Користувач:VladyslavLesyuk/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеронімо Стілтон
італ. Geronimo Stilton
Загальні дані про видання
Видавець Edizioni Piemme
Країна Італія Італія
Мова італійська
Формат дитяча література
Дата публікації 15 жовтня 2000 — сьогодення
Головні герої Джеронімо Стілтон
Творча команда
Творець(і) Елізабетта Дамі
Технічні дані про видання
К-сть сторінок 128
К-сть випусків 128
Переклад українською
Перекладач(і) Ірбіс Комікси
Цілком таємно (сезон 4)
Країна США
Кількість епізодів 24
Склад акторів Девід Духовни
Джилліан Андерсон
Трансляція
Телеканал Fox
Перший показ 4 жовтня 199618 травня 1997
Сезони
← Попередній
3 сезон
Наступний →
5 сезон
Список епізодів телесеріалу «Цілком таємно»

[1]Четвертий сезон американського фантастичного телесеріалу «Цілком таємно» стартував 4 жовтня 1996 року на телеканалі Fox. Серіал продовжує оповідати історію спеціальних агентів Федерального бюро розслідувань (ФБР) — Фокса Малдера (Девід Духовни) та Дейни Скаллі (Джилліан Андерсон). Головні герої займаються розслідуванням справ, що стосуються паранормальних і загадкових явищ, знані як справи з грифом «X».

Сезон продовжує сюжетні лінії, які розпочалися в другому сезоні, а також вводить кілька нових елементів сюжету. Основний сюжет складається зі змови, яка спрямована на приховання відео розтину прибульця, тим часом, як Скаллі займається пошуком вбивці своєї сестри. В сюжет вперше вводиться чорний інопланетний вірус. Крім того, в цьому сезоні представлений широкий асортимент епізодів «монстрів тижня», які мають самостійні розповіді та не впливають на загальну міфологію серіалу.

Сезон перевршив рейтинги попередніх двох. Прем'єрний епізод «Благословенний шлях» дебютував з рейтингом в 19.94 мільйони глядачів, що удвічі більше прем'єри попереднього сезону. В середньому рейтинги перевищували 15 мільйонів глядачів, що робить його одним з найпопулярніших серіалів сезону 1995—1996 років на телебаченні США. Сезон отримав позитивні відгуки від телевізійних критиків, вигравши п'ять «Еммі». Багато епізодів було написано сценаристом Даріном Морганом, до них належать — «Останній відпочинок Клайда Бракмана» та «„Із відкритого космосу“ Джо Чанґа». Морган покинув серіал по завершенню сезону та повернувся лише в десятому сезоні.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фокса Малдера знаходять напівживого в пустелі після того, як Курець, віддає наказ військовим спалити вагон з доказами наукових експериментів, не знаючи, що Малдер знаходиться всередині. Індіанець з племені Навахо, Альберт Хостін повертає Фокса Малдера до життя.[2] Тим часом Скаллі розслідує можливу причетність програми спрямованої на знищення віспи до генетичних експериментів над людиною, виявивши, що нацистський вчений, який втік до США після Другої світової війни, в ході операції Скріпка проводив експерименти над людьми, щоб створити гібрид людини та інопланетянина. Внаслідок чого на Скаллі здійснюють замах і випадково вбивають її сестру Мелісу, яку переплутали з самою Дейною.[3][4][5]

Досліджуючи докази розтину прибульця, Малдер виходить на слід засекречених урядових залізничних перевезень гібриду людини та інопланетянина. Малдер потрапив в один із таких вагонів, де ледь не загинув, його врятував інформатор Містер Ікс. Скаллі, тим часом, виходить на групу жінок, які також пережили викрадення схожі на її, та зустрічає ще одиного члена Синдикату, відомого як Перший старійшина, який стверджує, що під час її викрадення вона була розміщена у схожому вагоні та була жертвою експериментів японських вчених.[6][7][8]

Екіпаж французького рятувального судна, намагаючись дослідити підводний човен Другої світової війни повністю вражається радіацією, крім одного водолаза, який заразився паразитом, що був виявлений на підводному човні. Цей паразит, контролюючи тіла жертв, врешті захопив тіло Алекса Крайчека, на пошуки якого відправився Фокс Малдер та взяв під свій арешт. В підсумку зараженого Крайчека помістили в ракетну шахту, яка використовувалася для приховування НЛО, і паразит покинув його тіло. Тим часом Скаллі відстежила Луїса Кардинала, людину, яка відповідальна за вбивство її сестри.[9][10][11]

У ролях та персонажі[ред. | ред. код]

Головні персонажі[ред. | ред. код]

  • Фокс Малдер (Девід Духовни) —  спеціальний агент ФБР, що працює в спеціальному відділі з грифом «X». Отримує касету із цілком секретними документами Міністерства оборони США і намагається їх розшифрувати, щоб не тільки довести свої переконання, але і дізнатися правду про свого батька. Спроби розшифрувати документи приводять його в індіанську резервацію в Нью-Мексико.
  • Дейна Скаллі (Джилліан Андерсон) — спеціальний агент ФБР, лікар і вчена, яка працює в спеціальному відділі з грифом «X». Стає жертвою викрадення, цілі та особи причетні до якого залишаються невідомими. Намагається допомогти Малдеру розкрити правду, не зважаючи на те, що не підтримує його переконання.

Другорядні персонажі[ред. | ред. код]

  • Волтер Скіннер (Мітч Піледжі)
  • Курець (Вільям Б. Девіс)
  • Мелвін Фрогікі (Том Брейдвуд)
  • Джон Фітцджеральд Байєрс (Брюс Гарвуд)
  • Річард Ленглі (Дін Гаглунд)
  • Алекс Крайчек (Ніколас Ліа)
  • Пендрелл (Брендан Байзер)
  • Луїс Кардинал (Ленно Брітос)
  • Перший старійшина (Дон С. Вільямс)
  • Ікс (Стівен Вільямс)
  • Маргарет Скаллі (Шейла Ларкен)
  • Людина з гарним манікюром (Джон Невілл)
  • Тіна Малдер (Ребекка Тулан)
  • Вільям Малдер (Пітер Донат)
  • Бездонна горлянка (Джеррі Гардін)
  • Меліса Скаллі (Мелінда Макгроу)
  • Рудий чоловік (Стівен МакХетті)
  • Сивий чоловік (Моріс Панич)
  • Альберт Хостін (Флойд Вестерман)
  • Джеремайя Сміт (Рой Тінніс)
  • Інопланетний мисливець за головами (Браян Томпсон)
  • Роберт Патрік Моделл (Роберт Візден)

Виробництво[ред. | ред. код]

Режисура[ред. | ред. код]

Прем'єрний епізод сезону — «Благословенний шлях» є частиною трисерійного сюжету, який був початий в епізоді «Анасазі» і продовжився в епізоді «Скріпка».[12] Зрежисував «Анасазі» Р. В. Гудвін, який пізніше очолив фінал сезону «Дівчино, підведись». Не зважаючи на це, режисером «Скріпки» виступив Роб Боуман. Боуман загалом зрежисував вісім епізодів в сезоні, випередивши Кіма Меннерса, який зняв сім. Творець серіалу Кріс Картер продовжив виконувати роль виконавчого продюсера та шоуранера, а також написав сценарій до восьми епізодів, зрежисувавши один.

Сценарій[ред. | ред. код]

Як і для другого сезону, Девід Духовни написав два сценарії для третього сезону, включаючи фінальний епізод.

Дарін Морган брав невелику участь у другому сезоні, і особисто запропонував зробити більший внесок у третій. Він вперше з'явився в епізоді «Хазяїн», в якості актора, і лише пізніше разом з братом Гленом Морганом написав сценарій до епізоду «Кров».[13] Проте вперше, як самостійний сценарист, Морган виступив в другому сезоні в епізоді «Обман», який отримав схвальні відгуки від знімальної групи.[14] Девід Духовни висловлював задоволення роботою з Морганом, зазначивши, «що любив в його сценаріях те, що він, здавалося, намагається знищити серіал». Морган написав у загальній складності три епізоди для третього сезону, але потім покинув серіал. Він також висловив негативну думку щодо своїх робіт, незважаючи на позитивний прийом у критиків. Дарін Морган сприяв написанню сценарію до епізоду «Трясина».

Після написання одного епізоду для попереднього сезону, Вінс Гілліган повернувся, щоб написати черговий сольний епізод протягом третього сезону, де тепер значився в якості творчого консультанта. Член акторського складу Девід Духовни співпрацював з Говардом Гордоном і Крісом Картером для написання сценарію до двох епізодів.

До роботи над третім сезоном приєдналися нові сценаристи: колишній редактор Джефф Вламінг, який написав два епізоди; продюсер Чарльз Грант Крейг, який написав один епізод; Кім Ньютон, який написав два епізоди; і сценарист Джон Шібан, який написав два епізоди. Всі сценаристи, які приєдналися до роботи над третім сезоном, за винятком Шібана, більше не поверталися до роботи над серіалом після цього сезону. Продюсер візуальних ефектів Мет Бек також написав сценарій до одного епізоду.

Теми[ред. | ред. код]

Епізоди «Нісей» та «731», показують темну сторону серіалу, досліджуючи громадську недовіру до уряду.[15] Інші епізоди, присвячені міфології серіалу — «Дівчино, підведись», «Пайпер Мару» та «Апокриф» вивчають аналогічні поняття, демонструючи сюжетну лінію тіньового уряду. Епізоди «Надто сором'язливий» і «Штовхач» зосереджені на садистах, які доводять, що людські істоти здатні на досить неморальні вчинки. Інший епізод з серійним вбивцею — «Гротеск» показує, що зло може змінюватися і впливати на людей.[16] «Темниця» пропонує сентиментальний та емоційний сюжет, що ґрунтується на викраденні молодої дівчини.[17] Епізод має паралелі з реальним викраденням Поллі Клаас, 12-річної дівчинки викраденої із власної спальні у 1993 році в Каліфорнії, а також розкриває тему Стокгольмсього синдрому.[18]

Інопланетяни та серійні вбивці не єдині антагоністи в сезоні, кілька епізодів обертаються навколо традиційних монстрів, приймаючи форму фільмів жахів. До цих епізодів належать «Війна копрофагів» і «Трясина», які оповідають про вбивчих тарганів та «озерного монстра». Кілька епізодів мають сатиричні елементи, у тому числі «Д.П.О.», «Сизигия» та «Війна копрофагів», останні два демонструють, як громадськість може створити паніку при необхідності.[19][20] Епізоди «Останній відпочинок Клайда Бракмана» та «„Із відкритого космосу“ Джо Чанґа» висміюють провідну тему серіалу.[21]

Прийом[ред. | ред. код]

Рейтинги[ред. | ред. код]

Третій сезон «Цілком таємно» дебютував епізодом «Благословенний шлях» 22 вересня 1995 року. Згідно рейтингу Нільсена приблизно 12,3% всіх телевізійних технічних засобів домогосподарств і 22% сімей, що дивилися телевізор, переглядали цей епізод. Таким чином його переглянули 19,94 млн глядачів. На той час «Благословенний шлях» мав найвищий рейтинг серед усіх епізодів «Цілком таємно», попередній рекорд належав епізодові другого сезону — «Свіжі кості».[22] Так як сезон продовжувався рейтинги впали, проте згодом стабілізувалися. Після прем'єри сезону, найвищий рейтинг був у фінального епізоду «Дівчино, підведись», який переглянули 17,86 млн глядачів. Сезон досяг свого мінімуму на передостанньому епізоді «Сиро змонтовано», який переглянули лише 14,48 млн глядачів.

Сезон зайняв 55 місце за підсумками телевізійного сезону 1995-1996 років,[23] кожен епізод привернув увагу в середньому 15,40 млн глядачів, збільшившись майже на сім відсотків у порівнянні з другим сезоном, який був переглянутий 14.50 млн глядачів.[24] Серед програмної сітки Fox, третій сезон «Цілком таємно» посів провідне місце у демографічній групі 18-49 років. Це був останній сезон серіалу, який виходив пізно ввечері в п'ятницю, з четвертого сезону «Цілком таємно» було перенесено на неділю.

Відгуки[ред. | ред. код]

Епізоди написані Даріном Морганом названі одними з найкращих в сезоні.

Тод ВанДерВерфф з The A.V. Club назвав третій сезон «найкращим сезоном і, можливо, одним із найкращих телевізійних сезонів усіх часів», зазначивши, що сезон був послідовний «з розмахом між міфологією та самостійними епізодами».[25] Зак Хендлен, колега ВанДерВерффа, написав, що третій сезон був «одним із найсильніших, і постійно зберігав високу напругу основного сюжету». Він також заявив, що епізоди Даріна Моргана — «Останній відпочинок Клайда Бракмана» та «„Із відкритого космосу“ Джо Чанґа» були «найкращими двома годинами».[26] Епізоди Даріна Моргана найбільше згадуються у більшості рецензій, тому не стала виключенням і «Війна копрофагів», яка отримала позитивні відгуки від Entertainment Weekly.[27] Інший епізод, «Трясина», до якої також причетний Морган, знову отримав позитивні відгуки, критиками було виділено 10-хвилинний діалог в кінці серії за участі Малдера та Скаллі, який отримав позитивні відгуки.[28]

Епізод Вінса Гіллігана «Товкач» також був відзначений як один із найкращих епізодів в серіалі, IGN та Den of Geek, а також Том Кессеніч, в його книзі «Експертиза: Несанкціонований погляд на 6-9 сезони „Цілком таємно“», назвали епізод третім найкращим епізодом «Цілком таємно», а також «найкращим епізодом з монстром тижня в історії серіалу».[29][30][31] Девід Духовни назвав «Темницю» своїм улюбленим епізодом сезону, який також отримав в основному позитивні відгуки.[32] Ерл Кріссі з DVD Talk оцінив сезон на чотири з половиною бали із п'яти, зазначивши, що «збільшення бюджету серіалу підвищило цінність його виробництва та якість запрошених акторів, ніж в попередніх сезонах».[33]

Нагороди та номінації 4[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
1996 «Монтажери американського кіно» Найкращий монтаж серіалу Хезер Макдугалл за епізод «Занепокоєння» Номінація
«Золотий глобус» Найкраща чоловіча роль серіалу (драма) Девід Духовни за роль Фокса Малдера Перемога
Найкраща жіноча роль серіалу (драма) Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Перемога
Найкращий серіал (драма) «Цілком таємно» Перемога
1997 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкращий актор драматичного серіалу Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща акторка драматичного серіалу Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі в «Пам'ятай про смерть» Перемога
Найкращий драматичний серіал «Цілком таємно» Номінація
Найкраща режисура драматичного серіалу Джеймс Вонг за епізод «Мрії Курця» Номінація
Найкращий сценарій драматичного серіалу Джон Шібан, Френк Спотніц, Кріс Картер та Вінс Гілліган за епізод «Пам'ятай про смерть» Номінація
Найкраща робота художника-постановника в серіалі «Пам'ятай про смерть» Перемога
Найкращий монтаж драматичного серіалу (однокамерна зйомка) Джим Гросс за епізод «Терма» Номінація
Хезер Макдугалл за епізод «Час летить» Номінація
Найкращий грим у серіалі «Леонард Беттс» Номінація
Найкраща робота зі звуком «Час летить» Перемога
Найкраще зведення звуку «Час летить» Номінація
Найкраща музична композиція в серіалі Марк Сноу за епізод «Паперові сердечка» Номінація
«Премія Асоціації телевізійних критиків» Програма року «Цілком таємно» Номінація
Видатні досягнення в драмі «Цілком таємно» Номінація
Індивідуальні досягнення в драматичному серіалі Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Індивідуальні досягнення в драматичному серіалі Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
«Премія Гільдії кіноакторів» Найкращий акторський склад у драматичному серіалі «Цілком таємно» Номінація
Найкраща чоловіча роль у драматичному серіалі Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща жіноча роль у драматичному серіалі Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
«Сатурн» Найкращий актор на телебаченні Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща акторка на телебаченні Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкращий жанровий телесеріал «Цілком таємно» Номінація
«Супутник» Найкращий актор драматичного серіалу Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща акторка драматичного серіалу Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкращий драматичний серіал «Цілком таємно» Номінація

Нагороди 2 сезон[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
1994 «Золотий глобус» Найкращий серіал (драма) «Цілком таємно» Перемога
1995 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкраща запрошена акторка драматичного серіалу Сі Сі Ейч Паундер за епізод «Дуейн Беррі» Номінація
Найкращий драматичний серіал «Цілком таємно» Номінація
Найкращий сценарій драматичного серіалу Кріс Картер за епізод «Дуейн Беррі» Номінація
Найкраща робота оператора в серіалі (однокамерна зйомка) Джон С. Бартлі за епізод «Один подих» Номінація
Найкращий монтаж драматичного серіалу (однокамерна зйомка) Джеймс Кобленц за епізод «Дуейн Беррі» Номінація
Стівен Марк за епізод «Безсонний» Номінація
Найкраща робота зі звуком «Дуейн Беррі» Номінація
«Премія Гільдії сценаристів Америки» Найкращий сценарій драматичного серіалу Кріс Картер за епізод «Дуейн Беррі» Номінація
«Премія Асоціації телевізійних критиків» Програма року «Цілком таємно» Номінація
Видатні досягнення в драмі «Цілком таємно» Номінація
«Премія Гільдії кіноакторів» Найкраща чоловіча роль у драматичному серіалі Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща жіноча роль у драматичному серіалі Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Перемога

Нагороди 1[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
1994 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкращий графічний дизайн та дизайн вступної заставки Джеймс Касл, Брюс Браянт, Керол Йонсен Перемога
«Премія Асоціації телевізійних критиків» Видатні досягнення в драмі «Цілком таємно» Номінація

Нагороди 5[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
1997 «Монтажери американського кіно» Найкращий монтаж серіалу Лінне Віллінгем за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
«Премія Гільдії режисерів Америки» Найкращий режисер драматичного серіалу Кріс Картер за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
«Золотий глобус» Найкраща чоловіча роль серіалу (драма) Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща жіноча роль серіалу (драма) Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкращий серіал (драма) «Цілком таємно» Перемога
1998 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкращий актор драматичного серіалу Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща акторка драматичного серіалу Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкращий драматичний серіал «Цілком таємно» Номінація
Найкраща режисура драматичного серіалу Кріс Картер за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
Найкращий сценарій драматичного серіалу Кріс Картер за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
Найкраща запрошена акторка драматичного серіалу Вероніка Картрайт за епізод «Пацієнт Ікс», «Червоне і чорне» Номінація
Лілі Тейлор за епізод «Око разуму» Номінація
Найкраща робота художника-постановника в серіалі «Прометей постмодернізму» Перемога
Найкраща робота оператора в серіалі (однокамерна зйомка) Джоел Рансом за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
Найкращий монтаж драматичного серіалу (однокамерна зйомка) Лінне Віллінгем за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
Хезер Макдугалл за епізод «Курок» Перемога
Кейсі О. Рорс за епізод «Око разуму» Номінація
Найкращий грим у серіалі «Прометей постмодернізму» Номінація
Найкраща робота зі звуком «Червоне і чорне» Номінація
Найкраще зведення звуку «Червоне і чорне» Номінація
Найкраща музична композиція в серіалі Марк Сноу за епізод «Прометей постмодернізму» Номінація
«Премія Асоціації телевізійних критиків» Видатні досягнення в драмі «Цілком таємно» Номінація
«Премія Гільдії кіноакторів» Найкращий акторський склад у драматичному серіалі «Цілком таємно» Номінація
Найкраща чоловіча роль у драматичному серіалі Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща жіноча роль у драматичному серіалі Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
«Супутник» Найкраща акторка драматичного серіалу Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкращий драматичний серіал «Цілком таємно» Номінація

Нагороди та номінації 6[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
1998 «Премія Гільдії режисерів Америки» Найкращий режисер драматичного серіалу Кріс Картер за епізод «Трикутник» Номінація
«Золотий глобус» Найкраща чоловіча роль серіалу (драма) Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща жіноча роль серіалу (драма) Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкращий серіал (драма) «Цілком таємно» Номінація
1999 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкраща акторка драматичного серіалу Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
Найкраща запрошена акторка драматичного серіалу Вероніка Картрайт за роль Кассандри Спендер в епізодах «Два батька», «Один син» Номінація
Найкраща робота художника-постановника в серіалі «Один син» Номінація
Найкраща робота оператора в серіалі (однокамерна зйомка) Білл Рой за епізод «Неприродний» Номінація
Найкращий монтаж драматичного серіалу (однокамерна зйомка) Хезер Макдугалл за епізод «Резолюція Сенату №819» Номінація
Найкращий грим у серіалі «Два батька», «Один син» Перемога
Найкраща робота зі звуком «Трикутник» Номінація
Найкраща музична композиція в серіалі Марк Сноу за епізод «Резолюція Сенату №819» Номінація
«Премія Гільдії кіноакторів» Найкраща чоловіча роль у драматичному серіалі Девід Духовни за роль Фокса Малдера Номінація
Найкраща жіноча роль у драматичному серіалі Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
«Молодий актор» Найкращий актор у драматичному серіалі - десяти років і молодше Джеффрі Шоні за роль Тревора в епізоді «Тревор» Номінація

Нагороди та номінації 7[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
2000 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкращий грим у серіалі «Крадій» Перемога
Найкращі візуальні спецефекти «Натиск» Номінація
«Стрілячка від першої особи» Перемога
Найкраща робота зі звуком «Стрілячка від першої особи» Номінація
Найкраще зведення звуку «Стрілячка від першої особи» Перемога
Найкраща музична композиція в серіалі Марк Сноу за епізод «Крадій» Номінація
«Премія Гільдії кіноакторів» Найкраща жіноча роль у драматичному серіалі Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація
«Супутник» Найкраща акторка драматичного серіалу Джилліан Андерсон за роль Дейни Скаллі Номінація

Нагороди та номінації 8[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
2001 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкращий грим у серіалі «Крадій» Перемога
Найкраща робота оператора в серіалі (однокамерна зйомка) Білл Рой за епізод «Цього не може бути» Номінація

Нагороди та номінації 9[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
2002 «Прайм-тайм премія „Еммі“» Найкраща музична композиція в серіалі Марк Сноу за епізод «Істина» Номінація
«Молодий актор» Найкращий запрошений актор у серіалі - десяти років і молодше Гевін Фінк за роль Томмі Конлона в епізоді «Страшні монстри» Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Ultimate Episode Guide, Season III. EW.com (англ.). Процитовано 11 лютого 2019.
  2. R.W. Goodwin (director); Chris Carter (writer) (19 травня 1995). Anasazi. The X-Files. Сезон 2. Епізод 25. Fox.
  3. R.W. Goodwin (director); Chris Carter (writer) (22 вересня 1995). The Blessing Way. The X-Files. Сезон 3. Епізод 1. Fox.
  4. Rob Bowman (director); Chris Carter (writer) (29 вересня 1995). Paper Clip. The X-Files. Сезон 3. Епізод 2. Fox.
  5. Lowry (1996), pp. 225—237
  6. Rob Bowman (director); Frank Spotnitz (writer) (24 листопада 1995). Nisei. The X-Files. Сезон 3. Епізод 9. Fox.
  7. David Nutter (director); Chris Carter, Howard Gordon Frank Spotnitz (writers) (1 грудня 1995). 731. The X-Files. Сезон 3. Епізод 10. Fox.
  8. Lovece (1996), pp. 204—208
  9. Rob Bowman (director); Chris Carter & Frank Spotnitz (writers) (9 лютого 1996). Piper Maru. The X-Files. Сезон 3. Епізод 15. Fox.
  10. Kim Manners (director); Chris Carter & Frank Spotnitz (writer) (16 лютого 1996). Apocrypha. The X-Files. Сезон 3. Епізод 16. Fox.
  11. Lovece (1996), pp. 211—212
  12. Album notes for The X-Files: The Complete Second Season. Fox.
  13. Shearman and Pearson, p. 34
  14. Kirby, Jonathan (29 жовтня 2007). Not Just a Fluke: How Darin Morgan Saved The X-Files. PopMatters. Процитовано 11 липня 2010.
  15. Delasara, p. 181
  16. Keegan, John. Grotesque. Critical Myth. Процитовано 21 травня 2012.
  17. Lowry, p. 121
  18. Lowry, p. 120
  19. VanDerWerff, Todd (1 серпня 2010). Syzygy"/"Grotesque"/"Piper Maru. The A.V. Club. Процитовано 27 листопада 2011.
  20. Harrisson, Juliette (6 вересня 2011). A look back over The X-Files' finest stand-alone episodes. Den of Geek. Процитовано 20 листопада 2011.
  21. VanDerWerff, Todd (15 серпня 2010). "Hell Money"/"Jose Chung's From Outer Space"/"Avatar". The A.V. Club. Процитовано 27 листопада 2011.
  22. Lowry (1995), p. 249
  23. Season Winner NBC Coasts, While CBS Outrates ABC. St. Paul Pioneer Press. 30 травня 1996.
  24. Lowry (1996), p. 249—250
  25. VanDerWerff, Todd (4 липня 2010). The Blessing Way/Paper Clip/DPO. The A.V. Club. Процитовано 31 березня 2012.
  26. Handlen, Zack (21 жовтня 2010). Gateways To Geekery: The X-Files. The A.V. Club. Процитовано 22 червня 2012.
  27. X Cyclopedia: The Ultimate Episode Guide, Season 3 | EW.com. Entertainment Weekly. 29 листопада 1996. Процитовано 25 листопада 2011.
  28. Handlen, Zack (22 серпня 2010). "Quagmire"/"Wetwired"/"Talitha Cumi". The A.V. Club. Процитовано 26 лютого 2012.
  29. Kessenich (2002), p. 219
  30. Sordi, Nina (22 вересня 2009). Top 10 X-Files episodes. Den of Geek. Dennis Publishing. Процитовано 20 лютого 2012.
  31. Collura, Scott (12 травня 2008). IGN's 10 Favorite X-Files Standalone Episodes. IGN. Процитовано 15 листопада 2011.
  32. Shearman and Pearson, pp. 63–64
  33. Cressey, Earl (18 квітня 2001). X-Files: Season Three : DVD Talk Review of the DVD Video. DVD Talk. Процитовано 29 серпня 2012.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Edwards, Ted (1996). X-Files Confidential. Little, Brown and Company. ISBN 0-316-21808-1.
  • Lovece, Frank (1996). The X-Files Declassified. Citadel Press. ISBN 0-8065-1745-X.
  • Lowry, Brian (1995). The Truth is Out There: The Official Guide to the X-Files. Harper Prism. ISBN 0-06-105330-9.
  • Lowry, Brian (1996). Trust No One: The Official Guide to the X-Files. Harper Prism. ISBN 0-06-105353-8.
  • Kessenich, Tom (2002). Examination: An Unauthorized Look at Seasons 6–9 of the X-Files. Trafford Publishing. ISBN 978-1-55369-812-8.
  • Shearman, Robert; Pearson, Lars (2009). Wanting to Believe: A Critical Guide to The X-Files, Millennium & The Lone Gunmen. Mad Norwegian Press. ISBN 978-0-9759446-9-1.
  • Delasara, Jan (2000). PopLit, PopCult and The X-Files: A Critical Exploration. Mcfarland & Co. ISBN 0-7864-0789-1.

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Цілком таємно (сезон 3)]]