Краб (підводний човен)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Краб»
Порт приписки Севастополь
Спуск на воду 12 серпня 1912
Виведений зі складу флоту Затоплений 26 квітня 1919
Проєкт
Головний конструктор Нальотов Михайло Петрович
Основні характеристики
Гранична глибина занурення 50 м
Автономність плавання 2500 миль,
30 миль під водою
Розміри
Довжина найбільша (по КВЛ) 53 м
Ширина корпусу найб. 4,3 м
Середня осадка (по КВЛ) 4 м
Озброєння

Підводний човен «Краб» — перший у світі спеціалізований підводний човен для встановлення під водою мінних загороджень. Збудований на Миколаївському суднобудівному заводі «Наваль» за проєктом конструктора Михайла Нальотова, який з 1904 працював над створенням такого типу човнів. Активну участь у розробленні робочих креслень човна взяв фахіець у галузі суднобудування Степан Тимофійович Каменський. Був спущений на воду 12 серпня 1912 року, входив до складу Чорноморського флоту.

Мав довжину 53 м, ширину 4,3 м, осадку 4 м, міг зануритися під воду на глибину до 50 м, пропливти по воді 2500 миль, під водою — 30, здатен був транспортувати 60 мін і кілька торпед.

Перший бойовий похід здійснив під час Першої світової війни — 25 червня 1915 року з 58 мінами і 4 торпедами у супроводі підводних човнів «Морж», «Нерпа» і «Тюлень» вийшов у напрямку Босфору і через 2 дні виставив мінну загорожу в районі маяків Анатолі-фенер і Румелі-фенер. Загорожа невдовзі була виявлена турецьким флотом по мінах, що піднялися на поверхню, проте на одній з виставлених мін підірвався турецький канонірський човен «Іса-Рейс».

Друге виставлення мін було здійснено в тому самому районі 18 червня 1916, третє — 1 вересня 1916. Після цього човен поставили на ремонт до майстерень Севастопольського порту. У період австро-німецьких військ контролю над територією України 1918 човен потрапив у підпорядкування Німецького морського командування командування, а після висадки в Криму англо-французьких військ — морського командування Антанти.

26 квітня 1919 року після отримання пробоїни човен був затоплений на зовнішньому рейді Севастопольської бухти. Знайдений 1934 під час проведення підготовчих робіт з підйому підводного човна «Кит». У жовтні 1935 припіднятий із дна і заведений у Стрілецьку бухту, а через місяць — повністю піднятий на поверхню. Михайло Налетов розробив проєкт його відновлення і модернізації, але проєкт відхилили і човен здали на брухт.

Література[ред. | ред. код]

  • Божаткин М. «Краб» уходит в море: Роман. — К.: Дніпро, 1985.-558 с.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]