Користувач:Fedoriy Inna/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Музика[ред. | ред. код]

Музика для фільму написана грецьким композитором Вангелісом[1] на його власній студії Nemo Studios в 1982 році. Творчості сприяв перегляд відеозаписів сцен з фільму. У записі найбільш часто використовувався синтезатор Yamaha CS-80. Саундтрек в жанрі ембієнт сам по собі став вельми популярною і навіть культової записом. Неодноразово випускався у вигляді бутлегов, що відбувалися з плівковою записи вкрай низької якості, яка, ймовірно, була зроблена одним з звукорежисерів в процесі роботи над фільмом. Нарешті, офіційно вийшов на CD в 1994 році.

Диск відкривається голосом Ріка Декарда, який віддає команди комп'ютера на збільшення окремих місць на фотографії. Музичне напруження поступово збільшується, перетворюючись в величний гімн. Далі в Blush Response слідує тягуча мелодія, що розливається в просторі під голосу Декарда, Рейчел в сцені з совою і наступною появою Тайрелла, що змінюються більш активною і тривожною темою. Одна з найкрасивіших і лірична мелодія Wait for Me, яка супроводжується голосом Рейчел в ліжку з Декарда, ілюструє стосунки героїв. Балада Rachel's Song навіває замислений, сумний настрій. Тема саксофону в Love Theme розслабляє і майже присипляє слухача.

One More Kiss, Dear дещо вибивається із загального ряду, представляючи собою легковажну і трохи кумедну пісню в стилі 1920-х років. Мелодійна електронна композиція Blade Runner Blues продовжує створювати темну атмосферу смутку і умиротворення. Гра на піаніно в Memories of Green супроводжується неземними, створеними на синтезаторах звуками роботи якихось високотехнологічних пристроїв. У Tales of the Future обволікає електронний звук і арабські мотиви супроводжуються вокалом давнього друга і колеги Вангеліса по Aphrodite's Child Деміса Руссоса. Для більшого ефекту Вангеліс підняв тон у партії Деміса. Сам же Руссос, який народився в Єгипті, співає тарабарщину з незв'язаних між собою арабських слів. Damask Rose продовжує східну тему вже без голосу. І в кінці слухач винагороджується потужною, динамічною, стрімкою темою «біжить по лезу». Енергетика цієї композиції просто зашкалює, створюючи яскравий контраст з попередніми спокійними мелодіями. Замикає диск дощ і фінальний монолог вмираючого Роя під ліричну електронну мелодію (Tears in Rain).


Основні композиції:

  1. Blush Response
  2. Wait for Me
  3. Rachel's Song
  4. Love Theme
  5. One More Kiss, Dear
  6. Blade Runner Blues
  7. Memories of Green
  8. Tales of the Future
  9. Damask Rose
  10. Tears in Rain
  1. Вангеліс. Вікіпедія (укр.). 13 січня 2018. Процитовано 22 травня 2018.