Котора синьоволий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котора синьоволий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Котора (Pyrrhura)
Вид: Котора синьоволий
Pyrrhura cruentata
(Wied, 1820)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Psittacus cruentatus
Посилання
Вікісховище: Pyrrhura cruentata
Віківиди: Pyrrhura cruentata
EOL: 1177991
ITIS: 177703
МСОП: 22685783
NCBI: 311901

Котора синьоволий[2] (Pyrrhura cruentata) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae)[3]. Ендемік Бразилії.

Опис[ред. | ред. код]

Синьоволі котори є одними з найбільших представників свого роду, їх довжина становить 28-30 см. Вони мають переважно темно-зелене забарвлення, на жєивоті, надхвісті і плечах, а також на обличчі у них є темно-червоні плями. Верхня частина голови темно-коричнева або чорнувата, потилиця плямиста, задня частина скронь світло-охристо-оранжева. На грудях яскраво-синій "комір", кінці якого сполучаються на задній частині шиї. Першорядні махові пера сині, хвіст зверху оливково-зелений, знизу бордово-червоний. Дзьоб темний, навколо очей плями голої сірої шкіри.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Синьоволі котори раніше були широко поширені на південному сході штату Баїя, в Еспіріту-Санту, на сході Мінас-Жерайсу і в штаті Ріо-де-Жанейро. Наразі їх ареал є дуже фрагментований. Більша частина популяції мешкає в заповідниках Сооретама[en] і Ліньярес, а також в Порту-Сегуру. Синьоволі котори живуть в кронах вологих рівнинних атлантичних лісів та на узліссях, трапляються на галявинах і тінистих кавових плантаціях. Віддають перевагу лісам, що швидко відновлюються, з великою кількістю Cecropia. Зустрічаються зграйками від 4 до 10 птахів, переважно на висоті до 960 м над рівнем моря. Живляться плодами, насінням, квітками і ягодами. Гніздування відбувається ранньою весною. Синьоволі котори гніздяться в дуплах дерев. В кладці 2-4 яйц, інкубаційний період триває 3 тижні.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як вразливий. За оцінками дослідників, популяція синьоволих котор становить від 3500 до 15000 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pyrrhura cruentata: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 26 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Parrots, cockatoos. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 26 липня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]