Користувач:Mr.Ilia T/Ранавалуна I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ранавалуна I
 

Ранавалуна I (малаг. Ranavalona; 1788, Мадагаскар15 серпня 1861, Антананаріву, Мадагаскар) — королева Імерини (з 1828), дружина короля Радами I.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранавалуна I після смерті свого чоловіка Радами I жорстоко розправилася з претендентами на королівський престол. Під час її правління значно скоротився європейський вплив на Мадагаскар. З країни виганяли європейських місіонерів, переслідувалися християни. В 1838 році, під час переговорів з Великобританією, Ранавалуна I зажадала, щоб торгівля в портах перебувала під контролем малагасійських чиновників.

Встановлені обмеження призвели до реакції британських і французьких експедиційних корпусів, які в помсту розбомбили порт Таматаве. Порт був відкритий для торгівлі тільки у 1853 році з допомогою французького дипломата Жана Лаборда, що призвело до збільшення промислового виробництва на острові.

У 1857 році була укладена секретна угода між сином Ранавалуни Радамою II, який виступав за європеїзацію, і Францією, що призвело в подальшому до протекторату Франції над Мадагаскаром. У відповідь на це угода, укладена без участі Ранавалуны I, королева вигнала з острова європейців, тисячі малагасійців, підозрюваних у змові, були піддані жорстоким переслідуванням.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Keith Laidler. Female Caligula. Ranavalona, the Mad Queen of Madagascar. Wiley (2005) ISBN 978-0-470-02223-8 (HB).

Цікаве[ред. | ред. код]

  • Існує легенда, що Ранавалуна стратила своїх наближених, якщо вони були до неї уві сні без попередженняПомилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву..

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Історія Мадагаскару]] [[Категорія:Персоналії за алфавітом]] [[Категорія:Народились 1788]] [[Категорія:Померли 15 серпня]] [[Категорія:Померли 1861]] [[Категорія:Померли 1863]]