Користувач:Islavych/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площа Пам'яті (Самбір)

Площа Пам'яті - одна із площ у місті Самборі (Львівська область), присвячена вшануванню пам'яті самбірчан, які брали у часть у вагомих для України історичними подіях. Вона розташована по вулиці Степана Бандери біля парку ім. Івана Франка.

Опис[ред. | ред. код]

На площі розташовано цілий меморіальний комплекс: алею Героїв, алею Небесної сотні, пам'ятник Степанові Бандері, пам'ятний знак жертвам катастрофи на Чорнобильській АЕС, монумент загиблим у Другій світовій війні.

Пам'ятник Степану Бандері

Алея Героїв (Алея Слави)[ред. | ред. код]

Алея Небесної сотні[ред. | ред. код]

Пам'ятний знак жертвам катастрофи на Чорнобильській АЕС[ред. | ред. код]

У 2015 році на Площі Пам'яті встановили монумент жертвам Чорнобильської катастрофи на честь самбірчан, котрі загинули під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Монумент загиблим у Другій світовій війні[ред. | ред. код]

Монумент має вигляд постаменту, на якому прикріплена фігура жінки, яка символізує Батьківщину, в руках вона тримає гілку калини, як символ України. Пам'ятник спочатку було встановлено на честь солдатів радянської армії, які визволяли Самбір від німецької окупації (Пам'ятник воїнам, які полягли смертю хоробрих за визволення Самбора). До постаменту були прикріплені стели з іменами радянських солдатів, згодом їх перемістили на міське кладовище. У 80-х роках ХХ ст. пам'ятник перейменували на Монумент загиблим у Другій світовій війні і почали розбудову Площі Пам'яті.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Самборів на Алеї Героїв відкрили пам’ятник провіднику ОУН Львівського краю. https://galinfo.com.ua/ (українська) . 11 липня 2019.
  2. У Самборі відкрили пам’ятник героям Небесної сотні. https://zikua.tv/. 25 травня 2014.
  3. У Самборі зарясніла калинова алея Небесної сотні. http://ugcc.ua/ (українська) . 13 червня 2014. Процитовано 28.09.2021.

[[Категорія:Архітектура]] [[Категорія:Культура]] [[Категорія:Пам'ятки]] [[Категорія:Пам'ятники]] [[Категорія:Самбір]] [[Категорія:Львівська область]] [[Категорія:Меморіали]] [[Категорія:Туризм]]