Користувач:Marisha.g140896

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Організаційне забезпечення соціально-педагогічної роботи»

Зміст
  • Вступ
    • Соціально-педагогічна робота
    • Ресурси соціально-педагогічної роботи
    •  Технології соціально-педагогічної роботи
    •  Форми соціально-педагогічної роботи
    • Методи соціально-педагогічної роботи; 
  • Посилання

Соціально-педагогічна робота -це робота ,за допомогою якої надається допомога окремій людині чи групі людей, які опинилися в складній життєвій ситуації, шляхом підтримки, консультування, реабілітації, патронажу та інших видів соціальних і психолого-педагогічних послуг.

Соціально-педагогічна робота поєднує в собі кілька аспектів, котрі характеризують її як єдність таких складників:

  • актуалізація потенціалу самодопомоги осіб, які опинилися в скрутній ситуації;
  • цілеспрямований вплив на формування і реалізацію соціальної політики на всіх рівнях — від загальнодержавних до місцевих — з метою забезпечення соціально здорового середовища життєпобуту та життєдіяльності людини, створення системи підтримки людей, які опинилися у складній життєвій ситуації.

Перші два рівні представляють мікрорівень, третій — макрорівень соціально-педагогічної роботи.

Сфери роботи :

Неповні сім'ї 

Соціально-педагогічна робота з інвалідами 

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування 

ВІЛ-позитивні діти та їх сім'ї 

Юні матері 

Алкозалежні та наркозалежні 

Дорослі без визначеного місця проживання 

Молодь, яка вийшла з місць позбавлення волі 

Діти, які перебувають на довготривалому лікуванні та невиліковно хворі діти

Ресурси соціально-педагогічної роботи і їх використання

Ресурси — це будь-які джерела та передумови отримання необхідних людям матеріальних і духовних благ, які можна реалізувати при існуючих технологіях та соціально-економічних відносинах (О. Безпалько).

Ресурсне забезпечення соціально-педагогічної роботи охоплює: інформаційне, інструментальне, нормативне, методичне, організаційне, фінансове забезпечення.

  • Інформаційне забезпечення визначається як сукупність інформації на друкованих та аудіо-відео матеріалах, Інтернет-джерела. Цяінформація може бути як зовнішня, що сприяє підвищенню ефективності надання соціальних послуг користувачам, так і внутрішня з усіх питань.
  • Інструментальне забезпечення здійснюється за допомогою таких методів: адміністративні (звільнення, посадові переміщення тощо); економічні (підвищення заробітку, позбавлення премії тощо); психологічні (психотехніка та ін.).
  • Нормативно-методичне забезпечення розглядається як сукупність зовнішніх і внутрішніх регламентів, а також інших документів (трудове законодавство, посадові інструкції, положення про оплату праці, внутрішні методичні рекомендації для керівників центрів тощо).
  • Організаційне забезпечення включає сукупність вимог і умов, що визначають організаційні аспекти функціонування персонального менеджменту (формалізовані вимоги до конкретних посад, критерії відбору персоналу, ресурсне забезпечення робочих місць тощо).
  • Фінансове забезпечення розглядається як сукупність витрат на формування, функціонування, розвиток соціально-педагогічної роботи в цілому і конкретних її елементів (витрати на підвищення кваліфікації персоналу тощо).

Застосування у Європі

На практиці соціально-педагогічна діяльність успішно використовується в житлових дитячих будинках та освітніх установах, таких як дитячі садки в Данії та Німеччини, і все частіше знаходять сприйнятливу аудиторію у Великобританії.

Більшість курсів соціальної педагогіки в Європі знаходяться на одному рівні та тривають від трьох до чотирьох років. У Данії, такий курс навчання триває три з половиною роки. Включає в себе: загальну практику — 15 місяців, вивчення творчого мистецтва, соціального забезпечення, психологіїсоціальної антропології, дитячого розвитку та напрямку багатопрофільної роботи. Таких курсів ще не існує у Великобританії.

Соціальна педагогіка базується на представленні того, як правильно створювати і підтримувати відносини у соціумі. Типова модель навчання призначена для вирішення проблеми відносин.

Це включає в себе:

  • Соціальних педагогів, їх особистий приклад;
  • Приватних інтересів, які залишаються конфіденційними;
  • Особистісне самовизначення, яким можна поділитися з молоддю;
  • Професійне самовизначення, який включає в себе інформацію про роботу, яку вони передають.

Технології соціально-педагогічної роботи

Представляється, що поняття "технологія соціальної роботи" є родовим збірним поняттям. По-перше, технологія соціальної роботи є прикладною частиною теорії соціальної роботи, яка вивчає та розробляє методологічні основи форми, методи і засоби взаємодії і взаимодеятельности з людиною в проблемі з виявлення його здатності і готовності до активному соціальному функціонуванню, а також вироблення і реалізацію програм та конкретних заходів відновлення його соціальності.

По-друге, технологію соціальної роботи можна представити як встановлену послідовність (алгоритм) діяльності по здійсненню функціонування всіх особистісних, інструментальних, методологічних і методичних засобів діяльності з людиною в проблемі.

По-третє, технологія соціальної роботи-це управління процесом суб'єктно-об'єктно-суб'єктної взаємодії з людиною в проблемі в даний час і в даному соціальному просторі.

По-четверте, технологію соціальної роботи в самому загальному розумінні можна визначити як людське знання в його продуктивному стані.

Слід зауважити, що в матеріальній сфері людської життєдіяльності використання технологій передбачає собою жорстку логіку конкретних дій, здійснення яких пов'язане з отриманням наміченого результату.

Технологія соціальної роботи - це інший, інтегративний тип технологій, в якому органічно поєднані компоненти раціонального та емоційного, духовного і матеріального, дійсного та можливого, виконавської та творчої. Це ресурсонасыщенная технологія.

З її допомогою можна активізувати як об'єкт, так і суб'єкт взаємодії, інтенсифікуючи використання їх творчого потенціалу. Саме в процесі реалізації технологій соціальної роботи відбувається человекотворчество, тобто вирощування нового способу мислення та дії людини в проблемі.

 Форми соціально-педагогічної роботи

Сукупність знань, умінь та цінностей соціальної роботи, застосованих у процесі реалізації безпосередньої практики, визначають форми соціальної роботи. Виділяють три групи форм соціальної роботи (які відповідають рівням практичної соціальної роботи):

-  індивідуальна робота;

-  групова робота;

-  робота у громаді (за місцем проживання або з групою людей,що мають спільні інтереси чи проблеми).

-  Знання,вміння та цінності соціальної роботи визначають її форми.

-  Разом із тим, до форм соціальної роботи можна віднести всі різновиди діяльності, які використовує соціальний працівник у процесі роботи,самі клієнти з метою самодопомоги, а також їхні друзі та родичі.

 Методи соціально-педагогічної роботи

 Класифікація методів соціальної роботи.

Методи соціальної роботи - це конкретні способи, прийоми та операції, які застосовуються для досягнення індивідуальних чи суспільних позитивних змін. Уся сукупність методів, які використовують у соціальній роботі, може бути класифікована на 2 групи - теоретичні та практичні.

Теоретичні (загальнонаукові) методи:

-  аналіз – це метод дослідження, що полягає в мисленому або практичному розчленуванні цілого на складові частини;

-  синтез – є протилежним за своєю суттю до аналізу;

-  індукція, як один із методів пізнання, є формою логічного умовиводу, де на підставі знання про окреме робиться висновок про загальне;

-  дедукція – метод дослідження, який полягає в переході від загального до окремого, тобто, на підставі загального правила з одних положень, як істинних, виводиться нове істинне положення;

-  спостереження – це навмисне і цілеспрямоване сприймання дійсності, може бути простим (звичайним) і складним (співучасним, безпосереднім);

-  експеримент, як один з основних методів наукового дослідження явищ дійсності, дозволяє робити це в контрольованих, керованих умовах і служить критерієм істинності наукового пізнання в цілому;

-  аналогія – це логічний умовивід, у якому від схожості предметів за одними ознаками роблять висновок про можливу схожість цих предметів за іншими ознаками;

-  моделювання – метод дослідження явищ і процесів, який базується на заміні конкретного об’єкта досліджень (оригінала) іншим, подібним до нього (моделлю).

Практичні (спеціальні) методи - це сукупність специфічних технологій, процедур і способів діяльності, за допомогою яких здійснюється соціальна робота. У залежності від спрямованості, мотивів, способів впливу соціального працівника на клієнта, спеціальні методи поділяють на три підгрупи: а) соціально-економічні; б) організаційно-розпорядчі; в) психолого-педагогічні.

Соціально-економічні методи – це сукупність способів, які застосовують фахівці для впливу на матеріальні, національні, сімейні та інші інтереси і потреби клієнтів. До цих методів належать:

-  фінансова допомога – це повне або часткове відшкодування втраченого заробітку або надання додаткової допомоги до вже існуючих джерел життєвих засобів існуванн

Психолого-педагогічні методи реалізуються при допомозі соціально-психологічного та педагогічного регулювання соціального самопочуття та поведінки клієнта. Головним у цій групі методів є переконання. У соціальній роботі його можна досягти при допомозі поради, роз’яснення, рекомендації, опираючись на позитивний приклад, зразок активної життєдіяльності. При цьому клієнт здобуває і засвоює надану йому соціальним працівником інформацію (з питань правового, морально-етичного, економічного чи ін. регулювання) свідомо і обдумано. Окрім названого методу, із названої групи методів найчастіше застосовують: спостереження, інформування, метод гуманізації умов праці, заохочення самовиховання, стимулювання культурного розвитку, соціально-психологічний діагноз, навіювання тощо.

Усі методи соціальної роботи є динамічними, можуть змінюватися в залежності від змін соціальних умов. Тому на практиці застосовується комплексний підхід, який грунтується на одночасному використанні різноманітності та комбінацій методів.

Посилання

  1. Безпалько О. В. Соціальна робота та соціальна педагогіка: спільне та відмінне в сучасних українських реаліях
  2. Вісник психології та педагогікиВісник психології та педагогіки
  3. Соціальна педагогіка