Коріння. СНИ.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коріння. Сни
Жанр короткометражне кіно, ігрове кіно
Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук
Тривалість 15 хвилин
Мова українська
Країна Україна
Рік 2009

Коріння — короткометражний український Фільм за мотивами оповідання Григора Тютюнника «Дикий». Фільм був відзнятий у 2009 році, в Києві. Прем'єра стрічки відбулася 10 квітня 2013 року[1][2], у столичному Будинку кіно в Червоній залі. Фільм увійшов до проекту «Нова Українська хвиля»[3]. Режисер стрічки Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Інформація про фільм[ред. | ред. код]

Оповідання «Дикий» — це історія Санька Бреуса, який іде селом. Історія однієї прогулянки від дому і до певних його власних, життєвих висновків. Герой такого внутрішнього морального неспокою мені був найбільш цікавим. Я адаптував оповідання під маленьке місто. Лишив незмінні діалоги і душевний стержень головного героя, його внутрішній неспокій — Хто він? Куди іде? Навіщо? — розповідає про задум короткометражки Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Музичний супровід у стрічці відсутній зовсім. Присутні тільки звуки діалогів та наспівування колискових.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розповідає про 30-річного чоловіка, який приїздить у будинок дідуся, де він не був з дитинства. Сусіди забули та не впізнають Санька, і знайти спільну мову з оточуючими дуже важко. Єдина впізнає його Софійка. У дівчини не склалось особисте життя, і більш того, вона залишилась з дитиною сама. Головні герої бачились дружили в дитинстві, але зараз між ними прірва. Софія живе поверхом вище у будинку, де жив дід Санька, і Санько сам живе спогадами минулого і поводить себе тут як семирічний хлопчик. Режисер намагався зобразити у цьому фільмі своєрідне пізнання і віднайдення головним героєм своєї власної щирості.

Дитинство — один з портретів того, коли людина формується. Герой заходить у багатоповерхівку і не виходить звідти протягом усього фільму, до певної події. Метафорично будинок — це капсула часу, в якій він живе. У Тютюнника — село, а в мене — це багатоповерхівка. Зрештою вкінці тільки через співчуття Санько стає більш людяним та щирим, — додає режисер.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • Диплом за бездоганну киінематографічну форму в фільмі «Коріння. Сни» Криворіжського кінофестиваля «Кіно під зірками. Дубль 4»[4].
  • Диплом за найкращу роботу художника Юлії Зауличної. Кінофестиваль Відкрита ніч Дубль 17 (2014)
  • Диплом за операторську роботу оператора Микити Кузьменко. Кінофестиваль Відкрита ніч Дубль 17 (2014) [1] [Архівовано 3 лютого 2016 у Wayback Machine.]
  • Viewster Online Film Fest (#VOFF), 2014

Джерела[ред. | ред. код]

  1. НОВЕ УКРАЇНСЬКЕ КІНО [Архівовано 28 серпня 2014 у Wayback Machine.] // kinokolo.ua — 8 квітня 2013
  2. В Домі кіно — 5 нових українських фільмів [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.] // www.svidomo.org — Галина Танай/9 квітня 2013
  3. Чи хочуть українці дивитися українські фільми?[недоступне посилання]
  4. Сторінка стрічки на сайті Криворізького кінофестивалю. Архів оригіналу за 8 березня 2014. Процитовано 8 березня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]