Владимир Косма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Косма Володимир)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Владимир Косма
рум. Vladimir Cosma
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 13 квітня 1940(1940-04-13) (83 роки)
Місце народження Бухарест, Румунія
Роки активності 1967—дотепер
Громадянство Франція Франція
Професія композитор
скрипаль
диригент
Освіта Нормальна школа музики і Бухарестський національний університет музики
Вчителі Надія Буланже
Інструменти скрипка
Жанр симфонічна музика
джаз
музика для кінофільмів
Нагороди
Батько Teodor Cosmad
Автограф
vladimir-cosma.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Владими́р Косма́ (фр. Vladimir Cosma); *13 квітня 1940) — французький композитор, диригент і скрипаль румунського й єврейського походження.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в родині спадкоємних музикантів. Його батько, Теодор Косма, був піаністом і диригентом. Його мати, Карола, писала музику. Дядько Владимира, Едгар Косма, теж проявляв композиторський хист і диригував. Одна з бабусь була піаністкою, ученицею знаменитого Ферруччо Бузоні.

Спочатку митець навчався музиці в Бухаресті. Але, отримавши першу премію Національної консерваторії в румунській столиці, 1963 року переїздить до Парижа (слідом за дядьком, який емігрував туди раніше). Там він продовжує студії в Паризькій музичній школі (фр. École Normale de Musique de Paris) під керівництвом Наді Буланже (фр. Nadia Boulanger'), відомої музичної педагогині й композиторки. Там урізноманітнює свій доробок новими творами некласичної форми (джаз). Робить аранжування пісень для композитора Мішеля Леграна, який потім порекомендував його режисеру Іву Роберу. Так почалася багаторічна співпраця велегранного композитора й режисера. Косма дебютує як кінокомпозитор у кінокомедії Іва Робера «Блаженний Олександр». Пише музику для багатьох фільмів за участю П'єра Рішара, Жерара Депардьє, Луї де Фюнеса, Жана-Поля Бельмондо, Катрін Денев, Софі Марсо. Одними з його найвідоміших робіт є тема у стрічці Високий блондин у чорному черевику з характеристичним соло на флейті, а також музика до фільму Діва режисера Жана-Жака Бенекса.

Його роботи завоювали перші місця на Канському кінофестивалі; він двічі одержав премію Сезар за найкращу музику до кінофільмів (Діва, 1982, і Бал Етторе Скола, 1984).

Крім того, Владимир писав музичні заставки для найстаршого каналу телебачення Франції, TF1, у 1975-76 рр. та їхні нові версії до 1984 року.

Написав симфонічні аранжування своїх мелодій із кінофільмів, які виконав симфонічний оркестр під його орудою.

Протягом трьох років працював над створенням опери за мотивами «Марсельєзької трилогії» Марселя Панола під назвою «Маріус і Фані», прем'єра якої відбулася 4 вересня 2007 року в Марсельському оперному театрі.

З 1963 року мешкає у Парижі.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]


Посилання[ред. | ред. код]