Користувач:Sadovyi/Ложенко Георгій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георгій Ложенко на тлі логотипу оператора державних лотерей "М.С.Л."

Георгій Олександрович Ложенко (нар. 12 листопада 1951, Київ, Українська РСР) – український підприємець та філантроп. Засновник та президент українського оператора державних лотерей «М.С.Л». Під його керівництвом компанія стала лідером лотерейного ринку України і досягла визнання на міжнародному рівні. Зробив вагомий внесок у розвиток лотерейної галузі України. Міжнародно визнаний експерт у лотерейній сфері.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 12 листопада 1951 року в Києві в сім’ї службовців.

Закінчив київську загальноосвітню середню школу № 77 (нині – Кловський ліцей)[1]. Після закінчення середньої школи вступив до денного відділення Київського технологічного інституту легкої промисловості.

Через сімейні обставини в 1972 році перейшов до вечірнього відділення інституту. В листопаді того ж року був призваний до армії. Службу проходив в Прибалтійському військовому окрузі на посаді старшини роти військ ППО.

У 1975 після проходження військової служби поступив на роботу до ВО «Комуніст» (нині – АТ «Київський завод «Радар». Наступного року поновився на вечірньому відділенні КТІЛП, який закінчив 1979 (спеціальність – інженер-механік).

У 1982 році перейшов на роботу до українського «Балету на льоду» на посаду головного інженера.

З березня 1987 року – заступник директора Київського зонального підприємства лотерей. З грудня 1991 року – директор цього підприємства.

З лютого 1992 року – Генеральний директор Державної корпорації спортивних лотерей «Молодьспортлото» («М.С.Л.»).

З 1995 року – Генеральний директор Державного підприємства «Молодьспортлото» («М.С.Л»).

З 1999 року – Президент оператора державних лотерей «М.С.Л.».

«М.С.Л.»[ред. | ред. код]

10 жовтня 1991 року Держкомспорт СРСР прийняв рішення: «У зв’язку з оголошенням республіками суверенітету та незалежності, Держкомспорт СРСР відмовляється від своїх прав засновника на користь колективів підприємств спортивних лотерей і не має до них претензій по основним та оборотним коштам…». Таким чином, на території України утворилося 11 підприємств, що мали можливість проводити лотереї.

Відповідно до постанови[2] Кабінету Міністрів України від 24 вересня 1991 р. за №227 «Про заходи по виконанню Закону України «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, які розташовані на території України», всі 11 підприємств були підпорядковані Фонду Державного майна, а потім перепідпорядкована Міністерству в справах молоді та спорту України.

Власне, наявність такої кількості розрізнених лотерейних підприємств могла спричинити хаос та появу шахраїв. Саме тому за ініціативою Ложенка з 26 по 29 лютого 1992 р. у Києві відбулася установча конференція представників 11 підприємств спортивних лотерей України по утворенню Державної корпорації спортивних лотерей «Молодьспортлото» («МСЛ»). Георгія Ложенка було обрано генеральним директором корпорації.

У 1993 році українська делегація під головуванням генерального директора ДК «Молодьспортлото» Георгія Ложенка прийняла участь у семінарі Європейскої асоціації державних лотерей (AELLE) для східноєвропейських країн у Кракові.

Одним з основних підсумків заходу стало прийняття ДК «Молодьспортлото» в асоційовані члени AELLE.

У 1994 році ДК «Молодьспортлото» першою (і на той момент – єдиною) з українських лотерейних компаній стає дійсним членом AELLE (нині – Європейська асоціація лотерей і ТОТО, EL)[3].

У 1995 році ДК «Молодьспортлото» реорганізовано у державне підприємство «Молодьспортлото» з метою консолідації фінансових ресурсів. Ложенко знов очолив новостворене підприємство.

У 1999 році з метою збереження конкуренції на ринку лотерей утворюється ТОВ «М.С.Л.». Компанія укладає договір з Фондом державного майна на оренду цілісного майнового комплексу ДП «Молодьспортлото» (дію договору припинено в 2005 році). Ложенко стає президентом оператора державних лотерей «М.С.Л.». Під керівництвом Георгія Олександровича Ложенка було започатковано популярну лотерею «Лото-Забава».

У 2014 році було відкрито льодову арену «Льодограй», яка побудована на кошти отримані від проведення лотерей. Ідея збудувати арену належить Георгію Ложенко, який вважає, що якщо ти живеш в цій країні, щось для цієї країни, для її майбутнього потрібно робити. Дитячий спорт, здоров’я дітей – це здоров’я нації.

Пізніше Георгій Ложенко, висловив своє задоволення щодо успішної реалізації концепції будівництва арени «Льодограй» та підкреслив важливість досягнень вихованців «Льодограю» і високий рівень змагань, що проводяться на цій арені.

Благодійна діяльність[ред. | ред. код]

Під керівництвом Георгія Ложенка оператор державних лотерей «М.С.Л.» веде активну благодійну діяльність. Серед найбільш значущих проектів можна виділити:

  • Підтримка ВБО «Даун Синдром»[4][5]
  • Підтримка КМКФ «Молодість»[6][7][8]
  • Будівництво і підтримка льодової арени «Льодограй»[9][10][11][12][13] (м. Богуслав, Київська обл.)
  • Реконструкція легкоатлетичного манежу «Динамо»[14] (2011 рік, м. Луганськ)
  • Підтримка Асоціації ветеранів спорту
  • Підтримка Збройних Сил України, запуск благодійної лотереї «ДАР» (Допоможемо Армії Разом). Крім того, у 2014 року «М.С.Л.» спільно з Всеукраїнською організацією сприяння ЗСУ «Сагайдаки» було започатковано проект допомоги українським воякам[15].

Критика[ред. | ред. код]

В інтерв’ю виданню «ЛІГА» позаштатний радник заступника керівника Офісу Президента України Борис Баум, коментуючи ситуацію навколо законопроекту про державне регулювання в сфері азартних ігор, зазначив[16]:

«Есть еще президент МСЛ Георгий Ложенко, он работает со всеми, зарабатывает 5-10 млн грн в месяц и его все устраивает.»

Натомість, в своєму інтерв’ю для того ж видання Ложенко прокоментував[17] вислів Баума:

«Откуда у Баума информация о том, что названные вами политики являются бенефициарами М.С.Л., мне не известно. Рискну предположить, что оттуда же, откуда и "информация" о моих личных доходах – это все "по его личным ощущениям", слухам.»

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

Георгій Ложенко послідовно виступає за жорсткий контроль[18] з боку держави над галуззю грального бізнесу. Свою позицію Ложенко неодноразово висловлював в інтерв’ю[19][20][21] та на своїй сторінці в Facebook.

Під час розгляду Верховною Радою України законопроекту про державне регулювання в сфері організації та проведення азартних ігор (т. зв. «закон про легалізацію грального бізнесу») неодноразово звертав увагу законодавців[22] на необхідність створення ефективних механізмів контролю ринку.

З початку повномасштабної війни повністю перейшов на українську мову.

За ініціативою Георгія Ложенка та оператора державних лотерей «М.С.Л.» російських та білоруських операторів державних лотерей виключено з Європейської Лотерейної Асоціації (EL) та Всесвітньої Лотерейної Асоціації (WLA).

Активно допомагає Збройним Силам України. Під його керівництвом оператор державних лотерей «М.С.Л.» розпочав «Благодійну лотерею ДАР» -  «Допоможемо Армії Разом», прибуток від реалізації цієї лотереї спрямовується на потреби ЗСУ.

Прибічник ідеї спрямування коштів, отриманих від лотерейної діяльності, на розбудову соціально значущих об’єктів інфраструктури.

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений з Галиною Владиславівною Кухар (з 1999 року) - видатним українським тренером з фігурного катання, Чемпіонкою СРСР 1968 року, Заслуженою артисткою УРСР. До того був одружений двічі.

Має 3 дітей та 8 онуків[23].

Колишня невістка - Катерина Кухар, прима-балерина Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

З 1994 по 1998 рік мав серйозні проблеми з хребтом (ледь не став прикутим до інвалідного візка), але вилікувався. Лікування тривало 5 років. Під час гострої стадії хвороби продовжував активно працювати (в т.ч. – на міжнародному рівні).

З 1999 року почав їздити верхи. У 62 роки опанував мотоцикл.

Хобі – подорожі. Загалом відвідав близько 64 країн.

Консультував представників однієї з країн Африки щодо стратегії виживання державних лотерей в умовах гіперінфляції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Президент "М.С.Л." Георгий Ложенко: Это настоящий вызов, создавать, когда все разваливается. Апостроф (рос.). Процитовано 9 вересня 2020.
  2. zakon.rada.gov.ua https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/227-91-%D0%BF#Text. Процитовано 2 вересня 2020. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  3. Главная - МСЛ - Історія МСЛ. msl.ua. Процитовано 9 вересня 2020.
  4. Бізнес підтримав дітей із синдромом Дауна на понад 230 тис. грн. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 2 вересня 2020.
  5. На благодійному боулінг-турнірі зібрали 250 тис. грн для для діток із синдромом Дауна - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 14 вересня 2020.
  6. У Києві завершився 49-й кінофестиваль "Молодість". 24 Канал (укр.). Процитовано 2 вересня 2020.
  7. Гран-прі МКФ "Молодість" у $10 тис. забезпечив оператор державних лотерей "М.С.Л." - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 2 вересня 2020.
  8. Гран-прі 39-го КМФ "Молодість" отримав фільм "Дівчинка" Тіцци Кові та Райнера Фріммеля. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 9 вересня 2020.
  9. Все про найкращу льодову арену України "Льодограй" - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 2 вересня 2020.
  10. Президент "М.С.Л." Георгий Ложенко: Это настоящий вызов, создавать, когда все разваливается. Апостроф (рос.). Процитовано 9 вересня 2020.
  11. ovatheme_ (7 червня 2019). Хоккейная школа «Льодограя» начинает новый этап. Льодограй (ru-RU) . Процитовано 14 вересня 2020.
  12. «Бізнес, що змінює країну»: оголошено переможців національного конкурсу кращих проектів з КСВ. LB.ua. Процитовано 14 вересня 2020.
  13. У Києві відзначили ТОП-20 компаній, які впроваджують кращі корпоративно-соціальні практики в Україні. www.unian.ua (укр.). Процитовано 16 вересня 2020.
  14. Оновлений легкоатлетичний манеж «Динамо». old.dynamo.ua. Процитовано 9 вересня 2020.
  15. Граєш в лотерею Мегалот – допомагаєш армії - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 9 вересня 2020.
  16. Карты, Деньги, Два лоббиста: что ждет игорный бизнес в Украине. Интервью с Борисом Баумом. LIGA (рос.). 14 травня 2020. Процитовано 2 вересня 2020.
  17. Новые правила на игорном рынке, Хомутынник, Пашинский и Баум. Интервью с владельцем М.С.Л. LIGA (рос.). 29 травня 2020. Процитовано 2 вересня 2020.
  18. Георгий Ложенко: "Законодатели пытаются придумать, как регулировать игорный рынок, не создав механизма его контроля!". Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 2 вересня 2020.
  19. Украина, Комментарии (28 травня 2020). Президент М.С.Л. Георгий Ложенко: "Нелегальный игорный бизнес в Украине существовал с одобрения государства". Комментарии Украина (рос.). Процитовано 2 вересня 2020.
  20. Через руйнацію лотерейного ринку держбюджет втрачає до 6 мільярдів щорічно - МСЛ. Економічна правда (укр.). Процитовано 9 вересня 2020.
  21. Георгій Ложенко: "Законодавці намагаються придумати, як регулювати гральний ринок, не створивши механізму його контролю!". Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 9 вересня 2020.
  22. Георгій Ложенко. www.facebook.com (укр.). Процитовано 2 вересня 2020.
  23. Украина, Комментарии (28 травня 2020). Президент М.С.Л. Георгий Ложенко: "Нелегальный игорный бизнес в Украине существовал с одобрения государства". Комментарии Украина (рос.). Процитовано 2 вересня 2020.