Коричнева лісова черепаха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коричнева лісова черепаха
Коричнева лісова черепаха
Коричнева лісова черепаха
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Азійські прісноводні черепахи (Geoemydidae)
Рід: Носата плямиста черепаха (Rhinoclemmys)
Вид: Коричнева лісова черепаха
Rhinoclemmys annulata
Gray, 1860
Синоніми
Geoclemmys annulata
Chelops gabbii
Nicoria annulata
Посилання
Вікісховище: Rhinoclemmys annulata
Віківиди: Rhinoclemmys annulata
EOL: 1055402
ITIS: 551854
МСОП: 19501
NCBI: 260654

Коричнева лісова черепаха (Rhinoclemmys annulata) — вид черепах з роду Носата плямиста черепаха родини Азійські прісноводні черепахи. Інша назва «носата черепаха кільцева».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 20 см. Голова маленька з носом, що виступає та гачкуватим дзьобом. Карапакс сплощений з дуже невеликим кілем. Пластрон доволі великий, у самців на ньому є увігнутість. У самців більшій та товщий хвіст ніж у самиць. Плавальні перетинки на лапах відсутні. Втім на кінцівках є великі щитки.

Голова коричнева. Широка жовта або червона смуга тягнеться від орбіти ока до шиї, але може бути відсутньою. Інша смуга йде під оком до щитка, де з'єднується з такою ж смугою від верхньої щелепи. Також смуги йдуть від ока до кінчика морди. Карапакс коричнево-чорний з жовтою пігментацією. Забарвлення карапаксу і малюнок можуть сильно коливатися. Перетинка і пластрон жовті по краях і коричнево-чорні в центрі, утворюють таким чином, щось подібне до світлого кільця навколо темної середини. Звідси походить латинська назва цієї черепахи. Щитки на лапах жовтого кольору з темними смужками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє лісову та гірську місцини. Веде наземний спосіб життя. Активна вранці. Також активна відразу після сильних дощів. У спеку шукає водойми і занурюється у воду. Зустрічається на висоті до 1500 м над рівнем моря. Харчується папороттю, листям кущів, молодою порослю, фруктами.

Самиця відкладає яйця протягом усього року. У кладці 1—2 еліптичних яйця 70×37 мм. Розмір новонароджених черепашенят завдовжки 63 мм.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від південного сходу Гондурасу через схід Нікарагуа, Коста-Рики та Панами до західної Колумбії і Еквадору.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Köhler, G. 2000. Reptilien und Amphibien Mittelamerikas, Bd 1: Krokodile, Schildkröten, Echsen. Herpeton Verlag, Offenbach, 158 pp.
  • Ernst, C H 1981. Rhinoclemmys Fitzinger, Neotropical forest terrapins. Catalogue of American Amphibians and Reptiles No. 274: 1-2