Коробка Микола Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коробка Микола Іванович
рос. Коробка Николай Иванович
Народився 6 травня 1872(1872-05-06)
Кременець, тепер Тернопільської області
Помер 1921(1921)
Країна  Російська імперія
Діяльність фольклорист, літературознавець
Галузь фольклористика[1], літературознавство[1] і літературна критика[1]
Alma mater Київський університет, Петербурзький університет
Знання мов російська[1] і українська[1]

Коро́бка Микола Іванович (6 травня 1872 року, Кременець — 1921) — російський і український фольклорист і літературознавець. Один з засновників Товариства дослідників Волині. Працював переважно в Росії. Автор статей з української етнографії і народної словестності. Був автором низки статей для «Енциклопедичного словника Брокгауза і Єфрона», окремі з яких стосуються України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчався на філологічних факультетах у Київському, потім Петербурзькому університеті, який закінчив 1894 року. Був інспектором народних училищ в Волинській губернії, потім викладачем російської словесності у Санкт-Петербурзькому вчительському інституті та в інших навчальних закладах.

Записав багато фольклорних матеріалів на Волині і Поділлі. З української фольклористики видав «Пісні Кам'янецького повіту, Подільської губернії» (1895), «Колядки й щедрівки…» (1902) та інші. Багато місця присвячено українській поезії у його підручнику «Спроба огляду історії російської літератури» (1909—1914). Статті про російських письменників друкував у виданнях «Русское богатство», «Русская Мысль», «Образование», «Вестник самообразования» та інших. Частина цих статей ввійшла у окремо видані книжки «Нариси літературних настроїв» (1903) і «Особа у російському суспільстві і літературі початку ХІХ ст.» (1904). Друкувався також у виданнях «Известия II Отделения Академии Наук», «Журнал Министерства Народного Просвещения», «Живая старина» та інших.

Твори[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Czech National Authority Database