Король маорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тухеітіа Пакі
маор. Tūheitia Potatau Te Wherowhero VII
Тухеітіа Пакі
Тухеітіа Пакі
Прапор
Прапор
7-й Король Маорі маор. Kiingi
з 21 серпня 2006
Попередник: Те Атаірангікааху
Спадкоємець: не призначено, монархія виборна
 
Народження: 21 квітня 1955(1955-04-21) (68 років)
Хантлі, Абердиншир, Шотландія, Велика Британія
Рід: Те Фероферо з племені таінуї
Батько: Ватумоан Пакі
Мати: Те Атаірангікааху

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі


Король маорі (англ. King of the Kiingitanga, маор. Kiingi) — символічна посада в маорійській традиційно-племінній структурі у Новій Зеландії. Маорійський король є символом єдності, самобутності та національної ідентичності народу Маорі. Посада запроваджена у 1850-х років, з того часу королівські повноваження були передані іві (племені) таінуї. Офіційна резиденція монарха знаходиться в Туронго-Хаус, місто Нгаруавахіа.

Статус[ред. | ред. код]

Формально посада маорійського короля не є спадковою. Тим не менше, до сьогодні всі королі маорі були прямими нащадками Потатау Те Фероферо, першого короля маорі, і кожному монарху спадкував його син (або дочка). Теоретично до сих пір існує можливість переходу королівської посади до представників іншої родини. Нового короля (чи королеву) маорі обирають вожді іві (племен) в день похорон попереднього короля, але до моменту поховання[1]. Король маорі юридично не має жодної влади. Такої посади у новозеландському законодавстві не передбачено в принципі. Втім, «маорійський монарх» все-таки відіграє важливу роль у громадському житті країни і має високу «ману».

Список королів та королев маорі[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Посаду було запроваджено у 1850-х роках з ініціативи новоутвореного маорійського королівського руху Кінгітанга (англ. Māori King Movement, маор. Kīngitanga букв. «королівство»), фактично маорійських націонал-традиціоналістів. Ініціатором творення руху був відомий маорійський проповідник та просвітитель Вірему Таміхана, що отримав за це прізвисько «Царетворець» (англ. kingmaker). Якщо в момент виникнення руху «Кінгітанга» він користувався підтримкою лише частини маорійських племен Північного острову, з часом він набув великого авторитету й визнання серед маорі у всіх регіонах країни. Велику роль в цьому відіграла газета мовою маорі, яку для пропаганди своїх ідей заснував Вірему Таміхана.

  1. Leaders to debate succession and Kīngitanga's future. NZ Herald. 16 серпня 2006. Процитовано 16 серпня 2006.