Короткий опис кухонь народів світу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нижче наведено огляд та тематичний посібник із кухонь:

Кухня — особливий набір кулінарних традицій і практик, які часто пов'язані з певною культурою . Її часто називають на честь регіону або місця, де присутня її основна культура. На кухню в першу чергу впливають інгредієнти, які доступні на певній території та торгівля. Релігійні закони, які стосуються їжі також можуть мати сильний вплив на кулінарні практики.

Що таке кухня?[ред. | ред. код]

  • Стиль приготування їжі — підготовка їжі до вживання. Як правило, це вимагає відбору, вимірювання та поєднання інгредієнтів у впорядкованій процедурі для досягнення бажаних результатів. Приготування їжі включає кулінарію, але не обмежується нею.
  • Їжа та напої — див. «Компоненти кухні» нижче

Види кухні[ред. | ред. код]

Дивіться: Кухні народів світу[en]

Складові кухні[ред. | ред. код]

Продукти харчування та напої[ред. | ред. код]

  • Напої — це рідини, спеціально приготовлені для споживання людиною. Крім основних потреб, напої є частиною культури людського суспільства. Хоча всі напої, включаючи соки, безалкогольні та газовані напої, містять певну форму води, сама вода часто не класифікується як напій, і слово «напій» неодноразово визначається як таке, яке не відноситься до води. Див. Список напоїв[en] .
  • Їжа — це будь-яка речовина, яка споживається для забезпечення поживної підтримки організму. Зазвичай вона буває рослинного або тваринного походження і містить необхідні поживні речовини, такі як жири, білки, вітаміни або мінерали. Речовина поглинається організмом і засвоюється клітинами організму для забезпечення енергією, підтримки життя та стимуляції росту.
    • Презентація їжі — мистецтво модифікації, обробки, аранжування або декорування їжі для підвищення її естетичної привабливості. Візуальне представлення їжі часто розглядається кухарями на різних етапах приготування їжі. Сама їжа може бути прикрашена, як у вишуканих крижаних тортах, покрита декоративними, іноді скульптурними матеріалами, полита соусами, посипана насінням, порошком або іншими топінгами, або може супроводжуватися їстівними чи неїстівними гарнірами.
  • Стилі приготування їжі — див. Техніки приготування їжі

Харчування[ред. | ред. код]

Харчування  — кухня, яка зазвичай, подається у формі страви. Їда — це прийом їжі, який відбувається в певний час і включає конкретну, приготовану їжу або їжу, з'їдену в цей час. Назви, які використовуються для окремих страв англійською мовою, сильно відрізняються залежно від культури мовця, часу доби або розміру їжі. Харчування складається з одного або кількох прийомів їжі, які, у свою чергу, складаються з однієї чи кількох страв.

Структура харчування в кухнях[ред. | ред. код]

Структура харчування залежить від культури. Ось кілька прикладів:

Рамаданська вечеря, відома як іфтар, у Каїрі, Єгипет .
Повний англійський сніданок зі смаженим яйцем, ковбасою, білим і чорним пудингом, беконом, грибами, запеченою квасолею, оладками, тостами та половиною помідора
Типовий німецький сніданок «шведський стіл».

Історія кухні[ред. | ред. код]

  • Історія приготування їжі — не збереглося відомих чітких археологічних доказів першого приготування їжі. Більшість антропологів вважають, що готувати на багатті почали лише близько 250 000 років тому, коли почали з'являтися вогнища.
  • Історія азійської кухні
    • Історія китайської кухні — відзначена як різноманітністю, так і змінами. Археолог і вчений К. Ч. Чхан каже, що «китайці особливо стурбовані їжею» і «їжа є центром багатьох соціальних взаємодій або, принаймні, вона супроводжує чи символізує». За його словами, протягом історії «безперервність значно переважає зміни». Він пояснює основні принципи організації, які сягають найдавніших часів і дають спадкоємність традиції їжі, в основному, що звичайна їжа складається з fan(饭/飯 (зерно та інші крохмалі) і cai( (овочеві або м'ясні страви).[1]
    • Історія кухні Індійського субконтиненту — багата і різноманітна. Як країна, яка зазнала масової імміграції та змішування протягом багатьох тисячоліть, Індійський субконтинент зазнав численних харчових впливів. Різноманітний клімат регіону, від глибокого тропічного до альпійського, також допоміг значно розширити набір інгредієнтів, доступних для багатьох кулінарних шкіл в Індії.
    • Історія японської кухні
  • Історія латинської кухні
    • Історія аргентинської кухні — багата і різноманітна. Як країна, яка протягом багатьох років переживала інтенсивну імміграцію, країна отримала користь від численних впливів їжі. Різноманітний клімат регіону, від субтропічного до субполярного, також допоміг значно розширити набір легкодоступних інгредієнтів.
  • Історія близькосхідної кухні
    • Історія іракської кухні — серед стародавніх текстів, знайдених в Іраку, є шумеро-аккадський двомовний словник, записаний клинописом на 24 кам'яних табличках приблизно в 1900 році до нашої ери. У ньому наведено терміни двома стародавніми іракськими мовами для понад 800 різних продуктів харчування та напоїв. Включено 20 різних видів сиру, понад 100 різновидів супу та 300 видів хліба — кожен із різними інгредієнтами, начинкою, формою чи розміром.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chang Kwang-chih (ed.) Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives, pp. 15–20. Yale Univ. Press (New Haven), 1977.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Encyclopædia Britannica definition [Архівовано 4 травня 2015 у Wayback Machine.]
  2. meal noun (FOOD) — definition in the British English Dictionary & Thesaurus — Cambridge Dictionaries Online [Архівовано 28 квітня 2014 у Wayback Machine.]
  3. meal — Definition from Longman English Dictionary Online [Архівовано 8 червня 2021 у Wayback Machine.]
  4. Andrew F. Smith (2007). The Oxford Companion to American Food and Drink [Архівовано 30 вересня 2021 у Wayback Machine.]. Oxford University Press. p. 19. ISBN 978-0-19-530796-2.
  5. Muslim-Ibn-Habaj, Abul-Hussain (2009). «Sahih Muslim — Book 006 (The Book of Fasting), Hadith 2415». hadithcollection.com. Archived from the original on 15 January 2013. Retrieved 25 July 2012.
  6. Ibn-Ismail-Bukhari, AbdAllah-Muhammad (2009). «Sahih Bukhari — Book 031 (The Book of Fasting), Hadith 144». hadithcollection.com. Archived from the original on 15 January 2013. Retrieved 25 July 2012.
  7. «Tea with Grayson Perry. Or is it dinner, or supper?» [Архівовано 29 вересня 2021 у Wayback Machine.]. The Guardian. London. August 2012. Retrieved 15 August 2013.
  8. «Pennisi: Did Cooked Tubers Spur the Evolution of Big Brains?» [Архівовано 21 березня 2019 у Wayback Machine.]. Cogweb.ucla.edu. Retrieved 7 November 2013.
  9. Chang Kwang-chih (ed.) Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives, pp. 15–20. Yale Univ. Press (New Haven), 1977.

Посилання[ред. | ред. код]