Користувач:Irykos/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Широбоков Володимир Павлович
Народився 5 квітня 1942(1942-04-05) (82 роки)
Ханти-Мансійськ (Росія)
Посада академік НАН України, член-кореспондент НАМН України

Широбоков Володимир Павлович (5 квітня 1942) - вчений і педагог в галузі медичної мікробіології і вірусології, академік Національної академії медичних наук України, обраний 23.05.2012 р. за спеціальністю мікробіологія, вірусологія; академік Національної академії наук України, обраний 16.5.2003 за спеціальністю мікробіологія, вірусологія; дійсний член Російської Академії медико-технічних наук (1999 р.) , доктор медичних наук (1978 р.), професор (1980 р.), почесний професор Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського (2012 р.), почесний професор Інституту мікробіології та імунології ім. І.І.Мечникова (2012 р.), Заслужений діяч науки і техніки України (1996 р.), лауреат премії ім. акад. І.М. Блохіної Російської Академії медико-технічних наук (2001 р.), вірусолог вищої категорії, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця (з 1979 р.).сторінка НАМНУ

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився 05 квітня 1942 р. у місті Ханти-Мансійськ Тюменської області (Росія). Батько - лікар Павло Широбоков, мати - Дарія Несторівна Несторак (дочка Нестора Гаморака)[1]

Освіта[ред. | ред. код]

В.Широбоков приїхав в Київ по переводу, студентом Свердловського медінституту.[2] У 1965 р. закінчив Київський медичний інститут ім. О. О. Богомольця. Потім продовжив навчатися в його аспірантурі при кафедрі мікробіології (науковий керівник — професор С.С. Дяченко). У 1967 році захистив кандидатську дисертацію "Свойства стафилококка и кишечной палочки в связи с приспособлением к стрептомицину". У 1977 р. В.П. Широбоков захистив докторську дисертацію.

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

Працює на кафедрі мікробіології, вірусології та імунології Київського медичного інституту ім. О.О. Богомольця(тепер — Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця). У 1986–1990 рр. В.П. Широбоков очолював деканат першого лікувального факультету, в 1990–2003 рр. був першим проректором із навчальної роботи Київського медичного інституту.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Працює на кафедрі мікробіології, вірусології та імунології. В галузі вірусології В.П.Широбоков протягом багатьох років розвиває фундаментальні і прикладні проблеми ентеровірусології: біологічні і генетичні властивості ентеровірусів, їх поширення в оточуючому середовищі, патогенез ентеровірусних захворювань людини, удосконалення методів вірусологічної діагностики. Відкрите ним явище дисоціації ентеровірусів під час репродукції в клітині має принципове загальнотеоретичне і медичне значення. Більшість з його робіт спрямовані на клініку, розкриття патогенезу інфекційних захворювань. Важливе значення має також серія досліджень санітарно-вірусологічного напрямку.

В галузі мікробіології відомі його роботи і монографії, присвячені проблемам мікробної екології людини. Окремим важливим напрямком досліджень є наукове обґрунтування захисту навколишнього середовища та питної води від патогенних мікробів. Вніс суттєвий вклад в розробку питань екологічної мікробіології, ролі найпростіших як резервуара патогенних мікробів і вірусів. Він є автором відомих підручників і керівництв з медичної мікробіології, які вийшли друком не тільки українською і російською, але й іншими європейськими мовами, багатьох програм з мікробіології і вірусології для студентів, аспірантів, здобувачів наукових ступенів.

Автор 400 наукових праць, з них 7 підручників, 27 навчальних посібників для студентів і лікарів, 11 монографій, 37 патентів і авторських свідоцтв. Підготував 9 докторів та 21 кандидатів наук.

Основні наукові праці[ред. | ред. код]

  • “СПИД – синдром приобретенного иммунодефицита“ (1988);
  • “Практическая вирусология“ (1989);
  • “Медицинская микробиология, вирусология, иммунология“ (учебник, 1994);
  • "Медична мікробіологія, вірусологія, імунологія" (підручник, 2011);
  • “Мікробна екологія людини з кольоровим атласом“ (навчальний посібник, 2011);
  • "Интегральная роль симбиотической микрофлоры в физиологии человека“ (2011).


Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]