Користувач:SetWeather

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Nonstop являє собою серію серверних комп'ютерів , введених на ринок в 1976 році Tandem Computers Inc., починаючи з NonStop лінії продукту , який пішов за Hewlett-Packard Integrity NonStop розширення продуктової лінійки . Оскільки системи NonStop базуються на інтегрованому програмному забезпеченні / програмному забезпеченні, HP також розробила для них операційну системуNonStop OS .

Системи NonStop є певною мірою самовідновленням. Щоб обійти окремі точки відмови , вони оснащені практично лише резервними компонентами. Коли основний компонент не працює, система автоматично повертається до резервної копії.

Ці системи часто використовуються банками , фондовими біржами , телекомунікаційними провайдерами та іншими підприємствами, що вимагають надзвичайно високої роботи .

Історія 

Спочатку була представлена ​​в 1976 році компанією Tandem Computers Inc., пізніше ця лінія була належить Compaq (з 1997 року) і Hewlett-Packard (з 2003 року). У 2005 році була впроваджена поточна лінійка серверів HP Integrity "NonStop i" (або TNS / E) на основі мікропроцесорів Intel Itanium . У 2014 році були введені перші системи "NonStop X" (або TNS / X), що працюють на чіпі Intel X86.

Ранні програми NonStop повинні були спеціально кодуватися для відмовостійкості. Ця вимога була знята у 1983 році з введенням засобу моніторингу транзакцій (TMF), який обробляє різні аспекти відмовостійкості на системному рівні. [1]

Програмне забезпечення	

NonStop OS - це операційна система на основі повідомлень, призначена для відмовостійкості. Вона працює з парами процесів і гарантує, що процеси резервного копіювання на надлишкових процесорах приймають на себе в разі відмови процесу або процесора. Цілісність даних зберігається під час цих поглинань; жодні транзакції чи дані не втрачені або пошкоджені.

Операційна система в цілому є маркою NonStop OS і включає в себе шар Guardian, який є низьким рівнем компонента операційної системи, і так звану OSS особистість, яка працює на цьому шарі, який реалізує Unix-подібний інтерфейс для інших компонентів ОС для використання.

Обидві операційні системи та програми розроблені для підтримки відмовостійкого обладнання. Операційна система постійно відстежує стан всіх компонентів, перемикаючи управління в міру необхідності для підтримки операцій. Існують також функції, розроблені в програмному забезпеченні, які дозволяють програмам писати як безперервно доступні програми. Це виконується за допомогою пари процесів, в яких один процес виконує всю первинну обробку, а інший служить "гарячим резервним", отримуючи оновлення даних, коли первинний досягає критичної точки обробки. Якщо первинна зупинка, резервне копіювання виконується для відновлення виконання з використанням поточної транзакції.

Системи підтримують системи управління реляційними базами даних, такі як NonStop SQL і ієрархічні бази даних, такі як Enscribe .

Обладнання

Комп'ютери HP Integrity NonStop є лінією серверів на базі процесорів Intel Itanium, які підтримують відмови , і оптимізовані для обробки транзакцій. Середній рівень доступності 99,9% спостерігався. NonStop система має в широкому масштабі паралельної обробки (MPP) архітектуру і забезпечує лінійну масштабованість. Кожен процесор (системи можуть бути розширені до більш ніж 4000 процесорів) має власну копію ОС. Це архітектура без спільного використання - домовленість "нічого спільного", також відома як вільно пов'язана багатопроцесорна обробка , і не відбувається "зменшення прибутковості", оскільки додається більше процесорів (див . Закон Amdahl ).

Завдяки інтегрованому апаратно-програмному стеку та єдиному системному образу навіть для найбільших конфігурацій вимоги до системного управління для систем NonStop досить низькі. У більшості розгортань існує лише один виробничий сервер, а не складна серверна ферма.

Більшість клієнтів також мають резервний сервер у віддаленому місці для відновлення після аварії. Існують стандартні продукти для синхронізації даних про виробництво і сервер резервного копіювання, тому існує швидке поглинання і втрата даних також в ситуації катастрофи з вимкненням або знищенням виробничого сервера.

Компанія HP також розробила мережу сховищ даних та бізнес-аналітики HP Neoview на основі лінії NonStop. Він діяв як сервер баз даних , надаючи операційні системи NonStop і NonStop SQL , але не мав функціональності обробки транзакцій вихідних систем NonStop. З 24 січня 2011 року лінія була виведена з експлуатації і більше не продається .

Дивитися також 
Посилання 
  1. Morgan, Timothy Prickett, The Register "HP euthanizes Neoview data warehouse iron: Itanium death", The Register, Hardware, 24 January 2011
Джерела 
Зовнішні посилання