Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1641

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Тиссаровський Єремія
-Знайдено: + Тиссаровський Єремія (світське ім'я Євстафій; † 1641), церковний діяч, з 1607 православний єпископ Львівський, висвячений Сучавським митрополитом Анастасієм. З 1610 Т. був 10 pp. єдиним православним єпископом у Речі Посполитій; 1633 брав участь у хіротонії Петра Могили; мав титул екзарха константинопільського патріярха.


Назва:Олевськ
-Знайдено: + | перша писемна згадка — 1488 р., Маґдебурзьке право1641 р.
-Знайдено: + Одне з найдавнійших поселень Волині, що розташоване басейні р. Уборть. За народними переказами, це місто ранійше називалося "Олеговим городищем". Засноване ще в другій половині Х століття Овруцьким князем Олегом Святославичем. Олевськ був важливим пунктом древлянської землі. Вперше документально згадується в 1488, коли київський боярин Пирхайло попросив києвського воєводу дати йому у володіння Олевсько. На початку 16 століття місто було приписане Овруцькому замку В 1569р. опиняється у владі Польщі. Польський король надає місту магдебурзьке право в 1641р, дозволив щотижневі торги, та проводити ярмарки двічи на рік. В 1793 місто відійшло до Російської імперії.


Зобр:2шт.

Файл:Картинка на мапі

Назва:Охтирка
-Знайдено: + | XVII століття, перша писемна згадка — 1641 р., Маґдебурзьке право — ?
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Перші поселення на території, яку зараз займає Охтирка, виникли біля 3000 років тому. Заселяли її осілі землеробсько-скотарські племена скіфів. В період Київської Русі тут були слов”янські городища – прикордонні укріплення, пізніше зруйновані монголо-татарським ордами. Майже на 400 років залишалися спустошеними широкі родючі приворсклянські степи “Дике поле”. Занепокоєний нескінченними набігами татар, московський уряд вимушений був будувати міцний прикордонний заслін. Засновували фортеці і поселялися вздовж лінії для її оборони не лише московське служиле військо, а й переселенці з Правобережної України, котрі тікали від ополячення і католицизму. Переселенці оселялися на нових місцях слободами, звідки й отримав назву край – Слобідська Україна. Просування біженців на схід непокоїло й польський уряд, й у 1641 році, поляки, на місці старослов”янського городища, на горі Охтир, закладають прикордонну засіку проти крайнього західного флангу Білгородської засічної лінії. Офіційно визнаною датою його заснування вважають 29 вересня 1641 року. Існує декілька версій походження назви міста. За однією з них, найбільш вірогідною, його назва походить від назви однойменної ріки, яка протікає по місту. В перекладі з тюркської, вона означає "лінива ріка". На думку інших, назва міста з тієї ж таки тюркської, перекладається як "місце, де влаштовують засіку", "біла фортеця". Нова хвиля переселенців з Правобережжя значно примножила чисельність населення і призвела до створення у 1655-1658 рр. Охтирського слобідського козацького полку. який проіснував до 1765 року, коли за наказом Катерини ІІ всі слобідські полки були ліквідовані. В 1709 році територія Охтирського козацького полку стає ареною запеклої боротьби зі шведами. Більше ста років козачий полк боровся проти навали кримських татар, поділяли з російськими військами гіркоту поразок й величну славу перемог над турками, татарами, шведами. В 1765 році Охтирський козачий полк переформовано в гусарський. В ньому служили Денис Давидов, поет М.Ю.Лермонтов, композитор Аляб’єв, декабрист Муравйов. Після ліквідації полкового устрою Охтирка стає центром провінції Слобідсько-української губернії, пізніше – повітовим містом Харківського намісництва, а згодом Харківської губернії. Виникнувши як військове укріплення, Охтирка поступово перетворюється на осередок ремесел і торгівлі. В 1718 році в Охтирці з’являється перша в Росії тютюнова мануфактура. В місті працює цегельний завод, виробляється посуд і віконне скло. Щорічно проводиться 4 ярмарки, де торгують кіньми, великою рогатою худобою, рибою, сіллю, хлібом, скляним, залізним і і дерев’яним посудом й на які приїздять купці з багатьох міст. Широкого розвитку в місті набувають ремесла – ткацтво, чинбарство, чоботарство, шорництво, кравецтво, ковальство, гончарство. Далеко за межами Слобожанщини були відомі охтирські килими. Перша повітова школа на Слобожанщині виникла в Охтирці в 1675 році.


Зобр:2шт.

Файл:Картинка на мапі

Назва:Прихильний Амвросій
-Знайдено: + Прихильний Амвросій (р. н. невід. - п. 1641) - відомий український архітектор. Італієць за походженням.


Назва:Фалун
-Знайдено: + | статус = 1641
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1641 році було видано хартію місту, після чого Фалун дістав більші привілеї і певні елементи самоврядування.


Назва:Мозолівка
-Знайдено: + | засновано = 1641


Назва:Бронкс
-Знайдено: + Бронкс отримав назву за річкою Бронкс, яка протікає через округ, і яку в свою чергу назвали на честь шведського капітана Йонаса Бронска (англ. Jonas Bronck), що володів у 1641 фермою між річками Бронкс і Гарлем.


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед