Амбогіманга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амбогіманга
 [1]
Світова спадщина
Королівський пагорб Амбогіманга, Мадагаскар
18°45′33″ пд. ш. 47°33′46″ сх. д. / 18.75916700002778015° пд. ш. 47.56277800002777667° сх. д. / -18.75916700002778015; 47.56277800002777667
Країна  Мадагаскар
Тип населений пункт і археологічна пам'ятка
Об'єкт № 950

Мапа
CMNS: Амбогіманга у Вікісховищі
Фортифікаційні споруди на Амбогіманзі

Королівський пагорб Амбогіманга — історичний пам'ятник, археологічні розкопки на Мадагаскарі, розташовані в провінції Антананаріву, об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Королівський пагорб Амбогіманга є важливим символом самоідентифікації сучасних малагасійців і містить об'єкти, пов'язані з похованнями правителів Мадагаскару.

Історія[ред. | ред. код]

Королівський пагорб Амбогіманга з XV століття був місцем релігійного поклоніння середньовічних малагасійців і мав важливе значення в культурному і громадському житті Мадагаскару упродовж п'ятисот років до появи європейців. Комплекс Амбогіманга містить археологічний матеріал, що розкриває соціальну і політичну культуру Мадагаскару, починаючи з XV століття.

Амбогіманга, 1865

Амбогіманга та прилегла до нього долина з XVI століття належали королям Мадагаскару. У XVI столітті комплекс був уже добре розвинений. але особливої політичної ваги це місце набуло з початку XVIII століття, коли король Андріамасінавалона (1675–1710) розділив своє Королівство Імеріна між власними синами на чотири частини і призначив свого сина.

Андріанцимітовіамініандріана для управління північно-східною частиною - Аварадрано, столицею якого став Амбогіманга. Розподіл Імеріни призвів до 77-річної громадянської війни, під час якої послідовні правителі Аварадрано вели військові кампанії з розширення своєї території, в той же час вони постійно укріплювали Амбогімангу, щоб краще захистити її від нападів. Війна була закінчена королем Андріанампоінімеріним, який успішно проводив переговори та військові кампанії з Амбогіманги, що призвели до возз'єднання Імеріни під його правлінням до 1793 р.

Захопивши історичну столицю Королівства Імеріна - Рува Антананаріву, Андріанампоімеріна переніс сюди свій королівський двір і всі політичні функції, оголосивши Антананаріво політичною столицею, а Амбогіманга залишилась королівською усипальнею і духовною столицею королівства. Він та пізніші правителі з його роду продовжували проводити королівські ритуали в Амбогіманзі і регулярно її оновлювали та переробляли аж до французької колонізації королівства та вигнання королівської родини в 1897 році.

Історичні події, повязані із цим місцем та наявність королівських могил надають пагорбу священний характер, який ще більше посилюється в Амбохіманзі місцями поховань кількох Вазимба, найдавніших жителів острова. Тут знаходяться залишки палаців, храмів, мурів. Королівське місто на пагорбі було захищено ровами та стінами з чотирнадцятьма кам'яними брамами. У східній частині міста були святилища для ритуалів, а також королівські усипальні. Тут знаходився басейн з водою, а над ним в скелі вирізані дві статуї богів. У північній частині міста знаходилась площа правосуддя. У 1871 році до комплексу Амбогімангі був доданий ще один палац та скляний павільйон.

До святих місць Амбогімангі тепер відбуваються цілі паломництва: жителі Мадагаскару роблять це з сакральних міркувань, а туристи — з метою познайомитися з величними руїнами.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]