Костел Фатимської Матері Божої (Новоселиця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костел Фатимської Матері Божої

З 1995 року в Новоселиця Полонського району Хмельницької області діє, побудований мешканцями села під керівництвом отця-єпископа Станіслава Широкорадюка, римо-католицький костел Полонського деканату РКЦ, який належить вірним парафії Фатимської Матері Божої(МБФ) (храмове свято 13 травня). Вибір місця будівництва костелу не випадковий, і пов'язаний з наступною історією:

Довгий час були проблеми з пошуком земельної ділянки для будівництва костелу. Спочатку хотіли збудувати його у Новоселицькому парку, але влада не дала на це дозволу, оскільки останній був природоохоронною територією. Але у 1993 році місцевій жительці, Марії Капусті, приснився сон, у якому Бог наказав її віддати свою земелю, на якій був її город, для майбутнього костелу. Місце те було дійсно підходяще для храму: біля центральної дороги, на узвишші, з якого відкривався чудовий краєвид на давній парк. Тож жінка вирішила піди до отця Станіслава Широкорадюка і розказати йому про свій сон і намір пожертвувати ділянку. Він, хоч того дня був дуже заклопотаний, вислухав її. І вже наступного року на тому місці розпочалося будівництво святині.

В парафії працюють священики Францисканці. Парафія має два хори: старший та молодіжний, керівник — Марія Капуста. З грудня 2012 встановлено електродзвін, який дзвонить кожну годину з 7:00 до 21:00. На розі вулиць Юзькова та Соборної побудовано каплицю Матері Божої Фатимської (МБФ), де встановлено копію фігури Матері Божої з Фатіми привезеної з Португалії. 13 червня 2015 року владика Станіслав освятив каплицю на місцевому цвинтарі.