Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1583

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Історія Росії
Підзаголовок:==
Знайдено: + Невдала для Росії Лівонська війна 1558-83 із Річчю Посполитою і Швецією за вихід до Балтійського моря та внутрішня політика уряду, спрямована на подальше зміцнення самодержавної влади, вкрай виснажили країну і призвели до наростання незадоволення серед населення. Іван IV, відійшовши від курсу реформ, проведених у першій половині його правління, запровадив режим опричнини, який відзначався надзвичайною жорстокістю і репресіями проти опозиції. Головним виконавцем волі царя стало дворянство, яке винагороджувалось відібраними у князів і бояр землями. Внаслідок опричнини було підірвано економічні та політичні позиції аристократії, зросла політична роль дворянства.


Зобр:1шт.


Назва:Білогір'я
-Знайдено: + Засноване в 1441 році. Магдебурзьке право з 1583 року. Статус смт із 1960 року.


Назва:Курбський Андрій
-Знайдено: + Андрі́й Ку́рбський (бл. 1528—1583) — князь, московський боярин, воєвода. Із-за терору Івана Грозного емігрував до Литовсько-Руської держави і отримав від короля Жигмонта II маєтки на Волині у Ковелі. Мав деякий вплив на князя Костянтина Острозького у релігійних справах. Вважається, що Курбський був письменником-полемістом (послання та листи до відомих українських та білоруських діячів, до Івана Грозного). Однак проф. Едвард Кеннан (США) твердить, що ці пам'ятки пізнішого походження, а сам Курбський був навіть неграмотним.


Назва:Вишневецькі
-Знайдено: + Вишневе́цькі — гілка українського княжого роду Несвіцьких з Волині, що за одними даними походить від турово-пінських Рюриковичів. За родоначальника вважається князь Федір Несвіцький, що є прабатьком 4-х княжих родів — Вишневецьких, Збаразьких, Воронецьких та Порицьких. За іншими — нащадками великого князя литовського Ольгерда (родоначальник — Федір Корибут). Прізвище Вишневецькі походить від містечка Вишневець на Волині (тепер — Тернопільська область). За історичними джерелами Костянтин Вишневецький 1583 р. був старостою житомирським.


Зобр:1шт.


Назва:Топорище
-Знайдено: + Перша писемна згадка про Топорище (Топориське) датується 1583 роком.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед