Користувач:Marta Chorna/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Курс чистої математики[ред. | ред. код]

«Курс Чистої Математики»
Обкладинка 3-го видання
Автор Ґ.Г.Гарді
Назва мовою оригіналу A Course of Pure Mathematics
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська
Видавництво Видавництво Кембриджського університету
Видано 1908
ISBN 0521720559


Курс чистої математики(англ. A Course of Pure Mathematics) — це класичний підручник із вступного математичного аналізу, написаний Ґ. Г. Гарді. Рекомендується людям, що вивчають математичні числення. Вперше опублікований у 1908 році, він пройшов через десять видань (до 1952 р.) та кілька перевидань. Зараз у Великобританії немає авторських прав і його можна завантажити з різних веб-сайтів. Цей підручник залишається однією з найпопулярніших книг з чистої математики.

Зміст книги[ред. | ред. код]

Книга містить велику кількість описових та навчальних матеріалів, а також низку складних задач щодо аналізу теорії чисел. Книга впорядкована у наступні глави, з кожним розділом далі.

I. СПРАВЖНІ ЗМІННІ

II. ФУНКЦІЇ РЕАЛЬНИХ ЗМІННИХ

III КОМПЛЕКСНІ ЧИСЛА

IV ГРАНИЦІ ФУНКЦІЙ ПОЗИТИВНИХ ІНТЕГРАЛЬНИХ ЗМІННИХ

V ОБМЕЖЕННЯ ФУНКЦІЙ ПОСТІЙНИХ ЗМІННИХ. НЕПЕРЕРВНІ ФУНКЦІЇ

VI ПОХІДНА Й ІНТЕГРАЛИ

VII ДОДАТКОВІ ТЕОРІЇ В ДИФЕРЕНЦІАЛЬНОМУ І ІНТЕГРАЛЬНОМУ ЧИСЛЕННІ

VIII КОНВЕРГЕНЦІЯ НЕСКІНЧЕННОГО РЯДУ ТА НЕВЛАСНИХ ІНТЕГРАЛІВ

IX ЛОГАРИФМІЧНІ, ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНІ ТА ТРИГОНОМЕТРИЧНІ ФУНКЦІЇ РЕАЛЬНОЇ ЗМІННОЇ

X ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ЛОГАРИФМІЧНИХ, ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНИХ ТА ТРИГОНОМЕТРИЧНИХ ФУНКЦІЙ

ДОДАТКИ

АЛФАВІТНИЙ ПОКАЖЧИК</small>

Рецензія[ред. | ред. код]

Книга мала на меті допомогти реформувати викладання математики у Великобританії, а точніше в Кембриджському університеті та в школах, з поглибленим вивченням вищої математики. Вона була спрямована безпосередньо на «рівень стипендії» студентів — топ 10 % до 20 % за здібностями. Сам Харді спочатку не захоплювався математикою, розглядаючи її лише як спосіб, щоб перемогти інших учнів, що він робив безсумнівно, та отримати стипендію.[1] Однак його книга найкращим чином пояснює аналітичну теорію чисел та обчислення, дотримуючись суворості математики. Його публікація вийшла через рік після видання теорії функцій реальної змінної Е. В. Хобсона[2], яка, можливо, частково стала її натхненником.


Хоча його книга змінила спосіб викладання предмета в університеті, зміст відображає епоху, в якій книгу писали. У всій книзі досліджується теорія чисел, і автор будує реальні числа теоретично. Він адекватно стосується одно змінної обчислення, послідовностей, рядів чисел, властивостей cos, sin, log тощо, але не стосується математичних груп, багатозмінних функцій або векторного обчислення. Кожен розділ містить деякі вимогливі проблеми. Харді поєднує захоплення місіонера з суворістю пуриста у викладі фундаментальних ідей диференціального та інтегрального числення, властивостей нескінченного ряду та інших тем, що стосуються поняття межі. Бачення Харді з математичного аналізу настільки ж актуальна сьогодні, як і при першому написанні: студенти переконаються, що його економний та енергійний стиль викладу — такий, до якого сучасні автори рідко наближаються. Незважаючи на свої обмеження, він вважається класикою у своїй галузі. Це, мабуть, найбільш корисний підручник студентам 1 курсу чистої математики.

Посилання на видання[ред. | ред. код]

Онлайн книги

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Hardy biography. History.mcs.st-andrews.ac.uk. 1 грудня 1947. Процитовано 15 червня 2016.
  2. E. W. Hobson - Wikipedia. en.m.wikipedia.org (англ.). Процитовано 10 листопада 2019.

{{DEFAULTSORT:Курс чистої математики}}