Коростишівський ґебіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kreisgebiet Korostyschew
Коростишівський ґебіт
Держава Німецька імперія
Райхскомісаріат Україна
Генеральна округа Житомир
Уряд
 - Ґебітскомісар
Населення (1943)
 - Усього 202,454
Джерело: territorial.de

Корости́шівський ґебі́т (нім. Kreisgebiet Korostyschew «Коростишівська округа») — адміністративно-територіальна одиниця Житомирської генеральної округи райхскомісаріату Україна з центром у Коростишеві.

Історія[ред. | ред. код]

20 жовтня 1941 опівдні[1] на території Малинського, Потіївського і Радомишльського районів було утворено Радомишльський ґебіт (нім. Kreisgebiet Radomyschl). Одночасно на території Брусилівського, Корнинського і Коростишівського районів виник Коростишівський ґебіт нім. Kreisgebiet Korostyschew).

1 квітня 1943 з тодішнього Коростишівського та частини розформованих Радомишльського (Радомишльський район) і Ружинського (Попільнянський район) ґебітів утворився новий Коростишівський ґебіт.

Станом на 1 вересня 1943 Коростишівський ґебіт поділявся на 5 німецьких районів: Брусилівський (нім. Rayon Brusilow), Корнинський (нім. Rayon Kornin), Коростишівський (нім. Rayon Korostyschew) Попільнянський (нім. Rayon Popelnja) та Радомишльський (нім. Rayon Radomyschl).[1]

У Коростишеві з 21 червня 1942 по 1943 рік виходила газета «Коростишівські вісті»[2], редактор — Е. Іщенко.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Territoriale Veränderungen in Deutschland und deutsch verwalteten Gebieten 1874 – 1945. [Архівовано 29 жовтня 2012 у Wayback Machine.](нім.)
  2. Періодична преса на окупованій території України. Архів оригіналу за 19 лютого 2020. Процитовано 10 липня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]