Користувач:Natalya Koval/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клеман Жугляр
Clément Juglar
Клеман Жюгляр
Клеман Жюгляр
Клеман Жюгляр
Народився 15 жовтня 1819(1819-10-15)
Париж, Франція
Помер 28 лютого 1905(1905-02-28) (85 років)
Париж, Франція
Країна Франція Франція
Галузь економіка, статистика,медицина
Заклад Вільна школа політичних наук, Академія моральних і політичних наук
Вчене звання Професор кафедри статистики
Науковий ступінь Доктор медичних наук
Відомий завдяки: Відкривач циклів Жюгляра

Клема́н Жюгля́р (фр. Clément Juglar, (15 жовтня 1819, Париж, Франція — 28 лютого 1905, Париж, Франція) — французький лікар і статистик, перший відкрив цикли Жюгляра[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Клеман Жугляр народився 15 жовтня 1819 року в Парижі в сім'ї лікаря. Він пішов по стопах батька і отримав медичну освіту, а у 1846 році отримав ступінь доктора медичних наук і розпочав працювати лікарем.

В той же час його цікавила демографія і економіка. В 1848 році розпочав займатися питанням економічної кризи і по даній темі опублікував низку робіт.

До 1883 року Жугляр був професором кафедри статистики в Вільній школі політичних наук у Парижі.

У 1885 році заснував статистичне суспільство, був членом і президентом французького Товариства соціальної Економіки [2], в 1892-1905 роках був обраним керівником секції політекономії, статистики та фінансів Академії моральних і політичних наук, членом і президентом Паризького товаритсва статистики, членом Паризького товариства політичної економіки, членом Королівського статистичного товариства, членом Міжнародного статистичного інституту, членом Комітету робіт по історії і науки, членом Вищої ради статистики, стояв біля витоків заснування L'Économiste français в 1862 році і був редактором Journal des économistes, співпрацював з журналом Journal de la Société de Statistique, з Nouveau dictionnaire d'économie politique і Dictionnaire des finances <ref name = ": 3"> Académie des sciences morales et politiques. CLÉMENT JUGLAR. </ ref>

Внесок у науку[ред. | ред. код]

Книга Жюгляра «Про торгові кризи і їх періодичні повторення у Франції, Англії та США» (1862) стала першим детальним дослідженням економічних циклів, в якому встановлена ​​їх періодичність (близько 10 років), виділені фази (процвітання, криза, ліквідація) та проведено кількісний аналіз з використанням часових рядів цін, процентних ставок і інших показників. Гіпотеза Жюглара про хвилеподібні коливання банківського кредиту як фактори періодичних збоїв промисловості отримала розвиток в інвестиційних теоріях криз М. І. Туган-Барановського, представника німецької історичної школи А. Шпітгоф та інших економістів. За пропозицією Й. Шумпетера ( «Ділові цикли», 1939) середньострокові (7-11-річні) коливання економічної кон'юнктури були названі «циклами Жюглара».

Нагороди[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Цикли Жюгляра

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Митчелл У. К. Экономические циклы. М.; Л., 1930; Туган-Барановский М. И. Периодические промышленные кризисы. М., 1997; Шумпетер Й. А. История экономического анализа. СПб., 2001. Т. 3.

Посилання[ред. | ред. код]