Косатка (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Косатка
Період існування: ранній міоцен/пліоценголоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Підродина: Orcininae
Рід: Косатка (Orcinus)
Fitzinger, 1860
Типовий вид
Delphinus orca
Linnaeus, 1758
Види
Синоніми[1]
  • Gladiator Gray, 1870
  • Ophesia Gray, 1868
  • Ophysia Gray, 1868
  • Orca Gray, 1846
  • Phocaena Gray, 1846
  • Grampus Iredale & Troughton (not Gray), 1933
Вікісховище: Orcinus

Косатка (Orcinus) — рід хижих морських ссавців з родини дельфінових. Він включає найбільший вид сучасних дельфінових, Orcinus orca. Визнано два вимерлих види, Orcinus paleorca та O. citoniensis, що описують скам'янілі залишки роду[1]. Інший вимерлий вид O. meyeri є спірним[2].

Опис[ред. | ред. код]

Рід із зубами на верхній і нижній щелепах. Вони мають великий мозок, який отримує інформацію за допомогою складних слухових та ехолокаційних методів. Сучасна Orcinus orca є добре відомим верхівковим хижаком, який легко відрізнити своїм великим розміром, довжиною від 7 до 10 метрів і переважно чорно-білим забарвленням. Це дуже розумні стадні тварини, здатні спілкуватися, навчатися та співпрацювати під час полювання на найбільших морських тварин. Відмінності всередині живої популяції орцинусів часто спостерігаються в унікальній соціальній поведінці[3][4].

Викопні рештки видів Orcinus часто є зубами, відкладеними в пліоцені, особливо в Італії. Orcinus citoniensis відомий за добре збереженим черепом і щелепою. Цей екземпляр був твариною, меншою за сучасну косатку, довжиною близько 4 метрів і мав більшу кількість пропорційно менших зубів.

Викопні рештки видів Orcinus зустрічаються в часовому діапазоні від 3,6 мільйона років тому до наших днів. Найдавніший вид Orcinus meyeri належить до скам'янілостей часткової щелепи та зубів, розташованих на горизонті раннього міоцену на місці поблизу Штокаха в Німеччині[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Orcinus at fossilworks.org (retrieved 29.08.2017)
  2. Abel, O. (1905). Les Odontocètes du Boldérien (Miocène Supérieur) d'Anvers [The Odontocetes of Boldérien (Upper Miocene) of Antwerp] (фр.). Bruxelles, Polleunis and Ceuterick, Imprimeurs. с. 79.
  3. Barrett-Lennard, L. G; Heise, K. A. (2006). The Natural History and Ecology of Killer Whales. У Estes, J. A. (ред.). Whales, Whaling and Ocean Ecosystems. Berkeley, CA: University of California Press. с. 163—173.
  4. Croll, D. A.; Kudela, R.; Tershy, B. R. (2006). Evolutionary patterns in Cetacea. У Estes, J. A. (ред.). Whales, Whaling and Ocean Ecosystems. Berkeley, CA: University of California Press. с. 76—77.