Користувач:Mrpl.travel/Будинок на проспекті Миру, 35 (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок на проспекті Миру, 35 (Маріуполь) - будівля зведена на початку ХХ століття для потреб Азовського комерційного банку на головній вулиці Маріуполя. Після середини ХІХ століття мсто почало активно розвиватися як один з центрів економічного розвитку Російської Імперії, по деяким переписам на початку ХХ століття в Маріуполі проживало близько 510 купців різних статків та специфікацій.

Початок активного заселення сучасного півдня України відбувався без участі фінансових установ, більша частина міст Надазов’я відкрила перші банкові установи лише наприкінці ХІХ століття, коли імперська влада звернула увагу на той факт, що відсутність банків уповільнює розвиток локальної економіки.

Після нестабільності 1917-1921 років банкові установи Маріуполя припинили свою роботу, а після переходу міста під контроль радянської влади будівлі банкових установ були націоналізовані та змінили свої напрями роботи.

У середині ХХ століття будівля за адресом проспект Миру, 35 використовувалась у якості «Будинку Піонерів» та як приміщення інститут «Медбіопром»[1].

У ХХІ столітті будинок за цією адресом змінив кілька хазяїнів, одним з яких була сучасна банківська установа. Для сучасних жителів Маріуполя ця будівля відома як один з приватних центрів вивчення англійської мови «Оксфорд».

Архітектура будівлі привертає увагу своїми вікнами, розмір яких дозволяє припустити, що ці вікна слугували джерелом світла для робочих кімнат та кабінетів. Земля на центральній вулиці міста була дорогою, тому будинок було збудовано вузьким, проте високим. Оздоблення екстер’єру візуально робило будинок ще вище та вужче.

Зовнішній вигляд будівлі відповідає моді та архітектурним вимогам того часу – в оформлені можна побачити як риси класицизму, так і модернізму[2].

  1. Буров, Сергей (2003). Мариуполь. Былое (рос) . Мариуполь: ЗАО "Газета" "Приазовский рабочий". с. 468. ISBN 966-8208-06-4.
  2. Вереникин, Виктор (2012). Старый Мариуполь сегодня. Фотоальбом (рос) . Мариуполь: ЧП «СВБ ЛЮКС». с. 44. ISBN 978-966-8980-08-4.