Користувач:Madlen to

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
                                                         Мандри у часі            

Ейнштейн довів, що час біжить з різною швидкістю в різних місцях, і є просто ще одним виміром. З цього моменту вчені стали думати над питанням, чи можна подорожувати в часі в минуле або майбутнє. Ейнштейн вважав, що подорожувати в часі в неможливо, тому що інакше вам довелося б рухатися швидше за світло. Якщо рухатися швидше світла, то час зупиниться, і ми перестанемо існувати.

Найвідоміший аргумент проти можливості подорожувати в часі — це знищування своїх бабусь і дідусів. Що якби ви перемістилися в минуле до того часу, коли народилися ваші батьки, і вбили своїх прабатьків? Тоді ні ваші батьки, ні ви не змогли б з'явитися на світ. В 1930-их роках американський математик Курт Гедель виявив, що подорож в часі могло би бути можлива при викривленні простору-часу. Вчені висунули велику кількість дивних ідей, як змінити простір-часу, включаючи створення гравітаційної машини. Найпотужніші перетворювачі простору-часу—це космічні чорні діри.

Стівен Хокінг вважає, що не можна подорожувати в часі за допомогою чорних дір, тому що все, що потрапляє в чорну діру стискається до сингулярності. Інші вчені вважають, що можна стиснути сингулярність і знову виникнути де - небудь у Всесвіті через зворотню чорну діру, яка називається біла діра. Американський астроном Карл Саган припустив, що «перемички» між чорними і білими дірками можуть існувати без сингулярності. Такі перемички могли б поєднувати різні частини Всесвіту, як ходи, прогризені в яблуці черв'яком або як кротові нори.