Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1582

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Щасливий Павло
-Знайдено: + Щасливий Павло († 1610), львівський будівничий доби Ренесансу, родом з Італії. З 1582 був цехмістром львівського цеху мулярів. Його будови у Львові: синагога «Золотої Рози» (1580 — 82), школа Єзуїтів, житлові будинки Марка Нахмановича й Ісаака Сюскюндовича та ін. З 1592 жив у Жовкві, де від 1601 був війтом. Тут за його проектом збудовано замок (1596 — 1630) та ряд ін. споруд.


Назва:Юліанський календар
-Знайдено: + Але юліанський рік тривалістю в 365 днів і 6 годин довший за істинний сонячний рік (365.2422 днів, або 365 днів, 5 годин, 49 хвилин і 46 секунд) на 14 хвилин 11 секунд. Різниця складає близько 0.0078 дня за рік або близько одного дня за 128 років. За півтора тисячоліття календар знову відставав на десять днів. Що й стало причиною введення в 1582 році Григоріанського календаря.


Назва:Стрийковський Мацєй
-Знайдено: + Стрийковський (Stryjkowski) Мацєй (бл. 1547 - після 1582), польський історик і поет, автор хроніки «... Kronika polska, litewska, zmudska і wszystkiej Rusi» (переклад на білор.-українську мову 1584), яка була джерелом для укр. хроністів С. Величка, Г. Граб'янки і Т. Софоновича.


Зобр:1шт.


Назва:Екзарх
-Знайдено: + Екзарх — почесна назва найвищих державних достойників у Візантійській Імперії. У церковній ієрархії екзархами перше звалися єпископи тих міст у Римській Імперії, де був осідок вищої політичної влади; потім екзархом називався заступник патріарха, або його намісник. Таких екзархів-намісників царгородські патріархи призначали і в Україну; був екзархом Балабан Гедеон (15691607) львівський єпископ, що боронив православ'я, в 1582 р. не допустив введення в Україні григоріанського календаря, так зв. «нового стилю», і за свою опозицію Берестейській унії (1596 р.) дістав титул «екзарха Руської Церкви»; був ним і архимандрит Никифор, протосинкел царгородського патріарха, голова протиуніятської частини Берестейського собору, що його вислав був в Україну патріарх на просьбу кн. Острозького. Тим часом патріарх помер, і поляки замкнули екзарха, як ніби турецького шпигуна, до Марієнбурзької фортеці, де він і помер; титул екзарха мав і митрополит Петро Могила.


Назва:Димер
-Знайдено: + | засноване = 1582


Назва:Акбар Джелаль-ад-дін
-Знайдено: + Діставши в спадщину невелику територію навколо Делі, А. розширив свої володіння за рахунок завоювання ряду князівств Пн. Індії. Адм. реформами, поступками феодалам і спробою об'єднати різні релігійні течії в нову релігію А. намагався централізувати свою державу. Спроба А. перевести своїх воєначальників на жалування, а землі, що були в їх користуванні, передати в казну викликала опір і зазнала невдачі. Невдоволені реформами А. феодали підняли повстання проти «правителя-віровідступника» (1580—82), яке було придушене з великими труднощами. В останні роки свого правління А. вів загарбницьку війну проти афганських племен і підкорив Кашмір.


Назва:Алгоритм обчислення дня тижня
-Знайдено: + Існує досить простий алгоритм обчислення дня тижня для будь-якої дати григоріанського календаря після 1583 року. Григоріанський календар почав діяти в 1582 році - після 4 жовтня відразу настало 15 жовтня.


Назва:Історія Японії
Підзаголовок:===
Знайдено: + Чимало володарів даймьо Західної Японії були зацікавлені у торгівлі з іноземцями, а тому радо приймали місіонерів і купців, інколи навіть навертаючись у християнство. Так перший даймьо-християнин з Кюсю, Омура Сумітада, жалував Товариству Ісуса місто Наґасакі, яке згодом стало японським "вікном у Європу". За сприяння місцевих володарів єзуїти відкривали церкви у Ямаґуті, Кіото, Сакаї та інших японських містах. На кінець 16 століття в Японії нараховувалось близько 300 тисяч християн. У 1582 році (10 році Тенсьо) до Папи Римського було відправлено перше японське посольство, яке було з великими почестями прийнято в Європі.
Підзаголовок:===
Знайдено: + У 1582 році Нобунага був раптово убитий своїм генералом, так і не змігши втілити свої задуми у життя. Його об'єднавчий курс продовжив один з талановитих васалів Оди, Тойотомі Хідейосі. Він переміг опозицію старійшин Нобунаги, і, використовуючи вплив імператора та величезні війська покійного сюзерена, ліквідував незалежні "держави" провінційних даймьо, перетворивши регіональних волоарів на своїх васалів. У 1590 році (18 році Тенсьо) Японія остаточно була об'єднана силами Хідейосі. За його вказівками був складений всеяпонський земельний кадастр, який ліквідовував систему приватних маєтків сьоен, встановлював рівень продуктивністі земель та закріпляв їх за селянами, змушуючи тих сплачувати данину у властям. Хідейосі також поділив населення на військових адміністраторів та цивільних піддданих, і провів вилучення зброї у останніх. На схилі життя Хідейосі розпочав гоніння на християн і війну з Кореєю, які коштували влади його нащадкам.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед