Кочхуджан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кочхуджан
Походження Корея
Горщики онггі з кімчі і кочхуджангом, які ферментуються

Кочхуджанг (кор. 고추장, Ханча 고추 醬) — традиційна корейська соєва паста з клейким рисом і ферментованим соєвими бобами, заправлена червоним перцем у високій концентрації. Кількість перцю така, що соєва паста зазвичай має темно-червоний колір.

Традиційно кочхуджанг протягом років бродить у великих горщиках на вулиці. Код HS кочхуджанга — 2103.90.1030.

Історія[ред. | ред. код]

Кочхуджанг, ймовірно, з'явився в Кореї в кінці XVIII століття, після того, як перець чилі був завезений з Японії[1]. Згідно Чунбо Саллі Кьондже (증보 산림 경제, 增補 山林 經濟, 1765), кочхуджанг готували, додаючи рисову пудру і червоний перець в соєву пасту і виставляючи суміш на сонце. Цей рецепт аналогічний сучасному[2].

Складники[ред. | ред. код]

Крім червоного перцю, суміші клейкого і звичайного короткозернового рису і соєвих бобів в кочхуджанг кладуть сіль, а також іноді ячмінь, зерна пшениці, зизифус, гарбуз, солодку картоплю, мед, цукор.

В корейській кухні кочхуджангом приправляють ччиге (соуси), пулькогі, ненмьон і пібімпап. З нього готують й інші приправи, зокрема, чхогочхуджанг (초고추장) і ссамджанг (쌈장).

Чхокочхуджанг — це різновид кочхуджанга, популярна приправа до хе. У неї додають оцет, цукор і насіння кунжуту. Ссамджанг — це суміш кочхуджанга і твенджангу з цибулею.

Поживна цінність[ред. | ред. код]

Кочхуджанг, канджанг і твенджанг вважаються незамінними інгредієнтами в корейській кухні[3]. У кочхуджангі містяться білки, жири, вітаміни B 2 , C і каротин[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. /ekim0205.html Quantum leap of kimchi. Архів оригіналу за 9 лютого 2012. Процитовано 6 серпня 2018. 
  2. Common Gochujang Recipe. Архів оригіналу за 6 серпня 2018. Процитовано 6 серпня 2018. 
  3. Сін Син'єн (신승연), Кім Тонкс (김범수), Чхве Хеьомі (최현미), Сон Бендон (손 병던), Кім Сонхве (김성회), Кім Мінджон (김민정), Про Джиндж (오진주), Про Юнджу (오윤자), перек. з корейського Ю Хакса (유학 수). Архівована копія / Годжік Рафаїл Йосипович. — Міністерство охорони здоров'я і соціального захисту Республіки Корея, 2007. — ISBN 11-1460000-002928-01. Архівовано з джерела 26 березня 2015
  4. Korean Food and Health - Korean Hot Pepper Paste. Архів оригіналу за 24 січня 2009. Процитовано 6 серпня 2018.