Користувач:KHMELNYTSKYIA/Чернетка/3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гордон Річард Богдан Панчук (8 лютого 1915, Мічам, Саскачеван, Канада — 20 червня 1987, Монреаль, Квебек, Канада) — українсько-канадський військовик, громадський діяч та педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Походження. Дитинство та юність[ред. | ред. код]

Богдан Панчук народився 8 лютого 1915 року в канадській провінції Саскачеван в родині емігрантів із Західної України Михайла Панчука (1862—1915) та Марії Бовкової. Батько, уродженець села Торговиця Городенківського повіту, був громадським діячем, членом товариства Січ й прихильником ідей руху радикалів, «присвятивши своє життя культурному та інтелектуальному відродженню України». В 1913 році він емігрував до Канади, де за законом про гомстеди придбав земельну ділянку та придбав власний невеликий будинок у гамлеті Петерсон. Завдяки коштам, які надсилав Панчук на батьківщину, роком пізніше сюди ж перебралася його дружина зі старшою дочкою Доріс та молодшим сином Джоном. На відміну від батька, матір Марія Бовкова була неписьменною, хоча її чоловік намагався допомогти в освоєнні грамоти.

Богдан Панчук став третьою дитиною в сім'ї. Втім, родинному затишку завадила раптова смерть батька, який занедужав на астму. Наймолодшому сину тоді виповнилось лише 6 місяців, і матері, на плечі якої лягло утримання 3 дітей, доводилося зводити кінці з кінцями. Через певний час вона одружилася вдруге за фермера Івана Бадика, котрий володів земельною ділянкою неподалік. Він, як і Марія, був уродженцем Городенківського повіту, але з села Топорівці. У шлюбі народилось ще 4 дітей: Анна, Фред, Вільям та Поліна, котрі пізніше взяли прізвище батька. На жаль, Іван Бадик загинув в 1936 році під час нещасного випадку, коли його смертельно вдарив кінь. Як наслідок, матір Марія Бовкова стала вдовою вдруге.

Хоча регіон, звідки прибули батьки Богдана Панчука, був переважно греко-католицьким, під впливом ідей радикалів матір тяжіла радше до антиклерикальних настроїв. Ідеї Драгоманова, Франка та Шевченка, котрих прибулі до Канади українці вважали найбільшими інтелектуальними лідерами, були вельми популярні. Не дивно, що перша школа, яку відвідував юний Богдан Панчук, носила ім'я Драгоманова.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Panchuk, Gordon Bohdan (1983). Heroes of their day: The Reminiscences of Bohdan Panchuk (PDF). Toronto: Multicultural History Society Ontario Heritage Foundation. с. 168. ISBN 0-919045-16-2.
  • Панчук Богдан. Українці в Сполученому Королівстві. 2012.
  • В Монтреалі помер сотн. Б. Панчук // Свобода. — 1987. — № 126 (3 липня). — С. 1.
  • http://diasporiana.org.ua/ukrainica/16047-luciuk-l-searching-for-place-ukrainian-displaced-persons-canada-and-the-migration-of-memory/
  • http://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/3421/file.pdf