Користувач:Tirray/Чернетка Лінде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сосуд для рідкого водню Лінде, Музей Autovision, Альтлусхайм

Компанія Лінде Груп (Linde Group) є міжнародною компанію в галузі промислових газів та інжинірінга. Компанія заснована у 1879 р. та є акціонерним товариством. Головний офіс компанії розташований у Мюнхені, Німеччина.

Компанія Лінде зазнала суттєвих змін, коли у вересні 2006 р. придбала британську компанію-конкурента The BOC Group. Після злиття Лінде стає найбільшим у світі постачальником промислових газів, якому належить 21% світового ринку.

Діяльність компанії[ред. | ред. код]

Діяльність компанії сьогодні зосереджена у двох головних областях : газовий бізнес (промислові медичні гази) та інжиніринг. В галузі промислових газів компанія виробляє продукцію під відомими брендами включаючи Linde, AGA, BOC, Afrox та PanGas. В галузі медичних газів компанія відома під іменами Linde Gas Therapeutics, AGA Medical, INO Therapeutics, Linde Homecare, Farmadomo та Life Gas

  • Лінде Газ є постачальником широкого спектру промислових газів (повітряних газів, ацетилену, харчових та зварювальних сумішей, лабораторних газів та ін.), медичних газів та хімікалій. Гази можуть постачатися у балонах під високим тиском, у скрапленій формі у кріогенних цистернах та трубопроводами.
  • Лінде Інжинірінг проектує та будує великі хімічні заводи для виробництва промислових газів, таких як кисень, азот, аргон, водень та інші.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія заснована 21 червня 1879р., професором, доктором Карлом фон Лінде з метою розробки холодильного обладнання для харчової промисловості. Досягнувши успіху в цій сфері, Лінде зайнявся низькотемпературними системами, отримавши в 1895 році патент на метод скраплення повітря, та розробив необхідне для обладнання. Один з перших крупномасштабних заводів з кріогенного розділення повітря був збудований у Хольрігелькройті, поблизу Мюнхена, у 1903.

Компанія Лінде має складну історію придбань, поглинань та розділень. У 2000 році Лінде придбала компанію AGA AB зі Швеції. У 2004 частина первісного бізнесу Лінде - виробницво холодильного устаткування - було продане корпорації Carrier Corporation з США. У 2006р. Лінде придбала британського конкурента The BOC Group за €11.7 billion.

Лінде в Україні[ред. | ред. код]

Головний офіс українського підрозділу компанії Лінде - Лінде Газ Україна знаходиться у Дніпропетровську, де компанії належить виробництво повітряних газів та ацетілену. У Київі компанії Лінде належить Київський завод вуглекислоти.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]