Кормак Еґмундарсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кормак Еґмундарсон
ісл. Kormak Ögmundarson
Народився 930
Ісландія
Помер 970
Шотландія
Країна  Ісландія
Діяльність поет, скальд

Кормак Еґмундарсон (Kormak Ögmundarson) (930—970) — давньоскандинавський поет-співець, ісландський скальд.

Біографія[ред. | ред. код]

Кормак Еґмундарсон (тобто Син Еґмунда) жив у Х-му столітті в Ісландії. Він відомий по «Сазі про Кормака», одній з «родових саг». Кормак, син Еґмунда мріяв про тихе сімейне життя, далеке від похідних вогнищ. Проте талановитому і творчому представнику суворого Середньовіччя доводилося боротися, брати участь у війнах і походах. Хоч із сімейним життям у нього і не склалося, він написав свої перші рядки того дня, коли познайомився з красунею Стейнгерд, в яку відразу закохався. Дівчина відповіла йому взаємністю і незабаром вони мали одружитися. Але щасливий Кормак у вирішальний момент спізнився на весілля, і розлючені родичі нареченої вирішили віддати її за Берсі. Дізнавшись про це, Кормак викликав Берсі на поєдинок і переміг його. Та родичі, образившись на непунктуального поета, видали Стейнгерд заміж за Торвальда Торстейна. Кормак перемагає і його, але тепер вже сама наречена до нього охолола і відмовилась стати його дружиною.

Тоді Кормак вирушив у похід на Шотландію і там, далеко від батьківщини, загинув на безіменних берегах. За скандинавськими легендами невдачі скальда пояснюються прокляттям, яке наклала на Кормака чаклунка за якісь гріхи.

Творчість[ред. | ред. код]

Кормак Еґмундарсон написав поеми на честь конунгів Харальда і Сігурда. Він — автор численних любовних пісень і саг, в яких викладені лише факти, безпосереднім свідком яких він був. Кормак створював віси, короткий жанр скальдичної поезії, побудовані за ритмічними та стилістичними канонами. У віршах, які схожі на цитати із саг, скальд оповідає про зустрічі з коханою: «коли вперше побачив у щілину між дверима і порогом її ноги»; «коли у щілину над дверима побачив її очі»; «коли чув, як дівчина говорила зі своєю служницею». Він звертається до коханої, сумуючи про непідступність «суворої Стейнгерд»: «легше плисти камінню, немов зерну у хвилях».

Найбільша сага названа його іменем — «Сага про Кормака». Це є одна з «родових саг». Кормак розповідає, як випадковість завадила йому прибути вчасно в день весілля з нареченою Стейнгердою, і розгнівані батьки видали дівчину за іншого. Стейнгерд присвячено більшість любовних пісень Кормака.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]