Костел Святого Миколая (Прага, Мала Страна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костел Святого Мікулаша на Малій Страні
Kostel svatého Mikuláše na Malé Straně
Костел Святого Миколая на Малій Страні,
вид з Петршина, грудень 2006 року
50°05′16″ пн. ш. 14°24′13″ сх. д. / 50.087917° пн. ш. 14.403750° сх. д. / 50.087917; 14.403750Координати: 50°05′16″ пн. ш. 14°24′13″ сх. д. / 50.087917° пн. ш. 14.403750° сх. д. / 50.087917; 14.403750
Тип споруди церква[1]
Розташування Чехія ЧехіяПрага
Архітектор Кристофер Дінценгофер та Кіліан Ігнац Дінценгофер
Початок будівництва 1704 рік
Кінець будівництва 1755 рік
Стиль бароко
Належність Римо-Католицька Церква
Єпархія Празька архидієцезія
Стан part of cultural heritage site in the Czech Republicd
Адреса Малостранська площа, 25, Мала Страна
Оригінальна назва чеськ. Kostel svatého Mikuláše
Епонім Миколай Чудотворець
Присвячення Миколай Чудотворець
Покровитель Миколай Чудотворець
Вебсайт stnicholas.cz/en/
Костел Святого Миколая (Прага, Мала Страна). Карта розташування: Чехія
Костел Святого Миколая (Прага, Мала Страна)
Костел Святого Миколая (Прага, Мала Страна) (Чехія)
Мапа
CMNS: Костел Святого Миколая у Вікісховищі

Костел Святого Миколая на Малій Страні (чеськ. Kostel svatého Mikuláše na Malé Straně) або храм Святого Миколая (чеськ. chrám svatého Mikuláše; це народна назва) — римсько-католицький храм, костел у столиці Чехії місті Празі, одна з визначних пам'яток празького бароко, будівництво якої тривало в 17041755 роках.

Костел розташований на Малостранській площі (буд. № 25) у «серці» історичного району Праги Мала Страна (адміністративно це Прага 1).

Опис храму[ред. | ред. код]

Костел Святого Миколая на Малій Страні нерідко називають шедевром празького бароко.

Фасад костелу Святого Мікулаша на Малій Страні

Храм розташований на окраю комплексу будівель колишньго малостранського єзуїтського колегіуму. Багатоповерховий фасад храму є видовженим і незвично хвилястим, портал прикрашений балюстрадою і декором.

Костельна вежа, проєкт якої запропонував і розробив Кіліан Ігнац Дінценгофер, мала бути повністю несучою, хоча сучасники й побоювалися її падіння та навіть відраджували від зведення. Однак загалом зодчий чудово впорався із завданням, все розрахувавши правильно. Таким чином, малостранський костел святого Миколая отримав копію вежі староміського костелу Святого Миколая[2].

Храм вирізняється не лише зовнішньою архітектурою, але вишуканими оздобленнями інтер'єрів. Передусім уваги заслуговують розписи стелі в наві Яна Лукаша Крацкера (Jan Lukáš Kracker, 1760) та в куполі заввишки 70 метрів Франтішка Карла Палка (František Karel Palko). Інтер'єр також прикрашають скульптури Франца Платцера, свого часу висіли картини з циклу «Страсті Христові» Карела Шкрети (Karel Škréta).

З історії костелу[ред. | ред. код]

На ведуті 1606 року видно готичний костел Святого Мікулаша та романську ротонду на Малій Страні

Костел Святого Миколая на Малій Страні звели на місці, де спершу стояв готичний костел, імовірно, від ХІІІ століття, присвячений також Миколаю з Мири. До XVII століття неподалік стояла також романська ротонда Святого Вацлава.

У минулому на вежі костелу несли службу гласні (глашатаї), котрі мали за обов'язок бити на сполох у випадку пожежі або наближення неприятеля.

Сучасна, барокова будівля костелу Святого Миколая на Малій Страні зведена в декілька етапів протягом 1-ї половини XVIII століття. Спершу за проектом, розробленим Крістофом Дінценгофером, а згодом сином цього зодчого — Кіліаном Ігнацом Дінценгофером. Західний фасад храму, прохід з хорами, капели святих Варвари (Барбори) та Анни, бічні нави зводили в 17031711 роках. Кіліан Ігнац підправив проєкт свого батька, завершив будівництво центральної нави та овального куполу, й запропонував, у тому числі, вищий купол і зведення поруч високої вежі. Верхню частину вежі ставив уже після 1750 року Ансельмо Лураґо (Anselmo Lurago), що був учнем і зятем К. І. Дінценгофера.

У добу чехословацького комуністичного правління на вежі малостранського костелу Святого Мікулаша було зроблено оглядовий майданчик для співробітників державних сил безпеки, щоб стежити за будівлями посольств США та Югославії, а також за під'їздом до посольства ФРН. Останні повідомлення про спостереження з цього місця датуються 1990-м роком[3]. 15 квітня 2010 року дані про цю криївку Державної Безпеки ЧССР (чеськ. Státní bezpečnost) під кодовою назваю «Качка» (чеськ. Kajka) було широко оприлюднено[4].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. archINFORM — 1994.
  2. Přednášky Velké osobnosti barokního umění v Praze, dr. Černý, VŠUP, zimní semestr 1997/1998 (чес.)
  3. ČTK. Ve věži chrámu sv. Mikuláše byla zpřístupněna pozorovatelna StB [Архівовано 17 січня 2012 у Wayback Machine.] (чес.)
  4. див. тут [Архівовано 12 червня 2013 у Wayback Machine.]

Джерела, посилання та література[ред. | ред. код]