Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/8 лютого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Колесник Раїса Самсонівна

-Знайдено: + Раї́са Самсо́нівна Коле́сник (*8 лютого 1939, Буринь, Сумська область[1]) — українська оперна, камерна співачка, лірико-колоратурне сопрано.


Назва:Київ

-Знайдено: + В добу визвольних змагань Київ був центром боротьби за українську державність. 3 березня 1917 року, після падіння царського режиму, в місті створено Українську Центральну Раду. 20 листопада 1917 року вона проголосила Українську народну республіку, а Київ — її столицею. 8 лютого 1918 року містом оволоділи більшовики, проте після укладання Берестейського миру його визволили війська Центральних держав. Протягом 29 квітня — 14 грудня 1918 року Київ був столицею Української Держави, якою керував


Зобр:30шт.


Назва:Історія України

-Знайдено: + 8 лютого 1918 червоними військами під командуванням лівого есера М. А. Муравйова був узятий Київ. У Києві бандами Муравйова була здійснена жахлива різанина. Потім Муравйов взяв з міста велику контрибуцію і рушив далі — на Одесу. У лютому Радянська влада утвердилася по всій Україні. Однак наприкінці лютого — у квітні 1918 Україна була окупована німецькими військами і Радянська влада припинила існування в Україні до листопада — грудня 1918.


Зобр:27шт.


Назва:Антонович Данило Сидорович

-Знайдено: + Дани́ло Си́дорович Антоно́вич (Антонович-Будько; * 22 грудня 1889, Білопілля — †8 лютого 1975, Харків) — український актор. Народний артист СРСР (1954).


Назва:Зарецький Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Заре́цький (8 лютого 1925, м. Білопілля, нині Сумської області — 23 серпня 1990, Київ) — український живописець.


Назва:Кульчицький Олександр Юліанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1895 року в м. Скалат на Тернопільщині в сім'ї Юліана фон Кульчицького, який працював радником вищого провінційного суду Австро-Угорщини у м. Станіславі (нині — Івано-Франківськ). Здобув класичну освіту: закінчив гімназію у Станіславі, вивчав германістику і французьку мову на філософському факультеті Львівського університету, а після Першої світової війни студіював філософію, психологію та романістику у Сорбонському університеті (Париж). 1924 р. повернув до Львівського університету для продовження вивчення філософії і германістики, успішно захистив докторську дисертацію «Релігія у вченні Ренана» (1930). Потім були стажування в Краківському університеті (1930–1932) і вимушена еміграція зі Львова у 1940 р.


Назва:Клочурак Степан

-Знайдено: + Клочурак (Клочуряк) Степа́н (27 лютого 1895, смт. Ясіня, Рахівський район, Закарпатська область — 8 лютого 1980, м. Прага, Чехія) — український закарпатський громадсько-політичний діяч, журналіст, президент Гуцульської республіки (Рахівщина, Закарпаття). Автор книги про неї: «До волі» (Нью-Йорк, 1978; перевидана в Ужгороді у 2009).


Зобр:2шт.


Назва:Андрей (Шептицький)

-Знайдено: + 8 лютого 1888 у Римі взяв участь у загальній аудієнції у папи Лева ХІІІ. Завдяки старанням матері Софії 24 березня папа приймає їх сім'ю на приватній аудієнції, під час якої Роман просить благословення на те, щоб стати василіянином. Лев ХІІІ не забув про цей візит і пригадав собі його через одинадцять років. 27 квітня 1888 Роман повернувся до Кракова і через три тижні здобув науковий ступінь доктора права.[2]


Зобр:3шт.


Назва:Кличко Віталій Володимирович

-Знайдено: + 18 лютого 2012 р. Віталій провів поєдинок проти британця Дерека Чисори. 40-річний Кличко виграв бій за очками й послався на отриману під час бою травму плеча.


Назва:Давимука Степан Антонович

-Знайдено: + Степа́н Анто́нович Давиму́ка (нар. 8 лютого 1947, село Чернелиця, Городенківського району, Івано-Франківська область) — український політик. Народний депутат України. Кандидат технічних наук1987), доктор економічних наук1999). Член партії ВО «Батьківщина» з 12 грудня 2007.


Зобр:1шт.


Назва:Хмурий Василь Онисимович

-Знайдено: + Васи́ль Ониси́мович Хму́рий (* 8 лютого 1896, с. Рашівка Гадяцького повіту на Полтавщині — † 27 січня 1940, Самара) — український журналіст, мистецтвознавець і театральний критик. Справжнє прізвище — Бутенко.


Назва:Червона Українська Галицька Армія

-Знайдено: + Захопивши УГА в свої руки, большевики почали негайно її реорганізовувати. Для цього ЦК КП(б)У призначив українського комуніста Володимира Затонського. 7 лютого начальний ревком УГА видав наказ, відповідно до якого галицькі частини, дислоковані на схід від Дністра, утворювали ЧУГА. Найвищою владою в армії проголошувався начальний ревком, який розпочав переговори з представниками червоних підрозділів Йони Якіра, що прибули до штабу І-го і ІІ-го галицьких корпусів. У відповідь на це НК УГА звільнила полковника А. Шаманека з посади командуючого 1-м корпусом УГА і ще раз підтвердила команду перейти на територію Румунії. Сформувалось два командування УГА з протилежними програмами. 8 лютого полковник Шаманек відмінив наказ генерала Густава Ціріца та зобов'язав усі галицькі частини залишатися на місцях, оберігати військове майно, транспорт і надалі утримувати залізниці; генерали О. Микитка і Г. Ціріц були заарештовані.


Назва:Черкасенко Спиридон Феодосійович

-Знайдено: + Спиридо́н Феодо́сійович Черка́сенко (24 грудня 1876, Новий Буг, Херсонська губернія — 8 лютого 1940, Прага, Протекторат Богемії і Моравії) — український письменник, драматург та педагог.
-Знайдено: + Одержавши в березні 1939 року звістку про загибель сина, Спиридон Черкасенко тяжко захворів. Доглядали його ченці. 8 лютого 1940 року письменника не стало. Поховали його на Ольшанському цвинтарі в Празі. Поряд — могили Олександра Олеся та Софії Русової. За переказами, смерть Черкасенка символічна і несподівана — за робочим столом із пером у руці, над останнім твором[3].


Зобр:3шт.


Назва:Шевчук Григорій Михайлович

-Знайдено: + Григо́рій Миха́йлович Шевчу́к (* 8 лютого 1916, село Красногірка, нині Житомирської області) — український історик.


Назва:Шпак Марат Терентійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Член ВКП (б) з 1951 року. З 1952 року співробітник, а з 1970 року директор Інституту Фізики АН УРСР. Доктор фізико математичних наук з 8 лютого 1961 року, з 13 грудня 1968 року — професор.


Зобр:1шт.


Назва:Юр'єв Василь Якович

-Знайдено: + Васи́ль Я́кович Ю́р'єв (20 лютого 1879 — 8 лютого 1962) — український селекціонер-рослинник, дійсний член АН УРСР (з 1948), почесний член Всесоюзної Академії сільськогосподарських наук.


Зобр:1шт.


Назва:Георгій (Ярошевський)

-Знайдено: + Ю́рій Яроше́вський (* 1872 — † 8 лютого 1923) — церковний діяч, митрополит Православної Церкви в Польщі.


Зобр:1шт.


Назва:Траутфеттер Рудольф

-Знайдено: + Рудольф Ернестович (Ернст Рудольф) Траутфеттер, з 1825 — фон Траутфеттер (8 лютого 1809, Мітава—1889, Київ) — ботанік німецького походження. Ректор Київського університету Св. Володимира (1847—1859 рр.)


Назва:Рада національної безпеки і оборони України

-Знайдено: + |8 лютого — 8 вересня 2005


Зобр:2шт.


Назва:Харківське історико-філологічне товариство

-Знайдено: + 8 лютого 1991 р. з ініціативи харківських вчених-гуманітаріїв товариство відновило свою діяльність як громадська організація із назвою «Харківське історико-філологічне товариство». У Статуті було зазначено про історичну тяглість діяльності товариства.


Назва:Порошенко Петро Олексійович

-Знайдено: + | початок_терміну4 = 8 лютого 2005
-Знайдено: + 8 лютого 2005 року призначений на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України. 4 вересня 2005 року після висунення проти нього звинувачень з боку колишнього Державного секретаря Олександра Зінченка, 5 вересня 2005 подав заяву про відставку, щоб займана посада не вбачалась як можливість тиску на правосуддя. В кінці вересня подав позов на Олександра Зінченка до суду. Суд зобов'язав Зінченка принести публічні вибачення Порошенку, адже жодне з обвинувачень колишнього Державного секретаря не знайшло собі підтвердження і не було доведено в суді.


Зобр:2шт.


Назва:Аваков Арсен Борисович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + ]</ref>. 8 лютогоПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>і; на початку 2008 року справа з приватизацією будівлі спричинила великий скандал у місті, що навіть потягнуло за собою відставку чинного на той час мераПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:5шт.


Назва:Давидов Анатолій Іванович

-Знайдено: + Народився 8 лютого 1938 в с. Бочечки (за іншими даними — Бочки) (тепер Конотопського району Сумської області) в сім'ї вчителів.


Назва:Корсунь-Шевченківський -Знайдено: + | магдебурзьке право=8 лютого 1585
-Знайдено: + 1585 р. на основі території міста Корсуня, яке входило до Канівського староства, було утворено Корсунське староство. 8 лютого 1585 року Корсуню надано Магдебурзьке право. Король Стефан Баторій своїм універсалом від 20 лютого 1585 р. надав Корсуню герб: «Лук жовтий натягнутий і стріла на тятиву покладена в червоному полі».


Зобр:7шт.


Назва:Глухів

-Знайдено: + 8 лютого 1668 року московський воєвода Кологривов сповіщав із Глухова Шереметьєва, що з приходом до міста 1500 кінних і піших запорожців глухівчани відразу ж почали радитися, як вигнати царських ратників. «Літопис Самовидця» про той 1668 рік засвідчує: «также и в Прилуці, Миргороді, Батурині воєвод побрали, а людей при них будучих погубили, а сосницкого и новгородского и стародубовского подостававши в замках приступами, запорозскіе козаки з мещан усіх побили».


Зобр:36шт.


Назва:Християнсько-демократичний союз (Україна)

-Знайдено: + | foundation = 8 лютого 1997
-Знайдено: + Християнсько-Демократичний Союз (ХДС) — українська політична партія, створена 8 лютого 1997 року в Києві під первісною назвою «Християнсько-Народний Союз».


Зобр:1шт.


Назва:Томенко Микола Володимирович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 8 лютого 2007
-Знайдено: + Мико́ла Володи́мирович Томе́нко (нар. 11 грудня 1964, село Малі Канівці, Чорнобаївський район, Черкаська область) — український політик та громадський діяч. Народний депутат України, заступник голови Верховної Ради8 лютого до 14 червня 2007 та знову з 2 вересня 2008 до 12 грудня 2012). Заступник голови партії ВО «Батьківщина». З 4 лютого до 8 вересня 2005 року — віце-прем'єр України з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко.


Зобр:2шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 18 лютого 2010
-Знайдено: + | 8 лютого 2010


Назва:Другий уряд Віктора Януковича

-Знайдено: + 12 січня 2007 року постановою ВР № 597-V призначений віце-прем'єр-міністром Радченко Володимир Іванович (звільнений 25 травня). 8 лютого 2007 року постановою ВР № 647-V призначений віце-прем'єр-міністром Слаута Віктор Андрійович.


Назва:Об'єднання незалежних харизматичних християнських церков України (повного євангелія)

-Знайдено: + Пастори харизматичних церков, збираючись разом, обговорювали питання взаємодопомоги і співробітництва в багатьох напрямках, усвідомлюючи необхідність єдності та взаємної підтримки. В результаті цього виникла Асоціація, а потім Об'єднання незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія). Його засновниками стали 43 пастори незалежних церков України, які зібрались на установчий з'їзд 8 лютого 1994 р. Офіційно Об'єднання було зареєстровано 12 січня 1995 р. в Державному комітеті України у справах релігій.


Назва:Історія євреїв в Україні

Файл:Rohatyn Jewish Cemetery (36).jpg

-Знайдено: + Крах царизму в березні 1917 р. скоро приніс емансипацію євреїв в Російській Імперії. 20 березня 1917 р. Тимчасовий уряд Росії проголосив євреїв рівними з усіма громадянами, однак їм не було надано статусу національної меншини або автономію. Велика кількість євреїв активно брала участь у революційній діяльності і з приходом до влади більшовиків, також багато з них отримало керівні посади в новому більшовицькому уряді. Серед них один із найвідоміших вихідців з України — Лев Троцький (Лев Давидович Бронштейн). Разом з іншими більшовиками деякі євреї також брали участь у Червоному терорі проти мирного населення. В свій час відомий державний діяч Великобританії Вінстон Черчілль в своїй статті «Сіонізм проти Більшовизму» від 8 лютого 1920 р. охарактеризував участь євреїв в більшовицькому терорі наступним чином:
-Знайдено: + :: За виключенням Леніна, більшість керівних фігур більшовиків — це євреї. Окрім того, головне натхнення і основна рушійна сила надходить від лідерів єврейської національності. Тому росіянина Чечерина затьмив його номінальний підлеглий Литвінов, а вплив таких росіян як Бухарина або Луначарського не можна порівняти з владою Троцького, або диктатора Червоної Цитаделі (Петрограда) — Зінов'єва, або Карасіна — всі з них євреї. Переважання євреїв в Радянських установах — ще більш приголомшуюче. І одну з головних, якщо не основну роль в системі тероризму, запровадженого Надзвичайними Комісіями в Боротьби з Контрреволюцією, відіграють євреї, і в деяких випадках навіть єврейки.[4]


Зобр:13шт.


Назва:Андріяшев Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Андрія́шев (*1 вересня 1863, Чернігів — † 8 лютого 1933, Київ) — український історик, архівіст, археограф, джерелознавець. Учень Володимира Антоновича. Член Історичного товариства Нестора-літописця. Почесний член «Новгородского общества любителей древностей».
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 8 лютого 1933 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №10).


Назва:Курськ

-Знайдено: + На початку Німецько-радянської війни Курськ обороняла не тільки Червона армія, але і народне ополчення. На початку листопада німецькі війська підступили до міста; у ніч на 3 листопада Курськ був зданий німецьким військам. Місто сильно постраждало під час німецької окупації, що тривала до 8 лютого 1943, коли місто звільнила 60-а армія під командуванням генерала І. Черняховського; під час окупації близько трьох тисяч жителів міста було розстріляно, майже десять тисяч — погнано до Німеччини. Відновлення підприємств міста почалося вже в лютому 1944; тоді ж відродилося і культурне життя міста — 19 лютого відкрився кінотеатр, 27 лютого — драматичний театр. До 1950 міське господарство було повністю відновлене.


Зобр:7шт.


Назва:Євтимович Варфоломій Пимонович

-Знайдено: + Варфоломі́й Пи́монович Євтимо́вич (*28 жовтня 1889, с. Перегонівка, Голованівський район Кіровоградська область[5] — † 8 лютого 1950, м. Міттенвальд, Німеччина) — підполковник Армії УНР. Український військовий і громадсько-політичний діяч, журналіст.


Зобр:1шт.


Назва:Верховна Рада України V скликання

Підзаголовок:== Керівництво ==
Знайдено: + | 8 лютого 200714 червня 2007


Зобр:2шт.


Назва:Герасименко

Підзаголовок:== Н ==
Знайдено: + * Герасименко Наталія Петрівна (*8 лютого 1953) — український палеогеограф, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Козаки у Тридцятирічній війні

-Знайдено: + 3 лютого 1620 року з Польщі до Моравії на допомогу католикам вирушив загін з 3 тисяч лісовчиків під командуванням нового полковника Яроша Клечковського. Загін пройшов через всю Моравію, оминув заслони загонів протестантів і вже 8 лютого 1620 року дійшов до Відня і з’єднався із цісарським військом. Старшину лісовчиків (Яроша Клечковського, Станіслава Русиновського, Єнджея Каліновського, полкового суддю Єжи Хелмського та кількох ротмістрів) було запрошено на аудієнцію до цісаря Фердинанда.[6]


Назва:Шуман Володимир Миколайович

-Знайдено: + Володи́мир Микола́йович Шу́ман (*8 лютого 1942, Задеріївка) — доктор фізико-математичних наук, професор.


Назва:Квітка Климент Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 1934 року його знову заарештували в т. зв. «Справі славістів», сфабрикованій ОДПУ, й ув'язнили на 3 роки. Відбував покарання у сумнозвістному концтаборі «Карлаг» та Алма-Аті, у Казахстані.


Зобр:3шт.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Скоропадський Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Миха́йлович Скоропа́дський (30 січня (11 лютого) 1805(18050211), село Дунаєць Глухівського повіту Чернігівської губернії, нині Глухівського району Сумської області — 8 лютого 1887) — український меценат, громадський та культурно-освітній діяч. Дід останнього гетьмана України — Павла Петровича Скоропадського.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Іван Михайлович 8 лютого 1887. Поховали його у найчарівнішому куточку диво-парку, його улюбленого дітища. Ще й досі на залишках мармурового пам'ятника на могилі Скоропадського зберігається напис-заклинання покійного до прийдешніх поколінь: «Любезный прохожий!


Назва:Аверков Павло Петрович

-Знайдено: + Павло́ Петро́вич Аве́рков (*25 червня 1924, Тула, Росія — †8 лютого 1986, Київ) — український художник декоративно-ужиткового мистецтва. Працював у галузі художнього скла.


Назва:Барвінський Богдан Олександрович

-Знайдено: + Богда́н Олекса́ндрович Барві́нський (псевдоніми і криптоніми: Т. Вінковський, Б. Б.; * 15 липня 1880, Тернопіль — † 8 лютого 1958, Львів) — український історик, бібліограф, архівіст, педагог. Доктор філософії (1907). Дійсний член НТШ (1914). Син Олександра та Євгенії, брат Василя Барвінських.


Назва:Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

-Знайдено: + |17 листопада 2006 — 8 лютого 2007
-Знайдено: + |8 лютого 2007 — 27 квітня 2012[7]


Назва:Карпачова Ніна Іванівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 2007 року знов призначена Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини[8].


Назва:Корсунь-Шевченківська операція

Підзаголовок:=== Оточення ===
Знайдено: + 27 січня радянськими військами була зайнята Шпола. Зосередивши тут головні сили і заправивши машини, корпус продовжував наступ силами 8-ї і 80-ї танкових бригад. 28 січня 1944 року ці бригади зустрілися з частинами 6-ї танкової армії 1-го Українського фронту в Звенигородці. Різними підрозділами радянських військ було створено зовнішнє і внутрішнє кільця оточення. Утворився відомий Корсунь-Шевченківський «котел». Оточені війська Вермахту у Корсуні були приречені на поразку. Щоб уникнути зайвих жертв з обох сторін, 8 лютого 1944 року радянське командування через парламентарів на чолі з генералом М.І Савєльєвим[9] подало німецьким військам ультиматум з пропозицією припинити опір. Командування оточених військ Вермахту, виконуючи наказ Гітлера триматися за будь-яку ціну і сподіваючись на обіцяну допомогу, відхилило ультиматум. На звільнення оточених військ німецьке командування перекинуло більшість танкових дивізій Групи армій «Південь» і їм вдалося майже прорвати кільце оточення, наблизившись в районі хутора Жовтень (на півночі Лисянки) до оточених на відстань близько 6 км.


Зобр:6шт.


Назва:Стріха Віталій Іларіонович

-Знайдено: + Віта́лій Іларіо́нович Стрі́ха (* 30 травня 1931, Київ — † 8 лютого 1999, Київ) — український фізик, педагог і громадський діяч. Доктор фізико-математичних наук (1968). Професор (1973). Завідувач кафедри фізики напівпровідників (1975—1996), проректор з навчальної (1984-1985) та наукової роботи (1985—1990) Київського університету. Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1970). Ініціатор створення (1992) і перший президент Академії наук вищої школи України. Батько Максима Стріхи.


Назва:Портленд (Орегон)

-Знайдено: + Засноване 1845 року переселенцями з Нової Англії. Статус міста з 8 лютого 1851 року.


Зобр:5шт.


Назва:Петриненко Діана Гнатівна

-Знайдено: + Діа́на Гна́тівна Петрине́нко (дівоче прізвище Паливода; *8 лютого 1930, Білоусівка, Черкащина) — українська співачка, Народна артистка СРСР (1975). Лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (1972). Лауреат Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Відні (1959).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народилася 8 лютого 1930 року в селі Білоусівці (тепер Драбівського району Черкаської області).


Назва:Домбровський Олександр Георгійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 2013 р. за позовом Юрія Кармазіна, Євгенія Угля і Анатолія Дацка до ЦВК ВАСУ визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах № 11 (Вінниця) та № 71 (Закарпатська обл.), де обрані відповідно Олександр Домбровський та Павло Балога[10]. ВАСУ скасував постанови ЦВК в частині реєстрації вказаних народних депутатів і визнав відсутність у них статусу і повноважень народних депутатів України.[11][12]


Назва:Лозинський Аскольд

-Знайдено: + Аско́льд Лози́нський (*8 лютого 1952, Нью-Йорк) — президент Світового конгресу українців (1998–2008).
-Знайдено: + Народився він 8 лютого 1952 р. в Нью-Йорку в сім'ї українських емігрантів, які прибули до США в 1951 р, в час третьої політичної хвилі української еміграції. Третя хвиля української еміграції знаменна тим, що серед неї була велика кількість інтелігенції та науковців. Вони сприяли розквітові українського політичного, громадського, культурного та релігійного життя в діаспорі. Цих емігрантів об'єднувала відданість ідеї незалежності України й відновлення української суверенної держави. Вони постійно виступали проти русифікації української мови й культури. Різко протестували проти ув'язнення чи фізичного нищення українських дисидентів.


Зобр:3шт.


Назва:Мюльберг Каліо Евальдович

-Знайдено: + Ка́ліо Е́вальдович Мю́льберг (* 8 лютого 1928, Маріуполь) — український кларнетист, завідувач кафедри, професор, кандидат мистецтвознавства, Заслужений діяч мистецтв України, педагог, лауреат Міжнародного фестивалю молоді і студентів (Москва,1957).


Назва:Гриневецький Сергій Рафаїлович

-Знайдено: + 8 лютого22 липня 2005 — голова Одеської облради.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Голови Одеської облради
8 лютого22 липня 2005
Наступник:

'



Назва:Кліщинці

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Орел Іван Якович (* 8 лютого 1914 — † 27 червня 1944) — Герой Радянського Союзу[13]


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 1793 Зоя || 28 лютого 1968
-Знайдено: + | 3962 Валяєв || 8 лютого 1967


Назва:Микульчин-Мерлені Іріні Олексіївна

-Знайдено: + Іріні Олексі́ївна Микульчин-Мерлені (уроджена Ірина Олексіївна Мельник; нар. 8 лютого 1982, Кам'янець-Подільський) — заслужений майстер спорту з вільної боротьби, олімпійська чемпіонка (Афіни, 2004), бронзова призерка Олімпіади (Пекін, 2008); чемпіон світу (2000, 2001, 2003), чемпіон Європи (2004, 2005), вагова категорія — до 48 кг.
-Знайдено: + Народилася 8 лютого 1982 р. в Кам'янці-Подільському (Хмельницька область). Батько і тренер — Олексій Володимирович Мельник.
-Знайдено: + Заміжня. Чоловік — майстер спорту міжнародного класу з вільної боротьби Андрій Микульчин. Сини Артур, Адам. Вийшла заміж 18 лютого 2006. Після одруження Ірина взяла прізвище свого чоловіка, але під час спортивних змагань послуговується звичним Мерлені, оскільки саме під цим прізвищем досягла найбільших перемог на світовій борцівській арені, і воно відоме всьому світові[14].


Назва:Айвове

-Знайдено: + У Російської імперії, з 8 лютого 1784 року, Ефендікою був приписаний до Сімферопольському повіту Таврійської області, за царювання Павла I (17961802 роками) — в Акмечетський повіт Новоросійської губернії[15].


Зобр:1шт.


Назва:Багата Ущелина

-Знайдено: + У 1784 році був виданий маніфест про приєднання Криму до Російської імперії, а 8 лютого 1784 року указом Катеринославському і Таврійському генерал-губернатору князеві Г. О. Потьомкіну на території Кримського Ханства була утворена Таврійська область. До того часу було складено Камеральний опис Криму, в якому, правда, назва Коклуз не фігурує, але, враховуючи, що писарі, уперше зіткнувшись з новими назвами на незнайомій мові, внесли в записи безліч помилок (на цю проблему звертав увагу у своїй роботі Генрік Янковський[16]).
-Знайдено: + id=5744 Камеральний Опис Криму л. А]</ref>. У новій, Таврійської області колишній Мангупський кадилик був з 8 лютого 1784 року включений до складу Сімферопольського повіту[17]. Після Павлівських реформ, з 1792 по 1802 рік, входила в Акмечетський повіт Новоросійської губернії[18], а після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[19] у Махульдурскую волость Сімферопольського повіту. У 1829 році волості були реорганізовані і Коклуз віднесли в Байдарську, а в 1838 році після освячення нового Ялтинського повіту[20] і подальшою реорганізації, в знову утворену Богатирську волость, у складі якої село перебувало до радянської реформи адміністративного поділу в 1921 році[21].


Назва:Білокам'яне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + id=5744 Камеральное Опис Криму л. А]</ref>. Після приєднання Криму до Російської Імперії 8 лютого 1784 року, село було приписане до Сімферопольському повіту Таврійської області[22].


Зобр:1шт.


Назва:Брянське

-Знайдено: + Після приєднання Криму до Російської імперії 8 лютого 1784 року, село було приписане до Сімферопольському повіту Таврійської області[23]. Після Павлівських реформ, з 1792 по 1802 рік, входила в Акмечетський повіт Новоросійської губернії[24]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[25], Кочкар-елі адміністративно включили до складу Актачинської волості Сімферопольського повіту.


Зобр:1шт.


Назва:Глибокий Яр

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У складі Російської імперії з 8 лютого 1784 року адміністративно входило до складу Актачинської волості Сімферопольського повіту Таврійської області Новоросійської губернії. До правління Павла I Таврійська область була скасована, а повіти перетворені на один - Акмечетський, після смерті Павла, з 8 (20) жовтня 1802 року, область, у статусі Таврійської губернії, була відновлена, як і повіти.


Назва:Перове

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перша документальна згадка села зустрічається в камеральній Описі Криму… 1784, судячи з якого, в останній період Кримського ханства Бадана входила до Акмечетських каймаканств. Після приєднання Криму до Росії 8 лютого 1784, село була приписана до Сімферопольському повіту Таврійської області. Після Павлівських реформ, з 1792 по 1802 рік, входила в Акмечетський повіт Новоросійської губернії. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 Таврійської губернії, Бадана була включена до складу Ескіординської волості Сімферопольського повіту. У «Ведомости о всех селениях, в Симферопольском уезде состоящих…» 1805 в Бадані числилося 18 дворів та 99 жителів кримських татар.


Назва:Афнер Григорій Парфентійович

-Знайдено: + 11 грудня 1919 року у складі полку перейшов на бік Української Галицької армії, яка була на той момент союзником Збройних Сил Півдня Росії. Незабаром став командиром полку, який вивів до Одеси. 8 лютого 1920 року на чолі полку виступив проти білогвардійців, що сприяло захопленню Одеси червоними військами.


Зобр:1шт.


Назва:Трипрудне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + id=5744 Камеральное Описание Крыма л. А]</ref>. Після захоплення Криму Росією 8 лютого 1784 року село було приписане до Сімферопольському повіту Таврійської області[26]. Після реформ Павла I, з 1792 по 1802 роки, входило до складу Акмечетського повіту Новоросійської губернії[27]. За новим адміністративним поділом, після створення 8 (20) жовтня 1802 року Таврійської губернії[28], Терек-Елі був включений до складу Ескіордінської волості Сімферопольського повіту. У Відомостях про всі селища, з яких Сімферопольський повіт складається… 1805 року в Тереклі значилося 16 дворів і 85 жителів кримських татарПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:1шт.


Назва:Адріан (Старина)

-Знайдено: + | періодпочаток = 8 лютого 1994
-Знайдено: + 8 лютого 1994 року призначається правлячим єпископом Богородської єпархії (Московської області) Української Православної Церкви Київського Патріархату[29].


Назва:Список столиць Української Народної Республіки

-Знайдено: + | 1917-11-2020 листопада 1917 — 1918-02-088 лютого 1918
-Знайдено: + | 1918-02-088 лютого 1918 — 1918-02-1414 лютого 1918


Назва:Покришів

-Знайдено: + * Шищенко Петро Григорович (*8 лютого 1936) — український учений у галузі географії й екології. Доктор географічних наук, професор, Декан (посада) географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Член-кореспондент НАПН України, академік АН ВШ України.


Назва:Кальченко Валерій Михайлович

-Знайдено: + | кінець_терміну= 8 лютого 1999
-Знайдено: + Вале́рій Миха́йлович Ка́льченко (нар. 24 лютого 1947, місто Кіровоград) — український політик. Народний депутат України. Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи з 31 серпня 1996 до 8 лютого 1999. Член партії ВО «Батьківщина», голова Кіровоградської обласної організації.
-Знайдено: + * 31 серпня 1996 — 8 лютого 1999 — міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, член Ради національної безпеки і оборони України (з серпня 1997 до листопада 1999).
-Знайдено: + * 8 лютого 1999 — 3 листопада 1999 — голова Кіровоградської обласної державної адміністрації.


Зобр:1шт.


Назва:Лебедєв Павло Валентинович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
12-й Міністр оборони України
з 24 грудня 2012
Наступник:

Саламатін Дмитро Альбертович
8 лютого 201224 грудня 2012



Зобр:1шт.


Назва:Рибаков Ігор Олександрович

-Знайдено: + 8 лютого 2012 народний депутат Забзалюк Роман Омелянович на прес-конференції оприлюднив аудіозапис з підтверження фактів політичної корупції з боку пана Рибакова[30].


Назва:Саламатін Дмитро Альбертович

-Знайдено: + | початок_терміну = 8 лютого 2012
-Знайдено: + Дмитро́ Альбе́ртович Салама́тін — український політик. Народний депутат України 5-го та 6-го скликання від Партії регіонів, генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» (2010–2012), міністр оборони України (від 8 лютого 2012). Член РНБО (з 17 лютого 2012).[31]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 8 лютого 2012 року — указом № 72/2012 президента України Віктора Януковича призначений на посаду міністра оборони України в уряд Миколи Азарова.[32]
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
11-й Міністр оборони України
8 лютого 201224 грудня 2012
Наступник:

Єжель Михайло Броніславович
11 березня 20108 лютого 2012
Лебедєв Павло Валентинович



Зобр:2шт.


Назва:Муравченко Федір Михайлович

-Знайдено: + Фе́дір Миха́йлович Мура́вченко (18 березня 1929, Запоріжжя-Грудувате8 лютого 2010) — доктор технічних наук (1991), професор (1999), член-кореспондент НАН України (Відділення механіки, 05.2003); Державне підприємство „Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О. Г. Івченка“, Генеральний конструктор (з 05.1989); чл. Комітету з Держ. премій України в галузі науки і техніки (з 03.1997).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 лютого 2010 року. Похований на Капустяному кладовищі в Запоріжжі[33].


Назва:Польська православна церква

-Знайдено: + 8 лютого 1923 року митрополит Юрій загинув від руки непримиренного ворога автокефалії, російського агента архимадрита Смарагда (Латишенка). 27 лютого 1923 р. Собор єпископів ухвалив: «… Визнати першим єпископом області з честю Митрополита Православної Митрополії у Польщі Високопреосвященного Діонісія, Архиєпископа Волинського і Кременецького… Довести цю постанову до відома уряду на предмет висловлення ним згоди на втілення в життя цієї постанови, а також на предмет запиту урядом на основі 28 Правила IV Вселенського Собору і з огляду на перебування не при справах Патріарха Московського, благословення Константинопольського Патріарха на буття Архиєпископа Діонісія Митрополитом Варшавським та Волинським і всієї Православної церкви в Польщі, з присвоєнням йому всіх зовнішніх відзнак, наданих Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Святійшим Патріархом Московським і Положенням про управління Православною Церквою в Польщі від 14-27 січня 1922 р.»
-Знайдено: + * архімандрит Юрій (Коренастов) на єпископа Берестейського (8 лютого),


Зобр:2шт.


Назва:Хухра

-Знайдено: + Карл XII, особисто командуючи трьома кавалерійськими полками, розбивши 27 січня 1709 року росіян під Опішнею, раптово кинувся на Хухру. 8 лютого шведи зайняли містечко. За легендами, хухряни розсіялися хто куди. В решті, Хухра, як і більшість містечок Охтирщини, була спалена і розграбована при відступі шведів[34]:


Зобр:4шт.


Назва:Штурм Києва (1918)

Підзаголовок:== Бої ==
Знайдено: + Два наступні дні точилися жорстокі бої. Були захоплені більшість Печерська, Поділ, вокзал, залізничні станції Київ-товарний та Пост-Волинський. Українці трималися в центрі міста та контролювали Брест-Литовське шосе — останній шлях до відступу. За таких умов подальший опір українських частин ставав безглуздим. В ніч на 26 січня (8 лютого), скориставшись з того, що більшовики не наважувались наступати в темряві, Михайло Ковенко оголосив евакуацію. Лінія Купецьке зібрання — Хрещатик — Бібіковський бульвар — Брест-Литовське шосе мала утримуватись до кінця. Саме за цим маршрутом розпочали відступати українські частини. Рано-вранці уряд та частина членів Центральної Ради виїхала до Житомира. Зранку бої поновилися і тривали до вечора, коли останні українські підрозділи відійшли Брест-Литовським шосе в бік Ірпіня. З Києва організовано відступило до 3 тисяч українського війська, артилерія, обози.


Зобр:4шт.


Назва:Куньє

-Знайдено: + У вересні 1941 року почалася евакуація сільської ради. Жителі села евакуювалися до Бугаївки, Чистоводівки. 27 вересня 1941 року в село увійшли німецькі солдати але боїв так і не було.. 8 лютого 1943 року село було визволено. За період окупації було знищено 950 будинків, два приміщення середньої школи, початкову, три приміщення лікарні, 14 приміщень ферм та 30 зерносховищ. До Німеччини було вивезено 65 голів рогатої худоби, 300 свиней та 75000 курей. 25 чоловік вивезено було на роботи в Німеччину, двох закатовано. В 1946 році на селі був сильний голод.


Назва:Слобідка-Малиновецька

-Знайдено: + 2000 року жителі сіл Слобідка-Малиновецька та Малинівці вступили в сільськогосподарський багатофункціональний кооператив «Мрія», який 8 лютого того ж року було реформовано в сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю — виробничу фірму «Мрія».


Зобр:1шт.


Назва:Членство України в міжнародних організаціях

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |8 лютого 1994


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |24 грудня 1920 - 8 лютого 1921
-Знайдено: + |8 лютого 1921 - 24 березня 1921
-Знайдено: + |11 березня 20108 лютого 2012
-Знайдено: + |8 лютого 201224 грудня 2012


Зобр:35шт.


Назва:Шкідченко Володимир Петрович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України
30 вересня 199813 листопада 2001
Наступник:
Затинайко Олександр Іванович
12 березня 199630 вересня 1998
Шуляк Петро Іванович
27 листопада 20018 лютого 2002



Зобр:1шт.


Назва:Біжан Іван Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 14 березня 1996[35] до 8 лютого 2002[36]


Назва:Верхній Рогачик

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Другої Світової Війни на фронтах воювало 789 мешканців Верхнього Рогачика, 396 із них загинуло; 350 молодих мешканців села було вивезено на примусові роботи до Німеччини. На території району діяв партизанський загін, який базувався в дніпровських плавнях біля села Ушкалка. Верхньорогачицький район був зайнятий радянськими військами 8 лютого 1944 року. В боях за район загинуло більше 4 тисяч воїнів, поранено близько 59 тисяч радянських солдат і офіцерів.


Назва:Бойко Іван Григорович

-Знайдено: + Іва́н Григо́рович Бо́йко (8 лютого 1956) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1956 року, в селі Велика Білозірка, Кам'янсько-Дніпровський район, Запорізька область, УРСР в сім'ї службовців. Українець, освіта вища, вчений агроном-плодоовочівник, Кримський сільськогосподарський інститут імені М. І. Калініна.


Назва:Січневе повстання 1918

Підзаголовок:==Підсумки==
Знайдено: + Січневе повстання тривало 7 днів, воно призвело до численних жертв як серед повсталих, так і українських вояків, нанесло руйнування місту. Київський комітет більшовиків виконав свою задачу: виступ у Києві затримав нечисленну українську армію, відтягнув на себе війська з Полтавщини і Чернігівщини, що полегшило просування більшовицьких загонів з Росії. Українські сили, стомлені вуличними боями, були не в змозі протистояти військам Муравйова, які вже 22 січня (4 лютого) зайняли Дарницю і мости через Дніпро і розпочали обстріл міста з важкої артилерії, а через 4 дні, 26 січня (8 лютого) 1918 року, повністю оволоділи Києвом.


Зобр:1шт.


Назва:Олесь Вахній

-Знайдено: + Відомий своєю діяльністю по зачистці вулиць українських міст і сіл від «пам'яток» тоталітарного минулого. Зокрема, 8 лютого 1993 р. члени Київської СУМ на чолі з Олесем Вахнієм на станції Боярка здійснили частковий демонтаж пам'ятника Леніну, 3 лютого 1995 р. зруйнували пам'ятник «вождеві світового пролетаріату» в Клавдієво-Тарасовому на Київщині[37]


Зобр:3шт.


Назва:Барна Микола Миколайович

-Знайдено: + Мико́ла Микола́йович Ба́рна (*8 лютого 1938, Радоцина Горлицького повіту, Польща) — український вчений-біолог, ботанік, доктор біологічних наук (2002), професор (1997). Завідувач кафедри ботаніки та декан хіміко-біологічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Академік Академії наук вищої школи України з 2005 р.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1938 року в селі Радоцина Горлицького повіту, Польща.


Зобр:1шт.


Назва:Гетьман Богдан Хмельницький (крейсер)

-Знайдено: + У листопаді 1947 року крейсер «Червона Україна» було піднято. 8 лютого 1948 року його поставили у док та відремонтували.


Зобр:3шт.


Назва:Заглада Леоніла Борисівна

-Знайдено: + Ніну Загладу було заарештовано 30 березня 1938 і за рішенням трійки УНКВС Київської області від 11 квітня 1938 (протокол № 215) засуджено до розстрілу. Вирок виконано о 23 годині вечора 28 квітня цього ж року. Реабілітована 8 лютого 1957 рішенням військового трибуналу КВО.


Зобр:1шт.


Назва:Чорноморська козача флотилія

-Знайдено: + Татарське повстання було придушене, а Крим 8 лютого 1783 року було включено до складу Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Кравець Артем Анатолійович

-Знайдено: + Шовковский и Кравец вернулись в сборную (рос.). Football.ua. 19.01.2011. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 09.02.2011.</ref>. У збірній дебютував 8 лютого 2011 року в матчі проти Румунії (2:2 основний час, 2:4 по пенальті)[38]. Кравець вийшов на 68 хвилині замість Олександра Алієва. У фінальному матчі турніру Україна здобула перемогу над Швецією (1:1 основний час, 5:4 по пенальті), а Кравець провів на полі увесь матч[39].


Зобр:3шт.


Назва:Оборона Глухова (1664)

-Знайдено: + 8 лютого жовніри за наполяганням Стефана Чарнецького пішли на другий генеральний приступ. Однак їм знову не пощастило. Три міни вибухнули саме тоді, коли вони штурмували вал і брами, й завдали їм великих втрат. Залишивши під стінами Глухова понад 1 тис. вбитих, жовніри відступили. Залога й міщани вистояли. Велику допомогу оборонцям надавав Іван Богун, котрий повідомляв про час і місце приступів, а також спромігся переправити їм порох. Під час другого штурму, як зазначав В.Коховський, "козаки ледаче атакували водяну браму, лише кричали і в повітря стріляли".[40] У польському штабі довідалися, що Богун таємно зноситься з обложенцями й з Брюховецьким. Його судили військовим судом і розстріляли.


Назва:Приходько Анастасія Костянтинівна

-Знайдено: + Анастасія Приходько прийняла рішення взяти участь в українському національному відборі 54-го Пісенного конкурсу Євробачення, що пройде у травні 2009 року в Москві (Російська Федерація), з цілком україномовною піснею «Мамо», і вже від самого початку розглядалася як один з найвірогідніших переможців. Однак уже на стадії півфіналу відбору, що відбувся 8 лютого 2009 року, розгорівся доволі великий скандал — деякі з членів журі опротестували участь в конкурсі А.Приходько, апелюючи як до ніби-то існуючих регламентних порушень пісні, яку виконувала учасниця (тривалість понад 3 хв. і раніше оприлюднення твору до 1 жовтня 2008 року), так і до буцімто лобіювання виконавиці на найвищому рівні і навіть пропозицій підкупу членів журі[41]. Інша сторона конфлікту, а саме коопродюсери К.Меладзе і О.Мозгова, а також сама співачка справедливо наводили в якості контраргументів заангажованість членів журі та вказували на інші численні порушення регламенту проведення відбору, серед яких головними були продюсування одним з членів журі, а саме О. Пономарьовим відразу двох учасниць. Головною вимогою протестувальників було повторне проведення півфіналу конкурсу. В результаті оприлюднення результатів півфіналу відтерміновувалося, а в опублікованому нарешті 19 лютого Національною телекомпанією України (НТКУ) списку виконавців, що потрапили до фіналу національного відбору на пісенний конкурс Євробачення-2009, імені А.Приходько не виявилось, адже її було дискваліфіковано за порушення регламенту конкурсу[42]. Причому змінити рішення Оргкомітету українського національного відбору на «Євробачення-2009» не змогли ані відкритий лист А.Приходько до Президента України Віктора Ющенка, під яким підписалось чимало знаних діячів культури і мистецтв, у т.ч. Софія Ротару, Микола Мозговий, Тіна Кароль тощо[43], ані заборона Шевченківського районного суду Києва від 5 березня проводити фінал національного відбору на участь у пісенному конкурсі Євробачення-2009[44].


Назва:Гринчик-Струтинська Наталія Іванівна

-Знайдено: + Ната́лія Іва́нівна Гри́нчик-Струти́нська (*8 лютого 1959, Заболотне) — українська поетеса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 8 лютого 1959 року в селі Заболотне Крижопільського району Вінницької області. Закінчила Вінницький педагогічний інститут.


Назва:Історія Сміли

-Знайдено: + На кінець 1919 року найбільшими людськими та матеріальним ресурсами у громадянській війні мала Радянська Росія. В наслідок чого у війна котрі з військами УНР та Білою армією все більше перевагу отримавали саме війскька більшовиків. Так 9 січня 1920 року Смілу захоблює Червона армія, але менш чим через місяць під час Першого зимового походу армії УНР кінним полком Чорних запорожців під командуванням Петра Дяченка 8 лютого 1920 року відбивають Смілу у армії Радянської Росіі та при підтримці Волинської збірної групи займають станцію Бобринську.


Зобр:9шт.


Назва:Хрест Івана Мазепи

-Знайдено: + * 8 лютого 2010 року за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов'язку, патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших державПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, II ст. (5 грудня 2008)[45], III ст. (13 листопада 1998)[46]


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[47] по 8 лютого 2012[48]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 8 лютого 2012 року[49]
-Знайдено: + 8 лютого 2012 Віктор Янукович звільнив Михайла Єжеля з посади міністра оборони. Джерело УП в адміністрації президента повідомило, що Єжель написав заяву за власним бажанням: "Його змусили, за невиконання плану реформування армії".[50] Іншим указом того ж дня президент призначив главою оборонного відомства Дмитра Саламатіна.
-Знайдено: + 28 лютого 2012 Віктор Янукович призначив Юрія Колобова міністром фінансів.
-Знайдено: + », газета «Експрес», 18 лютого 2013 року ]</ref>
-Знайдено: + Президент України В.Янукович підписав Закон України від 18 лютого 2010 року „Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів“[51][52].


Зобр:2шт.


Назва:Іващенко Валерій Володимирович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (8 лютого 2010)[53]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=128%2F2010 Указ Президента України № 128/2010 від 8 лютого 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>, орденом Данила Галицького (29 липня 2006)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> — Міністр оборони України
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник:
10-й Міністр оборони України
з 11 березня 2010 по 8 лютого 2012
Наступник:
т. в. о.
Іващенко Валерій Володимирович
5 червня 200911 березня 2010

Саламатін Дмитро Альбертович
з 8 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Черкаський художній музей

-Знайдено: + bl=1&pid=6&view=1067 У Черкаському художньому музеї зустрілися «Епатажна наречена» та «Бізнес-леді»] // інфо і відеорепортаж за 8 лютого 2010 року від телеканалу «Вікка»</ref> до благочинних акційПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Палладій (Камінський) — 30 березня 1947 хіротонісаний у єпископа Полтавського і Кременчуцького; з 15 листопада 1952 єпископ Волинський і Рівненський; 23 липня 1956 — 31 травня 1960 архієпископ Львівський; з 8 лютого 1968 архієпископ Житомирський і Овруцький; з 6 жовтня 1977 на спочинку; † 6 червня 1978.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Палладій (Шиман) — 8 лютого 1987 — 30 листопада 1988 єпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської єпархії.


Назва:Список міністрів з надзвичайних ситуацій України

-Знайдено: + |31 серпня 1996 — 8 лютого 1999


Зобр:11шт.


Назва:Талмуд Давид Львович

-Знайдено: + Дави́д Льво́вич Талму́д (*24 жовтня 1900, Єлисаветград — 8 лютого 1973, Москва) — радянський хімік. Член-кореспондент АН СРСР (від 1934). Лауреат Сталінської премії (1943).
-Знайдено: + Давид Талмуд помер у Москві 8 лютого 1973 року.


Назва:Національний заповідник «Давній Галич»

-Знайдено: + Заповідник створено згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1994 року № 81 «Про державний історико-культурний заповідник у м. Галичі Івано-Франківської області» та указом Президента України від 11 жовтня 1994 року № 587/94 «Про національні заклади культури» і підпорядковано Міністерству культури та мистецтв України (нині — Міністерство культури та туризму).


Зобр:5шт.


Назва:Костел Святого Хреста і монастир францисканців (Львів)

-Знайдено: + У 1785 році внаслідок йосифінських реформ францисканців виселено на передмістя до монастиря скасованого в тому ж році ордену капуцинів. Монастир знаходився при Костелі Непорочного Зачаття Діви Марії на вулиці, згодом названій Францисканською (нині — вул. Короленка). На цей момент згромадження налічувало 49 ченців. 1792 року підприємець Генріх Булла викупив у міста монастир і збудував при ньому залу для укладання торгових і фінансових угод під час традиційних щорічних «львівських контрактів», а також для проведення балів, або «редут». Львівські контракти тривали три тижні після свята Трьох королів (6 січня), а з 1798 року початок перенесено на 1 лютого. Сам костел перетворено на перший в історії Львова стаціонарний театр[54]. Переобладнання костелу на театр здійснив у 1795 році архітектор Карл Мерц. [55] У приміщенні монастиря влаштовано нормальну школу. 1808 року Контракти перенесено на літню пору, після чого кількість людей, що відвідували бали, різко зменшилась. Останній бал у залі Генріха Булли відбувся 8 лютого 1842 року[56].


Назва:Яремчук Юрій Ярославович

-Знайдено: + Ю́рій Яросла́вович Яремчу́к (*8 лютого 1964, Львів) — український спортсмен та тренер з карате.


Назва:Свида Іван Юрійович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України
18 листопада 200931 травня 2010
Наступник:
Кириченко Сергій Олександрович
16 червня 200518 листопада 2009
Педченко Григорій Миколайович
31 травня 201018 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Гіляров Сергій Олексійович

-Знайдено: + Сергій Олексійович Гіляров (рос. Сергей Алексеевич Гиляров) (* 1887, Москва — 8 лютого 1946, Київ) — український історик, мистецтвознавець, музеєзнавець. Професор. Член Спілки архітекторів УРСР (1935). Син О. М. Гілярова — професора кафедри історії філософії Київського університету, академіка АН УРСР; батько М. С. Гілярова — радянського зоолога, ентомолога, академіка АН СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 30 грудня 1945 заарештований і звинувачений в пособництві гітлерівцям. 8 лютого 1946 р. не доживши вироку Сергій Гіляров помирає в лікарні Лук'янівської в'язниці. Офіційно — від запалення легень. Проте з'ясувалося, що він помер від виснаження, відмовившись приймати їжу.


Назва:Босянок Денис Миколайович

-Знайдено: + Дени́с Микола́йович Босяно́к (* 8 лютого 1974, Первоуральськ, Свердловська область) — український спортивний телекоментатор. Спеціалізація — футбол (передусім італійський) та хокей (НХЛ).


Назва:Педченко Григорій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 18 лютого 2012 указом Президента України № 127/2012[57] звільнено з займаної посади.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України
31 травня 201018 лютого 2012
Наступник:
Свида Іван Юрійович
18 листопада 200931 травня 2010
Замана Володимир Михайлович
з 18 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Терещенко Федір Артемійович

-Знайдено: + Тере́щенко Фе́дір Арте́мійович (*8 лютого 1832, Глухів — †15 червня 1894) — багатий український підприємець, меценат, колекціонер, почесний громадянин міста Києва. Похований у родовій погребельні сім'ї Терещенків у нижньому ярусі Трьох-Анастасіївської церкви.


Назва:Кизим Леонід Денисович

-Знайдено: + Другий політ в космос здійснив на космічному кораблі «Союз Т-10» в якості командира корабля. В екіпаж також входили Володимир Олексійович Соловйов та Олег Юрієвич Атьков. Політ проходив з 8 лютого по 2 жовтня 1984 року. Під час польоту, протягом 237 днів працював на борту станції «Салют-7». Приймав на борту станції дві експедиції: радянсько-індійську в складі Геннадія Михайловича Стрекалова, Юрія Васильовича Малишева і індійського космонавта Ракеша Шарми, а також екіпаж космічного корабля «Союз Т-12» — Ігоря Петровича Волка, Володимира Олександровича Джанибекова, Світлану Євгенівну Савицьку. Під час роботи на станції зробив шість виходів у відкритий космос (разом з Володимиром Соловйовим). Повернувся на Землю на космічному кораблі «Союз Т-11». Загальна тривалість другого польоту склала 236 днів 22 години і 49 хвилин, загальна тривалість перебування у відкритому космосі — 22 години 50 хвилин.


Зобр:1шт.


Назва:Список кораблів і суден Військово-Морських Сил України

-Знайдено: + | 2001, 8 лютого


Зобр:3шт.


Назва:Підвисоцька Емілія

-Знайдено: + Емі́лія Підвисо́цька (*8 лютого 1856 — †1920-ті рр.) — українська актриса, дружина К. О. Підвисоцького.


Назва:Біденко Тарас Олександрович

-Знайдено: + Тарас Олександрович Біденко (* 8 лютого 1980 Київ Україна) — український боксер-професіонал.


Назва:Ту-334

-Знайдено: + |Перший політ = 8 лютого 1999
-Знайдено: + Робота над Ту-334 почалася ще наприкінці 1980-х, але велась повільно через фінансові проблеми. Прототип Ту-334 здійснив перший політ 8 лютого 1999 під командуванням О. М. Солдатенкова і був згодом показаний на декількох авіаційних виставках. Було виготовлено два літаючі зразки Ту-334, вони отримали сертифікат типу NCТ231 та сертифікат типу по шуму NCШ145. Спочатку планувалося розгорнути його виробництво на двох заводах — в Росії на КАВО ім. С. П. Горбунова і в Україні на київському заводі «Авіант», але згодом прийнято рішення проводити його лише в Росії. У 2003 був представлений модифікований варіант Ту-334-100. На середину 2007 зібрано п'ять корпусів, у тому числі один зруйнований на статичних випробуваннях і два літаючі екземпляри.


Зобр:3шт.


Назва:Маренич Валерій Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 2003 року за вагомий особистий внесок у розвиток української пісенної спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність, Указом Президента України Валерію Петровичу Мареничу присвоєне звання Народного артиста України[58]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + nreg=96%2F2003 Указ Президента України від 8 лютого 2003 року № 96]</ref>.


Назва:Чорноморська безпека

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Журнал «Чорноморська безпека» заснований 8 лютого 2005 року як регіональне видання, програмними цілями якого є висвітлення політичних і геополітичних проблем Чорноморського регіону, питань європейського і євроатлантичного співробітництва причорноморських держав.


Зобр:2шт.


Назва:Повітряний флот УНР

-Знайдено: + 8-9 лютого 1918 року 1-й Український армійський авіаційний загін разом із іншими військами Центральної Ради залишив Київ. Один із льотчкиів за наказом С. Петлюри розкидав над Києвом листівки із закликом до киян спокіно перетерпіти "господ більшовиків" та обіцянкою, що гайдамаки ось-ось повернуться до Києва та помстяться ворогам УНР.[59]


Зобр:6шт.


Назва:Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник

-Знайдено: + Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник створений відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1994 року № 79 «Про державний історико-культурний заповідник у м. Корсуні-Шевченківському Черкаської області» і є правонаступником Музею історії Корсунь-Шевченківської битви. Положення про Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник затверджено рішенням виконавчого комітету Черкаської обласної ради народних депутатів від 9 серпня 1994 року № 4.


Зобр:4шт.


Назва:Туринський Роман Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 1933 Турянського заарештовали органи ДПУ, засуджений на 5 р. ув'язнення. 1939 заарештовано повторно.


Назва:Войцех Ковалевський

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 2010 Ковалевський підписав контракт з клубом «Сибір». [60]


Зобр:1шт.


Назва:Мишуга Лука

-Знайдено: + Лука Мишуга (* 13 жовтня 1887, с. Новий Витків, нині Радехівський район, Львівська область — 8 лютого 1955, м. Нью-Йорк, США) — український історик, державний і громадський діяч, журналіст, редактор, юрист, дослідник історії України 1-ї половини ХХ століття, української діаспори в США. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка.


Назва:Овчаренко Федір Данилович

-Знайдено: + Федір Данилович Овчаренко (8 лютого 1913, Василівщина — 25 грудня 1996) — вчений у галузі колоїдної хімії, академік, дійсний член Національної акадамії наук України та Нью-Йоркської академії наук, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1969).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1913 року в селі Василівщина (нині Білопільського району Сумької області України) у багатодітній селянській родині.


Зобр:2шт.


Назва:Василенко Григорій Кирилович

-Знайдено: + Григорій Кирилович Василенко (8 лютого 192219 січня 1994) — український економіст та історик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Григорій Василенко народився 8 лютого 1922 року в с. Теліжинці Тетіївського району на Київщині у родині хліборобів. Закінчивши семирічну школу, навчався у технікумі, у військовому авіа-технічному училищі. З 1942 року перебував на фронті.


Назва:Верховцев Олександр Апполонович

-Знайдено: + Верховцев Олександр Апполонович (8 лютого 1837, Москва — 18 листопада 1900, Катеринослав) — відомий інженер-залізничник.


Назва:Полк імені Костя Гордієнка

-Знайдено: + 8 лютого 1918 року, Київ окуповують московсько-більшовицькі сили Муравйова. Гордієнківці з рештою військ Центрально Ради відступають до с. Гнатівка (Києво-Святошинський район), де за наказом Прісовського з усіх уцілілих підрозділів, формується трьохкурінний Запоріжський загін. На основі залишків полку ім. К. Гордієнка, формують третій курінь, до якого входять залишки деморалізованих полків ім. «Грушевського»[61] та «Вільна Україна». Серед інших приєдналися Божко Юхим і Олексій Козир-Зірка[62].


Зобр:2шт.


Назва:Апостольська нунціатура в Україні

-Знайдено: + Дипломатичні стосунки між Святим Престолом та незалежною Україною були встановлені 8 лютого 1992 року. Цим днем датоване бреве папи Івана Павла II «Ucrainam Nationem», яким він канонічно заснував Апостольську нунціатуру в Україні.[63].


Зобр:1шт.


Назва:Сивохо Сергій Анатолійович

-Знайдено: + Сивохо Сергій Анатолійович (нар. 8 лютого 1969, Донецьк) — гравець КВК, актор, телеведучий, продюсер, шоумен.


Назва:Долгополов Олександр Олександрович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Вербицький Іван Олександр Долгополов: Чи зміню громадянство — вирішиться найближчим часом. Накращий тенісист України після фурору, зчиненого в Австралії, розповів «УМ», що справді міркує про зміну паспорта на російський і намітив план, коли зможе грати на рівних із Надалем та Федерером // «Україна Молода» № 019 за 8 лютого 2011 року — с. 13


Назва:Волкович Анатолій Васильович

-Знайдено: + 9 грудня 1889 року висвячений у священики. З 3 лютого 1894 року служив панотцем 13-го гусарського Наврського полку Російської імператорської армії. У Першій світовій війні, 14 листопада 1914 року, отримав контузію у с. Ліпкіське Наврського повіту. Служив в полку до 12 лютого 1918 р. – дня його остаточного розформування. Одержав російській військові нагороди: орден св. Анни ІІІ ступеня, орден св. Анни ІІ ступеня з мечами. 8 лютого 1917 року був затверджений у сані протоієрея, згодом одержав нагородного золотого хреста. Остання посада у російській армії – полковий протоієрей (капелан).


Назва:Горшков Олександр Вікторович

-Знайдено: + Олександр Вікторович Горшков (8 лютого 1970 р., Кіровськ, Луганська область, УРСР) — радянський, російський та український футболіст, грав на позиції півзахисника. В теперішній час тренер. Заслужений майстер спорту Росії.[64]


Зобр:1шт.


Назва:Козак Микола

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув у бою із спецгрупою МГБ 8 лютого 1949 року.


Зобр:9шт.


Назва:Жупанський Олексій Олегович

-Знайдено: + Жупа́нський Олексі́й Оле́гович (* 8 лютого 1980 року, смт Згурівка Згурівського району Київської области) — український письменник, перекладач і видавець. Син Олега Жупанського.


Назва:Чекан Юрій Іванович

-Знайдено: + Народився 8 лютого 1960 року.


Назва:Мелітопольський повіт

Підзаголовок:== Підпорядкування ==
Знайдено: + * Утворений 8 лютого 1784 році у складі Таврійської області з центром у селищі Токмак;


Назва:Шищенко Петро Григорович

-Знайдено: + Петро Григорович Шищенко (*8 лютого 1936) — український учений у галузі географії й екології. Доктор географічних наук, професор. Член-кореспондент НАПН України. Академік АН ВШ України з 1996 року.


Назва:Балаклавська залізниця

Підзаголовок:== Конструкція ==
Знайдено: + 8 лютого 1855 року, менш ніж через тиждень після висадки та розвантаження обладнання і матеріалів, почалося будівництво самої залізниці. Пробний монтаж стаціонарних двигунів (придбані дві штуки, в разі провалу поломки з них), був зроблений до 10 лютого.


Зобр:4шт.


Назва:Сімферопольський повіт

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Повіт був утворений у складі Таврійської області указами Сенату Катеринославському і Таврійському генерал-губернаторові князю Г. А. Потьомкіну 8 лютого 1784 року. Документальних свідчень про адміністративно-територіальний поділ повіту в початковий період не виявлено, передбачається, що він відповідав введеному після 1802 року.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Олександрівки

-Знайдено: + |дата_затвердження = 8 лютого 2001
-Знайдено: + Ге́рб Олекса́ндрівки — один з офіційних символів смт Олександрівка, районного центру Кіровоградської області. Затверджений рішенням XX сесії Олександрівської селищної ради XXIII скликання № 502 від 8 лютого 2001 року.


Назва:XXVII з'їзд КПУ

-Знайдено: + XXVII з'їзд КПУ - Київ, 5-8 лютого 1986 р.


Назва:Святелик Віктор Андрійович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + В 1988 р. очолював Тульчинський краєзнавчий музей. З 1991 р. — викладач історії мистецтва Тульчинського училища культури. Тоді ж розпочав підготовку дисертаційного дослідження. Був одним з найактивніших організаторів та учасників краєзнавчого руху в Тульчині. Наприклад, 28 лютого 2008 р. був головою жюрі першого туру районного конкурсу «Легенди рідного краю». Виступав на захист місцевих пам'яток, закликав створити Музей Потоцьких (у палаці Потоцьких). Був ініціатором створення Центру технічної творчості в Тульчині.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Був громадським діячем. Очолював Тульчинську районну громадську організацію «За чесність і справедливість» (легалізована шляхом повідомлення 8 лютого 2005 р.).


Назва:Адріян (Бутримович)

-Знайдено: + | обрання_2 = 8 лютого 1792
-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 8 лютого 1792
Підзаголовок:==Життєпис==
Знайдено: + 8 лютого 1792, згідно з папським бреве, Адріяна Бутримовича було призначено помічником Київського митрополита з титулом єпископа Коламена. 6 вересня 1795 за наказом Катерини ІІ його усунено зі щорічною пенсією 3000 рублів.[65]


Назва:Герасименко Наталія Петрівна

-Знайдено: + Герасименко Наталія Петрівна (*8 лютого 1953 року) — український палеогеограф, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 8 лютого 1953 року в Києві. Закінчила у 1975 році географічний факультет Київського університету. З 2005 року працює на посаді професора кафедри землезнавства та геоморфології. Кандидатська дисертація «Реконструкція палеоландшафтів Київського Придніпров'я (плейстоцен і пліоцен)» захищена у 1985 році. докторська дисертація «Розвиток зональних ландшафтів території України у четвертинному періоді» захищена у 2004 році.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|18 лютого 1981
-Знайдено: + |align=center|8 лютого 1986


Зобр:1шт.


Назва:Неліпа Андрій Володимирович

-Знайдено: + news_id=294 «Кубок ГРУ 2008»: VOLKSVAGEN POLO поїхав у Донецьк] 8 лютого 2009 року


Назва:Ключников Олександр Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (8 лютого 2010) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю[66]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=128/2010 Указ Президента України № 128/2010 від 8 лютого 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Назва:Шаповал Михайло Васильович

-Знайдено: + Шаповал Михайло Васильович (* 8 лютого 1946, с. Чемерівці Хмельницької області) — голова правління сільськогосподарського кооперативу «Летава» Чемеровецького району (Хмельницька область), Герой України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1946 року в смт Чемерівці Хмельницької області.


Назва:Амосова Катерина Миколаївна

-Знайдено: + Амосова Катерина Миколаївна (*8 лютого 1956) — науковець у галузі кардіології, член-кореспондент Національної академії медичних наук України (2000), доктор медичних наук (1988), професор (1990), заслужений діяч науки і техніки України (2002), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2000).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 8 лютого 1956 року в Києві. Її батько — академік НАН і АМН України Микола Михайлович Амосов.


Назва:Колесса Іван Михайлович

-Знайдено: + Коле́сса Іва́н Миха́йлович (*1864, c. Ходовичі, Галичина — †8 лютого 1898, Львів) — український фольклорист і етнограф. Брат Філарета Колесси та Олександра Колесси.
-Знайдено: + Помер 8 лютого 1898 року у Львові, похований на Личаківському цвинтарі.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + В лютому, в Україні розігрався гучний скандал. В середу 8 лютого 2012 Депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Роман Забзалюк оприлюднив аудіозаписи з уривками своєї розмови з лідером депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Ігорем Рибаковим. На них останній пропонує БЮТівцю гроші за вихід з опозиції.[67] Інтернет ресурс «Українська правда» оприлюднив деякі аудіо-файли. Зокрема ті, де голос схожий на голос Рибакова розповідає, як влада планує використовувати адмінресурс.


Зобр:26шт.


Назва:Селівачова Ніна Сергіївна

-Знайдено: +

Add caption here

Селівачова Ніна Сергіївна (у дівоцтві — Нікольська) (нар.7 (20) лютого 1916(19160220), м. Київ, Російська імперія — пом.8 лютого 2005, м. Київ, Україна) — український бібліограф. Дружина художника Романа Селівачова.



Зобр:1шт.


Назва:Замана Володимир Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 18 лютого 2012
-Знайдено: + Замана Володимир Михайлович (* 3 грудня 1959, с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області) — український військовий діяч, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України (з 18 лютого 2012). Генерал-полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України (з 18 лютого 2012)[68]
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України
з 18 лютого 2012
Наступник:
Педченко Григорій Миколайович
31 травня 201018 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Затинайко Олександр Іванович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України
13 серпня 20023 червня 2004
Наступник:
Шуляк Петро Іванович
8 лютого 200228 липня 2002
Кириченко Сергій Олександрович
19 липня 200416 червня 2005



Зобр:2шт.


Назва:Шуляк Петро Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну = 8 лютого 2002
-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 8 лютого 2002
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 27 листопада 2001[69] — 8 лютого 2002[70] — начальник Генерального штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 8 лютого 2002[70] — 28 липня 2002[71] — начальник Генерального штабу Збройних Сил України.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України
8 лютого 200228 липня 2002
Наступник:
він сам як Начальник Генерального штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України Затинайко Олександр Іванович
13 серпня 20023 червня 2004


Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України
27 листопада 20018 лютого 2002
Наступник:
Шкідченко Володимир Петрович
30 вересня 199813 листопада 2001
він сам як Начальник Генерального штабу Збройних Сил України



Зобр:2шт.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |28 лютого 2006
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |18 березня 1929 — 8 лютого 2010


Назва:Наташа Прах

-Знайдено: + Наташа Прах (словен. Nataša Prah) (8 лютого 1970, Крань, Словенія) — словенський дипломат. Тимчасовий Повірений у справах Словенії в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 8 лютого 1970 року в місті Крань, Словенія. У 1995 році закінчила Мариборський університет Марибор, Словенія, факультет права, міжнародного права. У 1996 році Віденську дипломатичну академію, Австрія.


Назва:Сумін Володимир Олександрович

-Знайдено: + Володимир Олександрович Сумін (8 лютого 1937, Київ — 20 січня 1995, Турин) — український правознавець і громадський діяч, кандидат юридичних наук (з 1973 року), член-кореспондент АПНУ1993 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1937 року у Києві. В 1970 році закінчив юридичний факультет Київського університету. Працював викладачем юридичного факультету Київського університету, а потім — викладачем, завідувачем кафедри права Київського технологічного інституту харчової промисловості. Був одним із засновників, а в 19931995 роках головою Спілки юристів України, членом Української національної асамблеї підприємництва, громадсько-політичного об'єднання «Нова Україна», працював у Раді підприємців України і радником Прем'єр-міністра України. Обирався до керівних органів Світового конгресу українських юристів, а також Української правничої фундації.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1977

-Знайдено: + | 8 лютого 1958


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1978

-Знайдено: + | 8 лютого 1958


Назва:Курако Михайло Костянтинович

-Знайдено: + Михайло Констянтинович Курако (23 вересня 1872 - 8 лютого 1920) - російський металург, засновник школи російських доменників.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1979

-Знайдено: + | 8 лютого 1958
-Знайдено: + | 28 лютого 1979


Назва:Окснер Альфред Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1898 р. у м. Єлизаветграді (нині Кіровоград). У 1917 р. Єлисаветградську чоловічу гімназію, а в 1924 р. — Київський вищий інститут народної освіти (тепер Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Науковою роботою почав займатися ще в студентські роки, працюючи у лабораторії університетського ботанічного саду.


Назва:Гробельський Роман

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В 1948 році, Гробельський був переданий польській владі. 14 січня 1949 року засуджений до смертної кари. Вирок був виконаний 8 лютого 1949 року на подвір'ї ряшівської в'язниці.


Зобр:8шт.


Назва:Посольство України при Святому Престолі

-Знайдено: + Дипломатичні стосунки між Ватиканом та Україною були встановлені 8 лютого 1992 року. Цим днем датоване бреве папи Івана Павла II «Ucrainam Nationem», яким він канонічно заснував Апостольську нунціатуру в Україні.[72]. У 2000 році Україна відкрила Посольство України у Ватикані.


Назва:Кіцила Юрій Вітольдович

-Знайдено: + Кіцила Юрій Вітольдович (нар. 8 лютого 1956, м. Теребовля, Тернопільської області) — український композитор, педагог. Заслужений діяч мистецтв України.


Назва:Чертоганов Олександр Юрійович

-Знайдено: + Олександр Юрійович Чертоганов (азерб. Aleksandr Çertoqanov, нар. 8 лютого 1980, Дніпропетровськ) — азербайджанський футболіст українського походження, півзахисник клубу «Габала».


Зобр:1шт.


Назва:Луцьке євангеліє

-Знайдено: + 8 лютого 2012 року Митрополит Луцький і Волинський УПЦ (МП) Нифонт передав[73] Президенту Росії Володимиру Путіну екземпляр факсимільного видання через представника бібліотеки Адміністрації Президента.


Назва:Синиця Михайло Софронович

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 8 лютого 1961
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В 19501960 роках — 1-й секретар Київського міського комітету КП(б)У. З червня 1960 по березень 1961 року — голова Української республіканської ради профспілок. З 8 лютого 1961 по січень 1963 року — 1-й секретар Одеського обласного комітету КП України. З 10 січня 1963 по грудень 1964 року — 1-й секретар Одеського промислового обласного комітету КП України. З грудня 1964 по 8 травня 1970 роу — 1-й секретар Одеського обласного комітету КП України. З травня 1970 по 1973 рік — начальник Головного управління річкового флоту при Раді Міністрів Української РСР.


Зобр:1шт.


Назва:Гриценко Андрій Андрійович

-Знайдено: + Грице́нко Андрі́й Андрі́йович (нар. 8 лютого 1948) — український економіст, заступник директора і завідувач відділу економічної теорії Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Андрій Гриценко народився 8 лютого 1948 року в смт Гути Богодухівського району Харківської області.


Назва:Малеш Іван Петрович

-Знайдено: + Іван Петрович Малеш (нар. 8 лютого 1939 — пом. 1997) — український волейболіст. Капітан збірної України ФСТ «Колос» (1970–1980). Майстер спорту СРСР, член ФСТ «Колос».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1939 року в с. Раково Перечинського району. Після закінчення Раківської семирічки навчався в Тур'я-Реметівській середній школі. Згодом отримав професію тракториста у Мукачівському училищі механізації сільського господарства, де за часів навчання брав участь в освоєнні цілинних земель Казахстану. По комсомольській путівці був направлений на роботу до Донбасу, де працював на шахтах. Чотири роки перебував на службі у лавах Військово-морського флоту Радянської Армії. Після демобілізації вступив на навчання до Львівського державного інституту фізичної культури. Навчаючись на заочному відділенні, працював учителем Ставнянської середньої школи на Великоберезнянщині, а згодом — Порошківської. Після закінчення вузу працював учителем фізкультури у рідному селі. Через рік, у березні 1968 року був призначений головою комітету з фізичної культури та спорту Перечинського району, де працював до 1971 року. У тому ж 1971 повертається на роботу до школи у с. Раково, а з 1978 року стає директором школи. З 1980 року обраний заступником голови місцевого колгоспу ім. Шевченка, одночасно вступивши на навчання до Мукачівського радгосп-технікуму за спеціальністю агронома. З 1989 року обраний головою згаданого вище колгоспу, де працював до 1997 року.


Назва:Кивлицький Євген Олександрович

-Знайдено: + Кивли́цький Євге́н Олекса́ндрович, також Ківлицький Євген (8 лютого 18611921) — український історик, педагог, публіцист, письменник, редактор журналу «Киевская старина» (1889–1893), перший директор Всенародної бібліотеки України (1919–1920).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1861 року в Санкт-Петербурзі. Батько - Ківлицький Олександр Євдокимович - був дрібним поміщиком с. Городище Сосницького повіту Чернігівської губернії.


Назва:Бабинець Йосип Михайлович

-Знайдено: + Йосип Михайлович Бабинець (8 лютого 1934, Зарічово) — український живописець, член Спілки художників України1985 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 лютого 1934 року в селі Зарічовому (тепер Перечинського району Закарпатської області). Закінчив сім класів сільської школи. У 1948 році поступив в Ужгородське училище прикладного мистецтва на відділення художнього розпису. Після його успішного закінчення 1953 році навчався в Київському хореографічному училищі.


Назва:Хемич Степан

-Знайдено: + Степан Хемич (англ. Stephan Chemych) (нар.27 вересня 1928 р. у Дрогобичі — пом.8 лютого 2001 р. у Нью-Йорку) — співзасновник і президент Фонду катедр українознавства (англ. Ukrainian Studies Fund), один з ініціаторів програми українознавства в Гарвардському університеті.


Назва:Пилипів Федір Михайлович

-Знайдено: + Фе́дір Миха́йлович Пилипів (8 лютого 1978, Лисець (смт), СРСР) — український футболіст, гравець у футзал, майстер спорту міжнародного класу. Захисник запорізького клубу «Сіал Джет». Один з тих, хто провів найбільше ігор, та найрезультативніших гравців збірної України з футзалу.


Назва:Одеська обласна рада

-Знайдено: + # Гриневецький Сергій Рафаїлович — 8 лютого — 22 липня 2005


Назва:Балога Павло Іванович

-Знайдено: + 8 лютого 2013 р. за позовом Юрія Кармазіна, Євгенія Угля і Анатолія Дацка до ЦВК ВАСУ визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах № 11 (Вінниця) та № 71 (Закарпатська обл.), де обрані відповідно Олександр Домбровський та Павло Балога[74]. ВАСУ скасував постанови ЦВК в частині реєстрації вказаних народних депутатів і визнав відсутність у них статусу і повноважень народних депутатів України[75][76].


Назва:Лазаревська Катерина Олександрівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 лютого 1927 року обрана дійсним членом Історичної секції ВУАН (разом з Віктором Юркевичем). Після смерті у 1928 році Марії Грінченко була виконавицею її духівниці.


Назва:Чемпіонат України з боксу 2010

-Знайдено: + XIX Чемпіонат України з боксу серед чоловіків — головне змагання боксерів-любителів в Україні, організоване Федерацією боксу України, що відбулося з 8 по 15 лютого 2010 року в Сумах у приміщенні легкоатлетичного манежу Української академії банківської справи. В турнірі взяли більш, ніж 260 боксерів, що боролися за нагороди у 11 вагових категоріях.


Зобр:3шт.


Назва:Кудрявцева Ольга Миколаївна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ольга Миколаївна народилася 8 лютого 1896 року у Миколаєві, закінчила Миколаївську художню школу імені Верещагіна.


Назва:Ковальчук Кирило Сергійович

-Знайдено: + 2009 року Ковальчук підписав трьохрічний[77] корнтракт з російським клубом «Том», який обійшовся сибірякам у 360 тис. €. Там Кирило провів три сезони, зігравши 37 офіційних матчі та забивши 4 голи. 2011 року Ковальчука було віддано в оренду із правом викупу українському клубу «Чорноморець»[78]. Дебютував Кирило у складі «моряків» 14 серпня 2011 року в матчі проти маріупольського Іллічівця[79]. У першому сезоні молодий півзахисник зіграв 22 матчі у національному чемпіонаті (де забив 1 м'яч) та три у кубку. По закінченні того ж сезону, 8 лютого 2012 року, «Чорноморець» підписав контракт з футболістом на три з половиною роки[80] до 30 червня 2015 року. Таким чином, наступного сезону Кирило став повноправним членом команди, з якою вийшов до фіналу Кубку України, що дало змогу «Чорноморцю» поборотися за Суперкубок та зіграти у Лізі Європи наступного сезону.


Зобр:6шт.


Назва:Українські отамани

-Знайдено: + | 8 лютого 2013 || Київ || Італійський Грім (ITA) || 4:1 || [81] ||


Зобр:1шт.


Назва:Шевчук Антон Юрійович

-Знайдено: + Антон Юрійович Шевчук (8 лютого 1990, Умань) — український футболіст, півзахисник «Полтави».


Назва:Список заступників голів Верховної Ради України

-Знайдено: + |

8 лютого 2007

14 червня 2007



Зобр:15шт.


Назва:Гордієнко Анатолій Леонтійович

-Знайдено: + Гордієнко Анатолій Леонтійович (народився 8 лютого 1938, Харків, Україна) — український державний та політичний діяч, народний депутат України 1-го скликання[82], генеральний директор колективного підприємства «Газбуд» (1998)<ref>[http://www.cvk.gov.ua/pls/vd2002/WEBPROC3V?


Назва:Булгаков Віктор Володимирович

-Знайдено: + Віктор Володимирович Булгаков (рос. Викторович Владимирович Булгаков; 24 квітня 1936, м. Слов'янськ, Донецька обл. — 8 лютого 1994, Київ) — вчений-гігієніст, український науковець в галузі медичної екології, гігієни, соціальної медицини, доктор медичних наук (1979).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 лютого 1994. Похований у м. Києві на Лісовому кладовищі.


Назва:Березовський Юхим Матвійович

-Знайдено: + Березовський Юхим Матвійович (* 8 лютого 1913, Саврань — † 16 грудня 2011, Москва), Герой Радянського Союзу, 1962 — почесний залізничник. Кавалер орденів Леніна, Червоного Прапора, Олександра Невського, двох орденів Вітчизняної війни I ступеня, ордена Трудового Червоного Прапора і Червоної Зірки, нагороджений медаллю «За відвагу».


Назва:Буряк Олена Святославівна

-Знайдено: + Буряк Олена Святославівна (нар. 8 лютого 1988) — українська спортсменка, академічна веслувальниця, бронзова призерка літньої Універсіади у Казані.


Назва:Удовенко Віктор Михайлович

-Знайдено: + Віктор Михайлович Удовенко (нар. 8 лютого 1947, Київ, УРСР, СРСР) — радянський та український футбольний воротар, тренер, спортивний функціонер.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рідне місто Буринь - Про Буринь
  2. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою korol не вказано текст
  3. Станіслав Федорчук оповідає про Спиридона Черкасенка
  4. Вінстон Черчілль. Сіонізм проти Більшовизму. Боротьба за душі євреїв. Ілюстрейтед Санді Геральд. 8 лютого 1920 р.
  5. біографія на сайті Голованівської бібліотеки
  6. Henryk Wisner, "Lisowczycy", Warszawa 1976, st 149
  7. 27 квітня 2012 року на позачерговому пленарному засіданні Валерія Лутковська склала присягу, оскільки 27 квітня 2012 року В. В. Лутковську було обрано на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
  8. Постанова Верховної Ради України № 621-V від 8 лютого 2007 року «Про призначення Карпачової Н. І. Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини»
  9. Фогель с. 6
  10. Рішення суду, згідно з яким Балога залишився без мандата (документ)
  11. Балогу і Домбровського позбавили мандатів за позовом Кармазіна
  12. Нардепів позбавили мандатів за позовом Кармазіна
  13. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  14. Олімпійська чемпіонка Ірина Мерлені вийшла заміж // Музика Павло, «Україна і час», № 7 (191), 16—21 лютого 2006, с. 1.
  15. terr preobrazovania v krimu 1783_1998.part1.rar Крим 1783–1998 рр., стор. 122. Указ Павла I Сенату про новий поділ імперії на губернії
  16. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Henryk Jankowski не вказано текст
  17. Автономна Республіка Крим
  18. Крим 1783–1998 рр., стор. 122. Указ Павла I Сенату про нове розділення держави на губернії
  19. Крим в 1784–1917 рр.
  20. Ялта З 1771 року
  21. Прохоров В. В. Діяльність Сімферопольської окружної міліції в початковий період Непу
  22. Адміністративно-територіальний поділ Криму
  23. Адміністративно-територіальне ділення Криму
  24. Крим 1783-1998 рр., стор. 122. Указ Павла I Сенату про нове розділення держави на губернії
  25. Крим 1783-1998 рр., стор. 124. З Указу Олександра I Сенату про створення Таврійської губернії
  26. Административно-территориальное деление крыма
  27. Крым 1783–1998 гг., стр. 122. Указ Павла I Сенату о новом разделении государства на губернии
  28. Крым 1783–1998 гг., стр. 124. Из Указа Александра I Сенату о создании Таврической губерни
  29. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою cerkva не вказано текст
  30. Забзалюк зізнався, що за вихід з "Батьківщини" отримав $450 тисяч
  31. Указ Президента України № 103/2012 від 17 лютого 2012 року «Про внесення змін до Указу Президента України від 6 квітня 2010 року № 506»
  32. [http://www.mil.gov.ua/index.php?
  33. www.unian.net
  34. З рапорту Охтирського полковника Федора Осипова. Цит. по: Кулик І. Г. Короткий нарис з історії села Хухри Охтирського району Сумської області. Рукопис. 1976.
  35. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceB не вказано текст
  36. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  37. [http://ukrnationalism.org.ua/get/book.cgi?
  38. Украина в лотерее переигрывает Румынию (рос.). Football.ua. 08.02.2011. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 09.02.2011.
  39. Украина выиграла Cyprus Cup (рос.). Football.ua. 09.02.2011. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 09.02.2011.
  40. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою smst не вказано текст
  41. Навколо українського відбору на Євробачення розгорівся скандал, інф. ua.korrespondent.net за 18 лютого 2009 року
  42. Названо фіналістів українського відбору на Євробачення, інф. ua.korrespondent.net за 19 лютого 2009 року
  43. Співачка, яка не потрапила у фінал відбору на Євробачення, написала листа Ющенку, інф. ua.korrespondent.net за 27 лютого 2009 року
  44. Суд заборонив проводити фінал відбору до Євробачення-2009, інф. ua.korrespondent.net за 5 березня 2009 року
  45. Указ Президента України № 1145/2008 від 5 грудня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України»
  46. Указ Президента України № 1242/98 від 13 листопада 1998 року «Про відзначення нагородами України»
  47. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ezhel не вказано текст
  48. Указ Президента України № 70/2012 від 8 лютого 2012 року «Про звільнення М.Єжеля з посади Міністра оборони України»
  49. Указ Президента України № 72/2012 від 8 лютого 2012 року «Про призначення Д.Саламатіна Міністром оборони України»
  50. Янукович змінив Єжеля на Саламатіна
  51. Сайт Президента України: Закон України № 1909–VI "Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів"
  52. Life in Ukraine: «В Україні набули чинності зміни до закону про кінематографію»
  53. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  54. Енциклопедія Львова т. 1, с. 303 (стаття Булла Франц Генрих)
  55. Архітектура Львова ст. 190
  56. Енциклопедія Львова т. 1, с. 156, 157 (стаття Бали)
  57. Указ Президента України № 127/2012
  58. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  59. Удовиченко Н. Начало движения и первичные национальные соединения среди военных украинцев, рукопись, 1920-е гг. - С. 323-324.
  60. 413556.html Ковалевські підписав контракт з «Сибіром»,Чемпионат.ру(8 лютого 2010)
  61. Джерело: Організація збройних сил
  62. Джерело: За волю і честь. Невигадані історії і вояцькі біографії
  63. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л.В.Губерський (голова) та ін. - К.:Знання України, 2004 - Т.1 - 760с.
  64. (рос.)Приказ о присвоении спортивного звания «Заслуженный мастер спорта России» № 119-ВН Министерство спорта, туризма и молодёжной политики РФ, 25 декабря 2008
  65. Блажейовський Д. Ієрархія Київської церкви (861-1996). – Львів : Каменяр, 1996. – С. 260.
  66. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  67. «Спецагент» Забзалюк розповів, як отримав $450 тисяч за вихід з «Батьківщини»
  68. Указ Президента України № 128/2012 від 18 лютого 2012 року «Про призначення В.Замани начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем Збройних Сил України»
  69. Указ Президента України № 1149/2001 від 27 листопада 2001 року «Про призначення П. Шуляка начальником Генерального штабу Збройних Сил України — першим заступником Міністра оборони України»
  70. а б Указ Президента України № 115/2002 від 8 лютого 2002 року «Про призначення П. Шуляка начальником Генерального штабу Збройних Сил України»
  71. Указ Президента України № 670/2002 від 28 липня 2002 року «Про звільнення П. Шуляка з посади начальника Генерального штабу Збройних Сил України»
  72. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  73. УНІАН: Український митрополит передав Путіну Луцьке Євангеліє (фото)
  74. Рішення суду, згідно з яким Балога залишився без мандата (документ)
  75. Балогу і Домбровського позбавили мандатів за позовом Кармазіна
  76. Нардепів позбавили мандатів за позовом Кармазіна
  77. Кирилл Ковальчук заключил контракт с «Томью». sports.ru (рос.). 11 березня 2009. Архів оригіналу за 1 квітня 2012. Процитовано 30 липня 2011.
  78. Гравець "Томі" перебереться в "Чорноморець". footballtransfer.com.ua. 8 серпня 2011. Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 8 серпня 2011.
  79. «Ильичевец» — «Черноморец» — 1:1. chernomorets.odessa.ua (рос.). 11 серпня 2011. Архів оригіналу за 1 квітня 2012. Процитовано 16 серпня 2011.
  80. Кирилл Ковальчук заключил долгосрочный контракт. chernomorets.odessa.ua (рос.). 8 лютого 2012. Архів оригіналу за 9 червня 2012. Процитовано 14 лютого 2012.
  81. Доминирующая победа. Украинские атаманы разбили дома Немецких орлов (ВИДЕО)
  82. Народні депутати України 1-го скликання (1990–1994)