Користувач:Yurikoles/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

2 вересня 2015 Кабінет Міністрів України відповідно до Закону України «Про Національну поліцію» від 02.07.2015 № 580-VIII прийняв рішення щодо створення центрального органу виконавчої влади — Національна поліця, яка підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України.[1]

Герб Національної поліції України

Національна поліція України — державний правоохоронний орган, діяльність якого спрямована на реалізацію державної політики у сфері: захисту прав, свобод і законних інтересів громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства (надалі — громадян, осіб); захисту об'єктів права власності; протидії злочинності; охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки. Складова частина єдиної централізованої системи Міністерства внутрішніх справ України. Включена до органів внутрішніх справ.

Кіберполіція — структурний підрозділ Національної поліції України, що спеціалізується на попередженні, виявленні, припиненні та розкритті кримінальних правопорушень, механізмів підготовки, вчинення або приховування яких, передбачає використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), телекомунікаційних та комп'ютерних інтернет-мереж і систем.[2]

Поліція призначена для захисту життя, здоров'я, прав і свобод громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства; для протидії злочинності, охорони громадського порядку, власності та для забезпечення громадської безпеки. В межах своєї компетенції керівництво діяльністю поліції здійснюють Президент України безпосередньо або через Міністра внутрішніх справ, керівники територіальних органів Міністерства внутрішніх справ і керівники підрозділів поліції.

Міліція є рудиментом радянської епохи і означає «озброєне народне ополчення». Натомість поліція — це професійний державний орган, покликаний забезпечити правопорядок, уникаючи каральних функцій.

 Арсен Аваков: Реформа МВД. у соцмережі «Facebook»

Про необхідність створення поліції в Україні почали говорити з моменту проголошення нею незалежності, проте справжні рішучі кроки в цьому напрямку почалися лише в 2014 [джерело не вказане 3061 день]. Потрібно зазначити, що певні спроби в цьому напрямку були ще в 2012 році, проте вони не увінчалися успіхом оскільки тодішня влада не мала на меті перетворення міліції з репресивного інструменту влади в сервісну службу для населення, а натомість передбачала банальну зміну назви «міліція» на «поліція»[джерело не вказане 3061 день].

Невдала спроба реформи поліції 2012 року[ред. | ред. код]

3 липні 2012 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект № 10688 "Про поліцію"[3] . Авторами даного законопроекту були представники фракції Партії регіонів — Василь Грицак і Валерій Коновалюк. Згідно з вимогами переходних положень цього законопроекту № 10688 «(працівники міліції), які виявили бажання бути прийнятими на службу до поліції, підлягають позачерговій атестації в порядку та строки визначені Міністерством внутрішніх справ України».

Згідно до четвертого розділу законопроекту для керування цього органу мали створити Департамент поліції в складі МВС, до якого мали входити відповідні служби: кримінальної поліції, поліції громадської безпеки, транспортної поліції, досудового слідства, державної охорони, внутрішньої безпеки, забезпечення, експертно-криміналістична, а також Українське бюро Інтерполу.

Як зазначено в першій статті проекту закону, «поліція є системою озброєних правоохоронних органів держави». Вона (як, до речі, і міліція) призначена для «охорони та захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави та територіальних громад від протиправних посягань, боротьби зі злочинністю, а також охорони громадського порядку, власності та забезпечення громадської безпеки».

Автори аргументували доцільність прийняття законопроекту проекту необхідністю «формування належної правової основи діяльності поліції в України відповідно до положень Конституції України, Закону України „Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу”, та [[європейські стандарти|європейських стандартів»

Зокрема народний депутат Грицак, представляючи законопроект на засіданні Комітету, зазначив:

Натомість слово „поліція” за загальним підходом означає систему державних служб і органів, що виконують на професійній основі функції з охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Тому слово „поліція” найбільш відповідає статусу та завданням того, органу, який на сьогоднішній день в України називається міліція. Зміна назви „міліція” на „поліцію” відповідає і європейським стандартам.

[4]

Втім, незважаючи на те, що законопроект був розроблений і представлений тодішньою правлячою більшістю, він завис на стадії розгляду і так і не був прийнятий.[5]

Реформа української міліції в національну поліцію (2014–2015)[ред. | ред. код]

Ека Згуладзе, перший заступник міністра внутрішніх справ України

Навесні 2014 року серед експертів почалися розмови стосовно проведення реформ у силовому блоці. Після проведення виборів нової влади та формування складу законодавчих та виконавчих органів почався процес складних реформ, метою яких було викорінення корупції та беззаконня з судової та правоохоронної систем.

Для проведення якісних реформ владою прийнято рішення використати успішний досвід закордонних партнерів. Саме з цією метою Кабінет Міністрів України призначив Еку Згуладзе першим заступником міністра внутрішніх справ, що зіграло значну роль в створенні і розвитку української поліції.[6] Згуладзе була заступником міністра внутрішніх справ Грузії з 2005 до 2012 року в часи президента Міхеїла Саакашвілі й на цій посаді брала активну участь у радикальному реформуванні грузинських органів внутрішніх справ. Восени того ж року Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив концепт майбутньої реформи Міністерства внутрішніх справ, в якій передбачалось створення Національної поліції як центрального органу виконавчої влади. Впродовж 2014–2015 років йшла активна робота над законом, який регулював би роботу поліції. Таких законів було підготовлено два, від президента та від уряду. Урядовий законопроект отримав назву «Про Національну поліцію», а його альтернатива підготовлена пропрезидентською більшістю «Про поліцію і поліцейську діяльність».

21 травня 2015 Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2822 «Про Національну поліцію». За відповідне рішення проголосували 284 нардепи при 226 мінімально необхідних,[7] тим самим Рада дала «зелене світло» Національній поліції.

Паралельно з підготовкою нормативної бази для майбутніх реформ здійснювалися конкретні кроки в цьому напрямку. 19 січня 2015 року МВС України оголосило першу реформу в правоохоронних органах — реформу ДАІ. Про це на брифінгу оголосила заступник глави МВС Ека Згуладзе. Вона повідомила, що ДАІ буде повністю реорганізована, зі звільненням усіх співробітників, а натомість уже починається набір бажаючих у нову патрульну службу, в тому числі з числа співробітників ДАІ.[8] В наступні шість місяців ішов підбір нових кадрів та їх підготовка. У підготовці нових патрульних поліцейських активно допомагали західні партнери. США направила своїх інструкторів з Каліфорнії та Огайо, які провели практичні та теоретичні заняття з новими майбутніми поліцейськими.[9]

12 червня 2015 у Національній академії внутрішніх справ міністр Арсен Аваков представив особовому складу майбутнього очільника Департаменту патрульної служби Олега Савчина та керівника патрульної служби Києва Олександра Фацевича.[10]

2 липня 2015 Верховна Рада проголосувала в другому читанні та в цілому законопроект 2822 «Проект Закону про Національну поліцію». «За» проголосували 278 народних депутатів. Цей законопроект визначає правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції.

В суботу, 4 липня 2015, на Софійській площі у Києві склали присягу на вірність Україні співробітники патрульної служби Києва, яка пізніше офіційно набула статусу патрульної поліції. Начальник управління патрульної служби Києва Олександр Фацевич зачитав текст присяги. Після цього усі присутні на Софіївській площі виконали Гімн України. Президент України Петро Порошенко, який був присутній на заході, привітав патрульних й нагадав про відповідальність, покладену на них.[11][12] Майже місяць патрульна поліція Києва працювала в тестовому режимі і показала гарні результати своєї роботи.[13]

4 серпня Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про національну поліцію», а вже 6 серпня закон був опублікований в парламентській газеті «Голос України». Закон набуває чинності через три місяці з дня, наступного після дня публікації, за винятком деяких положень. У частині про поліцейські підрозділи патрульної поліції в Києві цей закон набуває чинності з дня його публікації. У частині про поліцейські підрозділи в Одесі і Львові закон набуває чинності з 20 серпня 2015 року.[14]

23 серпня 2015, на площі Ринок у Львові, склали присягу співробітники патрульної поліції Львова. Текст присяги зачитав начальник управління патрульної служби Львова Юрій Золуля. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав львів'ян підтримати поліцейських. Серед тих, хто приймав присягу, була Ірина Кульчицька — невістка загиблого Героя України генерал-майора Національної гвардії Сергія Кульчицького[15].

25 серпня 2015, в Одесі, працівники патрульної поліції склали присягу. За словами начальника патрульної поліції Одеси Богдана Федуна, сьогодні в Одесі на перше патрулювання вийде 400 поліцейських. Патрульні будуть нести службу у складі нарядів. Щодня на службу будуть заступати близько 45 автопатрулів, а також піші патрулі. Загальна кількість патрульних, які будуть забезпечувати правопорядок у Одесі, становитиме близько 800 працівників[16].

28 серпня 2015 року, під час засідання Уряду, присвяченого виконанню Програми діяльності Кабінету Міністрів України, глава МВС України повідомив, що у грудні нові поліцейські з'являться на вулицях Дніпропетровська, Миколаєва, Ужгорода та Мукачевого, Луцька і Хмельницького. До кінця року почнеться процес формування патрульної поліції в Тернополі, Херсоні, Чернівцях, Сумах, Чернігові, Вінниці, Івано-Франківську, Полтаві, Краматорську і Слов'янську, Сєверодонецьку, Рівному, Черкасах, Кіровограді, Запоріжжі, Кривому Розі та Маріуполі. Також на трасі Київ-Житомир найближчим часом з'явиться підрозділ дорожньої патрульної поліції, а пізніше — на автошляхах Київ-Львів та Київ-Харків.

Крім того, ще цього року Міністерство внутрішніх справ представить суспільству нових дільничних поліцейських, а також оновлені поліцейські дільниці навзамін старих пострадянських райвідділів міліції, єдиний call-центр 102 та нові сили спеціального призначення поліції «КОРД» (Корпус оперативно-раптової дії).[17]

2 вересня 2015 Кабінет Міністрів України своєю постановою № 641 створив центральний орган виконавчої влади — Національну поліцію України, яка підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України. Про це розповів Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду, а також доручив Міністерству фінансів України невідкладно пропрацювати зміни до Закону України «Про державний бюджет» на поточний рік та проект закону 2016-го для забезпечення фінансування реформування правоохоронної системи, і, в першу чергу - створення Національної поліції.[1]

23 вересня 2015 Міністерство внутрішніх справ розпочало другу програму по запровадженню роботи поліцейських не тільки у великих містах, але й в маленьких містечках і селах. Це програма "українського шерифа", наголосив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на виїзному засіданні уряду в Полтаві.

Так, повідомляється, що на місце дільничної міліції прийдуть нові поліцейські - не тільки в новій формі, на нових автомобілях, але в першу чергу з новим тренуванням, з новою філософією, новою політикою відношення до кожного громадянина.[18]

26 вересня 2015 року у Харкові 800 патрульних поліцейських склали присягу на вірність українському народу. 27 з них пройшли службу в зоні АТО. На одне місце патрульного претендували 11 людей. Протягом десяти тижнів вони проходили підготовку на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. Їх навчали кращі тренери України, Канади і США. За два місяці ще 200 поліцейських приєднаються до своїх колег.

Після прийняття присяги поліцейськими в Харкові міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про те, що добровольчі батальйони інтегрують в нові поліцейські та гвардійські підрозділи. Багато бійців виявило бажання працювати в патрульній поліції, КОРД, а також в Нацгвардії де також створюються нові підрозділи. Він також зазначив, що спеціальні підрозділи міліції будуть перетворені в спеціальні поліцейські підрозділи. Спеціальні підрозділи поліції залишаться до тих пір, поки ворог біля воріт, і поки буде потрібна спеціальна поліція для підтримки правопорядку на фронті і прифронтових територіях.[19]

З 6 жовтня 2015 року в аеропорту "Бориспіль" почала працювати нова поліція. 80 поліцейських, які працюватимуть у чотири зміни – по 20 правоохоронців у кожній, будуть виконувати завдання з охорони громадського порядку в терміналі Д, на привокзальній площі та на трасі Київ – Бориспіль.[20]

9 жовтня 2015 року в Україні заступила на службу дорожня поліція. Вперше ділянку міжнародної траси М-06 (Е-40) "Київ-Чоп" між Києвом і Житомиром цілодобово патрулюватимуть 6 екіпажів дорожньої поліції (12 поліцейських).[21] Основні завдання дорожньої поліції - профілактика ДТП і допомога людям.

Також цього дня 800 патрульних Києва отримали свої перші офіцерські погони. Урочиста церемонія відбулася 9 жовтня на території Управління патрульної служби м. Києва. Погони 22 командирам поліцейських рот вручив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков).[22]

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 13 жовтня 2015 р. № 834 створив у регіонах структурні підрозділи поліції охорони як територіальні органи Національної поліції, а також ліквідував низку територіальних органів МВС. Згідно з цією постановою, як територіальні органи Національної поліції створені Департамент поліції охорони як міжрегіональний територіальний орган Національної поліції; Відділ поліції охорони об'єктів стратегічного значення, а також управління поліції охорони в областях, Києві, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, Криворізький міський відділ Управління поліції охорони в Дніпропетровській області, Маріупольський міжрайонний відділ Управління поліції охорони в Донецькій області, а також Управління поліції охорони з фізичної безпеки в м. Києві.[23]

4 листопада 2015 року на позачерговому засіданні Кабінету міністрів за поданням міністра МВС Арсена Авакова було призначено начальника Національної поліції Хатію Деканоїдзе.[24]

7 листопада 2015 року набув чинності Закон України "Про Національну поліцію" і Положення про Національну поліцію, затверджене Постановою КМУ 28 жовтня 2015 р. З цього дня міліція в Україні офіційно припинила своє існування.[25]

Створення і розвиток кіберполіції[ред. | ред. код]

15 жовтня 2015 року Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оголосили старт набору поліцейських до новоствореного Департаменту кіберполіції.Арсен Аваков повідомив, що з 26 жовтня розпочнеться атестаційний конкурс для всіх майбутніх кіберполіцейських, а до 5 листопада буде сформовано штат нової кіберполіції. Метою створення кіберполіції в Україні є реформування та розвиток підрозділів МВС України, що забезпечить підготовку та функціонування висококваліфікованих фахівців в експертних, оперативних та слідчих підрозділах поліції, задіяних у протидії кіберзлочинності, та здатних застосовувати на високому професійному рівні новітні технології в оперативно-службовій діяльності.[26]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Уряд приймає рішення щодо створення ЦОВВ Національна поліція
  2. ДО КІБЕРПОЛІЦІЇ НАБЕРУТЬ 400 СПІВРОБІТНИКІВ
  3. Грицак, Василь; Коновалюк, Валерій (3 липня 2012). Проект Закону про поліцію. Верховна Рада України. Процитовано 22 листопада 2015.
  4. rada-10688, с. 2, Пояснювальна записка.
  5. rada-10688.
  6. Згуладзе призначена першим заступником міністра внутрішніх справ
  7. Рада прийняла за основу закон про національну поліцію
  8. МВС України оголосило про початок реформи ДАІ
  9. Американці завершили тренувати інструкторів нової поліції
  10. Аваков представив майбутніх керівників нової патрульної служби
  11. Нові патрульні склали урочисту присягу в Києві
  12. Як складала присягу патрульна поліція (фотогалерея)
  13. Результати роботи поліції за перший місяць роботи у серії інфографік
  14. Закон про національну поліцію опублікували в офіційній пресі
  15. Нова поліція Львова присягнула на вірність українському народу
  16. В Одесі патрульна поліція склала присягу
  17. 26 вересня на вулиці Харкова вийде нова патрульна поліція
  18. У містечках і селах країни працюватимуть "українські шерифи"
  19. Добровольчі батальйони інтегрують в нові поліцейські та гвардійські підрозділи
  20. Від сьогодні правопорядок в аеропорту "Бориспіль" охоронятиме нова поліція
  21. Трасу між Києвом і Житомиром патрулюватимуть 6 екіпажів дорожньої поліції (ФОТО)
  22. 800 патрульних Києва отримали перші офіцерські погони (ФОТОРЕПОРТАЖ, ДОДАНО ВІДЕО)
  23. [http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248570738 ПЕРЕЛІК органів поліції охорони, що утворюються як територіальні органи Національної поліції]
  24. Кабмін призначив начальника Національної поліції
  25. Міліція закрилась. В Україні набув чинності закон про Національну поліцію
  26. СІМ ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ КІБЕРПОЛІЦІЇ

[[Категорія:Поліція]] [[Категорія:Міністерство внутрішніх справ України|Поліція]] [[Категорія:Правоохоронні органи України]] [[Категорія:Поліція в Україні]]