Котіс II (цар одрисів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котіс II
Κότυς
Народився невідомо
Помер бл. 280 до н. е.
Країна Одриське царство
Національність фракієць
Діяльність суверен
Титул цар одрисів
Посада король Одриськийd
Термін 300/295—280 роки до н.е.
Попередник Севт III
Наступник Райздос
Батько Севт III
Діти Райздос

Котіс II (д/н — бл. 280 до н. е.) — цар одрисів в 300/295—280 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син царя Севта III. Замолоду завдяки гарним стосункам батька з Афінами, Котіс отримав афінське громадянство. Після смерті батька між 300 та 295 роками до н. е. стає новим царем одрисів. Продовжив спроби здобути незалежність від царя Лісімаха. Було укладено союзи з фракійськими племенами біля Пропонтиди та північної Фракії.

У 291 році до н. е. Котіс II в союзі з гетами знову повстав. Лісімах потрапив в полон до гетів, але незабаром був звільнений уклавши з ними мир. Цим скористався деметрій Поліоркет, цар Македонії, що вдерся до Халкидіки, де у битві під Амфіполем переміг Лісімаха. На допомогу останньому рушив Пірр, цар Епіру. Скориставшись боротьбою між цими царями Котіс II на деякий час зумів здобути самостійність. Але у 287—286 роках до н. е. знову вимушений був визнати зверхність Лісімаха. Поступово приєднав володіння братів Гебрізелма, Садока і Тереса.

У 281 році до н. е. Лісімах загинув в битві при Курупедіоні з військами царя Селевка I, після чого Котіс II був змушений визнати владу Птолемея Керавна. У 280 році Котіс II стикнувся з вторгненням численних племен кельтів на чолі із Бренном. Цар одрисів звернувся по допомогу до царя Птолемея, але той відмовився допомогти, вважаючи, що кельти і фракійці послаблять один одного і будуть менш небезпечні для Македонії. Того ж року була зруйнована і спалена столиця царства одрисів — Севтополь. Котіс II зазнав поразки й загинув загинув. Йому спадкував син Райздос.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Топалов С. Племена и владетели от земите на Одриското царство и граничните му югозападни територии от края на VI до средата на IV в. пр. н. е. Приноси към проучване монетосеченето и историята на древна Тракия. София, 1998.