Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Українcька музика/19 лютого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Курбас Степан Пилипович

-Знайдено: + Будинок, в якому останні роки жив Степан Янович, добре зберігся до наших днів. На ньому встановлено дві меморіальні дошки: на честь Степана Пилиповича та його сина Леся Курбаса. Тут 19 лютого 1987 року, напередодні 100-річчя від дня народження Леся Курбаса, за ухвалою ЮНЕСКО відкрито його музей-садибу.


Зобр:2шт.


Назва:Малюца-Пальчинецький Степан Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Степан Малюца (псевдонім: Пальчинецький) 19 лютого 1915 року в с. Пальчинці Збаражського повіту на Тернопільщині в сім'ї священика. Арештований польськими жандармами за націоналістичні погляди. Ще студентом познайомився з бандуристом Костем Місевичем, в якого навчився грати і робити бандури. Сам з допомогою Місевича виготовив собі бандуру і їздив з ним виступати на концертах.


Назва:Гонтарський Василь

-Знайдено: + Васи́ль Гонта́рський — (* 10 липня 1964, Київ — † 19 лютого 2007, Київ) — український співак і музикант, автор пісень та ідейний натхненник гурту «Вася-Клаб».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 19 лютого 2007 р. Тіло виявили родичі у власному помешканні Василя на вулиці Марини Цвєтаєвої. Ймовірна причина смерті — серцевий напад.


Назва:Приходько Анастасія Костянтинівна

-Знайдено: + Анастасія Приходько прийняла рішення взяти участь в українському національному відборі 54-го Пісенного конкурсу Євробачення, що пройде у травні 2009 року в Москві (Російська Федерація), з цілком україномовною піснею «Мамо», і вже від самого початку розглядалася як один з найвірогідніших переможців. Однак уже на стадії півфіналу відбору, що відбувся 8 лютого 2009 року, розгорівся доволі великий скандал — деякі з членів журі опротестували участь в конкурсі А.Приходько, апелюючи як до ніби-то існуючих регламентних порушень пісні, яку виконувала учасниця (тривалість понад 3 хв. і раніше оприлюднення твору до 1 жовтня 2008 року), так і до буцімто лобіювання виконавиці на найвищому рівні і навіть пропозицій підкупу членів журі[1]. Інша сторона конфлікту, а саме коопродюсери К.Меладзе і О.Мозгова, а також сама співачка справедливо наводили в якості контраргументів заангажованість членів журі та вказували на інші численні порушення регламенту проведення відбору, серед яких головними були продюсування одним з членів журі, а саме О. Пономарьовим відразу двох учасниць. Головною вимогою протестувальників було повторне проведення півфіналу конкурсу. В результаті оприлюднення результатів півфіналу відтерміновувалося, а в опублікованому нарешті 19 лютого Національною телекомпанією України (НТКУ) списку виконавців, що потрапили до фіналу національного відбору на пісенний конкурс Євробачення-2009, імені А.Приходько не виявилось, адже її було дискваліфіковано за порушення регламенту конкурсу[2]. Причому змінити рішення Оргкомітету українського національного відбору на «Євробачення-2009» не змогли ані відкритий лист А.Приходько до Президента України Віктора Ющенка, під яким підписалось чимало знаних діячів культури і мистецтв, у т.ч. Софія Ротару, Микола Мозговий, Тіна Кароль тощо[3], ані заборона Шевченківського районного суду Києва від 5 березня проводити фінал національного відбору на участь у пісенному конкурсі Євробачення-2009[4].


Назва:Петраш Богдан Осипович

-Знайдено: + Петраш Богдан Осипович (19 лютого 1955, смт Підбуж, нині Дрогобицького району Львівської області) — український педагог, музикант, краєзнавець. Син Осипа та Неоніли, брат Марти Петрашів. Відмінник народної освіти УРСР (1989). Член НСЖУ (2007). Член редакційно-видавничої групи Тернопільського енциклопедичного словника.


Назва:Балан Ігор Володимирович

-Знайдено: + Ігор Володимирович Балан (*19 лютого 1972, м. Мала Виска) — український співак.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 19 лютого 1972 року у Кіровоградській області, смт.Смоліне. З дитинства мріяв створити гурт, який би став відомим. Спроби у мистецтві композиції він робив ще у першому класі музичної школи. А вже на третьому курсі Кіровоградського музичного училища створив свій рок-гурт «Галактичні новини». До гурту входили також однокурсники Ігоря. Після вдалого виступу на рок-фестивалі, юнаки взяли участь у популярній телепередачі «Рок-полігон». Поки знімався відеокліп (перший на обласному телебаченні), хлопці змінили назву і в ефірі виступили, як «Гурт імені Вакули». Гурт грав у стилі рок і, як більшість рок-гуртів, розпалися із економічних причин. Згодом, у піснях Ігоря хард- і арт- рок поступилися місцем техно-поп-стилістиці.


Назва:Закарпатська обласна філармонія

-Знайдено: + Закарпатська обласна філармонія — державна концертна організація в Ужгороді, заснована 19 лютого 1946 року. З 1957 року філармонія знаходиться у приміщенні колишньої синагоги, що була збудована в 1904 році, за проектом закарпатських архітекторів Ф. Саболчі та Д. Паппа на набережній річки Уж. Станом на 2010 будівля перебуває в загрозливому стані.


Зобр:1шт.


Назва:Ковалюк Роман Олексійович

-Знайдено: + Ковалюк Роман Олексійович (нар. 8 травня 1972, Львів — пом.19 лютого 1998, Токіо) — вчений-фізик і співак.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 лютого 1998 року Романа знайшли вбитим на території Токійського університету.


Назва:Вітас

-Знайдено: + Вітас (справжнє ім'я Віталій Владасовіч Грачов; 19 лютого 1981, Даугавпілс, Латвійська РСР) — відомий російський співак.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]