Користувач:Slavak12/Rechsstaat (нім. варіант правової держави)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фонтан Правосуддя у Франкфурті-на-Майні (нім. Gerechtigkeitsbrunnen, Justitiabrunnen) -скульптурный фонтан та визначне історичне місце.Скульптура на фонтані зображує римську богиню Юстицію із розв'язаними очима. Під час коронації імператорів Священної Римської Імперії до фонтану подавалося червоне та біле вино яке імператор оплачував за власні кошти
Алегорична фігура "Правосуддя" на постаменті пам'ятника Миколі I,Санкт-Петербург,Російська Федерація

Rechtsstaat (нім.Rechtsstaat-"правова держава") — суто німецький варіант концепції правової держави, доктринальний феномен німецької юриспруденції, базис сучасного німецького конституціоналізму, юридична основа правової соціальної держави. В цій концепції визначається базис державних функцій та повноважень, визначені основні пріоритети державної організації і діяльності, насамперед: конституційна правова держава, де існує розвинене громадянське суспільство ,забезпечуються основні ліберально-демократичні права та свободи людини і громадянина , реалізується політичний і соціальний плюралізм.

Верховенство права,принципи законності, політичного плюралізму, примату прав людини поряд із ефективними демократичними механізмами є основою державно-правового устрою і закріплені у Конституції та нормативно-правових актах, також забезпечується стабільність та пріоритет Конституції над іншими нормативно-правовими актами, створено систему рамкових юридичних обмежень компетенції державно-владних органів. У діях державно-владних структур реалізується прозорість, прогнозованість та відповідальність , функціонують демократичні механізми організації та діяльності органів державної влади, здійснюється забезпечення високих соціальних і правових стандартів існування громадянського суспільства.