Коронавірусна хвороба 2019 на Тринідаді і Тобаго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коронавірусна хвороба 2019 на Тринідаді і Тобаго
Хвороба COVID-19
Вірус SARS-CoV-2
Місце Тринідад і Тобаго Тринідад і Тобаго
Перший випадок Тринідад
Поява 12 березня 2020
Походження Ухань, Хубей, КНР
Підтверджені випадки 63865[1]
Активні випадки 7689
Одужало 54285[1]
Смертей
1891[1]
Офіційний сайт
115d=292 health.gov.tt

Епідемія коронавірусної хвороби 2019 на Тринідаді і Тобаго — це поширення пандемії коронавірусної хвороби 2019 на територію Тринідаду і Тобаго. Перший випадок хвороби в країні зареєстровано 12 березня 2020 року на острові Тринідад.

Хронологія[ред. | ред. код]

Березень 2020 року[ред. | ред. код]

12 березня у Тринідаді і Тобаго зареєстровано перший випадок коронавірусної хвороби. Ним став 52-річний чоловік, який нещодавно повернувся з Швейцарії.[2][3][4][5][6] Він знаходився на самоізоляції ще до того, як у нього з'явились симптоми хвороби. Розпочався пошук осіб, які прилетіли до країни одним рейсом з хворим.[4]

13 березня у Тринідаді і Тобаго зареєстровано другий випадок коронавірусної хвороби.[7][8][9] Хворим став 66-річний чоловік, який не виїздив з країни, який звернувся до медичного закладу, та відправлений на самоізоляцію. Інші особи, які контактували з цим хворим, також перебували на карантині.[10][11][12][13]

Ще два випадки були підтверджені в ніч на 15 березня, загальна кількість випадків зросла до 4.[14][15][16] П'ята випадок хвороби підтверджений 16 березня.[17][18][19] 17 березня підтверджено ще два випадки хвороби.[20][21] Ще два випадки хвороби підтверджені 19 березня.[22][23][24][25]

21 березня підтверджено ще 40 випадків. 5 березня 68 осіб виїхали на 7-денний круїз по Карибському морю на круїзному судні «Costa Favolosa». Після підозри на спалах COVID-19 на борту судна «Costa Favolosa» була змушена стати на якір біля узбережжя Гваделупи протягом декількох днів. Пасажири повернулися до Тринідаду та Тобаго 17 березня чартерним рейсом з Гваделупи. Їх негайно оглянули лікарі та протестували на коронавірус в міжнародному аеропорту Піарко, а згодом направили в карантин. 21 березня було підтверджено, що 40 із 68 осіб з круїзного судна мали позитивний результат на COVID-19, внаслідок чого загальна кількість підтверджених випадків зросла до 49.[26][27][28] Окрім цього, міністр національної безпеки Стюарт Янг повідомив про закриття всіх кордонів для всіх осіб, як громадян країни, так і громадян інших країн, що запроваджується опівночі 22 березня.

25 березня зареєстровано першу смерть від коронавірусної хвороби в країні. Померлим став 77-річний чоловік із низкою хронічних хвороб.

26 березня другим померлим від коронавірусної хвороби став 80-річний чоловік із низкою хронічних хвороб. Він був одним із пасажирів круїзних лайнерів, які потрапили під карантин у таборі Баландра.[29] Міністерство охорони здоров'я також повідомило, що один з хворих, які знаходились у карантині, та в якого підтверджено позитивний тест на коронавірус, одужав після лікування.[30] Також прем'єр-міністр країни Кіт Роулі під час прес-конференції кабінету міністрів у Порт-оф-Спейні заявив, що працівники, які не працюють у життєво необхідних галузях економіки, повинні залишатися вдома з 30 березня по 15 квітня.[31]

Квітень 2020 року[ред. | ред. код]

3 квітня міністр національної безпеки Стюарт Янг під час онлайнової прес-конференції заявив, що карантинні обмеження, запроваджені 22 березня, будуть продовжені до 30 квітня 2020 року, продовжено закриття барів, гральних центрів, клубів та культових споруд.

5 квітня зареєстровано першу смерть від коронавірусної хвороби на острові Тобаго, помер літній чоловіка з низкою хронічних хвороб. До цього дня на острові проведено 74 тестування, з яких 3 були позитивними.[32] Загалом до цього дня Тринідад і Тобаго подав на проведення тестування до Карибської організації охорони здоров'я 797 зразків біоматеріалу, з яких у 104 тест був позитивним, у країні зареєстровано 7 смертей та одне одужання.[33]

6 квітня прем'єр-міністр країни Кіт Роулі заявив на прес-конференції в Порт-оф-Спейні, що наказ залишатися вдома для більшості населення, який мав діяти до 15 квітня, продовжено до 30 квітня. Він також повідомив, що всі заклади громадського харчування повинні бути закриті, вони можуть працювати виключно в режимі доставки продуктів.

15 квітня група з понад 40 громадян Тринідаду і Тобаго, опинились у Суринамі в складному становищі. Незважаючи на численні контакти з консульством та Карибським співтовариством, їх репатріація не планувалась.[34] 30 квітня повідомлялося, що вони зафрахтували літак, і незабаром повернуться додому.[35]

21 квітня повідомлено, що Тринідад і Тобаго має намір значно збільшити кількість тестувань на коронавірус. З Китаю було отримано 4 тисячі тестових наборів, ще 10 тисяч очікувалося протягом найближчих двох тижнів, та 10 тисяч мала надати Панамериканська організація охорони здоров'я.[36] Також повідомлено про перший новий випадок хвороби після семиденної перерви, загальна кількість випадків зросла до 115. Група громадян Тринідаду та Тобаго, які опинились на Барбадосі, за власний рахунок орендувала літак, щоб повернутись додому.[37]

25 квітня на прес-конференції прем'єр-міністра Кіта Роулі повідомлено, що наказ перебування вдома для більшості громадян буде продовжено до 15 травня.

Травень 2020 року[ред. | ред. код]

9 травня прем'єр-міністр Кіт Роулі оприлюднив плани скасування карантинних обмеження унаслідок епідемії COVID-19 у шість етапів, перший етап якого розпочнеться 10 травня.

16 травня, коли кількість випадків на COVID-19 стабілізувалась на рівні 116, а тривалий час всі тестування на коронавірус були негативними, прем'єр-міністр країни Кіт Роулі заявив у суботу на прес-конференції в Порт-оф-Спейні, що друга фаза поступового скасування карантинних обмежень почнеться раніше. Спочатку її планували розпочати 24 травня, проте прем'єр-міністр повідомив, що другий етап тепер розпочнеться трьома днями раніше, тобто 21 травня.

21 травня останнього хворого з COVID-19 виписали з лікарні в місті Кува, загальна кількість одужань зросла до 108.

23 травня 6 громадян країни, які працювали на круїзному кораблі «Caribbean Princess», прибули на шлюпці до Національного центру круїзних кораблів у Порт-оф-Спейні, після чого їх направили до державного карантинного центру в місті Дебе.

24 травня, коли мусульмани святкували Курбан-байрам, мечеті в Тринідаді і Тобаго були закритими у зв'язку з карантинними обмеженнями від COVID-19.

25 травня 52 громадян країни, які знаходились на борту круїзного судна, були репатрійовані до Тринідаду і Тобаго після отримання дозволу від міністра національної безпеки Стюарта Янга.

29 травня, після більш ніж двох місяців закриття навчальних закладів для запобігання поширення коронавірусної хвороби, міністерство освіти повідомило встановлені дати випускних іспитів та відновлення роботи учбових закладів. Іспити мали розпочатися 13 липня 2020 року, а новий навчальний термін мав розпочатися 1 вересня.

30 травня прем'єр-міністр Кіт Роулі повідомив, що третій етап відкриття країни з карантинних обмежень розпочнеться 1 червня 2020 року і триватиме до 7 червня.

Червень 2020 року[ред. | ред. код]

4 червня 29 громадян країни вранці прибули в акваторію Порт-оф-Спейна на борту круїзного корабля «Carnival Fantasy».

6 червня прем'єр-міністр повідомив, що 8 з червня дозволено відновити діяльність перукарням, салонам краси, спа-центрам та надомним працівникам, а громадський транспорт зможе працювати на 75 %. Він також повідомив, що 22 червня припиниться система ротації державних службовців, і всіх співробітників державних органів попросять повернутися на роботу на повний робочий день, весь громадський транспорт зможе працювати зі 100-відсотковою пропускною спроможністю, відкрито доступ до пляжів і річок; зможуть відновити роботу бари, тренажерні зали, казино, кінотеатри та їдальні, відновлюються спортивні заходи без без глядачів, дозволено зібрання за участі не більш ніж 10 осіб. Він також повідомив, що культові споруди будуть знову відкриті 12 червня.

7 червня прем'єр-міністр оголосив, що культові споруди в країні будуть відкриті на день раніше, ніж було заплановано спочатку, тобто 11 червня на святкування Дня баптистів.

12 червня прем'єр-міністр Кіт Роулі заявив, що венесуельським мігрантам, які найняті на роботу в країні на один рік, буде дозволено залишатися в країні до грудня 2020 року, враховуючи обставини, спричинені пандемією COVID-19.

14 червня міністерство охорони здоров'я повідомило, що виявлено 6 нових позитивних тестів на COVID-19, загальна кількість позитивних тестів зросла до 123.

Липень 2020 року[ред. | ред. код]

1 липня міністерство охорони здоров'я розпочало масові тестування на COVID-19 у 8 закладах охорони здоров'я.

13 липня розпочались перевідні іспити в школах, учні 5 і 6 класів середньої школи повернулись до навчання, щоб скласти ці іспити. Офіс ЮНІСЕФ у Східно-Карибському басейні публікує звіт про вплив COVID-19 на дітей-мігрантів у Тринідаді та Тобаго.[38]

25 липня над Тринідадом і Тобаго пройшов тропічний шторм Гонсало.

28 липня міністр освіти заявив, що дата складання іспитів у школах залишиться незмінною. Наступний іспит повинен відбутися 20 серпня.

31 липня прем'єр-міністр зменшив кількість осіб, які можуть зібратися разом, з 25 до 10 у зв'язку з недавнім стрибком випадків хвороби. Він повідомив, що уряд також попросить державну службу зменшити кількість державних службовців, які працюють одночасно, дозволивши їм приходити на роботу за алфавітом, та чергувати їх по днях протягом наступних 14 днів. У цей час мусульмани по всьому Тринідаду і Тобаго святкували Курбан-байрам.

Серпень 2020 року[ред. | ред. код]

8 серпня у Тринідаді і Тобаго виявлено 50 нових випадків. Загальна кількість випадків на цей день становила 199.

9 серпня повідомлено, що гості курортного готелю «Тропікіст» у місті Кроун-Пойнт на острові Тобаго залишатимуться на обов'язковому карантині протягом 14 днів через одного з гостей, який прибув з Тринідаду з позитивним тестом на COVID-19.

10 серпня в країні проведені загальні вибори.

15 серпня головний медичний директор країни Рошан Парасрам підтвердив, що зараз COVID-19 у країні поширюється переважно шляхом внутрішнього інфікування. Прем'єр-міністр Кіт Роулі повідомив про нові обмеження, які запроваджуються щонайменше на 28 днів, оскільки у країні продовжується значне зростання кількості випадків хвороби. З 17 серпня запроваджуються обмеження: припиняється робота у приміщеннях ресторанів та барів, у тому числі на фуд-кортах та в торгових центрах. Також перестануть працювати інші заклади сфери послуг, служби доставки, хоча частині з них буде дозволено продовжувати роботу, закрито відвідування пляжів та річок, всі культові споруди будуть закриті, всі тренажерні зали будуть закриті, змагання з контактних видів спорту припинені, закрито аквапарки, казино та клуби залишатимуться закритими, закрито кінотеатри, дозволено зібрання за межами будинків не більше 5 осіб; весілля, похорони, хрестини та інші заходи можуть проводитись за участі не більше 10 осіб, таксі та маршрутний автотранспорт працюватимуть із 50 % навантаженням, повітряне та морське мостове сполучення між Тринідадом та Тобаго буде обмежене лише для осіб, які працюють у життєво необхідних галузях, всі навчальні заклади залишатимуться закритими до закінчення цієї фази. Прем'єр-міністр заявив, що на цьому етапі уряду, швидше за все, доведеться закрити школи до 31 грудня. У Тринідаді і Тобаго зареєстровано 71 новий випадок хвороби. Загальна кількість смертей зросла до 497.

20 серпня черговий екзамен написали студенти вищих учбових закладів. На Тринідаді і Тобаго зареєстровано 81 новий випадок хвороби. За останні дні померло 12 хворих, загальна кількість померлих зросла до 767.

25 серпня Тринідад і Тобаго перетнув рубіж у 1000 активних випадків хвороби. У країні зареєстровано 153 нових випадки хвороби. За останні дні померло 12 хворих, загальна кількість померлих зросла до 1252.

Вересень 2020 року[ред. | ред. код]

1 вересня школи в Тринідаді та Тобаго знову розпочали онлайн-навчання в Інтернеті з початком нового навчального року.

Профілактичні заходи[ред. | ред. код]

Міністр охорони здоров'я Терранс Діялсінгх оголосив, що Тринідад і Тобаго вирішило запровадити обмеження щодо осіб, які прибувають з Китаю. Особам, які проживають у Китаї або відвідували цю країну, буде заборонено в'їзд в Тринідад і Тобаго, якщо вони вже не виїжджали за межі Китаю за 14 днів до наміру поїздки до Тринідаду і Тобаго.[39][40][41][42] Транспортне сполучення з Італією, Південною Кореєю, Сінгапуром, Японіією, Іраном, Німеччиною, Іспанією та Францією, також має бути обмежено.[41] 16 березня прем'єр-міністр Кіт Роулі повідомив, що країна закриє свої кордони для всіх осіб, крім громадян Тринідаду та Тобаго та медичних працівників на найближчі 14 днів. Крім того, у країні будуть закриті всі бари, а закриття шкіл продовжено до 20 квітня.[43][44][45][46][47] Ці заходи наберуть чинності опівночі 17 березня.[48][49][50][51]

13 березня прем'єр-міністр країни повідомив, що школи та університети будуть закриті по всій країні на один тиждень для запобігання поширення коронавірусної хвороби.[52][53] 16 березня закриття було продовжено до 20 квітня.[44][54][51]

15 березня комісар поліції країни Гері Гріффіт заявив, що іде на самоізоляцію.[55][56][57][58]

Низка індуїстських асоціацій скасували святкування більшості індуїстських свят.[59][60][61] Низка інших подій та свят також було скасовано або відкладено.[62][63]

Запроваджені карантинні обмеження у в'язницях по всій території країні.[64][65] Нафтогазова компанія BPTT у зв'язку з поширенням хвороби закрила свої офіси.[66][67] Міністр охорони здоров'я країни заявив, що станом на 16 березня в країні наявно 3 тисячі наборів для тестування на коронавірус, і ще 1000 мають надійти найближчим часом.[68] Міністр праці Дженніфер Батіст-Примус заявила, що під час епідемії буде надаватися відпустка працівникам з дітьми.[69][70] 21 березня міністр національної безпеки Стюарт Янг оголосив про закриття всіх кордонів країни для всіх осіб (включно громадян країни та осіб, які мають право на постійне проживання в країни) від опівночі неділі 22 березня. За його словами, заборонено в'їзд в країну будь-яким видом транспорту з-за кордону. Проте вантажні судна, які перевозять до країни продукти харчування та фармацевтичні препарати, зможуть увійти до портів країни.[71]

6 квітня Роулі продовжив наказ про перебування вдома до 30 квітня (згодом знову продовжив до 10 травня). Прем'єр-міністр оголосив, що до цієї дати будуть закриті всі ресторани, а частина підприємств, зокрема супермаркети, пекарні та аптеки, скоригують графіки роботи. Він також наголосив, що жителі країни повинні носити маски для обличчя в громадських місцях, і що уряд буде забезпечувати населення масками.[72][73]

31 серпня повідомлено, що всі жителі країни повинні носити маски в місцях громадського користування та на вулиці.[74]

У травні 2021 року країна пережила третю хвилю COVID-19 і запровадила надзвичайний стан із комендантською годиною з 9 вечора до 5 ранку з деякими винятками для життєво важливих закладів, включаючи енергетичний сектор, супермаркети та аптеки.[75]

Вакцинація[ред. | ред. код]

У квітні 2021 року міністерство закордонних справ країни і КАРІКОМ оголосили, що отримали 40 тисяч доз вакцини проти COVID-19 Oxford–AstraZeneca (виробництва Інституту сироватки крові Індії під назвою «Covishield») з Індії в рамках ініціативи «Vaccine Maitri».[76] У червні 2021 року посольство США в Тринідаді і Тобаго зазнало масових глузувань після того, як воно оголосило про пожертвування 80 флаконів вакцин (загалом 400 доз) країні з населенням 1,4 мільйона осіб.[77]

У грудні 2021 року прем'єр-міністр країни оголосив про обов'язкову вакцинацію для державних службовців, хоча дозволив медичні винятки.[78]

Критика офіційної статистики[ред. | ред. код]

Хоча перший випадок коронавірусної хвороби на Тринідаді і Тобаго офіційно діагностований 12 березня, та приписаний прибулому зі Швейцарії, до цього існували підозри на те, що коронавірус уже циркулював у країні місцево. У жителя канадської провінції Альберта, який перед тим відвідував Тринідад і Тобаго, на початку березня офіційно діагностовано коронавірусну хворобу. Головний медичний працівник провінції повідомив про це 11 березня[79] за день до першого офіційного випадку хвороби на Тринідаді та Тобаго.

16 квітня Камла Персад-Бісесар, колишній прем'єр-міністр країни і на той час лідер опозиції, вимагала від уряду зробити прозорим підрахунок кількості випадків хвороби в країні, а також показати справжній стан поширення коронавірусної хвороби на Тринідаді і Тобаго.[80]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Trinidad and Tobago COVID-19 (Novel Coronavirus) UPDATE#635. health.gov.tt. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 14 лютого 2020.
  2. Trinidad & Tobago confirms first case of coronavirus (COVID - 19). Dominica News Online. 13 березня 2020. Архів оригіналу за 14 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020. (англ.)
  3. MOH: One case of COVID-19 confirmed in T&T. looptt.com (англ.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020. (англ.)
  4. а б T&T confirms first case of coronavirus. Trinidad Express Newspapers (англ.). Архів оригіналу за 12 березня 2020. Процитовано 12 березня 2020.
  5. Jamaica Observer Limited. Jamaica Observer. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020. (англ.)
  6. Nanton, Sampson (12 березня 2020). T&T gets first case of coronavirus COVID-19. Trinidad and Tobago Guardian. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020. (англ.)
  7. T&T records 2nd case of COVID-19. Daily Express. 13 березня 2020. Архів оригіналу за 14 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020. (англ.)
  8. Trinidad & Tobago clamps down as two cases of COVID-19 are confirmed. Global Voices. 14 березня 2020. Архів оригіналу за 17 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020. (англ.)
  9. Second COVID-19 case confirmed. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 24 лютого 2021. (англ.)
  10. Ministry of Health confirms second case of COVID-19 in T&T. looptt.com (англ.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 14 березня 2020.
  11. 66-year-old man is Trinidad & Tobago's second COVID-19 case. Starbroek News. 15 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 25 лютого 2021. (англ.)
  12. T&T now up to 4 COVID-19 cases. Trinidad & Tobago Guardian. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020. (англ.)
  13. Sixty-six year old man confirmed as Trinidad's second Covid-19 case. Wired868.com. 14 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020. (англ.)
  14. MOH confirms two more COVID-19 cases in T&T. looptt.com. 15 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020. (англ.)
  15. Trinidad and Tobago now has 4 confirmed coronavirus COVID-19 patients. St. Lucia News Online. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 26 лютого 2021. (англ.)
  16. T&T now has 4 confirmed COVID-19 victims. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 26 лютого 2021. (англ.)
  17. T&T confirms 5th COVID-19 victim. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 26 лютого 2021. (англ.)
  18. Trinidad confirms 5th coronavirus case. 17 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 26 лютого 2021. (англ.)
  19. 5th T&T COVID-19 case confirmed. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 26 лютого 2021. (англ.)
  20. T&T now has 7 confirmed COVID-19 cases. Trinidad Express Newspapers. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 19 березня 2020. (англ.)
  21. Trinidad and Tobago now has 7 confirmed coronavirus-COVID-19 cases. 18 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 19 березня 2020. (англ.)
  22. T&T now has 9 cases of COVID-19. Архів оригіналу за 19 березня 2020. Процитовано 27 лютого 2021. (англ.)
  23. T&T COVID-19 cases now up to 9. Архів оригіналу за 20 березня 2020. Процитовано 27 лютого 2021. (англ.)
  24. MOH reports two new cases of COVID-19. Архів оригіналу за 20 березня 2020. Процитовано 27 лютого 2021. (англ.)
  25. Trinidad & Tobago now at 9 confirmed COVID-19 cases. 19 березня 2020. Архів оригіналу за 19 березня 2020. Процитовано 27 лютого 2021. (англ.)
  26. 68 Trinis back from ill-fated cruise quarantined in Balandra. www.guardian.co.tt. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 1 березня 2021. (англ.)
  27. 40 new COVID-19 cases hospitalised at Couva. www.guardian.co.tt. Архів оригіналу за 22 березня 2020. Процитовано 1 березня 2021. (англ.)
  28. Anxiety over stranded Trinis. Trinidad Express Newspapers. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 1 березня 2021. (англ.)
  29. T&T records 2nd COVID-19 death. Trinidad Express Newspapers (англ.). Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 28 березня 2020.
  30. 2nd local covid19 death confirmed. Trinidad and Tobago Newsday (англ.). 27 березня 2020. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 28 березня 2020.
  31. Non-essential workers "Stay Home". Trinidad and Tobago Express. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 5 березня 2021. (англ.)
  32. Tobago records 1st COVID-19 death. Trinidad and Tobago Guardian. 5 квітня 2020. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 7 березня 2021. (англ.)
  33. T&T has 104 confirmed COVID-19 cases; deaths now at 7. Trinidad and Tobago Guardian. 5 квітня 2020. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 8 березня 2021. (англ.)
  34. More than 40 Trinidadian desperate in Suriname. Suriname Herald (нід.). Архів оригіналу за 19 квітня 2020. Процитовано 15 квітня 2020.
  35. Stranded Trinidadian will finally go home (in Dutch). De Ware Tijd. Архів оригіналу за 1 травня 2020. Процитовано 1 травня 2020. (нід.)
  36. Covid19 surveillance testing starts in a week. Trinidad and Tobago Newsday. Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 22 квітня 2020. (англ.)
  37. Trinis return from Barbados. Архів оригіналу за 22 квітня 2020. Процитовано 22 квітня 2020. (англ.)
  38. UNICEF in the Eastern Caribbean Area (Липень 2020). Impact of COVID-19 on migrant children in Trinidad and Tobago (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 27 листопада 2020. (англ.)
  39. COVID-19: T&T closes borders to non-nationals for 14 days. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 27 березня 2021. (англ.)
  40. Trinidad & Tobago Shuts Out International Community to Stem Spread of COVID-19; Schools Closed. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 27 березня 2021. (англ.)
  41. а б 3 more European nations on T&T's COVID-restricted list. Архів оригіналу за 14 березня 2020. Процитовано 27 березня 2021. (англ.)
  42. Cabinet announces 14-day travel restrictions from China. guardian.co.tt. Архів оригіналу за 22 лютого 2020. Процитовано 27 лютого 2020. (англ.)
  43. Jamaica Observer Limited. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 28 березня 2021. (англ.)
  44. а б Trinidad and Tobago unplugged: Rowley closes nation's borders for 14 days; pubs to shut down. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 28 березня 2021. (англ.)
  45. Nanton, Sampson (16 березня 2020). T&T shuts down borders, bars to be closed. Trinidad and Tobago Guardian. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 16 березня 2020. (англ.)
  46. Government ramps up anti-COVID-19 measures in T&T. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 28 березня 2021. (англ.)
  47. Trinidad & Tobago Shuts Out International Community to Stem Spread of COVID-19; Schools Closed. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 28 березня 2021. (англ.)
  48. Clyne, Kalifa Sarah (16 березня 2020). Government shuts TT borders. Trinidad and Tobago Newsday. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 16 березня 2020. (англ.)
  49. CMC, Added 16 March 2020. Trinidad on lockdown - NationNews Barbados - Local, Regional and International News. Nationnews.com. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 19 березня 2020. (англ.)
  50. Trinidad and Tobago Bans All Non-Nationals from Entering Country for 14 Days. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 28 березня 2021. (англ.)
  51. а б Trinidad & Tobago closes its borders as COVID-19 cases double to four · Global Voices. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 28 березня 2021. (англ.)
  52. Rowley: Schools, universities to be closed for one week. looptt.com (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020. (англ.)
  53. Schools, universities close for one week, to slow spread of COVID-19. Trinidad Express Newspapers (англ.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020. (англ.)
  54. Schools to remain closed until April 20. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  55. Coronavirus: Trinidad Police Commissioner Gary Griffith to self-quarantine. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  56. Trinidad Police Commissioner Gary Griffith to self-quarantine. 15 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  57. Commissioner Griffith is back; self quarantines for 14 days. 15 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  58. Griffith on return from London: I will go in self-quarantine. 14 березня 2020. Архів оригіналу за 15 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  59. No Phagwa in south Trinidad. 14 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  60. Coronavirus scare cancels Phagwa celebrations. Архів оригіналу за 14 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  61. Phagwa, ELR concert cancelled. Архів оригіналу за 15 березня 2020. Процитовано 29 березня 2021. (англ.)
  62. Events cancelled over covid19 fears. 12 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 30 березня 2021. (англ.)
  63. TT, regional events cancelled over covid19. 13 березня 2020. Архів оригіналу за 15 березня 2020. Процитовано 30 березня 2021. (англ.)
  64. Prisons lock down over COVID-19. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 30 березня 2021. (англ.)
  65. Prison Service limits visits to prevent COVID-19 spread. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 30 березня 2021. (англ.)
  66. Coronavirus: Trinidad and Tobago natural gas company BPTT closes offices. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 31 березня 2021. (англ.)
  67. BPTT closes offices for one month. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 31 березня 2021. (англ.)
  68. 3,000 covid19 test kits in TT. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 31 березня 2021. (англ.)
  69. Pandemic leave for workers with children. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 31 березня 2021. (англ.)
  70. Trinidad: Workers, you can get Pandemic Leave. 16 березня 2020. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 31 березня 2021. (англ.)
  71. T&T's borders closed to all. Trinidad Express Newspapers. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 1 квітня 2021. (англ.)
  72. Stay-at-Home order extended, PM says all restaurants will be closed. Trinidad and Tobago Guardian. 6 квітня 2020. Архів оригіналу за 21 вересня 2020. Процитовано 2 квітня 2021. (англ.)
  73. Trinidad extends stay at home order until May 10 (англ.)
  74. Parsanlal, Nneka (29 серпня 2020). Senate passes bill for mandatory mask-wearing. LoopTT. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 27 вересня 2020. (англ.)
  75. Trinidad and Tobago declares state of emergency as COVID-19 cases surge. Reuters. 15 травня 2021. Процитовано 16 травня 2021. (англ.)
  76. TRINIDAD AND TOBAGO RECEIVES COVID-19 VACCINES FROM INDIA. Ministry of Foreign and CARICOM Affairs (англ.). 13 квітня 2021. Процитовано 26 липня 2021.
  77. Jankowicz, Mia. The US Embassy in Trinidad and Tobago was mocked after announcing it had donated 80 vials of COVID-19 vaccine to the nation of 1.4 million people. Business Insider (англ.). Процитовано 14 червня 2021.
  78. PSA slams PM's 'vaccine mandate' as unlawful. Trinidad and Tobago Newsday (англ.). 21 грудня 2021. Процитовано 21 січня 2022.
  79. Hudes, Sammy (11 березня 2020). 'A new normal': Alberta confirms seven new COVID-19 cases, four from Calgary area. Calgary Herald. Архів оригіналу за 30 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2020. (англ.)
  80. Kamla slams 'political freak show', demands 'true' COVID-19 stats. Loop News. 16 квітня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 17 квітня 2020. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]