Користувач:Mrpl.travel/Будинок у Ковальському провулку, 7 (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок у Ковальському провулку, 7 (Маріуполь) - двоповерховий приватний будинок у старій частині міста Маріуполя.

Зважаючи на відмінність у архітектурі першого і другого поверху, є припущення, що другий поверх був добудований пізніше. На початку ХХ століття цей будинок знаходився у центральній частині міста, поряд з тогочасним «серцем міста» - Ринковою площею та головним храмом міста Собором Святого Харлампія.

У підземній частині будинку знаходилось підвальне приміщення для зберігання товарів та предметів побуту.

Цікава конфігурація першого поверху дозволяє припустити, що арочний проїзд розділяв будинок на дві окремі частини. В приватній забудові старої частини міста дуже розповсюджене планування, коли був один в’їзд до двору, один двір, але будинком володіли 2 чи більше власників. Проте, у зв’язку з територіальним розташуванням до старого центру міста, також можливий варіант того, що будинок використовувався у якості доходного будинку.

Інформація про власників будинку не зберіглась, проте є свідчення того, що праве крило будинку використовувалося у якості житлових приміщень на рубежі ХХ та ХІХ століть. Це крило було заселене до пожежі, після якої будинок остаточно втратив хазяїв.

Проте в деяких державних реєстрах можна знайти інформацію, що за цією адресою зареєстроване товариство з обмеженою відповідальністю «СВГ ПЛАСТ».