перший в Європі комп’ютер запрограмувала жінка з Чигирина з простим ім’ям – Катерина Ющенко…
  11. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  12. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  13. Вступ до Комітету опору диктатурі (офіційна інформація партії)
  14. Про внесення змін до Конституції України: Верховна Рада України; Закон від 08.12.2004 № 2222-IV
  15. Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року: Верховна Рада України; Закон від 08.12.2004 № 2221-IV
  16. Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України: Верховна Рада України; Постанова, Проект від 08.12.2004 № 2223-IV
  17. Висновок щодо дотримання вимог конституційної процедури під час внесення змін до Конституції України 1996 року шляхом ухвалення Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV та щодо відповідності його положень загальним засадам Конституції України 1996 року і європейським стандартам. (Ухвалено на третьому пленарному засіданні Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права 27 грудня 2005 року)
  18. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року N 2222-IV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України): Конституційний Суд; Рішення, Окрема думка від 30.09.2010 № 20-рп/2010
  19. Тернопільський Енциклопедичний Словник. – Тернопіль: ВАТ ТВПК “Збруч”, 2005. – Т. 2. К – О. – 706 с.— С. 678.
  20. У Ялті відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку // повідомл. за 9 грудня 2007 року УНІАН
  21. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  22. Тимошенко: Парламентська політична криза завершена
  23. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Дон Кіхот із українського степу не вказано текст
  24. Мохового С.П. могила // Чернігівщина:Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького)., К.: УРЕ, 1990, стор. 471
  25. Таємниці щоденників Олександра Довженка
  26. За інформацією відділу кадрів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури
  27. [http://sd.org.ua/prn_news.php?
  28. Про звільнення радників Прем"єр-міністра України, які працювали на громадських засадах
  29. [http://www.ts.lica.com.ua/b_text.php?
  30. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vexillographia не вказано текст
  31. Хроніка двосторонніх відносин
  32. Історія двосторонніх відносин // Посольство України в Японії
  33. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943–2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002, с. 8-12
  34. Жук В. Н., Пустовіт П. М. Наш рідний край. Полтавська область (історико-статистичний нарис). Випуск 10. — Полтава: Друкарня вид-ва «Полтава», 1991., с. 21
  35. Полтавщина. Енциклопедичний довідник / За ред. А. В. Кудрицького. — К.: Українська Енциклопедія, 1992., с. 21-22
  36. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943 — 2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002, с. 8-12
  37. Жук В. Н., Пустовіт П. М. Наш рідний край. Полтавська область (історико-статистичний нарис). Випуск 10. — Полтава: Друкарня вид-ва «Полтава», 1991., с. 21
  38. Полтавщина. Енциклопедичний довідник / За ред. А. В. Кудрицького. — К.: Українська Енциклопедія, 1992., с. 21-22
  39. Протокол матча (ua) . Официальный сайт Федерации футбола Украины. Архів оригіналу за 9 липня 2012. Процитовано 29.12.2010.
  40. Дрбал А., Радєй К. Професор А. Д. Моторний (1891–1964) — один з засновників української геодезичної школи // Геодезія, картографія та аерофотознімання (Львів). — ISSN 0130-1039. — 2011. — Вип. 74. — С. 152.
  41. Україна знову стала президентсько-парламентською республікою
  42. Повний текст рішення КС про скасування політреформи 2004 року
  43. КС скасував політреформу: Янукович отримав повноваження Кучми
  44. Міністр юстиції України Микола Оніщук (2007-10): «За рішенням КС, парламент втратив повноваження, набуті 2004-го»
  45. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  46. [1] Архієпископ Петро Мальчук поблагословив початок мовлення каналу в м. Києві, 8.12.2011
  47. Указ Президента України № 1147/2008 від 8 грудня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України»
  48. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  49. Німкеня Катарина Оффель виступає за Україну
  50. Постанова Верховної Ради України № 2224-IV від 8 грудня 2004 року «Про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії»
  51. Постанова Верховної Ради України № 2225-IV від 8 грудня 2004 року «Про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії»
  52. http://ua-reporter.com/novosti/5720 Ужгород: вічная пам’ять героям Карпатської України!
  53. "Украинские атаманы" проиграли итальянским боксерам
  54. Томін А. (2011.12.08). Кондратьев сменил Штанге у руля сборной Белоруссии (рос.). Спорт-Експрес.
  55. Склад збірної України на Олімпійські ігри в Лондоні, 2012
  56. Донецьке вище училище олімпійського резерву ім. С. Бубки
  57. Focus on Athletes — Yuliya Krevsun(англ.)
  58. Думати про чемпіонат світу ще зарано. Можна «перегоріти»