Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1819

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----- Назва:Ґалаґан Григорій Павлович
-Знайдено: + Ґалаґан Григорій Павлович (1819-1888) - громадський діяч, українофіл, меценат, представник відомого старшинсько-дворянського роду Ґалаґанів


Назва:Нодь Микола
-Знайдено: + Нодь Микола (1819, м. Бошвар, Угорщина1862, Відень) — літератор, музикант, громадський діяч.


Назва:Джонсон Вільям Семуел
-Знайдено: + Джонсон Вільям Семуел (1727-1819). Народився у Конектикуті. Закінчив Єйльський університет, став адвокатом. До війни за незалежність обіймав у рідному штаті різні посади. Вагався, на який бік пристати. Нарешті, вирішив стати миротворцем, що й намагався зробити під час війни. Потім був впливовим делегатом Континентального конгресу. Відіграв важливу роль і на Філадельфійському конвенті як голова редакційної комісії, яка склала остаточний текст документа. Сприяв ратифікації Конституції у Конектикуті, який пізніше представляв у Сенаті. Залишив політичне життя і став президентом Колумбійського університету.


Назва:Ленгдон Джон
-Знайдено: + Ленгдон Джон (1741-1819). Народився у Нью-Гемпширі. Навчання не закінчив, працював учнем крамаря. Збагатів через інвестиції у торгівлю. Ревно підтримав війну за незалежність, очолив наліт колоністів на британські порохові склади. Обіймав державні посади, поручався за фінансування численних військових кампаній. Оплатив подорожні до Філадельфійського конвенту собі та іншому делегатові від Нью-Гемпширу. На конвенті відіграв важливу роль, попри запізнення. Обстоював ширші повноваження федерального уряду і сприяв ратифікації Конституції у Нью-Гемпширі. Пізніше, зокрема, був губернатором свого рідного штату і сенатором США.


Назва:Щавницький Михайло
-Знайдено: + Щавницький Михайло (17541819), церк. діяч родом з с. Ґез Ужанського комітату (Закарпаття), здобув філос. й богословську освіту у Відні (1780); з 1780 свящ., з 1781 віцеректор Барбареуму у Відні. 1784 — 87 перший ректор Укр. Ген. Семінарії у Львові, організатор Studium Ruthenum при Львівському Ун-ті. З 1787 крилошанин і дир. духовного ліцею в Мукачеві.


Назва:Альберт принц Саксен-Кобург-Гота
-Знайдено: + Альберт принц Саксен-Кобург-Гота, принц-консорт (1819 - 1861), чоловік королеви Вікторії з 1840, заступник мистецтва, науки і промисловості. Альберт був другим сином герцога Саксен-Кобург-Гота і кузеном королеви Вікторії; він став її головним радником. Він запропонував проведення Виставки 1851; прибутки пішли на придбання всього району південний Кенсінгтон в Лондоні під музеї і коледжі і Королівського Альберт Хол, побудований у 1871. Помер від тифу.


Назва:Мелвілл Герман
-Знайдено: + Мелвілл Герман (1819-1891) - американський письменник


Зобр:1шт.


Назва:Ґалаґан
-Знайдено: + * Ґалаґан Григорій Павлович (1819-1888) - український громадський діяч, меценат, представник роду Ґалаґанів


Назва:Суржик
Підзаголовок:==
Знайдено: + Наприклад, у п'єсі-опері Івана Котляревського «Наталка-Полтавка» (1819) Возний вживає комічно-"макаронічну" суміш української мови зі старослов'янською і російською, демонструючи цим свою вищість над простими селянами, які розмовляють полтавським діалектом.


Назва:Ґалаґан Григорій
-Знайдено: + Григо́рій Ґалаґа́н (1819-1888) - громадський діяч-українофіл, великий поміщик на Полтавщині і Чернігівщині.


Назва:Спрінгфілд, Іллінойс
-Знайдено: + | засноване=1819
-Знайдено: + Засноване в 1819 році.


Назва:Чарльстон
-Знайдено: + | засноване = 1819


Назва:Диван (література)
-Знайдено: + Дива́н ([] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) — запис, книга) — у класичних література Близького та Далекого Сходу — поетична збірка одного автора чи збірник кількох авторів, де в межах певних жанрів в абетковому порядку розташовуються ліричні поезії (касиди, газелі, рубаї тощо) — за останніми літерами заримованих слів (редифами); кожен поет мусив мати бодай один диван.
Цією формою зацікавився Й.-В. Гете, написавши цикл віршів «Західно-східний диван» (1819).


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед -----

Роки, згадані у Вікіпедії