Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1809

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ---- Назва:Краків
Підзаголовок:==
Знайдено: + Після Третього поділу Польщі Краків зайняли Австрійці. В 1809-1815 роках місто належало до Варшавського Князівства, як столиця департаменту. У 1815-1846 роках був столицею невеликої, але формально незалежної Краківської Речі Посполитої. Вільне місто Краків разом з околицею (Краків був столицею), було останнім виразом формальної незалежності, стосовно польської державності, до часу відродження і становлення незалежності Польщі у 1918 році.


Зобр:4шт.


Назва:Пейн Томас
-Знайдено: + Пейн Томас (1737-1809). Письменник і політичний філософ. Народився в Англії, переїхав до Америки у листопаді 1774 року. На початку 1776 року видав памфлет „Здоровий глузд“, який заохотив багатьох американців підтримати війну за незалежність. Під час війни його памфлет „Криза“ сприяв підтримці революції і надихав вояків Континентальної армії.
-Знайдено: + Промонархические сторонники англиканства и кальвинизма в Америке объявили этот трактат Пейна «библией атеизма» и богохульством. Джефферсон в предисловии к Правам человека утверждал, что его принципы и принципы Пейна совпадают. С того времени Пейна часто подвергали критике, надеясь подорвать позиции Джефферсона. Либералы в Америке и различные британские революционные общества способствовали расширению влияния Пейна, используя его сочинения в качестве учебников в программах образования для взрослых. Не меньшую роль сыграли и яростные атаки противников. Все это принесло свои плоды: в 1800 Джефферсон был избран президентом, а в 1832 в Великобритании был принят Билль о реформе. После возвращения в Америку по приглашению Джефферсона в 1802 Пейн вновь подвергся нападкам кальвинистов, нашедших дополнительные аргументы в кровавом и реакционном исходе Французской революции. Умер Пейн в Нью-Йорке 8 июня 1809.


Назва:Шашкевич Григорій
-Знайдено: + Григо́рій Шашке́вич (1809 — 83), гал. гром.-політ. і церк. діяч, гр.-кат. свящ. 1848 гол. Окружної Руської Ради в Станиславові (філія Гол. Руської Ради у Львові), посол до австрійського парламенту; 1848 — 65 радник у Мін-ві Освіти у Відні (завідував департаментом гал. шкільництва), 1858 — ректор Гр.-Кат. Духовної Семінарії у Відні. По поверненні до Галичини посол до гал. сейму (1867).


Назва:Траутфеттер Ернст-Рудольф
-Знайдено: + Траутфеттер Ернст-Рудольф (1809 — 89), ботанік німецького походження, нар. в Мітаві (тепер Латвія), чл.-кор. Петербурзької АН (з 1837). Працював у Дорпаті, Петербурзі й Києві, де був 1839 — 59 проф. університету (з 1847 ректором) і дир. Університетського Ботанічного Саду (1841 — 52). Серед ін. праці про рослинність Київщини, Поділля, Херсонщини та Бесарабії.


Назва:Симоновський Петро
-Знайдено: + Симоновський Петро (бл. 17171809, Київ), історик, правник і держ. діяч, з старшинського роду Ніженського полку, вихованець Київської Академії (1746-47) і університетів у Галле, Віттенберґу і Кеніґсберґу (1748-51). По поверненні на Україну - перекладач при Ген. Військ. Канцелярії (1753). сотник кобижчанський Київ. полку (1757 -64), земський суддя Остерського пов. (1764); 1767-81 — чл. Ген. Суду, 1782-97 гол. 1 Департаменту Київ. Верхнього Земського Суду. С. один з найвченіших людей Лівобережної України того часу, автор «Краткого описания о козацком малороссийском народе и о военных его делах» (1765), у якому подано в дусі нац.держ. ідеології заг. огляд історії України Коз.-гетьманської доби (до 1750); цей твір видав О. Бодянський (1847). С. брав участь в топографічно-екон. описі Лівобережної України (1770-80-і pp.) і був редактором, а, можливо, й автором «Топографического описання Киевского наместничества» 1786, що залишилося в рукописі, та ін. творів. Помер у Києві.


Назва:Січкарір Лука
-Знайдено: + Лука́ Січка́рір (17411809, Москва), вчений лінґвіст (знав 7 мов), письм. і перекладач, з козацького роду Ніженського полку; вчився в Київській Академії і Петербурзькому Акад. Ун-ті, учень М. Ломоносова.


Назва:Словацький Юліуш
-Знайдено: + Словацький (Słowacki) Юліуш (1809-1849) - визначний польський поет і драматург


Назва:Росковшенко Іван Васильович
-Знайдено: + Іва́н Васи́льович Росковше́нко (1809 — 89), письм. і фолкльорист родом з Лебединського пов. на Харківщині; учасник гуртка харківських романтиків. Після закінчення Харківського університету служив у Мінві Юстиції, був помічником ред. «Журнала Министерства Народного Просвещения», з 1839 дир. гімназій на Кавказі і згодом на Поділлі та Волині.


Назва:Спасо-Преображенська церква (Великі Сорочинці)
-Знайдено: + 1809 року тут хрестили майбутнього великого письменника Миколу Гоголя.


Назва:Історія ювелірної справи в Україні
Підзаголовок:==
Знайдено: + Цікавим є той факт, що першим президентом Львова було обрано (1809), ювеліра Вацлава Кобервайна. З кінця XVIII й у XIX століттях цехове ремісниче виробництво у містах занепадає, занепадає й його мистецька якість, яка до 1830-их pp. зуміла ще набути класицистичних ознак. У містах, з кінця XIX століття фабрична продукція витіснила ручне виробництво шаблонами й штампами й впровадила використання дешевих сплавів. У XVIII століті українські ювелірні вироби на місцевих ринках витісняє російський кустарний промисл — дешеві хрестики, образки, сережки, персні та ін. Одночасно, єврейське ремесло перебрало в свої руки ринок українських провінцій об'єднавши ювелірну справу з годинникарством і пропонуючи свої послуги церкві. Найсоліднішими виробами в асортименті останніх провінційних ювелірів залишалися дукачі.


Зобр:14шт.


Назва:Продан Василь
-Знайдено: + Продан Василь (29.1.1809 - 16.12.1882) -український громадський і православний церковний діяч на Буковині.


Назва:Кобервайн Вацлав
-Знайдено: + Кобервайн Вацлав - перший президент Львова (обрано 1809), ювелір.


Зобр:1шт.


Назва:Прудон П'єр Жозеф
-Знайдено: + П'єр Жозе́ф Прудо́н (18091865) — французький соціаліст, теоретик анархізму. У своїй праці «Що таке власність» (1840) доводив, що «власність — це крадіжка». Наприкінці життя розробив програму «мютюелізму» — визволення пролетаріату за допомогою виробничих кредитних і споживчих асоціацій, що ґрунтується на принципі «взаємності послуг».


Зобр:1шт.


Назва:Лукашевич Платон
-Знайдено: + Плато́н Лукаше́вич (18091888) — етнограф і фольклорист, що видав перший збірник пісень з усієї української території «Малороссийские и дервонорусские народные думи и песни» (1836), підтримував зв'язки з галицькими діячами.


Назва:Значко-Яворський Мельхиседек
-Знайдено: + Значко́-Яво́рський Мельхиседе́к, світське ім'я Матві́й (бл. 17161809) — православний церковний діяч, архімандрит, з 1753 р. — ігумен Мотронинського монастиря неподалік від Чигирина (Холодний Яр). Родом з Лубенщини, вихованець Київської Академії. Сприяв гайдамацькому рухові. Після Коліївщини переведений до Переяславського монастиря, потім настоятель монастирів у Києві, Лубнах і на Глухівщині.


Зобр:2шт.


Назва:Совки
-Знайдено: + | Автор: || Latreille, 1809


Зобр:1шт.


Назва:Пістрянки
-Знайдено: + | Автор: || Latreille, 1809


Зобр:2шт.


Назва:Андрієвський Іван Самійлович
-Знайдено: + Іва́н Самі́йлович Андріє́вський (1759-†1809) — перший вітчизн. професор ветеринарії.


Назва:Археографічні експедиції
-Знайдено: + Перша археографічні експедиції організована Академією наук 1809 для обслідування архівів деяких російських і українських міст.


Назва:Баєчка
-Знайдено: + Ба́єчка (рос. — побасенка) — різновид байки, невеличкий, здебільшого віршований гумористичний чи сатиричний твір.
Розвиток баєчки пов'язаний передовсім з іменем Л. Боровиковського (1809-89), автора збірки «Байки та прибаютки», в якій чільне місце було відведено міні-байці. Поет вважав, що байка належить переважно до сатиричної, викривальної літератури, а «прибаютка» — до гумору.
Повнокровному розвиткові баєчки перешкодила усталена думка, нібито цей жанр несерйозний, не вартий уваги письменника. Таке твердження розвіяли талановиті байкарі М. Годованець, П. Сліпчук, П. Ключина, П. Глазовий, створивши ряд оригінальних баєчок. Значного поширення в новітній українській літературі здобули баєчки-притчі, баєчки-агітки, баєчки-фейлетони, баєчки-епіграми, баєчки-жарти. Кожна з них — крилатий вислів, у якому у високохудожній формі висловлено повчальний досвід чи узагальнене спостереження.
Міні-байки прості, афористичні і легко запам'ятовуються. Серед новітніх байкарів найбільш плідно цей жанр освоював М. Хижко:


Назва:Бекетов
-Знайдено: + * Бекетов Володимир Миколайович (1809-1893) - російський цензор


Назва:Бекетов Володимир Миколайович
-Знайдено: + Бекетов Володимир Миколайович — (*1809 — †1883) — цензор Петербурзького цензурного комітету, третій (після П. Палаузова і Д. Мацкевича) цензор «Кобзаря» 1860.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----

Роки, згадані у Вікіпедії