Красний (струмок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Красний
Красний біля витоків
Витік озеро Синевир
Гирло р. Теребля в селі Синевирська Поляна
Країни: Україна Україна
Закарпатська область
Міжгірський район
Регіон Закарпатська область
Довжина бл. 1200 м.

Крáсний — струмок в Україні, у Міжгірському районі Закарпатської області. Права притока Тереблі.

Знаний тим, що витікає з озера Синевир — найбільшого високогірного озера України. Розташований у середньогірній частині Українських Карпатах — Горганській Верховині.

Опис та походження[ред. | ред. код]

Струмок Красний розташований в одному з наймальовничіших куточків Українських Карпат. Бере свій початок у водах озера Синевир. Територія є частиною Національного природного парку «Синевир».[1]

Синевир має форму природної чаші, що наповнюється водою з декількох високогірних струмків. Озеро ніколи не переповнюється і не виходить з берегів. Зайва вода витікає з нього, просочуючись через ґрунт і долаючи складну дренажну систему берегів озера, які слугують своєрідним природним фільтром. Цей потік води, що витікає з Синевиру, і формує струмок Красний.

Вода в Синевирському озері належить до гідрокарбонатно-сульфатного типу. Мінералізація води змінюється залежно від рівня його наповнення.

На початку свого русла струмок Красний є підземним, і лише за бл. 150 м. від озера він витікає на поверхню. Завдяки проходженню природних фільтрів через гірські породи вода у струмку є ідеально чистою та має збалансований склад солей та мінералів.

Координати[ред. | ред. код]

48°37'00.5"N 23°41'19.7"E

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mammedov, Dadaş. Красний (струмок). www.wiki.uk-ua.nina.az (uk-UA) . Процитовано 6 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Лист карти М-34-132